|
|
Stranica: 1/21.
|
[ 511 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Škutor Mate
|
Naslov: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 10:05 |
|
|
Zanima me di se još u Jerceg-Bosni govori ikavica. Ono detaljno, selo po selo, zaselak po zaselak. Tijo bi vidit di je danas granica ikavaca i jekavaca. I kako u kom mistu pričaju dica, kako mladi, a kako stari?
_________________ Gango moja ko te je donijo škutor Mate đava ga odnijo.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 10:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60694 Lokacija: DAZP HQ
|
u općini TG se priča samo ikavica, kreni dalje na istok.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 12:11 |
|
|
Škutor Mate je napisao/la: Zanima me di se još u Jerceg-Bosni govori ikavica. Ono detaljno, selo po selo, zaselak po zaselak. Tijo bi vidit di je danas granica ikavaca i jekavaca. I kako u kom mistu pričaju dica, kako mladi, a kako stari? ovdi san pročitala par ljudi koji se ne ustručavaju pisati ikavicom, jedan je sa onim avatarom di čovik nosi neki šljem, ne znam sad nick. malo je vjeroVatno da ti netko od forumskih bosanaca koji su u većini, prizna ikavicu ako se ikad i govorila u njihovim krajevima. to jedino možeš od duvnjaka, gruđana i eventualno širokobrižana očekivat... za moje grude, tijaljinu i ono između, znaš da se govorila ikavica, pa ti ne triban posebno to naglašavat. dica kod nas sve riđe govore ikavicu, ali ima nekih izraza koji su standardno ikavski, na primjer, mliko, bilo, cilo i td. tako da se više nekako govori mišancijom ikavice i ijekavice, nego samo čista ikavica. nešto ko i thompson u onoj pismi o didu stari govore ikavicom, ali to su oni od 60 godina na više. ovi ispod već pomalo mišaju ko i dica.. u društvu di nisu tako opušteni, govore ijekavicom.
|
|
Vrh |
|
|
Hadeka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 12:34 |
|
Pridružen/a: 06 pro 2009, 23:19 Postovi: 1069 Lokacija: Rekoše nam "u banani"! Do kad, vidit ćemo!
|
Ilirka je napisao/la: ovdi san pročitala par ljudi koji se ne ustručavaju pisati ikavicom, jedan je sa onim avatarom di čovik nosi neki šljem, ne znam sad nick. Ilirka je napisao/la: malo je vjeroVatno da ti netko od forumskih bosanaca koji su u većini, prizna ikavicu ako se ikad i govorila u njihovim krajevima. to jedino možeš od duvnjaka, gruđana i eventualno širokobrižana očekivat... za moje grude, tijaljinu i ono između, znaš da se govorila ikavica, pa ti ne triban posebno to naglašavat. dica kod nas sve riđe govore ikavicu, ali ima nekih izraza koji su standardno ikavski, na primjer, mliko, bilo, cilo i td. tako da se više nekako govori mišancijom ikavice i ijekavice, nego samo čista ikavica. nešto ko i thompson u onoj pismi o didu stari govore ikavicom, ali to su oni od 60 godina na više. ovi ispod već pomalo mišaju ko i dica.. u društvu di nisu tako opušteni, govore ijekavicom. Odlično objašnjeno u par ričenica. Govorenje ikavicom nije pitanje samo prostora, već i naraštaja.
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 12:42 |
|
|
eeeeee, ti si taj, u šljem te poljubim
|
|
Vrh |
|
|
Hadeka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 12:44 |
|
Pridružen/a: 06 pro 2009, 23:19 Postovi: 1069 Lokacija: Rekoše nam "u banani"! Do kad, vidit ćemo!
|
Ilirka je napisao/la: eeeeee, ti si taj, u šljem te poljubim Je l' dobar?? "Naš domaći"!!
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 13:29 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25855 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Glede ikavice u Bosni, znam jedino da su neki Travničani s kojima sam dolazio u kontakt imali poneki ikavski izraz (npr, dica). U nekim krajevima se ijekavica čak i pretjerano koristila, npr umjesto zlatni pir -zlatni pjer, umjesto mir djeco - mjer djeco, - tako je meni moja pokojna baka govorila. :) Bilo je čak i nekih naznaka ekavice ali krajnje simbolično - npr umjesto ovdje - ovde.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 16:34 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 14:06 Postovi: 1627 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
Ja sam čuo ikavicu i oko Orašja.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 17:26 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Glede ikavice u Bosni, znam jedino da su neki Travničani s kojima sam dolazio u kontakt imali poneki ikavski izraz (npr, dica). U nekim krajevima se ijekavica čak i pretjerano koristila, npr umjesto zlatni pir -zlatni pjer, umjesto mir djeco - mjer djeco, - tako je meni moja pokojna baka govorila. :) Bilo je čak i nekih naznaka ekavice ali krajnje simbolično - npr umjesto ovdje - ovde. ja sam čuo za ode
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
PCM
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 17:33 |
|
|
U srednjoj Bosni se govori u Hrvata , moj djed iz Bugojna govori ikavicom , a govorila je i pokojna baka.
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
|
maestral
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 23:42 |
|
|
Isto mi nije jasno hercegovci "moj dedo", bosanci "moj did" ??????
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 02 ožu 2010, 23:58 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25855 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Da, dobro reče PCM, ima ikavice i oko Bugojna i Uskoplja, barem su tako pomalo pričali ovi koje ja znam otamo.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 00:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24064 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Čitluk je skoro totalno prešao na ijekavicu. Osim par sela na zapadu općine (Hamzići, Čerin, Dragićina...) prevladava ijekavica.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Hadeka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 00:15 |
|
|
maestral je napisao/la: Isto mi nije jasno hercegovci "moj dedo", bosanci "moj did" ?????? Jednostavno nije strogo ikavski. Refleks jata nije uvik bio doslidan. Recimo samo u hrvatskoj čakavici od Istre do hrvatskog juga imaš četiri tipa refleksa jata: ekavski (meni osobno najlipši čakavski), ikavsko-ekavski, ikavski i jekavski. Tako i tuj. Ikavski je refleks privladavao, ali u nikim ričima je bilo drugačije.
|
|
Hadeka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 00:16 |
|
|
lider30 je napisao/la: Čitluk je skoro totalno prešao na ijekavicu. Osim par sela na zapadu općine (Hamzići, Čerin, Dragićina...) prevladava ijekavica. Žalostno za čut.
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 00:21 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hadeka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 09:33 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Tako je to nekadar bilo. Situacija se prominila. Naročito u HB. S novim naraštajima ikavica u sridišnjoj Bosni nestaje (ili je nestala), isto to vridi i za Cazinsku Krajinu i ostale krajeve u Bosni. Zapadna Hercegovina se još drži, ali kako pročitah tuj, uzmiče. U Hrvatskoj je u Slavoniji kod mlađih ljudi ikavica (slavonski govor) skoro pa nestala, ali se podosta dobro drži od Gvozda na jug iako i tamo ima mišanja sa standardnim ijekavicom.
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 09:53 |
|
|
maestral je napisao/la: Isto mi nije jasno hercegovci "moj dedo", bosanci "moj did" ?????? to možda govore muslimani i srbi u istočnoj hercegovini, odnosno, mostar i dalje na istok. ispravite me ako grišim. hrvati koje ja znam i poznam, kažu "did", "dida", "djed". kad bi netko mojima u grudama rekao "moj dedo", pitali bi ga "odakle si ti, matereti?"
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 10:31 |
|
|
mi u TG-u kažemo dedo, a did više kad pričamo o njemu u 3. licu.
|
|
Vrh |
|
|
unknown
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 10:35 |
|
|
Najbolje se drže Posušje i Grude što se tiče ikavice.
|
|
Vrh |
|
|
Škutor Mate
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 13:45 |
|
|
lider30 je napisao/la: Čitluk je skoro totalno prešao na ijekavicu. Osim par sela na zapadu općine (Hamzići, Čerin, Dragićina...) prevladava ijekavica. E to me zanima. A kako je u stanje u Ljubuškom? Znam neke mlađe iz Crvenog grma i oni pričaju ikavicom. Di između Ljubuškog i Čapljine je sad granica? Što se TG tiče kakvo je stanje u Šujici i na Kupresu? Čini mi se da je ŠB što se mladosti tiče zapustijo ikavicu. Pokopa ji Mostar. I ime su mu nakrivo napisali. Tužno i otužno.
_________________ Gango moja ko te je donijo škutor Mate đava ga odnijo.
|
|
Vrh |
|
|
west
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 20:49 |
|
|
unknown je napisao/la: Najbolje se drže Posušje i Grude što se tiče ikavice. Mostar je granicno podrucje ikavice i ijekavice stim da je ijekavica neprikosnovena u izgovoru u podrucju grada .. ikavica je lijepa.....ali dok je tome sa radija gruda ja se ne bojim za ikavicu :)
|
|
Ilirka
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 03 ožu 2010, 21:26 |
|
|
west je napisao/la: unknown je napisao/la: Najbolje se drže Posušje i Grude što se tiče ikavice. Mostar je granicno podrucje ikavice i ijekavice stim da je ijekavica neprikosnovena u izgovoru u podrucju grada .. ikavica je lijepa.....ali dok je tome sa radija gruda ja se ne bojim za ikavicu :) moj prika tomo je zaslužan i za to da je ganga proglašena zaštićenom kulturnom baštinom http://imoart.hr/portal/ta-imota/dogaan ... inom-.html
|
|
Vrh |
|
|
kikx_sb
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 04 ožu 2010, 00:37 |
|
|
Škutor Mate je napisao/la: E to me zanima. A kako je u stanje u Ljubuškom? Znam neke mlađe iz Crvenog grma i oni pričaju ikavicom. Di između Ljubuškog i Čapljine je sad granica? Što se TG tiče kakvo je stanje u Šujici i na Kupresu? Čini mi se da je ŠB što se mladosti tiče zapustijo ikavicu. Pokopa ji Mostar. I ime su mu nakrivo napisali. Tužno i otužno. Ilirka je napisao/la: ovdi san pročitala par ljudi koji se ne ustručavaju pisati ikavicom, jedan je sa onim avatarom di čovik nosi neki šljem, ne znam sad nick. malo je vjeroVatno da ti netko od forumskih bosanaca koji su u većini, prizna ikavicu ako se ikad i govorila u njihovim krajevima. to jedino možeš od duvnjaka, gruđana i eventualno širokobrižana očekivat...
za moje grude, tijaljinu i ono između, znaš da se govorila ikavica, pa ti ne triban posebno to naglašavat. dica kod nas sve riđe govore ikavicu, ali ima nekih izraza koji su standardno ikavski, na primjer, mliko, bilo, cilo i td. tako da se više nekako govori mišancijom ikavice i ijekavice, nego samo čista ikavica. nešto ko i thompson u onoj pismi o didu stari govore ikavicom, ali to su oni od 60 godina na više. ovi ispod već pomalo mišaju ko i dica.. u društvu di nisu tako opušteni, govore ijekavicom. osjećam se pozvanim komentirati stanje u širokom brIgu upadam u sferu mladih i osobno se služim miksom ikavice i ijekavice. dobri primjeri su upravo ono što je ilirka navela, i tako otprilike izgleda to i u ostatku mladih širokobriježana, s tim da ovi sa sela ipak više gone ikavicu, nego ovi građani
_________________ oj široki u srcu te nosim
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Ikavica - istraživanje Postano: 04 ožu 2010, 01:07 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24064 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Škutor Mate je napisao/la: lider30 je napisao/la: Čitluk je skoro totalno prešao na ijekavicu. Osim par sela na zapadu općine (Hamzići, Čerin, Dragićina...) prevladava ijekavica. E to me zanima. A kako je u stanje u Ljubuškom? Znam neke mlađe iz Crvenog grma i oni pričaju ikavicom. Di između Ljubuškog i Čapljine je sad granica? Studenci zadnje ikavsko selo. Znači granica općina.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|