HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 stu 2024, 00:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 121 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: "Banovina Hrvatska"
PostPostano: 05 sij 2019, 18:56 

To je pokušao Blaž Kraljević pa popušio. Nećemo na ovom forumu jeftine džamijske takije. Nije lijepo.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2019, 19:04 

Blaž je bio dodrinaš to s Banovinom nema veze.

Strikan laprda iz Švedske a slični iz Sarajeva, sveoni kojima ovakvo stanje ne smeta. U KSB i HNŽ da odu Hrvati bilo bi isto kao sa USK.

Polako, pomalo promovirat Banovinu. Npr. Mostar bi bio duplo bogatiji grad da je u RH a baš taj negov i turski identitet bi tek čuvali kao zjenicu oka.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2019, 19:25 

Na ovom zanimljivom snimku vidimo propadanje Zagreba tijekom velikosrpske hegemonije.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2019, 19:37 

Vujadin je napisao/la:
Ma jel da?
Malo ćemo "povijesni" princip u Lici, Baniji i Kordunu, malo ćemo etnički po Međimurju i eto Srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, malo ćemo bez ikakvih principa po Baranji i Istri. Eto koliko ste vi konzistentni.

A ovo o pristanku Srba i Muslimana - opet si potvrdio koliko imaš bujnu maštu, do grotesknosti.

1) po povijesnom principu su i lika i banija i kordun i srednja bosna i zapadna hercegovina 1/1 hrvatski (i još ohoho toga)
2) međimurje i istra nemaju veze sa hrvatsko srpskim razgraničenjem
3) bilo koji princip da se izabralo i da se njega držalo mapa bi mogla bit samo još crvenija od te gore, povijesni, etnički, šta god.

Junuz Djipalo je napisao/la:
Zavist i sujeta. :D Kako već rekoh. Nema objektivnih razloga za mržnju.

njemu će bit razloga za mržnju dok je živ, još mu drnda u glavi od traktorijade 95.

Amiđa je napisao/la:
Nema od toga nista. Pokusali ste je obnoviti 93:e i spusil za vijekove vijekova, ni najhrvatifoniji medu Bosnjacima nece pristati na takvo nesto nakon onih gadarija. Tzv. "herceg-bosna" je bila provizorna Banovina Hrvatska, derivat iste.

e moj strikane vi padate ispod milijunčiča u komplet državi a u cijeloj banovini će vas bit ispod 100k, od toga najveći dio na hrvatskoj plaći u mepasu i fisu hahah, nije da će vas se puno pitat.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2019, 20:22 

Ma kako da ne.
Nema ni KiM veze sa srpsko-hrvatskim razgraničenjem, pa ga ovaj spominje.

Nego zašto se gradi Pelješki most da zaobiđe 97% etnički hrvatski Neum, ako je ta avnojska granica Hrvatske privremena?

Vrh

PostPostano: 05 sij 2019, 20:33 

Tu si u pravu granica između EU i ostatka će biti trajno trajna i čvrsta i jaka, velikobošnjački unutaristi iz Sarajeva i Srbi iz RS uopće nisu za EU zainteresirani.

Gospodarski jaz će sve više rasti, narod, sva tri, će se sve više prelijevati u EU. Postoji dakle mala šansa da i dijelovi BiH obnove Banovinu. No, za to osim Hrvata trebaju bit i Bošnjaci iz tih županija. S obzirom da u velikoj mjeri ovise o Hrvatima nije to tako nemoguć scenarij. Posebno što ih Sarajevo ne ferma.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 00:14 

Junuze, pričaš gluposti kratko i jasno. Šanse da RH pripoji dijelove BIH su stvarno jako male, da. Toliko male da o tome nema smisla ni pričati. Granice se neće mijenjati samo tako. Dodik je postigao realno dosta politički i ekonomski, ali samo iskorištava okvir iz 1995., koji Hrvati nemaju. Pa gdje ćeš veće prilike za muljat nešto po svijetu dok je trenutni stanar u Bijeloj kući, ali ni to ne možeš samo tako u Europi. Neke dulje prognoze za iduća desetljeća su prije konačni slom Hrvatske koja mora puknuti da bi krenula od nule na zdravijim temeljima nego da će Mostar biti u njoj.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 00:21 

NiceBoyZg je napisao/la:
Neke dulje prognoze za iduća desetljeća su prije konačni slom Hrvatske koja mora puknuti da bi krenula od nule na zdravijim temeljima nego da će Mostar biti u njoj.

A koji su to po vama, deżurnim katastrofičarima glede HR budućnost, zdraviji temelji?

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 00:32 

Mar-kan je napisao/la:
NiceBoyZg je napisao/la:
Neke dulje prognoze za iduća desetljeća su prije konačni slom Hrvatske koja mora puknuti da bi krenula od nule na zdravijim temeljima nego da će Mostar biti u njoj.

A koji su to po vama, deżurnim katastrofičarima glede HR budućnost, zdraviji temelji?

Pa oni koji su bili u svim uspješnim društvima u povijesti. Trošiti koliko zaradiš, mala i efikasna državna uprava, niski porezi i drugi nameti, pravna država, uhljebničko-interesna mreža barem u puno manjim okvirima ako ne može sasvim iščeznuti. Ako bih išao dublje i žestoko odupiranje bilo kakvim SJW/feminističkim glupostima, jaka obitelj, mladi koji znaju prave vrijednosti i ponašaju se civilizirano.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 00:38 

Što je to Dodik postigao ekonomski? Koliko znam stalno je u nekoj MMF akciji. Toliko o neovisnosti.

Prosječna plaća 852 KM, u RH je 1650 KM uz znatno manju nezaposlenost.

Nema tog čudotvorca koji od tvorevina kakve su RS i BiH može čuda napravit.

Iako mediji cvile i kukaju situacija bar oko mene je više nego dobra. Dovoljno je pogledat granične prijelaze danas i kolone skijaša. Hrvatska mislim da u povijesti nikad nije bolje stajala. Daleko od toga da nema problema no nisu neki krucijalni.

Veće su šanse gospodarski jačoj RH pripajati hrvatske teritorije nego gospodarski očajnoj Srbiji RS ili Kosovo. Previše ljudi ima 19 st. u glavi pa razmišlja pogrešno.

Hrvatska je najjača zemlja s-h govornog područja, jedina u EU i NATO, kako stvari stoje tako će i ostati dugo vremena a to će dodatno povećati razliku između nas i ostatka Regije a to otvara mogućnosti koje se sad čine nemoguće.

Prvo će ljudi doseljavat a kasnije će se npr. Vitežanin pitat: Zašto da šaljem djecu u Hrvatsku kad ona može bit tu.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 13:37 

BBC je napisao/la:
To je pokušao Blaž Kraljević pa popušio. Nećemo na ovom forumu jeftine džamijske takije. Nije lijepo.

Ni jeftine dzamijske niti jeftine svetosavske nam nisu potrebne ovuda

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 14:33 

Kum Bečo je napisao/la:
Sto su Srbi od pocetka bili protiv.

Nije baš. Jedan dio Srba je podržavalo Banovinu Hrvatsku. Trebala je biti stvorena i Banovina Srbija, a osnivanje BH je bio samo početak federalizacije Kraljevine J.

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Бановина_Србија

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 15:58 

Previse otvorenih pitanja su ostavili za kasnije. To znaci da je jedva islo.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 16:06 

Zanimljivo, Muslimani su tada bili nezadovoljni stvaranjem Banovine Hrvatske. Govorili su kako ih je Maček izdao. Htjeli su biti pod Banovinom Hrvatskom. Maček, koji je pripadao tzv. Panonskoj Hrvatskoj koja je dominirala HSS nije jebao ni pola posto Muslimane.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 17:22 

Maček je dobio izbore samo u srezovima gdje su Hrvati većina.

slika

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 17:29 

Da, piše ti čista, znači da je relativnu imao i u drugim kotarevima.

Hoćeš li dijelove BiH u kojima je SDS imao čistu većinu?

Ne bi Srbi imali ni četvrtinu BiH po tome.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 17:56 

Maček je skoro pola glasova osvojio u koalicijama:

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Избори_за_народне_посланике_Краљевине_Југославије_1938.

Zanimljivo, na srpskoj strani Muslimani a na našoj prečanski Srbi.

Ja sam za to i u budućnosti. Ustaše su nas unazadile primajući Muslimane i bespotrebnim zlodjelima nad prečanima.

Prečani su naše cvijeće a ne Muslimani.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 18:11 

Ne lupaj. Većinski srpski srezovi od Kostajnice do Knina tražili su izdvajanje iz nametnute Banovine Hrvatske i pripajanje Vrbaskoj Banovini i Banjaluci.

Srbi iz Vukovarskog sreza gdje su bili najbrojniji narod, napravili su rezoluciju kojom su tražili pripajanje Dunavskoj Banovini i Novom Sadu.

Citat:
Vukovarska rezolucija je bio dokument kojim su Srbi iz Vukovara i okolice krajem 1939. godine od centralne jugoslavenske vlasti tražili izuzeće vukovarskog kotara iz Banovine Hrvatske, odnosno njegovo priključenje Dunavskoj ili budućoj Srpskoj banovini.

Također, naveli su i to da je prema popisu stanovništva iz 1931. godine u vukovarskom kotaru živjelo 51.334 stanovnika, od čega je bilo 26.342 Srba, 11.893 Hrvata, a ostatak su činile nacionalne manjine (Nijemci, Mađari, Rusi/Rusini, Česi, Slovaci, Židovi...), te time vukovarski kotar, kao područje većinski naseljeno Srbima, nema osnove biti dijelom Banovine Hrvatske.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Vukovarska_rezolucija

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 19:00 

Pa ti Srbi su bili naseljeni par godina prije, 'Solunci' i odmah hoće Srbiju. Toliko o tome koliko je bila dobra za nas kraljevina. U samom gradu Vukovaru pravoslavnih 20 %.

Gledaj, kad dođeš u tuđe, fino prihvatiš pravila, kulturu i običaje tamo gdje si došao, ne namećeš svoje jer da su valjali ne bi odlazili od tamo otkud si otišao.

Ali ti meni i dalje nisi jasan, kao i tebi slični. Idete na sve ili ništa. Pa dobijete ništa.

Pogledaj koji sve kotarevi su bili pod kontrolom Beograda, koliko je to teritorija.

Makedonija, Kosovo, 2/3 BiH, CG i sve to izgubit jer si zapeo za Vukovar, Knin i Kostajnicu.

Normalan čovjek to naprosto ne kuži. Banovina H. je bila odlična za nas ali i za vas.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 20:11 

Za tvoju informaciju, Srbi su bili najbrojniji narod u srezu Vukovar i na austrougarskom popisu 1910. (14.896 Srba vs 10.353 Hrvata), a granice sreza su naslijeđene i nisu se mijenjale u Kraljevini Jugoslaviji.
Niko nije došao na tuđe, već su solunski dobrovoljci iz pasivnih krajeva (Hercegovina, Lika, Kordun) gradili potpuno nova naselja u pustim ledinama po Vojvodini i Slavoniji. Oni su u svojim naseljima autohtono stanovništvo.

Sve što ti kažem jeste da su se Srbi bunili što su sporazumom Cvetković-Maček završili u Banovini Hrvatskoj.
A ti kažeš da su bili na strani Mačeka. Malo sutra su bili.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 20:20 

Pa Pribičević očito jest.

No, nebitno. Bitno je da nisi izvukao pouku.

Meni bi bilo budalasto da smo zbog svojatanja Subotice danas bez Dalmacije i Slavonije, a i bez Subotice a Subotica je svemir za Kostajnicu, Knin, pa i Vukovar.

Uzgred evo sam si stavio.koliko je Srba doseljeno 10 000.

Stari Srbi su vjerojatno bili na našoj strani. Iako su Srbi.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 20:33 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pa Pribičević očito jest.

No, nebitno. Bitno je da nisi izvukao pouku.

Meni bi bilo budalasto da smo zbog svojatanja Subotice danas bez Dalmacije i Slavonije, a i bez Subotice a Subotica je svemir za Kostajnicu, Knin, pa i Vukovar.

Uzgred evo sam si stavio.koliko je Srba doseljeno 10 000.

Stari Srbi su vjerojatno bili na našoj strani. Iako su Srbi.

Pa vi ste ti koji ste sami srušili tu tvorevinu 1941. i započeli istrebljenje Srba. Zamisli koja je to bila monstruozna proždrljivost, kad im je i ta Banovina bila mala.
E zato se sad fino gradi Pelješki most koji zaobilazi čisto hrvatski Neum, koji nikad neće biti Hrvatska, već će biti sa druge strane EU debele zidine. :001_smile

Stari Srbi vukovarskog kraja su dio srpskog vojvođanskog korpusa i uvijek su bili okrenuti prema Novom Sadu i Beogradu, a ne prema Zagrebu.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 20:45 

Tko je onda glasovao za Pribičevića?
I nisu Hrvati bili nezadovoljni nego ustaški režim. No, i on ne bi uopće ni postojao da ste u startu stvorili Banovinu Hr. I okrenuli se ugnjetavanju manjih i slabijih od nas. Ovako ste na nama slomili zube. I to 3x.

Ponovit ću primjer Subotice. Koga bih krivio da smo to sve spušili zbog nje. Srbe ili sebe?

Hvala B. pa smo puno pametniji i pragmatičnjji.

Neumom stalno mašeš a ne znaš da je još 1980. tamo bilo stijenje. Toliko obale imamo da možemo 500 Neuma napravit.

Više mi je žao Mostara, koji je opet nekad imao srpsku većinu a nu sad. :D

Središte istočnog dijela Banovine. E za njega se vrijedi boriti, makar morali se umiljavati muslimanima u 5 naših kantona.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 20:59 

Neum mi je nekako simboličan. Dijeli Hrvatsku, a skoro u potpunosti je hrvatski. :D
Cinici bi rekli - muhamedanski izlaz na more. :zubati

U Subotici i okolini je na tom popisu 1931. bilo samo 44.000 Hrvata/Bunjevaca. To vam nije nikakav gubitak naspram onoga koliko je Srba ostalo u toj tvorevini Banovini Hrvatskoj 1939, pa i kasnije u avnojskoj Hrvatskoj, gdje vam je Tito maksimalno navlačio granice.

Vrh

PostPostano: 06 sij 2019, 21:12 

Ne dijeli Neum nego Neumski zaljev kojeg ćemo premostiti upravo. Ne bi vjerovao, zadnji put kad sam bio u njemu najviše je bilo Srba oko mene, valjda nemaju ljudi love za pasoše.

Tako da je Neum i bh. srpski izlaz na more. Neka je. Inače, da ga nije Zenica gradila ne bi ga ni bilo. Ovako ga izgradili i dali ga nama u ruke. Svi hoteli u našim rukama. :D

Zapravo smo mi zeznuli ostale s Neumom.

Bude to sve u RH. Ne treba silit. Ne ubijamo vola radi kile mesa kao neki. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 121 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: