|
|
Stranica: 2/19.
|
[ 456 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
teranova
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:31 |
|
|
pinco je napisao/la: teranova je napisao/la: Moderna srpska država je samostalna od 1878. Staraćemo se da takva i ostane.
Satraćete se da uđete u EU, ka i mi, ako vas budu tili primit, al sigurno oće i bićete sritni, tako to ide... Srbija je samostalna od ima par god, kad se razišla sa Crnon Goron, prije toga pristala bit 1918... Ko ludi smo bez evrointegracija, željni smo novih austrokomunističkih okova.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:32 |
|
|
teranova je napisao/la: dudu je napisao/la: takvu samostalnost imate i danas.  Pusti ti nas, gledaj malo sebe u zrcalo. Danke Dojčland. pa tako je bilo i 1878....
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pinco
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:35 |
|
|
teranova je napisao/la: pinco je napisao/la: Satraćete se da uđete u EU, ka i mi, ako vas budu tili primit, al sigurno oće i bićete sritni, tako to ide... Srbija je samostalna od ima par god, kad se razišla sa Crnon Goron, prije toga pristala bit 1918...
Ko ludi smo bez evrointegracija, željni smo novih austrokomunističkih okova. Aha, zato van i nije stalo, i rekli ste odlućno NE nećemo..... Kad medo nije moga dovatit kruške sa stabla reka je nisu ni zrile......
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:37 |
|
|
pinco je napisao/la: teranova je napisao/la: Ko ludi smo bez evrointegracija, željni smo novih austrokomunističkih okova.
Aha, zato van i nije stalo, i rekli ste odlućno NE nećemo..... Kad medo nije moga dovatit kruške sa stabla reka je nisu ni zrile...... Nikako da prihvatiš činjenicu da postoje i narodi sa slobodarskom tradicijom. Ja znam da je to nekima veoma teško da zamisle, ali ipak.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:41 |
|
|
teranova je napisao/la: pinco je napisao/la: Aha, zato van i nije stalo, i rekli ste odlućno NE nećemo..... Kad medo nije moga dovatit kruške sa stabla reka je nisu ni zrile......
Nikako da prihvatiš činjenicu da postoje i narodi sa slobodarskom tradicijom. Ja znam da je to nekima veoma teško da zamisle, ali ipak. to ovi što kad im ne paše europska politika zazivaju ruse i kineze, hajde se malo uozbilji....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:43 |
|
|
seherzada je napisao/la: Onako kao sto su se Bosnjaci muslimanske vjeroispovjedi samoprozivali Trucima, da bi im se kao dodvorili zbog radi svog nekog interesa, tako se danas Bosnjaci pravoslavne vjeroispovjedi samoprozivaju Srbima da bi im se dodvorili zbog radi nekog svog interesa, kao sto se i Bosnjaci katolicke vjeroispovjedi samoprozivaju Hrvatima da bi im se dodvorili radi nekog svog interesa.
Ovo gore je u sustini prava istina, ali isto tako, to je i potpuno legitimno pravo svake individue, da bude ono sto hoce biti.
Nacertanije, jedna od prvih pisanija koja podstice srpski nacionalizam. "U pet deka" sa dokumentima tipa "Mein Kampf" i sl. Na prvi pogled govori o integraciji zapadnog Balkana u jednu politicku jedinicu, "zajedno smo jaci", i sl. sto je plemenita ideja. Na drugi pogled govori o centralizaciji prvospomenute politicke jedinice u rukama odredjenog kruga ljudi, nazovi elite, koji upravljaju iz Begesa, sto je iracionalna ideja.
Realno gledano, mislim da je Nacertanije dokument proglasa o intencijama odredjenih politika unutar Ottomanske imperije i A-U monarhije, koji je bio prilicno pozitivno interesantan nekima iz Britanske imperije i Ruske carevine. Kada su Ottomanska imperija i A-U monarhija nestale sa politicke pozornice, politike Nacertanija su postale negativno interesantne onima iz Britanske imperije i Ruske carevine.
Danas, dokument koji je kontra ideje EU integracija, tako da bi mogle biti interesantne samo recimo Rusima. Seha, aj citaj to malo ozbiljnije... Tebi prija da su svi tad zvani Bosnjaci, pa i danas pokusavas da primenis tu istu matricu...a proslo je 165 godina. U to vreme nije postojala ni Nemacka, koja je bila rascepkana u Svetom Rimskom carstvu izmedju gradova-drzava i Prusije na istoku, ni Italija... ali su dosli Otto fon Bismark, i Garibaldi, i na slicnim programima nacionalnog preporoda ujedinili te drzave i heterogene ljude u jednu veliku zemlju, pri cemu su ti ljudi poceli sebe da gledaju kao Italijane i Nemce u modernom nacionalnom smislu. Srbija je pored Grka prva na Balkanu pokrenula proces nacionalnog budjenja...i koga ce najlakse da prizove pod svoja krila...pa svoj narod preko Drine koji se istom bogu molio, a i ostale koji su isti jezik govorili... taj proces je posle paralelno vodjen i iz Zagreba, gde je hrvatska elita u dobroj meri svoj nacionalni preporod podredila ilirskom i sveslovenskom pokretu koji je za cilj imao oslobodjenje od ropstva turcima i austrougarima... Bosanski pravoslavci(poreklom uglavnom Srbi naravno) su postali Srbi u nacionalnom smislu, katolici-Hrvati... a sta si ocekivala, da postanu i ostanu Bosanci kao nacija... jbg, to niste napravili, niste se budili, spavali ste na turskim cilimima... da ih nismo oterali, ne bi se pobunili i sklonili do 2237. godine, kad bi asteroid lupio o Majku... Navodis neke stvari koje nisu istina, procitaj detaljno, Garasanin poziva na ozbiljnu distancu i od Rusa i Austrijanaca, i jedne i druge vidi kao potencijalne protivnike nasim interesima, nikakva "pozitivna interesantnost" Rusima, a pogotovo Britancima koji sve do ww1 nikakav poseban odnos prema Balkanu nisu imali... Ono sto je ovde vazno, bosnjacka elita je ovaj dokument proglasila kao seme srpskog sovinizma, sto svakom ko procita je jasno da nije istina, ali posto malo ko ista cita, ostao je taj mit...koji mora da se nadogradjuje, pa tako imamo primer visokocenjenog Mufty-ja, koji onako udarnicki je zalegao za slobodni Sandzak 3.00 Nacertanije - Trecinu ubiti, trecinu proterati, trecinu pokrstiti Evo gore integralni tekst, ako neko nadje ove navode koji su ustvari ustaski proglas za ponasanje prema Srbima u ww2... ima od mene leskovacku muckalicu i litar vina 
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:52 |
|
|
osa je napisao/la: da li istina ili mit, ali definitivno, to je za hrvate loš dokument, za hrvate bi najbolje bilo da je ostala austro-ugarska, jer njenim propadanjem, prestalo je djelovanje pravne države na ovim prostorima, sad opet ulazimo u nešto(e.u.) uz što bi u odnosu na staru a-u, mogao staviti znak jednakosti, naravno uz opasku da je različito vrijeme, ali kontekst je isti. državna zajednica s ostalim slavenskim narodima nama ništa dobro nije donijela. Jao osa I posle se cude kako Muslimani velicaju svoje osvajace... O cemu pricas, kakva pravna drzava, jel si ti svestan da su Hrvati prvi put izasli na glasanje 1920 godine, da pre toga nesto sto je osnov svake normalne drzave, a to je biranje svojih predstavnika...to pod Austrijancima nisu imali... Al nisi ti usamljen u ovoj misli, dosta njih sam cuo da placu za AU...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 13:57 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: osa je napisao/la: da li istina ili mit, ali definitivno, to je za hrvate loš dokument, za hrvate bi najbolje bilo da je ostala austro-ugarska, jer njenim propadanjem, prestalo je djelovanje pravne države na ovim prostorima, sad opet ulazimo u nešto(e.u.) uz što bi u odnosu na staru a-u, mogao staviti znak jednakosti, naravno uz opasku da je različito vrijeme, ali kontekst je isti. državna zajednica s ostalim slavenskim narodima nama ništa dobro nije donijela. Jao osa I posle se cude kako Muslimani velicaju svoje osvajace... O cemu pricas, kakva pravna drzava, jel si ti svestan da su Hrvati prvi put izasli na glasanje 1920 godine, da pre toga nesto sto je osnov svake normalne drzave, a to je biranje svojih predstavnika...to pod Austrijancima nisu imali... Al nisi ti usamljen u ovoj misli, dosta njih sam cuo da placu za AU... ovako sam ja razmišljao početkom rata, kad sam imao 23 godine, danas pak razmišljam bitno drukčije, stariji sam, cijenim zerka pametniji a i imam nešto više životnog iskustva. nemoj komparirati izbor vlasti onda i sada, onda ni austrijanci nisu birali svoje predstavnike. meni su dovoljne praktične stvari, sjednem u automobil provozam se, pogledam kroz prozor i vidim šta je bolje a šta lošije, šta je napredno a šta zaostalo, nema tu velike filozofije...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pinco
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:01 |
|
|
teranova je napisao/la: pinco je napisao/la: Aha, zato van i nije stalo, i rekli ste odlućno NE nećemo..... Kad medo nije moga dovatit kruške sa stabla reka je nisu ni zrile......
Nikako da prihvatiš činjenicu da postoje i narodi sa slobodarskom tradicijom. Ja znam da je to nekima veoma teško da zamisle, ali ipak. Slobodarska tradicija, hihihihiihihih.... Ćekate da van EU baci kost ka ozebli sunce...... http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=06&dd=12&nav_category=11&nav_id=518400
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:06 |
|
|
osa je napisao/la: meni su dovoljne praktične stvari, sjednem u automobil provozam se, pogledam kroz prozor i vidim šta je bolje a šta lošije, šta je napredno a šta zaostalo, nema tu velike filozofije... ...e jbg... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:10 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: osa je napisao/la: meni su dovoljne praktične stvari, sjednem u automobil provozam se, pogledam kroz prozor i vidim šta je bolje a šta lošije, šta je napredno a šta zaostalo, nema tu velike filozofije... ...e jbg...  i tako dok se voziš, stvarno spozanš da ima nešto u onoj narodnoj "što južnije to tužnije"....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:26 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ono sto ja citam je da je ovo pre svega jugoslovenski proglas koji zaziva oslobodjenje Slovena od Turaka i Austrijanaca, sa voljom da Srbija stane na celo tog pokreta. Bosna je topionica u kojoj se i na fratre racuna, tu je tek pocela da se radja nacionalna svest, ne zeli se nikome vera ugasiti, cak ni prevesti u Srbe, pokazuje obzir "slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavši Bošnjaka"...
Pisano je na malo arhaicnom srpskom jeziku, nadam se da vam je citljivo... sa obzirom da je to kraj prve polovine 19. stoleca, delo je primereno tadasnjim proglasima nacionalnog budjenja sirom evrope, i samo maliciozni ovaj rad mogu povezati sa Seseljem i Milosevicem... Ja bih rekao da je potpora jugoslavenskoj ideji postojala kod svih bitnih društvenih slojeva kod Hrvata. Pravo pitanje je: gdje je puklo?
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:26 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pinco
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:33 |
|
|
teranova je napisao/la: pinco je napisao/la: Zašto poistovećuješ Borisa Tadića sa Srbijom? Nije ti to pametno. O ćemu ti prićaš, on je predsjednik Srbije, i službena van je politika ulazak u EU, znaći vlada i predsjednik, koji radu na tome. Pregovaraju aktvno, a to šta ti imaš drugo mišljenje je tvoja stvar, u svakoj državi ima euroskeptika, Boris Tadić i Vlada Srbije su legitimni predstavnici naroda, tj. oni su Srbija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:35 |
|
|
teranova je napisao/la: pinco je napisao/la: Zašto poistovećuješ Borisa Tadića sa Srbijom? Nije ti to pametno. ne, no će tebe poistovjećivati, jebo tadića.....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:36 |
|
|
pinco je napisao/la: teranova je napisao/la: Zašto poistovećuješ Borisa Tadića sa Srbijom? Nije ti to pametno.
O ćemu ti prićaš, on je predsjednik Srbije, i službena van je politika ulazak u EU, znaći vlada i predsjednik, koji radu na tome. Pregovaraju aktvno, a to šta ti imaš drugo mišljenje je tvoja stvar, u svakoj državi ima euroskeptika, Boris Tadić i Vlada Srbije su legitimni predstavnici naroda, tj. oni su Srbija. Misli šta hoćeš, on je politički "dead man walking".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:41 |
|
|
pjosip je napisao/la: Ja bih rekao da je potpora jugoslavenskoj ideji postojala kod svih bitnih društvenih slojeva kod Hrvata.
Pravo pitanje je: gdje je puklo?
Sto kaze moja pokojna baba - pita od govana se ne pravi Nije to moglo da funkcionise zajedno, samo nam je trebao citav vek da to skapiramo...i da se na kraju opasno zakrvimo...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pinco
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:43 |
|
|
teranova je napisao/la: pinco je napisao/la: O ćemu ti prićaš, on je predsjednik Srbije, i službena van je politika ulazak u EU, znaći vlada i predsjednik, koji radu na tome. Pregovaraju aktvno, a to šta ti imaš drugo mišljenje je tvoja stvar, u svakoj državi ima euroskeptika, Boris Tadić i Vlada Srbije su legitimni predstavnici naroda, tj. oni su Srbija.
Misli šta hoćeš, on je politički "dead man walking". Neman šta mislit, sve je jasno i događa se u sadašnjosti, Srbija traži kandidaturu za EU....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:44 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: pjosip je napisao/la: Ja bih rekao da je potpora jugoslavenskoj ideji postojala kod svih bitnih društvenih slojeva kod Hrvata.
Sto kaze moja pokojna baba - pita od govana se ne pravi Nije to moglo da funkcionise zajedno, samo nam je trebao citav vek da to skapiramo...i da se na kraju opasno zakrvimo... ma džoni krvili smo se mi cijelu povjest, mi u austrijskim vi u turskim postrojbama, samo se o tome ne priča, ali, bilo pa prošlo, ako je povjest učiteljica života, naučimo onda nešto iz toga, bar šta ne valja, da to ne ponavljamo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
teranova
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:45 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: pjosip je napisao/la: Ja bih rekao da je potpora jugoslavenskoj ideji postojala kod svih bitnih društvenih slojeva kod Hrvata.
Sto kaze moja pokojna baba - pita od govana se ne pravi Nije to moglo da funkcionise zajedno, samo nam je trebao citav vek da to skapiramo...i da se na kraju opasno zakrvimo... Pametni ljudi su to shvatili mnogo ranije, mislim da se Vojvoda Mišić očitovao po tom pitanju nedugo posle formiranja zajedničke države.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:52 |
|
|
teranova je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Sto kaze moja pokojna baba - pita od govana se ne pravi Nije to moglo da funkcionise zajedno, samo nam je trebao citav vek da to skapiramo...i da se na kraju opasno zakrvimo... Pametni ljudi su to shvatili mnogo ranije, mislim da se Vojvoda Mišić očitovao po tom pitanju nedugo posle formiranja zajedničke države. nešto je slično pričao i stjepan radić....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 14:54 |
|
|
osa je napisao/la: ma džoni krvili smo se mi cijelu povjest, mi u austrijskim vi u turskim postrojbama, samo se o tome ne priča, ali, bilo pa prošlo, ako je povjest učiteljica života, naučimo onda nešto iz toga, bar šta ne valja, da to ne ponavljamo.... Slazem se...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 16:02 |
|
|
Sto kaze moja pokojna baba - pita od govana se ne pravi Nije to moglo da funkcionise zajedno, samo nam je trebao citav vek da to skapiramo...i da se na kraju opasno zakrvimo... Ako će jedni dominirati u skoro svim aspektima društva-normalno da ne može funkcionirati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 16:02 |
|
|
Evo sjajna ekranizacija tog vremena, od 7.00 na prvom videu preko nastavka na drugom, dijalog Mihajla Obrenovica sa engleskom predstavnicom, opservacija engleske politike na Balkanu... pojavljuje se i Ilija Garasanin... nervira Turcina  p.s dijalog Natase Ninkovic i Nebojse Glogovca, oboje Hercegovci, iz Trebinja i Nevesinja 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Načertanije - istina i mit Postano: 16 pro 2011, 21:31 |
|
|
|
Načertanije je bilo najstrožije čuvana državna tajna kneževine, a potom kraljevine Srbije. Objavljen je javno tek 1906. godine
_________________ Neki Fadil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|