HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 21 ruj 2025, 17:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 95672 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 3827  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2010. Krah multietnićarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 25 pro 2011, 20:03 

teranova je napisao/la:
Kada nema pravila i reda ni u kom segmentu društva, neće ga biti ni u porodičnim odnosima. Sve je dozvoljeno, ne moraš ni da se udaješ ni da se ženiš, ni decu da imaš, sve je na volju pojedincu. E kad je tako, onda svi biraju liniju manjeg otpora i izbegavaju bilo kakvu odgovornost što je duže moguće.

Drustvo, tj sistem, mi ga pravimo, svako od nas... ne zelim da se zaklanjam iza drzave i politike, cak i ona je suma i neka prosecna vrednost svih nasih stavova i ambicija.

To kad poslozimo na svoje mesto, mnoge stvari ce se same sloziti... svako se donekle pita, veoma vazna teorija je da lepet krila leptira u Kini moze izazvati tornado u Atlantiku, cak i sa te teoretske strane je jasno da je to sve ziv organizam u kome je svako od nas celija, i da ako radi kako ne treba, moze doci do kancera.

Ljudi su zbog svih okolnosti izgubili veru, pre svega u sebe i svoje mogucnosti, pa barem da su dovoljno posteni da to sami sebi priznaju, nego mrze i spustaju one stvarno vredne ljude sa nekom idejom... Ne moze svako sve, ali mnogi mogu da prepoznaju ko moze mnogo, i da mu bez ljubomore prepuste mesto upravljanja, a ne da ga zakopavaju sto nize, kako bi oni bili visi...a svi zajedno metar i ribizla.

Ajde da postujemo sebe za pocetak, da ne kukamo kako je lose...lose je, retko kad je bilo dobro, to nije nikakva eureka, eureka ce biti kad jednog dana svi postanemo svesni da mozemo mnogo bolje...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:05 

DzoniBG je napisao/la:
Mi smo zadnja generacija stare skole, ovi koji danas imaju 18, 20... moroni, deca sa posebnim potrebama, treba biti genije pa odgojiti normalnog klinca.

Bez generalizacije. :thumbdown

"Muškarci koji se do 30 godine nisu oženili su šmokljani." Lijepo ti zvuči moj Džoni? :kava

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:06 

teranova je napisao/la:
Žena koja radi od pola devet do pola pet teško da će da rodi više od jednog deteta. Ja sam posle drugog deteta digla ruke od rada van kuće, nisam htela da mi ih babe i dede odgajaju. Organizovala sam se i sada radim za svoj račun, kad hoću i šta hoću.

nemoj tako, moja radi to radno vrijeme i rodila je dvoje..

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:11 

DzoniBG je napisao/la:
teranova je napisao/la:
Kada nema pravila i reda ni u kom segmentu društva, neće ga biti ni u porodičnim odnosima. Sve je dozvoljeno, ne moraš ni da se udaješ ni da se ženiš, ni decu da imaš, sve je na volju pojedincu. E kad je tako, onda svi biraju liniju manjeg otpora i izbegavaju bilo kakvu odgovornost što je duže moguće.

Drustvo, tj sistem, mi ga pravimo, svako od nas... ne zelim da se zaklanjam iza drzave i politike, cak i ona je suma i neka prosecna vrednost svih nasih stavova i ambicija.

To kad poslozimo na svoje mesto, mnoge stvari ce se same sloziti... svako se donekle pita, veoma vazna teorija je da lepet krila leptira u Kini moze izazvati tornado u Atlantiku, cak i sa te teoretske strane je jasno da je to sve ziv organizam u kome je svako od nas celija, i da ako radi kako ne treba, moze doci do kancera.

Ljudi su zbog svih okolnosti izgubili veru, pre svega u sebe i svoje mogucnosti, pa barem da su dovoljno posteni da to sami sebi priznaju, nego mrze i spustaju one stvarno vredne ljude sa nekom idejom... Ne moze svako sve, ali mnogi mogu da prepoznaju ko moze mnogo, i da mu bez ljubomore prepuste mesto upravljanja, a ne da ga zakopavaju sto nize, kako bi oni bili visi...a svi zajedno metar i ribizla.

Ajde da postujemo sebe za pocetak, da ne kukamo kako je lose...lose je, retko kad je bilo dobro, to nije nikakva eureka, eureka ce biti kad jednog dana svi postanemo svesni da mozemo mnogo bolje...

Vidi, u našoj zemlji je takva situacija da ako poštuješ pravila ispadaš kreten. Ako rodiš dvoje dece takođe ispadaš kreten - nikakve beneficije, samo dodatni troškovi. Niko neće da te zaposli jer prednost imaju slobodne persone, kadre da rade i subotom i nedeljom bez roptanja. Kad kažeš da ne radiš jer si tako odlučila, gledaju te sažaljivo. Što je najgore, glavni kritizeri su same žene - sa velikim karijerama pridržavanja stolice u kancelariji ili šećkanja po domu zdravlja u liku nafrakane šalteruše.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:12 

dudu je napisao/la:

Bošnjaka ima od 1.5 milijuna do 1.7, njih mi je nekako najteže procijeniti jer o njima ima i najmanje kvalitetnih informacija, pa stoga uzimam uobičajno neki medijan od 1.6 milijuna do 1.65 milijuna, tipa do 1.5 milijun u FBIH, 30-tak tisuća u DB-u i nešto manje od 100 tisuća u RS-u.

75 000 - 80 000

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:13 

osa je napisao/la:
teranova je napisao/la:
Žena koja radi od pola devet do pola pet teško da će da rodi više od jednog deteta. Ja sam posle drugog deteta digla ruke od rada van kuće, nisam htela da mi ih babe i dede odgajaju. Organizovala sam se i sada radim za svoj račun, kad hoću i šta hoću.

Moji su bili stalno bolesni, astmatični su oboje bili kao mali. Na desetine kontrola je neko morao da ih vodi. Šta misliš ko?

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:13 

dudu je napisao/la:

s obzirom da je Ministar kao glavni faktor spomenuo ekonomski, odnosno realnost da su se nekad djeca rađala zbog obrade zemlje, dok se danas uglavnom smatraju troškom, bilo bi dobro naći ekonomski razlog da se to promjeni. već vidim krucijalni razlog dizanja nataliteta kroz srednji rok od 20-tak godina. većina mirovinskih sustava na svijetu su utemeljena na međugeneracijskoj solidarnosti, odnosno mi i naši roditelji radimo i uplaćujemo novce u sustav od čega naše bake i djedovi dobijaju mirovine. međutim, baki i djedu su mirovine na minimumu, a nova vlada im prijeti rezanjem od 10% jer je situacija neizdrživa. nadalje, naši roditelji odjednom shvaćaju da će morati raditi do 67 godine, a ne do 60 kako su možda planirali, i uz to će jednom kad uđu u mirovinu primati manje novce nego djed i baka primaju danas. naši roditelji su prva generacija koja će kad uđe u mirovinu biti socijalno ugrožena do te mjere i u takvim razmjerima u stanovništvu da će doći na rub gladi. tko ih u tom slučaju spašava? država? ne, ona ima jedva novca da isplaćuje i te mirovine, pa znate li koliko je malo zaposlenih u odnosu na umirovljenike. spašavaju ih njihova djeca ili dijete ili nitko ako na kraju krajeva nemaju djecu. to se sve događa maksimalno 20 godina od danas kad kompletna generacija baby boomera završi u mirovini i to je neminovan svjetski scenarij jer sve ove aljkavo provedene mirovinske reforme se urušavaju zbog krize najprije i malih prinosa privatnih fondova, a iz drugog razloga što efekte daju tek na dugi rok od najmanje 20 godina. kako je kriza sjela u najgore moguće vrijeme, danas prva generacija baby boomera ima 65 godina, tako će efekti u budućnosti biti daleko gori nego se možda prije nekoliko godina očekivalo. našoj generaciji je već zapisano da ćemo raditi do 70 i da ćemo imati mizerne mirovine poput naših roditelja jer smo mi potomci baby boomera, a iza nas dolaze još za 50% manje generacije nego je naša u odnosu na naše roditelje. netko će prelomiti na kraju, ili ćemo mi krenut štancat sebi djecu u 40-tim godinama kad se suočimo s lošom sudbinom naših roditelja, pa iz sebičnog razloga krenemo sebi osiguravat kakvu takvu budućnost, što je malo vjerojatno, ili će naša djeca to učiniti kad vide kako su im djedovi, bake i roditelji završili, što je daleko vjerojatnije. what goes around, comes around.

Poucna analiza, koju treba isticati... retko sta zaboli nego surovo obecanje da ce ti budjelar biti lagan kad ne budes vise mogao ni da potrcis...

Ali to treba iskreno predociti, vise kao upozorenje, nego kao pretnju, da ne bi ljudi otisli u kontru - vidi ove jajare na vrhu, samo nas plashe...nadjite pare, vi ste te penzione fondove i pravili, sto ja da ispastam...

To sve samo kao dodatak svim losim aspektima depopulacije, ne valja ako se to jedino gura, a ni ako se zanemaruje.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:15 

teranova je napisao/la:
osa je napisao/la:

Moji su bili stalno bolesni, astmatični su oboje bili kao mali. Na desetine kontrola je neko morao da ih vodi. Šta misliš ko?

čuj tko, i moji su znali biti bolesni, kao uostalom i sva djeca, vodila nekad žena nekad ja, nije imanje djece pitanje financija, zaposlenja i sličnih stvari, onaj tko želi imati djecu taj ih i ima, mislim da je to danas više pitanje komocije ljudi, kojima su svi razlozi dobri da ih nemaju....

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:17 

teranova je napisao/la:

Vidi, u našoj zemlji je takva situacija da ako poštuješ pravila ispadaš kreten. Ako rodiš dvoje dece takođe ispadaš kreten - nikakve beneficije, samo dodatni troškovi. Niko neće da te zaposli jer prednost imaju slobodne persone, kadre da rade i subotom i nedeljom bez roptanja. Kad kažeš da ne radiš jer si tako odlučila, gledaju te sažaljivo. Što je najgore, glavni kritizeri su same žene - sa velikim karijerama pridržavanja stolice u kancelariji ili šećkanja po domu zdravlja u liku nafrakane šalteruše.

Kapiram...zato kazem da je potreban celokupan remont na svim poljima, ne samo zakoni, to je vrh ledenog brega, vec obrazovanje, kultura, medjuljudski odnosi...u svemu tome su negativni predznaci koji nam u saldu daju na kraju minus.

Tvoja prica je samo opis stanja, pitanje je kako moze bolje...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:18 

osa je napisao/la:
teranova je napisao/la:

čuj tko, i moji su znali biti bolesni, kao uostalom i sva djeca, vodila nekad žena nekad ja, nije imanje djece pitanje financija, zaposlenja i sličnih stvari, onaj tko želi imati djecu taj ih i ima, mislim da je to danas više pitanje komocije ljudi, kojima su svi razlozi dobri da ih nemaju....

Prijatelju, ako svaki put treba u čekaonici da provedeš dva sata, sa odlaskom i dolaskom kući to je tri i po sata u proseku, ja ne znam poslodavca koji bi to trpeo.
Mislim da je kod ljudi prisutan strah od života uopšte a ne samo od imanja dece.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:23 

teranova je napisao/la:
osa je napisao/la:

Prijatelju, ako svaki put treba u čekaonici da provedeš dva sata, sa odlaskom i dolaskom kući to je tri i po sata u proseku, ja ne znam poslodavca koji bi to trpeo.
Mislim da je kod ljudi prisutan strah od života uopšte a ne samo od imanja dece.

za takvo nešto imaš pravo na otvaranje bolovanja, ni ja kao poslodovac ne bi trpio izbivanje s posla, a konkretno ne bi imao ni povjerenja u takva opravdanja, zato na bolovanje. da ima straha od života ima, ali da u tom ima i imaginarnog straha, i to također stoji. gledam kod mene priču ovaj tjedan, u petak konkretno, čuđenje ljudi jer se ne radi skraćeno, halo božić u nedjelju, a oni bi u petak radili skraćeno, naviklo se, jebi ga....

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:32 

DzoniBG je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Kapiram...zato kazem da je potreban celokupan remont na svim poljima, ne samo zakoni, to je vrh ledenog brega, vec obrazovanje, kultura, medjuljudski odnosi...u svemu tome su negativni predznaci koji nam u saldu daju na kraju minus.

Tvoja prica je samo opis stanja, pitanje je kako moze bolje...

Kako može bolje? Sve počinje od kućnog vaspitanja - da li ti učiš decu da je porodica vrednost ili ne, da li imaju osećaj za druge ili samo za sebe, itd...
Dalje, neće biti dece ako muška populacija ne radi i samim tim ne može da preuzme na sebe teret ženidbe. Ako su plate toliko mizerne da ne mogu da pokriju ni hranu a kamoli kiriju eventualno iznajmljenog stana, šta reći. Mrka kapa.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:40 

dudu je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

Sramota šta nam napravi od foruma. :zubati

i ti imaš dojam kako forumašice nestaju? zapravo se povlače na privatne poruke, tako da i dalje djeluju samo off the record. ciljana populacija su nehrvatice, tako da ih što više vežemo na virtualu i dugoročno im smanjujemo stope natalitet. našim curama, kao i dalje, slati viruse na kompove. :D

Dudu evo ja krećem s virusima umjesto sa Božićnim čestitkama :D , riječi ti se do jedne pozlatile, tebi i Dzoniju :D .
Najbolje bi bilo imati uređaj u sred svih gradova za ispucavanje EMP blastova svaku večer. Pingaš i spržiš kompjutor i TV i telefon i sve ostalo električno ljudima pa da te vidimo majčin sine oš gledati tekmu navečer il ćeš dicu radit :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 20:45 

teranova je napisao/la:

Kako može bolje? Sve počinje od kućnog vaspitanja - da li ti učiš decu da je porodica vrednost ili ne, da li imaju osećaj za druge ili samo za sebe, itd...
Dalje, neće biti dece ako muška populacija ne radi i samim tim ne može da preuzme na sebe teret ženidbe. Ako su plate toliko mizerne da ne mogu da pokriju ni hranu a kamoli kiriju eventualno iznajmljenog stana, šta reći. Mrka kapa.

Nemoj "mrka kapa", to je defetizam, unapred se predajes...

Evo ja pratim ovu demografiju vec neko vreme, nisam strucnjak, ali slusam ljude koji to znaju bolje. Mnogo je losih vesti, kao kaskade se naslanjaju jedna na drugu, usli smo u spiralu u kojoj kao u ringispilu ubrzavamo ka dole, gasi se muzika i ende...

Sta sad treba, da okrenem glavu od toga, da me ne zanima jer je krenulo po zlu... Ne, upravo je sad trenutak da shvatimo da imamo ozbiljan izazov, i da se svi zalozimo oko toga da to postane vazno pitanje.

Mozda i ne mozemo da resimo, ali ajde da ucinimo sve sto je moguce da animiramo ljude, pa ako i to ne bude dovoljno, da bar znamo da smo nesto uradili... Ja ocajne rezultate popisa znam jos mnogo pre nego sto je on odrzan, kad sam rekao dobrom prijatelju, odmahnuo je glavom, u stilu - sta tebe to zanima... sad se progovori u javnosti, i vec i on menja stav. Znaci moze da se utice, skupila se lova za stotine inkubatora, mnoge vazne face su to reklamirale...odlicno, ajde da vidimo sta je dalje...ako nema dalje, ajde da to nametnemo kao temu.

Proaktivan stav, nikad defetizam...a to volimo vise od svega, mracimo, pa kad ispadne crno, onda izletis sa - ma jer sam ti rekao da cemo izgubiti...jebes tu pamet, sto nisi rekao da cemo pobediti, svako moze da izgubi, ajde prognoziraj pobedu, i u njoj ucestvuj...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 22:40 

Znaci pricamo kako bolje a kako sam skonto samo jedan/jedna ima ovde vise od dvoje djece....
Sve je tacno sto ste rekli najvise se slazem sto je napisano u vezi sa mirovinom, prije su djeca bila mirovina ljudima kad ostare i obole, danas ni za to netrebaju.
Samo jedno pitanje jos vako sto neki momak da se zeni i strahuje od toga ocel ga ona sjebat i on morat cjeli zivot placat za nju, kad moze svaki drugi vikend da nade neku drugu drolju i sponzorusu itd....???
NAJveci problem je stanje u drustvu danas, kao sto je reko dzoni "sex i grad" i slicna sranja.
Uz to dolaze neke price kako su djeca skupa... Mislim da moje dijete od 7-8godine nemora nosit neku skupu odjecu a kad bude u godinama da ga to interesuje onda nek zaradi za to, uz neke "mini poslove"!
Najveci problem je kulturno stanje jer kad imas 3 ili vise djece nisi vise "cool" kad se ozenis nisi "cool" nemozes barit neke druge drolje, zena koja nema ljubavnika i torbice od "luis vuitton" nije cool.
kad snekim pricam i dodemo na tu temu djeca itd. dobivam odgovor da su djeca skupa, a covjek vozi mecku na njemu skup sat skupa kosulja.
Mislim da je najveci krivac Hollywood i Co. koji salju takvu sliku u svijet!!!

Vrh

PostPostano: 26 pro 2011, 01:36 

da bi cijela prica uspjela i da bi se djeca ne samo radala vec i posteno odgajala pozeljno je da zena bude kuci tj moze i raditi od kuce kao teranova.. evo npr od frenda cura izraduje krunice kuci i prodaje sam svoj majstor je

zivimo u doba kompjutora iskoristimo to

zena bi mogla bit kuci brinut za djecu i obitelj iradit nesto jos ako zeli

drugi veliki problem je škrtost mnogih staraca po hrv koji bi rade umrli nego dali svojoj djeci unucadi svoje megalomanske kuce stanove... a ovi placaju neke supe 300 400 il 500 eura mjesecno

Vrh

PostPostano: 26 pro 2011, 01:37 

trece cure se prekasno udaju

covjek kkoji se uda sa 30 i kojom je stariji

al u fertilnom smislu jednako dobar kao i sa 20 ili 40

zena sa 30
i zena sa 20 ili 25

to su velike razlike

Vrh

PostPostano: 26 pro 2011, 01:39 

i najvaznije
podimo od sebe

pogledajmo Josipa i MAriju

odrecimo se prekomjernih cigara kladionica alkoh ola izobilja i okrenimo se ljubavi djeci i buducnosti..

tko radi ne boji se gladi

Bog čuva i pomaže s voje

radite i pošteni budite Boga molite i bice sve :))

a ja cu urgirat po Crkvi da pocnu vise jos davat za mlade obitelji ahhaha :))

Vrh

PostPostano: 26 pro 2011, 01:55 

Ibar je napisao/la:
i najvaznije
podimo od sebe

pogledajmo Josipa i MAriju

odrecimo se prekomjernih cigara kladionica alkoh ola izobilja i okrenimo se ljubavi djeci i buducnosti..

tko radi ne boji se gladi

Bog čuva i pomaže s voje

radite i pošteni budite Boga molite i bice sve :))

a ja cu urgirat po Crkvi da pocnu vise jos davat za mlade obitelji ahhaha :))

De bolan nađi mi poso da nemoram selit sad na ljeto u zapadne zemlje :001_rolleyes
Bez uvrede,nije tako jednostavno to u praksi napravit... :palacgore1

Vrh

PostPostano: 26 pro 2011, 02:02 

znam ali ako izgubimo vjeru i nadu u bolje sutra sve ce propasti

ako ne nades u vk

dodi na more

puno je slavonaca :) odradis sezonu i kuci ;)

Vrh

PostPostano: 26 pro 2011, 19:57 

Ibar je napisao/la:
znam ali ako izgubimo vjeru i nadu u bolje sutra sve ce propasti

ako ne nades u vk

dodi na more

puno je slavonaca :) odradis sezonu i kuci ;)

To i namjeravam :palacgore1
Odradim i na avion a ne kući :zubati

Vrh

PostPostano: 27 pro 2011, 18:36 

Postoje li podaci o broju rođenih u Hrvatskoj po općinama, 2010. godina?

Mislim da se lako može zaključiti koliko neka država zapravo ima stanovnika po broju rođenih, bar otprilike, npr.
Albanija 2010. oko 28 tisuća rođenih, a 2.8 milijuna stanovnika.
Hrvatska 2010. nešto preko 43 tisuće rođenih, 4.3 milijuna stanovnika.

:)

Vrh

PostPostano: 27 pro 2011, 18:41 

postoje. www.dzs.hr, odeš pod priopćenja, pa klikneš stanovništvo i otvoriš u pdf-u link o prirodnom kretanju za 2010 godinu.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2011, 18:42 

postoje. www.dzs.hr, odeš pod priopćenja, pa klikneš stanovništvo i otvoriš u pdf-u link o prirodnom kretanju za 2010 godinu.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2011, 18:43 

neće Dudu da objavi ono što mu ne godi, a to je da Federacija odlično stoji za prvih 9 mjeseci ove godine i da ima 20.878 rođenih dok je samo prošle čitave godine bilo 22.305, što znači da će se prošla godina debelo nadmašit,
nažalost ima i veći broj umrlih, a to su vjerovatno srbi i Hrvati, tako da će ove godine Bošnje biti u lijepom plusu, jedva čekam pregled po nacionalnosti :biceovodobro
i što je vrlo bitno po prvi put će broj rođenih u FBH biti skoro 3 puta !!!! veći od rođenih u Republici Čobanskoj, a to znači da će sadašnji omjer školske djece osnovnih škola FBH naspram Čobanska koji je 2 :1 spasti !!! na 3 : 1 kad ova sadašnja djeca dospiju u školske klupe :clap

slika

čobanska je u totalnom kolapsu :placipicka
I - IX mjesec

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 95672 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 3827  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Tomba17 i 45 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: