HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 pro 2025, 16:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 488 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Francis Boyle misli da će se fašistička tvorevina raspasti
PostPostano: 16 kol 2012, 22:04 

Lijepo se navodi izvor iz kojeg je tekst postan.Takodje je zanimljivo i na koji nacin je napisano.Dakako ne uobicajno.I pisano je 1820 g.

Nije juce.Ja bih rekla da je tekst vjerodostojan :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:06 

I opet, kopiraš nam isti post bez ičega... I opet, ne vidim kakve to veze ima sa diskusijom koju vodimo? :neznam

Koliko vidim radi se o raspravi između Marka Bruerovića i nekoga (nikako iz tvojih postova da vidimo koga!??), a ko se slaže sa Pavlom Josifom Šafarikom (inače Slovak i uvaženi slavista, istoričar, etnograf itd) oko pripadnosti nekih zemalja.

Takođe, godina 1820. mi je tu sumnjiva (ali ne mora da znači da sam u pravu). Šafarik je tada jako mlad.

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Lijepo se navodi izvor iz kojeg je tekst postan.

Gde? Sad me baš zanima tekst u celosti.

Uopšte ne osporavam njegov sadržaj. Hrvati su imali te povremene ispade nepriznavanja postojanja Srba, kao što je bilo i sa druge strane.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:08 

Marko Bruerović, also Marc Bruère Desrivaux, (born in Lyon 1770 - died in Cyprus 1823) was a Croatian writer and dramatist of French origin.

Son of the French consul to Republic of Ragusa René Bruere-Desrivaux (1736-1817). He arrived very young in Dubrovnik to attend local studies with a native teacher (a Jesuit Đuro Ferić) and in company of the children of the local notables he spent his entire life in Bosnia and Dalmatia.

The first small book Marko wrote (“Per le nozze de N.S. Nicolo Sorgo colla nobil Dama Comtessa Elena Sorgo”) dates from 1789 and was written in Italian. He also wrote comedies, satirical poems and astrology studies. The main writings of Bruerović were published by the magazines Dubrovnik (in 1852) and Slovinac (in 1878) in Croatian.

In 1793 he was engaged for 4 years in diplomatic work in Travnik (Bosnia and Herzegovina) as merchant attaché, where he also helped the Jewish merchants (based in Sarajevo). He and his wife Katarina Hodić, a Bosnian Croat, had two children. Later after the death of his wife, he remarried with Mara Kisić.

For the history of Croatia, he is important also because of his remark about his co-citizens that forgot and neglected their origins (neki se Dubrovčani odriču hrvatske starine; some Dubrovnikans are giving up of their Croat ancient origins).[1]

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:10 

Lebowski je napisao/la:
Jagnje, šta želiš reći ovim gore, mrsko mi čitati.

Joj, kojim? Emt napravi zbrku. Uleti devojka sa wikipedijom i nikako da mi odgovori.

Šta te tačno zanima?

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:12 

Kako da nema ? Ti kao pripadnik naroda nastao od sluznja, donosim ti relevantne izvore, a imas i pisca i njegov opus pa fino prelistaj da li je dio teksta podvala, osporavas ovdje nekom vjeru i naciju.Plus laziras kojekakve komunisticke gluposti kojima zelis izmijeniti tok.
Komentiraj dio koji je yanimljiv.U vezi sluga i sluznja koji su navedeni.Ospori ih nekim tekstom prije 1820.Inace je Bosnjo i Nebula izgleda u pravu :)

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:13 

Lijepo se navodi izvor iz kojeg je tekst postan.Takodje je zanimljivo i na koji nacin je napisano.Dakako ne uobicajno.I pisano je 1820 g.

Nije juce.Ja bih rekla da je tekst vjerodostojan :D

Pa govana je bilo i 1820. ako uzmemo u obzir da je to što navodite stvarno iz 1820 :D

Budimo ozbiljni, 21. je vek, doba ulaska u zajednicu srećnih europskih naroda je u punom jeku, med i mleko samo što nisu potekli a mi se i dalje zamajavamo "autorima" i jedni drugima spočitavamo pravo na Otadžbimu a ona pati i grca u bolnom ropcu :D

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:14 

Janje posta ćirilicu. Sumnjam kako je mlađi znaju čitat. To je kao da zabiješ gol a niko ne zna da si ga zabio. :laugh

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:16 

Kako da nema ? Ti kao pripadnik naroda nastao od sluznja, donosim ti relevantne izvore, a imas i pisca i njegov opus pa fino prelistaj da li je dio teksta podvala, osporavas ovdje nekom vjeru i naciju.Plus laziras kojekakve komunisticke gluposti kojima zelis izmijeniti tok.
Komentiraj dio koji je yanimljiv.U vezi sluga i sluznja koji su navedeni.Ospori ih nekim tekstom prije 1820.Inace je Bosnjo i Nebula izgleda u pravu :)

Ti baš nikako da ukapiraš šta je relevantan izvor. :zubati

Daj ti meni to da vidim lepo, ok? Nisi valjda samo kopirala neki post ili isečak kao što obično radiš.

