HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 11:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1561 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Zanimljivi citati iz Kurana i hadisa
PostPostano: 15 ruj 2019, 19:05 

Parabola o psu.

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, saliallahu'alejhi ve selleme, rekao: "Neki čovjek je putovao, pa je jako ožednio. Na putu je naišao na bunar te se spustio i napio se vode. Kada je izašao iz bunara, ugledao je jednog psa kako plazi jezik i jede blato od žedi. čovjek tada reče: 'Ovog psa je snašla žed kao što je i mene bila snašla. ' Zatim je ponovo sišao u bunar i zagrabio vode svojom mestvom (obućom), koju je držao u zubima, dok se ponovo popeo i napojio psa. Allah, džš., mu je, zahvaljujući tome, oprostio njegove grijehe. Ashabi tada upitaše: 'Allahov Poslaniče, zar mi i u usluzi životinjama imamo nagradu?' 'U svemu što ima živu jetru je nagrada."' U jednom Buharijinom rivajetu stoji: "Allah, dž.š., mu je, zahvaljujući tome, oprostio njegove grijehe i u Džennet ga uveo." A po jednom drugom rivajetu, Buharije i Muslima: "Jednog dana je jedan pas kružio oko bunara, žeđ ga je bila gotovo usmrtila. Kada ga je ugledala jedna bludnica od Beni - Israila (Izraelićana), skinula je svoju cipelu, njome zagrabila vode i napojila psa, na što joj Allah, dž.š., oprosti njene grijehe." (Sahih)
Rijadussalihin br/str. 12

Vrh

PostPostano: 15 ruj 2019, 22:29 

korrisnik je napisao/la:
Parabola o psu.

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, saliallahu'alejhi ve selleme, rekao: "Neki čovjek je putovao, pa je jako ožednio. Na putu je naišao na bunar te se spustio i napio se vode. Kada je izašao iz bunara, ugledao je jednog psa kako plazi jezik i jede blato od žedi. čovjek tada reče: 'Ovog psa je snašla žed kao što je i mene bila snašla. ' Zatim je ponovo sišao u bunar i zagrabio vode svojom mestvom (obućom), koju je držao u zubima, dok se ponovo popeo i napojio psa. Allah, džš., mu je, zahvaljujući tome, oprostio njegove grijehe. Ashabi tada upitaše: 'Allahov Poslaniče, zar mi i u usluzi životinjama imamo nagradu?' 'U svemu što ima živu jetru je nagrada."' U jednom Buharijinom rivajetu stoji: "Allah, dž.š., mu je, zahvaljujući tome, oprostio njegove grijehe i u Džennet ga uveo." A po jednom drugom rivajetu, Buharije i Muslima: "Jednog dana je jedan pas kružio oko bunara, žeđ ga je bila gotovo usmrtila. Kada ga je ugledala jedna bludnica od Beni - Israila (Izraelićana), skinula je svoju cipelu, njome zagrabila vode i napojila psa, na što joj Allah, dž.š., oprosti njene grijehe." (Sahih)
Rijadussalihin br/str. 12

Sve to džaba ako ti je drugačije zapisano.
Ako te Allah programirao za pakao možeš napajat kerova koliko hoćeš.

‘Abd Allah b. Mas’ud rekao :

Allahov Poslaniče, koji je govorio istinu i čija je riječ bila vjerovanje, rekao nam je sljedeće: Sastavni dijelovi jednog od vas se skupljaju četrdeset dana u maternici njegove majke, a zatim oni postaju komad zgužvane krvi za sličnog perioda, tada oni postaju kvrga meso za sličan period. Zatim mu Allah pošalje anđela s četiri riječi koji bilježe njegovu odredbu razdoblja života, njegova djela i hoće li biti jadan ili blagoslovljen; nakon toga udiše duh u njega. Jedan od vas će učiniti djela onih koji odu u raj tako da između njega i njega bude samo lakat ili će biti unutar lakta, tada će ono što je propisano prevladati nad njim, tako da će on vršiti djela onih koji idu u pakao i ući će u njega; i jedan od vas će učiniti djela onih koji odlaze u pakao, tako da između njega bude samo lakta i to ili će biti unutar lakta, onda će ono što je propisano nadvladati nad njim, tako da će on činiti djela oni koji odu u raj i ući će u njega.

Grade : Sahih (Al-Albani) صحيح (الألباني) حكم :
Reference : Sunan Abi Dawud 4708
In-book reference : Book 42, Hadith 113
English translation : Book 41, Hadith 4691

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2019, 13:09 

Još malo o kerovima. U vrijeme Posranika, kerovi prolazili kroz džamije i pišali u njima, a nitko to nije čistio:

And narrated Hamza bin 'Abdullah:

My father said. "During the lifetime of Allah's Apostle, the dogs used to urinate, and pass through the mosques (come and go), nevertheless they never used to sprinkle water on it (urine of the dog.)"

https://sunnah.com/bukhari/4/40

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2019, 13:32 

Taj Muhamed očigledno nije voleo životinje, ej pse da ne voliš... pa ti moraš biti loš čovek, pa ne znam ko da si.

Ajde beži tamo...

Čvarci još kako tako, mogu bez toga. Ali da te pas sačeka da se vratiš veselim lavežom... to nema cenu.

Baš posranik. Dobro kažeš.

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2019, 16:03 

Prvo je naredio da ubijaju sve pse osim lovačkih i ovčara, a onda je rekao da ubijaju samo crne, jer crni pas je Sotona:

Abu Zubair heard Jabir Abdullah saying: Allah's messenger ordered us to kill dogs and we carried out this order so much so that we also killed the dog roaming with a women from the desert. Then Allah's apostle forbade their killing. He said: "It is your duty to kill the jet-black (dog) having two spots (on the eyes) for it is a devil.

From Muslim #3813

I said: O Abu Dharr, what feature is there in a black dog which distinguish it from the red dog and the yellow dog? He said: O, son of my brother, I asked the Messenger of Allah (ﷺ) as you are asking me, and he said: The black dog is a devil.

https://sunnah.com/muslim/4/299

Muhamed naredio da se poslije velike nužde čisti sa tri, pet ili sedam kamenčića:

Whenever any one of you is required to use stones (for cleaning the private parts) he should use odd number of stones (three, five or seven).

https://sunnah.com/muslim/15/347

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2019, 17:27 

Anti-Zlobnjak je napisao/la:
Prvo je naredio da ubijaju sve pse osim lovačkih i ovčara, a onda je rekao da ubijaju samo crne, jer crni pas je Sotona:

Abu Zubair heard Jabir Abdullah saying: Allah's messenger ordered us to kill dogs and we carried out this order so much so that we also killed the dog roaming with a women from the desert. Then Allah's apostle forbade their killing. He said: "It is your duty to kill the jet-black (dog) having two spots (on the eyes) for it is a devil.

From Muslim #3813

I said: O Abu Dharr, what feature is there in a black dog which distinguish it from the red dog and the yellow dog? He said: O, son of my brother, I asked the Messenger of Allah (ﷺ) as you are asking me, and he said: The black dog is a devil.

https://sunnah.com/muslim/4/299

Muhamed naredio da se poslije velike nužde čisti sa tri, pet ili sedam kamenčića:

Whenever any one of you is required to use stones (for cleaning the private parts) he should use odd number of stones (three, five or seven).

https://sunnah.com/muslim/15/347

Brisali guzicu kamenjem, jer lišća i vode u pustinji nije bilo.

I to neparnim brojem kamena, arapsko praznovjerje.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 16 ruj 2019, 18:07 

To su teške retardacije.

Vrh

PostPostano: 17 ruj 2019, 19:47 

Robbie MO je napisao/la:

Nekad je teško pronaći i tri kamenčića. Kad nema tri, dobra su i dva:

Narrated `Abdullah:

The Prophet (ﷺ) went out to answer the call of nature and asked me to bring three stones. I found two stones and searched for the third but could not find it. So took a dried piece of dung and brought it to him. He took the two stones and threw away the dung and said, "This is a filthy thing."

https://sunnah.com/bukhari/4/22

Vrh

PostPostano: 17 ruj 2019, 21:16 

Robbie MO je napisao/la:

Narrated `Abdullah:

The Prophet (ﷺ) went out to answer the call of nature and asked me to bring three stones. I found two stones and searched for the third but could not find it. So took a dried piece of dung and brought it to him. He took the two stones and threw away the dung and said, "This is a filthy thing."

Zamisli, neki ljudi vjeruju da je to Božiji poslanik. Daje upute za vršenje nužde.....svašta.
Da mi je znati koje fore je Bukhari izbacio iz hadisa jer su bile bezvezne a ovakve ostavio.

Vrh

PostPostano: 17 ruj 2019, 21:45 

Bilic07 je napisao/la:

Narrated `Abdullah:

It

Zamisli, neki ljudi vjeruju da je to Božiji poslanik. Daje upute za vršenje nužde.....svašta.
Da mi je znati koje fore je Bukhari izbacio iz hadisa jer su bile bezvezne a ovakve ostavio.

Nemrem se otet dojmu da je kuran koncepcijski gledano kao oni američki crnožuti priručnici for dummies... :sega

How to properly wipe your buttocks for dummies.
Pa
How to be a proper pedophile for dummies.
Pa
How to properly enter a house for dummies.

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2019, 08:02 

Robbie MO je napisao/la:

Narrated `Abdullah:

Dung je balega. Nije kravlja, jer je rijec o Arabiji, vjerojatno osuseno *** od deve.
Muhamed je u ovom slucaju ispravan, odbio je obrisati guzicu sa *** od deve. Jos jedan dokaz ispravnosti i nadnaravnosti Kurana, ovdje im cak i mozemo dati bod. :sega

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2019, 11:48 

bila neka priča oko toga kako se prije živilo, i da skratim baba ladno kaže da su i oni prije brisali guzicu kamenjem. :D
znači to vam je kamenjar još unazad 50 godina. sve bilo golo dok je bilo naroda i držale se koze i ostala živina, doslovno pustinja. ali eto zahvaljujući tome turaka danas nemamo. hvala muhamedu što je propisao kako prat guzicu i time muslimane natjerao da ne idu di nema vode. mashalllah!

Vrh

PostPostano: 18 ruj 2019, 23:56 

Muhamed priznao da ima vraga u sebi

It was narrated from 'Ubadah bin Al-Walid bin 'Ubadah bin As-Samit that 'Aishah said:
"I looked for the Messenger of Allah and I put my hand on his hair." He said: "Your Shaitan has come to you." I said: "Don't you have a Shaitan?" He said: "Yes, but Allah helped me with him, so he submitted."
Grade : Sahih (Darussalam)
Reference : Sunan an-Nasa'i 3960
In-book reference : Book 36, Hadith 22

Abdullah b. Mas'ud reported that Allah's Messenger (ﷺ) said:
There is none amongst you with whom is not an attache from amongst the jinn (devil). They (the Companions) said: Allah's Messenger, with you too? Thereupon he said: Yes, but Allah helps me against him and so I am safe from his hand and he does not command me but for good.
Reference : Sahih Muslim 2814 a
In-book reference : Book 52, Hadith 62

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2019, 00:05 

Kako li je Muslimanima kad čuju crkvena zvona???

Abu Huraira reported Allah's Messenger (ﷺ) as saying:
The bell is the musical instrument of the Satan.
Reference : Sahih Muslim 2114
In-book reference : Book 37, Hadith 159

Kako li se Muhamed osjećao kad je primio Kuran a čuo zvuk zvona???

'A'isha reported that Harith b. Hisham asked Allah's Apostle (ﷺ):
How does the the wahi (inspiration) come to you? He said: At times it comes to me like the ringing of a bell and that is most severe for me and when it is over I retain that (what I had received in the form of wahi), and at times an Angel in the form of a human being comes to me (and speaks) and I retain whatever he speaks.
Reference : Sahih Muslim 2333 b
In-book reference : Book 43, Hadith 117

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2019, 00:34 

Džizija je sasvim normalan porez za Nemuslimane, ma ja ba.
Ljepo je živjeti u islamskoj državi, bla bla

Ibn Kathir

Paying Jizyah is a Sign of Kufr and Disgrace
Plaćanje džizije znak je nevjernika i sramote

Allah said,

[حَتَّى يُعْطُواْ الْجِزْيَةَ]
(until they pay the Jizyah), if they do not choose to embrace Islam,
[عَن يَدٍ]
(with willing submission), in defeat and subservience,
[وَهُمْ صَـغِرُونَ]
(and feel themselves subdued.), disgraced, humiliated and belittled. Therefore, Muslims are not allowed to honor the people of Dhimmah or elevate them above Muslims, for they are miserable, disgraced and humiliated. Muslim recorded from Abu Hurayrah that the Prophet said

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2019, 00:45 

Antikršćanske prijetnje u Kuranu

57:29
i neka sljedbenici Knjige znaju da oni nikakvu Allahovu blagodat neće dobiti, jer je blagodat samo u Allahovoj ruci - daje je onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat najveća

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2019, 06:30 

Upozorenja: 1
Bilic07 je napisao/la:

How does the the wahi (inspiration) come to you? He said: At times it comes to me like the ringing of a bell and that is most severe for me and when it is over I retain that (what I had received in the form of wahi), and at times an Angel in the form of a human being comes to me (and speaks) and I retain whatever he speaks.

Ovo je malo bezveze , u vreme Muhameda a i dosta posle njega još nije bilo crkvenih zvona.
Muhamed je možda jedino mogao čuti ona mala jevrejska zvonca kad ide najava molitve tj.najava čitanja Tore što je ujedno i jevrejski poziv na molitvu ali u toku obreda , a kažu odatle su hrišćani pokupili svoj trend crkvenih zvona.

Zvona su bila zabranjena u vreme Turaka , čak mislim da su i franjevci morali se držati starog "pravoslavnog" običaja poziva na mollitvu klepalom(bilom,damarom,..).

https://en.wikipedia.org/wiki/Semantron

Moguće da je Muhamed ovako nešto čuo ako je "bio" na Sinaju , a i znamo da najstariji manastir na svetu ima Ahdnamu direktno od Muhameda. :zubati

https://en.wikipedia.org/wiki/Ashtiname_of_Muhammad

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2019, 06:38 

Upozorenja: 1
Bilic07 je napisao/la:
Antikršćanske prijetnje u Kuranu

57:29
i neka sljedbenici Knjige znaju da oni nikakvu Allahovu blagodat neće dobiti, jer je blagodat samo u Allahovoj ruci - daje je onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat najveća

Islam je najglupavija religija kao i njeni vernici , jer islamskim teolozima a i vernicima uopšte ne smeta naglupavija kontradiktornost.

Dakle , ako znamo da je Allah koji radi šta mu volja i šta hoće , on je po kuranu Isusa uzeo i odveo na nebo , a onda svojim magičnim trikom učinio da nekog drugog razapnu mesto Isusa i učino da Jevreji okupljeni pomisle da je Isus razapet.
Znači Allah je direktno odgovoran za hrišćanstvo , on ga je stvorio tako što obmanuo ljude i naterao da poveruju kako je Isus razapet.
I onda posle toga u kuranu taj isti Allah je antihrišćanin.

Koncepcija boga je drugačija , onradi šta hoće i on uopšte nije dobri samilosni i logični bog , već veliki prevarant(tako i kaže sam islam i ne stidi se toga).

Vrh

PostPostano: 19 ruj 2019, 16:30 

Dokaz iz Kurana i hadisa da je Muhamed lažni prorok

Muhamedu "stigla objava" da će mu Bog presjeći aortu ako štogod slaže o njemu:

And if he (Muhammad) had forged a false saying concerning Us (Allah),

We surely should have seized him by his right hand (or with power and might),

And then certainly should have cut off his life artery (Aorta),

http://quran.wwpa.com/page/Sura-69-The-Noble-Koran

Muhamedu otkazuje aorta kao posljedica trovanja od strane Židova, nedugo zatim umire:

Narrated `Aisha:

The Prophet (ﷺ) in his ailment in which he died, used to say, "O `Aisha! I still feel the pain caused by the food I ate at Khaibar, and at this time, I feel as if my aorta is being cut from that poison."

https://sunnah.com/bukhari/64/450

Dobro trollanje od strane Židova, kažu da su otrovali Muhameda da ga testiraju, ako mu otrov ne naškodi onda je prorok:

Allah's Messenger (ﷺ) then asked, "Who are the people of the (Hell) Fire?" They replied, "We will remain in the (Hell) Fire for a while and then you (Muslims) will replace us in it" Allah's Messenger (ﷺ) said to them. ''You will abide in it with ignominy. By Allah, we shall never replace you in it at all." Then he asked them again, "If I ask you something, will you tell me the truth?" They replied, "Yes." He asked. "Have you put the poison in this roasted sheep?" They replied, "Yes," He asked, "What made you do that?" They replied, "We intended to learn if you were a liar in which case we would be relieved from you, and if you were a prophet then it would not harm you."

https://sunnah.com/bukhari/76/89

So he (the Prophet) sent for the Jewess (and said to her): What motivated you to do the work you have done?

She said: If you were a prophet, it would not harm you; but if you were a king, I should rid the people of you. The Messenger of Allah (ﷺ) then ordered regarding her and she was killed. He then said about the pain of which he died: I continued to feel pain from the morsel which I had eaten at Khaybar. This is the time when it has cut off my aorta.

https://sunnah.com/abudawud/41/19

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2019, 15:53 

Bilic07 je napisao/la:

Tell me more muki.

slika

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2019, 23:07 

PROGRAMIRANJE U ISLAMU

Išao na hadž svake godine, činio dobra djela, .....DŽABA TI

Napisao `Abdullah:
Allahov Poslanik (ﷺ), istinoljubivi i istinski nadahnuti, rekao je: "Svako od vas se četrdeset dana sakupljao u maternici svoje majke, a potom se u jednakom periodu (od četrdeset dana) pretvara u ugrušak i pretvara se u komadić mesa za slično razdoblje (od četrdeset dana), a zatim Allah šalje anđela i naređuje mu da napiše četiri stvari, tj. odredbu, starost i da li će biti jadni ili blaženi (na ahiretu) Zatim se duša udahne u njega. A Allah, među vama (ili čovjek), može činiti djela ljudi od Vatre dok između njega i Vatre nema samo lakat ili razmak ruke, tada ono pisanje (koje je Allah naredio da anđeo napiše) prethodi, i on učini djela naroda Dženneta i uđe u njega; i čovjek može činiti djela ljudi neba, sve dok ne ostane samo lakat ili dva između njega i Raja, a onda to pisanje prethodi i on čini djela ljudi Vatrenih i uđe u nju. "

U zadnjem trenutku te Allah prebaci na programirano. Slobodne volje u Islamu nema.

Narrated `Abdullah:
Allah's Messenger (ﷺ), the truthful and truly-inspired, said, "Each one of you collected in the womb of his mother for forty days, and then turns into a clot for an equal period (of forty days) and turns into a piece of flesh for a similar period (of forty days) and then Allah sends an angel and orders him to write four things, i.e., his provision, his age, and whether he will be of the wretched or the blessed (in the Hereafter). Then the soul is breathed into him. And by Allah, a person among you (or a man) may do deeds of the people of the Fire till there is only a cubit or an arm-breadth distance between him and the Fire, but then that writing (which Allah has ordered the angel to write) precedes, and he does the deeds of the people of Paradise and enters it; and a man may do the deeds of the people of Paradise till there is only a cubit or two between him and Paradise, and then that writing precedes and he does the deeds of the people of the Fire and enters it."

Reference : Sahih al-Bukhari 6594
In-book reference : Book 82, Hadith 1
USC-MSA web (English) reference : Vol. 8, Book 77, Hadith 593

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2019, 00:23 

Napisao Abdullah da je Albert Einstein rekao da je zemlja ravna ko tepsija…

Ko bi sada tu bio glup. Abdullah ili Einstein?

Onako usput, ima li ikakve sanse da starovjekovni Abdullah razumije ista sto je Einstein objasnjavao?

Oni koji se pozivaju na Abdullaha za svjedoka nisu nimalo pametniji od njega...

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2019, 00:44 

Muhamed odnosno Allah je bio agresor.
Priča o obrani je laž.

Kuran 9:29

Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.

Tafsir ibn Kathir 9:29

Fight against those who believe not in Allah, nor in the Last Day, nor forbid that which has been forbidden by Allah and His Messenger, and those who acknowledge not the religion of truth among the People of the Scripture,) This honorable Ayah was revealed with the order to fight the People of the Book, after the pagans were defeated, the people entered Allah's religion in large numbers, and the Arabian Peninsula was secured under the Muslims' control. Allah commanded His Messenger to fight the People of the Scriptures, Jews and Christians, on the ninth year of Hijrah, and he prepared his army to fight the Romans and called the people to Jihad announcing his intent and destination. The Messenger sent his intent to various Arab areas around Al-Madinah to gather forces, and he collected an army of thirty thousand. Some people from Al-Madinah and some hypocrites, in and around it, lagged behind, for that year was a year of drought and intense heat. The Messenger of Allah marched, heading towards Ash-Sham to fight the Romans until he reached Tabuk, where he set camp for about twenty days next to its water resources. He then prayed to Allah for a decision and went back to Al-Madinah because it was a hard year and the people were weak, as we will mention, Allah willing.

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2019, 00:55 

Napisao Abdullah da je Albert Einstein izjavio da je zemlja ravna ko tepsija…

Ko bi sada tu bio glup. Abdullah ili Einstein?

Onako usput, ima li ikakve sanse da starovjekovni Abdullah razumije ispravno ista od onoga sto je Einstein objasnjavao?

Oni koji se pozivaju na Abdullaha za svjedoka nisu nimalo pametniji od njega...

Ima li ista gluplje od izucavanja onoga sto je nekakav neobrazovani i nepimeni Abdulah rekao prije 14 stoljeca?

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2019, 01:28 

Bilic07 je napisao/la:
Muhamed odnosno Allah je bio agresor.
Priča o obrani je laž.

Kuran 9:29

Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.

Kako je neki drevni pustinjski nomad Abdullah mogao korektno razumjeti sta je Poslanik rekao ako danas nas Bilic sa svom svojom pismenoscu i visedecenijskim obrazovanjem nije kadar ispravno razumjeti jednu obicnu prostoprosirenu recenicu?

Nas Bilic iz gorenavedene recenice zakljucio da su Muhamed i Bog agresori?!

Uputa poziva na borbu protiv dvolicnosti, nemorala i hipokrizije to jeste licemjerja.

Uputa se odnosi na one kojima je data Knjiga sa Bozijim Uputama, dakle recimo na saudijskog kralja koji ne vjeruje ni u Boga ni u onaj svijet, jer da se boji, ne bi pljackao svoj narod i prisvajao ono sto je Bog stvorio - naftu i sve prihode do kojih se dolazi njenom prodajom...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1561 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: