HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 lis 2025, 18:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1821 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 73  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: TV Serije
PostPostano: 12 lis 2015, 20:42 

Ministry of Sound je napisao/la:
Brilijantan povratak Homelanda (Sezona 5). Radnja će izgleda biti u Njemačkoj i Siriji, a ISIS će biti glavna tema. Brutalan dijalog i komentari Quinna (uspio sam pronaći skript).

Kontekst ovoga je njegov izvještaj s terena nekom CIA šefu, vrijedi pročitati.

Citat:
QUINN: I've been heading up a team of special ops more or less continuously for the past 28 months.
We've been busy.

CROCKER: Doing what? What the hell is actually going on over there?

QUINN: Well, if you've read the after action reports...

CROCKER: I have.
Every one of them.
A handful of enemy dead here.
Another handful there.
I honestly have no idea what it all adds up to.

QUINN: The program has been effective, sir.
I believe it should be continued.

CROCKER: You do? Assad is still in power.
ISIL is still growing.
Are we really getting anywhere in Syria?

QUINN: I just said yes.

CROCKER: You said a program should be renewed.
I'm asking, is our strategy working?

QUINN: What strategy? Tell me what the strategy is.
I'll tell you if it's working.
See, that right there is the problem.
Because they, they have a strategy.
They're gathering right now in Raqqa by the tens of thousands.
Hidden in the civilian population.
Cleaning their weapons.
And they know exactly why they're there.

CROCKER: Why is that?

QUINN: They call it the end times.
What do you think the beheadings are about?
The crucifixions in Deir Hafer?
The revival of slavery?
You think they make this shit up?
It's all in the book.
Their fucking book.
The only book they ever read.
They read it all the time.
They never stop.
They're there for one reason and one reason only.
To die for the caliphate and usher in a world without infidels.
That's their strategy.
And it's been that way since the seventh century.
So, do you really think that a few special forces teams are gonna put a dent in that?

CROCKER: Well, what would you do?

QUINN: You offering me a promotion?

CROCKER: I'm offering you a hypothetical.

QUINN: 200,000 American troops on the ground indefinitely to provide security and support for an equal number of doctors and elementary school teachers.

CROCKER: Well, that's not going to happen.

QUINN: Then I'd better get back there.

CROCKER: What else? What else would make a difference?

QUINN: Hit reset.

CROCKER: Meaning what?

QUINN: Meaning pound Raqqa into a parking lot.

Zvuči mi kao da Bošnjaci pričaju, kad KBSA optužuje Aliju da nije dovoljno oštar prema neprijatelju... sem toga, ISIL im uopšte nije neprijatelj kao što iz ovoga zvuči, da su htjeli, mogli su da urade ovo što Rusi rade odavno.

A šta recimo da se okanete tuđe zemlje i prestanete da potpomažete haos, patnje, rat, genocid...

Vrh

PostPostano: 12 lis 2015, 20:47 

Zašto je HRT otkupio prava na "Madam Secretary". Nijedan glumac nije uvjerljiv. I ti polukomični dijalozi tako iritiraju. Skoro kao da gledam jako dosadnu i lošu humorističku seriju.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2015, 12:04 

i_jopet je napisao/la:
Počinje Fargo sezona 2, izgleda da je upravo išla 1.epizoda.
Ocjena na IMDB je fenomenalna, jedva čekam pogledati.

Valjda će bit bolje od 2. sezone True Detectiva.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2015, 18:09 

Pratim Twin Peaks..
Fantasticno.. kompletno i gluma i ugodjaj i prica..
napomena.. nisam je nikad gledao iako je prikazivana vec 90/91,tako nesto

Vrh

PostPostano: 14 lis 2015, 18:20 

Turbo dosadna serija. Bila mi dosadna i u svoje vrijeme kad se prikazivala.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2015, 18:44 

BBC je napisao/la:
Turbo dosadna serija. Bila mi dosadna i u svoje vrijeme kad se prikazivala.

ja je tada nisam ni gledao. Mozda bi mi i bila dosadna kad sam imao 18. Imao sam pametnijeg posla. Sad mi odgovara.
Jel je to gledas ponovo pa ti opet dosadna

Vrh

PostPostano: 14 lis 2015, 18:48 

"Tad" je bilo u Jugoslaviji. I western iz 50-ih utorkom bilo nešto ekstra. Ako je ta serija meni i tada bila dosadna onda ti sve govori.
Furali se tipovi na nju i nešto filozofirali da kuže bolje od drugih.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 06:42 

BBC je napisao/la:
"Tad" je bilo u Jugoslaviji. I western iz 50-ih utorkom bilo nešto ekstra. Ako je ta serija meni i tada bila dosadna onda ti sve govori.

Sve ok. Tebi nije valjalo, ali to ne znaci da zaista ne valja..
I nisi dobro skuzio. Ja TAD nisam gledao, nisu me interesirale serije nit
Mi je padalo na pamet provoditi vrijeme pred TV-om niti sam gledao "kaubojce".
Sad je gledam i skoz je dobra, za razliku od ovih danasnjih ima nesto sto ti
Ocigledno ne kuzis, ali i to je ok. Nije sve za svakoga..

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 10:11 

Tulkas je napisao/la:
Pratim Twin Peaks..
Fantasticno.. kompletno i gluma i ugodjaj i prica..
napomena.. nisam je nikad gledao iako je prikazivana vec 90/91,tako nesto

Meni su puno bolje te stare serije od današnjih,bez obzira na sve.U zadnje vrijeme bacim pogled na Bonancu npr.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 10:52 

American Horor Story...sad je već peta sezona...

nije za svačiji želudac :D

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 11:53 

Tulkas je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Sve ok. Tebi nije valjalo, ali to ne znaci da zaista ne valja..
I nisi dobro skuzio. Ja TAD nisam gledao, nisu me interesirale serije nit
Mi je padalo na pamet provoditi vrijeme pred TV-om niti sam gledao "kaubojce".
Sad je gledam i skoz je dobra, za razliku od ovih danasnjih ima nesto sto ti
Ocigledno ne kuzis, ali i to je ok. Nije sve za svakoga..

Normalno da ne kužim mentalne proljeve David-a Lynch-a. Što se tu ima za kužiti. I kad sam mlad bio iste face koje su "kužile" tu seriju i pronalazile skrivene poruke su znale u slovo što je Johnny Štulić htio reći svojim stihovima. Dok ja to nikad nisam kužio.
Jest da ih poslije sam Johnny posrao kad je medijima izjavljivao da ništa od toga što su oni lupali nije bila poruka njegovih pojedinih stihova.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 12:37 

I sad sto ti ne kuzis jednostavno ne valja.
No dobro. Rekao si svoje i bilo bi dosta.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 15:31 

Napisao sam kraću recenziju prošlog Decembra:

Ne znam jel se ko sjeća kultne serije "Twin Peaks" (90-92). Bili smo napredni u SFRJ pa smo imali priliku gledati seriju sa manje od godinu dana kašnjenja u odnosu na emitiranje u SAD. Sjećam se da sam kao mali sijelio dugo u noć upijajući radnju i dijalog ko spužva, navukao sam se ko malo ko.

Prekjučer, nostalgije radi odem pogledati prvu epizodu, čisto da vidim je li se isplati odgledati obje sezone (radnja je već davno zaboravljena, samo se sjećam kraja). Nažalost, još jedna dječja iluzija je srušena. Razina glume je ispod razine čak i hrvatskih serijala i filmova danas, što nije mala stvar. I dijalog i face i razni iznuđeni krikovi su toliko jadni i isforsirani da se uopće ne možeš utopiti u radnju jer si zbog glume cijelo vrijeme svjestan da gledaš scenu unutar serije. Isključio sam nakon cirka 40-ak minuta i baš mi je žao što sam ruinirao jedno lijepo iskustvo i sjećanje.

Imao sam isto loše iskustvo sa Sherlockom iz 80ih (ona Granada produkcija), koja mi je ostala u jako lijepom sjećanju. Probao opet zbog nostalgije i toga zamagljenog sjećanja kvalitete....i nažalost isto razočarenje kao Twin Peaks. Stoga više neću gledati stare serije koje su mi ostale u lijepom sjećanju.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 16:47 

Ma nema neke kvalitetne serije u zadnje vrijeme, probao Flash i Daredevil ali mi nisu sjeli.
Jedino što trenutno nešto valja je Vikings.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 16:51 

daramo je napisao/la:
Ma nema neke kvalitetne serije u zadnje vrijeme, probao Flash i Daredevil ali mi nisu sjeli.

Au contraire, ovo je zlatno doba serija. No izbjegavaj sve što je u produkciji vodećih kanala u SAD-u (NBC, CBS, ABC) jer je riječ o šabloniziranim i sanitiziranim serijama za šire narodne mase.

Sve što je valje je u produkciji HBO, AMC, FX itd

PS: Po n-ti put za nostalgičare, ništa nije bilo onako dobro kako se sjećate, žrtve ste jednog fenomena vezan uz način na koji mozak pohranjuje memorije, i na način na koji valorizira lijepa i loša sjećanja. A tu je također i kontekst slabog izbora.

Htio sam doista uživati u serijama (i filmovima) koje si mi ostale u doista lijepom sjećanju, ali nije moglo ispasti gore.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 17:12 

Autori serije nisu proveravali natpise na arapskom. Kada su shvatili šta su pustili...

Beta-AP | 15. 10. 2015. - 14:55h | Komentara: 13
Grafiti umetnici koje su producenti serije "Domovina" (Homeland) unajmili da natpisima na zidovima doprinesu autentičnosti izbegličkog kampa u Bejrutu, porukama na arapskom jeziku kritikovali su tu seriju kao rasističku.

U epizodi emitovanoj u SAD u nedelju, koja je smeštena u izbegličkom kampu koji vodi Hezbolah u Libanu, ali snimljena u Berlinu, glavna glumica Kler Dejns prolazi pored slogana "Domovina je rasistička"" i "Domovina je vic i nija nas nasmejala".

Berlinski grafiti umetnik Stoun (Stone) rekao je danas da on i njegova dva druga isprva nisu hteli da prihvate posao kada su ih kontaktirali producenti, ali su odlučili da ponudu iskoriste da izraze svoje mišljenje o seriji.

Tri umetnika su u saopštenju navela da je "serija dobila reputaciju najzatucanijeg programa na televiziji zbog netačnog, jednoobraznog i veoma pristrasnog prikazivanja Arapa, Pakistanaca i Avganistanaca, kao i veoma lošeg predstavljanja gradova Bejruta, Islamabada i takozvanog muslimanskog sveta uopšte".

"U samoj prvoj sezoni 'Domovine' američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD u ime Irana", naveli su umetnici Heba Amin, Karam Kap i Stoun.

Na sastanku su im, prema njihovom saopštenju, predate slike "proasadovskih grafita - valjda prirodnih u sirijskim izbegličkom kampu".

Umesto traženog oni su pisali razne druge poruke poput "Domovina NIJE serija", "Situaciji ne treba verovati" i "Ova serija ne predstavlja stavove umetnika".

Producenti nisu proveravali poruke na arapskom. "Sadržaj ispisan na zidovima nije bio predmet pažnje. U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizuelni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizuje ceo region na bezljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbeglice", naveli su umetnici.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 17:17 

Šokiran sam da neki muslimani nisu zadovoljni serijom koja se bavi terorizmom. Gdje ide ovaj svijet...

Vrh

PostPostano: 15 lis 2015, 21:07 

Nije poenta u nezadovoljstvu već u praktikal džouku. Romani ite domum, capisco?

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 09:26 

daramo je napisao/la:

Au contraire, ovo je zlatno doba serija. No izbjegavaj sve što je u produkciji vodećih kanala u SAD-u (NBC, CBS, ABC) jer je riječ o šabloniziranim i sanitiziranim serijama za šire narodne mase.

Sve što je valje je u produkciji HBO, AMC, FX itd

PS: Po n-ti put za nostalgičare, ništa nije bilo onako dobro kako se sjećate, žrtve ste jednog fenomena vezan uz način na koji mozak pohranjuje memorije, i na način na koji valorizira lijepa i loša sjećanja. A tu je također i kontekst slabog izbora.

Htio sam doista uživati u serijama (i filmovima) koje si mi ostale u doista lijepom sjećanju, ali nije moglo ispasti gore.

U danasnjim serijama moze se naci X puta vise zamjerki i propusta.. a i svaka je ista na isti kalup. Bilo da he humoristicna, krim, horor ili safunica..
i kod mene nema nostalgije glede TPeaks, jer onomad nisam gledao.
a ovih novih sam se nagledao i gle.Twin Peaks mi dodje kao melem na ranu od ogrebotina svih novih
popularnih pizdarija koje su iste i koje se ponavljaju..
moj stav.. postujem i tudji.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 09:45 

Ni ja nisam nikada gledao TPeaks što me čudi, valjda uvijek bude na TV u nezgodno vrijeme. Sinoć slučajno, šaltajući kanale, nabasam na nju i odgledam jedno 15 minuta i mogu vam reći da ima potencijala.

@Ministar nešto reče vezano za nostalgiju, da se razočaramo gledajući stare serije. Ima tu dijelom istine, ali glede domaćih ex YU serija to ne vrijedi, one s vremenom djeluju sve bolje i bolje. Doduše, to je njemu nebitno jer je, glede toga, njemu svijet ograničen na englesko govorno područje. :D

A glede stranih serija i nekih teorija da se razočaramo zbog neke njihove naivnosti... pa upravo su ove nove, moderne serije vrhunaci naivnosti. Naprimjer glede žena koje u tim serijama ispadaju borci ravni muškarcima što je smiješno. U američkim serijama rasno pitanje ne postoji, gura se pod tepih, obmanjuje se javnost. Dalje, u budućnosti će ovo, za neke "zlatno doba" serija biti vjerojatno promatrano krao krajnje neinventivno razdoblje, gdje se svakoj tematici davala primjesa socijalne drame, što u načelu ne mora biti loše, ali ako je pretjerano, ako se drugi žanrovi u to utope ( a što danas uglavnom jeste slučaj) onda to ne ide u prilog većini serijala.

Čovječe, ako divovski asteriod juri ka Zemlji ja ne želim znati je li kćerku glavnog junaka ostavio dečko, ako je grupa preživjela pad zrakoplova na pustom otoku mene ne zanima da li jedan od likova ima obiteljskih problema, ako junak ide na tajni zadatak u srce ISIL-a mene ne zanima njegova unutarnja dvojba da li je gay ili hetero, ako skače padobranom na Normandiju 1944 koji će mi klinac njegovi problemi sa razvodom??!

Ide se žanrovski jako u širinu, što je ponekad OK, ali ako to postane trend, rutina, onda ne valja jbg.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 10:58 

Bobovac, to ti se zove razvoj likova. Mislim to što si naveo su neke teške iritantne klišejčine ali generalno ako u seriji ili filmu nema dobrog razvoj lika onda se ne poistovjećuješ sa njima, ne briga te šta će bit s bilo kim u seriji što konačno dovodi do toga da te ne briga za seriju. Cijela stvar je u tome koliko je to dobro i uvjerljivo napravljeno.

Recimo u seriji Breaking Bad glavni lik prolazi psihološki razvoj od običnog učitelja do globalnog proizvođača druge i sociopata, i to je dosta uvjerljivo odrađeno. Počinje se od teške bolesti, želja da se zbrine za obitelj prije nego otegne se pretvara u uništenje obitelji. Na kraju ispada da je put do pakla poplačan dobrim namjerama. I tu je razvoj lika sasvim fino upakiran, nema nekih klišeja iz onih odvjetničkih serija gdje su sve žene turbo pametne, zgodne, jednako sposobne i nekih sličnih politički korektnih sranja, nego brutalna realnost (koliko to može bit, ipak je fikcija u pitanju).

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 11:31 

Možda nisi naveo baš najbolji primjer za socio-obiteljski element u seriji jer koliko vidim iz tvog opisa(nisam gledao tu seriju) to je serija koja ima primarno fokus na razvitak jedne persone pa je sasvim jasno da se tu lomi sve živo, i njegova obitelj, i njegova prošlost, i njegovi strahovi i nadanja etc, etc.

Dakle, nije problem kada se to kvalitetno dozira. Meni smeta kada se u tomu pretjera do krajnosti. Možda je najbolji primjer ona serija Kupola (The Dome), gdje nakon prvih par obećavajućih epizoda umjesto kvalitetne SF serije dobijemo drugorazrednu sapunicu koja sa glavnom radnjom veze nema.

Možda je također dobar primjer ova zadnja serija Fear The Walking Dead, gdje se ide u toliku krajnost da osobni život i privatni problemi nekolicine glavnih aktera doslovce nose radnju a riječ je o SF serijalu. Dakle, zbog žene, sina, majke,dečka će opljačkati, ubiti, zaratiti, zaraziti... što nije nemoguće, ali svaka akcija je prouzročena nastupom ljubomore ili pokušajem pomirbe nekih ljudi... a čiji likovi uopće nisu razvijeni. Uostalom kog vraga i razvijati takve likove kada velika većina živi jako kratko i njihov "razvoj" služi samo za popunjavanje rupa ili kao kompenzacija za glumačku netalentiranost. Onaj kepec u Game of Thrones uopće nema veliku minutažu, ali ima razvijen lik zahvaljujući talentu - to je razlika između dobrog i lošeg glumca, i dobre i loše serije.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 12:24 

Solidna poenta kod obojice.
Likovi se moraju razviti ako je u pitanju serija, jer time priča dobija na dubini, samo pucanje dosadi vremenom.
Ali to ne smije biti uvijek isto, ide Vil Smit da spašava svijet od svemiraca, ali mora nam reditelj pokazati da on voli svoje dijete, kako bi i mi znali da treba da volimo svoju djecu.
Naravno, to uglavnom ode u pm, kad ti imaš pet godina zombi apokalipse, a i dalje su najbitnija emotivna stanja pojedinaca... alo ba sine, tu treba jedinicu ustrojiti po vojnom principu, bitna je brojnost i disciplina, pa tek onda unutrašnji život...
Ali ne teške smor klišejčine... WD je dobro počeo, ali su prećerali... ili ono čudo sa portalima, Stargate Destiny, lete oni tako usred svemira, i onda se posvađa brodska doktorka sa majorom komandantom broda zbog kontrole civilne vlasti (doktorka i co) nad vojnom u demokratijama... WTF...

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 17:24 

Ok, sad mi je malo jasnije o cemu pricate. Ali takve serije ne gledam i mogu brzo procijenit o cemu se radi. Ajmo rec da imamo onda s te strane sapunjare u sf kontekstu. Sapunjare jer je element odnosa debelo nadsisao sf element i zasao u klisej. A s druge imamo nesto tipa game of thrones gdje ljudski odnosi nisu klisejizirani nego kompleksni, a dobro su izbalansirani sa fantasy elementom. Znaci stvar je izvedbe. Kako ce se ovaj period promatrat iz buducnosti sve ovisi o kolicini ovih ili onih. Po meni ima dovoljno kvalitetnih da bi se smatrao jako dobrim.

Vrh

PostPostano: 16 lis 2015, 18:07 

Zadnja serija koju sam pogledao da me oduševila je danska "The Killing", prvi sezona. Drugu su posvijetlili i ubacili masu glumaca amatera.
Vidim i drugi ih kopiraju sa jako jadnim rezultatom. Pa i ona HR serija o onoj novinarki koja istražuje zločine. Negledljivo i dosadno totalno.

Ostalo se ne mogu sjetiti da mi se išta svidjelo. Doživljavam te serije kao uvredu i da me vuku za nos, zato ih ne gledam. Što se da staviti sasvim prirodno u 3-5 nastavaka oni razvuku na 15 nastavaka. Nemam živaca za te gluposti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1821 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 73  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: