HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 17:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 856 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 08 ruj 2019, 22:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Vujadin je napisao/la:
Tako je Aleksije. :palacgore1

Nego pogledaj kakve jadne plagijate Muslimani kao da je školsko svedočanstvo Nikole Tesle. Pisano mašinom za kucanje 1960 i neke. :ucelo


Video sam. Pretpostavljam da su taj dokument napravili negde u Urugvaju npr. u kući Dinka Šakića ili tako nekog simpatičnog like, i onda je to pacovskim kanalima došlo do Daneta. :D
Tesla iz nemčakog odličan, a iz "matrenjeg" hrvatskog - zadovoljava. :D

Bezimeni, odlično! :palacgore1

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
bezimeni12 je napisao/la:
Ovaj korienski Dane je komedija i originalni predstavnik hrvatske metodologije, tako da rasprava o tome moze zavrsiti.
slika


Prvo , postavio nam je potvrdu o Teslinoj maturi napisanu na pisacoj masini iz vremena kad pisace masine nisu postojale.
Hrvatska metodologija.
Original izgleda ovako i ne spominje hrvatski kao maternji jezik nego jedan od tri strana jezika koje je Tesla ucio:njemacki,hrvatski i francuski.
Prvo svjedocanstvo:
slika

a onda i matura

slika

Na zvanicnim dokumentima nigdje se ne spominje hrvatska, sto je i normalno jer Tesla nikada nije zivio u Hrvatskoj, Vojna Krajina nije imala nikakve veze sa Zagrebom, bila je pod direktnom upravom Beca.

I dodajmo samo Teslin govor priliko posjete Beogradu 1892:

Citat:
"Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ja ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više. Dešava se, gospodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se ja zanimam, po katkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da i neće i ne može ikad ni biti.

Ako se ja i ne nalazim među vama, da kao i vi što više privredim na oltar srpske misli, ja radim drugi posao, na drugi način proslavljam ime srpsko, i na drugi način radim i trudim se, da koliko mogu i ja što korisno privredim svome narodu i svojoj miloj braći. I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, ta počast više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao."


Normalno, svima je jasno, osim hrvatskoj metodologiji.


To je zapisnik s mature.
U Gimnaziji Karlovac čuva se ovaj priepis zapisnika o maturlanom ispitu Nikole Tesle
(s njemačkog na hrvatski jezik) s početka 1980tih, s popisom imena profesora i drugim podatcima.

Govoriš da Vojna Krajina nema veze s Hrvatskom?
A kako onda na prvom službenom dokumentu, lievo u dnu, se vidi poprilično očito na pečatu da se radi o grbu trojedine kraljevine.
Zašto je Tesla uz svjetske jezike francuzki i njemački, morao učiti i još jedan strani jezik hrvatski? Tko je i zašto prisilio Teslu da uzme strani jezik hrvatski a ne materinji srbski? Možda je hrvatski jezik u to vrieme bio na razini francuzkom, pak su ga učili i drugi ljudi diljem planete? :zubati

A o povezanosti Hrvatske i Vojne Krajine, najbolje će ti reći naslovnica godišnjaka škole u koju je Tesla išao:

slika
Šesti
godišnjak
Carske i kraljevske Velike relane škole
za
Rakovac
u carskoj i kraljevskoj Hrvatskoj Vojnoj granici (tj. u Hrvatskoj Krajini)
za
školsku godinu 1869./70.


Znači da rezimiramo. Tesla je jednom u životu i to u zrelim godinama bio u Srbiji, nikad nije učio srbski jezik, ali eto on je za Srbe pravi Srbin.
S druge strane, u mladosti je u školama učio hrvatski jezik, s obzirom na zapisnik s mature smatrao Hrvatsku svojom domovinom, učili su ga većinom hrvatski profesori, s obzirom na školski godišnjak vidimio da se Vojnu krajinu gledao kano na dio Hrvatske, Prema zapisniku vidimio da je hrvatski jezik Tesli bio maternji jezik, ter očito u to vrieme on još možda niti nije znao da je Srbin, na putovnici mu liepo stoji da je iz Hrvatske (t.j. trojedine kraljevine). Znači, prema službenim podatcima iz djetinjstva i mladosti, nigdje niti s od srbstva...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Neki od nas pokušavaju iznositi činjenice iz poviestnih vremena, za razliku od likova poput tebe koji se kad im tako paše pozivaju na Britannicu ili američke predsjednike, i još im tepaju da su tada čak i izvori (valjda su pisci Britannice živili u vrieme Nemanjića pak bolje znaju o njima nego sami poviestni izvori, a ja sam samo liepo pitao od kud potječu Nemanjići). Isto vriedi i za Teslu. Na Teslinoj potvrdi Mature liepo stoji da je položio Hrvatski jezik (piše da mu je to bio materinji jezik), također na Putovnici koju je dobio u Zagrebu, liepo mu stoji da ju je odobrila Kraljevska hrvatsko-slavonsko-dalmatinska vlada. U dokumentima mu stoji da je Teslina domovina Hrvatska. Ali glavno, da je Tesla za Britannicu Srbin koji nema veze s Hrvatskom, makar je Srbiju vidio samo jednom u životu.
slika
A pozivat se na pojedine američke predsjednike vezano za četnike je izuzetno liepo od vas, ali bi isto tako bilo liepo od vas da se tako pozivate na američke predsjednike vezano za genocid u Srebrenici, za Oluju ili na NATO bombardiranje Srbije...
Nema tu rieč naša protiv vaše, već poviestni izvor protiv drugog poviestnog izvora... Britannica može svoje članke o ovim prostorima samo zasnivat na tome da uzme nekog pisca s ovih prostora kome će iz nekog razloga više vjerovat (zahvaljujući Jugoslaviji i njezinoj propagandi, tu prvenstvo imaju srbski pisci), ali oni ne mogu niti približno ući u dubinu neke poviestne teme s ovih prostora poput domaćih iztraživača.


Vidi, Dane! Pre dve nedelje, deca iz Hrvatske, koja pohađaju regionalnu školu Sveti Sava, posetila su Kraljevski Dvor u Beogradu, gde su ih primili Njihova Kraljevska Veličanstva Aleksandar II i Katarina Karađorđević.
slika
Tom prilikom NJKV je rekao:
Citat:
Danas smo ugostili tridesetoro dece iz Hrvatske, koja u Beogradu pohađaju Regionalnu letnju školu “Sveti Sava”. Letnja škola se organizuje od 2017. godine i u okviru programa deca imaju časove iz srpskog jezika, kulture i istorije. Deca su iz različitih krajeva Republike Hrvatske, a realizaciju ovog projekta pomoglo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Grad Beograd.


Neka od te dece, u redovnoj nastavi, u mestima gde žive, verovatno uče hrvatski jezik. I imaju hrvatska dokumenta. Jesu li oni sada Hrvati? I je li doktor hrvatskog jezika, gospodin Pupovac Hrvat? I je li doktror srpskog jezika, pokojni Pal Šandor iz Vojvodine bio Srbin?

Dakle, za sve iste slučajeve treba da postoji jedinstveno pravilo, pri donošenju nekih zaključaka. Takva pravila pripadaju disciplini koja se zove metodologija. No, budući da kod vas nema jasnih pravila, napravili smo temu o metodologiji koju primenjuju neki Hrvati pri zaključivanju.
Tesla je zrele godine proživeo u SAD, pa su tamo imali vremena da ga pitaju šta je po nacionalnosti, ili etnicitetu, pa da na osnovu toga iznesu podatke u svoje knjige. To je relevantnije od tvojih podataka, koji su sumnjivog porekla, a i ne mogu da posluže za zaključak o Teslinoj nacionalnosti.

Što se tiče Draže i paralele sa Srebrenicom. Dakle, nije to samo da mi prihvatamo od Amera kad nam nešto odgovara i ne prihvatamo kad nam ne odgovara. Reč je o jasnom pravilu i pristupu.
Kad je reč o Draži, svi, pa i Ameri su imali dovoljnu vremensku distancu da donesu sud. Imamo pad komunizma, tako da njihov sud ne mora da se tumači u kontekstu hladnog rata kao što je do sada činjeno. I Ameri nisu idološki ostrašćeni kao ustaše i komunisti koji Dražu osporavaju.

Kad je reč o Srebrenici, nema vremenske distance. Sud koji je doneo presude, čak je i od hrvatske predsednice označen kao politički (Ona je okarakterisala sud kao politički posle presude Praljku i Šestorci). Čak i od nekih muslimana je označen kao politički. Dakle, stavovi o Srebrenici su i dalje u domenu političkih stavova, a ne istorijskih sudova. To se prosto vidi iz držanja raznih faktora. Tako da se tu nema šta prigovoriti našem držanju.


Za razliku od te djece, Tesla u njihovoj dobi možda još nije niti znao da je Srbin, jerbo bi i on puno ranije valjda otišao u posjet Srbiji, jerbo tadašnji Pupovci u Srbobranu očito još nisu pokrenuli svoj rad... U Teslinoj mladosti nigdje službeno spomena o njegovu srbstvu, već samo da mu je materinji jezik bio hrvatski.

Jugoslavija je vrlo minimalno pljuvala po četnicima u svojoj diplomaciji, već se okomljavala samo na Ustaše. Tako da četnički zločini nisu imali niti priliku doći u fokus svjetske javnosti za razliku od Ustaša.

Iznenada je tvojoj srbskoj metodologiji važno što ,,Ustaše'' misle o Haažkom sudu? :zubati

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:
Tako je Aleksije. :palacgore1

Nego pogledaj kakve jadne plagijate Muslimani kao da je školsko svedočanstvo Nikole Tesle. Pisano mašinom za kucanje 1960 i neke. :ucelo


Video sam. Pretpostavljam da su taj dokument napravili negde u Urugvaju npr. u kući Dinka Šakića ili tako nekog simpatičnog like, i onda je to pacovskim kanalima došlo do Daneta. :D
Tesla iz nemčakog odličan, a iz "matrenjeg" hrvatskog - zadovoljava. :D

Bezimeni, odlično! :palacgore1


A za srbski jezik nije niti čuo :smajl007

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Dane, već sam ti objasnio da je Tesla Srbin, ne samo po Srbima, nego i po Amerikancima, Slovencima, Mađarima, priređivačima enciklopedije Britannica. Nije lepo što samo Srbe izdvajaš, jer time jasno pokazuješ nameru da manipulišeš.

Ako je Tesla Hrvat, onda je i Pupovac. Pa i Jovan Rašković pokojni, itd. Đujić je onda slavni hravstki vojskovođa...

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:

Video sam. Pretpostavljam da su taj dokument napravili negde u Urugvaju npr. u kući Dinka Šakića ili tako nekog simpatičnog like, i onda je to pacovskim kanalima došlo do Daneta. :D
Tesla iz nemčakog odličan, a iz "matrenjeg" hrvatskog - zadovoljava. :D

Bezimeni, odlično! :palacgore1


A za srbski jezik nije niti čuo :smajl007


Srpski je govorio, a hrvatski je morao da uči kao jedan od tri strana jezika. I nije mu nešto išao od ruke.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:
U Teslinoj mladosti nigdje službeno spomena o njegovu srbstvu, već samo da mu je materinji jezik bio hrvatski.


Čak i da je ovo istina, nije dovoljno za zaključak da je Tesla Hrvat.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
Dane, već sam ti objasnio da je Tesla Srbin, ne samo po Srbima, nego i po Amerikancima, Slovencima, Mađarima, priređivačima enciklopedije Britannica. Nije lepo što samo Srbe izdvajaš, jer time jasno pokazuješ nameru da manipulišeš.

Ako je Tesla Hrvat, onda je i Pupovac. Pa i Jovan Rašković pokojni, itd. Đujić je onda slavni hravstki vojskovođa...


Tesla je znanstvenik iz Hrvatske, koje god narodnosti da je. Znači, Teslu je dala Hrvatska, a ne Srbija...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
[code][/code]
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
U Teslinoj mladosti nigdje službeno spomena o njegovu srbstvu, već samo da mu je materinji jezik bio hrvatski.


Čak i da je ovo istina, nije dovoljno za zaključak da je Tesla Hrvat.


Ne tvrdim da je Tesla po narodnosti Hrvat, jer očito se niti on sam nije tako smatrao (a hipotetski možemo govoriti što bi bilo da nije bilo srbske propagande), ali je nedvojbeno znanstvenik koji je potekao iz Hrvatske i koji to nije skrivao.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:
Dane, već sam ti objasnio da je Tesla Srbin, ne samo po Srbima, nego i po Amerikancima, Slovencima, Mađarima, priređivačima enciklopedije Britannica. Nije lepo što samo Srbe izdvajaš, jer time jasno pokazuješ nameru da manipulišeš.

Ako je Tesla Hrvat, onda je i Pupovac. Pa i Jovan Rašković pokojni, itd. Đujić je onda slavni hravstki vojskovođa...


Tesla je znanstvenik iz Hrvatske, koje god narodnosti da je. Znači, Teslu je dala Hrvatska, a ne Srbija...


Tesla je iz srpske Like - ova tvrdnja ima istu težinu kao ta tvoja da je iz Hrvatske.
Rođen je u Lici na prostoru koji su naseljavali Srbi prvoslavci, što je dovoljno da se kaže da je iz srpske Like.
Koja je država bila u pitanju? Pa Austrougarska.
Hrvatska nije država nego oblast, provincija. Da je bila država bila bi makar u delagiciji poraženih u Versaju, ali nije bila. Bila je npr. Mađarska.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:
[code][/code]
aleksije radicevic je napisao/la:

Čak i da je ovo istina, nije dovoljno za zaključak da je Tesla Hrvat.


Ne tvrdim da je Tesla po narodnosti Hrvat, jer očito se niti on sam nije tako smatrao (a hipotetski možemo govoriti što bi bilo da nije bilo srbske propagande), ali je nedvojbeno znanstvenik koji je potekao iz Hrvatske i koji to nije skrivao.


Ne tvrdi ni Maks Luburić u onom čuvenom desetotravanjskom govoru. Ti naravno znaš taj govor napamet. Ali kaže da je Tesla Srbin kakav bi bio poželjan u Hrvatskoj.
A Tesla se 1942. sastaje sa kraljem Petrom i želi mu povratak u Jugoslaviju, čime implicitno želi da vojska kralja Petra pobedi vojsku Maksove i tvoje države.

Je li tebi iz ovoga jasno koliko ste razočarenje i Maks i vi ostali proustaški nastrojeni. Znači ni sami sebi niste u stanju da budete verni, jer zbog nekog sitnog interesa da prisvojite Teslu, poništićete ono na čemu stoji čitava vaša ideja.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Tesla je znanstvenik iz Hrvatske, koje god narodnosti da je. Znači, Teslu je dala Hrvatska, a ne Srbija...


Tesla je iz srpske Like - ova tvrdnja ima istu težinu kao ta tvoja da je iz Hrvatske.
Rođen je u Lici na prostoru koji su naseljavali Srbi prvoslavci, što je dovoljno da se kaže da je iz srpske Like.
Koja je država bila u pitanju? Pa Austrougarska.
Hrvatska nije država nego oblast, provincija. Da je bila država bila bi makar u delagiciji poraženih u Versaju, ali nije bila. Bila je npr. Mađarska.


Hrvatska tada sigurno nije bila država, ali je imala zakonom propisane oblike državnosti i priznat status kraljevine u carevini, za razliku od na pr. Slovenaca koji su bili obična austrijska provincija.
Po čemu je tad Lika bila srbska, kad su Ličani u školi morali učiti hrvatski jezik kano materinji? :zubati Podsjećam da tada Srbobran još nije naučio pravoslavce da su Srbi...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
[code][/code]

Ne tvrdim da je Tesla po narodnosti Hrvat, jer očito se niti on sam nije tako smatrao (a hipotetski možemo govoriti što bi bilo da nije bilo srbske propagande), ali je nedvojbeno znanstvenik koji je potekao iz Hrvatske i koji to nije skrivao.


Ne tvrdi ni Maks Luburić u onom čuvenom desetotravanjskom govoru. Ti naravno znaš taj govor napamet. Ali kaže da je Tesla Srbin kakav bi bio poželjan u Hrvatskoj.
A Tesla se 1942. sastaje sa kraljem Petrom i želi mu povratak u Jugoslaviju, čime implicitno želi da vojska kralja Petra pobedi vojsku Maksove i tvoje države.

Je li tebi iz ovoga jasno koliko ste razočarenje i Maks i vi ostali proustaški nastrojeni. Znači ni sami sebi niste u stanju da budete verni, jer zbog nekog sitnog interesa da prisvojite Teslu, poništićete ono na čemu stoji čitava vaša ideja.


Pazi buraz. Je li ti to sad upravo braniš Maksa da nije mrzio sve Srbe? :zubati

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:

Pazi buraz. Je li ti to sad upravo braniš Maksa da nije mrzio sve Srbe? :zubati


O, ne. Mrzeo je, ali nije bio principijelan na rečima. Kao i začajan broj vas, nažalost.
Upravo na način na koji sam objasnio, vi se ispisujete iz onih koji drže do principa. Etničko prisvajanje Tesle je poništavanje Starčevića. Političko prisvajanje Tesle je poništavanje vaših antikarađorđevićevskih stavova, vašeg antijugoslovenstva i sl.
Je li to razumeš?

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 04:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:

Hrvatska tada sigurno nije bila država, ali je imala zakonom propisane oblike državnosti i priznat status kraljevine u carevini, za razliku od na pr. Slovenaca koji su bili obična austrijska provincija.
Po čemu je tad Lika bila srbska, kad su Ličani u školi morali učiti hrvatski jezik kano materinji? :zubati Podsjećam da tada Srbobran još nije naučio pravoslavce da su Srbi...


Pa, eto Lika je bila srpska po tome što su je naseljavali Srbi. Srbi koji su potomci onih što su izbegli pred Turcima iz Srbije. Tako dolazimo do toga da je Teslu ustvari dala Srbija, a ne Hrvatska.

Naravno, nisam ponosan na sebe što vodim s tobom ovu apsurdnu diskisiju. Teslin identitet je utvrđen od raznih krugova i to smo već pokazali ovde.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 07:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Pazi buraz. Je li ti to sad upravo braniš Maksa da nije mrzio sve Srbe? :zubati


O, ne. Mrzeo je, ali nije bio principijelan na rečima. Kao i začajan broj vas, nažalost.
Upravo na način na koji sam objasnio, vi se ispisujete iz onih koji drže do principa. Etničko prisvajanje Tesle je poništavanje Starčevića. Političko prisvajanje Tesle je poništavanje vaših antikarađorđevićevskih stavova, vašeg antijugoslovenstva i sl.
Je li to razumeš?


Kakve veze imaju antikarađorđevićevi stavovi s time da je Tesla hrvatski znanstvenik? Čemu uzpoređivat jednog srbskog samovoljnog vladara koji je pokušavao zatrti hrvatsku narodnost, s jednim svjetskim poznatim znanstvenikom koji je službeno bio iz Hrvatske, govorio je hrvatski jezik, ter je čak i rekao da se ponosi hrvatskom domovinom.
To je slično kano da uzpoređuješ jednog hrvatskog branitelja koji za sebe kaže da je Srbin, s na pr. jednim Vučićem ili Šešeljom.
Da li znači da ja izdajem antijugoslavenstvo ako poštujem Srbina Peđu Mišića (branitelj Vukovara)?
Da li ti razumieš da tvoja filozofija nema nikakvog smisla?

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 07:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Hrvatska tada sigurno nije bila država, ali je imala zakonom propisane oblike državnosti i priznat status kraljevine u carevini, za razliku od na pr. Slovenaca koji su bili obična austrijska provincija.
Po čemu je tad Lika bila srbska, kad su Ličani u školi morali učiti hrvatski jezik kano materinji? :zubati Podsjećam da tada Srbobran još nije naučio pravoslavce da su Srbi...


Pa, eto Lika je bila srpska po tome što su je naseljavali Srbi. Srbi koji su potomci onih što su izbegli pred Turcima iz Srbije. Tako dolazimo do toga da je Teslu ustvari dala Srbija, a ne Hrvatska.

Naravno, nisam ponosan na sebe što vodim s tobom ovu apsurdnu diskisiju. Teslin identitet je utvrđen od raznih krugova i to smo već pokazali ovde.


Veće seobe Srba su jedino zabilježene one iz Srbije u Vojvodinu i Sriem. U Liku, ter veći dio Bosne su dolazili pravoslavci, od kojih su većina jedino koristili ime Vlasi.
Također, ako je majka pravoslavka od Ličanina Ante Starčevića bila Srbkinja, kako to da je od njega nastao toliki hrvatski domoljub, umjesto da je postao bezlični Jugoslaven? Ili ti mogu još nabrojati hrpu pojedinih tadašnjih čistih pravoslavaca iz Vojne Krajine, koji su od svojih roditelja pravoslavaca bili odgojeni kano Hrvati.
A osim što dobar dio pravoslavaca nije imao srbsku sviest, također za srbstvo Like biš morao zanemariti i hrpu katolika koji su tamo živili...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dane-croatia je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:
Dane, već sam ti objasnio da je Tesla Srbin, ne samo po Srbima, nego i po Amerikancima, Slovencima, Mađarima, priređivačima enciklopedije Britannica. Nije lepo što samo Srbe izdvajaš, jer time jasno pokazuješ nameru da manipulišeš.

Ako je Tesla Hrvat, onda je i Pupovac. Pa i Jovan Rašković pokojni, itd. Đujić je onda slavni hravstki vojskovođa...


Tesla je znanstvenik iz Hrvatske, koje god narodnosti da je. Znači, Teslu je dala Hrvatska, a ne Srbija...


Nikolu Teslu nije dala nikakva Hrvatska, već su ga dali njegovi roditelji Milutin Tesla - srpski pravoslavni sveštenik iz čisto srpskog sela Raduča kod Gračaca, i Georgina Tesla (djevojačko Mandić) - ćerka srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića, iz čisto srpskog sela Tomingaj kod Gračaca.

I njegov otac i njegov đed obavljali su pod svoj sveštenički poziv pod grbom Karlovačke arhiepiskopije.

slika


Jedino što je Hrvatska dala Teslama i njihovim sunarodnicima jesu zlo i nesreća.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dane-croatia je napisao/la:
Veće seobe Srba su jedino zabilježene one iz Srbije u Vojvodinu i Sriem. U Liku, ter veći dio Bosne su dolazili pravoslavci, od kojih su većina jedino koristili ime Vlasi.
Također, ako je majka pravoslavka od Ličanina Ante Starčevića bila Srbkinja, kako to da je od njega nastao toliki hrvatski domoljub, umjesto da je postao bezlični Jugoslaven? Ili ti mogu još nabrojati hrpu pojedinih tadašnjih čistih pravoslavaca iz Vojne Krajine, koji su od svojih roditelja pravoslavaca bili odgojeni kano Hrvati.
A osim što dobar dio pravoslavaca nije imao srbsku sviest, također za srbstvo Like biš morao zanemariti i hrpu katolika koji su tamo živili...


Ne pričaj gluposti.
Prilikom osnivanja Srpske Vojvodine, na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima 1848. godine, za patrijarha srpskog i prvog vojvodu Srpske Vojvodine, nisu izabrani lokalni vojvođanski Srbi, već upravo krajiški "dođoši". Za srpskog patrijarha izabran je Josif Rajačić iz Like, a za prvog vojvodu Srpske Vojvodine Stevan Šupljikac sa Banije.

Znači "Vlasi" su osnovali Srpsku Vojvodinu, a nisu imali srpsku svijest.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Inače, rodno selo familije Tesla, Raduč, jedno je od nekolicine u Lici koje bilo čisto četničko tokom WW2.
Većina ličkih Srba bili su u partizanima, dok su Tesle bili četnici.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Vujadin je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Tesla je znanstvenik iz Hrvatske, koje god narodnosti da je. Znači, Teslu je dala Hrvatska, a ne Srbija...


Nikolu Teslu nije dala nikakva Hrvatska, već su ga dali njegovi roditelji Milutin Tesla - srpski pravoslavni sveštenik iz čisto srpskog sela Raduča kod Gračaca, i Georgina Tesla (djevojačko Mandić) - ćerka srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića, iz čisto srpskog sela Tomingaj kod Gračaca.

I njegov otac i njegov đed obavljali su pod svoj sveštenički poziv pod grbom Karlovačke arhiepiskopije.

slika


Jedino što je Hrvatska dala Teslama i njihovim sunarodnicima jesu zlo i nesreća.


Nije Hrvatska dala zlo pravoslavcima (danas se većinom ti smatraju Srbima), nego im je to dala SPC preodgajajući ih u mrzitelje svega što je hrvatsko. Sve dok Austrijanci nisu gurnuli sve hrvatske pravoslavce u naručaj srbske karlovačke eparhije, Vlasi su imali manje više normalan suživot s Hrvatima, a onda ih je iznenada SPC (tad još nije postojala pod tim imenom) uvjerila da oni ne smiju živjeti skupa s Hrvatima u Hrvatskoj, već da ratuju protiv svoje domovine.
Tesla je bio u prielaznoj fazi posrbljivanja, ter zato još ipak nije uspio razviti mržnju prema Hrvatskoj. Doznao je da je Srbin, ali je još uviek volio svoju domovinu Hrvatsku.

A uzput, evo tebi grb Trojedine koji je bio u njegovoj putovnici dok je putovao:
slika

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dane-croatia je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Nikolu Teslu nije dala nikakva Hrvatska, već su ga dali njegovi roditelji Milutin Tesla - srpski pravoslavni sveštenik iz čisto srpskog sela Raduča kod Gračaca, i Georgina Tesla (djevojačko Mandić) - ćerka srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića, iz čisto srpskog sela Tomingaj kod Gračaca.

I njegov otac i njegov đed obavljali su pod svoj sveštenički poziv pod grbom Karlovačke arhiepiskopije.

slika


Jedino što je Hrvatska dala Teslama i njihovim sunarodnicima jesu zlo i nesreća.


Nije Hrvatska dala zlo pravoslavcima (danas se većinom ti smatraju Srbima), nego im je to dala SPC preodgajajući ih u mrzitelje svega što je hrvatsko. Sve dok Austrijanci nisu gurnuli sve hrvatske pravoslavce u naručaj srbske karlovačke eparhije, Vlasi su imali manje više normalan suživot s Hrvatima, a onda ih je iznenada SPC (tad još nije postojala pod tim imenom) uvjerila da oni ne smiju živjeti skupa s Hrvatima u Hrvatskoj, već da ratuju protiv svoje domovine.
Tesla je bio u prielaznoj fazi posrbljivanja, ter zato još ipak nije uspio razviti mržnju prema Hrvatskoj. Doznao je da je Srbin, ali je još uviek volio svoju domovinu Hrvatsku.

A uzput, evo tebi grb Trojedine koji je bio u njegovoj putovnici dok je putovao:
slika


Nikakvi "hrvatski pravoslavci" nisu nikad postojali.
Kad se pravoslavni Srbi naseljavaju na te prostore, u vjerskom smislu bili su pod jurisdikcijom Pećke Patrijaršije, a zatim Karlovačke arhiepiskopije, obe organizacije su SPC.
I ti prostori tada nisu bili nikakva Hrvatska već u 16. i 17. vijeku Turska, a u 18. i 19. vijeku austrijska Vojna Krajina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Vujadin je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Veće seobe Srba su jedino zabilježene one iz Srbije u Vojvodinu i Sriem. U Liku, ter veći dio Bosne su dolazili pravoslavci, od kojih su većina jedino koristili ime Vlasi.
Također, ako je majka pravoslavka od Ličanina Ante Starčevića bila Srbkinja, kako to da je od njega nastao toliki hrvatski domoljub, umjesto da je postao bezlični Jugoslaven? Ili ti mogu još nabrojati hrpu pojedinih tadašnjih čistih pravoslavaca iz Vojne Krajine, koji su od svojih roditelja pravoslavaca bili odgojeni kano Hrvati.
A osim što dobar dio pravoslavaca nije imao srbsku sviest, također za srbstvo Like biš morao zanemariti i hrpu katolika koji su tamo živili...


Ne pričaj gluposti.
Prilikom osnivanja Srpske Vojvodine, na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima 1848. godine, za patrijarha srpskog i prvog vojvodu Srpske Vojvodine, nisu izabrani lokalni vojvođanski Srbi, već upravo krajiški "dođoši". Za srpskog patrijarha izabran je Josif Rajačić iz Like, a za prvog vojvodu Srpske Vojvodine Stevan Šupljikac sa Banije.

Znači "Vlasi" su osnovali Srpsku Vojvodinu, a nisu imali srpsku svijest.

slika


To su likovi koji nisu svoje srbstvo naučili u Lici, nego na srbskim pravoslavnim školama u južnoj Ugarskoj...
Inače, prije ovog Josifa rajačića koji je postavljen na čelo Dalmatinske eparhije, bio je na osnovu spletki protjeran episkop Benedikt, koji nije bio prosrbski okrenut.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
dane-croatia je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Ne pričaj gluposti.
Prilikom osnivanja Srpske Vojvodine, na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima 1848. godine, za patrijarha srpskog i prvog vojvodu Srpske Vojvodine, nisu izabrani lokalni vojvođanski Srbi, već upravo krajiški "dođoši". Za srpskog patrijarha izabran je Josif Rajačić iz Like, a za prvog vojvodu Srpske Vojvodine Stevan Šupljikac sa Banije.

Znači "Vlasi" su osnovali Srpsku Vojvodinu, a nisu imali srpsku svijest.

slika


To su likovi koji nisu svoje srbstvo naučili u Lici, nego na srbskim pravoslavnim školama u južnoj Ugarskoj...
Inače, prije ovog Josifa rajačića koji je postavljen na čelo Dalmatinske eparhije, bio je na osnovu spletki protjeran episkop Benedikt, koji nije bio prosrbski okrenut.


Oni su svoje srpstvo donijeli sa svojim precima u Liku kad su se naselili u 16. vijeku.

To što su bosanske katolike po misama fratri učili da su Hrvati, a to nisu znali do početka 20. vijeka, nemoj da preslikavaš na nas.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Hrvatska metodologija
PostPostano: 09 ruj 2019, 08:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
Vujadin je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:

Nije Hrvatska dala zlo pravoslavcima (danas se većinom ti smatraju Srbima), nego im je to dala SPC preodgajajući ih u mrzitelje svega što je hrvatsko. Sve dok Austrijanci nisu gurnuli sve hrvatske pravoslavce u naručaj srbske karlovačke eparhije, Vlasi su imali manje više normalan suživot s Hrvatima, a onda ih je iznenada SPC (tad još nije postojala pod tim imenom) uvjerila da oni ne smiju živjeti skupa s Hrvatima u Hrvatskoj, već da ratuju protiv svoje domovine.
Tesla je bio u prielaznoj fazi posrbljivanja, ter zato još ipak nije uspio razviti mržnju prema Hrvatskoj. Doznao je da je Srbin, ali je još uviek volio svoju domovinu Hrvatsku.

A uzput, evo tebi grb Trojedine koji je bio u njegovoj putovnici dok je putovao:
slika


Nikakvi "hrvatski pravoslavci" nisu nikad postojali.
Kad se pravoslavni Srbi naseljavaju na te prostore, u vjerskom smislu bili su pod jurisdikcijom Pećke Patrijaršije, a zatim Karlovačke arhiepiskopije, obe organizacije su SPC.
I ti prostori tada nisu bili nikakva Hrvatska već u 16. i 17. vijeku Turska, a u 18. i 19. vijeku austrijska Vojna Krajina.


O tome da su postojali hrvatski pravoslavci, čak su priznali i u Srbobranu s kraja 19. st.:
- U Srbobranu 16. listopada 1884.
Razne ,,gusjenice'' su napale ,,srpsko stablo''. ,,Nikoga ne zatekosmo da te gusjenice sa srpskog stabla trijebi, da ga od te napasti spasava. A ko da se tada tog posla lati? U srpskoj crkvi zatekosmo tada mnogo sveštenika, koji ne znadoše ni ko bješe sv. Sava a kamo li da su htjeli biti Savinijem apostolima, da njegove amanete: pravoslavnu vjeru i narodnost srpsku čuvaju i u njima pastvu svoju krijepe! Ta među njima zatekosmo čak neke da su ,,pravoslavni Hrvati'' koji sa amvona srpskog prosvjetitelja Save hrvatsku misao propovijedahu, a latinica im bješe milija od ćirilice.'' Škole su u službi Hrvata, inteligencija ,,sputana lancima položaja svoga i zastrašena od jezuitizma obzoraškog i šovinizma starčevićanskog'', a narod ,,zatekosmo obezglavljena i rastrojena i vidjesmo ga kako ga na trkalištu javnoga rada grabe hrvatske stranke i njihovi agitatori kao vuci janjce bez pastira. Niko nije smio biti Srbinom, pa se je zvao ili su ga zvali Vlahom.''

A ako je dolazkom Turaka u Lici prestala postojati Hrvatska, onda je tim više ciela Srbija prestala postojati, koja je pod Turcima bila više nego dvostruko duže... :smajl007

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 856 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Jean Luc Picard i 49 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO