HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 lis 2025, 05:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96296 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 3852  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2010. Krah multietnićarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 25 pro 2011, 16:35 

mario_cro je napisao/la:
dudu je napisao/la:

dovoljan ti je podatak da danas Posušje ima više rođenih Hrvata u godini dana nego Sarajevo, Tuzla i Zenica zajedno! a svaki od tih gradova je 91. imao više Hrvata od općine Posušje.

Rođeni Hrvati u 2010. po majci
Tuzla 43 (od toga 30 očeva Hrvata)
Sarajevo 93 (od toga 57 očeva Hrvata)
Zenica 33 (od toga 26 očeva Hrvata)

vjerojatno su podaci za Tuzlu bolji u realnosti, ali ne puno.

Ma je šipak bolje,bez obzira što sam od tamo ,tamo nema budučnosti za Hrvate.
Sela su pusta totalno,kuće su vikendice ,ostalo je još starijih ljudi i to je to.
Bošnjaci su po Doknju pokupovali zemlje i kuća da je to za ne povjerovat. Ista stvar je i sa Crnim Blatom ,to je bivše Srpsko selo . A čujem da je slična situacija i po okolnim selima.
Bar se meni ne čini nikako dobro jer tamo sam često.A sad ako me ti kako možeš demantirat i pokazat mi da sam u krivu sa demografskim podatcima ...iskreno volio bi da jesam.

mogu ti samo pokazat podatke KC i ono što sam čuo od MIB-a, našeg Tuzlaka s foruma. on sve zna o Hrvatima, tko je došao, tko otišao, kakav je trend, tako da sam solidno informiran. iako, ne sumnjam ni u ovo što ti pišeš, sigurno da nisi daleko od istine.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 16:49 

dudu je napisao/la:

mogu ti samo pokazat podatke KC i ono što sam čuo od MIB-a, našeg Tuzlaka s foruma. on sve zna o Hrvatima, tko je došao, tko otišao, kakav je trend, tako da sam solidno informiran. iako, ne sumnjam ni u ovo što ti pišeš, sigurno da nisi daleko od istine.

Dule, koja je po tebi ukupna brojka Hrvata u BiH, stalno nastanjenih...koju kad kazes, neces napraviti vecu gresku od 20k...

Uglavnom govoris o natalitetu, a mislim da bi za realnu procenu morali i migracije da racunamo, jel ima tu podataka, gde najvise sele, jel ta brojka raste ili opada, koliko njih se vraca...

I trece pitanje,jel ima ikakvih projekcija na osnovu ovih parametara koji ce broj Hrvata biti za npr 5, 10, 20 godina... u kojim opstinama mogu ocekivati porast stanovnika, u kojima ce izgubiti vecinu, koje ce osvojiti...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 16:54 

dudu je napisao/la:
mario_cro je napisao/la:

Ma je šipak bolje,bez obzira što sam od tamo ,tamo nema budučnosti za Hrvate.
Sela su pusta totalno,kuće su vikendice ,ostalo je još starijih ljudi i to je to.
Bošnjaci su po Doknju pokupovali zemlje i kuća da je to za ne povjerovat. Ista stvar je i sa Crnim Blatom ,to je bivše Srpsko selo . A čujem da je slična situacija i po okolnim selima.
Bar se meni ne čini nikako dobro jer tamo sam često.A sad ako me ti kako možeš demantirat i pokazat mi da sam u krivu sa demografskim podatcima ...iskreno volio bi da jesam.

Ja sam jarane napisao ovako sa mog nekog gledišta pošto sam po tim Hrvatskim selima 3-4 puta mjesečno . Čuješ šta ljudi pričaju ,negoduju zbog tog prodavanja zemljišta. Iseljava se dosta,i to više u svijet nego u BiH i HR .Onda imaš te probleme,oskvrnuća groblja,provale u crkve ,ljudi se ne osjećaju sigurno. Nedavno eto žao mi što to moram reć javno . Čovik je pao sa drveta i udario glavom od panj . Umirao je par sati,prekrili smo ga dekom ,muhe su ga napale dok je on zapomagao. Bolje da ti ne pričam koliko je trebalo hitnoj da dođe do sela.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:24 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Dule, koja je po tebi ukupna brojka Hrvata u BiH, stalno nastanjenih...koju kad kazes, neces napraviti vecu gresku od 20k...

Uglavnom govoris o natalitetu, a mislim da bi za realnu procenu morali i migracije da racunamo, jel ima tu podataka, gde najvise sele, jel ta brojka raste ili opada, koliko njih se vraca...

I trece pitanje,jel ima ikakvih projekcija na osnovu ovih parametara koji ce broj Hrvata biti za npr 5, 10, 20 godina... u kojim opstinama mogu ocekivati porast stanovnika, u kojima ce izgubiti vecinu, koje ce osvojiti...

stalno nastanjenih Hrvata u Federaciji je oko 450 tisuća, u cijeloj BIH možda 20-tak tisuća više. crkvene statistike pokazuju brojku od 450 tisuća Hrvata, ali ona je uvijek nešto veća jer je činjenica da nisu svi Hrvati u kontaktu sa svojim župama, a po Hercegovini ima i preko 10 odmetnutih župa, tako da RKC i nema pravi uvid u stanje.

što se tiče migracija, tu su podaci stvarno tanki, gotovo nikakvi. FBIH daje nešto sitno, međutim po njima gotovo da i nema migracija. s druge strane Slovenci kažu da je iz BIH samo 2009. godine doselilo preko 12 tisuća ljudi iz BIH, isto toliko i godinu ranije, dok je u 2010. iz BIH uselilo oko 4.500. također povećani broj imigranata se bilježi i u Švedskoj iz BIH zadnjih par godina.

Citat:
In 2009 too most of the foreign citizens who immigrated to Slovenia were citizens of Bosnia and Herzegovina (12,900 or 47% of all foreign immigrants to the county). They were followed by citizens of Kosovo (almost 3,600 or 13.1% of all foreign immigrants). In previous years citizens of this new state established in 2008 have been considered as citizens of Serbia. In 2009, as a result of the independence of Kosovo, the number of immigrants from Serbia decreased. Citizens of Serbia in 2008 represented the second most numerous group of foreign immigrants. In 2009, a bit more than 2,900 citizens of Serbia immigrated to Slovenia. In the observed year among foreign immigrants there were 1,881 nationals of other EU Member States, which is 9% less than in 2008. Among them the most numerous were citizens of Bulgaria (539), Italy (271) and Slovakia (208).

http://www.stat.si/eng/novica_prikazi.aspx?id=3362

Citat:
In 2010 too, among foreign citizens who immigrated to Slovenia the most numerous were citizens of Bosnia and Herzegovina (4,403 or 34.7% of all foreign immigrants to the country). Also in 2010, they were followed by citizens of Kosovo (1,888 or 14.9% of all foreign immigrants). Among foreign immigrants to Slovenia there were 2,026 citizens of other EU Member States, which is 15.9% of all foreign citizens who immigrated to Slovenia in 2010. As in 2009, also in 2010, most of them were citizens of Bulgaria (606), Italy (332) and Slovakia (229).

http://www.stat.si/eng/novica_prikazi.aspx?id=4064

konstantan odljev postoji kod svih, pitanje je samo tko brže ili sporije odlazi. DZS, a to je Državni zavod za statistiku RH je zabilježio u 2010. godini po prvi puta od 1991. negativne migracije RH s BIH, međutim to treba uzeti s debelom rezervom jer su podaci koje Hrvatska daje također neprecizni jer se tiču više fiktivnih migracija (prijava i odjava prebivališta), nego stvarnih. pretpostavljam da je 2010. godina kod svih naroda za više od 50% srezala emigraciju, što je i vidljivo iz ovih par izvora.

za Hrvate bi bio veliki uspjeh kad bi do 2030. zadržali svoj broj iznad 400 tisuća. neminovnost je da Hrvati nestanu iz nekih dijelova BIH, kao što i Srbi i Bošnjaci nestaju iz nekih drugih, to je posljedica Daytonske BIH gdje je u praksi podjela nastala do zadnje nive. iako postoji npr. uvriježeno mišljenje da je Središnja Bosna izmješana, tamo su podjele jednako ratnim linijama, baš kao i u Mostaru u sve i jednoj općini, Vitez, Novi Travnik, Busovača, Travnik, Fojnica, Uskoplje... izuzev nešto povratka Hrvata u Bugojno i druge dijelove Travnika, nema nikakvih pomjeranja ili preljevanja stanovništva preko ratnih linija. isto je naravno i u Žepču. jedine iznimke su donekle Jajce i Stolac, koji imaju specifičnu prošlost iz razloga što u prvom nije bilo hrvatsko-muslimanskog sukoba, a drugom se dogodio značajniji povratak Bošnjaka, pa postoji određena izmješanost stanovništva. u ostalim područjima, izvan HVO kontrole, Hrvati su danas samo fatamorgana, za 20-tak godina će malo tko ostati, preživjet će jedino u većim gradovima i to kao uvjerljiva, gotovo beznačajna manjina.

što se pak tiče općina koji bi mogli dobiti, osim Glamoča ne vidim nijednu, iako je taj Glamoč gotovo i beznačajan s obzirom na mali broj stanovnika. naravno, i dalje će biti trka po općinama u SBŽ-u, iako je vjerojatnije da se u budućnosti crtaju nove općine jer kao što rekoh tamo se ratne linije još uvijek jasno vide.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:27 

A što misliš koliko je Srba u BiH, isto tako precizna brojka. I zašto njihovi popovi ne daju čuvene brojeve svake godine?

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:30 

dudu je napisao/la:
...

Hvala...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:37 

pravoslavna crkva i IZ nemaju ni blizu evidenciju poput katoličke crkve, povjesni su razlozi u pitanju, katolička crkva vodi matice do duboko u prošlost.

Srba ima od milijun do milijun i 100 tisuća, moja je procjena da je ova viša brojka u pitanju, dakle oko milijun u Srpskoj, 35 tisuća u Brčkom i 50-tak tisuća u FBIH, iako su tu Srbi u ubrzanom nestajanju, svake godine ih je gotovo tisuću manje samo na račun prirodnog kretanja.

Bošnjaka ima od 1.5 milijuna do 1.7, njih mi je nekako najteže procijeniti jer o njima ima i najmanje kvalitetnih informacija, pa stoga uzimam uobičajno neki medijan od 1.6 milijuna do 1.65 milijuna, tipa do 1.5 milijun u FBIH, 30-tak tisuća u DB-u i nešto manje od 100 tisuća u RS-u.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:45 

dudu je napisao/la:
pravoslavna crkva i IZ nemaju ni blizu evidenciju poput katoličke crkve, povjesni su razlozi u pitanju, katolička crkva vodi matice do duboko u prošlost.

Srba ima od milijun do milijun i 100 tisuća, moja je procjena da je ova viša brojka u pitanju, dakle oko milijun u Srpskoj, 35 tisuća u Brčkom i 50-tak tisuća u FBIH, iako su tu Srbi u ubrzanom nestajanju, svake godine ih je gotovo tisuću manje samo na račun prirodnog kretanja.

Bošnjaka ima od 1.5 milijuna do 1.7, njih mi je nekako najteže procijeniti jer o njima ima i najmanje kvalitetnih informacija, pa stoga uzimam uobičajno neki medijan od 1.6 milijuna do 1.65 milijuna, tipa do 1.5 milijun u FBIH, 30-tak tisuća u DB-u i nešto manje od 100 tisuća u RS-u.

Iz ovog i predhodnog posta proizilazi da je Bosnjaka u BiH malo preko pola...i jos ako ih dodamo neke sitne manjine koje sigurno naginju na njihovu stranu...izadje to na 51-52%...jel negde gresim ili?!

Svima je slab natalitet, to je ocigledno(cak po tvojim podacima Hrvati odlicno stoje u komparaciji sa Bosnjama), a jel ima neki logican odgovor kako je natalitet Bosnjaka u tolikoj depresiji, kad se zna da su pre 30-40 godina bukvalno razvaljivali... sigurno ima raznih faktora, promena nacina zivota, ukupni evropski trendovi...

Tesko da standard moze biti razlog, cesto u jako siromasnim sredinama natalitet buja... prosle godine je bilo na stranici HB ona uporedna analiza koja govori da Sarajevo je na zacelju glavnih gradova bivse Juge po natalitetu... jel ima tu jos neki nevidljivi zacin koji promakne oku, dal je migracija mladog sveta na zapad tome donela, mozda rat...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:48 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Iz ovog i predhodnog posta proizilazi da je Bosnjaka u BiH malo preko pola...i jos ako ih dodamo neke sitne manjine koje sigurno naginju na njihovu stranu...izadje to na 51-52%...jel negde gresim ili?!

Svima je slab natalitet, to je ocigledno(cak po tvojim podacima Hrvati odlicno stoje u komparaciji sa Bosnjama), a jel ima neki logican odgovor kako je natalitet Bosnjaka u tolikoj depresiji, kad se zna da su pre 30-40 godina bukvalno razvaljivali... sigurno ima raznih faktora, promena nacina zivota, ukupni evropski trendovi...

Tesko da standard moze biti razlog, cesto u jako siromasnim sredinama natalitet buja... prosle godine je bilo na stranici HB ona uporedna analiza koja govori da Sarajevo je na zacelju glavnih gradova bivse Juge po natalitetu... jel ima tu jos neki nevidljivi zacin koji promakne oku, dal je migracija mladog sveta na zapad tome donela, mozda rat...

Urbanizacija je učinila svoje.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:48 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Njima se dogodila demografska tranzicija dosta naglo , skupa sa ratom, dovede natalitet na mizernu razinu uspoređujući s onim iz perioda 1950-1990.g. . S tim da im mortalitet tek treba nabujati.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:58 

Ministry of Sound je napisao/la:

Urbanizacija je učinila svoje.

To sam i naveo kao jedan od razloga... ali kako toliko u dubiozu...

Skoro sve muslimanske zemlje imaju jak natalitet, BiH nije islamska, ali bosanski Muslimani su dugo bili pod uticajem te kulture i stila zivota... Cak i kad je bila urbanizacija, kad su mnogi Muslimani, kao i ostali 60-ih i 70 dosli u gradove, i tada su ubijali, rasli eksponencijalno...

Meni lici da ih je rat u mnogome osakatio...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 17:58 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

migracije ih jedu na dugi rok, kojih šatro nema, baš kao i Albance, s tim da je Albancima slijedio baš strmoglav pad, 2001. godine 54 tisuće rođenih, 2010. 28 tisuća i stopa nataliteta od ispod 10 promila. u BIH nema takvih naglih padova, iako je pad solidan u odnosu na 1997. recimo kad je rođeno preko 48 tisuća, a 2010. 33.500, već ove godine neće biti više od 32 tisuće. u zadnjih 10 godina kod Bošnjaka su sve općine u padu broju rođenih, osim u Sarajevu, koji je bilježio stagnaciju nakon oštrog pada, a sad opet solidni rast broja rođenih, što je pak dokaz jakim migracijama prema glavnom gradu unutar zemlje, a to dugoročno zapravo ubija natalitet jer porast je trenutan zbog povećanja stanovništva fertilne dobi, ali stopa fertiliteta se smanjuje tako da negativan udar nakon 10 godina bude duplo jači nego da je to stanovništvo ostalo u mjestima otkud su došli. USK, BPK, HNK i SBK kod Bošnjaka gube stanovništvo munjevito i to se itekako vidi na broju rođenih koji je u stalnom slobodnom padu. isto se bilježi u ZDK-u i TK-u, samo tu su im ipak dva velika grada, pa efekti nisu tako drastični kao u prije navedenim kantonima, gdje se broj rođenih u malo više od 10 godina doslovno prepolovio. dva nekad njihova najjača demografska bazena su im se potpuno ispuhala, to je tuzlanski i unsko-sanski, tako da im vitalan zasad ostaje samo Sandžak, koji Bošnjaka ima koliko i USK, a za 2 tisuće više rođenih nego u USK-u. prije 13-4 godina, USK je imao i više stanovnika i za tisuću više rođenih od Sandžaklija. dakle, dramatične promjene su u pitanju. doduše, ljudi nemaju pojma, niti se igdje o tome piše, a najbolje je kad neprijatelj propada, a da nije svjestan svoje propasti. :D

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:00 

Treba znati i da je 88% Hrvata u BiH katolici, bar po onome iz Jugoslavije. Stoga ne znam čemu zašto se ravnati samo prema 450 tisuća katolika, treba pridodati i nevjernike ili ove drugih vjera.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:02 

Cro1 je napisao/la:
Treba znati i da je 88% Hrvata u BiH katolici, bar po onome iz Jugoslavije. Stoga ne znam čemu zašto se ravnati samo prema 450 tisuća katolika, treba pridodati i nevjernike ili ove drugih vjera.

nakon 1991. dogodila se rekatolizacija Hrvata, tako da je upitno koliko ih danas ima, a da nisu u kontaktu sa župama, to je danas vjerojatno fenomen samo većih gradova.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:04 

Ipak bi trebalo dodati bar 30 do 50 tisuća ovoj brojci za katolike u BiH.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:06 

Demografija je nešto što se prati na duge staze, vjerojatno mi nećemo biti živi kada se budu
osjetile posljedice demografskog rasta ili pada. To je razlog što nisam baš aktivan na ovoj temi.
Ali priznajem da je zanimljiva.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:16 

dudu je napisao/la:

ako je 2010 od 33.500 rođene djece
19.500 Bošnjaka ili 58%
9.200 srba ili 29 %
3.800 hrvata ili 12 %
i ako kod svih stop nataliteta nije već od 1o promila, kod srba vjerovatno i manja
koliko koga ima ???? :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:17 

dudu je napisao/la:

migracije ih jedu na dugi rok, kojih šatro nema, baš kao i Albance, s tim da je Albancima slijedio baš strmoglav pad, 2001. godine 54 tisuće rođenih, 2010. 28 tisuća i stopa nataliteta od ispod 10 promila. u BIH nema takvih naglih padova, iako je pad solidan u odnosu na 1997. recimo kad je rođeno preko 48 tisuća, a 2010. 33.500, već ove godine neće biti više od 32 tisuće. u zadnjih 10 godina kod Bošnjaka su sve općine u padu broju rođenih, osim u Sarajevu, koji je bilježio stagnaciju nakon oštrog pada, a sad opet solidni rast broja rođenih, što je pak dokaz jakim migracijama prema glavnom gradu unutar zemlje, a to dugoročno zapravo ubija natalitet jer porast je trenutan zbog povećanja stanovništva fertilne dobi, ali stopa fertiliteta se smanjuje tako da negativan udar nakon 10 godina bude duplo jači nego da je to stanovništvo ostalo u mjestima otkud su došli. USK, BPK, HNK i SBK kod Bošnjaka gube stanovništvo munjevito i to se itekako vidi na broju rođenih koji je u stalnom slobodnom padu. isto se bilježi u ZDK-u i TK-u, samo tu su im ipak dva velika grada, pa efekti nisu tako drastični kao u prije navedenim kantonima, gdje se broj rođenih u malo više od 10 godina doslovno prepolovio. dva nekad njihova najjača demografska bazena su im se potpuno ispuhala, to je tuzlanski i unsko-sanski, tako da im vitalan zasad ostaje samo Sandžak, koji Bošnjaka ima koliko i USK, a za 2 tisuće više rođenih nego u USK-u. prije 13-4 godina, USK je imao i više stanovnika i za tisuću više rođenih od Sandžaklija. dakle, dramatične promjene su u pitanju. doduše, ljudi nemaju pojma, niti se igdje o tome piše, a najbolje je kad neprijatelj propada, a da nije svjestan svoje propasti. :D

Strmoglavi padovi...

Srbija je pre 30 godina imala oko 120.000 rodjenih svake godine, sad smo na 70.000, verovatno ce jos padati u narednim dekadama... dal da gubis zivce oko toga, ili da se pomiris da je to neminovnost, i da se to dogadja u skoro svim razvijenim zemljama...

Nije tu samo stvar obicne brojke, opada ti radna sposobnost, gubis ljude u slabije razvijenim sredinama, svi hrle u velike gradove, pustose se sela... ekonomija pati, osim ako kao na zapadu ne uvozis radnike...a mi to ne mozemo...

Potreban je kopernikanski obrt da bi se to promenilo, posle zadnjeg popisa u Srbiji, pre mesec dana kad su objavljeni podaci, mnogi su se zamislili... ja sam to znao i ranije, ali mnogi pojma nisu imali, odmah je sprovedena kampanja donacija za inkubatore, pravljeni su okrugli stolovi na tu temu, forsiraju emisije o bebama i majkama... to je bar znak da ljudi nisu potpuno ravnodusni, ali za jacu populacionu politiku treba dosta para i edukacije... zbog krize u citavom svetu mogucnost drasticnih promena je uveliko umanjena.

Zato je vazna tradicija, ucenje ljudi da je porodica osnovna celija... ionako zbog buma tehnologije stil zivota se okrenuo naglavacke, samo nam jos trebaju zvake hipika kako smo svi isti, u svetu plandovanja i zajebancije... a to sto tako ni pranuke necemo imati...ko ce o tome da razbija glavu :rolleyes

Evo gledam mog buraza, ima dobar posao, materijalno situiran kao malo ko... jednog klinca, nece drugo...a mogao bi jos troje... a onda prica iz nekog sela pored Zajecara, lik u 30 kvadrata devetoro dece, jedva ima struju i vodu, ali njemu to ne smeta.

Mnogo smo se razmazili, nasi roditelji i dedovi su gurali i kroz nemastinu i ratove, pa ostavise iza sebe porod... danas kad se rodi jedno, ko da je verovatno i poslednje.

Ja jos nemam ni jedno, i nemam mnogo prava da serem po ostalima...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:18 

Brad Pit je napisao/la:
dudu je napisao/la:

ako je 2010 od 33.500 rođene djece
19.500 Bošnjaka ili 58%
9.200 srba ili 29 %
3.800 hrvata ili 12 %
i ako kod svih stop nataliteta nije već od 1o promila, kod srba vjerovatno i manja
koliko koga ima ???? :biceovodobro

Jel poznaješ Mujagu ?
Ili si ti Mujaga?

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:20 

DzoniBG je napisao/la:
Srbija je pre 30 godina imala oko 120.000 rodjenih svake godine, sad smo na 70.000

E da, kad smo kod ovoga, kolika je brojka za Hrvatsku?

Aha, našao sam: 43.361 iz 2010. godine.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:20 

jebiga, treba razmišljat ko moj brat, ima 25 godina, prije mjesec dana dobio prvo dijete i veli mi da mu je žena rekla da razmišlja o instaliranju spirale za par mjeseci, a on joj odgovori da se najprije po tom pitanju svećeniku pred kojim je dala zavjet, pa onda njegovom odvjetniku. jbg, žena je prigorka, nije navikla na našu sirovost. :D

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:22 

DzoniBG je napisao/la:
Mnogo smo se razmazili, nasi roditelji i dedovi su gurali i kroz nemastinu i ratove, pa ostavise iza sebe porod... danas kad se rodi jedno, ko da je verovatno i poslednje.

Surova istina je zapravo da djecu nisu pravili zbog nekih "obiteljskih" vrijednosti nego i zbog puno prizemnijih stvari.

1. Trebali su im radnici, za čuvat ovce/krave, obrađivat zemlju
2. Visoka stopa mortaliteta među djecom je značila da si ih morao štancat ko na pokretnoj traci...napraviš 9, preživi 6, puna šaka brade
3. Nisu imali pristup prezervativima
4. Bilo im dosadno, pa sa žena nikad nisu ni silazili :smajl007

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:26 

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:29 

Ministry of Sound je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Surova istina je zapravo da djecu nisu pravili zbog nekih "obiteljskih" vrijednosti nego i zbog puno prizemnijih stvari.

1. Trebali su im radnici, za čuvat ovce/krave, obrađivat zemlju
2. Visoka stopa mortaliteta među djecom je značila da si ih morao štancat ko na pokretnoj traci...napraviš 9, preživi 6, puna šaka brade
3. Nisu imali pristup prezervativima
4. Bilo im dosadno, pa sa žena nikad nisu ni silazili :smajl007

ima istine u tome, ali ajmo malo obrnuti stvari. koga čeka ljepša starost i mirovina za 10-15 godina, onog tko ima jedno mrljavo, neuspješno dijete ili onog tko ima troje, četvero? s obzirom da je kod mene situacija takva, mogu konkretno posvjedočit. dok od 2008. godine oko mene svi tonu, kod mene nikad više novca i blagostanja, iz prostog razloga što smo u zadnje tri godine, braća i ja pozavršavali fakultete, zaposlili se i probili, još sam ja kao najstariji i glavna uzdanica ispao manje uspješniji. :D uz to smo se u manje od godinu dana sva trojica oženili. djecu ćemo štancat kao na traci, to je već odlučeno. :D

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:31 

dudu je napisao/la:
jebiga, treba razmišljat ko moj brat, ima 25 godina, prije mjesec dana dobio prvo dijete i veli mi da mu je žena rekla da razmišlja o instaliranju spirale za par mjeseci, a on joj odgovori da se najprije po tom pitanju svećeniku pred kojim je dala zavjet, pa onda njegovom odvjetniku. jbg, žena je prigorka, nije navikla na našu sirovost. :D

Sta se dogadja kad Prigorka zagori...nastane Zagorka :001_tongue (pade mi na pamet, moze i vic od toga;)

To je mana zapadnog sveta o kojoj se malo prica, uleteli smo u potrosacko drustvo, planiranje od plate do plate, rate do rate, zimovanja, letovanja...posto te cede na poslu, samo gledas kad ces malo da se odmoris...a ko ce tada da menja pelene...

Demografija nije samo nauka i igra brojkama, iza toga se krije fundamentalno pitanje - dal cemo uopste postojati... ionako smo mali narodi, ako nastavimo da se krunimo, za 20 godina ce nas biti kao u jednom kvartu indijskog megapolisa... i posle pitas gde je pravda u svetu...ne moze, mali si, a sve radis da bi bio jos manji, takve samaraju gde stignu.

Da vidis kad bi nam ugasili net i TV, kad bi ljudi malo vise setali, isli na izlete, druzili se...imali vremena za porodicu... to je utopija, ali bar treba da kljuca u glavi koliko nas sve to pretvara u poluretarde, bolje znamo melodiju "windows is shuting down" nego kmecanje bebirona...a to je znak da je tu nesto stravicno pogresno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96296 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 3852  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: