HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2025, 21:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 127 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Europska brza željeznica u RH
PostPostano: 07 lis 2021, 19:35 

Kako stvari stoje uskoro ce francuski predsjednik Macron u radnu posjetu RH, gdje ce sa domacinima potpisati niz G2G ugovora i memoranduma.

Jedan od dokumenata za potpisati odnosi se i na Francusku / EU investiciju u brzu nizinsku prugu koja ce spojiti Jadran sa koridorima u centralnoj europi i italiji.

Za desetak godina, turisti bi iz Svicarske, Italije, Francuske, Njemacke, Austrije, Madzarske .. za par sati mogli boci u Istru i Kvarner.

Vrh

Naslov: Re: Europska brza zeljeznica u RH
PostPostano: 07 lis 2021, 19:59 

Turci kod mene već naveliko rade na potezu Križevci-Koprivnica-Mađarska,

Slika gdje se radi novi most preko Drave

slika

Vrh

PostPostano: 07 lis 2021, 21:02 

Malo sam čačkao po netu pa našao i ovo

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 09:30 

To su uglavnom političarska naklapanja. Nije problem infrastrukture i brzine vlakova danas doći od Italije ili Švicarske u Rijeku ili Pulu. Problem je interoperabilnosti i dogovoru željezničkih operatera i sustava. Jer to nije kao na cesti da sjedneš u auto ili autobus i voziš se do odredišta u bilo kojoj državi.
Već postoji 2-3 godine vlak iz Češke za Rijeku preko ljeta i uvijek je pun, znači da se može i po ovim prugama, samo treba sjesti i dogovoriti se.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 09:39 

Koliko znam do 2030 g kompletna zeljeznicka mreza u EU treba biti otvorena za druge operatore. Vlasnici infrastrukture davati ce godisnje koncesije operatorima i to je to. U nekoliko Europskih zemalja to vec funkcionira.

Za ugodno putovanje vlakom potrebne su pruge projektirane za brzine iznad 200km/h, u RH ces svugdje prije doci autom nego vlakom, i ne radi se u razlici od desetak minuta, nego nekoliko sati.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 09:48 

Za RH je istina, ali ako netko želi ići danas naprimjer vlakom iz Švicarske do Rijeke, on se vozi na relativno modernima švicarskoj, talijanskoj, slovenskoj mreži a na HŽ mrežu ulazi u Šapjanama koje su 30 km od Rijeke. I da je ta HŽ mreža najgora na svijetu, tih 30 km će nekako preživjeti. Ako ide u Pulu onda ima malo dužu relaciju iz Slovenije od oko 100 km.

Tako da to nije izlika, samo treba biti neka agencija koja će osnovati i pokrenuti vlak iz ŠVicarske jer nije praktično ići sa 5 presjedanja. Direktni vlak bi i sad išao brže od auta.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 09:50 

Kad si već otvorio temu, mogao si i koju mapu stavit. Kuda bi išli ti novi vlakovi sa zapada. Znam za želj. projekte koji su sad u tijeku RH ali ovo je nešto drugo ako sam dobro shvatio.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 10:52 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Kad si već otvorio temu, mogao si i koju mapu stavit. Kuda bi išli ti novi vlakovi sa zapada. Znam za želj. projekte koji su sad u tijeku RH ali ovo je nešto drugo ako sam dobro shvatio.

Planira se brza zeljeznica koja ce spojiti cvorista u Madzarskoj (Budapest) sa sjevernim Jadranom i Italijom (Venecija). Hrvatska i Slovenija lobiraju da ta trasa ide kroz njihove zemlje. Prednost Hrvatske je sto moze ponuditi jeftiniju rutu sa manje tunela i mostova od Slovenije. Prednost Slovenije je u ozbiljnijem pristupu (do sada).

Idealna trasa za nas Venecija-Trst-Kopar-Rijeka-Zagreb-Budapest. plus krak ka Srbiji gdje bi se spojili na koriodor u izgradnji ka Grckoj i Turskoj.

Brza zeljeznica u sjevernoj Italiji dalje ima konekcije prema Austriji, Svicarskoj, Bavarskoj, Francuskoj.

slika

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 11:00 

Ako bude nešto od ovog to bi bilo super, međutim nama je žila kucavica Zagreb Split to bi nekako trebalo utrpati pored te Budimpešta-Zagreb-Rijeka

Mislim da sam otvorio bio već temu s idejom brzih željeznica u RH, mogu se spojiti teme.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 11:35 

Koliko ja znam to se gradi od Budimpešte prema Rijeci:

https://mmpi.gov.hr/promet/zeljeznicki- ... ruga/13828

No za ovo ne znam u kakvom je stanju: Venecija-Trst-Kopar-Rijeka

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 12:00 

Ne mogu sto posto tvrditi da je točno ali mislim da ova izgradnja drugog kolosijeka prema mađarskoj ima veze sa zakupom Zagrebačke obale od strane APM-a , mada je ona planirana i prije zbog luke Rijeka ali ovime se malo ubrzao taj plan.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 14:11 

No za ovo ne znam u kakvom je stanju: Venecija-Trst-Kopar-Rijeka

Nema direktne pruge Trst- Kopar - Rijeka , nego su to odvojci sa glavnog pravca.

Inače su Rijeka i Split imali direktni vlak za London nekada preko Njemačke i Belgije. Tako da je ovo sad izmišljanje tople vode za nešto što je već postojalo.

Brzine sigurno mogu biti i veće, ali ne mogu se nikad mjeriti s avionima. Ubrzati se može i standardiziranjem tehničkih i administrativnih propisa. Naprimjer u HR jer glavni napon na željeznici 25 KV , u Sloveniji 3 KV, u Austriji 15 KV što znači svaki put izmjenu starih lokomotiva na granici ili korištenje novih višesistemskih, ali onda je pitanje posade do kada im traje smjena i tko preuzima. To nije riješeno kao na autobusima i kamionima jer vlak ne može stati 8 sati i odmarati.

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 19:47 

weasel je napisao/la:
Ako bude nešto od ovog to bi bilo super, međutim nama je žila kucavica Zagreb Split to bi nekako trebalo utrpati pored te Budimpešta-Zagreb-Rijeka

Mislim da sam otvorio bio već temu s idejom brzih željeznica u RH, mogu se spojiti teme.

Vozio sam se tim vlakom.
Noćni, zg-Venecija, a i zg-Budimpešta.
Fora je realcija, ovo je bilo prije kojih 10ak god, iskipa te u centru Venecije.
Išao sam i dalje, po sjevernoj Italiji, tamo su željeznice :palacgore1
Kao i po Njemačkoj, cijelu sam ju prešao vlakom.
A i dobar komad Češke, Austrije, Šivcarske, Belgije, SZ Francuske, neke dijelove Španjolske...

Ovo bi bilo izvrsno iz više razloga.

Prva stvar je da ovim Zagreb postaje primorski grad.
Za sat ili manje si iz Zagreba u centru Rijeke.
Doslovce se možeš ići okupati na more nakon posla :D
Ok, dole trebaš uloviti neki bus za Crikvu ili neku plažu, ali...
Nemaš brige, ničega.
Ne moraš voziti od Zagreba do Rijeke.

Ono što bi još dobro tu sjelo su vlakovi kroz Učku da se i Istra prišlepa, kao i prijevoz dole po Krku. Tamo bi se i neka bolja cesta trebala riješiti.

Druga stvar je veza s Europom.
Za bivše juge smo od većih gradova imali samo BG.
Sjeverna Italija je ovim interesantna.
Prošao sam jednom za produženog vikenda krug po sjevernoj Italiji, do Genove i natrag.
Onaj dio u Emiliji Romagni je predobar, svakih 15 minuta, pola sata neki grad UNESCO baštine.
A vlak te vozi kroz centar grada, doslovce, malo se prošećeš, protegneš noge, pa brišeš dalje...

S druge strane je Mađarska, ali tu je zeznuto kaj oni baš ne kuže engleski, a za razliku od nas neće vjerojatno ni uvesti euro tako brzo.
Tu bi bilo dobro imati i brzu vezu ZG-Graz (i dalje Beč i Prag).
Ruta bi trebala biti preko Krapine, pa na Maribor, no tu Slovenija štopa. Bilo bi dobro složiti onda nastavak za Varaždin, pa da bude krug gore. Do Graza i Beča, zaobilazno preko Mađarske, ako Slovenci zezaju.

Kad aneksiramo Bihać, ući će ponovno i Unska pruga u igru.

Onda u sljedećoj fazi idu pruge Split-Dubrovnik i Split-Mostar, a i Slavoniju treba srediti.
slika
Od Vinkovaca na Osijek i Pečuh, a možda bi bilo i fora dio od Čakovca do Iloka pustiti

Vrh

PostPostano: 08 lis 2021, 20:13 

Gradnja brze linije ZG-Maribor-Graz-Beč bi svakako trebala biti prioritet.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 11:23 

Da definitivno...

Samo ja bi išao sa potpuno novim konceptom brzog vlaka, slično ko što je radio Jean Betrin.

slika
slika

Evo jedna s našim Rafale
slika

Rimac ima (jedne od) najbolje baterije na Svijetu, nek ih razvije za vlak, tako da ti ne treba el.mreža, jednostavno ih na stanici izvadi strojno i ubaci pune i šibaj...
Koliko sam razumio tu nije problem brzina nego toplina, odnosno pregrijavanje materijala od trenja pri brzinama 500-600km/h

Malo Nippon vlakova

Vrh

Naslov: Re: Europska brza željeznica u RH
PostPostano: 10 lis 2021, 11:50 

Vidiš, to ti uopće nije losa ideja. Koliko ja vidim pola naše željeznice nije elektrificirano. Pa tamo gdje nema je sigurno bolje baterije koristit nego dizel.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2021, 18:22 

A inače je razlog te izgradnje Luka Rijeka, jer bi time postala konkurentija što se tiče tržišta srednje Europe. S izgradnjom drugog kolosijeka upeterostručio bi se transportni kapacitet pruge ( s današnjih 5 milijuna tona na minimalno 25 milijuna tona godišnje)

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 09:18 

To su priče za malu djecu da je infrastruktura usko grlo. Kad je kontejnerski terminal u Rijeci bio u vlasništvu Luke Rijeke pretovarivali su 100.000 kontejnera godišnje, onda je preuzeo strani investitor i sad idu prema 400.000. A pruga i sve je ostalo isto.
Samo se promijenila uprava kontejnerskog terminala koja je povukla neke nove poteze.

Slovenci 1991. nisu ni imali prugu do Mađarske jer je to bila mala lokalna pruga preko Hodoša koju je SFRJ zatvorila. I tek su je 1999. obnovili, a 2016. pretvorili u modernu. A svejedno su uzeli mađarski teret.

Tako da je infrastruktura samo alibi za nesposobne i lijene uprave.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 09:28 

DrMag je napisao/la:

Planira se brza zeljeznica koja ce spojiti cvorista u Madzarskoj (Budapest) sa sjevernim Jadranom i Italijom (Venecija). Hrvatska i Slovenija lobiraju da ta trasa ide kroz njihove zemlje. Prednost Hrvatske je sto moze ponuditi jeftiniju rutu sa manje tunela i mostova od Slovenije. Prednost Slovenije je u ozbiljnijem pristupu (do sada).

Idealna trasa za nas Venecija-Trst-Kopar-Rijeka-Zagreb-Budapest. plus krak ka Srbiji gdje bi se spojili na koriodor u izgradnji ka Grckoj i Turskoj.

Brza zeljeznica u sjevernoj Italiji dalje ima konekcije prema Austriji, Svicarskoj, Bavarskoj, Francuskoj.

slika

Budimpešta- Beograd je skoro gotova. Treba da počne izggradnja Beograd- granica sa Makedonijom. Planovi nacrtani, ekpsproprijacija izvršena, pare obezbeđene. Daleko ispred samo planova,

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 11:51 

Carmello Šešelj je napisao/la:
DrMag je napisao/la:

slika

Budimpešta- Beograd je skoro gotova. Treba da počne izggradnja Beograd- granica sa Makedonijom. Planovi nacrtani, ekpsproprijacija izvršena, pare obezbeđene. Daleko ispred samo planova,

Imaj na umu da pruga Budimpešta-Beograd prolazi kroz nekoliko država koje između ostalog nisu članice EU, a neke baš nisu ni politički najstabilnije i put od Pireja do Budimpešte je duži nego put od Rijeke do Budimpešte ili od Kopra do Budimpešte, a ni tema nisu željeznice po Srbiji nego Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 11:57 

Znači u Hr. Leskovcu napraviš kuću. Sjedneš poslije posla na vlak i za sat si na plaži i vratiš se navečer. Lajkam.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 12:03 

Jean Luc Picard je napisao/la:

Imaj na umu da pruga Budimpešta-Beograd prolazi kroz nekoliko država koje između ostalog nisu članice EU, a neke baš nisu ni politički najstabilnije i put od Pireja do Budimpešte je duži nego put od Rijeke do Budimpešte ili od Kopra do Budimpešte, a ni tema nisu željeznice po Srbiji nego Hrvatskoj.

Tako sam mu i ja mislio odgovoriti a inače se radi i u Hrvatskoj

Potez Križevci - Koprivnica - Mađarska radi turski Cengiz Holding

Citat:
U sklopu projekta predviđeni su:

– rekonstrukcija 2 kolodvora: Lepavina i Koprivnica

– izgradnja novoga kolodvora Novo Drnje

– rekonstrukcija 4 stajališta: Majurec, Carevdar, Vojakovački Kloštar i Sokolovac

– izgradnja novog stajališta Peteranec i prenamjena postojećega kolodvora Mučna Reka u stajalište

– izgradnja 7 mostova, 1 galerije i 3 vijadukata od čega je jedan prijelaz za divlje životinje

– izgradnja 8 cestovnih nadvožnjaka, 3 cestovna podvožnjaka i 9 pothodnika

– izgradnja svodnih i paralelnih cesta uz trasu željezničke pruge kako bi se omogućio pristup svim česticama čije će postojeće pristupe prekinuti izgradnja pruge

– radovi na izgradnji i rekonstrukciji kontaktne mreže te ostalim elektroenergetskim postrojenjima kao što su elektrovučna postrojenja, postrojenja napajanja te vanjska rasvjeta u stajalištima i kolodvorima

– radovi na ugradnji novih elemenata i uređaja na signalno-sigurnosnom, prometno-upravljačkom i telekomunikacijskom sustavu također

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 12:47 

Željeznica za budućnost: ‘Nizinska pruga do Rijeke neće biti realizirana do roka koji je planiran‘

Citat:
Dekan Mlinarić izrazio je na panelu konferencije 'Željeznica za budućnost' uvjerenje kako nizinska pruga do Rijeke neće biti realizirana do 2030. kako je planirano. Stjepan Lakušić kazao je kako se ne treba opterećivati samo rokovima neke investicije u željezničku i drugu infrastrukturu, nego i potencijalima onoga u što se ulaže.

- Željeznička infrastruktura je presloženi sustav, daleko složeniji od, primjerice, autocesta. Ako gledamo kvalitetu investicija, onda nije ključno pitanje roka - komentirao je Lakušić. Dodao je kako su luke u Kopru i Trstu blizu dostizanja svog maksimalnog kapaciteta pretovara, dok riječka luka, naznačio je Lakušić, nije blizu ni 70 posto svog prekrcajnog potencijala.

Citat:
Ja sam za to da se racionalno postave ciljevi, imamo novac, imamo potrebe i ljude, idemo vidjeti kako to realizirati - komentirao je direktor riječke luke Duško Grabovac tijek rasprave o nizinskoj pruzi prema Rijeci.

Citat:
U projektiranju imamo 460 kilometara pruga. Do 2030.ćemo ukupno modernizirati i obnoviti 780 kilometara pruga uz ukupno investiranje u te projekte od 5,4 milijardi eura - rezimirao je Kršić.

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/zeljeznica-za-buducnost-nizinska-pruga-do-rijeke-nece-biti-realizirana-do-roka-koji-je-planiran-15108980

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 13:00 

Jean Luc Picard je napisao/la:

Imaj i ti na umu da se ova pruga već uveliko gradi, dok vi još uvek planirate planove.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2021, 13:10 

Imaj i ti na umu da se ova pruga već uveliko gradi, dok vi još uvek planirate planove.

Da li ti znaš čitati? pogledaj si video, i ova pruga od Rijeke do Mađarske se gradi a i naslov ove teme je "Europska brza željeznica u RH" ja ne vidim nigdje da piše bilo što za Srbiju.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 127 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: ChatGPT i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: