|
|
Stranica: 11/12.
|
[ 280 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:18 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38854 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ja osobno nisam nikad bio zainteresiran. Naprosto mi mijenjanje plahti i ulagivanje gostima nije privlačno. Robija je to. Zarobljenik si vlastite imovine. Puno je bolje od pameti živjeti. Makar malo skromnije.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85007 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Li Zongren je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Tema je polarizirajuća jer je visoko subjektivna. Konkretno, ili osobno se baviš turizmom, ili kao ja osobno nemaš koristi niti te zanima bavljenje turizmom, i osjetiš samo eksternalije (“zagađenje”). I ne prozivam apartmandžije, to i meni može biti fallback ako mi sve ostalo propadne. Apartmana imam, ali nemam potrebe izdavati. Ako je tebi to early retirement plan, onda hebiga ispričavam se ako sam dirnuo u “savršeno isplanirane životne planove”.  Ovisi gdje živiš, ja stvarno ne znam od čega bi Marina gdje živim danas živjela da nema turizma. I tako ti je u svim manjim mjestima na obali, a turizam i donosi sadržaje, više kafica restorana itd pa makar na pola godine kojih inace nebi bilo, manje je mrtvilo i sivilo barem pola godine. To jesu validni argumenti.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:20 |
|
|
Uzmimo navodni problem iznajmljivanja stanova turistima. Recimo.proizvoljno da Split iznajmljuje 2000 stanova u staroj jezgri i da tamo stalno živi tek 10 posto nekadašnjeg stanovnistva . Zašto je to problem? Nek se iznajmljuje i 20 000 stanova ako se isplati. Stanovništvo ce se preseliti par kilometara dalje i živjeti dobro od turizma. Zato ponavljam, jer je bitno, a kriva je percepcija, turizam je zlatna koka koja se mora zadržati u domaćim rukama. Što manje velikih hotelskih lanaca to bolje. U biti da ne filozofiram treba održati današnje omjere.
|
|
Vrh |
|
 |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:20 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Dalmatinac sa nasljeđenom kućom i u njoj 5 aprtmana živi bolje od 95posto Njujorcana i Norvezana. To se ce se promijeniti samo ako neko moćnija izgradi hotele, njih istisne i uzme sebi taj lukrativni kolač. Sto je najgore na papiru ce tada bdp od turizma i porasti. To je isto kad su Zagrebcani mogli zivit dobro od poslovnih prostora u centru, to je trajalo dok nije došao neko moćnij, napravio trgovačke centre i preuzeo taj prihod sebi. Zato se država mora ozbiljno angažirati da zadrži turizam kod lokalnih Hrvata . U suprotnom doći ce hoteli , all inclusiv, bdp ce porasti, ali tada je to za Hrvate kraj. Turizam je zlatna koka i treba sve učiniti da ga se zadrži u domaćim rukama. A javnost , vjerovatno ne slučajno,radi sve suprotno. Aprtmanđzije se sotoniziraju, a hoteli glorificiraju . To je zadnja gospodarska grana koja je uglavnom u domaćem vlasništvu. I to ne u nekom tajkunsko-domaćem, nego lokalnom domaćem, taj prihod se zadržava na lokalnoj razini.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85007 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Naprosto mi mijenjanje plahti i ulagivanje gostima nije privlačno. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:21 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 3410 Lokacija: Dridska Župa
|
Robbie MO je napisao/la: Ok, znači izbacili ste teoriju da turizam, i to baš u formi apartmandžijstva, ustvari gradi jak srednju sloj i family businesses. Pa evo moji sa kucom od 80kvadrata koju rentamo u jednoj Marini koja je daleko od elitne lokacije dignrmo cca 12 tisuća eura godišnje, malo ispod medijalne place, za realno možda 60-80 sati rada za to pocistit i docekat goste. Nije to za bacit nimalo, ušparasmo još i za stan u trogiru pa cemo i to rentant za barem još 12 tisuća na godišnjoj bazi, i sa time vec imaš jako lijep iznos.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:25 |
|
|
Ok, predstavili ste jake argumente, čestitam, preobratili ste me u pobornika apartmandžija poslije 2 stranice teme.
Dajem svoj blagoslov.
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:36 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Uzmimo navodni problem iznajmljivanja stanova turistima. Recimo.proizvoljno da Split iznajmljuje 2000 stanova u staroj jezgri i da tamo stalno živi tek 10 posto nekadašnjeg stanovnistva . Zašto je to problem? Nek se iznajmljuje i 20 000 stanova ako se isplati. Stanovništvo ce se preseliti par kilometara dalje i živjeti dobro od turizma. Zato ponavljam, jer je bitno, a kriva je percepcija, turizam je zlatna koka koja se mora zadržati u domaćim rukama. Što manje velikih hotelskih lanaca to bolje. U biti da ne filozofiram treba održati današnje omjere. Ma nema problema. U mojoj zgradi je jedan apartman koji se iznajmljuje turistima u Zagrebu, nikad ni buke ni drugih problema. Jedino što sam primijetio da ne razdvajaju smeće i da su par puta znali ostaviti u smetlarniku izvan kanti. A i stalni stanari svašta rade, tak da su mi ovi najmanji problem. Mislim da je Vlada uvela ova ograničenja za apartmane u zgradama zbog pritiska hotelskog lobija.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:41 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Uzmimo navodni problem iznajmljivanja stanova turistima. Recimo.proizvoljno da Split iznajmljuje 2000 stanova u staroj jezgri i da tamo stalno živi tek 10 posto nekadašnjeg stanovnistva . Zašto je to problem? Nek se iznajmljuje i 20 000 stanova ako se isplati. Stanovništvo ce se preseliti par kilometara dalje i živjeti dobro od turizma. Zato ponavljam, jer je bitno, a kriva je percepcija, turizam je zlatna koka koja se mora zadržati u domaćim rukama. Što manje velikih hotelskih lanaca to bolje. U biti da ne filozofiram treba održati današnje omjere. Ma nema problema. U mojoj zgradi je jedan apartman koji se iznajmljuje turistima u Zagrebu, nikad ni buke ni drugih problema. Jedino što sam primijetio da ne razdvajaju smeće i da su par puta znali ostaviti u smetlarniku izvan kanti. A i stalni stanari svašta rade, tak da su mi ovi najmanji problem. Mislim da je Vlada uvela ova ograničenja za apartmane u zgradama zbog pritiska hotelskog lobija. Zabranio bih Airbnb u starijim zgradama bez lifta, čuo sam loša iskustva: turiste koji dođu na 1-2 dana i stalni zvuk kofera niz stepenice, a ti kao stanar nemaš nikakve koristi od toga. Još ti zabunom pokušavaju otkučati stan jer su zaboravili u koji stan trebaju ići pa zvuče kao provalnik.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:43 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: Ma nema problema. U mojoj zgradi je jedan apartman koji se iznajmljuje turistima u Zagrebu, nikad ni buke ni drugih problema. Jedino što sam primijetio da ne razdvajaju smeće i da su par puta znali ostaviti u smetlarniku izvan kanti. A i stalni stanari svašta rade, tak da su mi ovi najmanji problem. Mislim da je Vlada uvela ova ograničenja za apartmane u zgradama zbog pritiska hotelskog lobija.
Zabranio bih Airbnb u zgradama bez lifta, čuo sam loša iskustva: turiste koji dođu na 1-2 dana i stalni zvuk kofera niz stepenice, a ti kao stanar nemaš nikakve koristi od toga. Još ti zabunom pokušavaju otkučati stan jer su zaboravili u koji stan trebaju ići pa zvuče kao provalnik. Ma ima ih koji su baš retardirani ovo ljeto zovu oca likovi da ne znaju upalit svitlo, a pali se na sklopku najobicniju, pa im je on mora pokazivat.
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:45 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Divlja svinja5 je napisao/la: Ma nema problema. U mojoj zgradi je jedan apartman koji se iznajmljuje turistima u Zagrebu, nikad ni buke ni drugih problema. Jedino što sam primijetio da ne razdvajaju smeće i da su par puta znali ostaviti u smetlarniku izvan kanti. A i stalni stanari svašta rade, tak da su mi ovi najmanji problem. Mislim da je Vlada uvela ova ograničenja za apartmane u zgradama zbog pritiska hotelskog lobija.
Zabranio bih Airbnb u starijim zgradama bez lifta, čuo sam loša iskustva: turiste koji dođu na 1-2 dana i stalni zvuk kofera niz stepenice, a ti kao stanar nemaš nikakve koristi od toga. Još ti zabunom pokušavaju otkučati stan jer su zaboravili u koji stan trebaju ići pa zvuče kao provalnik. Vjerojatno, ovi su u prizemlju.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:48 |
|
|
Li Zongren je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ok, znači izbacili ste teoriju da turizam, i to baš u formi apartmandžijstva, ustvari gradi jak srednju sloj i family businesses. Pa evo moji sa kucom od 80kvadrata koju rentamo u jednoj Marini koja je daleko od elitne lokacije dignrmo cca 12 tisuća eura godišnje, malo ispod medijalne place, za realno možda 60-80 sati rada za to pocistit i docekat goste. Nije to za bacit nimalo, ušparasmo još i za stan u trogiru pa cemo i to rentant za barem još 12 tisuća na godišnjoj bazi, i sa time vec imaš jako lijep iznos. Meni je draže kad me na vratima dočeka šifra, nego domaćin i suplje ili ulizivačke priče. Tako da je danas i to pojednostavljeno, goste ne treba niti dočekati, a gosti su sve pristojniji pa za sobom i ostave uredno. Lokalci ako su manje plduzetni mogu živjeti samo od iznajmljivanja, a ovi poduzetniji pružaju raznorazne usluge turistima. Apartmani ako su i u stranom vlasništvu, ako se iznajmljuju to ide uglavnom preko lokalnih agencija tako da se i na njima bere para lokalno. Zato stop masovnom holetijerstvu. To država može odraditi.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:54 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Pa evo moji sa kucom od 80kvadrata koju rentamo u jednoj Marini koja je daleko od elitne lokacije dignrmo cca 12 tisuća eura godišnje, malo ispod medijalne place, za realno možda 60-80 sati rada za to pocistit i docekat goste. Nije to za bacit nimalo, ušparasmo još i za stan u trogiru pa cemo i to rentant za barem još 12 tisuća na godišnjoj bazi, i sa time vec imaš jako lijep iznos.
Meni je draže kad me na vratima dočeka šifra, nego domaćin i suplje ili ulizivačke priče. Tako da je danas i to pojednostavljeno, goste ne treba niti dočekati, a gosti su sve pristojniji pa za sobom i ostave uredno. Lokalci ako su manje plduzetni mogu živjeti samo od iznajmljivanja, a ovi poduzetniji pružaju raznorazne usluge turistima. Apartmani ako su i u stranom vlasništvu, ako se iznajmljuju to ide uglavnom preko lokalnih agencija tako da se i na njima bere para lokalno. Zato stop masovnom holetijerstvu. To država može odraditi. Mislim da si u manjini što se docekivanja tice, a ima i retarda kojim moraš sve objasnit jer neće sami shvatit, a realno ti za docekat gosta treba 15 minuta. Hoteli su nužno zlo i moraš ih imat u ponudi htio ne htio.
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:56 |
|
|
Meni je isto tako draže.
Jedino ovo za lokalne agencije mislim da nisi u pravu, bar po onome što sam čuo. Stranci oglašavaju u svojim državama po nekim lokalnim stranicama ili nalaze goste preko poznanika.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 16:57 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Meni je isto tako draže.
Jedino ovo za lokalne agencije mislim da nisi u pravu, bar po onome što sam čuo. Stranci oglašavaju u svojim državama po nekim lokalnim stranicama ili nalaze goste preko poznanika. Ma sve je to vise manje preko airbnba i slicno, oglašavat na svoju ruku je samo tramak i imaš lošiji ishod za možda 800 eura više na godišnjoj razini šta ti provizije uzme. Tocnije samo je gostu skuplje, ako imaš ljude koji ti dolaze ponovno ili te kontkatiraju mimo aplikacije to naravno odradiš mimo airbnba.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 17:10 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27591 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
"Apartmanizacija" u načelu nije loša. Negativna strana joj je da možda kroz laku zaradu zatupljuje domaće ljude u smislu sofisticiranijeg poduzetništva. Također, ukoliko neke obitelji temelje svoje prohode uglavnom na tome i time isključuju svoje pripadnike sa tržišta rada to je dakako štetno za zajednicu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 17:23 |
|
|
Baš me zanima tko bi nam živia na obali i otocima da nima turizma. Alternativa koju su komunisti nudili je kemijska otrovna industrija. Turizam nas je spasio.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
oriđiđi
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 17:25 |
|
|
Apartmanizacija je stetna jer mladji ljudi nemaju gdje zivjeti, pa onda sele, a sama zajednica je na gubitku iseljavanjem obrtnika, inzinjera slicnih zanimanja. U manjim mjestima vec se osjeti nedostatak takve radne snage. U razvijenom svijetu posebice u vecim gradovima vec traje borba protiv apartmanizacije, taj problem kod nas jos nije toliko aktualan jer ruku na srce kod nas su obalna mjesta relativno mala I nema toliko puno ljudi na obali kao u npr Spanjolskoj
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 18:35 |
|
|
Meni se sviđa tvoja ideja legalizacije prostitucije. To je čisti dokaz kako turizam pomaže lokalnu zajednicu. Velika potražnja zbog turista, dovodi do velike ponude prostitutki, što ruši cijene i posebno van sezone bude budzašto korištenje usluga. Tako smo se mi u Bosni grebali poslije rata za Ukrajinke koje su bile kod nas zbog SFOR-ovaca. 
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 18:51 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27591 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Pobogu Junuze, što će nekomu ta vrsta usluga pored tolikih Čehinja i Švabica i Mađarica... Jedino za ljude koji su u hiper-žurbi.
I da, to je ponekad jeftinije nego imati kakvu furešticu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: 14 lis 2025, 19:02 |
|
|
Moje iskustvo je da su legalne prostitutke najjeftinije. 
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: Jučer, , 06:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62798 Lokacija: DAZP HQ
|
Zabranio bih Airbnb u starijim zgradama bez lifta, čuo sam loša iskustva: turiste koji dođu na 1-2 dana i stalni zvuk kofera niz stepenice, a ti kao stanar nemaš nikakve koristi od toga. Još ti zabunom pokušavaju otkučati stan jer su zaboravili u koji stan trebaju ići pa zvuče kao provalnik. Nema toga više Faljen Isus, od 1.1. ove godine novi mogu dobiti dozvolu za kratkoročni najam samo uz potpis 50%+ vlasnika, a to neće dobiti nikad ako je zgrada namijenjena za življene.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: Jučer, , 07:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62798 Lokacija: DAZP HQ
|
Ne vidim neku veliku budućnost za apartmane i oni već jesu u zastoju i jedini su imali ozbiljnu rupu u turizmu ove godine.
Cijene apartmana su prevelike, kad ideš u apartman imaš opciju sam kuhati (nema mi ništa gore od toga) ili jesti po restoranima. Ako jedeš po restoranima jeftiniji je all inclusive hotel, kamoli polupansion.
Apartmani su suštinski sirotinjska priča nastala od 90tih kad smo mi bili sirotinjski narod, kako vrijeme ide sve više ljudi oko mene ide u hotele.
Onaj tko ima dobru lovu za uložiti može i od apartmana napraviti dobru priču ili nekakav mini hotel, ali one fore da mi se za 100+ eura dan prodaje Jugoslavija je prošlost, za to u budućnosti neće biti klijenata.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
krstjanin
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: Jučer, , 08:59 |
|
|
dudu je napisao/la: Ne vidim neku veliku budućnost za apartmane i oni već jesu u zastoju i jedini su imali ozbiljnu rupu u turizmu ove godine.
Cijene apartmana su prevelike, kad ideš u apartman imaš opciju sam kuhati (nema mi ništa gore od toga) ili jesti po restoranima. Ako jedeš po restoranima jeftiniji je all inclusive hotel, kamoli polupansion.
Apartmani su suštinski sirotinjska priča nastala od 90tih kad smo mi bili sirotinjski narod, kako vrijeme ide sve više ljudi oko mene ide u hotele.
Onaj tko ima dobru lovu za uložiti može i od apartmana napraviti dobru priču ili nekakav mini hotel, ali one fore da mi se za 100+ eura dan prodaje Jugoslavija je prošlost, za to u budućnosti neće biti klijenata. Meni je zato smijesno kad netko kaze moramo birati visu klasu turista. Cinjenica je da apartmanima ne mozes dobiti visu klasu turista vec nizu i srednju odnosno masovni turizam.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
 |
oriđiđi
|
Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona Postano: Jučer, , 09:06 |
|
|
dudu je napisao/la: Ne vidim neku veliku budućnost za apartmane i oni već jesu u zastoju i jedini su imali ozbiljnu rupu u turizmu ove godine.
Onaj tko ima dobru lovu za uložiti može i od apartmana napraviti dobru priču ili nekakav mini hotel, ali one fore da mi se za 100+ eura dan prodaje Jugoslavija je prošlost, za to u budućnosti neće biti klijenata. Dudu, pa valjda znaš da se u supermarketima mogu kupiti gotova jela  . Tko još ide u restorane, možda eventualno jedanput ili dvaput za vrijeme godišnjeg.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|