|
|
Stranica: 5/5.
|
[ 124 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MRSHO
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 13:44 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Ja znam da poduzetne žene na mostu u Doboju imaju stalno puno posla
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 13:57 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20919 Lokacija: među zvijezdama
|
Wind je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Šapni !!! Meni ne treba šaptati na PP i bit ću mu i te kako zahvalna ako mi netko ovdje da odgovor na ovo jednostavno pitanje: Citat: Može li mi netko šapnuti koji je to posao tj. zanimanje koji još donosi novac u BiH a da je legalan i zakonit? Valjda netko od vas pešes' koji sve znaju, znaju i ovo?! Već su nabrojali neki Wind.Dakle prodaja i ugradnja autodijelova, zubari koji su po mom mišljenju takodje jedna vrsta zanatlija, frizeri, specijaliste ljekari sa privatnim ordinacijama i redovitim poslom u bolnicama :) Sve vezano uz trgovinu, takodje prolazno.Ugostiteljstvo isto .. Zapostavljena su zanimanja koja se tiču socijalne skrbi i zaštite, prava, mašinstvo, el tehnika, zanimanja u vezi turizma i sl. Ako pak misliš na neku veliku količinu novca, onda definitivno politika je najunosnija
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 14:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Mislim da je obrazovanje najiplatnija investicija za budućnost.Budućem potomstvu ne treba ostavljati materijalne stvari, nego dobro obrazovanje i radne navike.Ne postoje mentalno ograničene osobe koje uz rad i trud ne mogu postići odredjene rezultate.Pod odredjenim rezultatima podrazumijeva se neki postavljeni zivotni cilj ili maksimalna ambicija.Od ambicije u konačnici sve ovisi.Pa tako neki imaju volju i zelju za usavršavanjem i napredovanjem bez ograničenja, dok drugi sebi postavljaju lakše i teze zivotne ciljeve, koji su maksimum njihovih ambicija. Ne slažem se. Doba socijalne mobilnosti i direktne veze između uloženog i vraćenog u smislu truda i studiranja je iza nas. Kao netko tko je "uspio", bez veza, mogu slobodno reći da sreća igra ogromnu ulogu (čak i tamo gdje nema veza) u životu, i da sam u ostalih 99 paralelnih univerzuma obična fukara ili u najboljem slučaju nekakva srednja klasa. Pogotovo da sam u BiH, mogao bih se slikati sa mojom diplomom i sl. Socijalna mobilnost nikad niža i sa tendencijom pogoršanja. Naravno, ovo nije poziv na rezignaciju ili odstupnica onim koji ne žele raditi, nego samo poruka da je izgledno da na kraju nećete financijski valorizirati vaš trud, radne navike i "protestantsku" radnu etiku. Eto, 50% mladih (strukturalno) nezaposlenih u Europi su izgleda neradnici i neobrazovani.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 14:47 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ja sam davno rekao da želim da jedan od moje dvojice sinova bude mesar a drugi liječnik. Mesar mi treba da mi pomogne financijski da odškolujemo liječnika. Eh, oni kojima su roditelji darovali školovanje u Zg su završili školu, čekali da se etabliraju na poslu jer ne mogu uzimat kredit za stan dok nisu 100 % sigurni da će ga moći i otplaćivati. Taman negdje s 30 spremni za početak obiteljskog života i na početku dužničkog ropstva. Uspješniji su ali nezadovoljni. Oni kojima su roditelji kupili stan, su ranije bili spremni za život, neuspješnji su i manje obrazovani, ali čini mi se da nekako lakše kroče kroz život. Ja sam neka kombinacija obje skupine. Roditelji su mi pomogli ali i ja sam se trudio. Mislim da je to opet najbolje, ali i dalje ne 100 % sigurno. Sreća je ipak važan faktor.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 14:51 |
|
Pridružen/a: 24 vel 2012, 13:46 Postovi: 6569 Lokacija: kašeta brokava
|
Ministry of Sound je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Mislim da je obrazovanje najiplatnija investicija za budućnost.Budućem potomstvu ne treba ostavljati materijalne stvari, nego dobro obrazovanje i radne navike.Ne postoje mentalno ograničene osobe koje uz rad i trud ne mogu postići odredjene rezultate.Pod odredjenim rezultatima podrazumijeva se neki postavljeni zivotni cilj ili maksimalna ambicija.Od ambicije u konačnici sve ovisi.Pa tako neki imaju volju i zelju za usavršavanjem i napredovanjem bez ograničenja, dok drugi sebi postavljaju lakše i teze zivotne ciljeve, koji su maksimum njihovih ambicija. Ne slažem se. Doba socijalne mobilnosti i direktne veze između uloženog i vraćenog u smislu truda i studiranja je iza nas. Kao netko tko je "uspio", bez veza, mogu slobodno reći da sreća igra ogromnu ulogu (čak i tamo gdje nema veza) u životu, i da sam u ostalih 99 paralelnih univerzuma obična fukara ili u najboljem slučaju nekakva srednja klasa. Pogotovo da sam u BiH, mogao bih se slikati sa mojom diplomom i sl. Socijalna mobilnost nikad niža i sa tendencijom pogoršanja. Naravno, ovo nije poziv na rezignaciju ili odstupnica onim koji ne žele raditi, nego samo poruka da je izgledno da na kraju nećete financijski valorizirati vaš trud, radne navike i "protestantsku" radnu etiku. Eto, 50% mladih (strukturalno) nezaposlenih u Europi su izgleda neradnici i neobrazovani. Zapravo su jako rijetki periodi u povijesti kad je bilo drugačije, samo, svaka generacija misli da je baš u njeno vrijeme nastupio kraj povijesti. Ono što ipak mislim da igra ulogu je planiranje i racionalni pristup. Dakle, pokušati izabrati područje u kojemu su najbolje šanse za napredak, ako čovjek ima bilo kakav afinitet za to i onda vidjeti što je potrebno za uspjeh (šetanje face, itd.). Trud sam po sebi definitivno ne znači ništa. S druge strane, mogu reći da gledam ove mlađe visoko obrazovane u Hrvatskoj, i vidim da nakon 6 mjeseci na poslu (prvom u životu) već krene zabušavanje, izvlačenje, itd. Nije neki reprezentativni uzorak, ali je znakovito.
_________________ Čast svakome, veresija nikome.
Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:
Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 14:52 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ja sam davno rekao da želim da jedan od moje dvojice sinova bude mesar a drugi liječnik. Mesar mi treba da mi pomogne financijski da odškolujemo liječnika. Eh, oni kojima su roditelji darovali školovanje u Zg su završili školu, čekali da se etabliraju na poslu jer ne mogu uzimat kredit za stan dok nisu 100 % sigurni da će ga moći i otplaćivati. Taman negdje s 30 spremni za početak obiteljskog života i na početku dužničkog ropstva. Uspješniji su ali nezadovoljni. Oni kojima su roditelji kupili stan, su ranije bili spremni za život, neuspješnji su i manje obrazovani, ali čini mi se da nekako lakše kroče kroz život. Ja sam neka kombinacija obje skupine. Roditelji su mi pomogli ali i ja sam se trudio. Mislim da je to opet najbolje, ali i dalje ne 100 % sigurno. Sreća je ipak važan faktor. Gospodine Junuze, slažem se s Vama.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 14:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
SDB je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ne slažem se. Doba socijalne mobilnosti i direktne veze između uloženog i vraćenog u smislu truda i studiranja je iza nas.
Kao netko tko je "uspio", bez veza, mogu slobodno reći da sreća igra ogromnu ulogu (čak i tamo gdje nema veza) u životu, i da sam u ostalih 99 paralelnih univerzuma obična fukara ili u najboljem slučaju nekakva srednja klasa. Pogotovo da sam u BiH, mogao bih se slikati sa mojom diplomom i sl. Socijalna mobilnost nikad niža i sa tendencijom pogoršanja.
Naravno, ovo nije poziv na rezignaciju ili odstupnica onim koji ne žele raditi, nego samo poruka da je izgledno da na kraju nećete financijski valorizirati vaš trud, radne navike i "protestantsku" radnu etiku.
Eto, 50% mladih (strukturalno) nezaposlenih u Europi su izgleda neradnici i neobrazovani.
Zapravo su jako rijetki periodi u povijesti kad je bilo drugačije, samo, svaka generacija misli da je baš u njeno vrijeme nastupio kraj povijesti. Ono što ipak mislim da igra ulogu je planiranje i racionalni pristup. Dakle, pokušati izabrati područje u kojemu su najbolje šanse za napredak, ako čovjek ima bilo kakav afinitet za to i onda vidjeti što je potrebno za uspjeh (šetanje face, itd.). Trud sam po sebi definitivno ne znači ništa. S druge strane, mogu reći da gledam ove mlađe visoko obrazovane u Hrvatskoj, i vidim da nakon 6 mjeseci na poslu (prvom u životu) već krene zabušavanje, izvlačenje, itd. Nije neki reprezentativni uzorak, ali je znakovito. Dotakli smo se ovoga na drugoj temi, ovo je prva generacija na zapadu (od doba industrijalizacije) koja će živjeti lošije od svojih roditelja. Credit fuelled GDP growth is over, and the baby boomer generation has maxed out the credit card. On the other hand, stotine milijuna Kineza i Indijaca su izvučeni iz siromaštva. Nekome svane tek kad nekome smrkne.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 15:01 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: SDB je napisao/la: Zapravo su jako rijetki periodi u povijesti kad je bilo drugačije, samo, svaka generacija misli da je baš u njeno vrijeme nastupio kraj povijesti.
Ono što ipak mislim da igra ulogu je planiranje i racionalni pristup. Dakle, pokušati izabrati područje u kojemu su najbolje šanse za napredak, ako čovjek ima bilo kakav afinitet za to i onda vidjeti što je potrebno za uspjeh (šetanje face, itd.).
Trud sam po sebi definitivno ne znači ništa. S druge strane, mogu reći da gledam ove mlađe visoko obrazovane u Hrvatskoj, i vidim da nakon 6 mjeseci na poslu (prvom u životu) već krene zabušavanje, izvlačenje, itd. Nije neki reprezentativni uzorak, ali je znakovito.
Dotakli smo se ovoga na drugoj temi, ovo je prva generacija (od doba industrijalizacije) koja će živjeti lošije od svojih roditelja. Credit fuelled GDP growth is over, and the baby boomer generation has maxed out the credit card. I da i ne. Ne zaboravimo ratove i sve slomove do kojih su oni dovodili. Njemačka je, recimo, nakon WW2 imala svojevrsni društveni ugovor da će se socijalna prava i slične stvari držati na niskoj razini dok se gospodarstvo ne oporavi. Onda opet imaš cijelu generaciju nezaposlenih iz bivših industrijskih giganata (rudarstvo, čelik, itd.). Pored toga, nemoj zaboraviti da je prije par desetljeća obitelj srednje klase mogla živjeti od plaće jedne osobe, dok je zadnjih 20 godina to nemoguće (samo žene rade više i bolje plaćene poslove, pa se to ne osjeti toliko), itd. Nisu te stvari išle baš skroz pravocrtno.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 15:17 |
|
|
SDB je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Dotakli smo se ovoga na drugoj temi, ovo je prva generacija (od doba industrijalizacije) koja će živjeti lošije od svojih roditelja. Credit fuelled GDP growth is over, and the baby boomer generation has maxed out the credit card.
I da i ne. Ne zaboravimo ratove i sve slomove do kojih su oni dovodili. Njemačka je, recimo, nakon WW2 imala svojevrsni društveni ugovor da će se socijalna prava i slične stvari držati na niskoj razini dok se gospodarstvo ne oporavi. Onda opet imaš cijelu generaciju nezaposlenih iz bivših industrijskih giganata (rudarstvo, čelik, itd.). Pored toga, nemoj zaboraviti da je prije par desetljeća obitelj srednje klase mogla živjeti od plaće jedne osobe, dok je zadnjih 20 godina to nemoguće (samo žene rade više i bolje plaćene poslove, pa se to ne osjeti toliko), itd. Nisu te stvari išle baš skroz pravocrtno. Ipak govorim o nekim makro trendovima, Amer ili Njemac u 1930im npr. sigurno nisu imali dojam da žive bolje od svojih roditelja. Evo male zajebancije na tu temu i na račun baby boomera...presenting "Old economy Steven" http://hercegbosna.org/forum/svijet/babyboomeri-generacija-koja-je-ivjela-bolje-i-od-svojih-roditelja-i-od-svoje-djece-t8344.html
|
|
Vrh |
|
|
SDB
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 15:19 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: SDB je napisao/la: I da i ne. Ne zaboravimo ratove i sve slomove do kojih su oni dovodili. Njemačka je, recimo, nakon WW2 imala svojevrsni društveni ugovor da će se socijalna prava i slične stvari držati na niskoj razini dok se gospodarstvo ne oporavi. Onda opet imaš cijelu generaciju nezaposlenih iz bivših industrijskih giganata (rudarstvo, čelik, itd.). Pored toga, nemoj zaboraviti da je prije par desetljeća obitelj srednje klase mogla živjeti od plaće jedne osobe, dok je zadnjih 20 godina to nemoguće (samo žene rade više i bolje plaćene poslove, pa se to ne osjeti toliko), itd.
Nisu te stvari išle baš skroz pravocrtno.
Ipak govorim o nekim makro trendovima, Amer ili Njemac u 1930im npr. sigurno nisu imali dojam da žive bolje od svojih roditelja. Evo male zajebancije na tu temu i na račun baby boomera...presenting "Old economy Steven" http://hercegbosna.org/forum/svijet/babyboomeri-generacija-koja-je-ivjela-bolje-i-od-svojih-roditelja-i-od-svoje-djece-t8344.htmlMa kad si napisao "industrijalizacija", mislio sam da misliš na drugu polovicu 19. stoljeća.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 22:28 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Wind je napisao/la: Valjda netko od vas pešes' koji sve znaju, znaju i ovo?! Ima poslova koliko god hoćeš. Pitanje je što ti znaš raditi? Npr. dobar automatičar može naći posao dok kažeš keks. Kakva si sa PLC-ovima? Vjerojatno ima poslova u nekim uskim i specifičnim djelatnostima. Pitanje se postavlja odakle će ovaj mladi naraštaj generirati dovoljno motivacije kad vidi da se sve svodi na nepotizam, korupciju, a ne na iskrenu i fundiranu kvalifikaciju?! Ili misliš da će nam dobro biti kad nas budu liječili liječnici koji su završili preko štele a i mnogi drugi iz drugih branši koji završavaju fakultete po raznoraznim vuko'ebinama?
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 22:41 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Wind je napisao/la: Meni ne treba šaptati na PP i bit ću mu i te kako zahvalna ako mi netko ovdje da odgovor na ovo jednostavno pitanje: Valjda netko od vas pešes' koji sve znaju, znaju i ovo?! Već su nabrojali neki Wind.Dakle prodaja i ugradnja autodijelova, zubari koji su po mom mišljenju takodje jedna vrsta zanatlija, frizeri, specijaliste ljekari sa privatnim ordinacijama i redovitim poslom u bolnicama :) Sve vezano uz trgovinu, takodje prolazno.Ugostiteljstvo isto .. Zapostavljena su zanimanja koja se tiču socijalne skrbi i zaštite, prava, mašinstvo, el tehnika, zanimanja u vezi turizma i sl. Ako pak misliš na neku veliku količinu novca, onda definitivno politika je najunosnija Hvala sarajčice na iskrenom odgovoru:). Citat: Budućem potomstvu ne treba ostavljati materijalne stvari, nego dobro obrazovanje i radne navike.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 23:01 |
|
|
Da, upisat dijete na frizerski tečaj i neka stoji od jutra do mraka negdje u salonu. Velike šanse ima da bude invalid prije 40-te (osim ako ju je mater savjetovala da se prije svega dobro uda ). Znam popriličan broj ljudi kojima su usađivane radne navike pa sad imaju umjetne kukove. Umjereno treba sve. Balansirano. Balans je u životu najteže pronaći.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 10 tra 2013, 23:02 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
emt, ništa od pp poslje ručka?!
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 07:16 |
|
|
Wind je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ima poslova koliko god hoćeš. Pitanje je što ti znaš raditi?
Npr. dobar automatičar može naći posao dok kažeš keks. Kakva si sa PLC-ovima?
Vjerojatno ima poslova u nekim uskim i specifičnim djelatnostima. Pitanje se postavlja odakle će ovaj mladi naraštaj generirati dovoljno motivacije kad vidi da se sve svodi na nepotizam, korupciju, a ne na iskrenu i fundiranu kvalifikaciju?! Ili misliš da će nam dobro biti kad nas budu liječili liječnici koji su završili preko štele a i mnogi drugi iz drugih branši koji završavaju fakultete po raznoraznim vuko'ebinama? Ma vidi molim te, treba vam motivacija u ovom strašnom, strašnom, okrutnom svijetu. Motivaciju si generirajte sami, nije nitko dužan motivirati vas niti brinuti kako se osjećate, odrastite. Tko mene motivira da se ustajem u 6? Je li me pita netko jesam zadovoljan sa korupcijom, nepotizmom, politikom, ekonomijom, općom situacijom itd. itd. Nitko se baš ne sekira previe, ako se sam ne motiviram, ne ustanem, stavim toljagu na rame i ne krenem uloviti ručak, neće mi ga nitko drugi donijeti u pećinu.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1073 of 2558 - 41.95%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 07:36 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Ako ste sposobni ,motivirani ,snalažljivi i uz dodatak malo sreće danas je na nekim žnj zanimanjima (turistička djelatnost) za koja ti i ne treba obrazovanje moguće zaraditi i preko 1000e mjesečno. Znam iz iskustva.
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 08:40 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Wind je napisao/la:
Vjerojatno ima poslova u nekim uskim i specifičnim djelatnostima. Pitanje se postavlja odakle će ovaj mladi naraštaj generirati dovoljno motivacije kad vidi da se sve svodi na nepotizam, korupciju, a ne na iskrenu i fundiranu kvalifikaciju?! Ili misliš da će nam dobro biti kad nas budu liječili liječnici koji su završili preko štele a i mnogi drugi iz drugih branši koji završavaju fakultete po raznoraznim vuko'ebinama?
Ma vidi molim te, treba vam motivacija u ovom strašnom, strašnom, okrutnom svijetu. Motivaciju si generirajte sami, nije nitko dužan motivirati vas niti brinuti kako se osjećate, odrastite. Tko mene motivira da se ustajem u 6? Je li me pita netko jesam zadovoljan sa korupcijom, nepotizmom, politikom, ekonomijom, općom situacijom itd. itd. Nitko se baš ne sekira previe, ako se sam ne motiviram, ne ustanem, stavim toljagu na rame i ne krenem uloviti ručak, neće mi ga nitko drugi donijeti u pećinu. Cijeli civilizirani svijet radi na tome da svojim budućim generacijama pruži najbolju moguću perspektivu i motivaciju za stvaranje novih vrijednosti u krajnju ruku iz generacijskih-egoističkih razloga. Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju.U društvu u kojemu je nezaposlenost mlađih pa i fakultetski obrazovanih ljudi više od 50%, pričamo o BiH, gdje je NEPOTIZAM I KORUPCIJA u tolikoj mjeri izražena da je na negativnoj ljestvici u samom vrhu, VI pričate o automotivaciji. Hvala , ne treba!
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 08:41 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20919 Lokacija: među zvijezdama
|
Ministry of Sound je napisao/la: SarajkaDjevojka je napisao/la: Mislim da je obrazovanje najiplatnija investicija za budućnost.Budućem potomstvu ne treba ostavljati materijalne stvari, nego dobro obrazovanje i radne navike.Ne postoje mentalno ograničene osobe koje uz rad i trud ne mogu postići odredjene rezultate.Pod odredjenim rezultatima podrazumijeva se neki postavljeni zivotni cilj ili maksimalna ambicija.Od ambicije u konačnici sve ovisi.Pa tako neki imaju volju i zelju za usavršavanjem i napredovanjem bez ograničenja, dok drugi sebi postavljaju lakše i teze zivotne ciljeve, koji su maksimum njihovih ambicija. Ne slažem se. Doba socijalne mobilnosti i direktne veze između uloženog i vraćenog u smislu truda i studiranja je iza nas. Kao netko tko je "uspio", bez veza, mogu slobodno reći da sreća igra ogromnu ulogu (čak i tamo gdje nema veza) u životu, i da sam u ostalih 99 paralelnih univerzuma obična fukara ili u najboljem slučaju nekakva srednja klasa. Pogotovo da sam u BiH, mogao bih se slikati sa mojom diplomom i sl. Socijalna mobilnost nikad niža i sa tendencijom pogoršanja. Naravno, ovo nije poziv na rezignaciju ili odstupnica onim koji ne žele raditi, nego samo poruka da je izgledno da na kraju nećete financijski valorizirati vaš trud, radne navike i "protestantsku" radnu etiku. Eto, 50% mladih (strukturalno) nezaposlenih u Europi su izgleda neradnici i neobrazovani. U biti ovo što je definirao u kratkim crtama od SDB je ključno.Nešto slično sam pomenula u uvodu. Citat: Ono što ipak mislim da igra ulogu je planiranje i racionalni pristup. Dakle, pokušati izabrati područje u kojemu su najbolje šanse za napredak, ako čovjek ima bilo kakav afinitet za to i onda vidjeti što je potrebno za uspjeh (šetanje face, itd.). Mozda zvučim isprazno, no zaista novcu i materijalnim dobrima se pridaje prevelika zabranjeni.url je to pak povezano sa nekom prolaznošću bez garancije, jer zivot u biti ma kako bio trenutno materijalno obezbijedjen, nema garancije da će takav i ostati.Poslovni čovjek riskantnim ulaganjima moze spasti na prosjački štap ili ostavi djetetu milione ako je neodgovorno, bez radnih navika i sl, za odredjen vremenski period imaćeš od bogatog naslijednika socijalni slučaj.Sigurno moj fatalistički stav ima temelj u načinu odrastanja i nenormalnim uvjetima.Najranija sjećanja su mi vezana za ukus leće i miris kozijeg mlijeka. To kad jednom probaš ureze ti se u sjećanje zauvijek Pa zato ako opet nekad u zivotu budem došla na nešto slično kozijem mlijeku ili leći sigurno neću pretjerano očajavati. Mislim da faktor sreće ne postoji smislu u kojem ga Ti definiraš.Postoji poklapanje niza okolnosti koje ti u datom momentu mogu ići na ruku.No to nije svakako sreća, već povoljna slučajnost. @Mrsho, ja sam tebe čekala
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 09:05 |
|
|
Wind je napisao/la: Cijeli civilizirani svijet radi na tome da svojim budućim generacijama pruži najbolju moguću perspektivu i motivaciju za stvaranje novih vrijednosti u krajnju ruku iz generacijskih-egoističkih razloga. Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju.U društvu u kojemu je nezaposlenost mlađih pa i fakultetski obrazovanih ljudi više od 50%, pričamo o BiH, gdje je NEPOTIZAM I KORUPCIJA u tolikoj mjeri izražena da je na negativnoj ljestvici u samom vrhu, VI pričate o automotivaciji. Hvala , ne treba! Ajmo redom. Dr Ivo von Tvorza je svojevremeno namjerno centralizirao nabavu u Hrvata, te na taj način dokinuo provizije tisuće malih i velikih bogova uokolo. Neko manje neko više je hapao prije, pravile su se kuće, kupovali apartmani, nešto se događalo, izokola bi te klepnute pare pokretale stvari. Ali, od dr Ive nije mogla provizija proći bez a da on ne zna za nju, vremenom su i njemu stavili soli na rep. Mi u RH smo danas društvo gotovo bez korupcije, barem u onom svima poznatom licu. Evo ne pada mi napamet drotu ponudit 200 kn kad me zaustavi... No, gdje su onda nestale pare od provizija, ili zašto nisu stvari jeftinije onda ako nema korupcije? Sve je otišlo u provizije stranim financijskim kućama, koje pare upravo iznose iz države, a investicija koje su prije lopovi pokretali nema. Mladi zbog toga iseljavaju i imaju veliku nezaposlenost. Čak i oni koji imaju dobro obrazovanje i radne navike, zapravo, takvi najlakše i odu, a odu tamo gdje su pare iznesene od nas. Svakako da treba graditi društvo i pokušavati ga unaprijediti, ali da su recepti jednostavni - nisu. To mi je kao oni kad kažu: "Za sve su krivi nacionalisti!"...
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 09:39 |
|
|
Wind je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ma vidi molim te, treba vam motivacija u ovom strašnom, strašnom, okrutnom svijetu. Motivaciju si generirajte sami, nije nitko dužan motivirati vas niti brinuti kako se osjećate, odrastite. Tko mene motivira da se ustajem u 6? Je li me pita netko jesam zadovoljan sa korupcijom, nepotizmom, politikom, ekonomijom, općom situacijom itd. itd. Nitko se baš ne sekira previe, ako se sam ne motiviram, ne ustanem, stavim toljagu na rame i ne krenem uloviti ručak, neće mi ga nitko drugi donijeti u pećinu. Cijeli civilizirani svijet radi na tome da svojim budućim generacijama pruži najbolju moguću perspektivu i motivaciju za stvaranje novih vrijednosti u krajnju ruku iz generacijskih-egoističkih razloga. Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju.U društvu u kojemu je nezaposlenost mlađih pa i fakultetski obrazovanih ljudi više od 50%, pričamo o BiH, gdje je NEPOTIZAM I KORUPCIJA u tolikoj mjeri izražena da je na negativnoj ljestvici u samom vrhu, VI pričate o automotivaciji. Hvala , ne treba!Ha ha, ponašaš se kao dijete kad kaže "evo učit ću 2 sata, pa onda kao nagradu mogu li igrati igrice?" Ne učiš meni, niti radiš meni, ne automotiviraš se meni. Ja nemam nikakve koristi od toga, meni ni iz džepa ni u džep. Nikoga nije briga hoćeš li se ti automotivirati ili nećeš, nikoga nije briga hoćeš li naći dobar posao ili ćeš nosati pakete u Konzumu ili nećeš naći ništa, i nikoga na kraju krajeva nije briga hoćeš li biti gladna. Osim možda bliže obitelji, svi ostali se više nasekiraju kad im skoči bubuljica na čelu nego što ti nemaš posao. Citat: Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju. Upravo sad te odgajam. Govorim ti što je svijet i što je život, da se ne iznenadiš. Ukratko, imaš slobodnu volju i slobodan izbor između ove dvije stvari: a) Kriviti državu jer je korumpirana, kriviti Srbe jer su počeli rat, kriviti USA jer ga nije zaustavila, kriviti Bošnjake jer nas danas ugrožavaju, kriviti Milanovića jer nam ne pomaže dovoljno, kriviti HDZ jer se nisu izborili za ravnopravnost, kriviti zlu sudbinu jer si rođena na Balkanu, kriviti roditelje jer nisu u stanju pružiti ti što može netko drugi itd. Kao nagradu, dobit ćeš sažaljenje, pažnju, razumijevanje i podršku. O jadni mladi naraštaj pored svih tih nedaća, jooj. Ali dobro, uloga žrtve svakako ima svoje draži. b) Prihvatiti odgovornost za sebe. Što ćeš odabrati je tvoja odluka. Imaš potpunu slobodu izbora. Kao u trgovini, kažeš prodavaču: "Hoću to". Vrlo jednostavno i bez problema, pokažeš prstom i u sekundi dobiješ. Samo vodi računa da za proizvod koji izabereš moraš platiti račun. Imaš slobodu izabrati što hoćeš, ali nemaš slobodu izabrati cijenu. Cijena se mora platiti u punom iznosu. To ti je život Wind, jednostavna dilema između: automotiviraj se ili propadni. A ako ti je draže nečije sažaljenje onda sjedi i čekaj dok se država oslobodi nepotizma i korupcije (ne znam samo koliko će to trajati). Uglavnom, izbor je samo tvoj, ja ga poštujem kakav god bio.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1073 of 2558 - 41.95%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 17:04 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Wind je napisao/la:
Cijeli civilizirani svijet radi na tome da svojim budućim generacijama pruži najbolju moguću perspektivu i motivaciju za stvaranje novih vrijednosti u krajnju ruku iz generacijskih-egoističkih razloga. Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju.U društvu u kojemu je nezaposlenost mlađih pa i fakultetski obrazovanih ljudi više od 50%, pričamo o BiH, gdje je NEPOTIZAM I KORUPCIJA u tolikoj mjeri izražena da je na negativnoj ljestvici u samom vrhu, VI pričate o automotivaciji. Hvala , ne treba!
Ha ha, ponašaš se kao dijete kad kaže "evo učit ću 2 sata, pa onda kao nagradu mogu li igrati igrice?" Ne učiš meni, niti radiš meni, ne automotiviraš se meni. Ja nemam nikakve koristi od toga, meni ni iz džepa ni u džep. Nikoga nije briga hoćeš li se ti automotivirati ili nećeš, nikoga nije briga hoćeš li naći dobar posao ili ćeš nosati pakete u Konzumu ili nećeš naći ništa, i nikoga na kraju krajeva nije briga hoćeš li biti gladna. Osim možda bliže obitelji, svi ostali se više nasekiraju kad im skoči bubuljica na čelu nego što ti nemaš posao. Citat: Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju. Upravo sad te odgajam. Govorim ti što je svijet i što je život, da se ne iznenadiš. Ukratko, imaš slobodnu volju i slobodan izbor između ove dvije stvari: a) Kriviti državu jer je korumpirana, kriviti Srbe jer su počeli rat, kriviti USA jer ga nije zaustavila, kriviti Bošnjake jer nas danas ugrožavaju, kriviti Milanovića jer nam ne pomaže dovoljno, kriviti HDZ jer se nisu izborili za ravnopravnost, kriviti zlu sudbinu jer si rođena na Balkanu, kriviti roditelje jer nisu u stanju pružiti ti što može netko drugi itd. Kao nagradu, dobit ćeš sažaljenje, pažnju, razumijevanje i podršku. O jadni mladi naraštaj pored svih tih nedaća, jooj. Ali dobro, uloga žrtve svakako ima svoje draži. b) Prihvatiti odgovornost za sebe. Što ćeš odabrati je tvoja odluka. Imaš potpunu slobodu izbora. Kao u trgovini, kažeš prodavaču: "Hoću to". Vrlo jednostavno i bez problema, pokažeš prstom i u sekundi dobiješ. Samo vodi računa da za proizvod koji izabereš moraš platiti račun. Imaš slobodu izabrati što hoćeš, ali nemaš slobodu izabrati cijenu. Cijena se mora platiti u punom iznosu. To ti je život Wind, jednostavna dilema između: automotiviraj se ili propadni. A ako ti je draže nečije sažaljenje onda sjedi i čekaj dok se država oslobodi nepotizma i korupcije (ne znam samo koliko će to trajati). Uglavnom, izbor je samo tvoj, ja ga poštujem kakav god bio. Hvala tata! Ja se odjavljujem!
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 17:09 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Wind je napisao/la: Cijeli civilizirani svijet radi na tome da svojim budućim generacijama pruži najbolju moguću perspektivu i motivaciju za stvaranje novih vrijednosti u krajnju ruku iz generacijskih-egoističkih razloga. Postojanje jednog razvijenog i u budućnost orijentiranog društva je samo moguća motivacijom (odgojom) iz generacija u generaciju.U društvu u kojemu je nezaposlenost mlađih pa i fakultetski obrazovanih ljudi više od 50%, pričamo o BiH, gdje je NEPOTIZAM I KORUPCIJA u tolikoj mjeri izražena da je na negativnoj ljestvici u samom vrhu, VI pričate o automotivaciji. Hvala , ne treba! Ajmo redom. Dr Ivo von Tvorza je svojevremeno namjerno centralizirao nabavu u Hrvata, te na taj način dokinuo provizije tisuće malih i velikih bogova uokolo. Neko manje neko više je hapao prije, pravile su se kuće, kupovali apartmani, nešto se događalo, izokola bi te klepnute pare pokretale stvari. Ali, od dr Ive nije mogla provizija proći bez a da on ne zna za nju, vremenom su i njemu stavili soli na rep. Mi u RH smo danas društvo gotovo bez korupcije, barem u onom svima poznatom licu. Evo ne pada mi napamet drotu ponudit 200 kn kad me zaustavi... No, gdje su onda nestale pare od provizija, ili zašto nisu stvari jeftinije onda ako nema korupcije? Sve je otišlo u provizije stranim financijskim kućama, koje pare upravo iznose iz države, a investicija koje su prije lopovi pokretali nema. Mladi zbog toga iseljavaju i imaju veliku nezaposlenost. Čak i oni koji imaju dobro obrazovanje i radne navike, zapravo, takvi najlakše i odu, a odu tamo gdje su pare iznesene od nas. Svakako da treba graditi društvo i pokušavati ga unaprijediti, ali da su recepti jednostavni - nisu. To mi je kao oni kad kažu: "Za sve su krivi nacionalisti!"... Fin ti je ovo post Junuze... moglo bi se o ovom... Ali ja se odjavljujem. Šta ti kažeš za one plave trake, na rekreaciji?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 21:53 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Mislim da faktor sreće ne postoji smislu u kojem ga Ti definiraš.Postoji poklapanje niza okolnosti koje ti u datom momentu mogu ići na ruku.No to nije svakako sreća, već povoljna slučajnost.
Teološki rečeno-Božja providnost.Nude nam se opcije,sve ovisi od našeg izbora.
|
|
Vrh |
|
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Izbor zanimanja Postano: 11 tra 2013, 22:06 |
|
|
Eto sad, ne nude se svakom iste opcije. U Americi te slikaju u zatvoru i imaš šansu da zaradiš milione i da čitav svijet zna za tebe. Ovdje čitav život radiš ne možeš zaraditi penziju pošteno. U Africi milioni djece umr u od gladi i nemaju šansu izabrati ništa, baš ništa.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|