|
|
Stranica: 65/113.
|
[ 2807 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 12:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90339 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Pite u Bosni imaju komična imena. Sve završavaju na "evuša", "ašuša", "ušuša", WTF. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 12:38 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pite u Bosni imaju komična imena. Sve završavaju na "evuša", "ašuša", "ušuša", WTF.   Istina koja ne boli.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Wind
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:00 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pite u Bosni imaju komična imena. Sve završavaju na "evuša", "ašuša", "ušuša", WTF.  I babe u Hercegovini, Penavuša, Ivkuša, Pivčuša...  što je tu komično. Baš simpatično.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:08 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 19:27 Postovi: 17414 Lokacija: יום טוב
|
Robbie MO je napisao/la: Pite u Bosni imaju komična imena. Sve završavaju na "evuša", "ašuša", "ušuša", WTF.  da, sirnica i njena podvrsta tiritnjača, zeljanica, klasovna pita, gužvara, kašikarka... 
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 90339 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Šta je kašikarka.
Pita u koju umijesiš granatu?
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:18 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Šta je kašikarka.
Pita u koju umijesiš granatu? bomba se zove kašikara, čini mi se.  to ti je pita koja se zamijesi s vrelom vodom, onda se dijelovi tijesta mažu uljem i tako slažu u tepsiju.  žlicom, tj. kašikom se po površini izdube ornamenti. 
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:23 |
|
|
|
A od čega je ta pita? Od ničega?
Zvuči kao da je prikladniji naziv neugodna iznenađuša.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:27 |
|
|
Kašikara mora biti ubitačno dobra. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:28 |
|
|
|
Ja bih volio naučit kuvat odnosno radit nešto više od "ubaci u tavu i ispeci", ali mislim da bi se trebao prvo oženiti da bi to imalo smisla.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:29 |
|
|
 Nemoj previše očekivati, tako je jedan pričao i eno ga ne izlazi ih kuhinjie dok ona šiša nokte i ispija kafu sa prijateljicama iz vrtića. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:36 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: A od čega je ta pita? Od ničega?
Zvuči kao da je prikladniji naziv neugodna iznenađuša. od brašna, od čega bi bila?  kao i sve druge pite, samo je naglasak na vreloj vodi u ovom slučaju. brzinska lekcija za Robija ne-kuhara: tijesto za pitu se pravi od brašna, vode i soli (u različitim omjerima). sve drugo su dodaci. oš još? recept za povrtnu juhu je vrlo jednostavan, tu ne možeš promašiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:43 |
|
|
Gabi, ako tako nastaviš Roby će postati rob kuvanja. Ali dobro... sve je to za ljude, mnoge su se usrećile sa takvima. Npr. testo bih delila na nekoliko vrsta: -penasto - biskvitno i mućeno - kiselo - lisnato - nabujci (ne znam prevesti na srpski  )
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:55 |
|
|
BGabriel je napisao/la: :laugh Nemoj previše očekivati, tako je jedan pričao i eno ga ne izlazi ih kuhinjie dok ona šiša nokte i ispija kafu sa prijateljicama iz vrtića.  Zvučiš ko moj ujak: "Robbie, čuvaj se prevare."
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 13:57 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: A od čega je ta pita? Od ničega?
Zvuči kao da je prikladniji naziv neugodna iznenađuša. od brašna, od čega bi bila?  kao i sve druge pite, samo je naglasak na vreloj vodi u ovom slučaju. brzinska lekcija za Robija ne-kuhara: tijesto za pitu se pravi od brašna, vode i soli (u različitim omjerima). sve drugo su dodaci. oš još? recept za povrtnu juhu je vrlo jednostavan, tu ne možeš promašiti. Je li recept uključuje blender, mikrovalnu, i vruću vodu iz špine? P.S. I na kraju žličicu Vegete.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:02 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: BGabriel je napisao/la: :laugh Nemoj previše očekivati, tako je jedan pričao i eno ga ne izlazi ih kuhinjie dok ona šiša nokte i ispija kafu sa prijateljicama iz vrtića.  Zvučiš ko moj ujak: "Robbie, čuvaj se prevare." Eh, da je meni tako neko zvučao. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:02 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Je li recept uključuje blender, mikrovalnu, i vruću vodu iz špine?
P.S. I na kraju žličicu Vegete.
za juhu? ne. treba ti šporet vulgaris, jedna šerpa, nož, povrće, sol i malo dobre volje.  ako baš mora i vegeta...samo znaš, pravi kuhari ne koriste tu kemiju. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:04 |
|
|
|
U danima lenjosti može dobro doći i smrznuta mešavina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:08 |
|
|
BGabriel je napisao/la: U danima lenjosti može dobro doći i smrznuta mešavina. mudro zboriš, ko da si neki rod mojoj sestri.  (ona kupi smrznuto povrće da ne mora sjeckati svježe). trebam li reći da je moja juha bolja? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:36 |
|
|
Ko kaže da ja koristim to smrznuto, samo sam predložila mlađanom Roobbyy (hajde mi stavi u padež, ja ne znam). Dakle, smrznuto nikada. Meni nije teško ništa jer kada mi se kuva, kuvam s ljubavlju. Moju supu, juhu, čorbu, potaž, griz kndle i one druge kao i rezance pa i dronjke i taranu nadaleko su hvalile mnoge beogradske frajle. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:43 |
|
|
BGabriel je napisao/la: Ko kaže da ja koristim to smrznuto, samo sam predložila mlađanom Roobbyy (hajde mi stavi u padež, ja ne znam). Dakle, smrznuto nikada. Meni nije teško ništa jer kada mi se kuva, kuvam s ljubavlju. Moju supu, juhu, čorbu, potaž, griz kndle i one druge kao i rezance pa i dronjke i taranu nadaleko su hvalile mnoge beogradske frajle.  samo navodim sličnost u razmišljanju.  mlađanom Robbieju je čini mi se prisjela ova tema, otišo je na ćevape. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 14:55 |
|
|
Robby prijatno ti bilo i ne preteruj, dovoljno je 10 komada. Dakle, ako hoćemo dobru hranu koja nas neće trovati onda pribegnimo savetima nas koje imamo iskustva (koliko-toliko), znanja, talenta, uspeha a bogami i neuspeha. Evo mog primera "neuspeha". Reših da po burdinom receptu napravim neki čokoladni punč, šta li je. I tako ja sve mutim po redu. Na sve liči samo ne na ono što očekujem a prema fotografiji koja je priložena uz recept. Dobijem neku sumnjivo gustu tečnost koju smelo stavim u rernu da se peče. To je bila moja poslednja nada da ne bacim silne orahe, čokoladu, puter, vreme i ugled.  Kada pečete čokoladni kolač zapravo nikada ne znate kada je gotov. Čini vam se lepo izgleda a on pregoreo.  Idemo na moj kolač od punča: Izvadim pleh iz rerne i vidim ohoho... lepo se steglo. Isečem na kocke, pospem puder cukerom i poslužim goste. Za svaki slučaj sam pripremila čaj protiv dijareje.  Posle su mi tražili recept jer kolač je bio savršen. Još uvek ga se samo sećam, reprize nema.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 18:08 |
|
|
BGabriel je napisao/la: Posle su mi tražili recept jer kolač je bio savršen. Još uvek ga se samo sećam, reprize nema. imala sam i ja jedan slavni recept, tj. kombinaciju tri recepta za kolač. jeli su ga i oni koji ne jedu slatko.  pita me ujna za recept - rekoh, nemam pojma. sad si ga probala i nećeš nikad više.  a imala sam i recept za fenomenalnu čokoladnu tortu sa šljivama. sa poleđine kutije Gustina. bacilo mi kutiju i ostadoh bez recepta. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 18:35 |
|
|
|
Ma to ti je prosto. U testo ubaciš čokoladu i polutke šljiva, ispečeš i gotovo. Nema tu mudrosti. Npr. za jedan kolač postoji 100 recepata manje-više istih, i zašto moj ne bi bio 101? Važno je znati osnovne sastojke a količina odoka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bura
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 20:37 |
|
|
BGabriel je napisao/la: @bura
Oprosti, nisam bila na forumu pa se tek sada javljam.
Koristila sam taj margarin i nije se pokazao kao loš, a inače više volim puter. Margarin je najvećim delom voda pa ako pravim kiselo testo onda ne bude ono što treba da bude. Pretpostavljam da u tom margarinu ima manje vode jer je namenski ali svakako se pre odlučim za puter.
Majonez ne kupujem gotov, sama ga spremam i isključivo za rusku salatu i ostale slične ruskoj, a ovako nismo baš ljubitelji.
Kečap nikako ne volim i nisam probala pa ne mogu ništa reći. Tnx, pretpostavih da bi mogao biti ok.. Danas provah vrhnje za kuhanje isto Polimark i nije nesto.. Bezukusno je i brasnasto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BGabriel
|
Naslov: Re: Vaša jela... Postano: 04 pro 2014, 21:10 |
|
|
|
Vrhnje/mileram je ovde prilično loš, tek po neki proizvođač zadovolji osnovne karakteristike milerama ali ga zato ima na zemunskoj pijaci i sjajan je. Kupiš koliko ti treba, stariji ili mađi odnosno kako se kaže slatka ili kisela pavlaka (treći naziv).
Čim zahvatim kašičicom a kao da sam zahvatila kiselo mleko znak je da to nije mileram već fušeraj. Mileram mora biti gladak, sjajan pa kada zahvatiš da sa kašičice počinje lagano u debelom mlazu da pada. To bi bila kisela pavlaka. Slatka za mućenje je uvek ređa ali isto sjajna i glatka.
Uglavnom kupujem slatki mileram i koristim ga i za slana jela, bez mućenja, znači samo prelijem preko mesa sa ili bez dodataka, ili dodam u neki sos... i bude izvrsno.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|