HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 lis 2025, 15:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Crkla ( turistička) krava - najgora sezona
PostPostano: 14 lis 2025, 14:59 

Ništa loše nema u apartmanima, naprotiv. Najlaksi način za dobru zaradu, Dalmatinci po malim mjestima na moru žive fenomenalno i bolje im je nego i Norvezanima i Njujorčanima...
Problem će nastati ako drzava ne održi red. Ako dođe do preizgrađenosti, ako se uloži lova,a onda dođu hoteli i poberu vrhnje.
Tada ce se na turiste gledati kao zagađenje jer neko drugi bere lovu, a ti trpiš zagađenje i jos promatraš kako neko zarađuje, a ti životariš.
Drzava se mora svim sredstvima pobrinut da se zadrži sadašnje stanje. Porezi, dozvole... ima načina.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:00 

Robbie MO je napisao/la:
Švicarska, New York, Norveška i Japan ne žele turiste!

To je za njih sirotinja koja dolazi pravit gužvu po gradovima i cestama. Odbijaju ih cijenama. I nemaju nikakvog “gostoprimstva” prema njima, gledaju ih kao na nižu stoku.
Otkud ti to, Švicarska je jedna od zemalja koja je "izmislila" turizam, Švicarska je top destinacija, a turizam je posebno bitan u alpskim regijama Švicarske. Ništa se ti ne brini, samo ponesi novaca za potrošiti i bit ćeš drag i cijenjen gost.
Za Japan važi slično, s tim da je Japan po zdravlju svog gospodarstva inače bliži Italiji nego Švicarskoj. Nije ni nešto posebno skup, svi koji rade u uslužnim djelatnostima su po defaultu daleko pristojniji od svojih kolega u Europi. Trebao bi usporediti japanskog konobara s mostarskim konobarom. :zubati
Oni obični Japanci koji inače nemaju nikakvog kontakta sa strancima znaju biti malo autistični, ali ako se negdje turist osjeća kao gospodin čovjek, to je u Japanu.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:00 

Robbie MO je napisao/la:
Namjerno diram u svetu kravu, da vidim epileptične napade kod forumaša koji ne mogu pojmiti i zamisliti post-turističku Hrvatsku čak ni u teoriji. :zubati

Hrvatska može i jače od toga da bude europski Tajland. Uostalom vjerojatno nije totalna koincidencija da su najsiromašnije EU zemlje baš ove južne turističke.

A to što je Hrvatska predivna treba biti prvenstveno za naše uživanje, a onda i za one koji mogu platit cijene (pod uvjetom da se branimo cijenama kao Švicarska).

Pa ni najbogatije države se nisu rješile turizma, naravno da je diversifikacija dobra stvar, ali turizam će uvijek biti prisutan.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:05 

Robbie MO je napisao/la:
Namjerno diram u svetu kravu turizma i svetu kravu protivljenja porastu cijena (iako rastu i plaće još brže), da vidim epileptične napade kod forumaša koji ne mogu pojmiti i zamisliti post-turističku Hrvatsku čak ni u teoriji. :zubati

Post-turistička Hrvatska počinje iza Karlovca, nemaš potrebe pojmiti ni zamišljati. Sisak, Vinkovci, Slavonski Brod, nastavi niz...
Ubrojio bih tu i HB i to ne samo Široki i Posušje, nego i Ramu, Livno, Kupres.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:07 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Namjerno diram u svetu kravu turizma i svetu kravu protivljenja porastu cijena (iako rastu i plaće još brže), da vidim epileptične napade kod forumaša koji ne mogu pojmiti i zamisliti post-turističku Hrvatsku čak ni u teoriji. :zubati

Post-turistička Hrvatska počinje iza Karlovca, nemaš potrebe pojmiti ni zamišljati. Sisak, Vinkovci, Slavonski Brod, nastavi niz...

Djelomično točno.

To je više pred-turistička Hrvatska.

Ja sam za turizam dok smo statistički siromašniji od prosječnog turista. Da ne bude zabune.

A prva stvar koja će se desit kad se Hrvatska digne iznad te granice, je gubitak pretjeranog i patetičnog “gostoprimstva” i prestanak ulizivanja turistima.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:09 

Dalmatinci koji iznajmljuju apartmane žive daleko bolje od svojih gostiju, u svakom smislu, čak si priušte lakše i više turističkih putovanja .

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:11 

zaba1111 je napisao/la:
Dalmatinci koji iznajmljuju apartmane žive daleko bolje od svojih gostiju, u svakom smislu, čak si priušte lakše i više turističkih putovanja .

Ovisi kako ko, znam ih ja koji imaju apartman pa žive ko niža srednja klasa, ne znaju utilizirat valjda.
Moji roditelji su nedavno kupili apartman broj dva, mater ce mi na pola radnog vremena sa 50, nije to loše. A prvi smo uredili prije 4 godine, ako nisi previše pohlepan i znaš s gostima sve je lagano.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:17 

Robbie MO je napisao/la:
Švicarska, New York, Norveška i Japan ne žele turiste!

To je za njih sirotinja koja dolazi pravit gužvu po gradovima i cestama. Odbijaju ih cijenama. I nemaju nikakvog “gostoprimstva” prema njima, gledaju ih kao na nižu stoku.
Otkud ti to, Švicarska je jedna od zemalja koja je "izmislila" turizam, Švicarska je top destinacija, a turizam je posebno bitan u alpskim regijama Švicarske. Ništa se ti ne brini, samo ponesi novaca za potrošiti i bit ćeš drag i cijenjen gost.
Za Japan važi slično, s tim da je Japan po zdravlju svog gospodarstva inače bliži Italiji nego Švicarskoj. Nije ni nešto posebno skup, svi koji rade u uslužnim djelatnostima su po defaultu daleko pristojniji od svojih kolega u Europi. Trebao bi usporediti japanskog konobara s mostarskim konobarom. :zubati
Oni obični Japanci koji inače nemaju nikakvog kontakta sa strancima znaju biti malo autistični, ali ako se negdje turist osjeća kao gospodin čovjek, to je u Japanu.

Ne rade tamo masovni turisti krčenje prometa po cestama, ili da lokalci ne mogu mirno jesti u restoranu bez buke.

Iz švicarske perspektive svi u svijetu izgledaju kao Moldavci. To znači da im i svi turisti koji dolaze izgledaju kao Moldavci.

Zamijeni riječ “turist” sa “Moldavac”, i zamisli da u Hrvatsku dolaze samo Moldavci, i nije ti teško zamislit pogled na turiste kad si bogatiji od skoro svih koji ti dolaze.

I onda kad si na tom levelu sigurno ti nije cilj “što više Moldavaca to bolje”, kao jedini kriterij i metrika.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:18 

Namjerno pišem Dalmatinci jer to predpostavlja nasljeđe i vise apartmana.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:21 

zaba1111 je napisao/la:
Namjerno pišem Dalmatinci jer to predpostavlja nasljeđe i vise apartmana.

Pa ja sam Dalmatinac i govorim o Dalmatincima.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:23 

Robbie MO je napisao/la:

Djelomično točno.

Ja sam za turizam dok smo statistički siromašniji od prosječnog turista. Da ne bude zabune.

A prva stvar koja će se desit kad se Hrvatska digne iznad te granice, je gubitak “gostoprimstva” i prestanak ulizivanja turistima.
Točno se vidi da si plemenski ruralac, pristojan odnos prema korisnicima od kojih netko živi nazivaš "ulizivanje" i to doživljavaš kao neko poniženje. Nije to stvar niti samo s turizmom, kupi u Švicarskoj sat ili naruči iz Japana Toyotu (neku "za siromašne") i oni kojima daješ svoj novac tretirat će te s poštovanjem. To nema veze s tim tko je bogatiji, a tko siromašniji, nego su s jedne strane društva kao Švicarska i Japan u kojima se to podrazumijeva, a s druge strane su BiH, Belarus i Burkina Faso u kojima će ti policajac na ulici naplatiti 20 eura za nepostojeći prekršaj.

Hrvatska je trenutno između, ali se približava Švicarskoj i Japanu. Kad i dođe na taj level, neće zato postati nepristojnija, nego pristojnija.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:25 

Turizam je realno gledajući, fina ekonomska grana jedne više srednje sirotinje.

Ali, oksimoron je očekivati da grana ekonomije gdje ipak SLUŽIŠ, i gdje se ne traži nikakav level edukacije i tehnologije, da je to vrhunac ekonomije.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:28 

Robbie MO je napisao/la:

Djelomično točno.

A prva stvar koja će se desit kad se Hrvatska digne iznad te granice, je gubitak “gostoprimstva” i prestanak ulizivanja turistima.
Točno se vidi da si plemenski ruralac, pristojan odnos prema korisnicima od kojih netko živi nazivaš "ulizivanje" i to doživljavaš kao neko poniženje. Nije to stvar niti samo s turizmom, kupi u Švicarskoj sat ili naruči iz Japana Toyotu (neku "za siromašne") i oni kojima daješ svoj novac tretirat će te s poštovanjem. To nema veze s tim tko je bogatiji, a tko siromašniji, nego su s jedne strane društva kao Švicarska i Japan u kojima se to podrazumijeva, a s druge strane su BiH, Belarus i Burkina Faso u kojima će ti policajac na ulici naplatiti 20 eura za nepostojeći prekršaj.

Hrvatska je trenutno između, ali se približava Švicarskoj i Japanu. Kad i dođe na taj level, neće zato postati nepristojnija, nego pristojnija.

Ne razlikuješ pristojnost od gostoprimstva.

Pristojnost znači izbjegavanje nepotrebnih konflikata, i to je sve.

Gostoprimstvo znači da iznosiš turistu svoj najbolji sir besplatno, umjesto da ga ti pojedeš, a sve da bi te Švabo podragao po glavi i rekao kako je Hrvatska super.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:32 

I ne postoji nikakvo “poštovanje” kod gore navedenih nacija, postoji samo takija (ne govoriš na glas što misliš), odnos s klijentom, tolerancija (gledaš svoja posla) i deeskalacija jer je eskalacija skupa.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:46 

Robbie MO je napisao/la:

Ne razlikuješ pristojnost od gostoprimstva.

Pristojnost znači izbjegavanje nepotrebnih konflikata, i to je sve.

Gostoprimstvo znači da iznosiš turistu besplatni sir, da bi te Švabo podragao po glavi i rekao kako je Hrvatska super.
Hahaha, wtf, gdje se to dijeli besplatni sir? Je li to ono kao u auto salonu, gdje te počaste kavom i onda ćeš biti mekši kad kupuješ auto od nekoliko desetaka tisuća eura?

Generalno Hrvati su jedni od većih turističkih cigana, i često se naplaćuju stvari koje su drugdje uključene. Primjer, u većini europskih i "zapadnih" turističkih destinacija prilog i neka bazična salata bi bili uključeni u cijenu glavnog jela. ako se naruči piletina ili steak, onda se podrazuijeva da dobiješ uz to i krumpire i nešto povrća. U Hrvatskoj uvijek +5€ krumpiriči i +5€ salata. Da ne kažem kakvi su taksisti, to je definitivno razina BiH i Moldove.

Ti to stvarno doživljavaš kao da ugošćuješ nekoga doma, pa jednu i drugu stranu peru kompleksi tko je siromašan, a tko bogat, tko će ispasti gazda, a tko će biti posramljen. Turizam je samo posao, važno je da gost potroši novce i da bude zadovoljan i vrati se opet ili da preporuku nekome drugom tko će doći. Gosti umjerene platežne moći mogu biti super gosti, ako im ponudiš nešto čime će ostaviti novce. S druge strane gosti visoke platežne moći mogu biti slabili, ako nemaš ponudu koja ih zanima, mogu biti high maintenance.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:51 

Robbie MO je napisao/la:
I ne postoji nikakvo “poštovanje” kod gore navedenih nacija, postoji samo takija (ne govoriš na glas što misliš), odnos s klijentom, tolerancija (gledaš svoja posla) i deeskalacija jer je eskalacija skupa.

WTF, a gdje je onda poštovanje, tko koga uopće poštuje? Daj mi neki primjer, tko koga poštuje?

Ima li više poštovanja u afričkom plemenskom društvu ili u švicarskom društvu? Kako tu stoje Hrvati, znaju li imati poštovanja?

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:51 

Fokusirao si se na pogrešne stvari u mojim postovima, počeo izvlačit iz konteksta i stavljat pojedinačne stvari u spotlight. Preuveličavanje je moj način prezentacije pointa, to je općepoznato, zato nije pristojno tražiti mi “gotcha” momente.

Uživaš u debati sa mnom, umjesto da uživaš u otkrivanju dubina same teme.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:57 

Robbie MO je napisao/la:
Fokusirao si se na pogrešne stvari u mojim postovima.

Uživaš u debati sa mnom, umjesto da uživaš u otkrivanju dubina same teme.
Realno sam za tebe doktor ove teme. Nego znam ja tebe, trolaš i navlačiš kompleksaše kao što je naš forumski kolega iz Gunje, želiš takve navući da izvikuju parole "Smrt apartmanaškim kulacima" i da kažu kako bi se trebalo i moralo otvoriti tvornicu traktora.

Ako idemo malo dublje, kad se takvim bedacima daje prostor u medijima i šire parole kako mladi nemaju stan zbog pohlepnih apartmanaša, to je samo medijska ofenziva velehotelaša koji žele administrativno ugušiti konkurenciju i širiti svoj biznis.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 15:59 

Kako kaže Škegro: Ne postoje turistička i industrijska poduzeća. Postoje samo poduzeća koja imaju profit, zapošljavaju, plaćaju doprinose, porez na dobit i ona koja to ne čine.

Ja godinama slušam kako pare od turizma ne valjaju a od brodogradnje valjaju. Za turizam nismo davali ni lipe a za brodogradnju milijarde. Tko tu koga j.

Imamo mi sasvim dovoljno prostora gdje možemo vrtit biznis bez turizma. Nitko nam ne brani.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 16:04 

Tema je polarizirajuća jer je visoko subjektivna.

Konkretno, ili osobno se baviš turizmom, ili kao ja osobno nemaš koristi niti te zanima bavljenje turizmom, i osjetiš samo eksternalije (“zagađenje”).

I ne prozivam apartmandžije, to i meni može biti fallback ako mi sve ostalo propadne. :zubati

Apartmana imam, ali nemam potrebe izdavati.

Ako je tebi to early retirement plan, onda hebiga ispričavam se ako sam dirnuo u “savršeno isplanirane životne planove”. :D

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 16:05 

Dalmatinac sa nasljeđenom kućom i u njoj 5 aprtmana živi bolje od 95posto Njujorcana i Norvezana.
To se ce se promijeniti samo ako neko moćnija izgradi hotele, njih istisne i uzme sebi taj lukrativni kolač. Sto je najgore na papiru ce tada bdp od turizma i porasti.
To je isto kad su Zagrebcani mogli zivit dobro od poslovnih prostora u centru, to je trajalo dok nije došao neko moćnij, napravio trgovačke centre i preuzeo taj prihod sebi.
Zato se država mora ozbiljno angažirati da zadrži turizam kod lokalnih Hrvata . U suprotnom doći ce hoteli , all inclusiv, bdp ce porasti, ali tada je to za Hrvate kraj.
Turizam je zlatna koka i treba sve učiniti da ga se zadrži u domaćim rukama. A javnost , vjerovatno ne slučajno,radi sve suprotno. Aprtmanđzije se sotoniziraju, a hoteli glorificiraju .

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 16:11 

zaba1111 je napisao/la:
Dalmatinac sa nasljeđenom kućom i u njoj 5 aprtmana živi bolje od 95posto Njujorcana i Norvezana.
To se ce se promijeniti samo ako neko moćnija izgradi hotele, njih istisne i uzme sebi taj lukrativni kolač. Sto je najgore na papiru ce tada bdp od turizma i porasti.
To je isto kad su Zagrebcani mogli zivit dobro od poslovnih prostora u centru, to je trajalo dok nije došao neko moćnij, napravio trgovačke centre i preuzeo taj prihod sebi.
Zato se država mora ozbiljno angažirati da zadrži turizam kod lokalnih Hrvata . U suprotnom doći ce hoteli , all inclusiv, bdp ce porasti, ali tada je to za Hrvate kraj.
Turizam je zlatna koka i treba sve učiniti da ga se zadrži u domaćim rukama. A javnost , vjerovatno ne slučajno,radi sve suprotno. Aprtmanđzije se sotoniziraju, a hoteli glorificiraju .

Ok, ako se na to gleda kao family businesses onda je pozitivno i 1000 puta bolje od hotela.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 16:16 

Ok, znači izbacili ste teoriju da turizam, i to baš u formi apartmandžijstva, ustvari gradi jak srednji sloj i family businesses.

Mislim da sam blizu čak i prihvaćanja tog stava.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 16:16 

Ja nemam direktne koristi od turizma pa ga podržavam jer osjećam veliku korist od njega. Ovaj rast standarda nije s neba pao. Ja bih čak uveo neke zaninljive mjere, destimulacije odlaska domaćih gostiju u udarnim terminima. Mi smo blizu, ne moramo gađat siguran tjedan s vremenom. Kad bi se škole i faksovi tome prilagodili, mogli bi ljetovati 3 tjedna umjesto tjedan i to kad ne prži kao u srpnju.

Podržavam i one ideje gdje Dalmoši babi izmisle bolest pa je pošalju u bolnicu preko lita kako bi izdali sobu, čak bih to bolje organizirao, voljele bi bakice i malo u Bosnu ljeti npr.

Mislim da ima još puno prostora za napredovanje. Samo treba,domaćima POS-ove radit. Ne mora na obali. U Sinju npr

Vrh

PostPostano: 14 lis 2025, 16:17 

Robbie MO je napisao/la:
Tema je polarizirajuća jer je visoko subjektivna.

Konkretno, ili osobno se baviš turizmom, ili kao ja osobno nemaš koristi niti te zanima bavljenje turizmom, i osjetiš samo eksternalije (“zagađenje”).

I ne prozivam apartmandžije, to i meni može biti fallback ako mi sve ostalo propadne. :zubati

Apartmana imam, ali nemam potrebe izdavati.

Ako je tebi to early retirement plan, onda hebiga ispričavam se ako sam dirnuo u “savršeno isplanirane životne planove”. :D

Ovisi gdje živiš, ja stvarno ne znam od čega bi Marina gdje živim danas živjela da nema turizma. I tako ti je u svim manjim mjestima na obali, a turizam i donosi sadržaje, više kafica restorana itd pa makar na pola godine kojih inace nebi bilo, manje je mrtvilo i sivilo barem pola godine.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: