HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 22:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3558 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 143  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 20:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
S današnje konferencije o demografiji, prve takve u Hrvatskoj.

Citat:
Konferencija „Demografija - refleksije na mirovinski sustav“ organizirana je od strane nakladničke kuće Hanza Media u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskih fondova. Cilj konferencije je osvijestiti ozbiljnost demografskih problema kao središnjeg pitanja hrvatske budućnosti te postizanje učinkovitog i sveobuhvatnog odgovora na demografske izazove i njihovu usku povezanost s održivošću mirovinskog sustava.

U hotelu Esplanade okupilo se više od 200 sudionika, uvaženih predstavnika političke, poslovne i akademske zajednice. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, na konferenciji sudjeluju potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, ministar financija Zdravko Marić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.


Citat:
Uvodni govor održao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, naglasivši da o demografiji moramo govoriti više i okupljati se poput na ovoj konferenciji. Predviđanja govore da će do 2060. stanovništvo narasti do deset milijardi, no većina rasta se odnosi na zemlje u razvoju. Hrvatska je u jednom desetljeću izgubila 150.000 stanovnika. Pada natalitet, stanovništvo se iseljava, ali i stari – svaki peti Hrvat je stariji od 65 godina, što se odražava na sve hrvatske resore. Naša je zadaća poboljšati uvjete života u Hrvatskoj - posao, stambeno pitanje i osnivanje obitelji. Svakog mjeseca za mirovine odvajamo tri milijarde kuna i mirovinski sustav uskoro neće biti održiv, no Vlada mirovinske fondove vidi kao partnere u reformi.

U prva četiri mjeseca usvojene su Vladine odluke koje potiču demografsku obnovu. Raste financijska potpora roditeljima, te je premijer podsjetio da u drugoj polovici ove godine dolazi do povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada s 2.660 na 3.991 kuna, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu. Nadalje, porezna reforma ima pozitivne demografske učinke, poput povećanja životnih standarda i primanja. Ujedno, u pripremi je Zakon za subvencioniranje stambenih kredita za mlađe od 45 godina, kao pomoć mladim obiteljima. Zakon o poticanju zapošljavanja pridonosi poticanju zapošlavanju mladih i teško zaposlivih osoba, a donesen je i Akcijski plan za administrativno rasterećenje te su povećane su plaće u državnim i javnim službama.


Citat:
Najavio je da će Vlada osnovati Vijeće za demografsku revitalizaciju Hrvatske u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u kojoj će sudjelovati svi ministri važni za ovo pitanje. Pobošljavati će se pristup vrtićima te razvijati kultura života. To ne znači zabranu pobačaja, ali povećava se senzibiliziranost prema mladim obiteljima.

- Pitanje koje je temelj ukupnog razvoja Hrvatske jest demografija i zahvaljujem organizatorima koji su skupili ovako ugledno društvo. Predviđanja govore da će do 2060. stanovništvo narasti na 10 milijardi, ali u većini europskih društava pokazatelji su negativni.


Citat:
Zato je potrebno iseljenu Hrvatsku uključiti u razvoj zemlje i po mogućnosti ih vratiti u zemlju. Dodatno zabrinjavaju procjene EK da će starije stanovništvo dodatno rasti. Svaki mjesec izdvajamo 3 milijarde kuna za mirovine i dugoročno je neodrživ taj sustav. Demografske politike imaju ključno mjesto u programu moje Vlade. Zato smo usmjereni na prostornu ravnotežu stanovništva i zato je ustrojavanje ministarstva više od obične podrške.


http://www.zabranjeni.hr/vijesti/hrvatska ... a/5695315/

Izrazito je pozitivno što se kreće u ovom smjeru, iako 20 godina prekasno. Prije 20 godina bi se vadilo vruće kestenje, a sad je požar zahvatio cijelu pečenjaru, kestenje je odavno u pepelu.

Od sveg ovdje nabrojanog je daleko najvažnije osnivanje Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske kojem je na čelu premijer. To je na tragu izraelske populacijske politike o kojoj sam pisao gdje isto tako postoji vladino tijelo koje je iznad svih ministarstava i koje daje zeleno ili crveno svjetlo svakoj ideji iz pojedinog gospodarstva koja se i na najmanji način može odraziti na demografiju Izraela. Nama je to nasušno potrebno i u Hrvatskoj je pitanje demografije biti ili ne biti. Ne radi se o pukom smanjivanju broja stanovnika nego s tim puno goroj pojavi ubrzanog starenja stanovništva gdje se možemo dovesti u situaciju da uskoro nećemo moći ni iz čega stvarati novu dodanu vrijednost, a starce ćemo osuditi na žešću socijalu. Odavno je prošlo 5 do 12, sad je 12 i 15 i sve pare treba trpati u mlado i fertilno stanovništvo i posebno nagraditi treće i svako slijedeće dijete u obitelji.

Najgore je po ovu i svaku slijedeću vladu što se ozbiljni efekti uspješne populacijske politike sigurno neće vidjeti u idućih 10 godina zbog trenutno najnegativnije moguće situacije, prirodnog smanjenja žena u fertilnim dobnim skupinama, niske stope fertiliteta i odljeva i to malo fertilnog stanovništva.

Na ovoj temi ćemo pratiti sve poteze HR Vlade i veseliti se prvim uspješnim rezultatima nove politike u godini Gospodnjoj 2028. :D

Dotad vam mogu samo poručiti: Hrvatska se vojska diže :kava

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:10 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
Demografska revitalizacija Hrvatske je nemoguća dokle god smo u EU i dokle god je politika otvorenih granica aktualna. Svi znaju da je uzrok tome Europska Unija, i da je bila pogrešna odluka se pridružiti. Ako je istina da smo izgubili 200,000 ljudi to nije samo veliki ljudski gibat već i financijski. Tako da kada netko sljedeći put netko hvali EU zbog fondova neka mu se kontrira sa ovoliko broj ljud.

Demografska obnova pod ovim uvjetima je nemoguća i neka zaborave na to. Slobodno to porući tim HDZovima s kojima si dobar.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:13 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
Diže diže, i u Irsku stiže. :thumbup

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
To je pojednostavljeno gledanje na stvari, problem u Hrvatskoj postoji oko 50 godina otkad je stopa fertiliteta pala ispod 2.1.

EU je ujedno i prilika za ubrzan razvoj, dostizanje drugih i okretanja trendova migracija, iako ne mora nužno imati ikakve poveznice s uspješnom ili neuspješnom populacijskom politikom.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:16 
Online
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
Čudan je život. Tek se sada vidi koliko je po nas pozitivna bila ideja Velike Britanije da cijeli "region" skupa uđe u EU.
A mi ih napali ko najgore dušmane onda...

Dobro, ovo je mali offtopic, neka se izbriše. :)

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:23 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
dudu je napisao/la:
To je pojednostavljeno gledanje na stvari, problem u Hrvatskoj postoji oko 50 godina otkad je stopa fertiliteta pala ispod 2.1.

EU je ujedno i prilika za ubrzan razvoj, dostizanje drugih i okretanja trendova migracija, iako ne mora nužno imati ikakve poveznice s uspješnom ili neuspješnom populacijskom politikom.

To nije pojednostavljeni problem nego to je jednostavno tako. Prije EU iz Hrvatske se godišnje iseljavalo oko 15000 ljudi. Odkada je u EU i slobodnog kretanja ta brojka se udesetostručila.

Ako ne želite indentificirati pravi problem onda džaba tebi sva vijeća.

Ja samo čekam dan kada će netko predložiti da se "demografske rupe" popune crnčugama i bliskoistočnjacima. To je službena politika EU i siguran sam da će neki izdajnik kad-tad morati to predložiti. Ja se nadam da nisi pod tim mislio kada si napisao "okretanje trendova migracija"

I još nešto, EU ne nudi ništa Hrvatskoj u ekonomskom smislu. Pitanje je vremena kada će i običan narod to sam sebi priznati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
Citat:
Predstavljajući studiju “Demografski razvoj Hrvatske kao temelj planiranja mirovinskog sustava” demograf Stjepan Šterc ustvrdio je da je dobro što se napokon problem demografije dignuo na stratešku razinu. Naglasio je da su svi demografski pokazatelji u Hrvatskoj negativni i da se ta problematika ne može riješiti jednostavno i brzo.

"Devet desetina Hrvatske je u prirodnom padu, nestaje s malom mogućnošću da se oporavi", kazao je Šterc, ocijenivši da bi to pitanje trebalo biti pitanje domovinske sigurnosti.

Kazao je da se neke mjere za popravak demografske slike mogu uvesti već iduće godine, a da je ostale treba uvesti već u idućih pet godina. "Bez obzira na upozorenja, mi se nećemo tako jednostavno izvući iz ove situacije. Irska nam može poslužiti kao pozitivan model i moramo shvatiti da je to strateško pitanje Hrvatske i njezina opstanka", kazao je Šterc.


Činjenica je da se u ovoj bici ne može spasiti svako selo i baš svako mjesto u Hrvatskoj, upravo suprotno, u neka se više ne isplati investirati ni jednu kunu, ključno je odrediti koja su to područja koja se mogu revitalizirati kroz neki duži period.

Preduvjet svih preduvjeta je ubrzavanje gospodarskog rasta koji bi bio ruku pod ruku s demografskom revitalizacijom.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 21:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
master_mind_ je napisao/la:
dudu je napisao/la:
To je pojednostavljeno gledanje na stvari, problem u Hrvatskoj postoji oko 50 godina otkad je stopa fertiliteta pala ispod 2.1.

EU je ujedno i prilika za ubrzan razvoj, dostizanje drugih i okretanja trendova migracija, iako ne mora nužno imati ikakve poveznice s uspješnom ili neuspješnom populacijskom politikom.

To nije pojednostavljeni problem nego to je jednostavno tako. Prije EU iz Hrvatske se godišnje iseljavalo oko 15000 ljudi. Odkada je u EU i slobodnog kretanja ta brojka se udesetostručila.

Ako ne želite indentificirati pravi problem onda džaba tebi sva vijeća.

Ja samo čekam dan kada će netko predložiti da se "demografske rupe" popune crnčugama i bliskoistočnjacima. To je službena politika EU i siguran sam da će neki izdajnik kad-tad morati to predložiti. Ja se nadam da nisi pod tim mislio kada si napisao "okretanje trendova migracija"

I još nešto, EU ne nudi ništa Hrvatskoj u ekonomskom smislu. Pitanje je vremena kada će i običan narod to sam sebi priznati.


Ovo što se događa s odljevom radno zaposlenih je nažalost samo posljedica neravnoteža koje postoje u hrvatskom gospodarstvu već desetljećima. Nisam siguran je li nam veća korist imati neaktivno mlado stanovništvo koje će teško stvarati obitelj unutar zemlje ili imati njihov odljev prema EU koje će im omogućiti da stvore te obitelji. Svi koji su unutar EU ni na koji način nisu izgubljeni za Hrvatsku i zemlja će imati itekako koristi od njih na dugi rok. Svi bi se oni do zadnjeg vratili da u Hrvatskoj mogu upola zarađivati kao vani, samo da postoji sigurnost zaposlenosti. To sve za 10 godina više neće biti problem, ali niska stopa fertiliteta je ono s čim se borimo od 1967. godine.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 28 vel 2017, 23:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dudu je napisao/la:
To sve za 10 godina više neće biti problem, ali niska stopa fertiliteta je ono s čim se borimo od 1967. godine.


Neto stopa reprodukcije je još preciznija od stope ukupnog fertiliteta (odnosi se samo na broj rođene ženske djece koja će zamijeniti majku, uzimajući u obzir i mortalitet u toku fertilnog perioda).
Neto stopa reprodukcije je ispod 1 u Hrvatskoj od 1958, a u Srbiji 1957.
Proces nedovoljnog rađanja traje već 60 godina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 01:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 vel 2017, 13:26
Postovi: 1198
Dudu vječni optimist kada se radi o RH. Takav sam i sam kada se radi o H-B, ali budući da nemam jednako emotivan pristup RH ta nada u njihov demografski i gospodarski oporavak i uzet mi djeluje baš onako djetinjasto. Lijepo je to s jedne strane i bolji je optimizam od kuknjave i crnila, ali je još bolje kada je taj na nečemu utemeljen.

Razloga za euforiju kada je u pitanju demografija i ekonomija RH zaista još uvijek nema. I vjerojatno ih neće ni biti tako skoro. To ne znači da treba očajavati, to ne rješava ništa. Ali mislim da Hrvati Herceg-Bosne na RH trebaju gledati u prvom redu kao na loš primjer samoupravljanja. Izvlačiti pouke, uviđati greške i kada su u prilici sami definirati svoju politiku u nekom polju raditi drugačije od RH poučeni njihovim promašajima.

Ontopic, Akrap i demografi zaista precizno dijagnosticiraju problem. Pad fertiliteta je spirala. Oni međutim, valjda zbog etatističkog okružja u kojem su proveli čitav svoj život izlaz vide u još više otrova koji je problem stvorio. Ne treba ih zbog toga kriviti. Međutim, treba kriviti one političare koji su barem dijelom svjesni značajnih uzroka pada nataliteta kojih opća populacija nije svjesna, ali o tome ne žele govoriti i povlačiti nepopularne poteze. To je pravi šljam.

Da nije tragično, bilo bi komično tj. apsurdno je da se konferencija o demografiji bavi opstojnošću mirovinskog sustava. Ako znamo, što je potvrdio veći broj znanstvenih istraživanja u proteklih nekoliko desetljeća, da su upravo državni mirovinski sustavi odgovorni za otprilike 50% ukupnog pada nataliteta u zapadnim zemljama. Ostalih 50% otpada na druge uzroke (participacija žena u radnoj snazi, sekularizacija itd.). Znači glavni odgovorni krivac za demografski sunovrat - državni mirovinski sustav - nakon što je izvršio atentat na demografsku budućnost nacije sada, svjestan da je grana na kojoj sjedi zarezana do pucanja, vrišti da ga se spasi.

Bez sumnje bi za demografsko zdravlje nacije najbolje bilo da se taj državni mirovinski sustav već danas uruši, da se onima koji su danas u situaciji da premišljaju o rađaju prvog, trećeg ili još jednog djeteta skine taj razlog protiv s leđa težak čak 20% njihove plaće.

Kod rasprava o demografiji i demografskom oporavku valja si postaviti sljedeće pitanje, po mom skromnom sudu, a koje se u raspravama ne čuje. A to je jednostavno - koji su uzroci pada nataliteta? Je li to prirodna stvar? Ako jest, kako to da se po prvi puta u povijesti događa baš danas? I zašto se ne događa u svim zemljama, zašto se ne događa u svim visokorazvijenim zemljama, već samo u nekima i u nekim znatno više nego u drugima?

Ne, političari i demografi u RH nakon dijagnoze (natalitet neprestano pada) odmah skaču na mjere bez da su lišeni političke korektnosti i straha od nepopularnosti odgovora kvalitetno pristupili definiranju uzroka. Kako sam već spomenuo, nije da ih oni moraju tražiti, to su već učinili pojedini znanstvenici. Sve što trebaju je odbaciti pol. korektnost i biti za promjenu malo više domoljubi, a malo manje zabrinuti za svoj sljedeći mandat.

Pa koji su uzroci? Prije nego prijeđemo dalje...

_________________
Djela su bitnija od rijeci.

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 03:21 
Offline

Pridružen/a: 10 lip 2015, 23:16
Postovi: 6025
Dudu jesi li postao ravnatelj za oplodnju i podizanje hrv vojnice.

EU vas ukopala. Za 3 god neće više biti puka na birou. Eu se vajdi a vi se snalazite iz trokuta.

_________________
Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 11:07 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3881
Glupost je da će ekonomski napredak popraviti demografiju. Upravo suprotno. U svim razvijenim zemljama natalitet pada, a zapadni natalitet bi bio još puno niži od našeg kad bi se oduzeo natalitet migranata sa državljanstvom i gledao samo natalitet bijelih etničkih zapadnjaka.

Kako je meni rekao jedan Norvežanin, prije nego smo otkrili naftu bili smo siromašni ribari i imali smo petero djece, sad imamo dovoljno novca za petero djece, a imamo ih jedno ili dvoje.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 11:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ne pada natalitet, već pada mortalitet. Ljudi duže žive. Inače se Europa sasvim OK povećava sa ljudima i bez muslimana migranata. Statistike to jasno govore.
Naravno ne rađa se djece kao prije 100 godina. Ali zašto bi to bio cilj i zašto bi overpopulation bila pozitivna stvar. Osim kao opravdanje za uvoz migrantskih turista na socijale. U Kini, Indiji, Turskoj i Brazilu ne funkcionira nimalo.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 12:30 
Offline

Pridružen/a: 10 lip 2015, 23:16
Postovi: 6025
Dablin i Irska se revitalizira pucanstvom ubrzano.
Krscanski je pomoci bratu .Ide li se u sjev Irsku.
Alister i okolica da se poklopi. Tamo je neophodna infuzija.

_________________
Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08

Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 12:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Okanite se maštanja i uvezite neke Nepalce, Burmance, arapske i crne hrišćane, Rumune, Bugare, istočnoEvropljane... dok ih imate s kim pomiješat, pa ćete dobiti poluHrvate.
Kad dođe bratija sa feredžama i getima, đavo ih ne integrira :)

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 19:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
Citat:
U Vladi su počele pripreme za formiranje dječjeg proračuna kao centralnog mjesta iz kojeg bi se vodila pronatalitetna politika. Bude li sve po planu, iduće bi godine sva djeca u Hrvatskoj trebala dobivati dječji doplatak.

U prvim izračunima spominjalo se da bi doplatak za jedno dijete bio oko 350 kuna, a za svako daljnje dijete sto kuna veći, no to su bili preliminarni izračuni.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/drzavni ... ak-1152909


Ipak se kreće.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 20:23 
Offline

Pridružen/a: 30 lip 2016, 15:26
Postovi: 7774
Mnogi Hrvati rade u Njemačkoj a grade u Hrvatskoj, sumnjam da itko želi ostati u EU a ne mirovinu trošiti u Hrvatskoj. Naš problem je natalitet a ne EU, pa pola miliona Hrvata je prije radilo u Njemačkoj i kroz povijest smo uvijek iseljavali, pa mi i Irci smo narodi kojih najviše ima vani.
Zašto je Hercegovina najbogatiji dio BiH? Pa jer svaka druga kuća ima njemačku penziju.

Treba poboljšati natalitet i forsirati natalitet


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 21:37 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
upravo mi se član uže rodbine javio iz dojčland, vraća se u škutoristan, rješio si poso u posušju,
kaže kakvo je da je, rađe ću kod nas priživljavat nego vamo, logično jel.
prvi od mnogih.
dojčland je goli ***. bar za običnog hrvata koji ne špreha dojč i nije neki doktor ili inžEnjer :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 21:39 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
u svakom slučaju odlične vijesti, treba na sve načine poticati mame hrvatice da štancaju male tiće hrvatiće :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 21:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
naravno, očekujem od bh. Hrvata da povuku ova sredstva u većem postotku nego Hrvatska iz EU fondova. :zubati

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 22:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2009, 13:41
Postovi: 6079
dudu je napisao/la:
naravno, očekujem od bh. Hrvata da povuku ova sredstva u većem postotku nego Hrvatska iz EU fondova. :zubati


Razumno je ocekiviati , buduci da je Hr i dosad cinila za bh Hrvate maksimalno koliko je mogla pa i vise, da ce porodiljne naknade za bh Hrvate biti regulirane zakonom.

Da je demografija kljucno pitanje hr politike, a u sto jos i vise spada demografija bh Hrvata, postalo je jasno svekolikoj politickoj javnosti, a kako je bh hrvatsko pitanje sazrelo i u javnosti , nema razloga da se to daje ispod stola.
Dakle forumski statisticari , analiticari , brojaci...trebaju osmisliti model kako da se tih 10 posto koje bi isle u BiH ipak ne prosiri na ukupnu dijasporu, jer bi to zbog neodrzivosti ugrozilo i ovih 10 posto koje si Hr moze dozvoliti kao povecanje izdvajanja za demografiju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 22:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58277
Lokacija: DAZP HQ
Već sam smislio model prije jedno sat vremena. Dodatna pomoć svim hrvatskim državljanima s adresom prebivalištima izvan RH, a u općinama od posebnog interesa i onda nabrajaš općine u BIH gdje želiš plasirati novac.

Za troje djece je to već 400 KM mjesečno, za četvoro 600 KM. I to do punoljetnosti ili čak i dulje dok traje redovno školovanje.

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 01 ožu 2017, 22:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2009, 13:41
Postovi: 6079
I jos ako nasi lokalno stogod dadanu, tada bi se u HB isplatilo imati djecu...
Samo treba dobar model da ne mogu ovi koji su otisli u Njemacku, bosnjaci sa putovnicama , pereci hb jer oni mogu sami... i slicni uljezi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 02 ožu 2017, 01:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2013, 13:16
Postovi: 962
Ovo za dječji doplatak u RH, kako u toj priči spriječiti Rome da štancaju djecu kao na traci?

A potpora djeci hrvatskih državljana u inozemstvu (odnosno u BiH općinama) mi se čini kao odlična ideja, samo nažalost teško da bi tako nešto ikada prošlo u Saboru (ponajviše zbog straha od packi iz viših instanci, a osim toga i negativnih kritika od strane "perecijanski" orijentiranih glasača).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 02 ožu 2017, 07:32 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3881
Netko je napisao da je zaposlenost žena uzrok pada nataliteta, a upravo danas je ženama najlakše, odrade 8 sati u firmi posao koji nije obično jako zahtjevan i imaju ostalo vijeme za djecu i obitelj ako to žele. Druga stvar je što mnoge to ne žele nego je zabavnije živjeti bez partnera i ići po kavama ili u šoping.

Osim toga, današnji muškarci znaju mijenjati pelene i gurati kolica pa im je i utoliko lakše. Žene su prije 50 godina isto radile i to teške fizičke poslove, a muškarci djecu ne bi ni pogledali, a kamoli nešto radili oko njih.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3558 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 143  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 19 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO