HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 stu 2024, 12:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 199 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatsko kulturno društvo Napredak
PostPostano: 09 svi 2009, 09:46 

http://www.napredak.com.ba/

Važan čimbenik i okupljalište Hrvata Sarajeva kako u ratu, tako i u miru.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

Naslov: Re: Hrvatsko kulturno društvo Napredak
PostPostano: 09 svi 2009, 20:28 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
RajvoSa je napisao/la:
http://www.napredak.com.ba/

Važan čimbenik i okupljalište Hrvata Sarajeva kako u ratu, tako i u miru.

Uprava

Predsjednik
Prof. dr. Franjo Topić (Sarajevo)

Dopredsjednici:
Dražen Rebić (Sarajevo)
mr. Nikola Čiča (Tuzla)
Vlado Luburić (Zagreb)
Filip Zloušić (Beč)
mr. Dario Vučić (Sarajevo)

Glavni tajnik
Vanja Gavran (Posušje)

Tajnik
Frano Milić (Uskoplje)

Središnja uprava:
dr. Vesna Jurišić (Sarajevo)
dr. Vera Katz (Sarajevo)
Blago Mikulić (Sarajevo)
mr. Krunoslav Šetka (Mostar)
Antun Mrkonjić (Žepče)
Robert Čabraja (Bosanski Brod)
Ljubo Begić (Posušje)
mr. Stipe Prlić (Grude)
Ljubo Lovrić (Jajce)
Tomislav Vrdoljak (Knin)
Mladen Rudež (Sarajevo)
Gradimir Gojer (Sarajevo)
Lidija Korać (Sarajevo)
Anto Zirdum (Vitez)

Nadzorni odbor:
Jakov Gavran (Fojnica)
prof. dr. Stiepo Andrijić (Sarajevo)
Ljubo Pavlović (Vitez)
Zdenko Antunović (Bugojno)
Ankica Rosandić (Gračac)

Stegovni sud:
mr. Luka Brković (Sarajevo)
Branko Ekert (Sarajevo)
prof. dr. fra Velimir Valjan (Sarajevo)

Mene interesira, jesu li Napretku bliski Gradimir Gojer, Ivan i Dubravko Lovrenović, Božidar Matić (bivši direktor Energoinvesta), Mile Stojić, odnosno kome i kakvim opcijama su bliski takvi likovi. Da ne govorim o Vrkić, Komšiću i sl. Jel uopće se javno izjašnjavaju Hrvatima, potpomažu li Napredak, promoviraju li neko hrvatstvo?

P.S.
Nisam znao da je i Lidija Korać bliska Napretku.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2009, 20:35 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ups, viđoh i Gojera na listi. Tu je.

Vrh

PostPostano: 10 svi 2009, 10:41 

Ne, predpostavljam da je njima i "Napredak" previše nacionalno obojen.....mada me je iznenadio angažman Gojera. dr Vera Katz piše dobre povijesne članke, jedan od njih je studij o položaju Hrvata u ratnom Sarajevu. Dobro je to odradila, samo me iznenadilo da je i u toj studiji napala Hercegovce, i to zbog organiziranog izvlačenja Hrvata iz Sarajeva (pogotovo onih koji su imali hercegovačko porijeklo). Kada nađem to, okačit ću negdje.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 16 svi 2009, 00:29 

Meni taj napredak sa Topicem smrdi.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 16 svi 2009, 03:12 

Kad neko spomene Gojera meni na paet odmah pada postavljanje kamena temeljca za HNK u mostaru. Tada se gore navedeni javio telefonom u emisiju RTMO i govorio kako je to fašizam i zločin..

A Napredak mi baš i ne miriše. Eno u Mostaru im je obnovljena ona zgrada al nikakvih aktivnosti. Meni se čini da da je taj Napredak ustvari ustanova za uhljebljenje ikebana.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2009, 18:46 

napredak je ustanova za uhljebljenje komunjara

Vrh

PostPostano: 30 kol 2009, 17:40 

RajvoSa je napisao/la:
Ne, predpostavljam da je njima i "Napredak" previše nacionalno obojen.....mada me je iznenadio angažman Gojera. dr Vera Katz piše dobre povijesne članke, jedan od njih je studij o položaju Hrvata u ratnom Sarajevu. Dobro je to odradila, samo me iznenadilo da je i u toj studiji napala Hercegovce, i to zbog organiziranog izvlačenja Hrvata iz Sarajeva (pogotovo onih koji su imali hercegovačko porijeklo). Kada nađem to, okačit ću negdje.

Procitao sam clanak Vere Katz, naravno vrlo zanimljivo stajaliste, nazalost ima puno djelova u kojima se ne mogu sloziti sa njom, ali to je zena vidjela, dozivjela, to stavila na papir. Zao mi je sto nije stavila na papir kada su bojovnici HVO-a zavrsili u kasarni (Citaj: zatvor, ali fakticki logor za mucenje) Viktor Bubanj, nakon razoružavanja i zarobljavanja brigade, od strane I. korpusa Armije BiH, 6. studenog 1993.

Koji su ih junacki zarobili nakon sto su obavjestili HVO da se ocekuje napad te da ce poslati pojacanje i pojacanje je naravno doslo ali kada je doslo pogodno vrijeme i trenutak pripadnici ARBiH uperili im puske u ledja i zarobili.

Nemam neko visoko misljenje o Topicu ustvari biti cu posten nemam nikakovo misljenje o tom covjeku, ma sto reci o Topicu kada mu je u upravi Gradimir Gojer jedan tipicni primjerak beskicmenjaka, koji je uspio da evoluira u RIKVERC. A opet to je normalno da bi opstao ti se moras okruziti ljudima slicnima sebi. (S kim si, takav si. Narodna)

To sto je Napredak pomogao Hrvatskome puku sada mogu pricati jedino za Sarajevo, mislim da su pomogli sebi, samo sebi i uskome krugu ljudi koji su uspjeli da se uklope u tu Huntu, pod vodstvom vrhovnog vladara te male sekte Topica.

A onda jeli tako prirede neki Bozicni turnir kako bi pokazali da su oni Hrvati, i kultura i bla bla bla. A sto inace postoje ljudi koji ne znaju sto ce jesti sutra, od istih tih hrvata, zaboli Topica i njegovo privatno kulturno drustvo neki cosak. Nek je on potrosio lovu na nove lopte i dresove, reklame i vecernje domjenke.

Ali sve bi ovo bilo i vise nego super kada bi to samo bio NAPREDAK, bojim se da tu ima jos NAPREDOVICA.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2009, 20:15 

Ako su stavovi Napretka jednaki Topićevim stavovima iz NU2 , Napredak treba jednostavno prekrižiti...

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2009, 00:37 

PCM je napisao/la:
Ako su stavovi Napretka jednaki Topićevim stavovima iz NU2 , Napredak treba jednostavno prekrižiti...

Bolje ući u Napredak (ne mislim samo na jednog pojedinca), ojačati i pokušati smijeniti Topića (opet ne mislim samo na Topića, već i ostale koji mu nose vodu), duži i teži put, ali tako nam je uvijek bilo... :zivili

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2009, 01:08 

Napredak je prestara institucija da bi ju se prekrižilo, ( stipendirala 2 Nobelovca itd. ).
Jednostavno treba potisnuti te ahdnama-kadrove.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2009, 01:16 

Robbie MO je napisao/la:
Napredak je prestara institucija da bi ju se prekrižilo, ( stipendirala 2 Nobelovca itd. ).
Jednostavno treba potisnuti te ahdnama-kadrove.

:smajl007 :palacgore2

Vrh

PostPostano: 02 ruj 2009, 16:56 

Pessimus dux je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Bolje ući u Napredak (ne mislim samo na jednog pojedinca), ojačati i pokušati smijeniti Topića (opet ne mislim samo na Topića, već i ostale koji mu nose vodu), duži i teži put, ali tako nam je uvijek bilo... :zivili

Ne znam sto bi dodao, osim potpisao ovaj post od Pessimus dux-a. Mozda (ili sigurno) ipak nisu krivi pojedinci u tolikoj mjeri koliko je kriva nasa neaktivnost! :kava

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 21:45 

Nakon ovih priloga u nedostatku vremena krenuh googlati ove Napretkove stipendiste. I tako dođe na red i Bjanka Badrov...

slika

Nationality: Bosnian
Native language: Bosnian

Na studijsku razmjenu otišla u Tursku...

Draga Bjankice, ako ovo pročitaš molim te objasni, kako te nije sram uzimat stipendiju hrvatskog (iako bi o tome mogli raspravljat) kulturnog društva?! Kako imaš obraza stati pred druge stipendiste Napretka i predavat im na tom tvom "bosanskom"?

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 22:14 

MRSHO je napisao/la:
Nakon ovih priloga u nedostatku vremena krenuh googlati ove Napretkove stipendiste. I tako dođe na red i Bjanka Badrov...

Nationality: Bosnian
Native language: Bosnian [ :eek ]

Na studijsku razmjenu otišla u Tursku...

Draga Bjankice, ako ovo pročitaš molim te objasni, kako te nije sram uzimat stipendiju hrvatskog (iako bi o tome mogli raspravljat) kulturnog društva?! Kako imaš obraza stati pred druge stipendiste Napretka i predavat im na tom tvom "bosanskom"?

Skandalozno na što se troši moj novac. :eek

U dokumentaciji potrebnoj za dobivanje stipendije ne postoji rubrika narodnost, dovoljna je članska iskaznica:
http://www.hkdnapredak.com/ss2/napredak/iexna/Stipendije_files/Prijavni%20obrazac%202011-2012_1.doc
http://www.hkdnapredak.com/ss2/napredak/iexna/Stipendije_files/Natjecaj%20za%20stipendije%202011%20-%202012_1.pdf

Istina, u Statutu (Članci 24, 25. i 26. koji reguliraju članstvo ne specificiraju tko može biti član), samo bi možda Članak 26., stavak 6. mogao biti temelj za žalbu, jer je njeno izjašnjavanje diskvalificira od ciljeva iznesenih u Članku 11., stavcima 1., 2. i 3.
Statut: http://hkdnapredak.com/root/index.php?option=com_wrapper&Itemid=158

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 22:31 

Žao mi je cure ali ovo društvo se doista zove: Hrvatsko kulturno društvo Napredak; i dok god je tako...

Valjda ima i neko bosansko... :neznam

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 23:49 

hehe kad sam ja pisao o ovome hehe buši buši hehe
šteta što mala nije ostala u turskoj bilo bi joj ljepše svoj na svome hehhe

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 11 ožu 2012, 23:50 

Aztec je napisao/la:
Meni taj napredak sa Topicem smrdi.

slika

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2012, 10:39 

Mala stvarno dobro izgleda.

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2012, 18:51 

Ne budite tako strogi. :wink

Vrh

PostPostano: 12 ožu 2012, 19:30 

Podružnica HKD Napredak Uskoplje od svoje obnoviteljske Skupštine, već davne 1990. godine, trudi se da, uglavnom kroz rad sekcije folklora, sačuva naše običaje, našu nošnju, našu izvornu narodnu pjesmu.
"Uskopaljske jeseni" koje je ova Podružnica organizirala već 12 puta postale su značajan kulturni događaj za Županiju Središnja Bosna, te je kao takva manifestacija uvrštena i u proračun Županije. Sudjeluju i na značajnim kulturnim priredbama širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zapaženi su nastupio ove Podružnice na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, u Gašincima, na proslavi 100 godina HKD Napretka u Sarajevu, na otvaranju hrvatskog radija Gornje Austrije, na proslavi Svetog Vlaha u Dubrovniku.
Pored folklorne sekcije Podružnica pokušava osposobiti knjižnicu, Internet centar, tamburaški orkestar, dramsku sekciju. Društvo trenutno broji 120 članova od kojih je 70 mladih.
No, zadnja gesta Podružnice HKD Napretka Uskoplje zasjenila je sve nabrojano. Naime, Podružnica je, od svojih skromnih sredstava, odlučila dodijeliti dvije stipendije. Tko se u Uskoplju još ne sjeća velike tragedije obitelji Kolak i Budimir. Svima su u sjećanju tragično preminuli Zdravko i Dragica Kolak te Vjeko i Ninđa Budimir.
Podružnica HKD Napretka Uskoplje je za dvije djevojke iz ovih obitelji, i svojim aktivnim članicama, Mariji Kolak i Magdaleni Budimir, dodijelila stipendije i tako svima pokazali da napretkovci imaju veliko srce. Kako sami članovi Podružnice ističu ovo im je najznačajnija odluka ove godine i njome se ponose svi članovi više nego bilo kojim nastupom.

vjest iz 05./2009.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2012, 11:34 

Ko što Junuz već reče, u određenom okruženju i pod određenim okolnostima dolazi do mutacije. Ne evolucije, jer to podrazumijeva da je riječ o superiornoj verziji, nego baš o mutaciji koja je nužna da bi se opstalo. No rekao bih da je riječ o mutaciji iz Jugoslavena u Bosance, jer mi doista nisu poznati primjeri ljudi koji su se 1991 izjasnili kao Hrvati, a da bi kasnije postali Bosanci.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2012, 11:40 

Sigurno joj se dečko zove Armin, a da joj ponudiš dobar posao u MO ili ZG, odjebala bi ona i Armina i Sarajevo i bosanstvo.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2012, 12:39 

Ministry of Sound je napisao/la:
No rekao bih da je riječ o mutaciji iz Jugoslavena u Bosance, jer mi doista nisu poznati primjeri ljudi koji su se 1991 izjasnili kao Hrvati, a da bi kasnije postali Bosanci.

Pa to je to, najveći Jugoslaveni su preko noći postali najveći Bosanci (ili Bosanci i Hercegovci).

Svi oni koje ja znam i koji su se smatrali Muslimanima 1989 tada su bili za Bosnu i Hercegovinu a Juga ih je manje zanimala. Dok su druga, malobrojnija skupina bili Jugoslavenski orjentirani muslimani koji su se identificirali sa Jugoslavijom a mnogo manje sa BiH.
U ratu se dešava preokret - Muslimani ostaju isti, samo mijenjaju ime u Bošnjaci, međutim Jugoslaveni koji su se toliko furali na Jugoslaviju sada odjednom postaju Bosanci i Hercegovci i sa istim žarom propagiraju svopje ideje. Ljudi koji su se kleli u Jugoslaviju i mislili da bez nje nema života sada se kunu u BiH, u svoju Bosansku ili Bosanskohercegovačku naciju, i smatraju da im bez nje nema života.
Sutra kada se stvari promjene i država se ponovno preokrene oni će opet biti nešto treće - Bošnjakistanci, Srbi, Krajišnici, Hrvati... i opet će biti spremni da ginu za te neke svoje "ideale". I to je između ostalog jedan od azloga zašto toliko prezirem one koji tvrde da su kao nekakvi Bosanci i Hercegovci, kunci palci.
Samo se nadam da pojedini u ovome neće naći neku perspektivu da Hrvati upregnu muslimane u svoju političku zapregu. :zubati

Dobro, malo smo se udaljili od teme. Konkretno sam mislio reći da bih se složio sa time da su korijeni tog nekog njenog Bosanstva vjerojatno u nekom njenom prijeratnom obiteljskom Jugoslavenstvu, jer se ovo o muslimanima-Jugoslavenima može primijeniti i na Hrvate, pa i Srbe, samo što se oni zbog mutacije (bravo, prava riječ), nisu razvili u Hrvatske državotvorce već u Bosanskohercegovačke, tj muslimanske.

Vrh

PostPostano: 13 ožu 2012, 12:42 

Čini mi se da je za vrijeme SFRJ bilo 100x lakše biti Hrvatom u Sarajevu (ili Beogradu), nego u današnjem Sarajevu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 199 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: maremare, Naša Kvačica, Patriota, Tomba17, VUKsaJUGA i 343 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: