|
|
Stranica: 29/44.
|
[ 1077 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
totem
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:21 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
|
1000 crkava poruseno? Jel si ti pri pameti?
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:22 |
|
|
totem je napisao/la: Ibar je napisao/la: Smijesno je i usporedivat uopce. Bilo je pojedinacnih zlocina ali oni su djelo pojedinaca a ne sustava. Di su ti silni pobijeni Srbi sta pricas gluposti pa HV je na x mjesta zarobila, okruzila, propustila, otvorila koridore za povlacenje Srba diljem RSK.
Di su te tisuce nastradalih od Knina do Jasenovca. Osijek, Vukovar, Ilok di su ti masovni zlocini
Oces u ratu oces u miru nemoze se hrvatske postupke niti stavit na vagu sa srpskim nemoze nikako
Tisucu i vise pobijenih civila, u kratkom periodu(tjedan dana). Skoro sve spaljene kuce.Nema trag od srba...Sto je to? Mada sam i ja skako od srijece na dan oluje. Ali danas sagledavam na stvari sa drugog ugla. I nekako znam da drugacijeg nacina nije bilo. HHO je izvijestio o 600 ak civilnih zrtava. kuce nisu bile sve spaljene. kuce su palili i sami srbi. procitaj knjigu il barem dio KNIN JE PAO U BEOGRADU. bit ce ti jasnije puno toga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:23 |
|
|
totem je napisao/la: 1000 crkava poruseno? Jel si ti pri pameti? To je komentar nekog sa U tuba. Porusene su stotine i stotine ta tisuca vjerojatno oznacava puninu. Al kad zbrojis sve kapelice i crkve od Zadra Do Brckog. I nije to tako daleko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:25 |
|
|
totem je napisao/la: Ibar je napisao/la: OPERACIJA MAESTRAL
izlijecit cemo te nismo mi cetnici!
totem ovaj momak i dan danas ima sliku generala krsticevica/mislim da je bas on vodio ovu operaciju ovdje
nije mogo vjerovat da ce mu ne samo ne uradit nista nego i pomoc.
ovakvih slucajeva je bilo mnogo. pomaganja srbima
daj obratni
Ovi momci iz četvrte gardijske su naš ponos,svaka čast momci i u porazu i u pobjedi triba ostat velik.Nečudim se ovom vojniku RS.što se uplašijo koliko sumu samo kroz život punili glavu o koljačima ustašama krvoždernim uboicama srpske nejači,dobro nije jadan umro od stra.Varate se ljudi nema milostivijeg i bogobojaznijeg naroda od Hrvata samo akoga nediraš,to govori i to da skoro nijednu pravoslavnu crkvu i manastir nismo porušili iako je naši 1000 crkava srušeno.Pozdrav svim ljudima dobre volje
a sto da se je Hrvat naso tako medu Srbima sta bi oni uradili? ovo : rekli bi suti jebem ti majku ustasku i zaklali ga ko svinju... Nek neko kaze da nebi ;))
Respekt za ovakve borce,a i nasih je bilo postenih,koji su razmenjivali zarobljenike,a te paravojne kurce i to me ne zanima,pozdrav iz Beograda! Znas onu pricu iz trebinja? Srbin spasavajuci druga, muslimana izgubio zivot od svojih. Nije bio general, pa da ga slusaju bez pogovora. Svugdje ima ljudi i neljudi. Samo to sto je snimano na kameri, gubi na tezini. Taj je covjek totem bio civil. Kao i otac mog prijatelja koji je Srbin i spasavo je Hrvate iz okolice Banja Luke. Kao i Srbi u Sarajevu pojedini koji su spasavali ljude svih nacija. I sta se dogodi kad cetnici zarobe takvog.. on u logoru biva mucen vise nego iko sto se dogodilo s tim momkom kojeg spominjes srbi ga iscipelarili do smrti. samo potvrdujes moju tezu i jos je nadopunjujes
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lirik
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:27 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 21:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
|
Izvor: Državna komisija za popis i procjenu ratnih šteta, 1996, direktne štete.
Štete na crkvenim objektima
Od početka agresije na Hrvatsku najčešće mete bombardiranja i uništavanja bile su crkve, groblja, bolnice i škole. Na okupiranim hrvatskim područjima agresor je hotimice i sustavno uništavao crkve, kapele, groblja, križeve i sve sakralno blago.
Dubrovačka biskupija je iz domovinskog rata izašla s točno 300 oštećenih i porušenih sakralnih objekata: 203 župne i filijalne crkve, skupa s kapelama, oštećene su ili porušene; pet je potpuno uništeno, 32 teško oštećene i 166 lakše; stradala je 31 župna kuća, 28 samostana i 38 groblja.
Đakovačka i srijemska biskupija pretrpjela je štetu na 328 sakralnih objekata. Ukupno su stradale 164 crkve i kapele (24 potpuno srušene, 72 teško oštećene i 68 lakše oštećeno): tri su samostana potpuno srušena, četiri teško, a četiri lakše oštećena; stradalo je 10 groblja i 33 križeva na otvorenom.
Križevačka biskupija (eparhija) pretrpjela je štetu na šest lokacija.
Riječko–senjska nadbiskupija ima 79 stradalih sakralnih zdanja: 19 crkava i kapela potpuno su uništene, 19 teško stradale a oštećeno je 15; stradala je 21 župna kuća i vjeronaučna dvorana i pet groblja.
U splitsko–makarskoj nadbiskupiji stradalo je devet sakralnih objekata: potpuno je uništena jedna crkva, tri su teško oštećene dok je pet lakše oštećeno.
U šibenskoj biskupiji stradalo je sveukupno 125 sakralnih zdanja: 33 crkve i kapele su potpuno srušene, teško oštećene 24, i lakše oštećene 24; stradalo je 19 župnih kuća (pet srušeno, šest teško, a osam lakše oštećeno), teže i lakše je oštećeno sedam samostana i 18 katoličkih groblja.
Zadarska nadbiskupija je također teško stradala: stradalo je 69 crkava i kapela (30 potpuno srušeno, 25 teško oštećeno, 14 lakše); župnih domova je stradalo 39, samostana šest i jedan križ na otvorenom; 115 sakralnih zdanja stradalo je u zadarskoj nadbiskupiji.
U zagrebačkoj nadbiskupiji štetu je pretrpjelo 461 sakralno zdanje: od 247 stradalih crkava i kapela potpuno su porušene 92, teže oštećene, u većini slučajeva nepopravljive 74, a lakše oštećene 81; ukupno je stradalo 14 samostana (tri potpuno srušena, sedam teško, a četiri lakše oštećena); stradalo je 78 župnih kuća i vjeronaučnih dvorana, 93 križa na otvorenom i 29 katoličkih groblja.
Tijekom petogodišnje agresije na Hrvatsku ubijena su tri svećenika i redovnika, a ranjena tri svećenika. Protjerano je 226 svećenika, redovnika i redovnica a u zatočeništvu se nalazilo 17 svećenika, redovnika i redovnica. Neki od njih bili su i mučeni.
Uništeni i oštećeni objekti Katoličke crkve
Objekti Potpuno uništeno Teško oštećeno Oštećeno Ukupno stradalo Župne crkve 65 100 101 266 Ostale crkve 51 70 185 306 Kapele 88 79 87 254 Župne kuće i dvorane 66 85 135 286 Samostani 7 24 49 80 Groblja 15 42 43 100 Križevi na otvorenom 88 16 30 134 Ukupno 380 416 630 1426
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:28 |
|
|
|
Eto nas novopoceni srboljub Totem ce se morat razocarat 1400 porusenih crkava.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:28 |
|
|
|
I dvije tri pravoslavne porusene. A 1400 katolickih. Isti smo nema sta hahahahahahah
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:32 |
|
|
medonja+ je napisao/la: pa znam ja da to vas boli reci ti meni gdje su to mogli poginuti srpski civili...GDJE !!!!!!!!!! konkretno odgvoori koji grad je to mogao biti grantiran ili snajperisan i teroriziran kao što su Sarajevbo, Tuzla i skoro svi bošnjački gradovi osim Zenice d anisu u Banja Luciu ginuli civili od granata i snajpera ili Beljini Šta imam dalje tražiti od centra Sarajeva. I daj molim te piši kako treba. Teško je čitati takve brljotine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:33 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
|
Eeeej, polako malo.Nije isto poruseno i osteceno. ostecene mogu biti i od ratnih djelovanja. Nemojte ici na linc. Bila jedna crkva i u glini, znas kako je prosla. I ljudi u njoj. Ovo pisem, samo da bi se nadovezao da i Hrvati imaju konja za trku.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:35 |
|
|
Ibar je napisao/la: Eto nas novopoceni srboljub Totem ce se morat razocarat 1400 porusenih crkava. Ibar, okani se etiketiranja. Pa Srbi su u 2 sv. ratu prosli kudikamo gore od hrvata. I sto imamo kao zakljucak? Da su ustase nad njima pocinili genocid? Ma daj, jednostavno bili slabiji i neorganiziraniji. Toliko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:36 |
|
|
|
1400 ostecenih ili unistenih crkvenih i sakralnih objekata. Pa dobro sta osteceni se ne racunaju ono probali unistit pa nisu dokraja stigli a svasta.
Bila je i u vinkovcima otisla u zrak. Ima slucajeva. Al eno u dubrovniku nakon svega crkvi niti kamen falio nije. E TO SU LJUDINE totem moj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:38 |
|
|
totem je napisao/la: Ibar je napisao/la: Eto nas novopoceni srboljub Totem ce se morat razocarat 1400 porusenih crkava. Ibar, okani se etiketiranja. Pa Srbi su u 2 sv. ratu prosli kudikamo gore od hrvata. I sto imamo kao zakljucak? Da su ustase nad njima pocinili genocid? Ma daj, jednostavno bili slabiji i neorganiziraniji. Toliko. Pristup ti je pogresan. Izjednacavas. Prebacujes na WWII. Zbog tog novopecenog satro saveza protiv Siptara odjednom si posto proSrpski orijentiran. Ne svida mi se to nimalo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lirik
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:39 |
|
Pridružen/a: 05 ožu 2012, 21:55 Postovi: 643 Lokacija: dijaspora
|
totem je napisao/la: Eeeej, polako malo.Nije isto poruseno i osteceno. ostecene mogu biti i od ratnih djelovanja. Nemojte ici na linc. Bila jedna crkva i u glini, znas kako je prosla. I ljudi u njoj. Ovo pisem, samo da bi se nadovezao da i Hrvati imaju konja za trku. Ne lupaj Totem!Znas li koliko je posla potpuno unistiti gradjevinu da se ne moze popraviti a ipak ih je toliki broj.Ovih koje su bile"samo" ostecene vidio sam na stotine i ostecenja su bila takva da nisam tada vjerovao da je to moguce popraviti.Rusilacka namjera bila je ocigledna!
_________________ Za svako rjesenje postoji problem
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ibar
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 13:41 |
|
|
lirik je napisao/la: totem je napisao/la: Eeeej, polako malo.Nije isto poruseno i osteceno. ostecene mogu biti i od ratnih djelovanja. Nemojte ici na linc. Bila jedna crkva i u glini, znas kako je prosla. I ljudi u njoj. Ovo pisem, samo da bi se nadovezao da i Hrvati imaju konja za trku. Ne lupaj Totem!Znas li koliko je posla potpuno unistiti gradjevinu da se ne moze popraviti a ipak ih je toliki broj.Ovih koje su bile"samo" ostecene vidio sam na stotine i ostecenja su bila takva da nisam tada vjerovao da je to moguce popraviti.Rusilacka namjera bila je ocigledna! Ono u ostecene racuna sve di je jedan zid stajo. bolje da su je do temelja satrali. lakse se nova napravi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 14:36 |
|
|
totem je napisao/la: dudu je napisao/la: ne samo što su prvi, nego i što su činili nesrazmjerno više zločina, a u nekim periodima možemo govoriti i o sistematskom zločinu što je Hrvatima ili Bošnjacima nemoguće dokazati.
Aj ne zezaj. Ako su neki drugi pokusali, a nisu tako organizirano uradili, ne cini ih cvijecke od ljude. Jednostavno, oni tada bili najaci. Zato im i poslo za rukom. Svi narodi na tlu BiH su pokazali i dokazali da su itekako sposobni za ratni zlocin. I u ovom ratu, i u proslom. Ovo me strašno podsjeća na djelo 1984. Jagnjeca brigada je napisao/la: Izvinjavam se zbog više uzastopnih postova, ali moram nešto da primetim... Otkad sam na ovom forumu, zaista se ne sećam (eto možda je Lebowski tu i tamo nešto nagovestio) da je neki Bošnjak ikada priznao neki zločin, rekao da mu je žao što je neko ubijen ili bilo šta slično.
Sve što čujem je: "branili se praćkama", "nismo mi", "srpska propaganda", "incidenti", "moooožda je negde nešto bilo", "zaslužili su" itd.
Izgleda da je ovih tridesetak hiljada ljudi ne-Bošnjaka stvarno stradalo u saobraćajkama kao što kaže gospodin Ganić.
Stvarno ne treba nikoga žaliti. Zanimljivo bi bilo znati koliko je ljudi direktno poginulo od strane Srba, Hrvata i Bošnjaka. Recimo među ovih 20 i kusur hiljada Srba sigurno ima Srba koje je pobila sama srpska vojska, možda ne ogroman broj ali ih ima a računaju se kao žrtve Bošnjaka i Hrvata. Ili sam krivo shvatio računicu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 14:42 |
|
|
|
Bilo bi zanimljivo videti. Metodologija rada sarajevskog centra i istraživanja ICTY nije nam poznata. Baš me zanima šta su tačno uradili sa "Jugoslovenima".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 14:49 |
|
|
|
Jugosloveni su isparili 92. godine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Jagnjeca brigada
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 14:52 |
|
|
Živi. živi duh slovenski. Živeće vekov'ma... 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
osa
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 17:26 |
|
|
|
da li ćemo ikad doći do stanja društva u kome će žrtva biti žrtva. danas sam pročitao zanimljivu paralelu na ovu našu priču o žrtvama, radi se naime o bitci kod verduna ili verdunskkoj bitka koja je bila najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskoga rata na Zapadnom frontu. Odvijala se od 21. veljače do 18. prosinca 1916. u blizini verduna između francuske i njemačke. U bitci je poginulo oko 250 000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno. kaže pisac koji je krajem 50-tih živio u francuskoj, da je i tamo tada prevladavala priča u stilu" verdunska bitka je primjer moći francuske vojske, bitka gdje je slomljena njemačka i sl". danas političari dođu, iskažu počast silnim stradalima na obe strane i nitko ne sere o tome , tko je počeo, tko je pobijedio, nego je teza "ne ponovilo se". kad će balkan doći do tog stadija.....
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Lebowski
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 17:31 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 17:36 |
|
|
osa je napisao/la: da li ćemo ikad doći do stanja društva u kome će žrtva biti žrtva. danas sam pročitao zanimljivu paralelu na ovu našu priču o žrtvama, radi se naime o bitci kod verduna ili verdunskkoj bitka koja je bila najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskoga rata na Zapadnom frontu. Odvijala se od 21. veljače do 18. prosinca 1916. u blizini verduna između francuske i njemačke. U bitci je poginulo oko 250 000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno. kaže pisac koji je krajem 50-tih živio u francuskoj, da je i tamo tada prevladavala priča u stilu" verdunska bitka je primjer moći francuske vojske, bitka gdje je slomljena njemačka i sl". danas političari dođu, iskažu počast silnim stradalima na obe strane i nitko ne sere o tome , tko je počeo, tko je pobijedio, nego je teza "ne ponovilo se". kad će balkan doći do tog stadija..... Postoji mnogo Nemaca (običnih ljudi..) koji ni danas ne mogu da vide Francuze očima.. Obrnuto isto. Nemci njih sa prezirom gledaju, smatraju ih nedostojnima, nikakvim vojnicima, fićfirićima i licemerima. Francuzi pak uvek diplaju po moralisanju i svojoj večitoj borbi na ispravnoj strani (kolonije pri tom ne pominju, naravno). Poenta: Stara ratna neprijateljstva i konkurentski-odnosi ostaju ukorenjeni u narodu jako dugo, a može ih u javnom diskursu potisnuti samo zajednički interes, koji se kreira u društvenim elitama. Dakle pitanje za tebe bi bilo - koji je zajednički interes zemalja na Balkanu, i da li ga ima?
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 17:55 |
|
|
Real gone je napisao/la: osa je napisao/la: da li ćemo ikad doći do stanja društva u kome će žrtva biti žrtva. danas sam pročitao zanimljivu paralelu na ovu našu priču o žrtvama, radi se naime o bitci kod verduna ili verdunskkoj bitka koja je bila najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskoga rata na Zapadnom frontu. Odvijala se od 21. veljače do 18. prosinca 1916. u blizini verduna između francuske i njemačke. U bitci je poginulo oko 250 000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno. kaže pisac koji je krajem 50-tih živio u francuskoj, da je i tamo tada prevladavala priča u stilu" verdunska bitka je primjer moći francuske vojske, bitka gdje je slomljena njemačka i sl". danas političari dođu, iskažu počast silnim stradalima na obe strane i nitko ne sere o tome , tko je počeo, tko je pobijedio, nego je teza "ne ponovilo se". kad će balkan doći do tog stadija..... Postoji mnogo Nemaca (običnih ljudi..) koji ni danas ne mogu da vide Francuze očima.. Obrnuto isto. Nemci njih sa prezirom gledaju, smatraju ih nedostojnima, nikakvim vojnicima, fićfirićima i licemerima. Francuzi pak uvek diplaju po moralisanju i svojoj večitoj borbi na ispravnoj strani (kolonije pri tom ne pominju, naravno). Poenta: Stara ratna neprijateljstva i konkurentski-odnosi ostaju ukorenjeni u narodu jako dugo, a može ih u javnom diskursu potisnuti samo zajednički interes, koji se kreira u društvenim elitama. Dakle pitanje za tebe bi bilo - koji je zajednički interes zemalja na Balkanu, i da li ga ima? Ovo sa njemcima-francuzima je jednostrano, znaci ima jos dosta francuza koji ne mogu podnit svabe, pogotovo oni na selima. Davno su mi pricale kolegice s'skole sto se tamo dogadjalo na ekskurzijama dobacivanje poput "svapske kurve" je bilo normalno. A cika svabo ko cika svabo, ne da voli neke narode, ali to potajno malo brundja, ali na francuze?!ama nikad.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 17:59 |
|
|
osa je napisao/la: da li ćemo ikad doći do stanja društva u kome će žrtva biti žrtva. danas sam pročitao zanimljivu paralelu na ovu našu priču o žrtvama, radi se naime o bitci kod verduna ili verdunskkoj bitka koja je bila najduža i jedna od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskoga rata na Zapadnom frontu. Odvijala se od 21. veljače do 18. prosinca 1916. u blizini verduna između francuske i njemačke. U bitci je poginulo oko 250 000 vojnika, a oko 500 000 je ranjeno. kaže pisac koji je krajem 50-tih živio u francuskoj, da je i tamo tada prevladavala priča u stilu" verdunska bitka je primjer moći francuske vojske, bitka gdje je slomljena njemačka i sl". danas političari dođu, iskažu počast silnim stradalima na obe strane i nitko ne sere o tome , tko je počeo, tko je pobijedio, nego je teza "ne ponovilo se". kad će balkan doći do tog stadija..... Znas zasto to? Zato sto njemci sute. Iz Poljske ih znadu sasut govnima, dan danas, a iz Grcke tek...ali svaba uporno suti. Sto bi bilo da malo drekne, to bi se dalo vidit. To ti malo romanticarski gledas na napredni zapad.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 05 svi 2012, 21:05 |
|
|
Politicka analiza incidenta u Dobrovoljackoj ulici. Citat: Dobrovoljačka: Ni mrtvima ne daju mira
Na komemoraciji poginulim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj, koja je nedavno održana u Sarajevu, rodbina i prijatelji tuguju, dok poveća grupa građana uvredljivo dovikuje, zapravo urla - to je slika BiH koja je pretedent za ulazak u EU, piše "Politika" u tekstu, u kome se ocenjuje da je slučaj "Dobrovoljačka" iz maja 1992. godine bio pokušaj muslimanske strane da ubije tadašnjeg lidera Aliju Izetbegovića i za to optuži JNA.
Vojni analitičar Miroslav Lazanski u tekstu pod naslovom "Nemamo svi amneziju", koji se bavi nedavnom komemoracijom ubijenim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj, pita se kakvi su to ljudi, kakva je to sredina, da se čak ni mrtvi ne poštuju?
U tekstu se napominje da je pre odlaska u Lisabon, tadašnji predsedavajući Predsedništva Alija Izetbegović sva svoja ovlašćenja u pisanoj formi prenio na Ejupa Ganića.
Za vreme napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, navodi se u tekstu "Politike", iz etera stiže poruka pripadnicima "Zelenih beretki": "Ubijte Aliju!". Glas dodaje: "Kljujo, skloni se, ja vodim ovu operaciju".
"U Sarajevu dobro znaju čiji je to bio glas", ističe autor teksta i ocenjuje da je "Dobrovoljačka" bio pokušaj i da se ubije Alija Izetbegović, od svojih, a optuži JNA, pa otuda i taka stav zvaničnog Sarajeva prema tragediji ubijenih pripadnika JNA.
Uz podsećanje na hronologiju ratnih dešavanja u BiH, autor ističe da rat u BiH nije započeo prvim metkom u Sarajevu, nego upadom hrvatske vojske i muslimanskih paravojnih formacija u Brod i pokoljem srpskog stanovništva u Sijekovcu i to krajem marta i početkom aprila 1992. kada BiH još nije bila međunarodno priznata kao država, i kada je formalno još bila u sastavu Jugoslavije.
U tekstu se navodi da su komplikacije u Sarajevu počele podelom sastava MUP-a, proterivanjem Srba iz specijalnih jedinica MUP-a, opštim napadima policijske stranice u gradu, ali i u cijeloj BiH, dok su se pripadnici "Zelenih beretki" i "Patriotske lige" proglasili za branioce.
Podseća se da su Dobrovoljačkoj prethodili napadi "Zelenih beretki" i "Patriotske lige" na sve objekte JNA u Sarajevu, kao i da su pripadnici tih muslimanskih formacija upadali u vojne stanove, pljačkali, odvodili ljude na takozvane informativne razgovore, maltretirali porodice pripadnika JNA, kao i zarobljavali vojnike JNA.
U tekstu piše i da su Radio i TV Sarajevo vodile bespoštedan propagandni rat protiv JNA, te da je kriminalac Juka Prazina postao gospodar života i smrti u gradu.
Prvog maja, stoji u tekstu, napadnuta je fabrika eksploziva u Vitezu i radio-relejni centar veze, a drugog maja je napadnut Dom JNA u Sarajevu, kao i Vojna bolnica, koja je gađana zoljama i bestrzajnim topovima, a napadnut je i Školski centar JNA u gradu, dok je na obližnjem poilgonu u Pazariću blokirano 250 učenika i pitomaca vojnih škola.
Na zgradu komande Druge vojne oblasti otvara se vatra iz mitraljeza, minobacača i artiljerije, a u zgradi ima poginulih i ranjenih, dok muslimanska strana odbija sve apele da se prekinu napadi i da se poginuli i ranjeni evakuišu iz ove zgrade.
"U takvoj situaciji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović se vraća iz Lisabona u Sarajevo, gde je zadržan u kasarni JNA u Lukavici, a tu je imao punu ličnu bezbednost", navodi autor.
U tekstu se napominje da je Izetbegoviću tada predočeno stanje u gradu i zatraženo da naredi muslimanskoj strani prekid vatre i omogući evakuaciju Komande Druge vojne oblasti sa svim poginulim i ranjenim pripadnicima JNA, što on prihvata i pristaje da bude u oklopnom transporteru UN sa generalima Milutinom Kukanjcem /JNA/ i Luisom Mekenzijem /UN/ na čelu kolone, koja je napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici. Izvor: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/222615/Dobrovoljacka-Ni-mrtvima-ne-daju-mira Tuzba zbog vrijedjanja porodice poginulih u Dobrovoljackoj ulici. Citat: TUŽBA ZBOG VRIЈEĐANJA PORODICA POGINULIH
Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srske podnijeće iduće sedmice Kantonalnom sudu u Sarajevu tužbu protiv NN lica zbog uvreda koje su u Sarajevu uputili porodicama poginulih vojnika prilikom obilježavanja 20 godina od stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici. "Za nas je neprihvatljivo vrijeđanje porodica stradalih vojnika ЈNA, kao i činjenica da pripadnici Kantonalnog MUP-a nisu ništa preduzeli da to na vrijeme spriječe, zabranom okupljanja bošnjačkih udruženja na obližnjem mostu Drvenija", rekao je Srni predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.
Mitrović je rekao da ova organizacija nikada neće odustati od zahtjeva za postavljanje spomen-ploče stradalim Srbima i vojnicima ЈNA u "Dobrovoljačkoj", "Tuzlanskoj koloni", "Kazanima", kasarni "Viktor Bubanj" i svim ostalim srpskim stratištima u Federaciji BiH.
"Nikada nećemo odustati od procesuiranja ratnih zločina nad Srbima u BiH i izvođenja pred lice pravde najodgovornijih vojnih i političkih zvaničnika bivše Republike BiH", zaključio je Mitrović.
Članovi porodica vojnika ЈNA stradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i oni koji su preživjeli zločin prije 20 godina, te zvaničnici Republike Srpske i lokalnih vlasti mirno su se okupili u četvrtak, 3. maja, u Sarajevu kako bi odali počast pripadnicima ЈNA stradalim u Dobrovoljačkoj ulici, ali ih je nadomak tog mjesta grupa ljudi dočekala zvižducima, psovkama i uvredama.
Ne obazirući se na bol porodica stradalih u Dobrovoljačkoj ulici, bivši muslimanski vojnici okupljeni kraj mosta "Drvenija" psovali su, između ostalog "četničku majku", "srpsku majku", te "nerođenu srpsku djecu".
Skup u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici uredno je najavljen kantonalnim vlastima, za razliku od okupljanja na obližnjem mostu "Drvenija". Izvor: http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=60970Citat: OHR O ZBIVANJIMA U DOBROVOLJAČKOЈ
OHR smatra da je dešavanje u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije dva dana prilikom obilježavanja godišnjice stradanja pripadnika ЈNA - tužna optužnica za lidere u BiH, jer nisu uspjeli da se pokrenu u pravcu pomirenja i priznavanja bola i gubitka koje su trpjeli svi u BiH. OHR vjeruje da se svi navodi o ratnim zločinima moraju u potpunosti ispitati, a osobe koje su za te zločine odgovorne moraju izaći pred lice pravde.
Iz OHR-a nisu odgovorili na pitanje zašto visoki predstavnik Valentin Incko nije došao da oda poštu stradalim pripadnicima ЈNA i da li će ikada doći na mjesto stradanja pripadnika srpskog naroda. Izvor: http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=60994Nazalost OHR je tradicionalno jako blag prema Bosnjacima, ali su barem na kraju nekako uspjeli da kazu da svi zlocini trebaju biti procesuirani, sto je svakako ohrabrujuce.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vivax
|
Naslov: Re: Slučaj "Dobrovoljačka": Zbirna tema Postano: 06 svi 2012, 02:43 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Svi znamo da pravo i sudovi ne funkcionišu tako, zna se šta je relevantno. Cekaj, i sam Jovo Srbin je rekao da je Dobrovoljacka zlocin... a on bio tamo, vikao na megafon - ne pucaj... a ovi u sacekusi rokaju, nisu samo vojnike ubili, stradala je i bolnicarka u sanitetu... Sta hoces reci, sud je nemocan ako neko ne svedoci iznutra...al to se nikad nece desiti, i niko nece biti osudjen... A nije da nema dokaza: Zna se i ko je Zagi - Zaim Backovic, a onda mu odgovara iz Predsednistva covek cije je kodirano ime Pusac, a to je Stepan Kljujic, uz koga je i Ganic, sa kojim je pre toga stalno u komunikaciji... Sve se ovo zna...i kao nema dokaza  daj nemoj da se igramo, niko nije toliko lud... necete da ih sudite, i onda tako i recite. Prije svega pozdrav Stvarno ne mislim da ovo namjerno radis, nego samo da si pod uticajem propagande, zato cu ti i pokusati dokazati da je ovaj video oko Dobrovoljacke propaganda kao i vecina do sada vidjenih. Zamisli sta je Vojni sud u Beogradu nabavio kao dokazni materijal vezan za "Dobrovoljacku"... Na ovom videu se vidi i cuje sva srpska propaganda vezana za taj dogadjaj. Krajnje neozbiljno, moras priznati. Svetozar vas ogoli u sred Beograda Govoriti o zlocinu u "Dobrovoljackoj", a pustati videa i audio sa skroz drugog dogadjaja, drugog dana i drugog dijela grada nisu cista posla da ga jebes. Komanda "Zagija" sa tvog videa gdje se govori "pali i unisti" se ne odnosi na Dobrovoljacku nego na 2. maj i bitku na Skenderiji. "Zagijeva" komanda za Dobrovoljacku je "kolonu zaustaviti" i nista vise, a onda je propagandom ubacena komanda od 2. maja "unistiti i paliti", to je komanda u sklopu one "unistiti prije nego sto dodje Unprofor, prikljesteni su, treba to dotuci" tj. komanda od 2. maja gdje jesu u borbi paljeni i unisteni vojnici JNA, ali na SKENDERIJI, a ne Dobrovoljackoj 3. maja.  Zar ti ova slika sa Skenderije 2. maja ne govori malo vise o komandi "unistiti i zapaliti" Ako Milutin Kukanjac u videu lijepo kaze da je 3.maja ubijeno 6 vojnika, i ako sva dokumentacija kaze isto, cemu onda brojke od 42 vojnika. 2. maj je posebna tema i nema direktne veze sa "Dobrovoljackom" 3. maja, iako indirektne itekako ima... Sto se tice videa od 3. maja tj. od neki dan, apsolutno sam protiv onih uzvikivanja i psovanja, posebno onog balavca sa beretkom. Uvijek sam za to da PORODICE ubijenih vojnika dodju i zapale svijecu na tom mjestu, stvarno protiv toga nemam nista. Ono sto mene iritira na tom skupu su osobe (ne mislim na rodbinu ubijenih) koje imaju obraza doci upaliti svijecu za ubistvo 6 vojnika, a cim izadju iz Sa. negiraju sve zlocine koje su oni napravili u Sarajevu. 10 hiljada MRTVIH, preko hiljadu ubijene djece, sve to negira sigurno 99% ljudi na tom skupu. E to je vec VELIKI problem... Uzdravlje
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 27 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|