HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 lip 2025, 19:55.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 33949 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 1358  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 20 svi 2012, 20:55 

Agathonikos je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

PA da to je logicno. U Istocnoj Srpskoj i nema bas puno gradova a samim time i bolnica. Agat ima li bolnica u Trebinju?

Vjerovatno ima gospodine Ibar. Trebinje je jedan divan grad i trebao bi imati barem mjesto gdje bi se porađale mlade Srpkinje, a i ostale, ako ih ima :D

Pa ima i starih Srpkinja sigurno ali se slabije porađaju :smajl015

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 20:57 

Ibar je napisao/la:

PA da to je logicno. U Istocnoj Srpskoj i nema bas puno gradova a samim time i bolnica. Agat ima li bolnica u Trebinju?

Vjerovatno ima gospodine Ibar. Trebinje je jedan divan grad i trebao bi imati barem mjesto gdje bi se porađale mlade Srpkinje, a i ostale, ako ih ima :D

Mojoj curi se jako sviđa taj gradić neznam zašto :D Ja nisam nikad bio al nije mi baš po onom što sam čuo nešto predrago mjesto :D Hvale ga Dubrovčani da je sređeno i lijepo i tamo idu kupovat svašta nešto jer je jeftinije :D

Ma nema tamo osim Srba skoro nikog. Tako da tamo se rađaju samo mali Srbi :D

Pa dobro samo mjesto i nije tako veliko ko zna jer ima bolnicu :neznam

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 20:58 

Nebula je napisao/la:
Težak slučaj. Klasična žrtva propagande koja pokušava da pruži utjehu. .

Ko o čemu, baba o uštipcima =))

Jebote, pa vas sistematski truju pričama o poklapanju da čak ne samo da vjerujete u njih, nego ste hiperfanatični u tome jer ko o čemu, Bošnjo o demografiji :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 20:59 

Nebula je napisao/la:
Gospodine Nebula, mi govorimo o broju novorođenih a ne o broju prijavljenjih, kako to ne shvatate.
Da su opštine toliko moćne i precizne, ni u Švedskoj za koju kažu da nije ratovala 300 godina ne bi trebali nikakvi popisi stanovništva niti bilo šta na tu temu jer bi bilo dovoljno samo prikupiti podatke iz opština, sabrati ih i roknuti cifru.

Znači, između ostalog i zbog ovog nam treba popis, na stranu gdje je ko došao na svijet kao novorođenče i tako zaveden u neku tabelu a gdje je prijavljen i gdje živi i on i roditelji mu.

Mislim nije problem, ako je vjerovati u te razne statistike, evo mene kao bosanskog patriote koji ću, nakon što mi se dostave podaci po opštinama, za nekih 100 000 KM odraditi posao preko Start/All Programs/Accessories/Calculator za nekih 20-ak dana te tako, osim pokazanog patriotskog čina, uštediti i milione KM našoj državi Bosni i Hercegovini koje će potrošiti na tom popisu o kojem se toliko dugo priča :D

Težak slučaj. Klasična žrtva propagande koja pokušava da pruži utjehu. Ovdje govorimo o natalitetu. Naravno da će statistički zavod RS-a uzimati podatke iz rodnih listova koje izdaju opštine a ne iz bolnica. Aleksandar iz Beograda može sa trudnom ženom putovati prema Dubrovniku i taman kod Trebinja ženi krenu trudovi. Naravno da će biti porođena u Trebinju ali neće ući u statistike rođenih RS-a već Srbije. Pa niko nije blesav pobogu. Fizičko mjesto porođaja je potpuno nebitno za praćenje nataliteta i broja stanovnika jedne zemlje.

Treba imati dobro ispran mozak pa to ne shvatati.

Joj manite se ljudi tih alternativnih teorija. Dok ne budu postojali pravi statistički podaci ovo su sve nagađanja. Bilo kako bilo u Trebinju žive samo Srbi rađalo se njih 5 ero il 500 godišnje opet je udio Srba među rođenima maltane 100 posto.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:00 

Nebula je napisao/la:

Jebote, pa vas sistematski truju pričama o poklapanju da čak ne samo da vjerujete u njih, nego ste hiperfanatični u tome jer ko o čemu, Bošnjo o demografiji :D

Zenicanin mi je ok forumas al kad je reko ono da cemo mi Hrvati poklopit vas Srbe u Srpskoj ?

Ja neznam jer to ftv il avaz šire neke žnj informacije koje nemaju veze ni s cim :neznam

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:03 

Nebula je napisao/la:
Pa ima i starih Srpkinja sigurno ali se slabije porađaju :smajl015

Ne vjerujem baš ni da se matore Bošnjakinje takmiče koja će prva na porođajni sto da bi slagala djecu na kamaru =))

Problem s vama je u tome što vi čak i u to vjerujete jer otkud toliki entuzijazam i potreba za tim tabelama, ako se ne vjeruje i u to da i matora Munevera ne može roditi barem šestorku :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:06 

Nebula je napisao/la:

Potpuno pogrešno. Ja uopšte ne vjerujem u demografsko poklapanje bar što se tiče RS-a. Pa ni što se tiče bar 3 kantona u Federaciji (jedino SBK a i to možda).

Što se tiče RS-a mislim da mnogi neshvataju da su statistički podatci tako negativni najviše zbog nestanka Bošnjaka. U Srpsku se vratiše uglavnom stariji Bošnjaci koji nemaju više ambiciju praviti djecu. Oni umiru a ne prave djecu i to sigurno utiče na ukupne podatke u RS-u. Ali sve i da nije tako i da Srbi stvarno imaju loš natalitet opet tu nema neke nade za Bošnjake jer sve da Srba ostane 500.000 opet bi bili 90% u RS-u.

Ono što ti pokušavam objasniti je da ne pričaš gluposti tipa "djeca se rađaju ali ih nema u evidencijama ni RS-a ni Srbije". Takva priča je potpuno besmislena. Isto kao i priča da se ove statistike vode na osnovu izvještaja bolnica :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:08 

Ibar je napisao/la:

Ma ima, gospodine Ibar, kako nema :D

http://trebinjelive.wordpress.com/2011/ ... 00-pelena/

Neke Hercegovke se porađaju i u Trebinju a neke bome odu i do Crne Gore, vjerovatno misleći da su tamo uslovi bolji. Da li su bolji ili ne, ne znam jer nisam se porađao ni u Trebinju a bome ni u Podgorici :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:15 

Ibar je napisao/la:

Ma ima, gospodine Ibar, kako nema :D

http://trebinjelive.wordpress.com/2011/ ... 00-pelena/

Neke Hercegovke se porađaju i u Trebinju a neke bome odu i do Crne Gore, vjerovatno misleći da su tamo uslovi bolji. Da li su bolji ili ne, ne znam jer nisam se porađao ni u Trebinju a bome ni u Podgorici :D

Kod nas su nedavno pokušali maknut bolnice tj. rodilišta iz Sinja i Imotskog a znam da su veličinom ta mjesta tu negdje sa Trebinjem.

Lijepo je da imaju svoje rodilište iako naravno u velikom gradu bi kvaliteta zdravstvene usluge trebala biti veća pa je logično da se neke bebe rađaju u Nikšiću, Podgorici, Dubrovniku.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:22 

Ibar je napisao/la:

Lijepo je da imaju svoje rodilište iako naravno u velikom gradu bi kvaliteta zdravstvene usluge trebala biti veća pa je logično da se neke bebe rađaju u Nikšiću, Podgorici, Dubrovniku.

Osim tih opravdanih razloga, mislim na bolničke uslove, ima čak i malograđanštine prisutne u svemu tome. Znate, postoje i neke žabe kojima ljepše zvuči da im u rodnom listu djeteta piše da je rođeno u Beogradu pa zapuca tamo i porodi se, nego da mu piše Zvornik, Bijeljina ili Višegrad... Znači, osim žena kojima su bolnički uslovi na prvom mjestu, postoje i žabe :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:23 

Ne znam otkud ta percepcija u narodu da su u većim mjestima tj. bolnicama kvalitetnije usluge!? Što se mene tiče, ja bih prije rekao da u manjim sredinama gdje su porodi rijetki usluga bolja, a u centralnim porodilištima se to radi ko na "tekućoj traci"... i inače mislim da su uopće zdravstvene usluge bolje u lokalnim domovima gdje ti osobni liječnik gotovo dođe kao "obiteljski", nisi mu samo broj zdravstvenog kartona.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:25 

A toga ima da šjor Agat šta ćete. Bilo bi zapravo lijepo da i manji gradići imaju rodilišta i da liječnici iz tih sredina ostanu u svojim mjestima i pruže što bolju uslugu i da se sami ljudi prestanu stidjeti svojih malih mjesta jer ničim oni rođeni u gradu nisu bolji od onih rođenih u malom mjestu.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:26 

MRSHO je napisao/la:
Ne znam otkud ta percepcija u narodu da su u većim mjestima tj. bolnicama kvalitetnije usluge!? Što se mene tiče, ja bih prije rekao da u manjim sredinama gdje su porodi rijetki usluga bolja, a u centralnim porodilištima se to radi ko na "tekućoj traci"... i inače mislim da su uopće zdravstvene usluge bolje u lokalnim domovima gdje ti osobni liječnik gotovo dođe kao "obiteljski", nisi mu samo broj zdravstvenog kartona.

Bolje su ako nema komplikacija.

Ali ako treba hitno u operacijsku salu, onda je ženi bolje da je u Mostaru nego u Čitluku u kući s privatnim doktorom.

1238 of 2558 - 48.4%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:29 

MRSHO je napisao/la:

Slažem se, gospodine Mršo :D
Ne vjerujem da na teritoriji tzv. biH postoje porodilišta koja ne mogu porođaj ispratiti na sasvim OK i normalan način da se mora zapucati u BG ili ZG ali eto, neko misli da treba i ako su u pitanju razlozi za kao nekakve bolje uslove, to razumijem ali ako je u pitanju i nešto drugo a ne samo to, ondak to ne razumijem :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:37 

MRSHO je napisao/la:

Slažem se, gospodine Mršo :D
Ne vjerujem da na teritoriji tzv. biH postoje porodilišta koja ne mogu porođaj ispratiti na sasvim OK i normalan način da se mora zapucati u BG ili ZG ali eto, neko misli da treba i ako su u pitanju razlozi za kao nekakve bolje uslove, to razumijem ali ako je u pitanju i nešto drugo a ne samo to, ondak to ne razumijem :D

G. Aga,

inače nisam pucao samo na porodilje sa teritorija, kako Vi kažete tzv. BiH, koje rađaju u ZG ili BG nego uopće. Zašto žena iz Prijedora forsira rađanje u Banja Luci ili npr. Teslićanke u Doboju (to i jest jedan od razloga gašenja rodilišta u Tesliću prije 3-4 godine).

Eto, možda je kvačica dao jedan dobar argument, no ipak, ja bih nekako volio da mi se dijete rodi u lokalnoj sredini, a ne u nekom "centru"... kao što sam ja npr. a za taj rodni grad me uopće ne veže ništa...

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:41 

BANJALUKA - Već deceniju i po u RS ih više umire nego ih se rađa, a pozitivan prirodni priraštaj prošle godine zabilježen je u samo sedam opština u RS, dok je u ostalih 55 više umiralo nego što se čuo dječji prvi plač.

U Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru lani se nije čuo plač novorođenčeta, dok je u Donjem Žabaru za 365 dana 2010. godine rođen samo jedan dječak.

E sad pitanje za gospodina Agu: Da li se taj dječak rodio baš u Donjem Žabaru ili u nekoj bolnici u nekom gradu? Naravno da se rodio u nekom gradu ali vodi se kao rođen u Donjem Žabaru. That's what I am talking about :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:42 

Nebula je napisao/la:

Ono što ti pokušavam objasniti je da ne pričaš gluposti tipa "djeca se rađaju ali ih nema u evidencijama ni RS-a ni Srbije". Takva priča je potpuno besmislena. Isto kao i priča da se ove statistike vode na osnovu izvještaja bolnica :D

Mislim, ja jedno a vi šesnaesto :D
Ovde se radi o broju rođenih a ne o broju prijavljenih a ako je neko rođen u Srbiji a nakon porođaja prijavljen u Srpskoj, onda on ne može biti i rođen i prijavljen u Srpskoj. A sve je počelo nakon pominjaja nekog lika sa RTRS koji je osuo drvlje i kamenje po Vladi Srpske što ne pokuša nešto uraditi po pitanju boljeg nataliteta u Srpskoj a ovo je pomenuo tek uzgred, radi kompletnog uvida u tu problematiku :D

Ali dobro, eto neka bude kako vi kažete jer priča je previše zamorna i dosadna za moja istančana čula koja imaju sluha samo za zanimljivije, vedrije i lepršavije teme, kao što je recimo raspad tzv. biH :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:47 

MRSHO je napisao/la:
G. Aga,

inače nisam pucao samo na porodilje sa teritorija, kako Vi kažete tzv. BiH, koje rađaju u ZG ili BG nego uopće. Zašto žena iz Prijedora forsira rađanje u Banja Luci ili npr. Teslićanke u Doboju (to i jest jedan od razloga gašenja rodilišta u Tesliću prije 3-4 godine).

Naravno, gospodine Mršo. Vrijedi i za odnose i u tzv. biH gdje sigurno ima i tih pojava da se djeca rađaju u Banja Luci a ne recimo u Prijedoru jer kao ljepše zvuči Banja Luka nego Prijedor a da o Beogradu i ne govorimo. Vjerovatno je takvih malo u odnosu na one kojima su bolji bolnički uslovi glavni motiv za to ali nije zgoreg pomenuti ni te malograđanske pojavnosti u narodu :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:48 

Što se Srbi toliko stide svojih rođenih gradova?

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:53 

nije zgoreg pomenuti ni te malograđanske pojavnosti u narodu :D

I ja mislim da u ovome grmu često leži zec :D.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:55 

Lebowski je napisao/la:
Što se Srbi toliko stide svojih rođenih gradova?

A kao nema Bošnjakinja koje bi radije dijete rodili u Šeheru nego u Maglaju :D

Dajte molim vas, takve malograđanštine je uvijek bilo a i danas ih ima, garant :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 21:55 

Nebula je napisao/la:
BANJALUKA - Već deceniju i po u RS ih više umire nego ih se rađa, a pozitivan prirodni priraštaj prošle godine zabilježen je u samo sedam opština u RS, dok je u ostalih 55 više umiralo nego što se čuo dječji prvi plač.

U Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru lani se nije čuo plač novorođenčeta, dok je u Donjem Žabaru za 365 dana 2010. godine rođen samo jedan dječak.

E sad pitanje za gospodina Agu: Da li se taj dječak rodio baš u Donjem Žabaru ili u nekoj bolnici u nekom gradu? Naravno da se rodio u nekom gradu ali vodi se kao rođen u Donjem Žabaru. That's what I am talking about :D

Kako znas da nije roden u kuci? :zubati

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 22:00 

Ibar je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

Kako znas da nije roden u kuci? :zubati

2012. je godina :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 22:04 

Nebula je napisao/la:

2012. je godina :D

U jebote, koji argument :D
Kao ono, nemoguće se roditi u svojoj kući jer je eto, kao 2012. odnosno 21. vek =))
Nego, hajmo mi malo o ukidanju ćetniteta, neka se djeca rađaju đe god im prahne da izlete iz mamine mace :D

Vrh

PostPostano: 20 svi 2012, 22:05 

Aga, pa čestitaj mi bre! Ode Tadić ko jaje s groba!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33949 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 1358  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Hagresor 2.0, Marko80, Teuton i 57 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: