|
|
Stranica: 66/1361.
|
[ 34005 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
osa
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 13:08 |
|
|
NoviSeer je napisao/la: Nikad mi neće bit jasno to muslimansko predstavljanje da su Hrvati na forumu. Šta oni žele postić? Da Hrvate pomisle kako se neki Hrvati ne slažu sa našom politikom već sa muslimanskom ili koji klinac? Nisam nikad čuo da je se netko predstavio kao "Atif iz bosanskog podrinja" i otišo na klitorix i govorio kako je Alija izdajnik, kako su Hrvati obespravljeni ili ne daj Bože da kaže kako svaki narod u BiH ima pravo na razgraničenje. Ne znam koliko trebaš bit glup... ne može protiv krvi, taman i kad sere...
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 13:54 |
|
|
NoviSeer je napisao/la: Nikad mi neće bit jasno to muslimansko predstavljanje da su Hrvati na forumu. Šta oni žele postić? Da Hrvate pomisle kako se neki Hrvati ne slažu sa našom politikom već sa muslimanskom ili koji klinac? Nisam nikad čuo da je se netko predstavio kao "Atif iz bosanskog podrinja" i otišo na klitorix i govorio kako je Alija izdajnik, kako su Hrvati obespravljeni ili ne daj Bože da kaže kako svaki narod u BiH ima pravo na razgraničenje. Ne znam koliko trebaš bit glup... Zar nije Man in Black, jedan od glavnih ovdje priznao da to radi na klix-u. Uostalom zar odavdje nema barem 10 likova koi vise na klix-u i komentarišu, smrde na kilometar tamo, kao što i ovdje vama smrde ovi koji se lažno predstavljaju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 14:32 |
|
|
Citat: U RS 28,5 odsto zaposlenih radi u Vladi i vladinim institucijama
Fena - 06.01.2013 11:40
BANJALUKA - Broj zaposlenih u upravi Republike Srpske nije se značajnije smanjio u prošloj godini u odnosu na kraj 2011., a ekonomisti i dalje pozivaju Vladu da izvrši reviziju optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru te da u transparentoj proceduri prilagodi ovaj broj dugoročnim fiskalnim kapacitetima i potrebama RS.
Trenutno oko 28,5 posto zaposlenih iz RS radi u Vladi i vladinim institucijama, što je među najvećim procentima u Evropi. U ovaj podatak nisu uračunati zaposleni u javnim preduzećima, kod kojih je takođe izražen problem prezaposlenosti.
Ekonomisti ponovo upozoravaju i da je RS rekorder po visini razlike između plata u javnom i privatnom sektoru.
Prema evidenciji Agencije za državnu upravu, 2011. u Republici Srpskoj u republičkim organima uprave je bilo zaposleno 5.033 osoba, od čega 3.629 državnih službenika, a namještenika 1.403 i to u ministrstvima, republičkim upravama i organizacija, kao i stručnim i zajedničkim službama i Generalnom sekretarijatu Vlade RS-a.
Sedam mjeseci poslije, taj broj se ponovo uvećao.
Tako je na dan 16. jula 2012.godine u republičkim organima uprave bilo zaposleno 5.145 osoba od kojih su 3.683 bili državni službenici i 1.461 namještenik.
U navedenom periodu zaposleno je na neodređeno vrijeme 29 osoba i 134 osobe na određeno vrijeme.
Treba napomenuti da Agencija za državnu upravu raspolaže isključivo podacima koji se odnose na republičke organe uprave, što znači da u ove cifre nisu uključeni zaposleni u lokalnoj upravi ili entitetkim preduzećima.
U Udruženju ekonomista RS-a (Swot) već duže vrijeme upozoravaju kako na visoke plaće u javnom, u odnosu na uporedive pozicije u privatnom sektoru, tako i na visok udio broja zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na ukupan broj zaposlenih u RS.
Predloženo smanjenje plaća u rasponu od 10-35 posto i ukidanje određenih agencija trebalo bi da dovedu do smanjenja izdvajanja za bruto zarade u iznosu većem od 56,5 milion KM, a što bi dovelo do smanjenja relativnog udjela izdataka na plaće u odnosu na ukupna budžetska sredstva s 39 posto na 33 posto.
Međutim, smanjenje plata ne treba gledati samo kao jednokratnu mjeru uštede, već priliku da se sistematski smanji premija koju trenutno ima posao u javnom u odnosu na privatni sektor, upozoravaju ekonomisti.
Dva momenta, naglašavaju, mogu biti posebno opasna u sprovođenju smanjenja plaća: svojevrsna uravnilovka - linerano smanjenje plata prema koeficijentima, kojim se rizikuje da se izgubi najbolji kadar iz javne službe i vraćanje plaća na prethodni nivo poslije 31.decembra 2013. godine u slučaju povećanja prihoda ili pritiska sindikata.
Vladi RS stoga sugerišu da izvrši reviziju optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru te da u transparentoj proceduri prilagodi ovaj broj dugoročnim fiskalnim kapacitetima i potrebama entiteta.
-Čini se da bi transparentost ovog procesa mogla biti kritična za pridobijanje javnog mnjenja u situaciji neizvjesnih pregovora sa socijalnim partnerima, stav je Udruženja ekonomista iznesen u posljednjem ekonomskom monitoru.
Prije par mjeseci Vladi RS-a su jasno poručili da nema izbora i moraće, prije ili kasnije, smanjiti broj zaposlenih u Vladinom sektoru. Ne piše ništa kako je u FBiH ili okruženju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 14:40 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
Lebowski je napisao/la: Ne piše ništa kako je u FBiH ili okruženju. http://www.gdjejelova.ba/?p=74Citat: Izdvajanja za socijalna davanja su oko 720 miliona eura (440 miliona ili blizu 40 posto javne potrošnje u FBiH i 280 miliona u RS ili oko 20 posot ukupne javne potrošnje) ili 6 posto GDP-ja. (Razne oblike socijalne pomoći u BiH koristi oko 650.000 ljudi.) Za godinu gospodnju 2010 , BiH entiteti i regija http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... feature-03Citat: Trnka je upozorio da bi najlošija opcija bilo spajanje kantona s bošnjačkom, odnosno s hrvatskom većinom, čime bi se u zemlji stvorio treći entitet. Javna potrošnja predstavlja 60 posto proračuna FBiH, dok se 25 posto državnog proračuna troši na plaće. FBiH godine gospodnje 2012 U RS je ukupna javna potrošnja cca. 1/3 BDP-a , sve u svemu to je neodrživo skroz , u RS također ali Federaciju osim reorganizacije čeka nemilosrdna sječa budžetskih davanja. Ko to uspije provest....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 14:45 |
|
|
|
Mnogo, jedan od najvećih problema je prevelik broj raznih socijalnih kategorija, nit možeš to skresat niti ne plaćati. Ljudi dobijaju pare samo zato šti maju papir da su "ludi".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 14:53 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Mnogo, jedan od najvećih problema je prevelik broj raznih socijalnih kategorija, nit možeš to skresat niti ne plaćati. Ljudi dobijaju pare samo zato šti maju papir da su "ludi". Varaš se, to će se morati kresati i to neće biti do domaćih političara. U RS-u je već počelo , doduše zasad je samo inicijalno "ispitivanje terena" ,kako bi se reklo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 15:01 |
|
|
|
Tako je to kad se uništi privreda, i ljudi nemaju gdje da rade osim u državnoj službi. A ko će onda to da plaća...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 17:13 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Kobac - lokacija "HRHB", najaktivniji na temi "Dešavanja u Republici Srpskoj", a RS je naravno i "tzv". :)
Opsjednut Dodikom, a mrziš i Židove sudeći po upisima.
Ban za lažno predstavljanje, mada bih po pravopisu i sintaksi rekao da si klon forumaša "zmajčeka". Polako sa optuzbama, ili je mozda user zmajcek zbog politickih stavova nepozeljan?
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 17:44 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24721 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
DODIK: Srbe s Kosova treba naseliti u RS, mi ćemo im ponuditi lokalitete za novi život http://poskok.info/wp/?p=31401
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
WesternBosnia
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 17:48 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: volvoks je napisao/la: Kradu i operateri, ja isto imam 5mbps, a kad skudam ne ide preko 650 kBps... Ja imam 6 mbs i skidam max 750kbs (preko torrenta). Mislim da je to normalno. Ali nisam siguran, neka kaže neki IT stručnjak ako čita ovo. dijeli se s 8, bajt(B) je 8 bita (b) 5 Mb/s = 5120 Kb/s = max brzina skidanja 640 KB/s 6 Mb/s = 6144 Kb/s = max 768 KB/s....
_________________ Ta grad sazidal iz fudumenta izibrani knez Juraj Mikuličić.U nu vrime va vsei hrvatskoj zemlji boljega čovika ne biše.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jakub
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 06 sij 2013, 18:29 |
|
|
Zivio Emir Suljagic i koalicija prvi mart, kako bi to Jure Bolotin rekao. 
_________________ ...u Goraždu bitku izgubili, višegradsku bošnjačku krv pili, uzaludno se borili za Olovo, Kladanj, Srpsko Sarajevo...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 07 sij 2013, 02:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43701 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
puntar2.0 je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Kobac - lokacija "HRHB", najaktivniji na temi "Dešavanja u Republici Srpskoj", a RS je naravno i "tzv". :)
Opsjednut Dodikom, a mrziš i Židove sudeći po upisima.
Ban za lažno predstavljanje, mada bih po pravopisu i sintaksi rekao da si klon forumaša "zmajčeka". Polako sa optuzbama, ili je mozda user zmajcek zbog politickih stavova nepozeljan? Zašto li sam znao da ćeš se ti javiti? Ne brini prika, istjerat ćemo kad-tad iz tebe te demone latentnog pravaštva i cvjećarstva. Nemam ništa protiv zmajčeka, običan čovjek iz naroda, no analiza gramatike i sintakse kobca i zmajčeka daje 92.17% match.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 07 sij 2013, 02:45 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62846 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Iron Dome na našem forumu proradio u punom kapacitetu i s vrhunskom efikasnošću.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zmajček
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 07 sij 2013, 19:59 |
|
|
E moj Ministre,da se nisi zajebao malo? 92.17% Nekad onih 7.83% ipak može biti i 100%. Ne znam koliko se kužiš u kladionicu...recimo da se kladiš na utrke konja. Izraziti favorit je punokrvni ždrijebac. Šanse da će pobijediti punokrvni ždrijebac su 92.17%. 2.23% se daje ragi sa ozlijeđenom nogom,1.95% mazgi,1.02% magarcu... I pobijedi magarac I ode u off....pardon.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 04:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43701 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Opći izbori 2014 će biti dvostruko zanimljiviji uz ovu novu dinamiku rada i ciljeva koalicije 1. mart. http://www.prvimart.ba/
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 19:48 |
|
|
Citat: Šest Ruskinja udalo se u Ljubinje
LJUBINJE - U ljubinjsko naselje Štit, koje broji 15 domaćinstava, udalo se šest Ruskinja. Na ovom broju se sve ne završava jer sedma živi u Ljubinju, a posljednja ljubinjska nevjesta je prije petnestak dana uplovila u bračnu luku.
„Ovo je selo drukčije malo. Kad sam došla iz Moskve, veliki grad Moskva, došla sam u Ljubinje, nisam mogla osjetiti ništa, malo mjesto. Bilo je malo neobično, mislila sam da je malo veći grad. A sad sam navikla, i bolje mi je sad tu. Kad dođem u Moskvu, u Moskvi mi je neobično sad. Tu vatra, ložila vatru od drva, katastrofa“, počinje svoju priču jedna od šest ljubinjskih nevjesta iz Rusije, Oljga Nikiforova.
U malo mjesto od nekih 4.000 stanovnika stigla je prije pet godina. Nije se lako bilo navići, ali godine učine svoje. Oljga nije prva stigla u ovu istočnohercegovačku varošicu. Prije 22 godine došla je Galjina Bokić, takođe iz Moskve. Predaje ruski jezik u ljubinjskoj srednjoj školi, a ipak, iako je prošlo 22 godine, nije zaboravila svoju rodnu Moskvu.
„Teško pitanje, ne mogu na to pitanje odgovoriti. Ja u srcu nosim i jedno i drugo. Radi djece nosim i ovo, a nisam svoje odbacila. Vidite, kad dugo ne budeš tamo, nekako se ohladiš. Kad dođeš, obnove se ta osjećanja i bude teže“, priča ona.
Galjinu je prije više od dvije decenije upoznao Veljko Bokić koji je radio u Rusiji. Kaže rodila se ljubav, brak, a onda povratak u Ljubinje.
„Mi smo se zabavljali prije, kako sam ja radio tamo. I tako, sviđalo se jedno drugome, i onda nije bilo više nikakvih prepreka. Svugdje gdje sam htio, išli smo, gdje je ona htjela, išli smo. Pa ne bih se miješao sa njima, ali meni se čini da su i oni dobro, a ne znam njihova mišljenja. Ima u Trebinju neki Bokić što se oženio, ima ovdje bratić moj što se oženio. Nisam čuo ništa loše.“
Galjina je izgledala bila dobar pelcer, primila se na ovaj hercegovački krš, pa su stizale i druge Ruskinje. Nedavno je još jedan Ljubinjac u Moskvi oženio Ruskinju. Svekrva, Ljuba Radić, još uvijek nije vidjela mladu, samo preko skajpa.
„Sin se oženio. Godina i po da je otišao, oženio se. Vjenčali su se tamo. Vidjeli smo se preko skajpa, a nisu još dolazili“, kaže ona.
Način života, malo mjesto - većini Ruskinja iz Moskve bili su najveći problem da se naviknu. Kuhinja nije pričinjavala poteškoće, pogotovu kad želite da udovoljite mužu. Nikiforova kaže:
„Ruska hrana.... Navikli smo na zdravu hranu. I srpska u ruska zajedno idu. Što voli moj muž, to mi je sve najljepše. Što moj muž traži, to kuvamo - i pasulj i pečenje i sve. Sve što zatraži, ja mogu skuvati. Mogu i pitu ispeći.“
Kako saznajemo, uskoro će još jedna Ruskinja put Ljubinja. Dosadašnje Ruskinje sve žive u ljubinjskom naselju Štit, u ulici koja se zove Crnogorska. Složne su, ako se Ljubinjci ne bi ljutili, da je prezovu u Rusku - razlozi za to sigurno postoje. Izvor: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Sest-Ruskinja-udalo-se-u-Ljubinje-174630.htmlBratska Rusija pomaže na sve moguće načine. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 19:51 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 21:23 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Opći izbori 2014 će biti dvostruko zanimljiviji uz ovu novu dinamiku rada i ciljeva koalicije 1. mart. http://www.prvimart.ba/To nam je ispit. Ako uspiju, i treba da nas jebu, a usput i da nas po*eru i popi*aju. Dobro je to da se nacija ne ulijeni.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 21:57 |
|
|
|
Jel' organizuju prvomartovci, kao svaka prava građanska multikulti ekipa, glasanje 100 000 Srba iz Srbije i širom Evrope i sveta u RS, Sarajevu, Tuzli itd?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 22:59 |
|
|
Metemma je napisao/la: To nam je ispit. Ako uspiju, i treba da nas jebu, a usput i da nas po*eru i popi*aju. Dobro je to da se nacija ne ulijeni. Pa prijavljivani su glasači iz Srbije ali se zakasnilo , jer se moglo prijavljivati do određenog roka pa su prijave proglašene nevažećim prije lokalnih izbora.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Nebula
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 08 sij 2013, 23:37 |
|
|
|
Koje su najvače fabrike/proizvođači u Srpskoj? Koje kompanije imaju najveće prihode? Znam za sljedeće kompanije: M-tel, Elektroprivreda RS-a, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča, Birač Zvornik, Banjalučka Pivara, Vitaminka Banjaluka, Mira Prijedor, Takovo Trebinje.
Šta još ima u manjem entitetu?
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 09 sij 2013, 01:16 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: puntar2.0 je napisao/la: Polako sa optuzbama, ili je mozda user zmajcek zbog politickih stavova nepozeljan? Zašto li sam znao da ćeš se ti javiti? Ne brini prika, istjerat ćemo kad-tad iz tebe te demone latentnog pravaštva i cvjećarstva. Nemam ništa protiv zmajčeka, običan čovjek iz naroda, no analiza gramatike i sintakse kobca i zmajčeka daje 92.17% match. Aj' ne prdi, ti si deset puta veci jugos/cvicar/regioncek nego ja ikada mogu biti.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
TG-B.B.B
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 09 sij 2013, 13:31 |
|
Pridružen/a: 18 kol 2009, 11:00 Postovi: 1704 Lokacija: ...................
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 09 sij 2013, 14:04 |
|
|
|
Rekoa bih da nema nikakve razlike u ekonomijama, obje su u kurcu, RS ima možda manji procenat nezaposlenih na papiru ali sa druge strane mislim da veće pare ulaze u FBiH što kompenzira nezaposlenost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jakub
|
Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj Postano: 09 sij 2013, 14:19 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: http://www.klix.ba/vijesti/bih/nakon-velikih-obecanja-proslog-9-januara-dodik-doveo-rs-do-prosjackog-stapa/130108005Kažu naša federativna braća da je rep. srpska pred bankrotom pa ako ima neki kolega iz srpske da nam to prokomentira, da li ima i malo istine u ovim navodima, da li je ekonomija srpske stvarno u banani? U manjem bh.entitetu niko ne gladuje, radnici ne strajkuju i umirovljenici redovno primaju mirovine. Budzetskih deficita i zaduzivanja nema, a ulaganja su svakodnevna. Po ovome se da zakljuciti da je manji bh.entitet prosperitetan i u svim pogledima superioran u odnosu na veci bh. entitet. Dakle, manji bh.entitet odlicno prkosi krizi koja je zahvatila cijeli svijet, samo manji bh.entitet ne.
_________________ ...u Goraždu bitku izgubili, višegradsku bošnjačku krv pili, uzaludno se borili za Olovo, Kladanj, Srpsko Sarajevo...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|