|
|
Stranica: 4/29.
|
[ 720 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 20:02 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Što je bocar? Sakupljač PET ambalaže.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 20:02 |
|
|
dudu je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Što je bocar? skupljač boca u Hrvatskoj.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 20:34 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
teranova je napisao/la: Šta će ti uopšte taj glagol biciklati ili biciklirati? Lepo kažeš - vozim bicikl i gotovo. Nemaš ni poseban glagol za vožnju motocikla ni automobila uostalom. Princip jezične ekonomije. Zašto nešto izricati dvama ili trima leksemima, kada je moguće jednim.
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 21:07 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: teranova je napisao/la: Šta će ti uopšte taj glagol biciklati ili biciklirati? Lepo kažeš - vozim bicikl i gotovo. Nemaš ni poseban glagol za vožnju motocikla ni automobila uostalom. Princip jezične ekonomije. Zašto nešto izricati dvama ili trima leksemima, kada je moguće jednim. Onda uvedite i nove glagole za hranjenje: Juharenje - uživanje u supi Rajčičariti - natrpavati se paradajzom Mesarenje - ždranje mesnih prerađevina i mesa uopšte
|
|
Vrh |
|
|
Ernani
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 21:12 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2009, 11:27 Postovi: 1949 Lokacija: Tel Aviv
|
Moja Tera ako direktno ne potiče od Vuka dajem glavu.
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 21:24 |
|
|
Očekujem poziv od hrvatske udruge za riječarenje.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 22:59 |
|
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 23:02 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: :smijeh
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 23:04 |
|
|
Citam malo po srpskim forumima,ima slicna tema. Citat: Sto smo mi Hrvatima nabili komplekse to nikad niko nikome nije
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 23:05 |
|
|
Srbin - Troprsto bradato svinjožderalo i rakijalokalo
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 16 vel 2012, 23:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59780 Lokacija: DAZP HQ
|
zapovjednik je napisao/la: Citam malo po srpskim forumima,ima slicna tema. Citat: Sto smo mi Hrvatima nabili komplekse to nikad niko nikome nije kao i neki ovdje, misle da se svijet vrti oko njih, pogotovo Beograđani, njihova deviza glasi "Beograd je svet".
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 00:49 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Citam malo po srpskim forumima,ima slicna tema. Citat: Sto smo mi Hrvatima nabili komplekse to nikad niko nikome nije Da, nabili su nam komplekse više vrijednosti. Morat će proći stoljeća da se taj kompleks makne.
|
|
Vrh |
|
|
ManInBlack
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 00:55 |
|
|
terenova svojim upisima podvaljuje! sad tko god ukuca u google hrvatske riječi + nešto, dobiti će njene upise. To je već ranije viđen oblik podvale, sa zrakomlatom i ostalim riječima iz 'skečeva'...
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 00:55 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Citam malo po srpskim forumima,ima slicna tema. Citat: Sto smo mi Hrvatima nabili komplekse to nikad niko nikome nije Ima li neki neiskompleksirani Srbin ovdje da nam objasni odkuda njima riječ "štivo" kad samo čakavci kažu "štiti", tj. čitati?
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 01:33 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: teranova svojim upisima podvaljuje! sad tko god ukuca u google hrvatske riječi + nešto, dobiti će njene upise. To je već ranije viđen oblik podvale, sa zrakomlatom i ostalim riječima iz 'skečeva'... Daj, nije valjda da ti ovo ozbiljno shvataš!? Tema je dušu dala za zezanje kako sa naše a još i više sa vaše strane. Da to nama neko pokuša da nametne, bio bi ismejan toliko da ne bi smeo na ulici da se pojavi sledećih pola godine. Šta ste se stegli kao da vam od toga država zavisi?
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 12:10 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: terenova svojim upisima podvaljuje! sad tko god ukuca u google hrvatske riječi + nešto, dobiti će njene upise. To je već ranije viđen oblik podvale, sa zrakomlatom i ostalim riječima iz 'skečeva'... Pa ko može da upiše hrvatske reči sem Srba ili Hrvata?! , a oni već znaju za sve te reči i svu zajebaniciju oko zrakomlata tako da ne trebaš brinuti za reputaciju hrvatskih reči i jezika jer svi znamoo da imate jednu omanju vojsku poremećenih i šizofrenih jezikoslovaca koja vam ne da mira i koja vas samo blamira i ceo region vam se smeje zbog njih. Što se tiče uspešnosti podvale mislim da od toga nema ništa , jer strance savršeno zabole za takvo šta , a ostali sa ovih prostora znaju celu priču.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 12:13 |
|
|
joe enter je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: terenova svojim upisima podvaljuje! sad tko god ukuca u google hrvatske riječi + nešto, dobiti će njene upise. To je već ranije viđen oblik podvale, sa zrakomlatom i ostalim riječima iz 'skečeva'... Pa ko može da upiše hrvatske reči sem Srba ili Hrvata?! , a oni već znaju za sve te reči i svu zajebaniciju oko zrakomlata tako da ne trebaš brinuti za reputaciju hrvatskih reči i jezika jer svi znamoo da imate jednu omanju vojsku poremećenih i šizofrenih jezikoslovaca koja vam ne da mira i koja vas samo blamira i ceo region vam se smeje zbog njih. Navikne se čovjek na sve. Ponovi sto puta neku riječ, npr. žlica umjesto kašika. Sto i prvi put će ti žlica zvučati normalno.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1052 of 2558 - 41.13%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 12:24 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Navikne se čovjek na sve. Ponovi sto puta neku riječ, npr. žlica umjesto kašika. Sto i prvi put će ti žlica zvučati normalno. Žlica je meni se čini iz kajkavštine , a dok vamo kod nas je nekad bila "Ližica" , što je direktan uticaj staroslovenskog i ispravno jre vamo na žlici su neka slova promenila mesta što je često u slovenskim jezicima. Ali ponovljena 100 i više puta kašika postala zvučati normalno!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 17 vel 2012, 23:42 |
|
|
Ja vam kao pripadnik mlađe generacije i student, mogu reći da ono čemu se vi čudite je nama normalno. One riječe koje su teri presmješne, nama su normalne. stvari se mjenjaju.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 18 vel 2012, 05:03 |
|
|
doc je napisao/la: daroteka (gift shop) Daroteku ćete morati da izbacite, budući da postoji odavno u srpskom jeziku. Citat: Budući me živciraju selebriti kad govore bekstejđ na nekom iventu pritom držeći flajer u ruci dok ih čuva sekjuriti. Probaj da kažeš bilo kom mlađem liku ili devojci (npr. nekom "frendu", pošto pišeš da si i sam mlađi) u Zagrebu, Splitu, Zadru, Beogradu, Novom Sadu...kako te ovo živcira, sigurna sam da ćeš naići na razumevanje.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 19 vel 2012, 14:21 |
|
|
Dj krmak->Dj prase
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 19 vel 2012, 18:14 |
|
|
Real gone je napisao/la: doc je napisao/la: daroteka (gift shop) Daroteku ćete morati da izbacite, budući da postoji odavno u srpskom jeziku. Citat: Budući me živciraju selebriti kad govore bekstejđ na nekom iventu pritom držeći flajer u ruci dok ih čuva sekjuriti. Probaj da kažeš bilo kom mlađem liku ili devojci (npr. nekom "frendu", pošto pišeš da si i sam mlađi) u Zagrebu, Splitu, Zadru, Beogradu, Novom Sadu...kako te ovo živcira, sigurna sam da ćeš naići na razumevanje. Pa ako je dobra riječ, neka ostane, možemo ju dijeliti kao dobri komšije. Za drugo te ne kužim. Uglavnom je meni ružno da se takve ubačenice koriste u domaćem jeziku. Ne samo hrvatskom. Glupo mi je čur Španjolca kako ubacuje engleske riječi. Što ne znači da neke riječi nisu dobre. Recimo frend je već praktički postala hrvatska riječ. Šta ima veze što je došla iz engleskog. Zašto ne prihvaćati tuđe riječi kao i izmišljavati svoje, a u svrhu obogaćivanja jezika.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 22 vel 2012, 01:26 |
|
|
|
Vrh |
|
|
teranova
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 22 vel 2012, 01:42 |
|
|
Šta je dlanovnik? Notebook?
|
|
Vrh |
|
|
mirv
|
Naslov: Re: Nove hrvatske riječi Postano: 22 vel 2012, 01:43 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: ChatGPT i 16 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|