Republika Hrvatska ODBILA ZAHTJEV za primitak u hrvatsko državljanstvo Fatmira Alispahića, jer: "ne postoji interes..."
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA
KLASA: UP/I-224-02/25-01/13063; URBROJ: 511-01.203-26-7.
Zagreb, 11.04.2026.
RJEŠENJE
Odbija se zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo kojeg je podnio Fatmir Alispahić
(iz obrazloženja)
„Na temelju zaprimljenih informacija i činjenica o profesionalnom životu imenovanog, Ministarstvo kulture i medija kao nadležno tijelo državne uprave, a nakon izvršenog uvida u predmetni spis, nije utvrdilo postojanje interesa Republike Hrvatske za primitak Fatmira Alispahića u hrvatsko državljanstvo.
Slijedom utvrđenog, Fatmir Alispahić ne ispunjava zakonske pretpostavke za stjecanje hrvatskog državljanstva (...) budući da Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nije mišljenja da bi njegovo primanje u hrvatsko državljanstvo predstavljalo interes za Republiku Hrvatsku.“
MINISTAR
Davor Božinović
Iz zahtjeva Fatmira Alispahića za stjecanje hrvatskog državljanstva
Životopis
Fatmir Alispahić (1966), magistar književno-historijskih znanosti, autor 22 knjige, preko 1000 radijskih i TV emisija, dramski pisac i scenarista desetine dokumentarnih filmova i VR aplikacija iz oblasti kulturne baštine, kolumnista vodećih listova u BiH, laureat Nagrade „Mak Dizdar“ za poeziju, član Društva pisaca BiH.
Oženjen, otac troje djece, od 1993. godine uposlen kao državni službenik u Gradskoj upravi Tuzla, gdje je do 2003. obavljao funkciju rukovodioca Press centra, a danas radi kao stručni savjetnik za kulturno-historijsko naslijeđe.
Dokazi o zaštiti prava i promicanju interesa hrvatskog naroda
I. „HRVATSKI GLASNIK“
Objavio sam oko stotinu tekstova u „Hrvatskom glasniku“, glasilu HKD „Napredak“ počev od samog osnutka 1992. godine.
Kao istaknuti suradnik imao sam čast da napišem uvodnike u svečanim brojevima u povodu 10. i 15. obljetnice:
- „Hrvatski glasnik“ (1992. -2002.) kao kruna bogate kulturne povijesti tuzlanskih Hrvata, prosinac 2002.
- „Hrvatski glasnik” obilježava 15 godina postojanja. Ljubav je u prednosti, 17. prosinca 2007.
Surađivao sam sa hrvatskim medijima „Katolik.hr“, „Maticom“ (časopis Hrvatske matice iseljenika) i zagrebačkim „Journalom“.
Moja press kartica „Hrvatskog glasnika“ je nakon objavljivanja postala „viralna“ u bosanskom medijskom prostoru, a u konstrukcijama se išlo tako daleko da sam „s druge strane“, da sam bojovnik HVO-a, i sl.
II. KULTURA SJEĆANJA NA HRVATSKE ŽRTVE (Grabovica, Vitez, Fonica, Vukovar, Žrtve komunizma...)
* GRABOVICA (9. 9. 1993., bošnjački zločin nad 33 hrvatska civila)
Od 2005. vodim kampanju za bošnjačko pokajanje u Grabovici, a hrvatski mediji su posebnu pažnju posvetili mojoj TV reportaži „Bošnjački obraz pred suzom Grabovice“, u kojoj sam svoje troje djece odveo da se poklone hrvatskim žrtvama.
- FENA / Avaz * Bošnjački zvaničnici moraju biti 9. septembra u Grabovici, 8. 9. 2005.
- Klix * Forum na Klixu: Fatmir Alispahic o Grabovici
Rasprava povodom otvorenog poziva Fatmira Alispahića u povodu obilježavanja 12. godišnjice zločina u Grabovici. 7. 9. 2005.
- The Bosnia Times * Alispahić: Mi smo prva bošnjačka obitelj koja se poklonila hrvatskim žrtvama Grabovice („Svoje troje djece odveo sam pred suzu Grabovice, kako bi ih pred sramotom bošnjačkog naroda učio časti i dostojanstvu.“), 22. 8. 2020.
- Hercegovački portal / Dnevnik.ba * Ja sam svoje troje djece odveo u Grabovicu da se poklonimo žrtvama koje su stradale od bošnjačke ruke, 20. 11. 2021.
- Link na reportažu „Bošnjački obraz pred suzom Grabovice“
https://youtu.be/EZZU8s18nfc?si=r3zYTXYPzW5T5uqg-
* VITEZ (10. 6. 1993.,bošnjački zločin nad osmero hrvatskih mališana)
Vodio sam kampanju da Bošnjaci obilježe 30. obljetnicu zločina, u ime katarze i pokajanja: ”Ubojstvo tri djevojčice i pet dječaka na dječjem igralištu najmonstruozniji je zločin Armije RBiH, koji do danas u kolektivnoj svijesti Bošnjaka i bh. patriota nije označen kao mjesto sramote, pokajanja i katarze. I to tim prije što za ovaj zločin do danas nitko nije odgovarao!!
- Večernji list / Zoran Krešić * Naklon žrtvama drugih naroda vodi pomirenju, a ignoriranje novoj nesreći i sukobima (Novinar i publicist Fatmir Alispahić, uoči sutrašnje 30. godišnjice jednoga od najtežih ratnih zločina, a koji je počinjen nad osmero hrvatske djece u Vitezu, uputio je svojevrstan proglas i poziv bošnjačkim političarima da se naklone ovim žrtvama i načine prvi korak k pomirenju.), 09.06.2023.
- Dnevno.ba * 30 GODINA OD STRAVIČNOG ZLOČINA! Armija RBiH u Vitezu ubila 8 djece, nitko nije odgovarao (Književnik, publicist i novinar Fatmir Alispahić uputio je otvoreni ”poziv bošnjačkim dužnosnicima da 10. lipnja 2023. prisustvuju komemorativnom obilježavanju 30. godišnjice zločina Armije RBiH nad hrvatskom djecom u Vitezu”), 9. 6. 2023.
- Hrvatski Medijski Servis / Hrvatski glasnik * 30 godina od svirepog ratnog zločina koji je Vitez zavio u crno: Osmero djece Armija BiH ubila u igri, a kajanja nema, 9. 6. 2023.
- (Za ovaj događaj takođe postoji nekoliko autorskih TV priloga.)
* FOJNICA (13. 11. 1993., bošnjački zločin nad fra Nikicom Miličevićem i fra Leonom Migićem)
Serijom TV reportaža u emisijama „Kultura sjećanja“ (Televizija Sarajevo) i „Defter hefte“, te tekstova na društvenim mrežama, podsjećao na ubojstvo fratara u Franjevačkom samostanu u Fojnici.
* VUKOVAR (velikosrpski zločin nad civilima i braniteljima Vukovara, 18 . 11. 1991.)
Sjećanje na najveće hrvatsko stratište Domovinskoga rata obilježio sam suorganizacijom predstave „Bitka za Vukovar“, koju smo sa HKD "Napredak" Sarajevo i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u BiH upriličili Sarajevu 2017. godine, te autorskom reportažom iz Vukovara, 2018. godine.
- Zahvalnica za sudjelovanje u organizaciji glazbeno-scenske predstave "Bitka za Vukovar" u Domu mladih Skenderija u Sarajevu, 16. 2. 2017. godine.
- „Memento za Vukovar“, autorska dokumentarna reportaža snimljena u Vukovaru i emitirana u 24. izdanju „Kulture sjećanja“, na Televziji Sarajevo 2018. godine, te reprizirana na više medija.
* ŽRTVE KOMUNIZMA, BLEIBURG, MOSTAR, ODŽAK...
Sa Udrugom Hrvatski forum dobre volje i g. Josipom Šumanom u Općini Novi Grad Sarajevu sam 23. 8. 2017. godine organizirao prvo bh. obilježavanje Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima.
Kroz više TV priloga, u autorskim projektima „Kultura sjećanja“ i „Defter hefte“, govorio sam o stradanju fratara i katolika u Mostaru i zapadnoj Hercegovini nakon ulaska partizanskih postrojbi, u veljači 1945., o zločinima nad civilima i zarobljenicima u Bleiburgu, te o ubojstvu 3404 civila i zarobjenika u Odžaku (Defter hefte 309).
III. U OBRANU HRVATSKOG DOSTOJANSTVA
- Bnet * Fatmir Alispahić osudio vrijeđanje Hrvata na Bistarcu, 29.06.2006.
- Hrvatski Medijski Servis / Dnevnik.ba * O HARANGI NA VLAISAVLJEVIĆ * Fatmir Alispahić: "Komšić je štetočina i pijun bošnjačke kleropolitičke mafije. Ako su Jelavić i Čović smijenjeni zato što ´ugrožavaju hrvatske nacionalne interese´, što ćemo s njim...?", 16.11.2022.
- Depo.ba / Herceg-Bosna.com / PressMedia * Fatmir Alispahić stao u odbranu Sanje Vlaisavljević, 17. 5. 2023.
- Serija tv priloga, natpisa i apela u odbranu Miše (Ivana) Cvitkušića, „Zlatnog ljiljana“ koji je u srpnju 2023. pretučen u PU Gračačac.
IV. DOPRINOSI AFRIMACIJI HRVATSKE KULTURE
Tuzlarije * Fatmir Alispahić: Bošnjaci se trebaju ugledati na Hrvate, (“Hrvatima ne zavidim na njihovoj organiziranosti, već smatram da trebaju biti uzor narodu iz kojeg ja potičem“), 28.01.2006.
Izbjeglički kontekst u priči „Odmor“ Jozefine Dautbegović; Znanstveni skup o Jozefini Dautbegović, Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, 17.12.2013.
Tuzlarije /RTV 7 / Centar za kulturu Tuzla * Fatmir Alispahić: 20 godina Međunarodne kolonije Breške, 1.7. 2019.
Pisao o brojnim hrvatskim stvaraocima na polju znanosti i kulture: Franjo Leder, Ivan Sabolić, Kristijan Kreković, Ivo Brešan, Braća Neugebauer, Čestmir Dušek, itd., te istraživao pojave iz folklorne, književne i glazbene povijesti Hrvata.
V. U OBRANU HRVATSKOGA PRAVA NA LEGITIMNO ZASTUPANJE
– Protiv bošnjačkog biranja Željka Komšića
Od 2010. do 2025. objavio sam nekoliko stotina tekstova, komentatra i video klipova u osobnoj kampanji odvraćanja Bošnjaka od izbornog nasilja nad hrvatskim pravom da biraju svog člana Predsjedništva BiH, kao i više priloga podrške prijedlgu izmjena Izbornog zakona po konceptu hrvatskih stranaka i asocijacija.
- Kolumna “Bošnjaci prave hrvatski entitet”, od 8. 10. 2010. bila je prvi oblik otpora protiv uzurpacije hrvatskoga prva na izbor svog člana Predsjedništva BiH.
- Novinska agencija Patria, Kolumna “Željko Komšić – prvi u Bošnjaka”, 02.12.2014.
- Crodex.net * Otvoreni poziv Bošnjacima: Ne glasajte za Željka Komšića jer time činite ogromnu štetu Bosni i Hercegovini!, 16. 9. 2022.
- RTV HB | Intervju za „Kompas“, 25.02.2025.;
https://youtu.be/koZ4_wm2lXk?si=MZspGNhRIEjymV7R- RTV HB / Dnevnik.ba | Potrebna je osnova za normalizaciju odnosa Bošnjaka i Hrvata; 14.04.2025.;
https://youtu.be/1V6NSeosXbY?si=IMwD3kaWJCokcl3f (Dala bi se sačiniti bibliografija ovih objava, kao dokaz o kontinuiranom otporu protiv nametanja Hrvatima još jednog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.)
Mr. sc. Fatmir Alispahić
[email protected]*
NAMJESTO PREPORUKE (Poskok.info)
„Zašto Hrvatska jednostavno mora Fatmiru Alispahiću udijeliti počasno državljanstvo?”,
od 19. lipnja 2025. godine.
„Našim jučerašnjim prijedlozima i argumentima, kojima smo zatražili ukidanje statusa Grada Sarajevu zbog sustavne diskriminacije i brisanja hrvatskog doprinosa obrani grada, danas dodajemo još jedan temeljni i duboko human argument – svjedočanstvo gospodina Fatmira Alispahića, izrečeno u emisiji Defter hefte.
Gospodin Alispahić, Bošnjak, izložio je jasan i snažan stav – da je preko stotinu Hrvata poginulo braneći Sarajevo, iako su mogli otići, i da je najmanje što grad može učiniti – podići im spomenik i javno im zahvaliti. Taj čin ne bi trebao biti iznimka nego pravilo, no upravo je zbog njega gospodin Alispahić postao rijedak i moralno uspravan čovjek u vremenu kolektivne šutnje. On je svoju djecu doveo u Grabovicu, poklonio se žrtvama genocida nad Hrvatima i svojim primjerom pokazao što znači biti Pravednik među narodima.
Hrvatska država ima moralnu obvezu primijetiti, vrednovati i zaštititi ovakve ljude. Ako bi obitelj Alispahić postala dijelom hrvatske nacije, to bi za nas Hrvate u Bosni i Hercegovini bila iznimna čast. Ne samo zbog simbolike, nego zbog nade da je pomirenje, utemeljeno na istini i hrabrosti, još uvijek moguće.
Kao NGO koji se godinama zalaže za pomirbu Hrvata i Bošnjaka – ali ne na lažima, nego na istinitim i obostranim temeljima – ovim putem apeliramo na institucije Republike Hrvatske: na predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana – da ozbiljno shvate ovaj tekst.
Pozivamo ih da dodijele gospodinu Alispahiću i njegovoj obitelji počasno državljanstvo Republike Hrvatske, da ga simbolički prime u institucijama kao prijatelja hrvatskog naroda i branitelja istine.
Hrabre Bošnjake mora se štititi. Ako to ne čini vlastita država, onda to mora učiniti hrvatska država – jer istina, kad dolazi iznutra, ima cijenu. A naša je dužnost štititi one koji su je spremni platiti.„