HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 lis 2025, 20:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 1361  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 10 sij 2013, 13:11 

Ministry of Sound je napisao/la:
Metemma je napisao/la:

To nam je ispit.
Ako uspiju, i treba da nas jebu, a usput i da nas po*eru i popi*aju. Dobro je to da se nacija ne ulijeni.

Nije mi jasno šta žele postići jer mi se čini kao nemoguća misija. Sve ispod 7 zastupničkih mjesta iz RS (tj. entitetska većina) u PS BiH je gubljenje vremena, a to je preko 400.000 dodatnih glasova, što je čisti sci-fi.

Njima nije bitno sta ce postici, bitno im je da rovare. Bitno je da neko uzme pare za svoju NVO od ambasade Turske, bitno je da se javila nova ideja "kako dohakat genocidnoj", od kraja rata imali su 20ak ovakvih akcija, i nece odustati od njih dok se ne denacifikuju. Bitno je da se stanje u Bosni ne normalizuje.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 14:11 

U vladi RS-a Srbi, Bošnjaci, Hrvati moraju imati jednak broj ministarskih i svih drugih mjesta. Ti ljudi moraju biti izrabrani od svog naroda a ne postavljeni od Dodika. I treba ju kantonizirati. Tek bi je onda mogli prihvatiti.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:05 

hinterland je napisao/la:
Ako ne budu imali što jest neće im pomoći ni SDS ni Dodik. Možda se budu probali pripojit Srbiji pa MZ dođe s tenkovima, avijacijom ukine RS i kantonizira ju.

=)) =)) =))
Koji si ti kralj, uživam dok čitam tvoja razmišljanja. :klanjam

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:16 

Evo i u Slobodnoj Bosni objavljuju Dodikovu političku smrtovnicu. Ovo je baš full court press, možda i ne laže kad kaže da je čuo da su stigla sredstva da ga poguraju sa scene.

Citat:
KRAJ „DODIKOVE ERE“ : OLAKO OBEĆANA DRŽAVA

DESET RAZLOGA ZBOG KOJIH DODIK NEĆE PREŽIVJETI

Posljednjih dana prošle i prvih dana (n)ove godine probuđena, ohrabrena opozicija u Republici Srpskoj i najodanije pristalice MILORADA DODIKA slažu se u jednom - nazire se skori kraj „Dodikove ere“; naš novinar je sistematizirao ključne političke, socijalne i ekonomske razloge zbog kojih će Dodik teško preživjeti izbore 2014. godine

Posljednjeg dana minule godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podanicima je otkrio pakleni plan Zapada koji užurbano priprema „neko proljeće“ kako bi: pod a) srušio Dodika; pod b) doveo prozapadne marionete na vlast, i pod c) oduzeo RS-u sve nadležnosti!

„Raspolažem informacijama da je ovdje ušlo 10 miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije. Govori se o nekom proljeću“, precizirao je Dodik uz napomenu kako „pouzdano zna“ i ko i kome i sa kakvim ciljem „distribuiše novac“ i „vrši pritisak na medije“ da podstaknu atmosferu „ulice i nemira“.

NEPRIJATELJI SVIH SRPSKIH ZEMALJA, UJEDINITE SE

Cijela konstrukcija o nepostojećem, fantomskom planu subverzivnog Zapada i njegovim domaćim slugama i plaćenicima koji su za šaku dolara spremni izdati vožda i svete nacionalne interese bila bi smiješna da se u pozadini cijele priče ne otkriva Dodikov sasvim realni, panični strah pred narastajućim gnjevom armije nezaposlenih, prevarenih i osiromašenih podanika. U sedmoj godini neprikosnovene vlasti SNSD-a s Dodikom na čelu, Republika Srpska prolazi kroz najdublju socijalnu i ekonomsku krizu od svog nastanka, o čijem postojanju svjedoče i pišu čak i Dodikovi najzagriženiji fanovi, poput Emila Vlajkija i Nenada Kecmanovića. Prvi je nedavno javno predložio hitno formiranje vlade nacionalnog spasa, dok potonji poziva na „okupljanje svih patriotskih snaga za odbranu RS-a“.

Šta se to tako naglo i tako drastično promijenilo da je neprikosnoveni vladar RS-a, gotovo preko noći, počeo gubiti ono samopouzdanje kojim je proteklih godina masovno plijenio srpska srca?

Prema onom što govori srpska opozicija, ali i onom o čemu pišu i svjedoče Dodikovi najzagriženiji fanovi, nazire se desetak ključnih političkih, ekonomskih i socijalnih razloga zbog kojih se ubrzano približava kraj „Dodikove ere“.

DESET RAZLOGA ZA PAD

Prvi, ali ne i najvažniji razlog povezan je sa značajnim padom podrške SNSD-u na lokalnim izborima u oktobru protekle godine. Nije Dodika zabrinuo gubitak nekoliko hiljada glasova koliko ga je zabrinulo jačanje opozicije koja, nakon lokalnih izbora, puca od samopouzdanja i uvjerenja da će na parlamentarnim izborima 2014. godine baciti na pleća i Dodika i njegov despotski režim.

Drugi razlog krije se u frakcijskim borbama unutar Dodikovog SNSD-a, koje su dodatno zaoštrene nakon lokalnih izbora. Vrh SNSD-a odranije je opterećen sukobom Dodika i Radmanovića, no odnedavno se od Dodika počeo udaljavati i njegov dugogodišnji suradnik Igor Radojičić, aktuelni predsjednik Skupštine RS-a i donedavni kadrovik SNSD-a. Nakon sukoba s Dodikom, Radojičić je dao ostavku na funkciju šefa stranačke kadrovske komisije, ali je zadržao značajan utjecaj u vrhu SNSD-a i stranačkoj bazi, poput banjalučke organizacije SNSD-a.

Treći razlog proističe iz svojevrsne diplomatske izolacije u kojoj se Dodik nalazi već dulje vremena. Njegovi personalni kontakti s diplomatima moćnih država naglo su prorijeđeni i svedeni na sve otvorenija upozorenja da je prešao dozvoljenu granicu tolerancije. Nije tajna da je čvršći diplomatski stav prema Dodiku oblikovan u SAD-u, zbog čega je Dodik uostalom i rekao kako je u RS-u ušlo deset miliona dolara (a ne eura).

Četvrti razlog izvire iz katastrofalne ekonomske situcije u RS-u, koja je i zvanično, nakon 2009. godine, ponovo potonula u duboku recesiju. Konačni rezultat obećanog ekonomskog procvata prilično je mršav: „standard pada, nezaposlenost raste, sve veći dio populacije upada u zonu akutnog siromaštva“ - dijagnoza je Dodikovog prijatelja i neformalnog savjetnika Nenada Kecmanovića. U decembru protekle godine registriran je svojevrsni kuriozitet: broj penzionera premašio je broj uposlenika, što više nego jasno ilustrira sumornu perspektivu ekonomije manjeg bh. entiteta.

Peti razlog zbog kojeg se nazire kraj „Dodikove ere“ krije se u olako potrošenim golemim sredstvima dobivenim prodajom telekoma a za koja su vezana možda i pretjerana očekivanja brojnih privrednika i još brojnijih posrnulih preduzeća Republike Srpske. „Gdje su milijarde, Milorade“, grmi ojačana opozicija RS-a, koja više ne zatvara oči pred notornom činjenicom da je danas u RS-u znatno manje zaposlenih nego je bilo prije pet godina!

I šesti razlog je iz ekononmske sfere: u cijeloj BiH registriran je dramatičan pad stranih investicija, osobito tokom posljednje dvije godine, no taj pad u Republici Srpskoj je neuporedivo oštriji nego u Federaciji BiH. Istina, Republika Srpska ima više ugovorenih stranih investicija, ali Dodiku to neće puno pomoći, budući da neki od „ugovorenih“ projekata već godinama miruju, što i njegove najodanije saveznike navodi na asocijaciju s fantomskim selima ruskog kneza Potemkina.

Sedmi razlog su socijalni fondovi Republike Srpske koji su dovedeni pred potpuni slom: penzionera je više nego radnika a posljednje povećanje penzije bilo je prije ravno sedam godina. Iako su mnogi očekivali da će upravo penzioneri izaći na ulice, pretekli su ih prosvjetni radnici koji su za 21. januar najavili generalni štrajk i „buđenje proljeća“. Nakon osiromašenih prosvjetara, na ulice će izaći ljekari.

Dodiku ne ide na ruku ni prilike kod prekodrinske braće. Dodikov prijatelj Boris Tadić potonuo je u ilegalu, a na srpski tron je zasjeo „neuspjeli pobačaj“, kako je Dodik svojevremeno pokušavao diskreditirati Tomislava Nikolića.

Još gore po Dodika, aktuelna vlast u Srbiji ne odustaje od borbe protiv korupcije, pri čemu su, barem do sada, najvišu cijenu platili neki od Dodikovih dugogodišnjih poslovnih ortaka, poput Miškovića, Đurića i ostalih čičića.

Deveti razlog Dodikovog nespokoja krije se u činjenici da sa sve manje uspjeha uspijeva kontrolirati medijsku scenu Republike Srpske. Ranije je to činio obilatim budžetskim i vanbudžetskim dotacijama i pogodnostima kojima je kupovao medijsku naklonost. No, raspoloživi resursi danas su mnogo manje izdašni pa Dodik ne može računati na onu unisonu medijsku podršku kakvu je uživao proteklih godina. Istina, pod punom kontrolom zadržao je javni servis RTRS, no najgledanija televizija u RS-u nije javni servis nego bijeljinska BN televizija, koja je pod kontrolom opozicije RS-a i pozicije Srbije!

Deseti razlog je Dodik sam: predugo je na vlasti, srpske mase su prezasićene njegovim sveprisutnim likom, njegovom neuvjerljivom populističkom retorikom i licemjernim imidžem „čovjeka iz naroda“ koji pjeva na svadbama i pije rakiju iz flaše. Taj je imidž odavno pomućen slikama raskošnih Dodikovih vila na Dedinju i rodnim Bakincima vrijednih desetine miliona maraka.

SPAS U POSLJEDNJI ČAS

Dodik ponudio premijersku funkciju ministru Petru Đokiću; Ivica Dačić se tome protivi!?

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ponudio je premijerski mandat Petru Đokiću, aktuelnom ministru za boračka pitanja u Vladi Republike Srpske i predsjedniku Socijalističke partije RS-a! Suočen sa ogromnim nezadovoljstvom građana, ali i kritikama opozicije, učincima kabineta aktuelnog premijera Aleksandra Džombića, Dodik namjerava ovakvim, čini se kozmetičkim, kadrovskim potezom barem nakratko ublažiti oštricu tih kritika. Isti izvor nam je kazao kako je Petar Đokić odmah nakon Dodikove ponude konsultirao premijera Srbije i lidera sestrinske Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića, tražeći njegov stav o eventualnom preuzimanju čelne funkcije u Vladi RS. Navodno je Dačićeva reakcija bila negativna - premijer Srbije kazao je Dokiću da u ovakvim socijalnim i ekonomskim prilikama u RS-u preuzimanje premijerske funkcije „ne bi bilo pametno“.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:28 

Citat:
I PAD JE LEP : KONTRA SVIH, SAMO NIŠTA PROTIV NJIH

DODIK RAZBJESNIO I SAVEZNIKE I OPOZICIJU

Optužba Milorada Dodika da se “strani neprijatelj” udružio s “domaćim plaćenicima” radi rušenja Republike Srpske izazvala je provalu bijesa opozicionih lidera, nezavisnih intelektualaca, novinara, pa čak i dojučerašnjih Dodikovih suradnika i prijatelja

Probuđena opozicija u Republici Srpskoj žestoko je uzvratila na optužbe Milorada Dodika iznesene u nvogodišnjem intervjuu, kada je “otkrio” da je u RS ušlo deset miliona dolara namijenjenih za njegovo (Dodikovo) rušenje, a sve koji ga prozivaju zbog porijekla imovine i insistiraju na izmjenama Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine i Zakona o preispitivanju porijekla imovine (set antikorupcijskih zakona koje je Dodik usvojio odmah po dolasku na vlast 2006. godine kada je najavio i nemilosrdnu borbu sa organiziranim kriminalom, koji je prema njegovim tvrdnjama iz ove godine volšebno nestao), nazvao stranim plaćenicima.

RS TO SAM JA

Naravno, ova priča se sada pretvorila u sukob pozicije i opozicije. “Petokolonaši” iz RS-a, kojima se nimalo ne sviđa ideja koju zastupa Dodik koji se poistovjećuje sa Republikom Srpskom po principu “ako napadate mene, napadate i RS”, smatraju da je ovo direktan poziv na linč opozicionih lidera.

Kostadin Vasić, potpredsjednik SDS-a, najavljuje da će njegova partija već u petak na sjednici Predsjedništva odlučivati o tome da li će da raskine platformu na državnom nivou u cilju zaštite srpskih nacionalnih interesa u Vijeću ministara i Parlamentu BiH.

“Dodik je sebi izabrao koalicione partnere. SDP Zlatka Lagumdžije i HDZ Dragana Čovića. Mi ne želimo da budemo 13 prase u cijeloj priči i spremni smo da povučemo svoje funkcionere jer ne vidimo svrhu da i dalje budemo u bilo kakvoj priči sa Dodikom. Također, svako od nas iz SDS-a je spreman da javno pokaže svoju imovinu. Ja s tim nemam problem, ali isto tražimo i od Dodika. A samo bih volio da meni više neko za sve ove godine objasni od koga to Dodik brani RS. Ko to nas napada? Koliko ja vidim - niko. Ovo je klasično skretanje pažnje s osnovnog problema. Dok Dodik i njegovi partijski poslušnici pljačkaju RS, mi smo izdajnici. Čovjek otvoreno prijeti jer vidi da gubi vlast i podršku”, rekao je Vasić za Slobodnu Bosnu.

Naš sagovornik dodaje da u RS još samo fali da ministar unutarnjih poslova RS-a Stanislav Čađo, zajedno sa još nekoliko Dodikovih poslušnika koji se nisu oteli predsjednikovoj kontroli, otvori Goli otok i vrši egzekucije neposlušnih, plaćenika i neistomišljenika, i na kraju kroz smijeh dodaje: “Ako nađete gdje tih stranih deset miliona dolara za rušenje Dodika, javite… Nije fer da ne podijelimo”.

IZNEVJERENA OBEĆANJA

O istoj temi razgovarali smo i sa potpredsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem.

“Ja sam samo u jedno sto posto siguran. Dok je Dodik na vlasti, osim silnih kredita, ni marke u RS neće ući. Ali zato će preko njegovih privatnih dilova za HE na Drini, projekta ‘Ugljevik tri’ te raznih ruskih i partnera sa Kajmanskih otočja iz RS izaći milijarde maraka… Samo se nadam da će se stvoriti kritična masa da ga skine s vlasti ili će konačno shvatiti da je sve fulao, pa se sam povući, u šta čisto sumnjam”, kaže Borenović.

No, profesor sociologije i filozofije iz Banje Luke Miodrag Živanović sumnja u postojanje “kritične mase”.

“Ovo više nije sociološki problem, no psihijatrijski fenomen. Meni nije jasno godinama kako se niko ni na šta ne buni… Svima je sjajno kad im se penzija poveća za marku na današnjoj recesiji i ja se ne mogu načuditi tolikoj apatiji… Jednostavno, stanovnici u RS-u su zapali u neko čudnovato stanje rezigniranosti, Dodikovim poprilično lošim spinovanjem ekonomski katastrofalne situacije u RS-u. Umjesto da neko priča o tome kako će nam biti ekonomski bolje, da rješavamo ostatke prošlosti, za koju ne postoji primjeren izraz u BiH, mi stojimo zakucani u vremenu i prostoru dok političari koriste situaciju. I nije samo Dodik tu kriv. On započne neku nacionalističku retoriku, na koju se kobajagi prime Bošnjaci i Hrvati, pa se mi bavimo nekim nacionalnim interesima od kojih niko nema koristi, umjesto da rješavamo realne probleme. Mi još živimo po maksimi ‘dobro je, samo nek’ ne puca’. Mene je kao čovjeka stid da govorim o tome jer stvarno ne vidim više nikakvo rješenje”, kaže dr. Živanović.

NAPUKLE “SPECIJALNE VEZE”

Sukob Dodika i Vučića zbog Miškovića

Slobodna Bosna nezvanično saznaje da je na 21. rođendan RS-a više puta pozivan i predsjednik Srpske napredne stranke i prvi zamjenik predsjednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Odbio je sve pozive, nakon što je Dodik javno rekao da je “sreća imati takvog ulagača i privrednika kao što je Mišković”.

Vučić mu nije ostao dužan: “Imao bih i ja gospodinu Dodiku svašta reći, ali još nije došlo vrijeme”.

PLAVŠIĆKA-DODIK: OKREĆEŠ MI LEĐA I ODLAZIŠ

“Pored nas ovakvih, neprijatelj nam nije ni potreban”

Prije nekoliko dana Dodik je doživio još jedan težak udarac. Nakon duge šutnje konačno se oglasila i Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a te haška osuđenica, koja je Dodika i dovela na vlast na tenkovima 1997. godine, a on je zauzvrat otpratio u Haag sa banjalučkog aerodroma, ali i redovito obilazio u zatvoru, kada je osuđena za genocid. Također je uz sve državne počasti i dočekao kada se vratila.

Plavšićeva je izjavila da je prvi put “ozbiljno zabrinuta za budućnost RS”, a aktuelne političare je optužila da zemlju "za koju je živote dalo više od 20.000 njenih najboljih sinova, vode u propast!”

“Prvi put u posljednjih 20 godina nisam optimista po pitanju budućnosti Republike Srpske, koju trenutno razdiru žestoke stranačke borbe i katastrofalna ekonomska situacija. Vjerujte da sam užasnuta načinom na koji političari iz RS vode zemlju za koju je izginulo više od 20.000 njenih najboljih sinova. Ako ovako nastave, daj Bože da dočekamo njen 22. rođendan”, kazala je Plavšićeva Pressu RS.

Na pitanje koji političari, odgovorila je kratko: “Svi političari! Bez izuzetka! Užasnuta sam kad vidim šta Srbi rade jedni drugima. Pored nas ovakvih, neprijatelj nam nije ni potreban.”

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:30 

Ministre, gde vadis ovakve stvari :D

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:35 

Ovo mu sad dođe "Dodik: pukovnik ili pokojnik".

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:37 

Prvi članak koji sam danas okačio je iz BH Dana, a druga dva iz Slobodne Bosne.

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 15:41 

Pakuju sve i svasta, nije sve neistina, ali su oblande tako maliciozne...

Vrh

PostPostano: 10 sij 2013, 23:31 

slika

slika

Fino izgleda... Laktaši centar sveta. :zubati

Vrh

PostPostano: 11 sij 2013, 00:08 

Čini se kako vrijeme leti da Dodo neupitno tone. Nacionalnu politiku kao on može voditi i SDS ali na ekonomskom planu Dodik ne zna kao ni naši političari u RH.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2013, 02:39 

Jaganjče, što si obrisao avatar i potpis? Nećeš nas valjda ostaviti?

Vrh

PostPostano: 18 sij 2013, 01:26 

Citat:
MONDO: Monika Beluči dolazi u Banjaluku

slika
Monika Beluči biće gost ovogodišnjeg festivala Kustendorf, a osim posjete Andrićgradu, prije odlaska u Drvengrad posjetiće i grad na Vrbasu.

Kako saznaje Mondo BiH, prelijepa glumica u subotu će avionom doputovati na aerodrom u Mahovljanima, a zatim će doći u Banjaluku.

Nakon kraćeg boravka u najvećem gradu Srpske Monika Beluči otputovaće helikopterom u Višegrad gdje će posjetiti Andrićgrad, a zatim će se uputiti na Mokru goru gdje će biti glavna gošća filmskog festivala "Kustendorf".

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/showbizz/m ... z2IHJl2T98

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 18 sij 2013, 01:30 

Zaobilaze ovi stranci Sarajevo.Dobro ,ima dobrih ćevapa i u Banja Luci.
Ako ide posjetit Andrićgrad ,onda je sigurno čitala "Na Drini Ćuprija" ili "Travničke Kronike" pa je sa razlogom zaobišla Sarajevo.

Vrh

PostPostano: 18 sij 2013, 02:20 

opa republikancima dolazi Monika^^

mnoge li si majke ojadilo!
Ljudske su te kosti zatrpale,
ljudskom si se krvlju opjanilo

Vrh

PostPostano: 19 sij 2013, 17:13 

daxt je napisao/la:
opa republikancima dolazi Monika^^

slika

Vrh

PostPostano: 19 sij 2013, 17:16 

POL_GASOL je napisao/la:
Citat:
MONDO: Monika Beluči dolazi u Banjaluku

slika
Monika Beluči biće gost ovogodišnjeg festivala Kustendorf, a osim posjete Andrićgradu, prije odlaska u Drvengrad posjetiće i grad na Vrbasu.

Kako saznaje Mondo BiH, prelijepa glumica u subotu će avionom doputovati na aerodrom u Mahovljanima, a zatim će doći u Banjaluku.

Nakon kraćeg boravka u najvećem gradu Srpske Monika Beluči otputovaće helikopterom u Višegrad gdje će posjetiti Andrićgrad, a zatim će se uputiti na Mokru goru gdje će biti glavna gošća filmskog festivala "Kustendorf".

Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/showbizz/m ... z2IHJl2T98

ovo monica, možda kad je imala 15 godina...

Vrh

PostPostano: 19 sij 2013, 17:18 

Baš kontam što je sletjela u Mahovljane, reko da je neće kolima do Višegrada :D

Vrh

PostPostano: 19 sij 2013, 17:21 

Metemma je napisao/la:
Baš kontam što je sletjela u Mahovljane, reko da je neće kolima do Višegrada :D

Ima Emir helikopter. I sam ga vozi.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2013, 17:23 

ne pratite radnju,prvo Višegrad,ili ti ga Istok naše otadžbine,pa onda Banjaluka,pa potom Hercegovina - Trebinje... Ponosan na našeg Vožda :)

Vrh

PostPostano: 19 sij 2013, 20:41 

Gospođica Monika: Ovo je prvi put da sam u Srbiji :D

slika

Gospođica Monika

.
.
.
U kratkom obraćanju novinarima kazala je da je ovo “prvi put da je u Srbiji”, ali joj je Kusturica odmah sugerisao da je pogriješila, te se ispravila i naglasila “u Republici Srpskoj”, kao i da joj je drago što je tu.
.
.
.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... m-u-srbiji

Vrh

PostPostano: 25 sij 2013, 16:44 

Citat:
NIS na bh. tržište ulaže 90 miliona evra

BANJALUKA - Ruski "Gazpromnjeft" planira preko "Naftne industrije Srbije" (NIS) ove godine pustiti u rad 36 benzinskih pumpi u BiH u šta će ukupno biti investirano oko 90 miliona evra, istakli su danas čelnici NIS-a na svečanom otvaranju svoje pumpe u Trnu, kod Laktaša.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, rekao je u obraćanju brojnim zvanicama da izlazak na tržište BiH kroz širenje maloprodajne mreže predstavlja strateški korak za tu kompaniju.

NIS je u tom cilju dosad kupio dvije pumpe u Trnu na ulazu u Banjaluku, zatim šest stanica "Oktan prometa" u istočnom dijelu RS i 28 pumpi austrijskog OMV-a u BiH.

"Uporedo sa žestokom kontrolom kvaliteta goriva, neprestano radimo na poboljšanju kvaliteta usluga i tehničke opreme naših benzinskih stanica. Pored toga, zarad veće efikasnosti rada planiramo da našu maloprodajnu mrežu u BiH dopunimo i premijum benzinskim stanicama pod brendom 'Gazprom'", istakao je Kravčenko.

Aleksej Šabašov, direktor firme "NIS Petrol" za područje BiH, kazao je za "Nezavisne" da ove godine, pored već preuzetih 36 pumpi, planiraju otvoriti još nekoliko pumpi i to u Banjaluci, Brodu i na području FBiH.

Upitan da li će NIS i "Nestro petrol", koji je takođe u vlasništvu ruske državne naftne kompanije (Zarubežnjeft), imati zajedničku strategiju za BiH i region, Šabašov je rekao da će te dvije kompanije "djelovati odvojeno, ali da nisu konkurenti već partneri".

NIS, istovremeno, kako je rekao Kravčenko, radi na istraživanju nafte i gasa u RS u šta su prošle godine investirali 10 miliona evra, dok ove godine planiraju proširenje istraživačkih seizmičnih aktivnosti i otvaranje prvih bušotina uz ulaganje više od 10 miliona evra.

Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je NIS jedan od najvećih investitora u RS, izražavajući uvjerenje da će pružiti visokokvalitetne usluge po evropskeim standardima.

"Vlada RS i Ministarstvo biće pouzdan partner ovom i drugim investitorima, jer samo nova ulaganja mogu omogućiti privredni razvoj RS i bolji život građanima", kazao je Kovačević.

U NIS-u planiraju da u naredne dvije do tri godine postanu jedan od najvećih igrača na tržištu Balkana. Pored najveće mreže od 332 benzinske pumpe u Srbiji i otvorene prve stanice pod brendom "Gazprom", NIS planira da do kraja ove godine u svom vlasništvu ima najmanje 100 benzinskih pumpi u Bugarskoj, Rumuniji i BiH.

NIS u Bugarskoj, osim pumpi, ima i skladište naftnih derivata, u Rumuniji se očekuje da će u ovoj godini početi da rade benzinske stanice kupljene prošle godine, a u planu je i početak izgradnje skladišta u Temišvaru.

Širenje mreže benzinskih stanica omogućiće NIS-u veću prodaju goriva Euro 5 kvaliteta iz Rafinerije Pančevo, čija je modernizacija završena krajem prošle godine.

Kompanija je i u oblasti istraživanja i proizvodnje počela širenje u regionu - u Rumuniji, Mađarskoj i BiH, a prema najavama rukovodstva, već u ovoj i 2014. se očekuju prvi rezultati u povećanju proizvodnje nafte i gasa iz tih koncesija.

Izlazak na tržište BiH kroz širenje maloprodajne mreže predstavlja strateški korak za rusku kompaniju

Izvor: http://www.nezavisne.com/posao/privreda/NIS-na-bh-trziste-ulaze-90-miliona-evra-176908.html

Hvala Srbiji i Rusiji. :klanjam :palacgore1

Vrh

PostPostano: 25 sij 2013, 18:10 

Ova ruska investicija je stvarno boli glava :kava
Veseliš se oko 30 pumpi koje će prodavati naftu obrađenu u drugoj zemlji...

Vrh

PostPostano: 25 sij 2013, 19:16 

Why do you have to be so negative about everything? :zubati

30 pumpi nije mala stvar, pogotovu ako je riječ o velikim benzinskim pumpama od kojih samo jedna zaposli najmanje nekoliko radnika. Recimo da na jednoj tolikoj pumpi posao dobije 5 radnika. 5 x 30 jednako je 150 novih radnih mjesta na osnovu tih pumpi, što je 150 porodica koje imaju stabilnije prihode. Malo li je? :neznam

Vrh

PostPostano: 25 sij 2013, 19:21 

Koliko sam shvatio samo će preuzeti već postojeće pumpe.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34005 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 1361  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Roko987 i 49 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: