|
|
Stranica: 26/36.
|
[ 883 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 22:03 |
|
|
Kačamak je napisao/la: Gde da se vratimo?Do belih Srba i Hrvata? Do dolaska na ove prostore da bi shvatili tko od koga potječe i kako su se razvijale stvari, ali ti se ne želiš vratiti na taj dio i pratiti razvoj, jer se nisi u stanju suočiti s istinom i činjenicama. Nisi ti jedini, ali na tvoju žalost to ne mijenja povijest. Svi linkovi koje sam stavio od prije i sada jasno govore o godinama i sadrže povijesne činjenice i karte tako da ih ne namjeravam ponovo staviti izvoli ih redom pročitaj i prouči. Ako se nisi u stanju pomiriti s time što ćeš pronaći to znači da ti pomoći nema jer ih ne želiš prihvatiti.
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 22:25 |
|
|
History je napisao/la: Kačamak je napisao/la: Gde da se vratimo?Do belih Srba i Hrvata? Do dolaska na ove prostore da bi shvatili tko od koga potječe i kako su se razvijale stvari, ali ti se ne želiš vratiti na taj dio i pratiti razvoj, jer se nisi u stanju suočiti s istinom i činjenicama. Nisi ti jedini, ali na tvoju žalost to ne mijenja povijest. Svi linkovi koje sam stavio od prije i sada jasno govore o godinama i sadrže povijesne činjenice i karte tako da ih ne namjeravam ponovo staviti izvoli ih redom pročitaj i prouči. Ako se nisi u stanju pomiriti s time što ćeš pronaći to znači da ti pomoći nema jer ih ne želiš prihvatiti. Ovim dolazimo opet do toga da si neozbiljan i da pišeš gluposti.Time je na razmena mišljenja završena.Osim!U koliko ne postaviš original mapu iz tog perijoda koja naravno ne postoji.Tada mape nisu postojale i onda se sve svodi na moju reč protiv tvoje a tako možemo u beskraj.
_________________ Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 22:34 |
|
|
Evo ti @Krabatu.Ovo ti je najstarija mapa koja spominje tvoje jadno postojanje i prikazuje granice tvoje Krabatske. http://mapy.mzk.cz/mzk03/001/052/572/2619316526/
_________________ Na nama koplja se lome i vatra se gasi jer mi smo jaki,rodjeni sa vukovima.
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 22:34 |
|
|
Kačamak je napisao/la: History je napisao/la: Do dolaska na ove prostore da bi shvatili tko od koga potječe i kako su se razvijale stvari, ali ti se ne želiš vratiti na taj dio i pratiti razvoj, jer se nisi u stanju suočiti s istinom i činjenicama.
Nisi ti jedini, ali na tvoju žalost to ne mijenja povijest.
Svi linkovi koje sam stavio od prije i sada jasno govore o godinama i sadrže povijesne činjenice i karte tako da ih ne namjeravam ponovo staviti izvoli ih redom pročitaj i prouči.
Ako se nisi u stanju pomiriti s time što ćeš pronaći to znači da ti pomoći nema jer ih ne želiš prihvatiti.
Ovim dolazimo opet do toga da si neozbiljan i da pišeš gluposti.Time je na razmena mišljenja završena.Osim!U koliko ne postaviš original mapu iz tog perijoda koja naravno ne postoji.Tada mape nisu postojale i onda se sve svodi na moju reč protiv tvoje a tako možemo u beskraj. Sve sam ja postavio ovdje uz sve povijesne dokaze i činjenice, ali boluješ od laganja samog sebe tj. emotivnog uvjeravanja u laži, a ja doktor nisam da te liječim.
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 22:40 |
|
|
Kačamak je napisao/la: Evo ti @Krabatu.Ovo ti je najstarija mapa koja spominje tvoje jadno postojanje i prikazuje granice tvoje Krabatske. http://mapy.mzk.cz/mzk03/001/052/572/2619316526/Opet ti meni o svojim boleštinama i 1503g. boluješ od Velike Srbije i mržnje prema svima oko sebe koji nisu Srbi, ta bolest te ne napušta.
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 22:47 |
|
|
History je napisao/la: Kačamak je napisao/la: Evo ti @Krabatu.Ovo ti je najstarija mapa koja spominje tvoje jadno postojanje i prikazuje granice tvoje Krabatske. http://mapy.mzk.cz/mzk03/001/052/572/2619316526/Opet ti meni o svojim boleštinama i 1503g. boluješ od Velike Srbije i mržnje prema svima oko sebe koji nisu Srbi, ta bolest te ne napušta. Dodaj svemu tome i rasista,fašista i ne zaboravi molim te-genocidaš,ciganin.. Kad završiš sa etiketiranjem koje mi znači manje od ništa. POSTAVI ORIGINAL NAJSTARIJU KARTU KOJA TEBI ODGOVARA.. Šta je pisao Pavelić ili Kvaternik pa vi to uzeli za zvaničnu istoriju uopšte me ne interesuje.
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 05 stu 2017, 23:01 |
|
|
Kačamak je napisao/la: History je napisao/la: Opet ti meni o svojim boleštinama i 1503g. boluješ od Velike Srbije i mržnje prema svima oko sebe koji nisu Srbi, ta bolest te ne napušta.
Dodaj svemu tome i rasista,fašista i ne zaboravi molim te-genocidaš,ciganin.. Kad završiš sa etiketiranjem koje mi znači manje od ništa. POSTAVI ORIGINAL NAJSTARIJU KARTU KOJA TEBI ODGOVARA.. Šta je pisao Pavelić ili Kvaternik pa vi to uzeli za zvaničnu istoriju uopšte me ne interesuje. To nije moj vokabular da bih ti to pisao, ali tvoj je. Sve činjenice su ti dane, ali te bolest satrala do svakog Atoma. Nikakvu povijest nije pisao Pavelić niti ja njega veličam, već povijesničari i izvori uopće nisu Hrvatski odnosno u vrlo maloj mjeri.
Zapisi su svi redom skoro strani o Hrvatima i Kraljevima i daleko stariji i od Pavelića i Kvaternika. Od dolaska na dalje, a da si si dao truda onda bi to i sam shvatio i uvidio Brbine VS Krabat. Tebi ipak jesu povijest pisali Mihajlović, Milošević, Karađić, s ostatkom Četničke ekipe da ih ne nabrajam i ti su ti zagadili mozak.
Na tvoju žalost, jer si ih slušao umjesto potražio činjenice. Bolest možeš samo ti izlječiti i zato, ali i zbog velikog odmaka od teme lijep ti pozdrav i puno sreće ako se odlučiš izlječiti!
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 02:36 |
|
|
https://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromani%C4%87I da ne zaboravim svakako puno više Hrvat nego išta drugo i to još iz Šubićeve obitelji. Malo si se upetljo u to što mu je jedna baka tj. s jedne strane bila Srpkinja i to je sve. To sve zajedno kao što sam ti napisao nema dovoljnu važnost za temu o kojoj se ovdje razgovara i u povijest se treba vratiti od početka na dalje od dolaska, ako hoćeš doći do istine. Kada dođeš do svih tih podataka onda ih još treba prihvatiti bez subjektivnosti, a to je ono što tebi ne polazi za rukom... Ja sam inače zadnja generacija JNA i tamo sam se naslušao uvreda i jako mi je poznat taj san o Velikoj Smrdiji. Kada sam se vratio iz JNA onda je taj san za-Smrdio i u Hrvatskoj, no baš sam ta generacija koj je rekla dosta je bilo. Bez obzira na vrijeđanje od Srba u JNA, bez obzira na to što su i pucali po meni pa sam morao sa svojom generacijom reći dosta, nemam mržnje prema Srbima i prvo me interesira jesi li čovijek, a ne jesi li Srbin, Bošnjak, Hrvat itd. Jedno ti ipak sigurno mogu garantirati Velike Smrdije neće biti dokle god ima Hrvata, a laži nikada neće postati istina. Koliko god ju netko pokušavao ignorirati.
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 06:35 |
|
|
Mentolu.Samo postavi original kartu gde se vidi ono što ti želiš da se vidi. Ne postoji nikakva velika Srbija nego srpske zemlje koje ste između ostalih i vi okupirali.
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 06:50 |
|
|
Izvoli.ORIGINAL KARTA:
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 09:26 |
|
|
History je napisao/la: https://hr.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I._Kotromani%C4%87I da ne zaboravim svakako puno više Hrvat nego išta drugo i to još iz Šubićeve obitelji. Malo si se upetljo u to što mu je jedna baka tj. s jedne strane bila Srpkinja i to je sve. To sve zajedno kao što sam ti napisao nema dovoljnu važnost za temu o kojoj se ovdje razgovara i u povijest se treba vratiti od početka na dalje od dolaska, ako hoćeš doći do istine. Kada dođeš do svih tih podataka onda ih još treba prihvatiti bez subjektivnosti, a to je ono što tebi ne polazi za rukom... Ja sam inače zadnja generacija JNA i tamo sam se naslušao uvreda i jako mi je poznat taj san o Velikoj Smrdiji. Kada sam se vratio iz JNA onda je taj san za-Smrdio i u Hrvatskoj, no baš sam ta generacija koj je rekla dosta je bilo. Bez obzira na vrijeđanje od Srba u JNA, bez obzira na to što su i pucali po meni pa sam morao sa svojom generacijom reći dosta, nemam mržnje prema Srbima i prvo me interesira jesi li čovijek, a ne jesi li Srbin, Bošnjak, Hrvat itd. Jedno ti ipak sigurno mogu garantirati Velike Smrdije neće biti dokle god ima Hrvata, a laži nikada neće postati istina. Koliko god ju netko pokušavao ignorirati. Citat: Стефан Твртко I Котроманић Стефан Твртко I Котроманић (ћир. Тврьткѡ, Тврьтко, лат. Tvrthco, Tuercho, Tarcto, Tvrtco, Tvertco, Tvartco; 1338. — 1391) је био српски бан и краљ средњовековне Босне.
Стефан Твртко I Илустрација краља Стефана Твртка I Котроманића.jpg Краљ Стефан Твртко I Котроманић након крунисања са црквом Светог Спаса из Милешеве Пуно име Стефан Твртко I Котроманић Датум рођења 23. август 1338.[1] Место рођења Бобовац Banovina Bosna zastava.png Бановина Босна Датум смрти 10. март 1391. (52 год.) Место смрти Бобовац Banovina Bosna zastava.png Бановина Босна Династија Грб Котроманића штит.png Котроманићи Отац Владислав Котроманић Мајка Јелена Шубић Супружник Доротеја Видинска Потомство Остоја Котроманић, Стефан Твртко II Котроманић Бан Босне Период 1353 — 1366.[2] Претходник Стефан II Котроманић Наследник Стефан Вук III Бан Босне Период 1367 — 26. октобар 1377.[2] Претходник Стефан Вук III Краљ Босне Период 26. октобар 1377 — 10. март 1391. Наследник Стефан Дабиша Потпис Potpis kralja Stefana Tvrtka I.png Током своје владавине проширио је територијални опсег Босне. Крунисан је и за краља Србије (тада је себи додао име Стефан, династичко име свих Немањића, и титулу краљ Срба Босне, Приморја и Хумске земље) иако никада није успоставио потпуну власт у Србији. Ako ćemo koristiti hrvatske i srpske vikipedije.Nema problema. Ja sam ipak za neutralne izvore. Izvoli.Original mapa.Čekam.
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 13:33 |
|
|
Gledaj nisi ti za ništa osim za laži sve ovo ti ja mogu staviti i na engleskom s interneta potpuno identično, a to nije znak da je to strani izvor već dokumenti/zapisi iz kojih je to prepisano. Sve linkove koje sam ti stavio pregledaj i dobro čitaj pa ćeš vidjeti od kuda su org. izvori. Evo ti još jednom tHrvatske i Srbije kada su došli Hrvati na ovaj prostor i do 1102 imali neovisno Kraljevstvo. I ovaj dio koji vidiš da je Srbija tu ste bili kao i ostali porobljeni od Avara, a Hrvati su vas kao i ostale oslobodili od ropstva. Iza toga vas pustili da se širite na njihov teritorij gdje ste konstantno bježali njima u zaštitu Od Bugara, Turaka itd. i počeli umišljati (ne svi) da ste nad narod što je jednako Hitlerovoj tezi o Njemcima. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_in_900.pngI koja je sad razlika na Hrvatskom na Engleskom? A sada ako želiš raspravljati dalje o granicama prebaci se na temu: http://hercegbosna.org/forum/povijest/granica-na-drini-t12310.html?start=25
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 14:13 |
|
|
Zanimljiva analiza promjene prezimena u vrijeme Turskog carstva, ali i u Talijanska prezimena itd. Mnogi Hrvati koji potječu iz krajeva koje su Turci zaposjeli danas nose prezimena nastala od turskih imena (npr. Alilović < Halil, Aljinović < Aljin < Alija, Asanović < Hasan, Jusup < Jusuf, Mamut < Mahmut). Muslimanskim su se imenima tijekom turske okupacije katolici služili kao tajnim imenima tijekom turskih upada u selo i u sprječavanju pravila da nevjesta prvu bračnu noć provede s turskim vlastodršcem. Od tih su imena nastajala nova prezimena. Da je strah od Turaka prisutan u narodnoj svijesti i danas, svjedoči podatak da u pojedinim hrvatskim krajevima i danas osoba koja se službeno zove Niko dobiva nadimak Ćamil. Nadalje, kad bi se dio roda islamizirao, najčešće bi se promijenio ili koji glas u prezimenu (tako su Mustapići danas Hrvati, a Mustafići Bošnjaci) ili cjelokupno prezime (tako su Repeše danas uglavnom Bošnjaci, dok su Hrvati, osim u Metkoviću, promijenili prezime u Menalo; jedan je pak dio Josipovića nakon što je promijenio vjeru promijenio prezime u Šabanović). U istočnoj Hercegovini i južnoj Dalmaciji prezime Marić Hrvati, Bošnjaci i Srbi izgovaraju različito. http://www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vijest/prezimena-kao-odraz-kulturne-i-jezicne-bastine-na-primjeru-splita-i-dalmacije
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 16:27 |
|
|
Neozbiljan si.
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 16:35 |
|
|
Kakve ti budalaštine praviš,čime se ti baviš,koje ti konstrukcije izvodiš da bi prikazao nekakvo vaše pravo na srpski životni prostor.Bolestan si.I to ozbiljno bolestan. Druže moj.Vi ste u tuđem!To jest našem.Moraćete odatle ići.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 16:38 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Nema vase nase nego jaceg
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 16:51 |
|
|
Kačamak je napisao/la: Kakve ti budalaštine praviš,čime se ti baviš,koje ti konstrukcije izvodiš da bi prikazao nekakvo vaše pravo na srpski životni prostor.Bolestan si.I to ozbiljno bolestan. Druže moj.Vi ste u tuđem!To jest našem.Moraćete odatle ići. Što ti nije jasno? Sada niti službena karta Europe opće međunarodno priznata koju sam ti postavio objavljena u Atlasu Svijeta iz 2011 godine u Njemačkoj za devetstotu godinu nije dovoljna? A mene zoveš bolesnikom "ceo svet je u zabludi osim tebe" Ajde na lječenje od Velike Smrdije i idi nađi tamo nekoga na temi koju sam ti stavio tamo se pjeni i laži sam sebe.
|
|
Vrh |
|
|
History
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 17:03 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Nema vase nase nego jaceg I to si zapravo (ali ipak djelomično) u pravu toj tezi ide i u prilog ovaj članak o mjenjanju prezimena koji sam postavio. Zašto kažem djelomično, zato što zakon jačeg djeluje na strahu i potlačivanju, a sve vladavine koje su se zasnivale na tlačenju i strahu na kraju ipak neslavno propadnu. Barem na ovim Balkanskim prostorima, ali i u svijetu.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 17:31 |
|
|
History je napisao/la: Pišeš bidalaštine,laži,izvrćeš činjenice.Od početka do kraja.Bajke. Ja sam mislio da je @Heero najluđi međutim ti si ga definitivno izdominirao svojim budalaštinama. Ako se nadaš da će neko trošiti sate na opovrgavanje tvojih gluposti,to se neće desiti.Samo ti kažem da pišeš budalaštine.Ne znam šta je gore.Da stvarno veruješ u sve to što pišeš ili da svesno pišeš laži.Pozz. Evo još jednog primjera emotivnog neandertalca koji se nije u stanju nositi s činjenicama pa sam sebe uvjerava da je laž istina. Umjesto što skačeš po činjenicama daj nam ti svoje teorije potkrepljene s izvorima povijesnih činjenica. Otkrit ču ti malu tajnu, ove stvari sam učio u vrijeme SFRJ u osnovnoj školi (osim naravno ovoga što sam napisao o Srboslaviji). Ako nađeš u Srbiji u starijoj grneraciji ljude sklone istini vezano uz ovu temu porijeklo Bošnjaka i dolazak Hrvata ponovit će ti isto.[/quote] Bas to!I u yugi su hrvatsku crtali koja obimuje bosnu u sebi. Za razliku od cetnika koji daje neke paint karte srbske povjest ima prave karte nehrvatske koje hrvatsku stavljaju na drinu,mozda ne cijelim tokom ali gornju granicu na drinu. rvatskog Kraljevstva u doba Tomislava I Trpimirovića (908. - 928.), izrađena sredinom 17. st. Poznato je da je 'kralj Sunce' Louis XIV Capet bio vrlo zainteresiran za Hrvatsku i održavao bliske kontakte s obiteljima Zrinski i Krčki - Frankopan. Iz toga razloga njegovi se povjesničari pojačano bave Hrvatskom u ovome razdoblju. Hrvatske i Srbije u doba Karla Velikog - francuska karta 1828. godine. L'Europe divisée en ses différens états sous Charlemagne / par Félix Delamarche (1828.) Sacuvana je u Francuskoj Nacionalnoj Biblioteci. Autor je francuski geograf Félix Delamarche. Njemacka karta hrvatske 10 stoljece.Karta je iz 1832 Citat: Prostor današnje BiH pripada Srbima. Muslimani su najvećim brojem Srbi koji su se Muslimani.I malim brojem Muslimani Hrvati. Pred naletima Osmanlija Hrvati su se razbežali od Austrije do južne Nemačke i tamo se asimilirali. Prostor koji su Hrvati ostavili prazan bežeći glavom bez obzira AU monarhija je morala da popuni naseljavanjem Srba uz svoju granicu.Tako imamo liniju KKOV koja je sada regularna granica srpskog životnog prostora.
Je u tvojim i fantazijama drugih velikosrba. Banovi vazali hrvatskougarske krune-srbi
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 17:42 |
|
|
Kačamak je napisao/la: Kako su se zvali braća i sestre bana Kulina?Jesu to hrvatska ili srpska imena? Stefan,Pavle,Bogdan,Dragiša,Anastasija,Vera. Jesu to katolička imena? Kretenu jedan hrvati i srbi imaju ista imena dok mi nismo izbacili ta stara. Osim toga zadnji je Stipan tomasevic aa to kod vas srba nema a niti ima ikavaca.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 17:47 |
|
|
Kačamak je napisao/la: History je napisao/la: Poštedi me lažne hrvatske povjesti.Ja sam tebi podastrao mapu koju nisu crtali ni Srbi ni Hrvati. Original stranu mapu postavi gde se vidi Hrvatska u tim granicama. *********,ALOOOOOOO konjino!!!!! Engleska karta iz 1800 neke!! Još jedna!!
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 17:50 |
|
|
Kačamak je napisao/la: Nisi mi objasnio u vezi krunisanja kralja Tvrtka,čiji je to kralj,kojom žemljom upravlja,gde se krunisao,kakav je on to rimokatolik što ti kažeš ili možda čak i Hrvat? Kralj se nije krunisao nego BAN osvojenom srbskom krunom. Bugari su takodjer posrali vasu krunu u isto vrijeme kad i tvrtko!
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 20:03 |
|
|
Koje vi karte vadite iz X veka kad do 1923. niste ni znali ko ste. A i tad ste uhvatili pa sve što je katoličko pripisali sebi!Tako ste hteli čak i u sadašnje vreme da pripišete Bunjevce u Hrvate pa vas oni odjebali. Uostalom! Evo šta vam je napisao "onaj koji nosi svetleći mač" još 2010. na ovom forumu. Citat: Ivan Radic, cija se pobjeda na izborima iz 1923. godine moze smatrati definitivnim nacionalnim konstituisanjem bosansko-hercegovackih Hrvata, napisao je u svom djelu "Iz moga putovanja po Bosni" (Slobodni dom, Zagreb, 14. marta 1923. godine) slijedece o dojmovima koje je stekao o nacionalnoj svijesti putujuci kroz Bosnu prvih godina stare Jugoslavije:
Idem puten i sastanem malog djecarca; pitam ga, sto je? On stane i kaze: Srbin - vatra ziva. Idem dalje, sastanem dvoje djece bose po Sucegu, pitam ih sto su? Turci, rekose mi. Sjedim u jednom hanu, pijem crnu kafu, kad dodje mali djecarac. Vidim odmah da je Hrvat. Pitam ga, sto je? Nakon nekog vremena rece da je katolik. Zabolila me dusa, pa sam si mislio: Boze moj sto ne ubijes onog fratra i popa koji kaze: najprije si katolik onda budi sto hoces, makar i zivince; a franjevci - talostna im majka - meni kazu da su teska vremena, pa da ga za to najprije treba odgojiti u katolickoj vjeri, a doci ce vrijeme kad on bude znao da je Hrvat. I vidite, braco, kaze mi jedan mali franjevac, da bi on dao glabu za hrvatstvo, a kad tamo, ne ufa se hrvatstvo ni spomenuti, a kamo li da odgaja djecu u hrvatskom duhu..."
Ne samo iz ovoga se da vidjeti da nacionalni razvoj kod Hrvata nije imao u svojim prvim pocecima izrazito hrvatsko obiljezje, vec je kolebao izmedju ilirstva, slavenstva i jugoslovenstva, te cistog hrvatstva. U tome se pogledu hrvatski nacionalni razvoj znantno razlikovao od srpskog nacionalnog razvoja. Istina, i kod srpske se gradjanske klase u Vojvodini u pocetku takodjer javljaju izvjesni slavenski, pa donekle i ilirski nacionalni kompleksi, ali u daleko manjoj mjeri, brzo nadvladani snagom razbuktalog sprskog nacionalnog pokreta. Pod slavenskim i ilirskim imenom bile su obuhvacene sve juznoslavenske zemlje. Hrvatsko pak ime u pocecima nacionalnog budjenja Hrvata bilo je gotovo uvijek ograniceno na Hrvatsku i Slavoniju s Dalmacijom.
Medju starijim hrvatskim piscima prvi je bio Pavle Riter Vitezovic, koji je razvio u svojim spisima ideologiju o cjelokupnoj Hrvatskoj, u kojoj nije izostajala ni Bosna. Vitezovicu je Bosna "srce Ilirika" (cor est Illyrici). U jednoj elegiji izrazava zelju da vi se u Hrvatskoj sto prije pridruzila Bosna i Srijem. Bosni je posvetio posebno djelo pod naslovom "Bosna captiva", koje je stampano 1712. godine uz novcanu potporu grofa Petra Keglevica, u koga autor polaze nadu da ce slavno ratujuci "nakon sretnih pobjeda vratiti svetoj kruni Bosnu, a svome rodu staru postojbinu".
U osvit ilirskog pokreta javlja se grof Janko Draskovic sa svojim politickim spisom "Disertacija iliti razgovor" (U Karlovcu 1832. godine), u kojem postavlja zahtijev da se pod imenom "Velike Ilirije" sakupe u jednu politicku cjelinu Hrvatska, Slavonija, Dalmacija, Vojna Krajina, Rijeka, kao i Bosna. Da Draskovic nije ostao osamljen, vec da su nasi "ilirci" izbiljno racunali s Bosnom, pokazuje stav koji je zauzela prema Bosni Gajeva "Danica". Vec u prvoj godini toga lista (1835, broj 14, vidi: Muhamed Hadzijahic, Od tradicije do identiteta, Sarajevo 1974., str. 58.) pojavljuje se i Mato Topalovic sa svojom pjesmom "Tuzna Bosna". Tokom daljih godina "Danica" stalno nastoji donositi sto vise vijesti i dopisa o teskom zivotu i pobunama bosanske raje.
Ali uskoro se pocinju u "Danici" javljati i iz Bosne. "Kad je Gaj pokrenuo Danicu ilirsku i Pavao Stoos zapjevao U ilirsko kolo mili, tada sam se" - pise fra Martin Nedic - "prvi iz Bosne javio, dopisujuci se s Gajem i saljuci clanke u Novine Ilirske i Danicu Ilirsku. Ali zbog nepovoljnih okolnosti nisam imena pisao, vec ga krio kao zmija noge". U to doba nastao je i Nedicev "Razgovor koga vile ilirkinje imadose u Pramalitje 1835", u kome na dvor vile PRimorkinje dolaze na veselje i hvataju se u kolo vile Budimkinja, Srijemkinja, Dalmatinka, Dubrovcanka, Horvatka. Njima se naknadno pridruzuje i ozaloscena Bosankinja, koja uzdise za starim banovima i kraljevima Bosne i oplakuje jade i nevolje koje Bosna podnosi od Turaka. Od 1839. godine susrece se na stranicama "Danice" i drugi vatreni Ilir Frano Jukic, koji se nesto prije toga upoznao s Gajem. On salje neke svoje pjesnicke prvence s kojima bi htio i druge scoje "Iliro-Bosnjake budeti i s Danicom rano popevati". U "Danici" saradjuje i fra Grgo Martic ("Ljubomir Hercegovac"), najvise prigodnim rodoljubivim pjesmama, velicajuci u njima Ilirstvo, koje je prihvatio kao student filozofije u Zagrebu u godinama 1839. - 1841.
Sa stanovista hrvatskog nacionalnog razvoja sirenje ilirizma nije imalo isto znacenje u Bosni kao u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se ilirstvo postepeno iskristaliziralo u hrvastvo, dok je u Bosni taj proces bio znatno usporen (vidi citat gore: Radic) i nije uvijek pokazivao iste rezultate kao u Hrvatskoj. U koncepcijama svih ilira, pa i bosanskih, Zagreb je bio glavni atraktivni centar. Bosanski su iliri prihvatili ilirske ideje kao jednu siru nacionalno-kulturnu ideologiju. Prozeti idejama ilirizma, bosanski su franjevci upirali oci jednako u Hrvatsku kao u Srbiju. Karakteristicno je za raspolozenje bosanskih iliraca, da, npr., Jukic i Martic pisu istovremeno kako u "ilirskoj" tako i u sprskoj stampi. Stavise, dugo vremena nakon sto se u Hrvatskoj na temeljima ilirstva izgradjivalo hrvatstvo, ilirske ideje su zivjele u Bosni. Fra Marin Nedic, koji je umro 1859. godine, ostaje sve do smrti doslijedan ilirac.
Nacionalno politicke koncepcije medju BH Hrvatima sredinom proslog vijeka iznio je Francuz Henri Massieru de Clerval, koji je po odobrenju i preporucu francuske vlade boravio u Bosni 1855. godine i ostavio o politickom raspolozenju franjevaca i naroda znacajne podatke. Prema njemu postojala su tri politicka gledista medju franjevcima i narodu:
- Jedni bi zeljeli da se uspostavi kraljevstvo u Bosni iz 15. stoljeca;
- Drugi bi htjeli zajednicku drzavu s bracom iz Hrvatske i iz Dalmacije, ali bez Austrije. Posto je nemoguce istrgnuti iz austrijske carevine hrvatske pokrajine i s Bosnom ih povezati, to su oni za samostalnu Bosnu kao drzavu (nekako me ovo podsjeca na stav Hrvata iz 1990. godine kada su zajedno s Bosnjacima izglasali nezavisnost BiH, vazno je, naime, bilo istrgnuti BiH iz Jugoslavije). Ovo posljednje misljenje ima najvise pristasa i za njega se zalazu pravi rodoljubi a osobito omladina.
- Nekolicina je za kulturno podizanje Bosne u sklopu Osmanskog carstva, ali zbog odbojnosti prema njihovoj upravi ovo politicko misljenje nije moglo doci do izrazaja.
U isto vrijeme kada je de Clerval pisao ova svoja zapazanja pocinje i Starceviceva akcija u Bosni. Medjutim, u ovo vrijeme u nacionalnom razvoju bosanskih Hrvata kudikamo veci znacaj pripada Josipu Juraju Strosmajeru (njemacko prezime), koji je po tome sto je nosio titulu djakovacko-bosanskog biskupa polagao neka virtuelna prava na Bosnu (pa je stavise jednom trazio od pape i biskupsku jurisdikciju nad Bosnom!).
Strosmayerovom zaslugom ukinuta je zabrana iz 1841. godine prema kojoj bosanski franjevci nisu mogli slati svoje djake u austrijske zemlje, pa tako ni u Hrvatsku, Dalmaciju, Slavoniju, itd. Od 1853. godine svrsavali su bosanski klerici svoje bogoslovske i filozofske studije u Strosmayerovom sjemenistu u Djakovu, i to sve do ponovne zabrane u 1876. godini, kada su premjesteni u Ostrogon u Madjarskoj. "Preko sjemenista u Djakovu stajala je cijela bosanska franjevacka provincija pod Strosmajerovim uticajem, odrzavajuci s njim kroz vise od dva decenija uske veze.
Djakovacki djaci su iz Bosne, posebno preko svoga Kjizevnog drustva, vodili vaznu nacionalnu i politicku akciju u narodu, ali se razilaze misljenja o karakteru te akcije. Spomenica "Josip Juraj Strossmayer" oznacava ih kao "prve sijace hrvatske misli u Bosni", fra Julijan Jelenic ih u istom smislu kvalificira kao "misijonare hrvatske misli", a "Glasnik biskupije bosansko-srijemske" (iz 1881., broj 3) pise da su "bosanski klerici tek u Djakovu upoznali da su sinovi hrvatskoga naroda". Medjutim, dr. fra Branislav Gavranovic zakljucuje da djakovacki djaci "ostaju dugo po srijedi, kad ilirizam kasnije prelazi u hrvatstvo i nacionalno-kulturni razvoj ide u dva smjera".
U formiranju nacionalne i politicke ideologije bosanskohercegovackih Hrvata Strossmayeru svakako pripada odlucujuca uloga, narocito s obzirom na njegov utjecaj na franjevce, koji su u svoje vrijeme bili vodeci sloj kod bosanskohercegovackih Hrvata.
Iako se, kao sto vidimo, hrvatska nacionalna svijest u BiH konstituisala definitivno tek 1923. godine, ne moze se ipak osporiti da je hrvatstvo u BiH posije 1878. godine bilo u stalnom, ali polaganom zamahu. Neposredno nakon okupacije od strane KuK monarhije sama je vlast, doduse kratkotrajno, forsirala hrvatstvo ("Filipovicev kurs"), no umrzo je i samo hrvatsko ime zabranjeno (istom od 1898. godine vlast je pocela dozvoljavati da se institucije Hrvta nazivaju hrvatskim imenom). U masama, a dijelom i medju inteligencijom, zadrzavali su se bosanski osjecaji, koji su se nadovezivali na tradicije srednjovjekovne bosanske drzave i bosanske franjevacke redodrzave.
Ako sada pokusamo dati jedan sumaran pregled uzroka za zakasnjeli hrvatski nacionalni razvoj kod bosanskohercegovackih Hrvata mislim da se moze reci da su kod toga od sustinskog znacaja slijedeci momenti:
- U samoj Hrvatskoj, kako smo se mogli uvjeriti, nacionalni pokret je - da se posluzimo rijecima fra ve Pilara - dugo vremena bio maglovit i jedrio pod tudjim imenom. Uticaji iz Hrvatske na bh-Hrvate, istina, evidentni su jos od prvih pocetaka ilirskog pokreta, no i u Hrvatskoj nisu dominirale hrvatske, vec ilirske, pa jugoslovenske nacionalne koncepcije. Kada su takve tendencije dominirale u maticnoj zemlji, razumljivo je da su tome bili adekvatni i nacionalni refleksi, konkretno u Bosni.
Ipak, kao da je u Hercegovini hrvatski nacionalni pokret brze napredovao nego u Bosni. Mogla bi se navesti odredjena dokumentacija da su u Hercegovini dolazili nacionalni impulsi iz Dalmacije znatno ranije i obimnije nego sto je to bio slucaj s Bosnom.
- Bosanski Hrvati nalazili su neki modus vivendi i cinili izvjesne kompromise i sa turskom, a pogotovo austrougarskom vlascu. U ustancima potrak turske vladavine u Bosni uzimali su minimalno ucesce (donekle s izuzetkom livanjskog kraja i izuzimajuci djelovanje don Musica, inace proaustrijski naklonjenog). Na taj nacin bosanski Hrvati nisu se izlagali nikakvim represalijama ni turskog ni austrijskog rezima, tj. austrougarskog, pa se nije ni dolazilo u vecoj mjeri u priliku da nacionalni pokret kroz samoodbranu odvec intenzivno jaca i da se na siroj osnovi frontalno suprostavlja nacionalnim ugnjetacima. Stavise, u sukobu sa velesrpskim tendencijama trazen je u odredjenom smislu rijeci i oslonac u postojecim vlastodrscima.
- U bosanskih Hrvata bili su dugo vremena zivi i bosanski kompleksi. Franjevci, kao vodeca politicka snaga, jos su, pocevsi od Filipa iz Ocevije pa do Ante Knezevica, stajali na pozicijama bosanstva, tj., ako cemo koristiti arhaicni izraz za bosanstvo, "bosnjanstva", otvoreno se suprostavljajuci hrvatskim nacionalnim tendencijama koje su dolazile izvana. To se, bez sumnje, negativno odrazavalo na nacionalni razvoj u hrvatskom smislu.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 06 stu 2017, 21:21 |
|
|
Nego koje nego stare? Oces novije iz NDH? Ili ove sa interneta ako njima mores vise vjerovat? Svoje seljacke price zadrzi za cetnicko logorovanje i tako te čobanluke meni dosta usporedit srbsku i hrvatsku zastavu iz 1600 i neke!
|
|
Vrh |
|
|
Kačamak
|
Naslov: Re: Hrvati islamske vjere Postano: 07 stu 2017, 11:27 |
|
|
Heero je napisao/la: Kačamak je napisao/la: Poštedi me lažne hrvatske povjesti.Ja sam tebi podastrao mapu koju nisu crtali ni Srbi ni Hrvati. Original stranu mapu postavi gde se vidi Hrvatska u tim granicama. *********,ALOOOOOOO konjino!!!!! Engleska karta iz 1800 neke!! Još jedna!! Super sad mi daj linkove ka sajtovima sa kojih si skinuo te mape,*********.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|