|
|
Stranica: 3/13.
|
[ 308 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 15:58 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
teranova je napisao/la: totem je napisao/la:
Ej, tera, ovo bi trebalo da dulje traje ako hoces sve nasiroko. Ukratko, narod ne voli da gleda srpske spomenike po gradu. Nikada valjda nije osjecao te ljude kao svoje.
Zato Bugare jeste  Tera, zapanjen sam tvojim nepoznavanjem povijesti. Ili se foliras...
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 15:59 |
|
|
dudu je napisao/la: ovo građenje "historije" u Skoplju je presmiješno. kad već grad nema centra zbog potresa, onda su za te novce mogli napraviti nešto moderno i upečatljivo što bi Skoplje izdiglo od svih gradova u okruženju, makar što se centra grada tiče. ovako su samo smiješni. Las Vegas na Vardaru 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:00 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
totem je napisao/la: dudu je napisao/la: ovo građenje "historije" u Skoplju je presmiješno. kad već grad nema centra zbog potresa, onda su za te novce mogli napraviti nešto moderno i upečatljivo što bi Skoplje izdiglo od svih gradova u okruženju, makar što se centra grada tiče. ovako su samo smiješni. Grad izgleda fantasticno, vjerujte mi. Valjalo bi Skoplje posjetiti .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:04 |
|
|
A za sve ovo vam je dovoljna i jedna soba, čemu ceo muzej? 
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:07 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
dudu je napisao/la: totem je napisao/la:
Grad izgleda fantasticno, vjerujte mi.
nije u pitanju izgled, ako izgleda super onda je blam samo malo manji, ali to je kupovanje nepostojeće "historije". Skoplje veze nema s antikom, niti je ikad imalo, a u 21. stoljeću se diže nešto što se gradilo stoljećima ranije, neke stvari i tisućljećima. ne znam je li razumiješ koliko to glupo izgleda nekom sa strane. pa to da nekom kod nas padne na pamet, sasjekli bi ga urbanisti s mačetom. Dudu, ja zbilja ne kontam koji je tvoj problem u vezi ovoga...Malo znas o svemu ovome, a ti bi da cinis od sebe par exelance strucnjaka za ovu temu. Sto ne pomenes egejsku makedoniju, koju su Grci iscistili ucinkovitije nego od makedonaca, nego Njemci poljsku od zidova. I ponavljam, ne kradu od grcke Makedonci bas nista. Aleksandar zbilja nema veze sa danasnjim makedoncima, ali nemaju niti Grci. Procitaj malo o toj temi. vidjeces da Grci nisu teritorij egejske makedonije zvali uopce makedonijom do 91 godine. Cakstovise ta rijec je bila zabranjena.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:09 |
|
|
teranova je napisao/la: A za sve ovo vam je dovoljna i jedna soba, čemu ceo muzej?  A cemu vama onoliki spomenik na kalemegdanu, a i taj ...Bosnjak. 
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:10 |
|
|
I jos nesto, zasto ste postavljali na gazimestanu spomenike, vi ste jedina nacija koja slavi poraze. Objasni to, molim te, nikako da skontam.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:12 |
|
|
Vidim da ste koristili iskustvo Las Vegasa 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 60866 Lokacija: DAZP HQ
|
totem je napisao/la: Dudu, ja zbilja ne kontam koji je tvoj problem u vezi ovoga...Malo znas o svemu ovome, a ti bi da cinis od sebe par exelance strucnjaka za ovu temu. Sto ne pomenes egejsku makedoniju, koju su Grci iscistili ucinkovitije nego od makedonaca, nego Njemci poljsku od zidova. I ponavljam, ne kradu od grcke Makedonci bas nista. Aleksandar zbilja nema veze sa danasnjim makedoncima, ali nemaju niti Grci. Procitaj malo o toj temi. vidjeces da Grci nisu teritorij egejske makedonije zvali uopce makedonijom do 91 godine. Cakstovise ta rijec je bila zabranjena. ti sad okrećeš priču u nebitnom smjeru za ovu temu. Grci apsolutno nikakve veze s ovim nemaju, tim više što im je zemlja puna originalnih građevina, po čijem uzoru vi izrađujete kopije nakon 2 tisuće godina. pravo je pitanje, koji još glavni grad u Europi ili svijetu, gradi centar grada po uzoru na prošlost staru preko 2 tisućljeća? što vi zapravo želite poručiti s ovim "antičkim" centrom, osim da ste žestoki kompleksaši?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:21 |
|
|
totem je napisao/la: I jos nesto, zasto ste postavljali na gazimestanu spomenike, vi ste jedina nacija koja slavi poraze. Objasni to, molim te, nikako da skontam. Spomenici se podižu radi spomena, samo ime kaže. Uostalom, Srbi su Srbima podizali, a vi? Bugarima, Grcima, još malo pa ćete i Čak Norisu da podignete. Mislim, spomenik. 
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:24 |
|
|
dudu je napisao/la: totem je napisao/la: Dudu, ja zbilja ne kontam koji je tvoj problem u vezi ovoga...Malo znas o svemu ovome, a ti bi da cinis od sebe par exelance strucnjaka za ovu temu. Sto ne pomenes egejsku makedoniju, koju su Grci iscistili ucinkovitije nego od makedonaca, nego Njemci poljsku od zidova. I ponavljam, ne kradu od grcke Makedonci bas nista. Aleksandar zbilja nema veze sa danasnjim makedoncima, ali nemaju niti Grci. Procitaj malo o toj temi. vidjeces da Grci nisu teritorij egejske makedonije zvali uopce makedonijom do 91 godine. Cakstovise ta rijec je bila zabranjena. ti sad okrećeš priču u nebitnom smjeru za ovu temu. Grci apsolutno nikakve veze s ovim nemaju, tim više što im je zemlja puna originalnih građevina, po čijem uzoru vi izrađujete kopije nakon 2 tisuće godina. pravo je pitanje, koji još glavni grad u Europi ili svijetu, gradi centar grada po uzoru na prošlost staru preko 2 tisućljeća? što vi zapravo želite poručiti s ovim "antičkim" centrom, osim da ste žestoki kompleksaši? Dudu, ne kenjaj. Idi pred makedonskom vladom, tamo su izlozeni na stotina antickih iskopina, nadjenih na tlu makedonije. I stavljeni su pred vladom, na bistama. Nitko ne gradi antiku, nego preko pokusava da nesto izvuce. A to ima efekta.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:25 |
|
|
teranova je napisao/la: totem je napisao/la: I jos nesto, zasto ste postavljali na gazimestanu spomenike, vi ste jedina nacija koja slavi poraze. Objasni to, molim te, nikako da skontam. Spomenici se podižu radi spomena, samo ime kaže. Uostalom, Srbi su Srbima podizali, a vi? Bugarima, Grcima, još malo pa ćete i Čak Norisu da podignete. Mislim, spomenik.  Hoces rec da vi ne slavite kosovsku bitku? To je kao da Njemci slave ulazak rusa u Berlin.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:26 |
|
|
teranova je napisao/la: totem je napisao/la: I jos nesto, zasto ste postavljali na gazimestanu spomenike, vi ste jedina nacija koja slavi poraze. Objasni to, molim te, nikako da skontam. Spomenici se podižu radi spomena, samo ime kaže. Uostalom, Srbi su Srbima podizali, a vi? Bugarima, Grcima, još malo pa ćete i Čak Norisu da podignete. Mislim, spomenik.  A Bosnjak na kalemegdanu?
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:28 |
|
|
Sto se tice samoila, isto se pitanje moze postaviti i crnogorcima. Zasto slave njegusa. Bili Srbi, vise nisu. Eto. Mijenja se tok povijesti, nisto nije staticno.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:28 |
|
|
totem je napisao/la: dudu je napisao/la: ti sad okrećeš priču u nebitnom smjeru za ovu temu. Grci apsolutno nikakve veze s ovim nemaju, tim više što im je zemlja puna originalnih građevina, po čijem uzoru vi izrađujete kopije nakon 2 tisuće godina. pravo je pitanje, koji još glavni grad u Europi ili svijetu, gradi centar grada po uzoru na prošlost staru preko 2 tisućljeća? što vi zapravo želite poručiti s ovim "antičkim" centrom, osim da ste žestoki kompleksaši?
Dudu, ne kenjaj. Idi pred makedonskom vladom, tamo su izlozeni na stotina antickih iskopina, nadjenih na tlu makedonije. I stavljeni su pred vladom, na bistama. Nitko ne gradi antiku, nego preko pokusava da nesto izvuce. A to ima efekta. čuj iskopine, pa jel ti razlikuješ iskopinu žlice i vilice od recimo Partenona u Ateni ili zidina Mikene? šta da izvuče? Skoplje gradnjom toga neće biti ništa ljepši grad, bez obzira što ti mislio.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:29 |
|
|
totem je napisao/la: teranova je napisao/la: Spomenici se podižu radi spomena, samo ime kaže. Uostalom, Srbi su Srbima podizali, a vi? Bugarima, Grcima, još malo pa ćete i Čak Norisu da podignete. Mislim, spomenik.  Hoces rec da vi ne slavite kosovsku bitku? To je kao da Njemci slave ulazak rusa u Berlin. Ko slavi kosovsku bitku? Mi žalimo zbog izgubljene države i izginulog ljudstva. Alo! Citat: Sto se tice samoila, isto se pitanje moze postaviti i crnogorcima. Zasto slave njegusa. Bili Srbi, vise nisu. Eto. Mijenja se tok povijesti, nisto nije staticno.
NIje njegusa nego Njegoša. Pa i ne slave ga baš toliko oni koji se deklarišu kao Crnogorci. Sad im je to kamen u cipeli koga bi što pre istresli da mogu. A Srbi u Crnoj Gori ga i dalje slave kao i do sada. 
|
|
Vrh |
|
 |
mario_cro
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:29 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 12:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
totem je napisao/la: Bolje tako nego ova moda koju gledas svaki dan u rodnom gradu
Ovo ja zovem kvalitetan kontrapodjeb . 
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:30 |
|
|
teranova je napisao/la: totem je napisao/la:
Hoces rec da vi ne slavite kosovsku bitku? To je kao da Njemci slave ulazak rusa u Berlin.
Ko slavi kosovsku bitku? Mi žalimo zbog izgubljene države i izginulog ljudstva. Alo! Kako je zalite, sa obljetnicama svake godine? Onda ste zbilja jedinstveni, da ne kazem unikatan narod.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:31 |
|
|
mario_cro je napisao/la: totem je napisao/la: Bolje tako nego ova moda koju gledas svaki dan u rodnom gradu
Ovo ja zovem kvalitetan kontrapodjeb .  Moja malenkost...
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 79664 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Očekujem plastičnog Homera od 20 m i ogromnog Aristotela na napuhavanje (bar 100 m).
_________________ Nema Izbornog zakona BiH ako nema BiH.
Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.
33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.
Bošnjaci imaju snagu Miki Mausa.
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:41 |
|
|
Građenje Makedonije Trijumfalna kapija u Skoplju
U okviru megalomanskog projekta "Skoplje 2014" kojim Makedonija planira da, po ceni od 200 miliona evra, popunjava praznine u simboličkom polju nacionalnog identiteta, krajem protekle sedmice predstavljen je još jedan dovršeni paraistorijski spomenik u centru prestonice - Trijumfalna kapija
Jesenas je na centralnom skopskom trgu otkrivena džinovska skulptura "ratnika na konju", u istoriji poznatijeg kao Aleksandar Veliki - a koji zbog spora sa Grčkom mora da krije svoju pravu prirodu. Spomenički ambijent uskoro će upotpuniti i "ratnik u bronzi", takođe poznatiji kao Aleksandrov otac, Filip Makedonski, te "žena u bronzi" - odnosno Olimpija, Aleksandrova majka. Photo: vesti-online.com
Skopski urbanistički delirijum upravo je izbacio još jedan element skupih gradskih kulisa - Trijumfalnu kapiju koja je svečano otvorena u prisustvu ponosnih vlasti. Kako prenosi tamošnja agencija, "Kapija Makedonija" na trgu Pela visoka je 21 metar a do vrha vode dva lifta i dvoje stepenica. Unutra će biti galerijski prostor na dva nivoa, a na vrhu platforma-vidikovac. Na spoljnim stranama Kapije su reljefi s motivima iz istorije, kulture i običaja. Prema rečima autorke Valentine Stevanovske, na reljefu na strani okrenutoj prema Sobranju prikazane su antičke makedonske falange, vizantijski car Justinijan, car Samuilo, Marko Kraljević, Karpoš, Ilindenski ustanak, Antifašistički pokret, egzodus Makedonaca iz Egejske Makedonije u Grčkoj 1948. godine i proglašenje nezavisnosti 1991. godine. Na bočnim stranama Kapije je reljef folklornih motiva, dok je na strani ka Trgu Makedonija predstavljena kultura - od neolita nadalje.
Ministarka kulture Elizabeta Kančeska-Milevska rekla je da bi Kapija trebalo da slavi sve pobede zemlje. "Ovo je prostor kulture i umetnosti", rekla je Kančevska-Milevska i dodala da će se kod Kapije održavati razne priredbe. Premijer Nikola Gruevski je zahvalio svima povodom završetka "Kapije Makedonija" koja je od početka izgradnje kritikovana u makedonskoj javnosti.
"Dozvolite mi da zahvalim svim protivnicima i neistomišljenicima ovog projekta. Bez njihovog protivljenja na neviđeno i pre no što je bilo gotovo, bez njihovih najčešće neosnovanih kritika, bez protesta, demonstracija i pljuvanja, ovaj projekat danas ne bi bio ono što jeste. Posebna zahvalnost opoziciji", poručio je Gruevski.
Opozicione socijaldemokrate kritikovale su projekat kao bacanje para u jednoj od najsiromašnijih evropskih država. Kapija je koštala 4,4 miliona evra kao deo šireg projekta izgradnje sličnih zdanja u glavnom gradu za ukupno 200 miliona evra do 2014. godine.http://www.e-novine.com/region/region-m ... oplju.htmlSrna - 10.01.2012 10:28 Ekonomist: Makedonija je najmizernija zemlja
SKOPLjE- Makedonija je najmizernija zemlja na svijetu, jer je registrovana najveća stopa nezaposlenosti od 32 odsto, a stopa inflacije iznosi tri odsto, piše londonski "Ekonomist", pozivajući se na podatke iz 92 zemlje.
"Makedonija će možda zapamtiti Kiru Gligorova po lijepom, ali je zemlja u haosu. Ona je na vrhu mizerije, koja je kombinacija dva jaka pokazatelja ekonomske tamnice - nezaposlenosti i inflacije", navodi se u tekstu britanskog lista, koji prenose skopski mediji.
Makedoniji od balkanskih zemalja društvo pravi jedino Grčka, sa indeksom nezaposlenosti od 18 odsto i inflacijom od 20 procenata.
U tekstu se navodi da cijene nekontrolisano rastu i da su one glavni problem i zemalja bogatih naftom, ali koje imaju loš ekonomski menadžment, kao što su Venecuela i Iran i u manjem stepenu Rusija. Nije da likujem, nemam razloga i u BiH je stanje katastrofalno, no ove dvije stvari su mi nespojive..
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:43 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Očekujem plastičnog Homera od 20 m i ogromnog Aristotela na napuhavanje (bar 100 m). Jes da mi lupaš upozorenja ali ovo je genijalno, zabole me stomak od smeJa! 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:44 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Očekujem plastičnog Homera i ogromnog Aristotela na napuhavanje. držim fige da nas ne razočaraju. @emt to su vam braća po kompleksima, niste ni vi puno bolji, ako uopće jeste. 
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:49 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Očekujem plastičnog Homera i ogromnog Aristotela na napuhavanje. držim fige da nas ne razočaraju. @emt to su vam braća po kompleksima, niste ni vi puno bolji, ako uopće jeste.  A sto to kod nas izgradise osim onih 345678 dzamija ? Nista vrijedno pomena.Uostalom dragi moj i ti si bosanac i hercegovac, tako da taj pokusaj da se otkacis od moje malenkosti i uzdignes na veci nivo ti je propao u startu :) Skupa smo dudice Ti imas rezervnu domovinu, al imam i ja dvije :) 
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
 |
totem
|
Naslov: Re: U Skopju otvoren 'Slavoluk Makedonija' visok 21 metar Postano: 11 sij 2012, 16:49 |
|
|
Podaci eurostata:
"Sve zemlje zapadnog Balkana su po kupovnoj moći ispod prosječne kupovne moći u EU, sa time da u ovom društvu najveću kupovnu moć ima Hrvatska, koja je 39 odsto slabija od evropskog prosjeka, i al pari sa Poljskom.
Crna Gora nešto je slabija od Hrvatske, i njen građanin ima tek četrdeset odsto, odnosno dva i po puta manju prosječnu kupovnu moć evropskog građanina. To takođe znači da nije "bolja" od Bugarske i Rumunije, jer je kupovna moć građana tih zemalja podjednaka, odnosno Bugari su dva procenta "bolji", a Rumuni " pet odsto.
Turci imaju - prosječno - 52 odsto kupovne moći evropskog građanina.
Crna Gora nešto je slabija od Hrvatske, i njen građanin ima tek četrdeset odsto, odnosno dva i po puta manju prosječnu kupovnu moć
Kupovna moć građana Bosne i Hercegovine i Albanije je sedamdeset odsto slabija od prosječne kupovne moći građanina EU, s time da je BiH za samo jedan bod "bolja" od Albanije. To govori o velikom padu BiH, i relativnom usponu Albanije. Eurostat nije dao podatke za Kosovo.
U Srbiji i Makedoniji građani imaju podjednaku kupovnu moć
U Srbiji i Makedoniji građani imaju podjednaku kupovnu moć, koja je pet odsto slabija od prosječne kupovne moći građana Crne Gore."
Gospodjice emt, zbilja nemate pravo za likovanje. Podacvi su od 6 mjeseca 2011 godine. Dakle, Makedonija samo za 6% kaska iza hrvatske, dok BiH...dobro i treve da ima za pasnju.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|