A za ovo drugo, smešno je što ni sama ne znaš koliko si neobrazovana. Još gore, i kada ti neko skrene pažnju, ti to zanemariš i nastaviš da se brukaš. I eno ti naslovna strana istorije iz 1794. par postova gore. Piše Istorija slovenskih naroda, posebno Hrvata, Bugara i Srba (kao balkanskih). To je valjda pre 1820. A onda imaš i povelju kralja Tvrtka iz 14. veka, što je opet valjda pre 1820. gde se čovek potpiso kao kralj Srba. To mora da je neki mazohista i sluga, a?

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:17 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Janje posta ćirilicu. Sumnjam kako je mlađi znaju čitat. To je kao da zabiješ gol a niko ne zna da si ga zabio. :laugh

Pa znaš kako, nisu ovde svi mlađi. A neki mlađi i znaju čitati.

Treće, stavio sam fotke koje sam slikao lično, a radi se o originalnim časopisima iz 19. i 20. veka. Jbg, tu nema google translate. :zubati

Koga zanima, neka si prevede podvučenih par reči ako već ne zna više.

Imaju pozdravni govori predstavnika srpskih udruženja iz Srbije, CG, BiH, A-U-"Vojvodine", dva hrvatska predstavnika, slovenačkog predstavnika, pozdravi od Čeha, Bugara itd. A opet neko nedostaje... hm...

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:21 

"Servia" je došla na zapad iz grčkog jezika , "Σερβία" gdje se slovo beta čita kao "V" dok je u starogrčkom bilo "B".I tu je sva priča , prvi su prepravku napravili Englezi ,a čini mi se Portugalci još koriste Servia :zubati

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:22 

Gospodine Brigada, zašto se uopšte zamarate s tijem stvarima kad je danas sve moguće pa tako i izmisliti nekog i predstaviti ga istoričarem svjetskog glasa koji tvrdi ovo ili ono, plasirati na Wiki a onda samo pratiti kako se vaša umotvorina širi internetskim zviježđem :D
A čak i poznatom i stvarnom istoričaru svjetskog glasa umetnuti ono što nikad ni u ludilu ne bi napisao :D

Daklem, samo opušteno :D

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:22 

Dzaba postas cirilicu.Uglavnom po Breuerovicevim navodima ispada da ste vi zbilja od rijeci Sluga, napravili ime narodu.Servi, Srblji itd.No osnovica i prevod je sluga/ sluzanj.Zar ne ?
A 1820, jos uvijek ste u nedoumici oko naziva.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:24 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:

Pa znaš kako, nisu ovde svi mlađi. A neki mlađi i znaju čitati.

Treće, stavio sam fotke koje sam slikao lično, a radi se o originalnim časopisima iz 19. i 20. veka. Jbg, tu nema google translate. :zubati

Koga zanima, neka si prevede podvučenih par reči ako već ne zna više.

Imaju pozdravni govori predstavnika srpskih udruženja iz Srbije, CG, BiH, A-U-"Vojvodine", dva hrvatska predstavnika, slovenačkog predstavnika, pozdravi od Čeha, Bugara itd. A opet neko nedostaje... hm...

Što bi Leb rek'o: "Mrsko mi čitat!" :laugh

Ja bih to vratio u škole, bar kao izborni.

Vrh

Dzaba postas cirilicu.Uglavnom po Breuerovicevim navodima ispada da ste vi zbilja od rijeci Sluga, napravili ime narodu.Servi, Srblji itd.No osnovica i prevod je sluga/ sluzanj.Zar ne ?
A 1820, jos uvijek ste u nedoumici oko naziva.

Onda bi trebao Srbin biti prvi i jedini predsjednik Bosne. Nešto kao Obama od bivših robova sin danas President.

Vrh

ZlatkoZG je napisao/la:
"Servia" je došla na zapad iz grčkog jezika , "Σερβία" gdje se slovo beta čita kao "V" dok je u starogrčkom bilo "B".I tu je sva priča , prvi su prepravku napravili Englezi ,a čini mi se Portugalci još koriste Servia :zubati

Ali šta možemo kad debilizatori ne znaju ni osnove grčkog alfabeta ili eventualno znaju samo ono čuveno: alfa, beta, gama, delta i tu svijet za njih prestaje :D

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:26 

Agathonikos je napisao/la:
Gospodine Brigada, zašto se uopšte zamarate s tijem stvarima kad je danas sve moguće pa tako i izmisliti nekog i predstaviti ga istoričarem svjetskog glasa koji tvrdi ovo ili ono, plasirati na Wiki a onda samo pratiti kako se vaša umotvorina širi internetskim zviježđem :D
A čak i poznatom i stvarnom istoričaru svjetskog glasa umetnuti ono što nikad ni u ludilu ne bi napisao :D

Daklem, samo opušteno :D

Ma Emt lupa kao po običaju. Sad ignoriše sve postove i unedogled ponavlja ono što je rekla u prvom, iako sam joj još pre toga stavio dva starija izvora (gde zapravo i vidimo o čemu se radi, a nije reč o neispravnom linku sa wiki).

Zapravo sam u priču ušao kao podrška uvaženom kolegi Zadru. Možda ste i sami primetili gospodine Aga, da ne koristim svoje zvanje da otvaram teme ili postojeće zasipam materijalom. Prosto, sa nekim ljudima je to gubitak vremena, a nisam fanatik kao naš, trenutno banirani, prijatelj iz Tuzle.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:27 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Piše Istorija slovenskih naroda, posebno Hrvata, Bugara i Srba (kao balkanskih). To je valjda pre 1820. A onda imaš i povelju kralja Tvrtka iz 14. veka, što je opet valjda pre 1820. gde se čovek potpiso kao kralj Srba. To mora da je neki mazohista i sluga, a?

Pa čoveče, Bošnjaci nisu Slaveni, autohtoni narod koji živi ovdje od pamtiveka. Zato ih nema. :neznam

Tvrtko se potpisao kao kralj Srba? To obično znači neko ko vlada nad nekim, nečim.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:27 

Imaju tu Srblji- Srbljija, onda Srbinci -Srbinka.U nedoumici ste tvrdi covjek.Puk koji sam ne zna kako se zove :))

Pise vam lijepo.Serviju pominje kao osnovicu iz koje izvlacite nazive.A onda parama se djeca po Srbiji potplacuju da se nazivaju Srbima :))

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:29 

Agathonikos je napisao/la:
Ali šta možemo kad debilizatori ne znaju ni osnove grčkog alfabeta ili eventualno znaju samo ono čuveno: alfa, beta, gama, delta i tu svijet za njih prestaje :D

Ali ima još sevdaha u priči ,najbolja je teorija Hakije Zoranića :sega da su Bošnjaci jedini potomci Ilira ,za ove neke Bošnjačke "naučnike" je Jovan Deretić maher :laugh

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:29 

Ma sve u redu, samo pit'o bi vas i jedne i druge Bajazid: A đe sam tu ja? :D

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:30 

KRAJEM 19-TOG STOLJEĆA VASA PELAGIĆ POTPLAĆIVAO DJECU PO BOSNI DA SE ZOVU "SRBIMA".

Po instrukcijama "Načertanija" Ilije Garasanina (na slici,lijevo) iz 1844 godine,a posebno poslije suludog clanka Vuka Stefanovica pod nazivom "Srbi,svi i svuda" objavljenog nedugo potom,1849.godine,,Sluge (Servi) su poceli proglasavati "Srbima",prakticno ko im je god pao na pamet,ne birajuci sredstva ni nacine.

Kako se postajalo "Srbinom" krajem 19 stoljeca? Dekretom,parama!

Na sljedecoj slici su navedni podaci o tome kako su Sluge krajem 19 stoljeca proglasavali "Srbinom" svakog stranca,koji bi u Srbiji proveo 10 godina!!

Sto se Bosne tice,izmedju ostalih,koristili su i novac,konkretno austrougarski kovani novac "krajcare " (kreuzer),i potplacivali po Bosni djecu da se zovu Srbima! Nije moglo drugacije!!!

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:31 

ZlatkoZG je napisao/la:

Ali ima još sevdaha u priči ,najbolja je teorija Hakije Zoranića :sega da su Bošnjaci jedini potomci Ilira ,za ove neke Bošnjačke "naučnike" je Jovan Deretić maher :laugh

Dietilamid lizerginske kiseline ili u narodu poznatiji kao LSD :D

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:32 

Evo opet "Načertanije" ,nemogu bez Ilije Garašanina (čovjek je trebao naplaćivati svoj rad bio bi bogatiji od Billa Gatesa) ,DzoniBG imaš novu mušteriju :smajl007

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:33 

Zajebali se sa kad su prepisivali sa ćirilice na latinicu, umjesto Servi ostalo Serbi. Ono jedno slovo - B odnosno V na ćirilici.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2012, 22:33 

KRAJEM 19-TOG STOLJEĆA VASA PELAGIĆ POTPLAĆIVAO DJECU PO BOSNI DA SE ZOVU "SRBIMA".

Potvrđujem. I meni je dao 5 groša :sega

Znači, tunajt je ludilo na ovom elitnom i slobodarskom forumu :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 488 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 20  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Robbie MO, Salivator, Teuton, Tomba17, VUKsaJUGA i 68 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: