HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 tra 2025, 06:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1750 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 70  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Slovenski predsjednik Pahor: "U Europi se sve više priča o mirnom razlazu u BiH"
PostPostano: 18 tra 2021, 12:40 

elit star je napisao/la:
Nerealni ste.Nema od toga ništa.DGG je srpski životni prostor.Tkz Mrkonjićki džep takođe.Baš ste zinuli na nas.Neće to tako ići.
Srbi su narod koji najviše prostora zauzima.Zauzimao je.I zauzimaće.Nema od toga ništa.
Da bi vi izvukli bilo šta pa čak i samo ono brdo sa križem iza Mostara,posvetite se kultivisanju Milanovića.
Mi smo izgubili i previše da bi se od nas tražila i šaka zemlje.Ne damo ništa zamene nas ne interesuju.

Što se tiče Istočnog Sarajeva.
Taj narod se već jednom morao da seli da bi živeo u miru na svojoj zemlji.
Čitav jedan grad smo izgradili za njih na goloj ledini.
To niko sem nas uradio nije.
Šta ko oseća i kako se ko oseća ne zanima nas.
I Muslimani u Sarajevu i Hrvati u Hrvatskoj će hteli ne hteli morati da nauče da su im Srbi i Srbija prve komšije i u Istočnom Sarajevu i na Uni.
Ako vam je potrebna dubina teritorije u odnosu na Srbe iselite se dublje u svoju teritoriju.

Nerealno lijepa je "širina" koridora kod Brčkog

Vrh

Naslov: Re: Slovenski predsjednik Pahor: "U Europi se sve više priča o mirnom razlazu u BiH"
PostPostano: 18 tra 2021, 12:40 

elit star je napisao/la:
Dutch01 je napisao/la:
Bio sam popljuvan kad sam rekao da je u BiH moguć muslimansko-srpski dogovor na štetu Hrvata.
Ova karta jasno pokazuje da je to itekako moguće.
Koja karta?Ovde ima više karata nego u školskom atlasu.

Karta koja prikazuje kako Srbima ostaje cijela RS, a muslimanima cijela FBIH osim HNŽ-a i ZHŽ-a.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 12:46 

Dutch01 je napisao/la:
elit star je napisao/la:
Nema veze sa temom ali čisto moje mišljenje u vezi stanovništva,ljudi na ovim našim prostorima.
Ja ne sumnjam da bi Hrvatskoj odgovaralo da se sada vrati neki broj Srba u RSK ne bitno,5-10 čak i 50 hiljada ljudi.Na svoja imanja.Da ponovo pokrenu nekakvu poljoprivrednu proizvodnju.Automatski sve druge delatnosti bi oživele.Ali to nije moguće.Ko će sada nekoga vratiti iz Novog Sada,Beograda,Srbije u neku u tri pripizdine materinu 20km od prve vukojebine u selo da uzgaja ovce i koze?Još ako je uzeo iz Srbije hrvatsku putovnicu pa sdimio u EU.Tu je tek potpun kraj.
Nama ne bi smetalo da hoće Hrvati 3-4-5-10 hiljada da dođu u Republiku Srpsku da žive.Ali ajde ga sad vrati iz Zagreba,Nemačke.Čime?
I tu Srebrenicu smo oživeli bukvalno.To je bila mrtvačnica za vreme muslimanske vladavine.Malo po malo i narod će se navići tamo.Lećiće sve na svoje.A ako ih zatremo biće to samo još jedan mrtvi prostor.
Gledam kako pojedini pišu kako nema dovoljno prostora.da bi se podelio između tri naroda.Kakvog prostora nema?Muslimani koji imaju najkompaktniji prostor najviše ih ima na najmanjem prostoru pa im je teritorija polu naseljena ili ne naseljena.Ono što se smatra pod HB je živa pustoš bez igde ikog najvećim delom.
Republika Srpska takođe.
Treba raditi na sačuvanju života.Eto možda ja grešim.
Ko god misli drugačije.Ja ću ga rado odvesti kod mene na selo.Neka zanoći.Ako usred noći sme da ode sam bez puške do kapije dvorišta koja je 100 metara od kuće,svaka mu čast pogotovu zimi.Divlje svinje rove po jarači na 200 metara od kuće zimi po danu.Možeš da pucaš sa terase sve pijući kafu.Sad bi ja trebao da pored Beograda i urbanog primorskog mesta u Hrvatskoj kažem ajte deco živite na selu okle vam je ćaća i đed.Bla bla..Oterali bi me u pičku materinu.
Etničkog čišćenja je bilo svuda sa svačije strane.Proces se oteo kontroli.To što je preostalo naroda treba čuvati.
Kako god.
Izvinjavam se na off-u.

Gle. Prostor tkz. SAO krajine bi se ispraznio i da nije bilo rata. Rat je to samo ubrzao i skratio vam muke. I u bivšoj državi taj prostor je stalno gubio pučanstvo unatoč privilegiranosti Srba. Taj prostor izuzev par iznimaka jednostavno nema perspektive.

Očigledno me nerazumeš.Taj pristor RSK je u Hrvatskoj.Ne znam o kakvim srpskim skraćivanju muka govoriš.To je muka Hrvatske a ne muka Srba.
Srbija je strovalila ogromna sredstva u jug Srbije da bi stvorila perspektivu za opstanak stanovništva i dobrim delom je uspela u tome.Negde je to bilo i polovično.
A velik novac je utučen da se sačuva život na tim prostorima.
Nama u Republici Srpskoj predstoji isti proces i mi ga već radimo.
Šta se po tom pitanju radi u HB ili Hrvatskoj?
Muslimane neću da spominjem od njih se ne očekuje taj nivo razmišljanja.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 12:47 

weasel je napisao/la:
elit star je napisao/la:
Ovo što je izgovorio,nije dobro.
I može da napravi problem.

Milanović je poznat od ranije po nepromišljenim potezima kada su Srbi u pitanju.
Ne valja mu ovo.
Ostaje upamćeno,zapisano.
Nemojte da bude posle da smo mi prvi počeli

Milanović je iskren, koliko god se Srbi i Hrvati htjeli mirno razići Muslimani neće dati, slično kako vi niste dali Hrvatima i Muslimanima da se mirno raziđu od vas iz SFRJ.

Dodikove i naše želje su jedno realnost je nešto drugo, tko tu zaista misli da bi po proglašenju raspada sve to prošlo mirno?

Malo morgen, puškaranja bi bilo to ti je sigurno kao noć i dan.

Nemojte se pravit blesaviji nego što jeste, DOdik takija i mentalno priprema strance za dan kad se budete odvajali kako bi unaprijed izbjego krivnju za rat.

Sa razlikom što samo mi kada su se oni odvajali bili vojna sila.
Kao što smo i danas.
A oni su kmečavci sa dugačkim jezikom.

Mi našu borbu za nezavisnost (spajanje sa Srbijom) vodimo sa MZ. Jednog jutra MZ će prihvatiti da BiH ne može funkcionisati, već se o tom priča. Tog jutra kad MZ shvati da BiH ne može funkcionisati mi ćemo već popodne biti izvan BiH. Šta će Muslimani uraditi povodom toga vjeruj da ni jednog Srbina na planeti ne zanima. Ako hoće da ratuju slobodno neka izvole.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 12:48 

novovrijeme je napisao/la:
Muslimani promovišu mapu.

Djeluju ushićeno. Kao da uživaju u nečem što su odavno želili al im je bio tabu. Pa dragi Muslimani uživajte, slobodno crtajte šta vam je volja pa ćemo se ko ljudi dogovarati. Djeljenje BiH je zanimljivo i antistresno. Može se djeliti olovkama (na listu papira ili salvetama) a može i u paintu. Podjeli i ti BiH još danas. Izaberi sebi komad nakaradne tvorevine i pokaži ga prijateljima. :thumbup

Ima dosta realnih komentara, ali ima i puno onih koji bi rado glavu gubili za ništa. Evo jedne male analize za onih 1% mogućnosti da Muslimani počnu s vojnim akcijama prema hrvatskim i srpskim područjima:
1. Muslimana u BiH max 1.300.000 u ljudstvu.
2. Po početku puškaranja i njihove agresije na naša područja istog trena minimum 300.000 njih ide u izbjeglištvo. Ostaje im 1.000.000 u za njih najpovoljnijoj varijanti.
3. Oduzmimo 500.000 žena, ostaje 500.000 muškaraca od kojih su za borbu sposobni oko 300.000, od kojih su max 100.000 u formi odnosno u takvim godinama da mogu izvršavati napadačka vojna djelovanja. Od tih 300.000 sposobnih za borbu prema muslimanskim medijima njih se 80% ne želi boriti u novom ratu. Znači, ostaju na 60.000 muslimana koji su voljni ući u borbu od kojih je 20.000 sposobno za napadačka vojna djelovanja.
4. Od tih 60.000 sposobnih i voljnih za borbu njih 30.000 morat će ići prema Srbima odnosno prema Srpskoj jer će Srbima biti životno važno da osiguraju Brčko koridor. Od tih 30.000 muslimana veliki dio će morati ostati u Sarajevu kako im glavni grad ne bi pao u srpske ruke. Također, dio će ih morati u Goražde jer se Srbima ne sviđa taj crvuljak u njihovu teritoriju. Dio muslimana bi također ginuo i za Srebrenicu, ali doduše manji dio.
5. Ostajemo na 30.000 muslimana koji bi išli na hrvatska područja.
6. Hrvata u BiH je cca 320.000 tisuća. Njih 30.000 bi se sklonili u sigurnija područja HB-a i RH. Ostaje 290.000 odnosno 145.000 muškaraca. Sposobnih i voljnih za borbu je 30.000 plus 20.000 dragovoljaca iz RH i ostatka Europe. Znači, imamo 50.000 hrvatskih bojovnika naprema 30.000 muslimana koji bi htjeli napadači djelovati na hrvatska područja.
7. Za one koji ne znaju, kako bi napadačko vojno djelovanje imalo šanse za uspjeh omjer treba biti u korist napadača bar 3 naprema 1 u ljudstvu, tehnici, logistici, itd. Za primjer, Rusi su u Drugom svjetskom ratu stali pred Berlinom iako su imali omjer 10 naprema 1 za njih jer su htjeli biti sigurni da će im završni udar biti uspješan pa su tjednima čekali pojačanja kako bi ih bilo 40 naprema 1 protiv njemačke vojske koja se već nalazila u okruženju i tek su onda krenuli u završnu akciju.
8. Zaključak, muslimanska vojska ne bi imala nikakve realne šanse osvojiti hrvatska područja jer bi omjer bio na našaoj strani, u najgorem slučaju po nas 1 naprema 1, a tada je onaj koji se brani u vrlo dobroj situaciji.
9. Htio bih još naglasiti logistiku koja je ključna u modernom ratovanju. Hrvati bi imali svu moguću pomoć u logistici (prehrana, oružje, ljudstvo, medicina, gorivo, sve), a muslimani bi mogli imati samo ono što posade te godine na 20% svog kalifatistana i osudu cijele Europe zbog muslimanskog terora.

Dakle, Muslimanima bi bilo najbolje dogovoriti se s ostala dva naroda kako razumno i pravedno podijeliti nakaradnu državu i mirna "Bosna".

Muslimana 21,42%

RH i Protektorat BiH 2022:
Hrvata 62,23 %
Muslimana 19,74 %
Prečana 14,18 %
Ostalih 3,85 %

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 12:55 

elit star je napisao/la:
Dutch01 je napisao/la:

Gle. Prostor tkz. SAO krajine bi se ispraznio i da nije bilo rata. Rat je to samo ubrzao i skratio vam muke. I u bivšoj državi taj prostor je stalno gubio pučanstvo unatoč privilegiranosti Srba. Taj prostor izuzev par iznimaka jednostavno nema perspektive.

Očigledno me nerazumeš.Taj pristor RSK je u Hrvatskoj.Ne znam o kakvim srpskim skraćivanju muka govoriš.To je muka Hrvatske a ne muka Srba.
Srbija je strovalila ogromna sredstva u jug Srbije da bi stvorila perspektivu za opstanak stanovništva i dobrim delom je uspela u tome.Negde je to bilo i polovično.
A velik novac je utučen da se sačuva život na tim prostorima.
Nama u Republici Srpskoj predstoji isti proces i mi ga već radimo.
Šta se po tom pitanju radi u HB ili Hrvatskoj?
Muslimane neću da spominjem od njih se ne očekuje taj nivo razmišljanja.

Daj nemoj me. Pa istok i posebice jug Srbije su zanemareni od službenog Beograda. Čak je Trgovište zatražilo priključenje Sj. Makedoniji zbog zanemarenosti. Službeni Beograd forsira samo Beogradsko područje i Vojvodinu, ostatak države je u manjoj ili većoj mjeri zanemaren.
Doduše to nije karakteristično samo za vas. I u Hrvatskoj postoje područja kojima država posvećuje puno pozornosti, a neka gdje posvećuje malo ili nimalo. Tako je i kod muslimana.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:02 

DŽorDŽ je napisao/la:
Muslimani promovišu mapu.

Djeluju ushićeno. Kao da uživaju u nečem što su odavno želili al im je bio tabu. Pa dragi Muslimani uživajte, slobodno crtajte šta vam je volja pa ćemo se ko ljudi dogovarati. Djeljenje BiH je zanimljivo i antistresno. Može se djeliti olovkama (na listu papira ili salvetama) a može i u paintu. Podjeli i ti BiH još danas. Izaberi sebi komad nakaradne tvorevine i pokaži ga prijateljima. :thumbup

Ima dosta realnih komentara, ali ima i puno onih koji bi rado glavu gubili za ništa. Evo jedne male analize za onih 1% mogućnosti da Muslimani počnu s vojnim akcijama prema hrvatskim i srpskim područjima:
1. Muslimana u BiH max 1.300.000 u ljudstvu.
2. Po početku puškaranja i njihove agresije na naša područja istog trena minimum 300.000 njih ide u izbjeglištvo. Ostaje im 1.000.000 u za njih najpovoljnijoj varijanti.
3. Oduzmimo 500.000 žena, ostaje 500.000 muškaraca od kojih su za borbu sposobni oko 300.000, od kojih su max 100.000 u formi odnosno u takvim godinama da mogu izvršavati napadačka vojna djelovanja. Od tih 300.000 sposobnih za borbu prema muslimanskim medijima njih se 80% ne želi boriti u novom ratu. Znači, ostaju na 60.000 muslimana koji su voljni ući u borbu od kojih je 20.000 sposobno za napadačka vojna djelovanja.
4. Od tih 60.000 sposobnih i voljnih za borbu njih 30.000 morat će ići prema Srbima odnosno prema Srpskoj jer će Srbima biti životno važno da osiguraju Brčko koridor. Od tih 30.000 muslimana veliki dio će morati ostati u Sarajevu kako im glavni grad ne bi pao u srpske ruke. Također, dio će ih morati u Goražde jer se Srbima ne sviđa taj crvuljak u njihovu teritoriju. Dio muslimana bi također ginuo i za Srebrenicu, ali doduše manji dio.
5. Ostajemo na 30.000 muslimana koji bi išli na hrvatska područja.
6. Hrvata u BiH je cca 320.000 tisuća. Njih 30.000 bi se sklonili u sigurnija područja HB-a i RH. Ostaje 290.000 odnosno 145.000 muškaraca. Sposobnih i voljnih za borbu je 30.000 plus 20.000 dragovoljaca iz RH i ostatka Europe. Znači, imamo 50.000 hrvatskih bojovnika naprema 30.000 muslimana koji bi htjeli napadači djelovati na hrvatska područja.
7. Za one koji ne znaju, kako bi napadačko vojno djelovanje imalo šanse za uspjeh omjer treba biti u korist napadača bar 3 naprema 1 u ljudstvu, tehnici, logistici, itd. Za primjer, Rusi su u Drugom svjetskom ratu stali pred Berlinom iako su imali omjer 10 naprema 1 za njih jer su htjeli biti sigurni da će im završni udar biti uspješan pa su tjednima čekali pojačanja kako bi ih bilo 40 naprema 1 protiv njemačke vojske koja se već nalazila u okruženju i tek su onda krenuli u završnu akciju.
8. Zaključak, muslimanska vojska ne bi imala nikakve realne šanse osvojiti hrvatska područja jer bi omjer bio na našaoj strani, u najgorem slučaju po nas 1 naprema 1, a tada je onaj koji se brani u vrlo dobroj situaciji.
9. Htio bih još naglasiti logistiku koja je ključna u modernom ratovanju. Hrvati bi imali svu moguću pomoć u logistici (prehrana, oružje, ljudstvo, medicina, gorivo, sve), a muslimani bi mogli imati samo ono što posade te godine na 20% svog kalifatistana i osudu cijele Europe zbog muslimanskog terora.

Dakle, Muslimanima bi bilo najbolje dogovoriti se s ostala dva naroda kako razumno i pravedno podijeliti nakaradnu državu i mirna "Bosna".

U slučaju rata, muslimani bi se najmanje selili jer nemaju kuda. Hrvata i Srba bi se više iselilo jer imaju kuda otići. Osim toga rata neće biti. Muslimanima je glavni problem izoliranost i stoga bi svoje ratne ciljeve kakvi god da bili morali ostvariti brzo jer nemaju dovoljno resursa za dulje ratovanje, a naravno ratne ciljeve pod takvim uvjetima to bi bili teško za ostvariti.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:10 

elit star je napisao/la:
Nema veze sa temom ali čisto moje mišljenje u vezi stanovništva,ljudi na ovim našim prostorima.
Ja ne sumnjam da bi Hrvatskoj odgovaralo da se sada vrati neki broj Srba u RSK ne bitno,5-10 čak i 50 hiljada ljudi.Na svoja imanja.Da ponovo pokrenu nekakvu poljoprivrednu proizvodnju.Automatski sve druge delatnosti bi oživele.Ali to nije moguće.Ko će sada nekoga vratiti iz Novog Sada,Beograda,Srbije u neku u tri pripizdine materinu 20km od prve vukojebine u selo da uzgaja ovce i koze?Još ako je uzeo iz Srbije hrvatsku putovnicu pa sdimio u EU.Tu je tek potpun kraj.
Nama ne bi smetalo da hoće Hrvati 3-4-5-10 hiljada da dođu u Republiku Srpsku da žive.Ali ajde ga sad vrati iz Zagreba,Nemačke.Čime?
I tu Srebrenicu smo oživeli bukvalno.To je bila mrtvačnica za vreme muslimanske vladavine.Malo po malo i narod će se navići tamo.Lećiće sve na svoje.A ako ih zatremo biće to samo još jedan mrtvi prostor.
Gledam kako pojedini pišu kako nema dovoljno prostora.da bi se podelio između tri naroda.Kakvog prostora nema?Muslimani koji imaju najkompaktniji prostor najviše ih ima na najmanjem prostoru pa im je teritorija polu naseljena ili ne naseljena.Ono što se smatra pod HB je živa pustoš bez igde ikog najvećim delom.
Republika Srpska takođe.
Treba raditi na sačuvanju života.Eto možda ja grešim.
Ko god misli drugačije.Ja ću ga rado odvesti kod mene na selo.Neka zanoći.Ako usred noći sme da ode sam bez puške do kapije dvorišta koja je 100 metara od kuće,svaka mu čast pogotovu zimi.Divlje svinje rove po jarači na 200 metara od kuće zimi po danu.Možeš da pucaš sa terase sve pijući kafu.Sad bi ja trebao da pored Beograda i urbanog primorskog mesta u Hrvatskoj kažem ajte deco živite na selu okle vam je ćaća i đed.Bla bla..Oterali bi me u pičku materinu.
Etničkog čišćenja je bilo svuda sa svačije strane.Proces se oteo kontroli.To što je preostalo naroda treba čuvati.
Kako god.
Izvinjavam se na off-u.

Ajde da se i s tobom slozim bar u necemu.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:12 

O čemu vi tandračite a evo i Dodik potvrdio da su granice Srpske nedodirljive i međunarodno priznate.

Ne znam od ovolikog spama je li bilo na temi da je albanski premijer Rama priznao da je vidio mapu.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:12 

Šta će Muslimani uraditi povodom toga vjeruj da ni jednog Srbina na planeti ne zanima. Ako hoće da ratuju slobodno neka izvole.

Možda vas ne zanima ali znaš što će se dogoditi? Oni vas napadnu, vi njima vratite, Bakir dođe na CNN i kaže heljp đenosajd i vi dobijete sankcije a možda i bombe? Jel vas i dalje ne zanima što će oni raditi? Ako ne bude oprezni usrat ćete stvar i za vas i za nas, ne možete se vi qurčit kad niste za to kapacitet, valjda se to naučili nakon 90-ih...

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:21 

Dutch01 je napisao/la:

U slučaju rata, muslimani bi se najmanje selili jer nemaju kuda. Hrvata i Srba bi se više iselilo jer imaju kuda otići. Osim toga rata neće biti. Muslimanima je glavni problem izoliranost i stoga bi svoje ratne ciljeve kakvi god da bili morali ostvariti brzo jer nemaju dovoljno resursa za dulje ratovanje, a naravno ratne ciljeve pod takvim uvjetima to bi bili teško za ostvariti.

Itekako imate kuda. Hrvatska bi dozvolila vašu bježaniju. Nebi dozvolila protok hrane u BiH a kamoli oružja.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:22 

dudu je napisao/la:
espresso je napisao/la:
Vlasnik Hayat TV, inače najvećeg SDA TV medija

slika

slika

odgovara nam svaki napad na Hrvatsku i uključivanje Hrvatske u ovaj sukob, emotivno i svako drugo uključivanje.

navijam da se sjete i požeškog sandžaka.

https://www.vecernji.hr/premium/konacni ... /komentari

I narod u Hrvatskoj se priprema mentalno na tu opciju...

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:22 

Naravno da se ništa od toga neće dogoditi.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:23 

zbl je napisao/la:
Naravno da se ništa od toga neće dogoditi.

@ weasel

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:25 

weasel je napisao/la:
Šta će Muslimani uraditi povodom toga vjeruj da ni jednog Srbina na planeti ne zanima. Ako hoće da ratuju slobodno neka izvole.

Možda vas ne zanima ali znaš što će se dogoditi? Oni vas napadnu, vi njima vratite, Bakir dođe na CNN i kaže heljp đenosajd i vi dobijete sankcije a možda i bombe? Jel vas i dalje ne zanima što će oni raditi? Ako ne bude oprezni usrat ćete stvar i za vas i za nas, ne možete se vi qurčit kad niste za to kapacitet, valjda se to naučili nakon 90-ih...

90' su davno prošle.Samo su muslimani ostali u njima.
Ti beše imaš muslimanske krvi?

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:25 

Dutch01 je napisao/la:

Naravno da rata neće biti 99% posto. Napisao sam u prethodnom komentaru da je ova opcija, analiza u slučaju onih 1%.
Kako misliš da Muslimani nemaju gdje ići? Prošli rat u potpunosti demantira tvoju tvrdnju. Hrvatska ih je primila više od 500.000 te ih kasnije većinu proslijedila dalje na zapad. I u slučaju novog rata opet bi primili novih 300.000 muslimana jer nam to strateški i medijski odgovara i onda ih proslijedili Bidenu u St. Louis i drugdje.
Slažem se s tobom da bi Muslimani svoje ratne ciljeve morali ostvariti brzo jer nemaju resursa za dugotrajno ratovanje i nadodao bih još da bi već kod prvih teških poraza moral splasnuo te bi linije bile stabilne do konačnih pregovora o razgraničenju.

Muslimana 21,42%

Hrvata 62,23 %
Muslimana 19,74 %
Prečana 14,18 %
Ostalih 3,85 %

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:28 

U slučaju rata, što je malo vjerovatno, tj gotovo sigurno ga neće biti, Muslimani mogu samo paravojskom djelovat. BiH nema vojsku, to jadništvo što ima je pod zapovjedništvom koncenzusa predsjedništva a i nacionalno je podjeljena vojska.
Dakle Muslimani mogu djelovat samo sa islamskom terorističkom paravojskom. Takvi nisu baš najpopularniji danas u europi i svijetu.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:34 

Reconquista je napisao/la:

https://www.vecernji.hr/premium/konacni ... /komentari

I narod u Hrvatskoj se priprema mentalno na tu opciju...

Točno. U par sati jedna od najčitanijih vijesti na Večernjaku. Trenutno 7.600 pregleda i 57 komentara.

Muslimana 21,42%

Hrvata 62,23 %
Muslimana 19,74 %
Prečana 14,18 %
Ostalih 3,85 %

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:35 

NE može nije pošteno mi bavlijanerima 2639km2 a oni nama samo 1109 km2, , što nisu bili gazije kad je trabalo nego su bili guzije

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:44 

Po vašim procenam koliko će biti Hrvata u Srednjoj Bosni za 20 godina ,nije mi jasno kako za bavlijanere ne postoji dno a da ste vi sigurni da Hrvati više neće padati , imate li vi 20 godina za čekanje

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:51 

Mislim da ništa neće biti barem idućih 5 godina a ako i kad i bude prije će biti 3 entiteta nego diranje vanjskih granica. Ali evo da malo pričamo ako ipak nisam u pravu:

Ako je cilj riješiti probleme za budućnost onda sigurno niko neće djeliti BIH sa nekim enklavama i koridorima. Puno će biti zaokruživanja.

Realno je da Bošnjaci imaju USK da razmjenjuju za enklave i sitnice na drugim mjestima. Jer USK je daleko od Sarajeva i svako povezivanje nekim korodorom pravi neodržive stvari. Isto je sa hrvatskim enklavama u Bosni.

Srbi pak nemaju nikakve koristi od istočnog Sarajeva u slučaju podjele. Istočno Sarajevo i sada dobrim dijelom radi u državnim institucijama u Sarajevu ali i u firmama u Sarajevu. U slučaju konačne podjele to bi bio granični gradić bez ikakve perspektive. Potpuno nebitan Srbima kao narodu a jako bitan Bošnjacima jer graniči sa glavnim gradom a čak sa nekoliko lokacija i gleda na glavni grad. Slično je i sa planinom Ozren koja Srbima u slučaju podjele ništa ne znači (slijepo crijevo slabo naseljeno) a Bošnjacima značajno popravlja izgled i komunikacije u tom dijelu.

U slučaju te konačne podjele (u koju ja i dalje ne vjerujem) jedino bi logično bilo da Bošnjaci mijenjaju dio USK (Sanski Most, Ključ, Grmeč) za istočno Sarajevo (ist. stari grad, ist. novo Sarajevo, ist. Ilidža, ist. Trnovo) i Ozren (Doboj ostaje Srbima naravno).

Ostatak USK dobijaju Hrvati a zauzvrat Bošnjaci dobijaju cijeli SBK, Stolac i naravno koridor do poluostrva Klek (gradić Neum može ostati Hrvatskoj a nama treba Klek, 2 školja i koridor do njih).

Ostaje još da se nađe neko rješenje za Brčko distrikt. Recimo južni dio opštine Bošnjacima, zapadni i istočni Srbima a grad pola pola (po etničkom rasporedu što znači zapadni manji dio Bošnjacima a istočni Srbima). Ispod grada jedna zona kvadratnog oblika dimenzija 2 kilometra sa 2 kilometra koja nije puno naseljena (postoji taj prostor gledao sam na karti) koja ne bi pripadala ni Bosni ni Srbiji i kroz koju je slobodan prolaz.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:53 

Nebula je napisao/la:
Mislim da ništa neće biti barem idućih 5 godina a ako i kad i bude prije će biti 3 entiteta nego diranje vanjskih granica. Ali evo da malo pričamo ako ipak nisam u pravu:

Ako je cilj riješiti probleme za budućnost onda sigurno niko neće djeliti BIH sa nekim enklavama i koridorima. Puno će biti zaokruživanja.

Realno je da Bošnjaci imaju USK da razmjenjuju za englave i sitnice na drugim mjestima. Jer USK je daleko od Sarajeva i svako povezivanje nekim korodorom pravi neodržive stvari. Isto je sa hrvatskim enklavama u Bosni.

Srbi pak nemaju nikakve koristi od istočnog Sarajeva u slučaju podjele. Istočno Sarajevo i sada dobrim dijelom radi u državnim institucijama u Sarajevu ali i u firmama u Sarajevu. U slučaju konačne podjele to bi bio granični gradić bez ikakve perspektive. Potpuno nebitan Srbima kao narodu a jako bitan Bošnjacima jer graniči sa glavnim gradom a čak sa nekoliko lokacija i gleda na glavni grad. Slično je i sa planinom Ozren koja Srbima u slučaju podjele ništa ne znači (slijepo crijevo slabo naseljeno) a Bošnjacima značajno popravlja izgled i komunikacije u tom dijelu.

U slučaju te konačne podjele (u koju ja i dalje ne vjerujem) jedino bi logično bilo da Bošnjaci mijenjauju dio USK (Sanski Most, Ključ, Grmeč) za istočno Sarajevo (ist. stari grad, ist. novo Sarajevo, ist. Ilidža, ist. Trnovo) i Ozren (Doboj ostaje Srbima naravno).

Ostatak USK dobijaju Hrvati a zauzvrat Bošnjaci dobijaju cijeli SBK, Stolac i naravno koridor do poluostrva Klek (gradić Neum može ostati Hrvatskoj a nama treba Klek, 2 škola i koridor do njih).

Ostaje još da se nađe neko rješenje za Brčko distrikt. Recimo južni dio opštine Bošnjacima, zapadni i istočni Srbima a grad pola pola (po etničkom rasporedu što znači zapadni manji dio Bošnjacima a istočni Srbima). Ispod grada jedna zona kvadratnog oblika dimenzija 2 kilometra sa 2 kilometra koja nije puno naseljena (postoji taj prostor gledao sam na karti) koja ne bi pripadala ni Bosni ni Srbiji i kroz koju je slobodan prolaz.

Srpsko Sarajevo je neodrživo. Ali vaš koridor kroz čisti hrvatski kraj održiv. Zanimljiva logika.

Vrh

PostPostano: 18 tra 2021, 13:54 

Čuj , Klek, Stolac :smijeh

Vrh

Nebula je napisao/la:

Realno je da Bošnjaci imaju USK da razmjenjuju za englave i sitnice na drugim mjestima. Jer USK je daleko od Sarajeva i svako povezivanje nekim korodorom pravi neodržive stvari. Isto je sa hrvatskim enklavama u Bosni.

U slučaju te konačne podjele (u koju ja i dalje ne vjerujem) jedino bi logično bilo da Bošnjaci mijenjauju dio USK (Sanski Most, Ključ, Grmeč) za istočno Sarajevo (ist. stari grad, ist. novo Sarajevo, ist. Ilidža, ist. Trnovo) i Ozren (Doboj ostaje Srbima naravno).

Ostatak USK dobijaju Hrvati a zauzvrat Bošnjaci dobijaju cijeli SBK, Stolac i naravno koridor do poluostrva Klek (gradić Neum može ostati Hrvatskoj a nama treba Klek, 2 škola i koridor do njih).

Da, dat ćemo vam komad mora :palacgore2

Vrh

elit star je napisao/la:
weasel je napisao/la:

90' su davno prošle.Samo su muslimani ostali u njima.
Ti beše imaš muslimanske krvi?

Svaki put kad ste išli nasilno mijenjati granice dobili ste po nosu i opet ništa niste naučili, Muslimani su u pravu oko jedne stvari, nema mirnog raspada bez njihova odobrenja.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1750 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 70  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot], Machak, Naša Kvačica, Tomba17 i 26 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: