HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 ruj 2025, 09:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 95674 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 3827  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2010. Krah multietnićarsko-demografske politike bošnji
PostPostano: 25 pro 2011, 18:32 

Ministry of Sound je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:
Mnogo smo se razmazili, nasi roditelji i dedovi su gurali i kroz nemastinu i ratove, pa ostavise iza sebe porod... danas kad se rodi jedno, ko da je verovatno i poslednje.

Surova istina je zapravo da djecu nisu pravili zbog nekih "obiteljskih" vrijednosti nego i zbog puno prizemnijih stvari.

1. Trebali su im radnici, za čuvat ovce/krave, obrađivat zemlju
2. Visoka stopa mortaliteta među djecom je značila da si ih morao štancat ko na pokretnoj traci...napraviš 9, preživi 6, puna šaka brade
3. Nisu imali pristup prezervativima
4. Bilo im dosadno, pa sa žena nikad nisu ni silazili :smajl007

...i to je tacno, al su ipak pravili, ostavljali nesto iza sebe...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:34 

dudu je napisao/la:

Surova istina je zapravo da djecu nisu pravili zbog nekih "obiteljskih" vrijednosti nego i zbog puno prizemnijih stvari.

1. Trebali su im radnici, za čuvat ovce/krave, obrađivat zemlju
2. Visoka stopa mortaliteta među djecom je značila da si ih morao štancat ko na pokretnoj traci...napraviš 9, preživi 6, puna šaka brade
3. Nisu imali pristup prezervativima
4. Bilo im dosadno, pa sa žena nikad nisu ni silazili :smajl007

ima istine u tome, ali ajmo malo obrnuti stvari. koga čeka ljepša starost i mirovina za 10-15 godina, onog tko ima jedno mrljavo, neuspješno dijete ili onog tko ima troje, četvero? s obzirom da je kod mene situacija takva, mogu konkretno posvjedočit. dok od 2008. godine oko mene svi tonu, kod mene nikad više novca i blagostanja, iz prostog razloga što smo u zadnje tri godine, braća i ja pozavršavali fakultete, zaposlili se i probili, još sam ja kao najstariji i glavna uzdanica ispao manje uspješniji. :D uz to smo se u manje od godinu dana sva trojica oženili. djecu ćemo štancat kao na traci, to je već odlučeno. :D

Ipak su ti 20-te i 30-te najbolje godine života, nekako se ne čini fer biti u tim godinama sputan sa musavim derištima.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:36 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:
jebiga, treba razmišljat ko moj brat, ima 25 godina, prije mjesec dana dobio prvo dijete i veli mi da mu je žena rekla da razmišlja o instaliranju spirale za par mjeseci, a on joj odgovori da se najprije po tom pitanju svećeniku pred kojim je dala zavjet, pa onda njegovom odvjetniku. jbg, žena je prigorka, nije navikla na našu sirovost. :D

Sta se dogadja kad Prigorka zagori...nastane Zagorka :001_tongue (pade mi na pamet, moze i vic od toga;)

To je mana zapadnog sveta o kojoj se malo prica, uleteli smo u potrosacko drustvo, planiranje od plate do plate, rate do rate, zimovanja, letovanja...posto te cede na poslu, samo gledas kad ces malo da se odmoris...a ko ce tada da menja pelene...

Demografija nije samo nauka i igra brojkama, iza toga se krije fundamentalno pitanje - dal cemo uopste postojati... ionako smo mali narodi, ako nastavimo da se krunimo, za 20 godina ce nas biti kao u jednom kvartu indijskog megapolisa... i posle pitas gde je pravda u svetu...ne moze, mali si, a sve radis da bi bio jos manji, takve samaraju gde stignu.

Da vidis kad bi nam ugasili net i TV, kad bi ljudi malo vise setali, isli na izlete, druzili se...imali vremena za porodicu... to je utopija, ali bar treba da kljuca u glavi koliko nas sve to pretvara u poluretarde, bolje znamo melodiju "windows is shuting down" nego kmecanje bebirona...a to je znak da je tu nesto stravicno pogresno.

treba uvesti redukcije struje iza 9 navečer, tko god ima ženu, ionako realno iza dnevnika ne bi trebao imati što raditi, nego se posvetiti vezi. :D

ljudi su postali i preizbirljivi, što je manji problem za muškarce jer vrijeme radi za njih, ali kad su žene izbirljive to onda završi katastrofom. ili se uda u 35-toj za nekog najvećeg jadnika ili ostana neudana, a samo ako je najsretnija žena na svijetu, ubode nekog kapitalca, jedna od 100.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:43 

dudu je napisao/la:

ima istine u tome, ali ajmo malo obrnuti stvari. koga čeka ljepša starost i mirovina za 10-15 godina, onog tko ima jedno mrljavo, neuspješno dijete ili onog tko ima troje, četvero? s obzirom da je kod mene situacija takva, mogu konkretno posvjedočit. dok od 2008. godine oko mene svi tonu, kod mene nikad više novca i blagostanja, iz prostog razloga što smo u zadnje tri godine, braća i ja pozavršavali fakultete, zaposlili se i probili, još sam ja kao najstariji i glavna uzdanica ispao manje uspješniji. :D uz to smo se u manje od godinu dana sva trojica oženili. djecu ćemo štancat kao na traci, to je već odlučeno. :D

Ipak su ti 20-te i 30-te najbolje godine života, nekako se ne čini fer biti u tim godinama sputan sa musavim derištima.

40-te su nove 30-te, pa 50-te, ako tako rezoniraš, onda nema kraja. kad se steknu uvjeti za brak, nema se što puno čekat, ja se nisam nimalo razočarao, niti mi je žao što sam prvi od svih prijatelja. doduše, nisam dobio dijete još, ali ne vidim u tome nikakav problem, dapače, posao dobro ide, što je najvažnije ne iscrpljuje me i ne uzima do kraja, postoji razrađen sustav, i starog sam potpuno rasteretio, on dođe više kao strateg, on Guardiola, ja Messi. :D pretpostavljam opet da nije svatko za privatan biznis, kao što se ni u ludilu ne može svatko baviti tvojim poslom, pa možda i nismo najbolji primjeri, ali neka sredina se treba naći. mislim da tebe više sputava to što ti se ne ostaje daleko od domovine, pa ne bi puštao korjenje. :D

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:45 

dudu je napisao/la:

treba uvesti redukcije struje iza 9 navečer, tko god ima ženu, ionako realno iza dnevnika ne bi trebao imati što raditi, nego se posvetiti vezi. :D

ljudi su postali i preizbirljivi, što je manji problem za muškarce jer vrijeme radi za njih, ali kad su žene izbirljive to onda završi katastrofom. ili se uda u 35-toj za nekog najvećeg jadnika ili ostana neudana, a samo ako je najsretnija žena na svijetu, ubode nekog kapitalca, jedna od 100.

Ma ni zene ni muskarci nisu ni za kurac danas :neznam

Barenje na fejsu, nesto malo zaskripi u vezi, ima jos 100 potencijalnih varijanti...jes da je to od zlog oca i gore majke, ali pliva tu neka opcija...

Gledam ove klinke, cujem neke razgovore - poslacu ti sms kad da se nadjemo na fejsu, da odemo na chat, da ti pokazem koga da lajkujes... ma mars u picku materinu :kava idi mala u pozoriste, muzej, obidji malo nase selo, manastir, ajmo na tekmu, izadji van zemlje, vidi nesto... bukvalno ko imbecili u matrixu.

I iz takvog miljea izroni gomila asocijalnih tipova...sta brate, on ima svoj zivot na fejsu, tamo je nalepio dojaja fotku... a kad ga upoznas uzivo, buljosavac, ne ume 2 recenice da sklopi...

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:47 

dudu je napisao/la:
ljudi su postali i preizbirljivi, što je manji problem za muškarce jer vrijeme radi za njih,

Konačno nešto dobro i za nas muške. ;)

Citat:
ali kad su žene izbirljive to onda završi katastrofom. ili se uda u 35-toj za nekog najvećeg jadnika ili ostana neudana, a samo ako je najsretnija žena na svijetu, ubode nekog kapitalca, jedna od 100.

Ma neće ni jadnike, neće ni sasvim normalne momke, neće ni super momke, sve je ovo ludo u PM.
90% mojih prijatelja su sasvim normalni i fini momci, fakultetski obrazovani, situirani (barem na razini prosjeka) i uglavnom natprosječno zgodni da podvučem! I opet kao takvi nisu dovoljno dobri za naše cure. Pa jel tu netko lud???!
Ili da ne ispada da kritiziram djevojke možda je ovo vrijeme ludo, možda su ov društveni sustavi vrijednosti poremećeni pa vlada kaos??? Pa svi stradaju?!
Ne valja ovo brate, ne valja nikako!

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:48 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Barenje na fejsu, nesto malo zaskripi u vezi, ima jos 100 potencijalnih varijanti...jes da je to od zlog oca i gore majke, ali pliva tu neka opcija...

Gledam ove klinke, cujem neke razgovore - poslacu ti sms kad da se nadjemo na fejsu, da odemo na chat, da ti pokazem koga da lajkujes... ma mars u picku materinu :kava idi mala u pozoriste, muzej, obidji malo nase selo, manastir, ajmo na tekmu, izadji van zemlje, vidi nesto... bukvalno ko imbecili u matrixu.

I iz takvog miljea izroni gomila asocijalnih tipova...sta brate, on ima svoj zivot na fejsu, tamo je nalepio dojaja fotku... a kad ga upoznas uzivo, buljosavac, ne ume 2 recenice da sklopi...

ti opisuješ današnje tinejdžere, koji su stvarno živa katatrofa, sav život im se svodi na fejs i lajkanje. te socijalne mreže, pogotovo kose mlade cure, one su puno ovisnije o njima nego muški, iako i njih ima puno samoreklamera, dok je kod cura to čista pošast.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:53 

Bobovac je napisao/la:

Ma neće ni jadnike, neće ni sasvim normalne momke, neće ni super momke, sve je ovo ludo u PM.
90% mojih prijatelja su sasvim normalni i fini momci, fakultetski obrazovani, situirani (barem na razini prosjeka) i uglavnom natprosječno zgodni da podvučem! I opet kao takvi nisu dovoljno dobri za naše cure. Pa jel tu netko lud???!
Ili da ne ispada da kritiziram djevojke možda je ovo vrijeme ludo, možda su ov društveni sustavi vrijednosti poremećeni pa vlada kaos??? Pa svi stradaju?!

moram spomenuti još jedan fenomen koji možda ne primjećuješ jer definitivno nisi od tih :D, ali danas je sve više muških koji nisu u stanju sa ženom uspostaviti najobičniju komunikaciju. strah od žena je široko raširena pojava, hrpa muških postaju nekakvi boemi, u duši duboko isfrustrirani svojim životom. zato mlade muškarce savjetujem da se kale na starijim ženama, neće imati tremu kao s vršnjakinjama, te žene su opuštenije, a jednom kad shvate način funkcioniranja u odnosima, to će im postat piece of cake, kao što ja sad barim tri forumašice paralelno. :D

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:55 

dudu je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

ti opisuješ današnje tinejdžere, koji su stvarno živa katatrofa, sav život im se svodi na fejs i lajkanje. te socijalne mreže, pogotovo kose mlade cure, one su puno ovisnije o njima nego muški, iako i njih ima puno samoreklamera, dok je kod cura to čista pošast.

Odvratno ...
A čuj ,kakav će bit svijet,poslije ove generacije kad na red dođe ta facebook generacija?
Kad oni budu imali 30-40 godina?
A Dzoni nisi mogo bolje opisat danasnju situaciju,rijeci ti se pozlatile.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 18:59 

dudu je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

moram spomenuti još jedan fenomen koji možda ne primjećuješ jer definitivno nisi od tih :D, ali danas je sve više muških koji nisu u stanju sa ženom uspostaviti najobičniju komunikaciju. strah od žena je široko raširena pojava, hrpa muških postaju nekakvi boemi, u duši duboko isfrustrirani svojim životom. zato mlade muškarce savjetujem da se kale na starijim ženama, neće imati tremu kao s vršnjakinjama, te žene su opuštenije, a jednom kad shvate način funkcioniranja u odnosima, to će im postat piece of cake, kao što ja sad barim tri forumašice paralelno. :D

Sramota šta nam napravi od foruma. :zubati

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:02 

dudu je napisao/la:

Znas one poruke bez velikog slova i zareza, ili bez razmaka posle zareza...a fond reci 82, i svaka druga u nekom bro slengu... :001_huh :zubati

Moc imaginacije 0.1, nije nista procitano iz knjige, kako da zamislja kad im je sve servirano kao robijasima kad gurnu ispod vrata plasticnu ciniju sa bljuvotinama, ali uredno sortiranim.

Mozda zvucimo kao matora zvocala, kao, za nase vreme je sve bilo bolje... al stvarno je bilo, izlazili smo vise, druzili se, fudbal ispred zgrade, krali tresnje komsijama...peglale su se one igrice na spectrumu i commodore-u, ali cim zazvoni fixni, onaj koji moras prstima da vrtis 6 puta...nema te u kuci, samo debili ostaju.

Mi smo zadnja generacija stare skole, ovi koji danas imaju 18, 20... moroni, deca sa posebnim potrebama, treba biti genije pa odgojiti normalnog klinca.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:03 

S jednim se jako slažem s Tobom Švicarac al samo da te nadopunim..na TRagu onoga sto je DZOni potegao..

BIH 2020., 2030.

i dalje bi mogla vrlo lako postati ˝posvemašnje etnički zacementirana˝

RS-srbizirana do kraja

a u federaciji hrvatska prevlast jos jaca u Livanjskom, Širokobrješkom, Oraškom i Mostarskom kantonu
Bošnjačka u Uno SAnskom, Sarajevskom, Goraždanskom, Tuzlanskom i Zenickom

jedine iznimke pravo ostali bi jablanica i konjic u mostarskom i istocni mostar al oni ionako cine svoju kompaktnu cjelinu

i naravno SBŽ

za koju ipak mozemo rec da je jedina mjesovita

samo u BIH 2030

bugojno, d.vakuf, travnik ce bit prakticki 100 posto muslimanski kraj

dok ce hrvati prevladavati u svakoj drugoj opcini izim fojnice

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:03 

Sramota šta nam napravi od foruma. :zubati

i ti imaš dojam kako forumašice nestaju? zapravo se povlače na privatne poruke, tako da i dalje djeluju samo off the record. ciljana populacija su nehrvatice, tako da ih što više vežemo na virtualu i dugoročno im smanjujemo stope natalitet. našim curama, kao i dalje, slati viruse na kompove. :D

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:07 

dobro kazes dzoni mnogo smo se razmazili

to je jedina prava istina

pricam puno s janjevcima kako im je na kosovu bilo a svi po 5 ero

a ovdje sto vise u dzepu imas to manje djece

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:17 

Bobovac je napisao/la:
dudu je napisao/la:
ljudi su postali i preizbirljivi, što je manji problem za muškarce jer vrijeme radi za njih,

Konačno nešto dobro i za nas muške. ;)

Citat:
ali kad su žene izbirljive to onda završi katastrofom. ili se uda u 35-toj za nekog najvećeg jadnika ili ostana neudana, a samo ako je najsretnija žena na svijetu, ubode nekog kapitalca, jedna od 100.

previše serija od španjolskih do turkish.. i princeva na bijelom konju xdd

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:19 

dzoni skroz si u pravo ova tehnologija je skroz otudila ljude

nema vise pikulanja ispred skole

nogometa i kosarke djece na skolskom

nema djecjih igara

druzenja kao nekad

sjece se i zadnje drvo betonizira i zadnja livada

i samo svako u svoj ekran

zalosno

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:25 

DzoniBG je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Znas one poruke bez velikog slova i zareza, ili bez razmaka posle zareza...a fond reci 82, i svaka druga u nekom bro slengu... :001_huh :zubati

Moc imaginacije 0.1, nije nista procitano iz knjige, kako da zamislja kad im je sve servirano kao robijasima kad gurnu ispod vrata plasticnu ciniju sa bljuvotinama, ali uredno sortiranim.

Mozda zvucimo kao matora zvocala, kao, za nase vreme je sve bilo bolje... al stvarno je bilo, izlazili smo vise, druzili se, fudbal ispred zgrade, krali tresnje komsijama...peglale su se one igrice na spectrumu i commodore-u, ali cim zazvoni fixni, onaj koji moras prstima da vrtis 6 puta...nema te u kuci, samo debili ostaju.

Mi smo zadnja generacija stare skole, ovi koji danas imaju 18, 20... moroni, deca sa posebnim potrebama, treba biti genije pa odgojiti normalnog klinca.

amen. ne znam što bih ti pametno odgovorio, ne viđam oko sebe neke pozitivne primjere, pa da ti proturječim. u gimnaziju u koju sam išao do prije 8 godina je bilo sramota ne proći s 5, od 27-8 učenika, normala je 20 odlikaša, a danas čujem da nema ni 1/3 odlikaša. pretpostavljam da su s vremenom snizili kriterije i ne pomaže puno. iako, današnjoj djeci se treba osmisliti potpuno novi pristup u obrazovanju, pa ove metodologije koje se danas koriste stare su po 100 godina. djecu se može impresionirati samo vizualno, a ne suhoparnim podacima.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:26 

Ibar je napisao/la:

Jako je tesko napraviti strategiju kako to oporaviti...

Ne mozes ljude da vratis u srednji vek, da im poukidas struju i net... propagirati Amsh stil je precica da odbijes ljude od bilo kakve ozbiljne diskusije.

Ono sto mozemo je da u datim okolnostima vidimo gde su problemi i resenja. Treba insistirati na kompletu zakona koji stite trudnice i porodilje, stimulisu svako novo dete kroz dodatak, favorizuju zene na poslu da im lokalni gangster ne da pedalu samo zato sto je u plamenu strasti odbila kondom.

Zatim modifikovati obrazovani sistem, davati prednost pozitivnim primerima, da nas ne uce zabludeli istoricari kako smo samo ratovali i ginuli, nego da primer budu price koje isticu vrednost zivota, novog zivota, lepotu materinstva... truju nas odvratnim serijama poput sex i grad, moderna zena je poslovna zena sa par jebaca koju niko ne voli...ali ih je ona zajebala pa ni ona ne voli njih, nego ih samo troshi. Kakav je to primer ikome?!

Na vrhu socijalno odgovorna drzava koja na mnogo primera pokazuje da uvazava svaku jedinku, a ne da mrsi muda oko mitskih nacionalnih pitanja, dok deca mladost gube sa iglama u venama jer nemaju perspektivu...

Na svim tim poljima predano raditi, radovati se svakom i malom pomaku, ne ocekivati instant resenje, vec zadati kratke, srednje i duge rokove za ciljeve koji su realni...

To je jedini put... u kome ne prvom koraku udaris stojkom o ledinu kad vidis koliko je depresivaca koji preziru svoj zivot, a za sve im je kriv neko drugi... ali nema veze, uvek verujem u mogucnost rezultata, jer ako ne verujes, nikad ni u cemu neces uspeti.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:34 

slazem se mjere bi morale bit

povecani izdaci za zene domacice
rodiljne naknade..porodiljni dopusti
djecji doplatci

zatim snizavanje troskova vrtica jaslica skolovanja

stimuliranje radanja djece i obitelji sa puno djece i od strane vjerskih zajednica i udruga

slazem se da je skola bitna ali i mediji

zatim stimulirati ljude odredenim olaksicama kreditima poticajima

da se mladi ozene udaju i da kao takvi ostvare odredena prava

nesto tipa onog sa stambenom stednjom

pa im omogucit da lakse dodu do prvog posla prvog stana

ranije umirovljavat penzice
gurat i u domove

i otvarat radna mjesta i stanove za mlade

i bice bolje :)

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:37 

I NAJVAZNIJE OD SVEGA

ZAKONOM ZABRANIT POBACAJE ukljucujuci one kod odredenih vrsta kontracepcije i umjetne oplodnje..

ako si spreman pravit djecu ima da ih i prihvatis ako neces

dacemo i h na usvanjanje XD

i da razvit sustav usvajanja djece.. neceg jako casnog i predivnogg

a ne da se djeca guzvaju po drzavnim domovima

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:38 

srbija i hrvatska i svaka zemlja ima daleko vise zacetih nego umrlih

samo sto u hr 30 000 a srbiji 100 000 djece godisnje bude ubijeno u majcinoj utrobi

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:40 

Kada nema pravila i reda ni u kom segmentu društva, neće ga biti ni u porodičnim odnosima. Sve je dozvoljeno, ne moraš ni da se udaješ ni da se ženiš, ni decu da imaš, sve je na volju pojedincu. E kad je tako, onda svi biraju liniju manjeg otpora i izbegavaju bilo kakvu odgovornost što je duže moguće.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:44 

Ibar je napisao/la:
slazem se mjere bi morale bit

povecani izdaci za zene domacice
rodiljne naknade..porodiljni dopusti
djecji doplatci

zatim snizavanje troskova vrtica jaslica skolovanja

stimuliranje radanja djece i obitelji sa puno djece i od strane vjerskih zajednica i udruga

slazem se da je skola bitna ali i mediji

zatim stimulirati ljude odredenim olaksicama kreditima poticajima

da se mladi ozene udaju i da kao takvi ostvare odredena prava

nesto tipa onog sa stambenom stednjom

pa im omogucit da lakse dodu do prvog posla prvog stana

ranije umirovljavat penzice
gurat i u domove

i otvarat radna mjesta i stanove za mlade

i bice bolje :)

Potpisujem tvoju listu...

Lako se mi slozimo oko ovoga, stvar je kako prosek ljudske svesti dici dotle da ovo vecini bude vazno pitanje, i da sutra ako se to ne usvoji, debelo kazne politicare... sta je vaznije od davanja novog zivota... nema vaznije od toga, mozemo da se branimo da je tesko u danasnjim okolnostima podici dete...ali uvek moze ako istinski to zelis, a ne da se zenis i dobijas klince da ne bi bio chekiran od sire familije kao crna ovca.

Mi obicni ljudi mozemo u svom mikrosvetu, ne pricaj sa prijateljima koliko ti je brz procesor, i kako ga je Messi smestio Realu...moze i to, ali gukni koju i o ovome... mozda te optuze da davis i trolas, ali bar pokusaj. Pa ako hiljade ljudi na hiljade mesta puste buvu o tome, mozda se zadene i koja prava rasprava, a to rezultira time sto ces bar za milimetar pomeriti monolit.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:48 

Žena koja radi od pola devet do pola pet teško da će da rodi više od jednog deteta. Ja sam posle drugog deteta digla ruke od rada van kuće, nisam htela da mi ih babe i dede odgajaju. Organizovala sam se i sada radim za svoj račun, kad hoću i šta hoću.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2011, 19:48 

DzoniBG je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Jako je tesko napraviti strategiju kako to oporaviti...

Ne mozes ljude da vratis u srednji vek, da im poukidas struju i net... propagirati Amsh stil je precica da odbijes ljude od bilo kakve ozbiljne diskusije.

Ono sto mozemo je da u datim okolnostima vidimo gde su problemi i resenja. Treba insistirati na kompletu zakona koji stite trudnice i porodilje, stimulisu svako novo dete kroz dodatak, favorizuju zene na poslu da im lokalni gangster ne da pedalu samo zato sto je u plamenu strasti odbila kondom.

Zatim modifikovati obrazovani sistem, davati prednost pozitivnim primerima, da nas ne uce zabludeli istoricari kako smo samo ratovali i ginuli, nego da primer budu price koje isticu vrednost zivota, novog zivota, lepotu materinstva... truju nas odvratnim serijama poput sex i grad, moderna zena je poslovna zena sa par jebaca koju niko ne voli...ali ih je ona zajebala pa ni ona ne voli njih, nego ih samo troshi. Kakav je to primer ikome?!

Na vrhu socijalno odgovorna drzava koja na mnogo primera pokazuje da uvazava svaku jedinku, a ne da mrsi muda oko mitskih nacionalnih pitanja, dok deca mladost gube sa iglama u venama jer nemaju perspektivu...

Na svim tim poljima predano raditi, radovati se svakom i malom pomaku, ne ocekivati instant resenje, vec zadati kratke, srednje i duge rokove za ciljeve koji su realni...

To je jedini put... u kome ne prvom koraku udaris stojkom o ledinu kad vidis koliko je depresivaca koji preziru svoj zivot, a za sve im je kriv neko drugi... ali nema veze, uvek verujem u mogucnost rezultata, jer ako ne verujes, nikad ni u cemu neces uspeti.

s obzirom da je Ministar kao glavni faktor spomenuo ekonomski, odnosno realnost da su se nekad djeca rađala zbog obrade zemlje, dok se danas uglavnom smatraju troškom, bilo bi dobro naći ekonomski razlog da se to promjeni. već vidim krucijalni razlog dizanja nataliteta kroz srednji rok od 20-tak godina. većina mirovinskih sustava na svijetu su utemeljena na međugeneracijskoj solidarnosti, odnosno mi i naši roditelji radimo i uplaćujemo novce u sustav od čega naše bake i djedovi dobijaju mirovine. međutim, baki i djedu su mirovine na minimumu, a nova vlada im prijeti rezanjem od 10% jer je situacija neizdrživa. nadalje, naši roditelji odjednom shvaćaju da će morati raditi do 67 godine, a ne do 60 kako su možda planirali, i uz to će jednom kad uđu u mirovinu primati manje novce nego djed i baka primaju danas. naši roditelji su prva generacija koja će kad uđe u mirovinu biti socijalno ugrožena do te mjere i u takvim razmjerima u stanovništvu da će doći na rub gladi. tko ih u tom slučaju spašava? država? ne, ona ima jedva novca da isplaćuje i te mirovine, pa znate li koliko je malo zaposlenih u odnosu na umirovljenike. spašavaju ih njihova djeca ili dijete ili nitko ako na kraju krajeva nemaju djecu. to se sve događa maksimalno 20 godina od danas kad kompletna generacija baby boomera završi u mirovini i to je neminovan svjetski scenarij jer sve ove aljkavo provedene mirovinske reforme se urušavaju zbog krize najprije i malih prinosa privatnih fondova, a iz drugog razloga što efekte daju tek na dugi rok od najmanje 20 godina. kako je kriza sjela u najgore moguće vrijeme, danas prva generacija baby boomera ima 65 godina, tako će efekti u budućnosti biti daleko gori nego se možda prije nekoliko godina očekivalo. našoj generaciji je već zapisano da ćemo raditi do 70 i da ćemo imati mizerne mirovine poput naših roditelja jer smo mi potomci baby boomera, a iza nas dolaze još za 50% manje generacije nego je naša u odnosu na naše roditelje. netko će prelomiti na kraju, ili ćemo mi krenut štancat sebi djecu u 40-tim godinama kad se suočimo s lošom sudbinom naših roditelja, pa iz sebičnog razloga krenemo sebi osiguravat kakvu takvu budućnost, što je malo vjerojatno, ili će naša djeca to učiniti kad vide kako su im djedovi, bake i roditelji završili, što je daleko vjerojatnije. what goes around, comes around.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 95674 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87 ... 3827  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Tomba17 i 19 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: