HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 22:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1426 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 58  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 svi 2017, 12:53 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68224
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
https://www.faktor.ba/vijest/besirovic- ... aru-248009

Mersiha Beširović: Apsolutna laž je da je Konzum otpustio 400 radnika u Mostaru: nitko nije otpusten, a niti toliko radnika Konzum ima u Mostaru, u cijeloj regiji Konzum i Velpro imaju sveukupno 600 radnika

Citat:
Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT, ustvrdio je da je "Konzum u Mostaru jučer uručio još 400 otkaza i to radnicima koji su u ovoj kompaniji imali ugovore na neodređeno vrijeme".

Uz to je procijenio da bi "bez posla moglo ostati još oko hiljadu radnika Konzuma". Mersiha Beširović, predsjednica "konkurentskog" Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kazala je za Faktor da je to "apsolutna laž" i naglasila da su jučer svi uposlenici "najnormalnije dobili svoje plaće".

- Naše kolegice iz te regije bile su na terenu i obišle su sve trgovine. Niko nije dobio otkaz, niti jedan radnik. Informacija o 400 otpuštenih je netačna i ne znam kako neko može plasirati takve informacije bez bilo kakve provjere. Konzum i Velpro sveukupno imaju oko 600 radnika u toj regiji pa bi to značilo da je otpušteno oko 75 posto uposlenika – naglasila je Beširović i dodala da bi "trebalo provjeriti u čijem interesu se plasiraju takve dezinformacije, bez ikakve prethodne provjere".

- Od jutros nas zovu radnici Konzuma, ali i drugih Agrokorovih formi u BiH, pogotovo iz Sarajeva. Svi su na nogama. Vidjeli su tu dezinformaciju u medijima i normalno je da se plaše – naglasila je Beširović.
[url]Dodala je da su istog trenutka kontaktirali i Upravu Agrokora, odnosno Konzuma odakle su im rekli da otpuštanja u Mostaru ili bilo gdje u BiH nije bilo. Nisu vjerovali Upravi pa su poslali svoje ljude na teren da to provjere.[/url] [url]Kontaktirali su i prozvanog advokata Kenana Ademovića koji bi navodno trebao zastupati "otpuštenih 400 radnika", ali im je on rekao da je jedino tačna informacija da je on spreman zastupati radnike u slučaju otkaza, ali da zasad ne zastupa niti jednog jer nema otpuštenih[/url].

- Radnici su jučer najnormalnije dobili plaće i uplaćeni su im svi doprinosi. Sindikat trgovine djeluje u Konzumu. Otpušteno je samo pet radnica koje su imale ugovor na određeno u jednoj radnji, a potom je jedna vraćena na posao jer je riječ o ženi starijoj od 50 godina. I te četiri još primaju plaću i praktično još rade – navela je Beširović.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 svi 2017, 13:01 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68224
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Evo nesto sto nije fake news:

Citat:
U Elektroprivredu HZ HB za godinu dana zaposlili 377 osoba

Federalni premijer Fadil Novalić gostujući u emisiji Pressing N1 televizije, sinoć je govorio o broju ljudi zaposlenih u dosadašnjem dijelu njegovog mandata.


Podaci o broju zaposlenih u BiH su čest predmet spekulacija, a nisu rijetke optužbe, uglavnom iz oporbe, da Vlada u javnost pušta netočne podatke kako bi u nekoj mjeri prikrila nerad ili slab rad.

Novalić je prvi put javno otkrio zanimljive podatke kojima njegova Vlada raspolaže. Otkrio je i imena firmi koje su u FBiH tijekom 2016. imale najveći rast broja zaposlenh.

Prema tim podacima, trgovački lanac Bingo je lider dok je na drugoj poziciji JP Elektroprivreda HZHB.

Nakon Elektroprivrede Herceg – Bosne koja se nalazi na drugom mjestu po broju uposlenih na Novalićevim popisu, slijede FIS Vitez, Zmajevi Zenica i MALAK Group.

EP HZHB je ujedno i poduzeće s uvjerljivo najvećim brojem novouposlenih kada se radi o tvrtkama s većinskim državnim vlasništvom.

Podaci se odnose na period od kolovoza 2015. do kolovoza 2016., pa je za pretpostaviti da je broj uposlenih nakon tog vremenskog perioda do danas dodatno povećan.

Podsjetimo, JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne 4. siječnja je odobrila provođenje javne nabavke i to kratkoročnog kredita – prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu od 14 milijuna KM na razdoblje od jedne godine kod UniCredit Banke d.d. Mostar. Iz JP Elektroprivrede HZ HB potvrdili su tada da se tim, tzv. ‘over-draft’ kreditom omogućavaju dodatna sredstva kako bi se zadržala likvidnost jer su prinuđeni na kupnju električne energije.

“Kako je izrazito loša hidrološka situacija i vrlo niske kote vode u jezerima, JP EP HZHB d.d. Mostar je zaključila Ugovor s navedenom bankom za tzv. Over – draft kredit što je mogućnost dozvoljenog prekoračenja po računu, kako ne bi doveli u pitanje svakodnevnu likvidnost Društva, jer smo u situaciji da moramo kupovati veće količine električne energije”, odgovor je na upit iz Ureda odnosa s javnošću od strane Elektroprivrede HZ HB.

Ovime je neizravno potvrđeno da Elektroprivreda podiže kratkoročni kredit zbog održavanja čiste likvidnosti, a ne investicija što, kako tvrde ekonomisti, nije dobar znak ukoliko se uzme u obzir da je prije samo oko 16 mjeseci na računu EP HZ HB bilo oko 50 milijuna, a sve obveze plaćene.

Inače, ‘over-draft’ kredit omogućava dodatni izvor sredstava i klijentima omogućava održavanje razine likvidnosti u poslovanju te tako i premošćavanje problema deficita sredstava. S obzirom na takvu financijsku situaciju začuđuje podatak o tolikom broju novozaposlenih u rasponu od godinu dana.

U nastavku pogledajte kompletan spisak, koji je objavio N1.

Dnevni List

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 12 svi 2017, 18:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
:laugh
Citat:
Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje na Eurosongu zbog finansijskih poteškoća. Iz istog razloga naša država se nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope 2013. i 2014. godine.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 16 svi 2017, 16:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ne čujem ga dobro. Nešto govori ?
Citat:
Barbarić: Bh. košarka je pred kolapsom, molimo državu da nam pomogne

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu održao vanrednu sjednicu, a potom i konferenciju za medije gdje je generalni sekretar KSBiH Dubravko Barbarić u ime svih članova UO poslao apel državnim organima.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 17 svi 2017, 22:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jesu ono patriJoti organizirali straže da im ponovo netko sa četničkom majicom ne uđe u grad ?
SDA ih jamlja tako primitivno i jeftino. I tako već 25 godina.

Citat:
Ekološka bomba nadomak Goražda: Otpad zagađuje vodu i ugrožava ljudske živote

Kantonalna inspekcija Goražde upozorila je ovih dana na alarmantno stanje zagađenosti na lokaciji potoka u Šišetima, 300 metara ispod gradske deponije smeća.
Inspekcija je u redovnim aktivnostima putem Laboratorije za vode Agencije za vodno područje rijeke Save na uzorcima voda sa područja BPK konstatovala da su na lokaciji Šišetski potok uočena velika odstupanja od maksimalno dozvoljenih granica.

"Vezano za to odstupanje, našla se živa, olovo, onda mangan i bakar. Također, suspendovane materije su u značajno većem obimu nego što je maksimalno dozvoljeno, elektroprovodljivost, zatim ukupan jedan kvalitet, što sve ukazuje na to da imamo na tom području, najvjerovatnije, pojačanu aktivnost bakterija, a vjerovatno su neke od njih i patogene", izjavio je Midhat Hadžiomerović, direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.

On je upozorio da su bilo kakve aktivnosti na području Šišeta vrlo rizične te da mogu ugroziti zdravlje stanovništva.

"Problem nam je što ide ljetni period i jednostavno tamo apsolutno ništa nije urađeno. Imamo prenosioce, povećanu aktivnost, kako glodara, tako vjerovatno i insekata", ističe Hadžiomerović.

Uz ljeto na pragu te uz glodare, insekte i žohare, kao prenosioce zaraze čije je prisustvo u području na kojem je vršena analiza također povećano, i uz podatak da se ništa na lokalitetu nije poduzelo u inspekciji su uvjereni kako je neophodno da svi nadležni poduzmu odgovarajuće korake kako bi se spriječile veće štetne posljedice po zdravlje stanovništva i ekosistema. Međutim deponija "Šišeta" je proglašena javnim interesom, što je, smatraju u inspekciji, i najveća prepreka blagovremenom poduzimanju mjera na zaštiti ovog područja i čime su u cijelosti zanemarena upozorenja da je riječ o tempiranoj bombi, što potvrđuju i same analize.

Tempirana bomba

Direktor Hadžiomerović podsjeća da je uprava u više navrata pokušala u okviru svojih nadležnosti obustaviti aktivnosti na deponiji, upozoravano je na nepravilnosti i rizike, no čak ni stavljanje pečata na deponiju nije rezultiralo konačnom zabranom odlaganja otpada na ovoj lokaciji.

"S obzirom da je dokazano prisustvo teških metala, znači njihovo prisustvo u životnoj sredini ima ogroman uticaj prije svega na zdravlje ljudi, a ima i ekološki uticaj, ukoliko se ekspozicija vrši duži vremenski period, mogu da nastanu hronične posljedice na organizam. Prije svega, mogu da djeluju na zdravlje djece, u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim gastrointestinalni trakt, na centralni nervni sistem, a znamo da su teški metali i kancerogeni. Prisustvo teških metala može da bude preko vode, vazduha i tla, da se zadrži u zemljištu i da putem lanca ishrane dospijeva u ljudski organizam", pojašnjava Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ona je preporučila građanima koji žive na ugroženom području da se pridržavaju pojačanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite te da ne koriste vodu iz potoka za navodnjavanje ili u druge svrhe.

Rješenje sanitarna deponija "Trešnjica"

Iz općine Goražde najavljuju skoro rješavanje problema odlaganja smeća na deponiju Šišeta, čija je upotrebna dozvola istekla prije četiri godine. Određene aktivnosti već su poduzete, još ranije je potpisan ugovor o javno privatnom partnerstvu o izgradnji sanitarne deponije. Navodno bi nakon izgradnje prilaznog puta trebalo početi odlaganje otpada na ovu lokaciju. I kantonalni zvaničnici ističu da je trajno rješenje ovog problema izgradnja sanitarne deponije "Trešnjica" za čiju izgradnju su stvorene formalno-pravne pretpostavke. Od Općine Goražde zatraženo je da se Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dostavi informacija o tome u kojoj fazi su aktivnosti na izgradnji deponije "Trešnjica". To bi trebalo poslužiti i kao osnova na kojoj bi Kanton planirao na koji način i u kojim segmentima može pomoći u procesu izgradnje deponije, saopćeno je iz ove institucije.

Do konačnog rješenja kamioni JKP 6. mart svakodnevno odvoze smeće na lokaciju "Šišeta" nedaleko od poznatog izletišta "Rorovi".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 19 svi 2017, 18:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sve propada rapidno. Bez sadake sa zapada će pocrkati od gladi.
Fascinantan mi talent muslimana da unište i zaprljaju sve čega se dotaknu. Ne možeš samo zijevati kao tele, mrziti sve ne-muslimansko oko sebe i očekivati da će ti allah sve dati.

Citat:
OdRaz ugašen jer je izgubio povjerenje međunarodnih finansijskih institucija

Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je kako je aktuelna Federalna vlada pokušala učiniti sve ne bi li Fondacija za održivi razvoj (OdRaz) nastavila s radom, ali u tome nije uspjela.

"Prije nas nastali su određeni problemi i fondacija se suočila s nepovjerenjem međunarodnih finansijskih institucija. Stoga je bilo neizvedivo implementirati bilo kakve projekte preko OdRaza. Mi smo se u Vladi uistinu trudili protekle dvije godine da osiguramo uvjete da ona nastavi s radom. Nažalost, nismo imali rezultata i jedino što je bilo pošten je da pokrenemo postupak gašenja Fondacije OdRaz", kazala je na konferenciji za novinare ministrica Milićević, nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Po njenim riječima, Vlada Federacije BiH izmirila je sve obaveze OdRaza, i prema djelatnicima, i prema dobavljačima, a radilo se o cifri od oko 800 000 maraka.

Što se tiče odgovornosti za situaciju u OdRazu, Milićević je kazala kako je eventualna odgovornost na prošloj vladi u čijem mandatu su i nastali problemi, dodavši kako je to posao za pravosudne organe i oni će dati konačnu ocjenu.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 19 svi 2017, 22:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
BBC je napisao/la:
Jesu ono patriJoti organizirali straže da im ponovo netko sa četničkom majicom ne uđe u grad ?
SDA ih jamlja tako primitivno i jeftino. I tako već 25 godina.

Citat:
Ekološka bomba nadomak Goražda: Otpad zagađuje vodu i ugrožava ljudske živote

Kantonalna inspekcija Goražde upozorila je ovih dana na alarmantno stanje zagađenosti na lokaciji potoka u Šišetima, 300 metara ispod gradske deponije smeća.
Inspekcija je u redovnim aktivnostima putem Laboratorije za vode Agencije za vodno područje rijeke Save na uzorcima voda sa područja BPK konstatovala da su na lokaciji Šišetski potok uočena velika odstupanja od maksimalno dozvoljenih granica.

"Vezano za to odstupanje, našla se živa, olovo, onda mangan i bakar. Također, suspendovane materije su u značajno većem obimu nego što je maksimalno dozvoljeno, elektroprovodljivost, zatim ukupan jedan kvalitet, što sve ukazuje na to da imamo na tom području, najvjerovatnije, pojačanu aktivnost bakterija, a vjerovatno su neke od njih i patogene", izjavio je Midhat Hadžiomerović, direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.

On je upozorio da su bilo kakve aktivnosti na području Šišeta vrlo rizične te da mogu ugroziti zdravlje stanovništva.

"Problem nam je što ide ljetni period i jednostavno tamo apsolutno ništa nije urađeno. Imamo prenosioce, povećanu aktivnost, kako glodara, tako vjerovatno i insekata", ističe Hadžiomerović.

Uz ljeto na pragu te uz glodare, insekte i žohare, kao prenosioce zaraze čije je prisustvo u području na kojem je vršena analiza također povećano, i uz podatak da se ništa na lokalitetu nije poduzelo u inspekciji su uvjereni kako je neophodno da svi nadležni poduzmu odgovarajuće korake kako bi se spriječile veće štetne posljedice po zdravlje stanovništva i ekosistema. Međutim deponija "Šišeta" je proglašena javnim interesom, što je, smatraju u inspekciji, i najveća prepreka blagovremenom poduzimanju mjera na zaštiti ovog područja i čime su u cijelosti zanemarena upozorenja da je riječ o tempiranoj bombi, što potvrđuju i same analize.

Tempirana bomba

Direktor Hadžiomerović podsjeća da je uprava u više navrata pokušala u okviru svojih nadležnosti obustaviti aktivnosti na deponiji, upozoravano je na nepravilnosti i rizike, no čak ni stavljanje pečata na deponiju nije rezultiralo konačnom zabranom odlaganja otpada na ovoj lokaciji.

"S obzirom da je dokazano prisustvo teških metala, znači njihovo prisustvo u životnoj sredini ima ogroman uticaj prije svega na zdravlje ljudi, a ima i ekološki uticaj, ukoliko se ekspozicija vrši duži vremenski period, mogu da nastanu hronične posljedice na organizam. Prije svega, mogu da djeluju na zdravlje djece, u smislu mentalne retardacije, zaostajanja u rastu i razvoju, zatim gastrointestinalni trakt, na centralni nervni sistem, a znamo da su teški metali i kancerogeni. Prisustvo teških metala može da bude preko vode, vazduha i tla, da se zadrži u zemljištu i da putem lanca ishrane dospijeva u ljudski organizam", pojašnjava Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Ona je preporučila građanima koji žive na ugroženom području da se pridržavaju pojačanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite te da ne koriste vodu iz potoka za navodnjavanje ili u druge svrhe.

Rješenje sanitarna deponija "Trešnjica"

Iz općine Goražde najavljuju skoro rješavanje problema odlaganja smeća na deponiju Šišeta, čija je upotrebna dozvola istekla prije četiri godine. Određene aktivnosti već su poduzete, još ranije je potpisan ugovor o javno privatnom partnerstvu o izgradnji sanitarne deponije. Navodno bi nakon izgradnje prilaznog puta trebalo početi odlaganje otpada na ovu lokaciju. I kantonalni zvaničnici ističu da je trajno rješenje ovog problema izgradnja sanitarne deponije "Trešnjica" za čiju izgradnju su stvorene formalno-pravne pretpostavke. Od Općine Goražde zatraženo je da se Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline dostavi informacija o tome u kojoj fazi su aktivnosti na izgradnji deponije "Trešnjica". To bi trebalo poslužiti i kao osnova na kojoj bi Kanton planirao na koji način i u kojim segmentima može pomoći u procesu izgradnje deponije, saopćeno je iz ove institucije.

Do konačnog rješenja kamioni JKP 6. mart svakodnevno odvoze smeće na lokaciju "Šišeta" nedaleko od poznatog izletišta "Rorovi".


Kako bi tek Hrvatima i Srbima vladali kad ovo svojima rade.

Citat:
Gradonačelnik na proslavu proglašenja Goražda gradom sletio helikopterom
Gradonačelnikov let helikopterom, veliki vatromet i koncert Hanke Paldum na stadionu "Midhat Drljević" samo su dio sadržaja kojim je danas proslavljeno proglašenje Goražda gradom.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 22 svi 2017, 12:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Pucnjava zbog zapošljavanja u RMU Banovići, jedna osoba povrijeđena

"Muškarac inicijala S. D. pucao je iz lovačke puške te je tom prilikom ranjen S. K. koji je prevezen u Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli, gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede", kazali su za Klix.ba iz MUP-a TK.

Uviđaj su na mjestu događaja obavili policijski službenici MUP-a TK i dežurni kantonalni tužilac.

Prema nezvaničnim informacijama, pucnjavi je prethodila verbalna prepirka između S. K. i D. K. vezano za zapošljavanje u Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići po stranačkoj liniji.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 22 svi 2017, 13:49 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68224
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Sarajevo i Zenica najzagadjeniji gradovi na svijetu, gori od kineskih a bolji od sjevernokorejskih gradova.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-prv ... /170522068

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 22 svi 2017, 17:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Mashalla. Kako oni svoj javašluk i nesposobnost uvijek probaju razvodniti na bejha.

BiH prva u Evropi po broju smrti zbog zagađenja zraka, u svijetu jedino gora Sjeverna Koreja

Ustaše jarane....pa znaš...Čović....malo vas a puno funkcija imate....kad vi ne bi glasali za Čovića svima nama bi bio med i mlijeko....

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 24 svi 2017, 17:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ćiribiribela Mare moja....odoh u ***...
Za ovo ne mogu kriviti Čovića, Dodika, Hrvate i Srbe. Mislim mogu, nemaju obraza pa im svejedno.

Citat:
Konaković: Sve je realnija priča o stečaju GRAS-a

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je sve realnija priča o stečeju GRAS-a, s obzirom na to da se radi o 126 miliona KM duga, 60 miliona KM izvršnih presuda prema radnicima i ostalih dugovanja.

Dodao je da će kadrovske komisije, u ovom slučaju SDA u toku sljedeće sedmice dostaviti neka imena za prinudnog upravnika, ukoliko Skupština danas da saglasnost.

"Međutim, postoji model za koji nam treba malo više vremena, a to je da za narednu godinu predvidimo novac koji je već u budžetu, te da tramvaje i trolejbuse kupimo za novo preduzeće koje bi preuzimalo vozače i radnike", pojasnio je.

Naglasio je da im prinudna uprava treba dati još malo vremena, ali da ipak smatra da ozbiljnije treba razmišljati o stečaju.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 24 svi 2017, 17:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sljedeći na redu su "Željeznice federacije". Pa rudnici.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 24 svi 2017, 17:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Čak ni sa sadakom ne znaju živjeti i raditi u plusu.

- Japan im darovao 60 autobusa, 20 mini buseva, i dijelove za njih.
- Turci im darovali 4 autobusa.
- Turci im darovali 15 autobusa
- Turci im darovali 30 autobusa


Dok se Srbi i Hrvati ne odvoje od ovih budala stalno će ih vući nazad u mračni vilajet. Jednostavno ne ide.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 30 svi 2017, 11:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ajme. U Hrvatskoj 60.000 takvih i to previše.

Alarmantni podaci CCI-a: U BiH je 192.000 zaposlenih na budžetu

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 30 svi 2017, 14:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Tugo moja. Ovi će u ratu bez gaća ostati. Ili pak možda ne, najbolje ih je UN hranio u zadnjem ratu.
Stečaj na stečaj, dugovi na dugove. Sve im propada.

Citat:
Javna kuhinja Imaret u Bihaću mogla bi ostati bez hljeba, a korisnici bez iftara

Javna kuhinja Imaret u Bihaću, koja djeluje u sklopu Regionalnog odbora Merhameta, nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Iako je nastupio mjesec ramazan, zbog neizmirenih obaveza prema dobavljačima, javna kuhinja bi mogla ostati bez hljeba, a mnogi korisnici kuhinje bez iftara.
Regionalni odbor Merhameta Bihać projekt javne kuhinje Imaret Bihać i punkt javne kuhinje Cazin realizira već 12 godina. Tradicionalno tokom mjeseca ramazana organiziraju iftare za korisnike javnih kuhinja, a priprema se realizira kroz humanitarnu akciju "Iftar", koja traje tokom cijelog mjeseca ramazana i osnovni cilj je prikupljanje namirnica i finansijskih sredstava za pripremu iftara.

Prije nekoliko dana, javna kuhinja je dobila upozorenje zbog neizmirenih dugova prema pekari koja dobavlja hljeb.

"Trenutno funkcionišemo u veoma otežanim uvjetima zbog nedostatka finansijskih sredstava, tako da nam prijeti obustava isporuke hljeba zbog duga pekari koji iznosi 5.300 KM. Nažalost, gradske vlasti su raspoložene da javnu kuhinju pomognu u prehrambenim namirnicama, isključujući finansijsku podršku za rad javne kuhinje", kazao je za naš portal Alen Prošić, direktor Regionalnog odbora Merhameta Bihać, u čijem sklopu djeluje javna kuhinja.

Kako objašnjava Prošić, ovakvim potezom gradske uprave našli su se u pat poziciji jer nemaju sredstava za izmirenje obaveza za kiriju, plin, električnu energiju, zdravstvene usluge vezane za javnu kuhinju, naknadu za rad kuharici, itd.

"Želim naglasiti da su nas političari zaboravili, tako da smo iz budžeta Grada Bihaća do danas na račun primili 2.000 KM, iz kantonalnog budžeta nismo imali nikakve podrške te smo funkcionisali zahvaljujući dobrim ljudima. No, želimo im i poručiti da javna kuhinja nikad nije funkcionisala od milostinje političara, već isključivo zahvaljujući dobrim ljudima", rekao je Prošić dodajući da su sličan problem imali i prošle godine, također u vrijeme ramazana.

On je rekao da početak mjeseca ramazana za javnu kuhinju Imaret u Bihaću predstavlja tračak nade da će ova ustanova i dalje opstati zahvaljujući dobročiniteljima koji izvršavaju svoju vjersku obavezu pomažući svoje komšije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 30 svi 2017, 18:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27114
Kad se nema za kruh, onda treba ljude s drugim temama zabavljati.

Citat:
DUDAKOVIĆ: Rat još nije završen

Umirovljenii general takozvane Armije BiH Atif Dudaković optužio je Srbe za “agresiju i genocid” nad Bošnjacima i poručio da rat još nije završen. Dudaković je rekao da “sadašnje generacije kažu da je ovaj rat nezavršen i da je samo prestala pucnjava”. “Koje su to borbe i koja su iskušenja kroz koja prolazimo i kroz koja ćemo prolaziti? Što treba raditi? Ima li opasnosti? Ima ih! I to mnogo”, poručio je Dudaković proteklog vikenda na tribini u Konjicu koju su lokalni ratni veterani organizirali u okviru obilježavanja Dana maloljetnih dobrovoljaca takozvane Armije BiH.

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 30 svi 2017, 18:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Rat će im doći. U obliku nasilja i paljenja zgrada u Sarajevu, Tuzli i Zenici.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 06 lip 2017, 12:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nijemci planiraju sadake slati. Skužili da sve ode u *** rapidno i da je stvar neodrživa.
Ali eto, i prije su obećavali pa se uvijek nekako razočaraju i odustanu. Ne znaju gdje novac nestane. Mračni vilajet kao dubok i taman bunar bez dna. :laugh

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 06 lip 2017, 12:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Bivši radnici: Od Fabrike obuće Aida ostalo je samo ime, u teškom smo položaju

Blizu 30 radnika Fabrike obuće Aida u stečaju danas se okupilo u krugu fabrike kako bi ukazali na težak položaj u kojem se nalaze.
Kako tvrde, u javnosti je stvorena iskrivljena slika kada je riječ o ovom preduzeću, s obzirom na to da se oni u nezavidnom položaju nalaze već duži vremenski period, a o čemu se više ne govori.

"Radnici Aide se već skoro 20 mjeseci nalaze na birou, a od Zavoda za zapošljavanje TK više nemaju pravo na ostvarivanje naknade. Danas smo se okupili sa zahtjevom da nam isplate osam zaostalih plata, što je po zakonu. Aidu već prodaju. Prodat je pogon u Lukavcu za 400.000 KM, kao i prodavnica u naselj Sjenjak za 70.000 KM. Mi ništa drugo ne tražimo, samo ono što nama pripada po zakonu", kazao je predsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće Aida Hasan Užičanin.

Alma Mrčić je u Aidinom pogonu u Lukavcu provela devet i po godina. Ovaj pogon više ne postoji, a Mrčić ističe da je Vlada TK u jednom trenutku riješila određene probleme radnika, međutim dio njih i dalje postoji.

"Vlada TK je uzela na sebe da će nam za tri godine uvezati radni staž, a s druge strane uvijek se ponavlja priča da radnici Aide rade, ali ja kažem da oni ne rade. Od Aide je ostalo samo ime. Jedino ono još uvijek postoji. I pored svega toga, mi sad samo tražimo da nam se ostvare ona naša prava koja nam pripadaju, to su, između ostalog, neisplaćene plate, a o tužbama koje postoje da i ne pričam", kaže ona.

Amira Sakić iz Kalesije kaže da Aidini radnici nakon pokretanja stečaja u ovoj fabrici doslovno hodaju po cesti.

"Mi više ništa nemamo. Biro nam je prestao isplaćivati naknade, nismo zbrinuti i sad smo faktički završili na ulici. Sad se snalazimo kako znamo i umijemo. Ja ne radim nigdje, ali znam određene osobe koje su prinuđene čuvati tuđu djecu kako bi preživjele", priča nam Sakić koja je u Aidi stekla 29 godina radnog staža.

Predstavnici grupe radnika danas su se sastali i sa stečajnim upravnikom Mehmedom Krajinovićem koji ih je detaljno upoznao o stanju kada je riječ o Aidi.

Kako je istakao, radnici zahtijevaju da im se u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH isplati osam plata prije pokretanja stečajnog postupka.

"I u Zakonu o stečajnom postupku koji je trenutno na snazi, bez obzira na odluku Ustavnog suda FBiH, radnicima je tačno utvrđena obaveza da im se u viši isplatni red rasporedi isplata plata prije pokretanja stečajnog postupka. Njima je to pravo priznato tokom stečajnog postupka, sve je obračunato, a osnovni razlog njihovog okupljanja je da im se to isplati u fizičkom smislu, što je nemoguće", ističe Krajinović.

Pojašnjava da je radnički zahtjev trenutno nemoguće ispuniti zbog činjenice da postojeći Zakon o stečajnom postupku precizno kaže da se tih osam mjeseci, kao i sve ostale obaveze prema radnicima mogu isplaćivati jedino iz stečajne mase.

"Problem je što je u Aidi unovčen dio imovine na koju je upisana hipoteka, tako da, praktično, samo pet posto te prodate imovine ulazi u stečajnu masu. To je nedovoljno za izmirenje obaveza za spomenutih osam plata, jer, prema obračunu, to je više od 900.000 KM, mi te imovine nemamo", pojašnjava on.

Da imovina u spomenutom iznosu i postoji, stečajni upravnik tvrdi da potraživanja radnicima opet ne bi mogla biti izmirena zbog nejasnog tumačenja presude Ustavnog suda FBiH.

"Mi ne znamo kako da to isplatimo. Ovu problematiku riješit ćemo onog momenta kada onaj ko je donosio presudu kojom je stavio van snage dva člana Zakona o stečajnom postupuku, nama da tumačenje kako ćemo to praktično uraditi, ili onog momenta kada budemo imali toliku stečajnu masu za izmirenje obaveza", naglasio je Krajinović.

Podsjetio je da je Vlada TK napravila dobar potez kada je za 325 uposlenika (oni koji su se zadesili u Aidi u vrijeme pokretanja stečaja, op.a.) osigurala blizu šest miliona maraka za uvezivanje radnog staža u periodu od 1997. godine do dana pokretanja stečajnog postupka.

"Vlada TK je dosad dala dvije tranše, a prije nekoliko dana donijela je odluku da se na teret budžeta izdvoje sredstva za preostalu, treću tranšu koja će biti realizovana neposredno poslije godišnjih odmora. Do kraja ove godine za svih 325 radnika će biti uvezan radni staž", potcrtao je on.

Zaključio je da će kod preostalih nešto više od hiljadu bivših radnika, koji su Aidu napustili prije pokretanja stečajnog postupka, radni staž biti uvezan kada se za to stvori finansijska konstrukcija.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 06 lip 2017, 18:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ode GRAS u kuki. To će kupiti privatnik za 1 KM, i poslije ih derati sa cijenama prijevoza. Ništa bolje nisu zaslužili.

Citat:
Odluka o prinudnom upravniku GRAS-a u četvrtak, najveće šanse ima Haris Gušić

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar saobraćaja Mujo Fišo održali su danas sastanke sa kandidatima za prinudnog upravnika u Javnom komunalnom preduzeću Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS).
Konačna odluka o osobi koja će sjesti na užarenu stolicu ovog gradskog preduzeća bit će donesena u četvrtak, a kako nezvanično saznaje Klix.ba, najveće šanse od tri kandidata ima Haris Gušić, magistar nauka u logistici i transportu koji je zvanje stekao na Florida Institute of Technology i ima višegodišnje međunarodno iskustvo u radu.

Privremeni upravitelj će nakon imenovanja biti dužan da osmisli prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju firme, a ukoliko se na taj način ne uspije stabilizovati, GRAS će otići u stečaj.

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS, koja je prihvatila Fišinu informaciju o potrebi uvođenja privremenog upravnika, burno se raspravljalo o tome hoće li novi upravnik moći za mjesec dana steći pravi uvid u stanje firme te o potrebi drastičnijih rješenja, pa i stečaja.

Premijer Konaković tada je rekao da je sve realnija priča o stečaju, s obzirom da se radi o 126 miliona KM duga, 60 miliona KM izvršnih presuda prema radnicima i ostalih dugovanja.

Prosječni mjesečni gubitak GRAS-a je 2.793.598,00 KM, a sljedeće sedmice Uprava za indirektno oporezivanje BiH zakazala je aukciju 10 tramvaja koje prodaju za 188.000 KM, a koji su GRAS-u zaplijenjeni zbog dugovanja za PDV koji iznose više od 21 milion KM.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 06 lip 2017, 19:07 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68224
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Prrivatnik ce kupiti par novih aurobusa, ukinuti nerentabilne linije i prorijediti postojeće za 50%, povećati cijenu prijevoza 50% u prvoj godini i 10% svake slijedece, i natjerati grad da svašta na papir ispotpisuje.

Dugovi grasa ne nestaju : ostaju kao gubitci i trajna šteta bilo kojoj firmi koja se usudila poslovati s njima i ponuditi im bilo kakvu uslugu, pa poslije ne naplatiti.

Mogu zamisliti kako je sada, kad farbaju te stare tramvaje moraju iznad tržišne cijene ponuditi novac za uslugu, da bi ikoga privukli da se javi na najecaj. Moraju ponuditi vise da namire rizik upuštanja privatnika u takav posao, s obzirom da su notorni neplatiše.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 06 lip 2017, 19:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Dugove će građani Sarajeva platiti, županija.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 06 lip 2017, 19:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ja i dalje stojim kod moje tvrdnje da je masa muslimana na bitnim funkcijama ponosan vlasnik nekretnina u Turskoj i bankovnih računa u njihovim bankama.
Ovakva ludnica, javašluk i kaos se ne daju objasniti običnom korupcijom, ili lošim upravljanjem, nema šanse.

Prelako je. Sve što moraju svom narodu uraditi je da im skrenu pozornost na prepucavanje sa RS i Hrvatima. Ne bih se smio okladiti da oni koji istražuju korupciju u Sarajevu ne vise po čitav dan na socijalnim mrežama, portalima, i komentiraju četnika Dodika i ustašu Čovića.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 07 lip 2017, 09:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Zar su oni stvarno mislili da sabur mržnja protiv Hrvata i Srba može trajati vječno ?

Citat:
Protest radnika GIKIL-a: Ispred Vlade TK odjekuju povici "Bakire, lopove"...

Objavljeno: 07. 06. 2017 - 09:17

Nekoliko stotina radnika preduzeća GIKIL iz Lukavca okupili su se od jutarnjih sati na protestima u Tuzli.

Prema informacijama naše ekipe s terena, radnici su pristigli s nekoliko autobusa, a onda su se mirnom šetnjom uputili do sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona, uz povike “Bakire, lopove" te "Lopovi, lopovi...”.

Povod protesta je neriješena vlasnička struktura u preduzeću koje je privatizirano 2003. godine.

Nakon kratkog zadržavanja ispred Vlade TK, mirnom šetnjom će se uputiti do lokacije gdje će dati konkretne izjave za medije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Socijalna situacija u Federaciji
PostPostano: 07 lip 2017, 10:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Kako se daju ovako lako varati. Indijci kupili firmu jeftino da preko nje mogu dizati kredite koje nikad ne moraju vratiti.
Županija će to morati vratiti kad firma potpiše stečaj.

Skoro 1000 obitelji u Tuzli uskoro bez egzistencije.

Citat:
Radnici GIKIL-a poručili Izetbegoviću i Gutiću: Ovo je tek početak, dolazimo u Sarajevo

Blizu 300 radnika Gobal ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas su autobusima iz Lukavca stigli u Tuzlu, gdje su održali jednoiposatni protest. Kako kažu, na ovaj korak su se odlučili zbog katastrofalnog stanja u kojem se njihovo preduzeće nalazi zbog neriješene vlasničke strukture.

Naime, GIKIL je formiran spajanjem Koksno-hemijskog kombinata Lukavac i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač naveden je Global Steel Holdings Ltd registrovan u Indiji.

Prema aktuelnom sudskom registru, GIKIL je 67 posto u vlasništvu države, a ostatak pripada GSHL-u.

Ovakav omjer godinama u praksi nije poštovan, GSHL nikada nije uložio, prema obavezi, 43 miliona u GIKIL. Naprotiv, preduzeće je dodatno zadužio, a podizanjem višemilionskih kredita, koje je prikazao kao ulaganje, imovinu je stavio pod hipoteku.

GSHL je kao ulaganje prikazao i repromaterijal koji je zapravo kupovao od svojih firmi iz inozemstva uz pomoć indijskih kompanija. Kako je vrijeme odmicalo, dugovi koksare su se gomilali te je danas izuzetno teško ovo preduzeće izvući iz dubioze.

GIKIL-om su više od 10 godina u potpunosti upravljali indijski vlasnici GSHL-a, a kako su ranije iz Vlade TK istakli, većinsko upravljanje GSHL-a omogućeno je falsifikovanim aneksom ugovora.

S ciljem zaštite kompanije i radnika, Vlada TK je pokrenula postupak vezano za upis upravljačke strukture u sudski registar koji se trenutno nalazi pred Općinskim sudom u Tuzli.

Međutim, zbog žalbe indijskog partnera sud je prekinuo postupak i sada se razmatra predmet po toj žalbi.

Tek nakon što sud odluči o žalbi, bit će mogući i naredni koraci kako bi se mogla zaštititi ova kompanija, odnosno kako bi se moglo sačuvati blizu hiljadu radnih mjesta.

S obzirom na to da do danas ništa nije riješeno po ovom pitanju, grupa od blizu 300 radnika GIKIL-a danas je odlučila krenuti put Tuzle, gdje su održali protestnu šetnju kojom su aktuelnu vlast na čelu s premijerom Begom Gutićem upozorili da vremena za čekanje više nema.

"Ovo je samo početak, spremni smo i na odlazak u Sarajevo! Na naše zahtjeve niko ne odgovara, a premijer TK je imao sedam pismenih zahtjeva da nas primi. Pravio se gluh na naše vapaje. Mi sada tražimo sigurnost kompanije. Želimo da se osnuje uprava preduzeća koje sad nema. Jedan čovjek vlada i iznosi kapital, a Vlada TK sve to samo gleda", kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora GIKIL-a Zijad Kasumović.

Radnici GIKIL-a zadržali su se ispred Vlade TK gdje su uz povike "Lopovi, lopovi...", "Bego, lopove!", "Bakire, lopove!" pokazali da strpljenja viš nemaju.

"Ovo je samo upozorenje! Idući put dolazi nas hiljadu. Opominjemo sve na vlasti, kao i Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića da je GIKIL preduzeće koje se nalazi u BiH. Odavde (iz Tuzle, op.a.) će krenuti socijalni bunt", upozorio je na kraju Kasumović.

GIKIL je privatiziran 2003. godine.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1426 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 58  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO