HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2026, 19:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 393 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Srbi kradu gradonačelnika Hrvatima? Bošnjaci moraju presjeći!
PostPostano: 28 stu 2024, 00:46 

Bošnjak...007 je napisao/la:
Ja sam za to da Hrvat bude gradonačelnik. Nek uđe u zapisnik. Tako je pošteno. Iako su nas ljudi iz HDZ prije godinu i po dana izradili.

Ušlo je u zapisnik.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 00:51 

Predlažem da pažljivo formuliramo nuklearnu Samson opciju za Brčko, kao mehanizam nuklearnog odvraćanja.

Ako Srbi iniciraju da se Hrvata preskoči, onda trajno birati Muslimana za gradonačelnika.
Ako Muslimani iniciraju da se Hrvata preskoči, onda trajno birati Srbina za gradonačelnika, bez rotacije.

Ako će se oštetit paritetna rotacija, onda ćemo ju sami do kraja uništit, kao Samson koji je srušio hram na sebe, ali i na one koji su ga pokušali uniziti.

slika

Nećemo mi nikad imat gradonačelnika, ali neće više nikad imat ni narod koji inicira da nas se sada preskoči. A taj narod je puno veći i Brčko mu je sudbinski presudno, pa je i šteta koju nanosimo 100 puta jača od one koju mi primamo u oba scenarija.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 04:05 

Nije problem, prebrojit ćemo se u Brčkom, ali s Leopardima i Pantzerhaubitzama.

slika

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 08:37 

U Brčkom se mora boriti za principe.

Iskreno ne vjerujem da će supervizor dopustiti ovu priču.

Da je Srbija preko Save Brčkom to bi onda bila druga priča, malo vas je, nemate utjecaj.

Brčko leži na granici sa Hrvatskom, dolazak hrvata i tamo, vjerojatno, ojačava ekonomiju, i prekogranična suradnja sa EU se tamo odvija.

Ako bi Brčko tako šta uradilo, Hrvatska može minimalnim potezima, da to i ne osjeti, sav prekogranični promet koji išta vrijedi otjerati na granične prijelaze koje drže hrvati u Orašju, Šamcu, Svilaju...

I to čak ne mora biti neki direktni inat.

"Rekonstruiramo granični prijelaz da se uskladi sa EU standardima"

"Most je nesiguran, čekamo inspekciju da dođe da ga procijeni" a naručili nekoga tko će razvlačiti proceduru.

I tako za svakog otetog mandata.

Brčko Distrikt je u BiH kao u bubreg u loju, što bi se reklo.

Pogledajte tamo malo pravila, za lokalnu raju idealno, njima su porezi tamo puno manji, registracija vozila dota jeftinija, čujem da ljudi iz Banja Luke imaju fiktivne prijave tamo, zbog luksuznih auta. Poreza na kocku nemaju. Vlastita pravila u prometu, tipa 0 promila je pravilo u Distriktu, pa onda pune svoj proračun s parama ljudi iz Federacije i RS-a... I ta geografska blagodat!

Da ne spominjem da se ucrtaju u svaka dodijeljena sredstva postotkom, pa svaki puta kad se dođe do nekih sredstava od ukupnog dijela se Federacija odrekne 1% za njih, a RS 0.5%. Na prvu to zvuči pošteno, ali ih realno stavlja u nadređen polažaj svakoj drugoj lokalnoj sredini.

Kada dođu sredstva za Federaciju ili RS ne znači da će svaka općina, svaki grad dobiti nešto od tih, nego se strateško odlučuje u Banja Luci i Sarajevu što je najbitnije za entitet. Obično to znači da utjecajnije sredine dobiju više u odnosu na manje.

Distrikt svaki puta dobije svoj dio kolača.

I oni sada hoće to sve ugroziti.

Na neki način i želim da se ovo dogodi i da hrvatska strana reagira.

Red je došao da projeciramo svoju moć malo, a da ne bi bili bezobrazni u tome, treba nam povod kao nepravda nad nama :zubati

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 10:14 

Dok se Hrvatska ne umješa ne možemo spavat mirno po tom pitanju.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 10:29 

Ponuditi kompromis, izbacivanje Muslimana iz rotacije.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 10:30 

daramo je napisao/la:
Evo baš o ovome bilo na rtv hb dnevniku.
Srbi se pozivaju na izborni rezultat i to što imaju 10 mandata, tvrde da imaju većinu da izaberu sve pozicije.
Po ovome koliko sam shvatio znači da imaju i dio muslimanskih ruku, onda time ucjenjuju.
Naši kao i uvijek to pokušavaju dogovorom i daju prijedloge.
Ako ćemo na taj način i mi se možemo pozivati na izborni rezultat u HBŽ-u a tamo hrvatske stranke imaju bolji rezultat nego srpske u BD.

Čović treba onog Vukadina za uši dovest u Mostar i reć mu šta mora uradit.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 10:33 

Robbie MO je napisao/la:
Predlažem da pažljivo formuliramo nuklearnu Samson opciju za Brčko, kao mehanizam nuklearnog odvraćanja.

Ako Srbi iniciraju da se Hrvata preskoči, onda trajno birati Muslimana za gradonačelnika.
Ako Muslimani iniciraju da se Hrvata preskoči, onda trajno birati Srbina za gradonačelnika, bez rotacije.

Ako će se oštetit paritetna rotacija, onda ćemo ju sami do kraja uništit, kao Samson koji je srušio hram na sebe, ali i na one koji su ga pokušali uniziti.

slika

Nećemo mi nikad imat gradonačelnika, ali neće više nikad imat ni narod koji inicira da nas se sada preskoči. A taj narod je puno veći i Brčko mu je sudbinski presudno, pa je i šteta koju nanosimo 100 puta jača od one koju mi primamo u oba scenarija.

Hrvatski narod aklamacijom podržava tvoj prijedlog. Uzvikuje se: dostojno je i pravedno!

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 12:19 

Robbie MO je napisao/la:
Brigadir je napisao/la:
Za HBŽ je jebeno svakako. Počevši od HDZ-a BiH do Pomaka svi su sa Srbima radili jer Srbi prema statutu imaju strašnu političku moć u HBŽ iako ih je dosta manje. Ne može se formirati vlada bez njihovog kluba i imaju pravo pozivanja na vitalni nacionalni interes tako da ih teško možeš blokirati na bilo koji način. Jedino da sve HR stranke se dogovore i na izborima stave na svoje liste "Srbe" i na taj način ovladaju srpskim klubom unutar skupštine HBŽ, ne postoji drugi način da ih izbaciš iz vlasti, a trgovinu s njima je započeo HDZ BiH koja se nastavila i sad kako je Pomak i devedesetka.

Jel se vitalni povlači sa 1/2 ili 2/3

Nisam siguran, ali što se tiče HBŽ i nacionalnih interesa tu je Klub Srba jednoglasan. Nema halal Srba trenutno. 4 imaju izabrana u skupštini HBŽ, 2 iz SNSD-a, 1 iz Srpskog nacionalnog pokreta (bivši SNSD-ovci) i 1 iz Srpske napredne stranke FBiH. Tu jedino da izabereš svoja 4 Srbina.
A što se tiče promjene statuta da ti ne trebaju Srbi i to bi išlo na Ustavni sud i vrlo upitno kako bi prošlo. Zbog toga se naše stranke s time i ne zamaraju, već Srbima daju što traže, a to je kontrola u Drvaru, i Grahovu, manje u Glamoču i tako se potkusuruju da Srbi ne traže ništa u Livnu, Kupresu, Tgu.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 12:29 

Brcko distrikt izbori 2024.

Muslimani,Romi, gradjaneri: 16 300 glasova 40.5%

Srbi: 17 000 42.5%

Hrvati: 4600 11.5%

A popis 2013. kaze: B 42,36%, S 34.5% i H 20,5%

Dakle, Srbi poklopili ne samo grad, nego ceo distrikt.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 12:42 

daramo je napisao/la:
Vi ste ovo započeli pokušajem guranja Hrvata u BD u drugi red uz pomoć Bošnjaka.
Naravno da treba odgovoriti recipročno, vi izbacite Hrvate u BD mi vas u HBŽ.

Vi se ponašate kao da smo mi žudni za tim HBŽ.om kao da će Srbi nestati ako ne bdu deo vlasti u HBŽ.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 12:47 

Lone Wolf je napisao/la:

Praksa je do sad bila rotacija na poziciji gradonačelnika.Povoljni demografski trendovi održaće se ma ko bio gradonačelnik.Ovde je riječ o tome da je nekoj lokalnoj njušci zinulo dupe za tom pozicijom.Distrikt je samo provizorijum.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 12:53 

Dakle Srbima dobro ide po sadašnjim trendovima, bio sam u Brčkom, stvarno im dobro ide. Nisam stekao dojam da je mahalsko (muslimasko), dapače, urbanije od npr. Bijeljine. Zapravo jedini pravi grad u BP.

Uglavnom, recept koji je donio Srbima ovu situaciju sad netko misli da je pametno promijeniti. Bome, kocka.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 13:01 

Revizija je napisao/la:
daramo je napisao/la:
Vi ste ovo započeli pokušajem guranja Hrvata u BD u drugi red uz pomoć Bošnjaka.

Vi se ponašate kao da smo mi žudni za tim HBŽ.om kao da će Srbi nestati ako ne bdu deo vlasti u HBŽ.

Hoće li hrvatski utjecaj na Brčko Distrikt prestati ako izgubimo gradonačelnički mandat tamo?

Baš mi se čini naprotiv, mogao bi se intenzivirati iz Hrvatske.

Realno to gradonačelničko mjesto ne predstavlja neku veliku vlast, neće tamo biti hrvata više ako je hrvat gradonačelnik, niti on može institucije Distrikta popuniti kadrovima koje nema.

I dalje su srbi pa muslimani najutjecajniji tamo kao narodi kojih je realno više.

Ovo samo stavlja Distrikt u prijeporan položaj, i otvara vrata za svašta.

Srbi možda i imaju računa da riskiraju za ovaj presedan jer su vjerojatno u namjeri da demografski izguraju muslimane.

Njima bi to bilo naročito ludost, jer su svi muslimani iz Brčkog tražili spas u Hrvatskoj, i sada da tako gurnu prst u oko.

Ali takvi su, pa se vi hoćete okoristiti time, što je i razumljivo.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 13:25 

potocnj je napisao/la:
Revizija je napisao/la:

Hoće li hrvatski utjecaj na Brčko Distrikt prestati ako izgubimo gradonačelnički mandat tamo?

Baš mi se čini naprotiv, mogao bi se intenzivirati iz Hrvatske.

Realno to gradonačelničko mjesto ne predstavlja neku veliku vlast, neće tamo biti hrvata više ako je hrvat gradonačelnik, niti on može institucije Distrikta popuniti kadrovima koje nema.

I dalje su srbi pa muslimani najutjecajniji tamo kao narodi kojih je realno više.

Ovo samo stavlja Distrikt u prijeporan položaj, i otvara vrata za svašta.

Srbi možda i imaju računa da riskiraju za ovaj presedan jer su vjerojatno u namjeri da demografski izguraju muslimane.

Njima bi to bilo naročito ludost, jer su svi muslimani iz Brčkog tražili spas u Hrvatskoj, i sada da tako gurnu prst u oko.

Ali takvi su, pa se vi hoćete okoristiti time, što je i razumljivo.

Nema odstupanja u principima, to kad jednom odstupiš sve se urušava.

Mi smo u distrikt unili našu općinu i princip 1:1:1 je ključan. Ne mješamo se u srpsko-muslimanski demografski boj tamo. Ovakvo narušavanje gentlemanskog dogovora je neprijateljski čin.

I nije samo pitanje vraćanje u HBŽ, naše najdjelotvornije oružje su granični prijelazi na Savi. Imamo mogućnost Banja Luku (i samo Brčko) ekonomski ugušit.

Plenki je pička i neće ništa napravit al ozbiljna vlast je u stanju izazvat ekonomski sunovrat zapadnog djela republike srpske.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 13:28 

Čekajte malo, pa po ovom što čitam, i sam izbor gradonačelnika je zaštićen konstitutivnošću;

Article 33 a

Prevention of Outvoting

(1) In addition of the required majority prescribed by this Statute, the affirmative votes of at least one-third of Concilors from each constituent people present and voting is required for the Assembly's decisions related to:

.
.
.

f. Decisions taken pursuant to Article 33(1)(d), (e) and (g);

a članak 33(1)(d) kaže;

Article 33

Qualified Majority

(1) The Assembly shall make decisions by a three-fifths majority of the total number of Councilors when the decision in question concerns:

.
.
.
d. the election and dismissal of all persons elected by the Assembly, subject to the provisions of Articles 29 and 57 of this Statute, which override this Article 33 when they apply;

Koliko ja tu vidim, gradonačelnik ne može biti izabran bez podrške trećine kluba svakog konstitutivnog naroda.

Time ovo srpsko nepoštivanje rotacije postaje još čudnije. Žele nekako na silu izgurati? Nadaju se da će izglasati bez podrške hrvatskog kluba, a supervizor im pustiti i zanemariti konstitutivnost? Pre čudno, pre mutavo po srpske interese u BiH, doslovno iz ničega.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 13:58 

Lone Wolf je napisao/la:

Izbori 2020.

B - 14 600
S - 14 800
H - 3000

verovatno zbog korone smanjena izlaznost.

Ako uzmemo 50% izlaznost za 2024. Muslimana ima oko 32 000 (mozda 1000-2000 roma u ovoj brojci), Srba 34 000, Hrvata oko 9000,u celom distriktu. Srbi su definitivno 50%+ u samom gradu.

Autoput Banja Luka - Brcko, Bijeljina - Beograd (4B umesto 4S) ovaj grad drzi finansijski i totalno okrenuto ekonomski ka Srpskim gradovima, Srbiji.

Radi se u punom kapacitetu. Ovaj auto-put je nacionalni prioritet, dajemo sve kapacitete kako bi što pre povezali Banjaluku i Beograd. To će značiti za sve segmente društva, ali i jačati privredu. Dnevno uradimo preko 8.000 kubika rastresitog materijala, i sve ide predviđenom dinamikom. Ova deonica biće puštena u 2026. godini", rekao je Ćorić.

https://www.b92.net/biz/region/vesti/72 ... gotov/vest

moguce da pozicija gradonacelnika ima veze sa ovim auto-putem, namestanje tendera za podizvodjace i slicno.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:02 

Oj Brčko Ravne ko udari na te, sa Širokog pucat će granate

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:03 

Sviđa mi se Robin prijedlog, četnicima dat srednji prst, od sad samo zeleni gradonačelnik. U HBŽ-u ih totalno ugušiti. Za jedno hrvatsko mjesto oduzimamo 100 srpskih

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:10 

Revizija je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Sigurno im neće pomoć da ostanu.

ut Vlachus non imperet!

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:21 

Revizija je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Vi se ponašate kao da niste upoznati sa trećim Njutnovim zakonom.

1455 of 2558 - 56.88%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:33 

Cila drama zbog autoceste? Pa šta će je hrvatski gradonačelnik zabranit? Nema ni takve ovlasti. Il ekipa oće nešto krast pa im smeta ako nije njihov čovik tu.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:43 

Novi update.
Srbin ipak. Obavljen razgovor sa supervizorom. Hrvati istrgovali dobar kolac. Nezvanicno trazeno da u buduće Hrvat bude šef policije BD a ne kao do sada Srbin.
Ako se ispostavi tačnim velika pobjeda HDZ. Trenutni sef policije je VD odlukom supervizora od neki dan.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:43 

Imota je napisao/la:
Nema odstupanja u principima, to kad jednom odstupiš sve se urušava.

Mi smo u distrikt unili našu općinu i princip 1:1:1 je ključan. Ne mješamo se u srpsko-muslimanski demografski boj tamo. Ovakvo narušavanje gentlemanskog dogovora je neprijateljski čin.

I nije samo pitanje vraćanje u HBŽ, naše najdjelotvornije oružje su granični prijelazi na Savi. Imamo mogućnost Banja Luku (i samo Brčko) ekonomski ugušit.

Plenki je pička i neće ništa napravit al ozbiljna vlast je u stanju izazvat ekonomski sunovrat zapadnog djela republike srpske.

Dobro, nije on baš tolika pička kako ga se predstavlja.

Nemože ga se istodobno optužiti da je pička i da krade, jer za krađu isto treba hrabrosti :D

I nije potrebno izazvati sunovrat RS-a, moguće je izazvati sunovrat Distrikta još i lakše.

Problem za hrvate u Brčkom je što su dva neprijatelja, i hoće da se udruže.

Jedan narod je zapravo tu mudriji od drugoga, a to onaj koji hoće da uvede pravilo u Distrikt da demografija igra ulogu.

Doslovno RS ima razloga da plaća srbima da naseljavaju Distrikt.

Također bi mogli kasnije možda pridobiti hrvate koji bi ovako bili ojađeni na izdaju od muslimana (jer je tamo rat bio isključivo hrvati i muslimani protiv srba bez hrvatsko-muslimanskog sukoba).

Za muslimane bi ovo bio katastrofalno loš potez!

Nije tamo situacija da su hrvati i muslimani poput u Mostaru, podjednako neprijatelji međusobno i sa srbima. Nemaš tamo nekoga kome su muslimani ubili oca, djeda, strica... ili hrvata kojemu su to radili muslimanima. Muslimani bi ovako za direktnu korist potaknuli svog neprijatelja, oslabili saveznika.

Zamisli kasnije jednom prijedlog, kada su srbi brojniji, a hrvati uz njih potkupljeni, da inicijativa većine u Distriktu ide za pripajanje Republici Srpskoj?

Koji to točno argument bošnjaci imaju protiv ovoga, a dva od tri naroda su za to, i još je apsolutna većina za to?

Ako muslimani pristanu na to da se narušava paritet, moguće je da srbi tu pripremaju i generacijski potez, ne samo dnevno-političku otimačinu.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2024, 14:54 

Bošnjak...007 je napisao/la:
Novi update.
Srbin ipak. Obavljen razgovor sa supervizorom. Hrvati istrgovali dobar kolac. Nezvanicno trazeno da u buduće Hrvat bude šef policije BD a ne kao do sada Srbin.
Ako se ispostavi tačnim velika pobjeda HDZ. Trenutni sef policije je VD odlukom supervizora od neki dan.

Zašto je šef policije toliko bitna pozicija tamo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 393 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 44 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: