HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: ned lip 07, 2020 9:36 am.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]
Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 8:18 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Tekst je stariji ali nije loš za malo "backgrounda". Zipa bombastičnog naslova....stvarno ih lože.

Slobodna Bosna : Republika Srpska netaknuta , Herceg-Bosna do Tarčina, Bošnjaci u dvije enklave

Subota, 31 Siječanj 2009 09:29 Novine-Online
Nakon upravo okončane banjalučke epizode sapunice Prud, najprecizniju ocjenu ovog političkog serijala, u kojem glavne uloge igraju Milorad Dodik i Dragan Čović a sporednu Sulejman Tihić, dao je lider novooosnovane Demokratske partije Dragan Čavić. „Na sceni je koalicija lažova“, rekao je Čavić, reagirajući na tri posve oprečne interpretacije banjalučkog dogovora o teritorijalnom preustroju BiH.U interpretaciji samih aktera, dakle Dodika, Čovića i Tihića, u Banjoj Luci je dogovorena federalizacija BiH - formiranje tri etničke federalne jedinice od kojih je jedna Republika Srpska u sadašnjim granicama (Dodik). No, istovremeno je dogovorena i regionalizacija BiH - formiranje četiri ekonomske regije na cijelom prostoru BiH, uključujući dakle i Republiku Srpsku (Tihić), ali je dogovorena i etnička podjela Federacije BiH - formiranje trećeg entiteta s hrvatskom većinom koji bi dijelom zahvatio i prostor Republike Srpske (Čović)!Posve je dakle jasno da ni jedan od tri aktera banjalučkog dogovora ne govori istinu, odnosno da svaki član “koalicije lažova“ banjalučki dogovor o teritorijalnom preustroju BiH prvenstveno nastoji iskoristiti za vlastite političke ciljeve: kako bi zadobili prevlast i učvrstili lidersku poziciju u vlastitom nacionalnom korpusu.S tim su se ciljem Čović, Dodik i Tihić, i susreli u Prudu 8. novembra prošle godine, a činjenica da o svojim namjerama i dogovorima ni na koji način nisu obavijestili ostale koalicione partnere uvjerljivo dokazuje da im je uspjeh tzv. prudskog sporazuma sve vrijeme bio u drugom planu. Trojka iz Pruda prvenstveno je zainteresirana da se u očima domaće i međunarodne javnosti predstavi kao “konstruktivni faktor stabilnosti“ i da teret odgovornosti za neuspjeh reformi prevale na leđa političkih rivala. Da su se kojim slučajem rukovodili općedruštvenim a ne osobnim ciljevima, onda bi na razgovor u Prudu uključili sve lidere vladajuće šestorke, bez čijeg pristanka ionako ništa od dogovorenog ne mogu provesti u djelo.


PONOVNI USPON ČOVIĆA
Najveći politički profit iz banjalučkog dogovora, sasvim izvjesno, izvući će lider HDZ-a Dragan Čović. Nakon propalog aprilskog paketa ustavnih promjena, do tada neupitna liderska pozicija Čovića u hrvatskom narodu počela se opasno kruniti. Na scenu je isplivala rivalska partija HDZ 1990. predvođena Božom Ljubićem koja je neočekivano snažnim izbornim uzletom na parlamentarnim izborima 2006. godine opasno ugrozila višegodišnju dominaciju Čovića i njegovog HDZ-a. Pogonsko gorivo za uzlet Ljubićeve partije bilo je suprotstavljanje dvoentitetskoj podjeli BiH koju je (i glasovima HDZ-a Dragana Čovića) trebao “cementirati“ aprilski paket ustavnih promjena.

Kod golemog broja Hrvata Ljubićev HDZ 1990. podgrijao je nadu da odbijanje dvoentitetske podjele BiH otvara vrata za troentitetsku podjelu ili pak za predominantno etničku regionalizaciju BiH, što je kasnije formulirano Kreševskom deklaracijom, za čije je usvajanje najzaslužniji Ljubićev HDZ 1990. No, dogovor u Banjoj Luci o teritorijalom preustroju BiH, koji Čović interpretira kao pristanak Dodika i Tihića na formiranje hrvatskog entiteta, političko klatno snažno će pomjeriti prema HDZ-u i njegovom lideru Draganu Čoviću. Čak i u slučaju da banjalučki dogovor okonča potpunim krahom, što je gotovo izvjesno, Čović će iz akcije izaći kao politički pobjednik. Ako ništa drugo, s leđa će skinuti teški teret ranijeg pristanka na dvoentitetsku podjelu države.
DODIKOV DIKTAT
Banjalučki dogovor o teritorijalnom preustroju BiH politički će kapitalizirati i lider SNSD-a Milorad Dodik. U njegovoj interpretaciji, dogovor o teritorijalnom preustroju BiH uopće se ne tiče Republike Srpske koja je, kako kaže, “trajnija kategorija od BiH“. Dodikovu poziciju zaštitnika RS-a snažno je ojačao Dragan Čović nedavnom izjavom da je “RS plod Dejtona i ne postoji nitko tko je može ukinuti ili smanjiti joj granice“, na šta se Tihić nadovezao izjavom da je “RS realnost koju niko ne može ukinuti bez pristanka Srba“. (Dodiku je ova izjava bila toliko važna da je svojim medijskim poslušnicima naredio da Tihića proglase za “ličnost godine“). Nakon ovako intoniranih izjava i datih garancija, Dodik se posve relaksirano mogao upustiti u razgovor o teritorijalnom preustroju BiH. Već u startu postigao je dva važna cilja: od bošnjačkog i hrvatskog partnera izvukao je eksplicitno priznanje o nepovredivosti granica Republike Srpske, a predstavnicima međunarodne zajednice pružio je dokaze o vlastitoj spremnosti na “dijalog i kompromis“!

PRIJE ČETIRI GODINE TIHIĆ ZAGOVARAO PODJELU FBIH
Jedan visokopozicionirani član rukovodstva SDA u povjerenju nam je prepričao jednu zanimljivu epizodu od prije četiri godine koja se desila u stranačkom uredu lidera SDA Sulejmana Tihića. Nekolicinu najužih stranačkih suradnika okupljenih u njegovoj kancelariji, među kojim su bili Adnan Jahić, tadašnji potpredsjednik SDA, Adnan Terzić, zamjenik predsjednika, i Šefik Džaferović, tadašnji generalni sekretar SDA, Tihić je upitao za mišljenje o formiranju trećeg, hrvatskog entiteta. “Možda bi to bilo dobro rješenje“, rekao je Tihić. Jahić, Terzić i Džaferović uglas su rekli da bi svako otvaranje razgovora o mapama i unutrašnjim granicama neminovno poizvelo nove međunacionalne napetosti i sukobe, i nova pomjeranja stanovništva. Nakon što je saslušao sugovornike, Tihić se povukao riječima “ma, ja to samo onako pitam...“ Tri lidera - dvije mape

DODIK I ČOVIĆ USUGLASILI MAPE
Prema informacijama Slobodne Bosne, na narednom sastanku trojke koji će se održati u Mostaru, 23. februara, pored ostalog, razmatrat će se i konkretni prijedlozi teritorijalnog preustroja BiH. Dodikov prijedlog za mostarski sastanak već je spreman: na njegovoj mapi BiH debelom linijom oivičena je vanjska granica Republike Srpske, čije će poštivanje Dodik staviti kao preduvjet nastavka razgovora o teritorijalnom preustroju BiH.Čovićeva mapa teritorijalnog preustroja BiH, s kojom je načelno suglasan i Didik, uglavnom je poznata:

RS ostaje netaknuta u postojećim granicama dok bi se Federacija BiH podijelila na dva zaokružena nacionalna prostora. U bošnjačku federalnu jedinicu ušli bi Tuzlanski, Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Podrinjski kanton, s izuzetkom nekoliko općina u srednjoj Bosni s većinskim hrvatskim stanovništvom koje bi ostale u sastavu hrvatske federalne jedinice sastavljene od tri kantona: Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona. Tihićev prijedlog četiri ekonomske regije još je uvijek nedefiniran, no poznato je da bi središta tih regija bili gradovi Banja Luka, Bihać, Tuzla i Mostar, dok bi Sarajevo s Istočnim Sarajevom dobilo status disktrikta.


TIHIĆEV DEBAKL I lider SDA Sulejman Tihić, poput Dodika i Čovića, u prudsku avanturu upustio se iz razloga osobnog političkog probitka. Vlastoljubivi lider SDA nikako se ne uspijeva pomiriti s izbornim debaklom 2006. godine, kada je izgubio ne samo poziciju u Predsjedništvu BiH nego i neprikosnovenu lidersku poziciju unutar vlastite političke partije. Posljednje dvije godine Tihić je uglavnom potrošio u stalnim pokušajima političke marginalizacije i kompromitacije svog rivala i koalicionog partnera Harisa Silajdžića, nastojeći ga prokazati kao isključivog i netolerantnog političara, nespremnog na dijalog i kompromis. Za razliku od Silajdžića, Tihić je i tolerantan i kooperativan i još mu je samo falila neka konkretna akcija na kojoj bi dokazao svoju prednost nad Silajdžićem. Stoga je svu energiju usmjerio na prudski sporazum, od čijeg uspjeha uveliko ovisi i Tihićeva liderska pozicija u SDA, koja će se testirati uskoro, na partijskom izbornom kongresu zakazanom za kraj maja ove godine.

U odlučnu bitku protiv Silajdžića, ali i protiv unutarstranačkih neistomišljenika koji će mu na partijskom kongresu istaknuti protukandidata, Bakira Izetbegovića, Tihić je namjeravao ući ojačan političkim kapitalom “prudskog sporazuma“. Po svoj prilici, Tihićev plan se izjalovio: njegovo šurovanje s Dodikom i Čovićem izazvalo je masovni bijes goleme većine Bošnjaka koji poprima razmjere nacionalne antiprudske histerije! “Očekivao sam pohvale a ne ovako žustru reakciju“, skrušeno je izjavio Tihić nakon povratka iz Banje Luke, svjestan da bi ga prudska avantura mogla koštati političke karijere. (Kliker.info-Slobodna Bosna)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 8:29 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
slika

To je karta koju je "Slobodna Bosna" priložila uz ovaj članak. Nije baš tu sve jasno, crtaju granice sa linijarom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 8:37 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Karta iz "Poskoka"

Privitak:
prud2_copy.jpg
prud2_copy.jpg [ 48.47 KiB | Pogledano 9586 put/a. ]

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 9:38 am 
Offline

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 7:19 pm
Postovi: 3591
U muslimanskim redovima sada je raskol. Jedni su za nastavljanje Tihićeve politike a drugi za nikakvo popuštanje pred Hrvatima. predvodi ih Bakir Izetbegović koji je izjavio da neće dopustiti Hrvatima da postignu ono što su Srbi uspjeli.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 1:33 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 1:10 pm
Postovi: 4467
Inkvizitor je napisao/la:
U muslimanskim redovima sada je raskol. Jedni su za nastavljanje Tihićeve politike a drugi za nikakvo popuštanje pred Hrvatima. predvodi ih Bakir Izetbegović koji je izjavio da neće dopustiti Hrvatima da postignu ono što su Srbi uspjeli.Otkud ti ove informacije, Inkvi ?

Može li se o tome nešto više pročitati ?

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 1:39 pm 
Offline

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 7:19 pm
Postovi: 3591
pjosip je napisao/la:
Inkvizitor je napisao/la:
U muslimanskim redovima sada je raskol. Jedni su za nastavljanje Tihićeve politike a drugi za nikakvo popuštanje pred Hrvatima. predvodi ih Bakir Izetbegović koji je izjavio da neće dopustiti Hrvatima da postignu ono što su Srbi uspjeli.Otkud ti ove informacije, Inkvi ?

Može li se o tome nešto više pročitati ?


Pa ko gleda federalnu TV. Bilo je suočavanje i Bakir je doslovno izjavio. Ako ja budem predsjednik SDA neću potpisati Hrvatima ono što su dobili Srbi. To nek zaborave. I sve je u tom stilu. Na njegovoj strani je Hasan Čengić, siva eminencija SDA iz ratnog i poratnog razdoblja. Tihić je proskribiran jer kao dijeli "jednu i jedinu" a koliko je borba prizemna govori to da ga nazivaju ružnim čovječuljkom i Golumom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 1:55 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 1:10 pm
Postovi: 4467
Inkvizitor je napisao/la:
pjosip je napisao/la:
Otkud ti ove informacije, Inkvi ?
Može li se o tome nešto više pročitati ?

Pa ko gleda federalnu TV. Bilo je suočavanje i Bakir je doslovno izjavio. Ako ja budem predsjednik SDA neću potpisati Hrvatima ono što su dobili Srbi. To nek zaborave. I sve je u tom stilu. Na njegovoj strani je Hasan Čengić, siva eminencija SDA iz ratnog i poratnog razdoblja. Tihić je proskribiran jer kao dijeli "jednu i jedinu" a koliko je borba prizemna govori to da ga nazivaju ružnim čovječuljkom i Golumom.Dobro, meni ustvari nije jasno koji je krajnji cilj Muslimana poput Bakira i da li takvi stvarno misle da će nas asimilirati ?


Pogledajmo povijest:

- asimilacija u današnje vrijeme prolazi (a i tu ne potpuno) tamo gdje je zemlja bogata. Ne znam kad će BiH biti bogata, a ako i bude vrlo su male šanse da se to desi u skoro vrijeme - tako da ta mogućnost otpada u vodu.

- asimilacija prolazi u nehumanim i silom nametnutim vojnim pokoravanjima što nije slučaj u BiH. Kolikogod se Muslimani hvalili "poklapanjem", da bi nas "poklopili" bit će ima potrebno najmanje nekoliko stotina godina a do tad je pitanje što će se desiti.

-asimilacija ili bar nekakvo stapanje bi možda prošlo kad bi bio nekakav zajednički zadatak i cilj (ratni zadatak) čijim bi uspjeh spojio dvije etničke zajednice.


Oni ovdje pokušavaju asimilirati 2 etničke zajednice (Hrvate i Srbe) a niti su bogati, niti imaju snage i dopuštenje da nas vojno potčine a niti mi imamo zajedničkog cilja sa njima.


Ponekad mi se čini da je Muslimanima i njihovom vodstvu a'la Bakir stalo samo do inata u stilu - nema veze što ja propadam, ali propast ćemo svi jer nije onako kako ja hoću...

_________________
Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 2:02 pm 
Offline

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 7:19 pm
Postovi: 3591
ma ne računaju oni toliko na asimilaciju nego na iseljavanje. Više Hrvata nego Srba. Za Srbe pošto ih ima duplo više, proces bi duže trajao a imaju trenutno institucionalnu zaštitu. Njima su prva briga Hrvati. Prvo njih riješiti a sa Srbima poslije, ako bude prilike. Hrvati su im sad prioritet. Oni računaju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku a Bošnjaci Bosnu. Želje im daleko premašuju mogućnosti ali sve će pokušati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 2:36 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 2:12 pm
Postovi: 1903
Inkvizitor je napisao/la:
ma ne računaju oni toliko na asimilaciju nego na iseljavanje. Više Hrvata nego Srba. Za Srbe pošto ih ima duplo više, proces bi duže trajao a imaju trenutno institucionalnu zaštitu. Njima su prva briga Hrvati. Prvo njih riješiti a sa Srbima poslije, ako bude prilike. Hrvati su im sad prioritet. Oni računaju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku a Bošnjaci Bosnu. Želje im daleko premašuju mogućnosti ali sve će pokušati.


naravno, tome svjedoci njihov cjelokupan odnos naspram Hrvata...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: ned svi 03, 2009 2:39 pm 
Offline

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 1:55 pm
Postovi: 19
Pa nema tu puno tajni, muslimani i ne kriju kakve nade polazu u demografsku politiku.

Dakle, raseliti Hrvate, a naseliti ili izroditi sto veci broj Bosnjaka muslimana.

Od rata je prisutna ta teza "sa Srbima cemo tesko, ali cemo Hrvate pregaziti" i taj put slijede i danas. Ta sto Alija nije mudjahedine koncentrirao oko Srebrenice ili koridora? vec oko Hrvata u Sredisnjoj Bosni.

Nikada oni Hrvate nisu gledali kao prijatelje, i to je najveca hrvatska greska opcenito, ta "cvijece" politika. Nisu oni pristali uz Pavelica, jer su se kakti osjecali kao Hrvati, vec uz Hitlera, iz cisto pragmaticnih razloga. Uvijek su se okretali prema suncu, ne vrijedi slucajno ona o suncokretima, nakon propasti Hitlerove okrecu se Titu cije slike i danas drze iznad ulaznih vrata, mnogi od njih (ne racunam Alijine sljedbenike koji opet imaju neku svoju teoriju, da je Tito njih prevario, da zasto vec `45 nije uveo naziv Bosnjaci za taj narod i ukinuo Srbe i Hrvate u BiH, ali to je vec domen SF-a u kojem oni zive) dakle okrecu se Titu i vec tih godina su Titovi sljedbenici muslimani proganjali sve one koji su im istinu govorili u lice. Primjera radi profesor na filozofskom fakultetu u Sarajevu, Esad Cimic, koji je otvoreno tvrdio da Muslimani kao narod ili nacija ne postoje, na sto su ga muslimanski kadrovi iz KPJ (kojekakvi Dizdarevici, Pozderci i slicni) otpustili sa posla i protjerali u Zagreb.
Nakon Tita, dolazi Alija, koji im nudi ono sto sanjaju odavno, ali za sto nikada nisu imali snage ni javno o tome govoriti, da ne govorim pokusati u praksi. Drzava u kojoj se Bosnjaci muslimani biti temeljni, ili u najboljem slucaju po njih, jedini narod. Nacionalna bosnjacka drzava.

Jasno, sa Srbima ce ici tesko, ali Hrvate misle da mogu pregaziti. I tu lezi sva sustina muslimansko-bosnjacke politike danas. Nije slucajno njihova ostrica uperena ka "ustasama", Thomspon je zabranjen u Sarajevu ali ne i Lepa Brena, ne lizu se slucajno sa "antifasistom" Mesicem i zajednickim snagama udaraju na proustaske snage. Model ponasanja iz proslih desetljeca, kada je centar te politike bio malo istocnije, u Beogradu. Danas vise nema Beograda, ali politika zivi. Politika umjetnih nacija, hegemonije, zatiranja drugog i drugacijeg misljenja, jednoumlja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 7:59 am 
Offline

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 6:27 pm
Postovi: 4240
Evo sta je teritorijalno sporno.

slika

U Plavim opcinama zivi oko 225 000 Hrvata.

U "spornim" zutim opcinama zivi oko 175 000 Hrvata .

E sada kako teritorijano objediniti sve po mogucnosti opcine koje su zute u jedan entitet, a da Bosnjaci to dopuste ?

RS nisam ni dirao, jer cisto sumnjam da ce se moci ista tu uraditi.
I jos treba napomenuti da 10 ak tisuca Hrvata po procjenama ima u Brckom, koje je i Hrvatsko koliko i od druga dva naroda i to ne treba zaboraviti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 8:02 am 
Offline

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 7:19 pm
Postovi: 3591
Ultras1986 je napisao/la:
Evo sta je teritorijalno sporno.

slika

U Plavim opcinama zivi oko 225 000 Hrvata.

U "spornim" zutim opcinama zivi oko 175 000 Hrvata .

E sada kako teritorijano objediniti sve po mogucnosti opcine koje su zute u jedan entitet, a da Bosnjaci to dopuste ?

RS nisam ni dirao, jer cisto sumnjam da ce se moci ista tu uraditi.
I jos treba napomenuti da 10 ak tisuca Hrvata po procjenama ima u Brckom, koje je i Hrvatsko koliko i od druga dva naroda i to ne treba zaboraviti.


Ma nema šanse, budimo realni da oni pristanu ikad na tako nešto. Mislim to bi bilo doslovno getoiziranje i lagano odumiranje. A ta RS ona je monolitna dok stranci to hoće. Ona se mora reducirati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 8:12 am 
Offline

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 6:27 pm
Postovi: 4240
Inkvizitor je napisao/la:
Ultras1986 je napisao/la:
Evo sta je teritorijalno sporno.

slika

U Plavim opcinama zivi oko 225 000 Hrvata.

U "spornim" zutim opcinama zivi oko 175 000 Hrvata .

E sada kako teritorijano objediniti sve po mogucnosti opcine koje su zute u jedan entitet, a da Bosnjaci to dopuste ?

RS nisam ni dirao, jer cisto sumnjam da ce se moci ista tu uraditi.
I jos treba napomenuti da 10 ak tisuca Hrvata po procjenama ima u Brckom, koje je i Hrvatsko koliko i od druga dva naroda i to ne treba zaboraviti.


Ma nema šanse, budimo realni da oni pristanu ikad na tako nešto. Mislim to bi bilo doslovno getoiziranje i lagano odumiranje. A ta RS ona je monolitna dok stranci to hoće. Ona se mora reducirati.


Ja sam na forum.hr dao drama kartu po meni najoptimalniju sa preko 400 000 Hrvata na koju bi Bosnjaci pristali i u kojoj bi Hrvati bili oko 40%, ali se nitko nije slagao.

Druga opcija je da SBZ sa opcinama Zepce i Usora ide kao Distrikt, Mostar ide kao distrikt, Doljani ulaze u Hrv. entitet.

slika

Mada ja mislim kad oni iznesu kartu da ce to biti sok svima nidje veze sa nicim :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 10:54 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 2:00 am
Postovi: 520
Lokacija: HB
Inkvizitor je napisao/la:
ma ne računaju oni toliko na asimilaciju nego na iseljavanje. Više Hrvata nego Srba. Za Srbe pošto ih ima duplo više, proces bi duže trajao a imaju trenutno institucionalnu zaštitu. Njima su prva briga Hrvati. Prvo njih riješiti a sa Srbima poslije, ako bude prilike. Hrvati su im sad prioritet. Oni računaju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku a Bošnjaci Bosnu. Želje im daleko premašuju mogućnosti ali sve će pokušati.to je to...
sva bit muslimanske politike i opceg stanja njihove mlade nacije....

samo vjerujem i nadam se da su naisli na tvrd orah ...
najvise je do nas..i ak odigramo kako treba i budemo postojani u svojim uvjerenjima ..onda ja nemam straha za Hrvate u BiH ..da smo pod ne znam kakvom nepravdom....

problem je u nama i dijelu "nasih" koji su na funkcijama koje su vrlo odgovorne..a oni se neodgovorno ponasaju..sto zbog lijenosti, nemarnosti...sto zbog osobnih interesa..sto zbog straha od kacenja sa fed. partnerima.itd itd..

i to je ono apatija koja prozime nas korpus...jer se ljudi osjecaju prevarnim i izdanima...

radi toga i jeste mala izlaznost Hrvata na izborima..zbog toga se i gube nacelnicka mjesta ondje gdje ih relano mozemo dobit i zbog toga imamo jos nepovoljniju politiku na svim razinama prema Hrvatima u BiH..

znam da od ovakve situacije nisu cijepljeni ni druga dva naroda u BiH ..ali to nije izgovor da se kaze..pa i kod muslimana i srba je isto....

vjerujem da je isto...ali mi smo ti koje to najvise pogađa...

i plus kad tu dodamo konstatni odljev mladih prema Hrvatskoj na koju se gleda kao obećanu zemlju...

dobijemo bas ono sto imamo danas...

izbij marku za kave i zugaj za kavom na sve i svasta........

naravno...ne izuzimam ni sebe..jer sam prvi taki..ali sam svjestan svojih propusta...i nadam se kakvoj udarnoj igli...gdje bi se moglo prioniti sa nekim konkretnim ciljevima ...

sve dotada...citamo se i pisemo na forumu ..

zivili

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 11:30 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 10:57 am
Postovi: 8522
Lokacija: HR HB
west je napisao/la:
znam da od ovakve situacije nisu cijepljeni ni druga dva naroda u BiH ..ali to nije izgovor da se kaze..pa i kod muslimana i srba je isto....

vjerujem da je isto...ali mi smo ti koje to najvise pogađa...


Pa sad nije toliko tragično, koliko vidim i primjetim da je kesa sa lovom u hrvatskim rukama, tako da će se moć i utjecaj Hrvata u BiH pokazati kako bude rasla ekonomska kriza, koja će doslovno pokositi Federaciju, ali najviše Bošnjake, što i vidimo u zadnje vrijeme.

Ustav koji bi sadržavao redukciju trenutne administracije je uvijet od MMFa do EUa, a glad i socijalni nemiri će biti glavno oruđe u "nadmudrivanju" trojke. Onome kome voda prije dođe do ušiju će najviše morati popustiti,...

Meho, deder pusti vodu da započmu ustavne promijene... 8-)

_________________
Ustani, da te ne udarim nogom u glavu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 11:01 pm 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 8:19 pm
Postovi: 32
Pa dobro, što forumaši misle - hoće li u skoroj budućnosti doći do kakvog teritorijalnog preustroja u BIH i kakvog?

Meni se čini da se RS neće puno mijenjati. Eventualno neka sitna trgovina sa Hrvatima (možda B. Šamac za Drvar - to pogotovu ako Srbima bude definitivno jasno da na Brčko ne mogu računati ni u dugoročnoj strategiji i da, prema tome, nema ništa od teritorijalnog kontinuiteta RS-a.).
Ispada da je najbitnije hoće li se ukinuti županije i Federacija podijeliti na hrvatski i muslimanski dio (smanjenje broja "ministara" i "vlada").
Dakle, ima li šanse da to prođe? Je li manje - više jasno koje od "žutih" općina u tom slučaju idu u hrvatsku federalnu jedinicu? (nema imperativa za kontinuitetom)

Rekao bih da je sve bitno određenu stavom EU-a. Oni će, mislim, još dugo držati BIH kao protektorat i gledati je na umjetan način ugurati u EU.
Ako BIH može imati konvertibilnu valutu bez inflacije, što je ne bi, kad postane otok, usisali u EU?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 11:16 pm 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 11:02 pm
Postovi: 517
Ultras1986 je napisao/la:
Evo sta je teritorijalno sporno.

slika

U Plavim opcinama zivi oko 225 000 Hrvata.

U "spornim" zutim opcinama zivi oko 175 000 Hrvata .

E sada kako teritorijano objediniti sve po mogucnosti opcine koje su zute u jedan entitet, a da Bosnjaci to dopuste ?

RS nisam ni dirao, jer cisto sumnjam da ce se moci ista tu uraditi.
I jos treba napomenuti da 10 ak tisuca Hrvata po procjenama ima u Brckom, koje je i Hrvatsko koliko i od druga dva naroda i to ne treba zaboraviti.


Što se tiče tvoje karte, ja sam siguran da u plavo također možeš obojiti Žepče, Usoru, Dobretiće, Lašvanski niz sa ili bez Novog Travnika. E sad su zbilja sporni Mostar, Jajce, Novi Travnik i Uskoplje. A po nekim tvrdnjama i od samog našeg političkog vodstva (Čović) i te bi općine vjerovatno trebale u tu hrvatsku federalnu jedinicu. A što se tiče općine Travnik, ja sam tu da se ako se ikako može onaj dio južno od samog grada Travnika (Nova Bila i još nekoliko hvatskih sela) pripoji općini Novi Travnik. Ali opet to sve pada u vodu, ako Bošnjaci to ne žele prihvatiti!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 11:25 pm 
Offline

Pridružen/a: ned svi 03, 2009 6:27 pm
Postovi: 4240
A znam, ja sam obojio one opcine u zuto u kojima se Bosnjaci realno i pitaju, u nekima vise u njekima manje.

Na ove plave oni nemaju ama bas nikakvog utjecaja. :mrgreen:


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: pon svi 04, 2009 11:45 pm 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 11:02 pm
Postovi: 517
Ultras1986 je napisao/la:
A znam, ja sam obojio one opcine u zuto u kojima se Bosnjaci realno i pitaju, u nekima vise u njekima manje.

Na ove plave oni nemaju ama bas nikakvog utjecaja. :mrgreen:


To je samo naše i ničije više! :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: uto svi 05, 2009 2:04 am 
Offline

Pridružen/a: uto svi 05, 2009 12:57 am
Postovi: 36
Ja kao Srbin mogu bez mnogo emocija komentarisati ovakve podele. Prvo, Hrvati nisu u poziciji mnogo da biraju. Fakat su svedeni na 3 male zupanije (zajedno nemaju ni 200.000 stanovnika), plus dve srednje velicine u kojima srazmerno ucestvuju u vlasti. E sad, sansa da Usora i Zepce ostanu u HR teritorijalnoj jedinici je ista kao da Kosovo vrati nama Strpce (na krajnjem jugu, vecina Srbi). To otpisite. I Jajce i Dobretice. Mozda i da bi Bosnjaci pristali, s obzirom na znacaj opstina, da njima ostanu Bugojno, Travnik, Jajce, Donji Vakuf, Dobretici i eventualno Novi Travnik, a da hrvatsko ide od Viteza. Sto se tice Jablanice, tu nije sporno, Doljani jesu hrvatski, ali su Bosnjaci 90%+ u opstini. Za Mostar sam mnogo optimisticniji po pitanju Hrvata, jer ne verujem da je podeljeni grad neciji interes, ali bi cenu Mostara platili Hrvato Srednje Bosne i ZDK. Nadalje, za Glamoc, Drvar i Grahovo mozete biti spokojni, jer nisu Srbi ovce, pa da se zbog sume otvori pitanje Podrinja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: uto svi 05, 2009 7:49 am 
Offline

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 7:19 pm
Postovi: 3591
Miso62 je napisao/la:
Ja kao Srbin mogu bez mnogo emocija komentarisati ovakve podele. Prvo, Hrvati nisu u poziciji mnogo da biraju. Fakat su svedeni na 3 male zupanije (zajedno nemaju ni 200.000 stanovnika), plus dve srednje velicine u kojima srazmerno ucestvuju u vlasti. E sad, sansa da Usora i Zepce ostanu u HR teritorijalnoj jedinici je ista kao da Kosovo vrati nama Strpce (na krajnjem jugu, vecina Srbi). To otpisite. I Jajce i Dobretice. Mozda i da bi Bosnjaci pristali, s obzirom na znacaj opstina, da njima ostanu Bugojno, Travnik, Jajce, Donji Vakuf, Dobretici i eventualno Novi Travnik, a da hrvatsko ide od Viteza. Sto se tice Jablanice, tu nije sporno, Doljani jesu hrvatski, ali su Bosnjaci 90%+ u opstini. Za Mostar sam mnogo optimisticniji po pitanju Hrvata, jer ne verujem da je podeljeni grad neciji interes, ali bi cenu Mostara platili Hrvato Srednje Bosne i ZDK. Nadalje, za Glamoc, Drvar i Grahovo mozete biti spokojni, jer nisu Srbi ovce, pa da se zbog sume otvori pitanje Podrinja.


Posavine, valjda Posavine.

I imaju tri županije preko 250 000 stanovnika. Nemoj bre da umanjuješ. Nego kao pravi Srbin, uveličaj to malo. Pa bar ste vi majstori za to.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: uto svi 05, 2009 12:20 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Ne, gospodin Mišo poručuje da bi eventualna trampa Drvar i Grahovo za Brod i Šamac otvorila mnoga druga pitanja za RS...prvenstveno zamjenu nečega ili vraćanje Podrinja. Neka me ispravi ako se varam.

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: sri svi 06, 2009 2:15 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sri svi 06, 2009 2:05 pm
Postovi: 263
Lokacija: Bosanski Šamac
čitam ove vase postove i sokiran sam da nigdje nespominjete posavinu.pa mi imamo srbima za ponuditi tri velike općine(drvar,glamoč i grahovo) a mozemo uzeti dijelove posavine.evo što sam napisao na forum.hr:
moje misljenje je da se treba boriti za svako mjesto u bih.mi hrvati sada imamo priliku popraviti sve ono loše što je bilo u daytonu.nama traba zapadna hercegovina,livno,kupres,tomislavgrad,čitluk,čapljina,neum,stolac,pola mostara(i grada i općine),a ostale općine mozemo dijeliti sa muslimanima.npr. nama veći dio općine jajce sa gradom,a njima manji juzni dio,njima veći dio općine bugojno sa gradom,a nama manji juzni dio.i tako napraviti i za travnik,n.travnik,busovaču,kiseljak,kresevo,vitez, fojnicu,uskoplje,ramu,jablanicu i žepče.što se razgraničenja sa srbima tiče,mi njima trebamo dati drvar,glamoč i grahovo, a uzeti veći dio općine šamac(bez većine srpskih sela),općinu brod i dio općine derventa(sela koja su izvan ceste derventa-doboj i ceste modriča-doboj).mislim da u posavini i mozemo dobiti i općinu tramošnica koja isto nebi dirala koridor,a u nju bi usla gradačačka sela(turić,d i g tramošnica,d.ledenice,orlovo polje,njivak),šamačka sela(kornica i sr.slatina) i modrička sela(čardak i d.kladari). budući da bi mi njima dali puno veći teritorij mozemo traziti i komušanska sela koja bi pripojili općini zepce. kada bi čović ovo uzeo,a mislim da bez problema moze, ja bi mu podigao spomenik usred šamca

_________________
Oduvijek naša je sa oca na sina, zauvijek ostat će naša Posavina


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: sri svi 06, 2009 2:23 pm 
Offline
Avatar

Pridružen/a: sub svi 02, 2009 4:17 pm
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Nismo to ovdje potencirali jer smo o tome već diskutirali na Forum.HR. Svi bi mi rado zamijenili Drvar, Glamoč i Grahovo za Brod, Šamac i dio derventske općine. To je zapravo prilično logično, i mislim da bi i Srbi zagrizli kada to ne bi otvaralo pitanja promjena granica RS drugdje.

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Novi Ustav BiH, Prudski sporazum i 4 Federalne jedinice
PostPostano: sri svi 06, 2009 4:22 pm 
Offline

Pridružen/a: pon svi 04, 2009 11:02 pm
Postovi: 517
RajvoSa je napisao/la:
Nismo to ovdje potencirali jer smo o tome već diskutirali na Forum.HR. Svi bi mi rado zamijenili Drvar, Glamoč i Grahovo za Brod, Šamac i dio derventske općine. To je zapravo prilično logično, i mislim da bi i Srbi zagrizli kada to ne bi otvaralo pitanja promjena granica RS drugdje.


Upravo tako jer vraćanje Posavine Hrvatima dovodi u pitanje vraćanja Podrinja Muslimanima !


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]


Online

Trenutno korisnika/ca: kukac, useless i 89 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO