HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 stu 2025, 19:40.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 505 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Predloženo osnivanje Republike Vojvodine
PostPostano: 03 tra 2012, 21:36 

vrilo_pridaka_1686 je napisao/la:

Znači obožavaće me u domovini, prekrasno! :zubati
Lika bi složio u dva poteza da mi je tako nešto sasuo u lice, i to pred DECOM.

Da ti ja krenem pričat kakvih sam ja problema imao sa susjedima,a još uvijek ih imam bez obzira što sam otišao na drugi kraj grada...
Ljudi su u totalnoj banani ovdje i ako ćeš dolazit preporučam da Slavoniju preskočiš.
Bilo je tu vrijeđanja da sam Srbin , Bosančina ,idite odakle ste došli , namjerno izazivanje svađa,ostavljanje smeća pred vratima,bacanje smeća i opušaka kroz prozor na moj prozor.
E sad ,imaš 3 varijante.
Prva: Sačekat ih u mraku sa baseball palicom sa fantomkom na glavi (poslat ću ti ja jednu kad doseliš) ,izlomit ih ko male majmune,izbjegavat udarce u glavu i leđa ,naravno moraš imat osiguran alibi. Najbolje uvališ 100-200 kn dvojici lokalnih prijatelja da potvrde da si bio kod njih u vrijeme "premlaćivanja" . Preporučljivo je to napravit barem dva puta,drugi put kad se oporavi ,da mu više ne padne na pamet podjebavat. Ova varijanta je iskušana i djeluje,vjeruj mi na riječ.
Druga : Šutiš i trpiš i veseliš se što si doselio u "maticu"
Treća : Da ih prijavljuješ policiji koju boli dupe ,na kraju ćete oboje platit kazne za remećenje reda i mira (to najćešće pišu) ,ganjat se po sudovima što je skupo ,ne isplati se i ne rješava probleme.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 21:45 

mario_cro je napisao/la:

Da ti ja krenem pričat kakvih sam ja problema imao sa susjedima,a još uvijek ih imam bez obzira što sam otišao na drugi kraj grada...
Ljudi su u totalnoj banani ovdje i ako ćeš dolazit preporučam da Slavoniju preskočiš.
Bilo je tu vrijeđanja da sam Srbin , Bosančina ,idite odakle ste došli , namjerno izazivanje svađa,ostavljanje smeća pred vratima,bacanje smeća i opušaka kroz prozor na moj prozor.
E sad ,imaš 3 varijante.
Prva: Sačekat ih u mraku sa baseball palicom sa fantomkom na glavi (poslat ću ti ja jednu kad doseliš) ,izlomit ih ko male majmune,izbjegavat udarce u glavu i leđa ,naravno moraš imat osiguran alibi. Najbolje uvališ 100-200 kn dvojici lokalnih prijatelja da potvrde da si bio kod njih u vrijeme "premlaćivanja" . Preporučljivo je to napravit barem dva puta,drugi put kad se oporavi ,da mu više ne padne na pamet podjebavat. Ova varijanta je iskušana i djeluje,vjeruj mi na riječ.
Treća : Da ih prijavljuješ policiji koju boli dupe ,na kraju ćete oboje platit kazne za remećenje reda i mira (to najćešće pišu) ,ganjat se po sudovima što je skupo ,ne isplati se i ne rješava probleme.

Malo je oftopic, ali da toga ima u Vinkovcima ili Slavoniji stvarno nisam znao????? ja mislio da ste vi bliski tamo. Jeli to rijetkost ili se neki( koliko ih je???) prema većini Bosanaca tako odnose??

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 22:00 

mario_cro je napisao/la:

E sad ,imaš 3 varijante.

Aaa, nije Vrilo neupućen... Slavonija je pušiona. Plate male, raja nadrkana... Znam za to, prijatelju. Ali nekretnine su vam svuda skupe. Primer, straćara na Velebitu, bez vode, bez struje, 15k eura... O_o Neam ja šuški za to, još uvek. Zanima ma Istra, i Kvarner. Ostalo, teško... Pre bi otišao u Košice ili Brno nego u Split. To sve ludo. Tako velika rvatina nisam, priznajem. Neka se istresaju na svoju kevu, ili šta već... nisam bio tu kada ste se jurili po gudurama, sorry. A ne smatram se ni odgovornim za to. Čak što više, mogao bih da im kenjam što su nam poslali onu sirovinu na traktorima... A traktoristi su, zamisli još više nadrkani, a i plate su nam još manje. Koji je vama kurac tamo, šta vam rade kad ste tako besni? Da nije nešto u vodi? : )
Šalu na stranu, rešio sam da palim za HR ovog leta, ovde radim za porciju pasulja dnevno i plaćene režije. Ako tamo dobijem tri porcije pasulja i smeštaj, na konju sam. Dokurčilo brate, i od "braće" i od "neprijatelja". Život prolazi a curice me izbegavaju, idem na posao u pokidanim patikama... u slobodno vreme ločem, i smaram ribu koja neće da mi da. Ona bi da je ženim (prvo). Proleće je, a ja živim u Srbiji...

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 22:18 

s one strane dinare je napisao/la:
Malo je oftopic, ali da toga ima u Vinkovcima ili Slavoniji stvarno nisam znao????? ja mislio da ste vi bliski tamo. Jeli to rijetkost ili se neki( koliko ih je???) prema većini Bosanaca tako odnose??

Ovdje imaš hrpu mentola sa Mađarskim prezimenima,Njemačkim ,Rusinskim,pa imaš domaće Šokce , doseljenike iz BiH koji su došli 40-ih,50-ih,60-ih godina prošlog stoljeća i tek onda mali dio ovih svježih doseljenika koji loše prolaze samo jer imaju drugačiji naglasak ,malo se "čudnije" ponašaju...
Meni se to često znalo desit,a znam još par primjera ljudi koji su imali neugodnosti zbog tog što jesu.
Iskreno da ti kažem ,ovdje vlada tolika depresija i živčanost da se to nemože riječima opisat. Kad sam nedavno otišao u Zagreb preporodio sam se koliko su ljudi ljubazni ,nisu nadrndani ko vamo... Ma dalo bi se tu dosta napisat o Vukovaru i Vinkovcima. Osijek mi je samo za 2 koraka bolji. Koliko god da je čarobna ravnica ,isto toliko je u banani ,vjeruj mi.

Aaa, nije Vrilo neupućen... Slavonija je pušiona. Plate male, raja nadrkana... Znam za to, prijatelju. Ali nekretnine su vam svuda skupe. Primer, straćara na Velebitu, bez vode, bez struje, 15k eura... O_o Neam ja šuški za to, još uvek. Zanima ma Istra, i Kvarner. Ostalo, teško... Pre bi otišao u Košice ili Brno nego u Split. To sve ludo. Tako velika rvatina nisam, priznajem. Neka se istresaju na svoju kevu, ili šta već... nisam bio tu kada ste se jurili po gudurama, sorry. A ne smatram se ni odgovornim za to. Čak što više, mogao bih da im kenjam što su nam poslali onu sirovinu na traktorima... A traktoristi su, zamisli još više nadrkani, a i plate su nam još manje. Koji je vama kurac tamo, šta vam rade kad ste tako besni? Da nije nešto u vodi? : )
Šalu na stranu, rešio sam da palim za HR ovog leta, ovde radim za porciju pasulja dnevno i plaćene režije. Ako tamo dobijem tri porcije pasulja i smeštaj, na konju sam. Dokurčilo brate, i od "braće" i od "neprijatelja". Život prolazi a curice me izbegavaju, idem na posao u pokidanim patikama... u slobodno vreme ločem, i smaram ribu koja neće da mi da. Ona bi da je ženim (prvo). Proleće je, a ja živim u Srbiji...

Ajd što su plaće male,poenta da je uopće ne dobiješ . Meni ovdje duguju 1500 eura plaće i nevjerujem da ću to ikad i vidit. Mogu ja i to prebolit ,daj mi da radim za 100 eura al jebemu sve daj mi ih točno na vrijeme. A ne da ja radim za 500-600 eura pa ga moraš molit da ti da plaću i još kasni nenormalno ili ju uopće nedobiješ. To je glavna frustracija ,ne samo mene nego barem 50 % ljudi u Vinkovcima . Dobro si odlučio ,ciljaj na more,to ti je najbolja šansa.

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 22:22 

@mario

kakvo je stanje u Jarmini? Nisam bio tamo od 2002

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 22:30 

ZlatkoZG je napisao/la:
@mario

Kako je stanje u Jarmini? Pa...Zagorsko stanje je još uvijek .Gemišti ,Joža,Ivek ,ovo ono . Koja komedija,selo Zagoraca u sred Slavonije. :zubati
Nemam ti ja baš dobrih iskustava sa njima. Na praksi u tvornici gdje sam radio ,nisam imao mogućnosti radit jer su me stalno slali da im idem kupit alkohol.
Ajd znaš ono prve dane fora,ne radiš ,poslije brate mili kad shvatiš da ko kreten nosaš gajbe piva po cijeli dan ,a neaš blage o elektrici... :D
I da,ko BiH Hrvate optuži za nepotizam slobodno neka otiđe u tvornicu crijepova Dilj u Vinkovcima,usput neka unajmi prevoditelja iz Zagorja jer prvo što ćeš čuti na ulazu je "vrag ti jebal mater" ... :zubati

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 22:38 

mario_cro je napisao/la:
ZlatkoZG je napisao/la:
@mario

Kako je stanje u Jarmini? Pa...Zagorsko stanje je još uvijek .Gemišti ,Joža,Ivek ,ovo ono . Koja komedija,selo Zagoraca u sred Slavonije. :zubati
Nemam ti ja baš dobrih iskustava sa njima. Na praksi u tvornici gdje sam radio ,nisam imao mogućnosti radit jer su me stalno slali da im idem kupit alkohol.
Ajd znaš ono prve dane fora,ne radiš ,poslije brate mili kad shvatiš da ko kreten nosaš gajbe piva po cijeli dan ,a neaš blage o elektrici... :D
I da,ko BiH Hrvate optuži za nepotizam slobodno neka otiđe u tvornicu crijepova Dilj u Vinkovcima,usput neka unajmi prevoditelja iz Zagorja jer prvo što ćeš čuti na ulazu je "vrag ti jebal mater" ... :zubati

:laugh

Što je najsmješnije ove koje ja znam su porijeklom iz Marije Bistrice , čovjek bi reko tamo ipak pobožan narod kad ono qrac =))

vinkovačka 104-orka (crijep) je osto neprežaljen od slavonskih Srba koji su otišli u Srbiju :zubati

Vrh

PostPostano: 03 tra 2012, 23:10 

Ja sam bio u Vranovcima i nisam imao tih problema. Odlučim ja da organizujem odlazak u Podvinje na proslavu 25 godina jednom našem velečasnom. To je bilo nekako posle rata odmah po ukidanju viza. Al neće niko da vozi u Hrvatsku. Na kraju nađem ja nekog tipa i on klasično "nema problema burazeru, ujutro dolazim po vas".
I stvarno čovek došao aaaaaa ooonno autobus, "ko to tamo peva"! Ajd šta ćemo mi u autobus i krenemo, kako smo krenuli ovi ti moji vade meze, rakiju, zapalili cigare i tako stignemo na granicu. Uđe policajac Srbin i rutinski gde ćete? mi tu i tu i on ajd uzdravlje.
Dođemo na Hrvatsku stranu, uđe jedna policajka i umal ne pade u nesvest. Izađe i dođe jedan policajac, jedva prođe kroz vrata: dreknu da pogasimo cigare, izluftiramo autobus, sklonimo flaše pa će da dođe za po ure.
Ajd mi ti se tu nekako konsolidujemo i eto njega, gde ste pošli? ja mu kažem ko smo šta smo i gde idemo. Daj pasoše-kaže on, pitam ja koje oće? A u to vreme nisi smeo da imaš oba pasoša Srbi nisu dozvoljavali. Kaže on sve pasoše koje imate. Vadimo mi i Srpske i Mađarske i Poljske i Bugarske i Makedonske, samo vozač jedan pasoš.
Ponovo on poče tu nešto da koluta očima i ajd da vas ne gledam.
Eeee sad. Stigli mi u Vranovce a ono tamburaši sviraju treskavac, ovi se moji odma uvate u kolo i udri. Po podne mi na Misi u Podvinju i uveče ajd da idemo kući.
Gde da ideš? kad se onaj naš šofer oblokao sa Hrvatima ne može na nogama da stoji. Kuće šta će, rasporedi onaj narod nas po kućama pa da prenoćimo. Sutra se nastavi fešta, razapet šator, tamburaši, i ajd da idemo, al oćeš, naš šofer otišao negde sa Hrvatima i doneli ga otrovanog od vina i rakije. Šta da se radi produžismo još jedan dan.
Dogovori smo se da sutra šofera ne pustamo sa oka. Nekako se preživi i taj dan, i krenemo mi prema Beogradu, al narod trči i gura u autobus, one gajbe žute pune ožujskog piva, flaše sa rakijom, demižane vina, kuleni, kobasice, poneka šunka i posle pozdravljanja grljenja i suza, mi krenemo.
Kad smo stigli na granicu ulazi policajac Hrvatski i pada u nesvest. Svi zapalili, alkohol smdrlja, jede se kobasica...policajac gleda i gleda i gleda i onda pitanje :"gde idete"? mi mu objasnimo, on samo viče, "prolazi, prolazi".
Prođemo mi a šofer mrtav ozbiljan, inače jedini Srbin u autobusu: kaže: "daj dečki malo se uozbiljite nemam osiguranje za autobus, nemam tehnički, ako mi budu tražili ićiće te pešice do Smedereva.

Kasnije smo išli na kirbaj, pa na Vinkovo, pa kulinanje, pa pečenje rakije i uvek je bilo lepo.
Kad je bio blagoslov crkve kod nas u Smederevu, iz Podvinja, Vranovca i okoline došlo nam 300 duša.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2012, 08:43 

Zaviša koji s ti car majke mi hahah uzivo sam citat ovu pricu! Zivio!

Vrh

PostPostano: 04 tra 2012, 16:27 

mario_cro je napisao/la:
s one strane dinare je napisao/la:

Ovdje imaš hrpu mentola sa Mađarskim prezimenima,Njemačkim ,Rusinskim,pa imaš domaće Šokce , doseljenike iz BiH koji su došli 40-ih,50-ih,60-ih godina prošlog stoljeća i tek onda mali dio ovih svježih doseljenika koji loše prolaze samo jer imaju drugačiji naglasak ,malo se "čudnije" ponašaju...
Meni se to često znalo desit,a znam još par primjera ljudi koji su imali neugodnosti zbog tog što jesu.
Iskreno da ti kažem ,ovdje vlada tolika depresija i živčanost da se to nemože riječima opisat. Kad sam nedavno otišao u Zagreb preporodio sam se koliko su ljudi ljubazni ,nisu nadrndani ko vamo... Ma dalo bi se tu dosta napisat o Vukovaru i Vinkovcima. Osijek mi je samo za 2 koraka bolji. Koliko god da je čarobna ravnica ,isto toliko je u banani ,vjeruj mi.

Ajd što su plaće male,poenta da je uopće ne dobiješ . Meni ovdje duguju 1500 eura plaće i nevjerujem da ću to ikad i vidit. Mogu ja i to prebolit ,daj mi da radim za 100 eura al jebemu sve daj mi ih točno na vrijeme. A ne da ja radim za 500-600 eura pa ga moraš molit da ti da plaću i još kasni nenormalno ili ju uopće nedobiješ. To je glavna frustracija ,ne samo mene nego barem 50 % ljudi u Vinkovcima . Dobro si odlučio ,ciljaj na more,to ti je najbolja šansa.

I posle kažu, "nećeš da radiš"...
Dok nisam pročitao ovo tvoje za 1500, pizdeo sam za mojih 35.
Ovde nikad ne bi ni zaradio toliko pa ti ne mogu ni dugovati, i plate u dugovi su nam samo za kasicu... :zubati

Vrh

Naslov: Vojvodina ne želi više biti kolonija Srbije
PostPostano: 04 tra 2012, 20:22 

Inicijativa za formiranje Savezne Republike Srbije, u čijem bi sastavu bile Vojvodina i Srbija, ne zagovara separatizam već ravnopravnost, izjavljuje predsjednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić. Navodi kako je Vojvodina svedena na koloniju Srbije, devastirana i nerazvijena, te da se to stanje treba mijenjati.

Iako je zahtjev za preustroj Republike Srbije u federativnu Saveznu Republiku Srbiju i formiranje Republike Vojvodine izazvao zgražanje i nevjericu vodećih političkih figura u toj zemlji, ideja nije nova. No ovaj put, sudeći po planovima i odlučnosti zagovarača većeg stupnja autonomije Vojvodine, inicijativa neće olako utonuti u politički zaborav

slika

Prema navodima Ištvana Pastora, predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara, dug Srbije prema Vojvodini, sukladno obvezama o izdvajanju sredstava za kapitalna ulaganja, u proteklih pet godina narastao je na 620 milijuna eura. Pastor smatra da Vojvodina može podnijeti određeni teret solidarnosti, no istovremeno mora i raspolagati sa onim što sama stvara. Umjesto toga, Vojvodina se našla gotovo na rubu bankrota. U pokrajini koja je nekoć slovila za 'žitnicu Europe', danas je zasađeno manje hektara pšenice nego na području centralne Srbije.

Ilustrirajući stanje, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i član srbijanske SkupštineNenad Čanak, koji se zalaže da pokrajina zbog zabinjavajuće sigurnosne situacije dobije vlastitu policiju, izjavio je da samo deset posto naselja u Vojvodini 21. stoljeća ima kanalizaciju.Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije, založio se za ustavne reforme koje će omogućiti autonomiju Vojvodine i pritom poručio da se 'pred problemima Vojvodine koji su tako ozbiljni ne može pobjeći pod haubu nekog Fiata'.
Đorđe Subotić, predsjednik Vojvođanskog kluba i suorganizator Četvrte vojvođanske konvencije na kojoj je u nedjelju aklamacijom izglasana Deklaracija o potrebi formiranja Savezne Republike Srbije, u čijem bi sastavu bile republike Vojvodina i Srbija, ističe da se tim dokumentom ne zagovara separatizam, već ravnopravnost.

'Vojvodina je praktično svedena na koloniju Srbije. Plaćala je sva ratišta i gradilištaSlobodana Miloševića, a danas plaća gradilišta u Srbiji bivšeg premijera Vojislava Koštunice, sadašnje Vlade i predsjednika, kao njihovih ministara koji otvaraju razne putove', kaže Subotić za tportal.

Vojvodina, nekoć jedno od najrazvijenijih područja bivše SFRJ, odmah uz Sloveniju i Hrvatsku, sada je nedovoljno razvijena regija ispod prosjeka centralnog dijela Srbije, upozorava Subotić.

Inicijatori zahtjeva za formiranje Republike Vojvodine ocjenjuju da je Vojvodina u takvoj situaciji zbog njezinog ustavno-pravnog položaja.

'Kada smo imali federalni status u bivšoj državi i poluge zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, u Vojvodini se dobro živjelo. Sada je Vojvodina civilizacijski, kulturno i ekonomski devastirana i to želimo mijenjati', napominje Subotić.

Vrh

Naslov: Re: Vojvodina ne želi više biti kolonija Srbije
PostPostano: 04 tra 2012, 20:45 

Vojvodina se svojevremeno nezakonito i žurno odvojila od Države Slovenaca, Hrvata i Srba i postala srbijanska kolonija. Sada neka budu tamo gdje su željeli biti, neka rintaju i neka začepe gubicu. Dragovoljno odu u ropstvo i sad se još i žale. Svašta.

Vrh

Naslov: Re: Vojvodina ne želi više biti kolonija Srbije
PostPostano: 04 tra 2012, 21:23 

mirv je napisao/la:
Vojvodina se svojevremeno nezakonito i žurno odvojila od Države Slovenaca, Hrvata i Srba i postala srbijanska kolonija. Sada neka budu tamo gdje su željeli biti, neka rintaju i neka začepe gubicu. Dragovoljno odu u ropstvo i sad se još i žale. Svašta.

Evo ga tipičan primer, proleće, pičkice se obnažile i razmilele po ulicama... a on je tako ozbiljan, i ogorčen.
Voša ima najbolje da prođe od svega što se odcepilo od Begeša! Ja kad ti kažem... I naravno, bićeš nam dobrodošao, ne moraš ni da nam rintaš čak, mi vojvođani smo poznati po gostoljubivosti! :zubati

Vrh

PostPostano: 04 tra 2012, 21:28 

Ako sam dobro shvatio, neki podržavaju da ex AU prostori Srbije postanu dio AU pod drugim nazivom.

Da li to znači da ti isti podržavaju i dijelove Otomanskog carstva da se vrate korijenima? :D

Nego Vrilac, koliko godina imaš? Djeluješ vrlo inteligentno, ne mogu vjerovat da neko takav ne može pronaći način za egzistenciju čak i u takvom okruženju.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2012, 22:27 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Ako sam dobro shvatio, neki podržavaju da ex AU prostori Srbije postanu dio AU pod drugim nazivom.

Da li to znači da ti isti podržavaju i dijelove Otomanskog carstva da se vrate korijenima? :D

Nego Vrilac, koliko godina imaš? Djeluješ vrlo inteligentno, ne mogu vjerovat da neko takav ne može pronaći način za egzistenciju čak i u takvom okruženju.

Junuze bekrijo, jel ti to kecaš nako sa strane o poreklu, pa ko se prepozna - prepozna? :)
Znaš kako, vojvođansko društvo nije bez svojih izazova i antagonizama sa istorijskom pozadinom, ali mislim da ima daleeeeeko bolje šanse da postane (od recimo hrvatskog ili bosanskog koje moli Boga da se razdvoji) tolerantno i miroljubivo, a da u isto vreme ostane i to što jeste (bez planskog igranja demografskim prilikama), bašta naroda koji u njemu žive... Jugoslavija je mrtva, živela Vojvodina!
Jugoslavija je bila sklepana uz blagoslov velikih sila, Vojvodina je svoju trpeljivost i toleranciju drugačijeg gradila vekovima. I sa republikom i bez nje, jedini koji seru po Vojvodini su obrazovci i slične džabalebaroške organizacije (ruku na srce, i par stranaka), mađarske skinere neću ni pominjati jer oni i ne izlaze nigde ako ih keva i ćale ne puste u grad! :zubati
Sva porekla i koreni sežu do vrta Edenskoga, do jednog čoveka i jedne žene.

P.S. Prešišao 34.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2012, 22:32 

Ma nije tebi upućeno nego nekima koji podržavaju autonomiju Vojvodine.

34, inteligentan a toliki optimist. :neznam

Vrh

PostPostano: 04 tra 2012, 22:45 

"Mi smo veseo narod, koji istovremeno ceni pesimizam jer ga smatra otmenim i oslobađa od odgovornosti. Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti jer ste ga mudro predvideli."

Dr Zoran Đinđić (1952-2003)

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 01:46 

Pa, to si lipo primetio... prošle su 90te i ne triba talasat s agresivnim nacionalizmom. Dugoročno ne pomaže.
S natalitetom danas, do 2050 biće nas par iljada (mislim i na bunjevačku frakciju, jer smo po tom pitanju u istim go***)... U Subotici je recimo "dobra zarada" 200 eura misečno, pa se ti razmnožavaj... Matična država je ušla o sve tokove koje zapovida vrime i to je najbitnije. I da se Vojvodina odvoji, opet su Srbi većina. A Mađari isto tako lako mogu iskat referendum di su oni većina (Subotica, Senta, Ada, Kanjiža...) i eto nas opet "pod Peštom". Po meni je najracionalnije vratit se u matičnu državu. Ko je u mogućnosti, razumi se... Ne znam kom smo ku*cu ukras i promo za Evropu u državi koja se fakat raspada, i di nije isključen novi rat ako se ovo i pitanje Sandžaka nastavi potencirat... Vojvodina ima slabe izglede ostat u avnojskim granicama ako ikad postane država... Rumuni mogu iskat Banat, ko i Mađari, Srem se pripojio Srbiji dan ranije (imali su svoju skupštinu), Baranja je danas u drugoj državi, Novi Beograd je teritorijalno u Vojvodini, itd. itd... Ne vidim političku elitu koja bi sve to mogla odradit u korist Vojvodine. Na tog konja se ne bi kladio, iako volim Vojvodinu, zbog svega što jeste i uvik je bila.

Što očekuješ, da Hrvatska ulaže u mađarsku povijesnu zemlju, trenutno pod srpskom vlašću? Vi ste se trebali preselit u Srijem koji je bio u Hrvatskoj i osigurat da to u njoj i ostane. Sada smo izgubili i to, a srbokomunjare su nam to "nadoknadili" mađarskom Baranjom koja će se kad-tad (kad dođu nove povijesne okolnosti) vratiti Mađarskoj ili će ju srbi vratiti srpskoj Vojvodini. Tko će sada vratiti hrvatski Srijem u Hrvatsku, a Hrvate u Srijem? Još ćemo izgubiti i zapadni dio ako dođe neko vrijeme povoljno za srbe.

Hrvati u Mađarskoj i Austriji nemaju drugu budućnost osim neizbježne asimilacije i trebali su se naseliti (vratiti) u Hrvatsku čim je ona oslobođena od Turaka, a i vi iz mađarskih zemalja uključenih u Vojvodinu koji i imate neku dulju autohtonost u tom prostoru ste se trabali naseliti u Srijem koji je ušao u Hrvatsku i osigurati da taj dio ostene nama. Ovako ste ostali i asimilirali se dijelom u Mađare, dijelom u srbe, a dio sada stvara novu naciju, dok srbi rade četničku prčiju od vjekovne hrvatske zemlje.

Najbolja opcija bi bila mirno preseljenje (uz razmjenu imovine) Hrvata iz Vojvodine (kao u sporazumu Pavelić-Stojadinović) u Srijem, a srba iz Srijema u Vojvodinu (uključujući Baranju) i razmjena teritorija (naravno, pošto vas više nema dovoljno u Vojvodini, a srba ima jako puno, možemo uzeti samo dio Srijema za Baranju, malo šire nego ono dogovoreno u Banovini).

Sad će me opet popljuvati što selim ljude kao šahovske figure, ali što drugo da radimo s vama? Evo ti sam planiraš preseljenje u Hrvatsku. Zar nije bolje da vas preselimo negdje gdje ćete biti zajedno u svojoj zajednici (vi Hrvati Vojvodine koji ste više-manje kulturno povezani) i da baštinite svoje običaje i kulturu i da sudjelujete u očuvanju povijesnog hrvatskog kraja (Srijema) u koji bi Hrvatska uložila i pokušala napraviti donekle razvijenu regiju? Ako ostanete u Srbiji, nestat ćete (ili u srbe katolike, ili u Bunjevce/Šokce ili u inozemstvo/Hrvatsku). Jednostavno nema druge opcije da sačuvamo bar ovo što je ostalo.

Naravno Hrvatska bi trebala ljudima nadoknaditi svaki eventualan gubitak i dati novčanu podršku za novi život u novoj sredini i za razvoj i prilagođavanje nove regije u državi. Time bi valjda više dobili nego da se sami selite (svojim troškom) negdje drugdje i da tamo izgubite svoj identitet i baštinu.

:herceg_bosna

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 02:08 

A da ti pustiš ljude da žive tamo gde su njihovi stari živeli stotinama godina? Ako neko ima želju, uvek može prodati imovinu i preseliti se gde je namerio.

Čemu tolika opsednutost preseljenjima? :neznam

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 02:17 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
A da ti pustiš ljude da žive tamo gde su njihovi stari živeli stotinama godina? Ako neko ima želju, uvek može prodati imovinu i preseliti se gde je namerio.

Čemu tolika opsednutost preseljenjima? :neznam

:palacgore1

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 08:59 

"Mi smo veseo narod, koji istovremeno ceni pesimizam jer ga smatra otmenim i oslobađa od odgovornosti. Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti jer ste ga mudro predvideli."

Dr Zoran Đinđić (1952-2003)

Nisi ti pesimist, s 34 čekati bolje sutra u okruženju kakvom si naveo (ne političkom), mogu samo potpuni optimisti.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 13:16 

Tomislav Diablo je napisao/la:
Pa, to si lipo primetio... prošle su 90te i ne triba talasat s agresivnim nacionalizmom. Dugoročno ne pomaže.
S natalitetom danas, do 2050 biće nas par iljada (mislim i na bunjevačku frakciju, jer smo po tom pitanju u istim go***)... U Subotici je recimo "dobra zarada" 200 eura misečno, pa se ti razmnožavaj... Matična država je ušla o sve tokove koje zapovida vrime i to je najbitnije. I da se Vojvodina odvoji, opet su Srbi većina. A Mađari isto tako lako mogu iskat referendum di su oni većina (Subotica, Senta, Ada, Kanjiža...) i eto nas opet "pod Peštom". Po meni je najracionalnije vratit se u matičnu državu. Ko je u mogućnosti, razumi se... Ne znam kom smo ku*cu ukras i promo za Evropu u državi koja se fakat raspada, i di nije isključen novi rat ako se ovo i pitanje Sandžaka nastavi potencirat... Vojvodina ima slabe izglede ostat u avnojskim granicama ako ikad postane država... Rumuni mogu iskat Banat, ko i Mađari, Srem se pripojio Srbiji dan ranije (imali su svoju skupštinu), Baranja je danas u drugoj državi, Novi Beograd je teritorijalno u Vojvodini, itd. itd... Ne vidim političku elitu koja bi sve to mogla odradit u korist Vojvodine. Na tog konja se ne bi kladio, iako volim Vojvodinu, zbog svega što jeste i uvik je bila.

Što očekuješ, da Hrvatska ulaže u mađarsku povijesnu zemlju, trenutno pod srpskom vlašću? Vi ste se trebali preselit u Srijem koji je bio u Hrvatskoj i osigurat da to u njoj i ostane. Sada smo izgubili i to, a srbokomunjare su nam to "nadoknadili" mađarskom Baranjom koja će se kad-tad (kad dođu nove povijesne okolnosti) vratiti Mađarskoj ili će ju srbi vratiti srpskoj Vojvodini. Tko će sada vratiti hrvatski Srijem u Hrvatsku, a Hrvate u Srijem? Još ćemo izgubiti i zapadni dio ako dođe neko vrijeme povoljno za srbe.

Hrvati u Mađarskoj i Austriji nemaju drugu budućnost osim neizbježne asimilacije i trebali su se naseliti (vratiti) u Hrvatsku čim je ona oslobođena od Turaka, a i vi iz mađarskih zemalja uključenih u Vojvodinu koji i imate neku dulju autohtonost u tom prostoru ste se trabali naseliti u Srijem koji je ušao u Hrvatsku i osigurati da taj dio ostene nama. Ovako ste ostali i asimilirali se dijelom u Mađare, dijelom u srbe, a dio sada stvara novu naciju, dok srbi rade četničku prčiju od vjekovne hrvatske zemlje.

Najbolja opcija bi bila mirno preseljenje (uz razmjenu imovine) Hrvata iz Vojvodine (kao u sporazumu Pavelić-Stojadinović) u Srijem, a srba iz Srijema u Vojvodinu (uključujući Baranju) i razmjena teritorija (naravno, pošto vas više nema dovoljno u Vojvodini, a srba ima jako puno, možemo uzeti samo dio Srijema za Baranju, malo šire nego ono dogovoreno u Banovini).

Sad će me opet popljuvati što selim ljude kao šahovske figure, ali što drugo da radimo s vama? Evo ti sam planiraš preseljenje u Hrvatsku. Zar nije bolje da vas preselimo negdje gdje ćete biti zajedno u svojoj zajednici (vi Hrvati Vojvodine koji ste više-manje kulturno povezani) i da baštinite svoje običaje i kulturu i da sudjelujete u očuvanju povijesnog hrvatskog kraja (Srijema) u koji bi Hrvatska uložila i pokušala napraviti donekle razvijenu regiju? Ako ostanete u Srbiji, nestat ćete (ili u srbe katolike, ili u Bunjevce/Šokce ili u inozemstvo/Hrvatsku). Jednostavno nema druge opcije da sačuvamo bar ovo što je ostalo.

Naravno Hrvatska bi trebala ljudima nadoknaditi svaki eventualan gubitak i dati novčanu podršku za novi život u novoj sredini i za razvoj i prilagođavanje nove regije u državi. Time bi valjda više dobili nego da se sami selite (svojim troškom) negdje drugdje i da tamo izgubite svoj identitet i baštinu.

A ti valjaš li ga valjaš.

Da ti malo odam skrivene mudrosti. Vojvodina je srpska i ostat će srpska. Kao i istočni Srijem. Zapadni Srijem će ostat hrvatski kao što je Baranja naša i ostat će naša.

Hrvati u Mađarskoj i Austriji nemaju drugu budućnost osim neizbježne asimilacije.

Točno.

možemo uzeti samo dio Srijema za Baranju, malo šire nego ono dogovoreno u Banovini).

Nećemo uzeti dio Srijema niti dati Baranju.

Zar nije bolje da vas preselimo negdje gdje ćete biti zajedno u svojoj zajednici (vi Hrvati Vojvodine koji ste više-manje kulturno povezani) i da baštinite svoje običaje i kulturu i da sudjelujete u očuvanju povijesnog hrvatskog kraja

Ovo ti je prva pametna. Hrvatska bi trebala organizirano pomagati Hrvate u Vojvodini i one koje se žele preseliti. Pomoći im da se zbrinu u Hrvatskoj. Zamjena imovine je logična. Ako žele ostat u Vojvodini trebamo im pomoći tamo. Koji se žele seliti trebaju dobiti pomoć da se presele. 50-70 000 Hrvata nema budućnost i polako će nestajati. Ako to ne žele i dosta im je problema jer su Hrvati Hrvatska ih treba primiti.

Briješ previše s totalno neralnim idejama. Daj malo promisli o svemu i budi koristan za svoj narod.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 13:22 

doc je napisao/la:
Briješ previše s totalno neralnim idejama. Daj malo promisli o svemu i budi koristan za svoj narod.

Mislim kako upravo to i čini. :zubati

Samo, koji je to narod? :D

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 15:18 

Osim što si velikomusliman, sada ispadaš i velikosrbin.
Dakle, može AVNOJ u Srijemu, ali Baranja, prostor na kojem se nalaze predgrađa grada Osijeka, mora biti srpski.
Ili, ak nejde drugačije, onda mađarski.
Vjerojatno bi i Istru, te Dalmaciju i otoke dao Talijanima?
Prostor zapadno od VKK može ići Slovencima, a ovaj ostatak nek podijele Srbi i muslimani (dok ih srbi ne pobiju).
Daj ne....
Granice RH su utvrđene. Eventualno gdje može doći do promjena granica je BiH, jer to nije država nego protektorat.
A kada se to dogodi, možemo očekivati neki (privremeni) trokutistan, uvećanje RH i Srbije i eventualno neke distrikte i dogovore.
A ne rijeke i granice prije Krista.

Vrh

PostPostano: 05 tra 2012, 15:25 

Ceha je napisao/la:
Vjerojatno bi i Istru, te Dalmaciju i otoke dao Talijanima?
Prostor zapadno od VKK može ići Slovencima, a ovaj ostatak nek podijele Srbi i muslimani (dok ih srbi ne pobiju).

Usvojeno! :palacgore1

Šalu na stranu, zamislite glupu situaciju u kojoj recimo jedna Pazova orijentisana prema Beogradu ili jedni S.Karlovci orijentisani prema Novom Sadu budu u sastavu RH, a jedna Baranja, koje je praktično šira okolina grada Osijeka bude u sastavu RS. Ekonomski (a danas i etnički) potpuno retardirano.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 505 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: