HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 16:24.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 194 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 08 stu 2019, 17:52 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Od svog osnutka g. 1903. četništvo je gotovo isključivo instrument nacionalističke i ekspanzionističke politike Srbije, pa tako i u Kraljevini Jugoslaviji (1918.-1941.), a prikriveno i u Jugoslaviji Josipa Broza Tita (1945.1990.), kada nakon njegove smrti izlaze javno i s ciljevima i s namjerama.

A to je nestanak Hrvata i stvaranje Velike Srbije na tlu Jugoslavije.

Podsjetimo se, u obje Jugoslavije, glavna četnička parola bila je “želja da se održi Jugoslavija”.


Četnici u monarhističkoj Jugoslaviji čekaju trenutak za obračun s Hrvatima (1938-1941.)

Na čelu četničkog udruženja u Kraljevini Jugoslaviji od 1929. do 1932. nalazio se vojvoda Ilija Trifunović Birčanin (koji 1941. postaje četnički vojvoda za Dalmaciju sa sjedištem u Splitu), a od tada vojvoda Kosta Milovanović Pećanac. Udruženje je imalo već 1935. u zemlji 430 četničkih podobora s 213.210 članova, da bi se taj broj do studenoga 1938 g. povećao na oko 1000 četničkih pododbora s preko 500.000 četnika članova istih. Uz četničke organizacije osnivaju se i druge pod utjecajem četnika i u kojima isti djeluju.

Pred rat 1940. prišlo se osnivanju Četničke komande u sastavu vojske Kraljevine Jugoslavije i ustroju sedam bataljuna četnika, pri svakoj armiji po jedan. Ali u travanjskom ratu 1941. ovi odredi su se raspali, a mnogi članovi četničkih udruženja pali u njemačko i talijansko zarobljeništvo, dok se vojvoda K. Pećanac, sa svojim četnicima u Srbiji odmah stavio u službu njemačke okupacijske vojske. No prije kapitulacije vojske, na više mjesta pripadnici četničkih udruženja počinili su masovne i pojedinačne zločine nad Hrvatima i Muslimanima, pa tako i na mnogo mjesta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon pregrupiranja, četnici kreću u akcije na teritoriju NDH, s ciljem i namjeom rušenja te države i obnove Jugoslavije. Travanjski zločini koji su bili dio raspada vojske Jugoslavije i čiste mržnje prema Hrvatima i muslimanima nestaju, a događaju se ustanci, ustvari pokolji Hrvata, u Srbu, Drvaru i drugdje širom NDH. Te ustanke su ponajviše organizirali četnici, a samo manjim dijelom komunisti.

Cijelu akciju ustanka pripremili su talijanski fašisti koji su već od 24. srpnja 1941. iz NDH u anektirani dio Dalmacije prebacili 18.000 srpskih civila, kako bi se stvorio dojam da srpski civili bježe pred ustaškom represijom. Dana 27. srpnja 1941. godine (tzv. Dan ustanka, u stvarnosti pokolja Hrvata) lokalni su Srbi, potaknuti talijanskim fašistima, krenuli u rat. I to ne prvenstveno protiv ustaša, već protiv hrvatskog naroda s ciljem njegova potpunog uništenja. Pobunu su vodili četnici Đujić, Torbica, Keča, Omčikus i Radenović koji su okupili više od 1.000 naoružanih četnika, te 60-ak partizana komunista srpskog porijekla, pod zapovjedništvom Đoke Jovanića (inače veliki ratni zločinac još od 1941. i pokolja 1500 ljudi u Kulen Vakufu, pa sve do pokolja u Zagrebu 1945. godine i kasnije na Križnim putevima; bio je tzv. narodni “antifašistički” heroj rata).

U oba rata, 1941. i 1991. godine, četništvo, službenog imena Jugoslovenska vojska u otadžbini, je bilo glavna terenska podrška vojsci Jugoslavije u obračunu s Hrvatima, u datim prilikama i okolnostima. Uoči napada Njemačke 1941., četnici udarna gerilska snaga srbijanskog nasilja prema civilima, Hrvatima katolicima i muslimanima, u tek stvorenoj NDH.

Kroz cijeli period rata od 1941-1945. četnici su počinili brojne zločine s jasnim elementima genocida nad Hrvatima i muslimanima.

Uvijek su ubijali po etničkom ključu Hrvate i muslimane, a nisu ubijali Srbe (osim iz osvete, pljačke ili na ideološkoj osnovi kao komuniste). Tako je bilo u svim mjestima velikih četničkih pokolja u NDH: Kulen Vakuf, Drvar, Bosanski Petrovac, Rama, Vrgorac, Knin, Omiš, Dugopolje, Gomirje, Bosansko Grahovo, Goražde, Bileća, Gacko, Trebinje, Stolac, Nevesinje, Višegrad, Foča, Doboj, Derventa, Čapljina…


Drugi dio – Četnici u Titovoj Jugoslaviji čekaju trenutak obračuna s Hrvatima (1988-1991.)


........

https://narod.hr/kultura/8-studenoga-19 ... trebljenja

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 stu 2019, 08:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6804
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
https://narod.hr/kultura/27-studenoga-1 ... t-izgubiti

27. studenoga 1944. Dr. Vaso Čubrilović, genocidni akademik Slobodanu Miloševiću – „Ratuj s kim god hoćeš, samo nemoj s Hrvatima jer ćeš taj rat izgubiti!”

Dr. Vaso Čubrilović, kao velikosrpski i četnički orjenitani intelektualac i političar, napisao je 1939. godine kapitalno djelo o Hrvatima pod imenom „Politička prošlost Hrvata“. Odlično je poznavao slavnu vojničku i političku prošlost Hrvata. Zato je prije smrti 1990. godine upozorio Slobodana Miloševića: „Ratuj s kim god hoćeš, samo nemoj s Hrvatima jer ćeš taj rat izgubiti“.

Valja reći da je ovaj velikosrbin koji je služio i kralju i četnicima i komunistima, bio tvorac dvaju planova za genocid: nad Albancima (1937.) i Nijemcima (studeni 1944.), koje je Srbija i provela čineći teške zločine u Vojvodini nad Nijemcima i na Kosovu nad Albancima sve do 1999. godine.

Pakleni Čubrilovićev ‘Plan o genocidu nad Albancima’ Srbija provodila do 1999. g.

Akademik dr. Vaso Čubrilović spada u red najmorbidnijih srbijanskih intelektualaca uopće, ali osoba sličnih njemu je bilo mnogo u srbijanskoj povijesti 20. stoljeća, kao i većina onih koji su podržavali takve ideje. Vaso Čubrilović je napravio 1937. u Jugoslaviji genocidni plan „Iseljavanje Albanaca“ (isti plan imao je Stevan Moljević za Hrvate i muslimane pod imenom Homogena Srbija, izrađen 1941. godine). Tim genocidnim i zločinačkim planom detaljno je isplaniran genocid nad Albancima Kosova (Vasa Čubrilović, Isterivanje Albanaca, memorandum za Stojadinovićevu vladu iz 1937.).

Sredstvo za reaolizaciju genocida treba biti brutalna sila organizirane državne vlasti, a Čubrilović je predložio sve od ubijanja, prijetnji, konfiskacije imovine do državnog terora nad Albanicima. Zato obrana Velike Srbije danas može biti samo povijesni negacionistički revizionizam utemeljen na lažima.

Valja istaknuti da je nakon ratova u Hrvatskoj i BiH, Srbija stvarno krajem 20. stoljeća i provela Čubrilovićev predloženi genocid na Kosovu kako bi Srbi postali većina na Kosovu, te je etnički očistila s Kosova gotovo milijun Albanaca. Herojskom borbom albanskog naroda, vojske OVK i intervencijom NATO-a spriječena je ta tragedija.

Važno je da je ovaj genocid podržavala i država Jugoslavija: od prijeratne Vlade pa sve do Vlade Jugoslavije u Londonu u vrijeme II. svjetskog rata. I u komunističkoj Jugoslaviji Albanci su bili meta velikosrpskog terora i progona sve do raspada te drćave

Čubrolovićev ‘Pakleni Plan o genocidu nad Nijemcima’ Srbija provela odmah 1944. g.

No, akademik Čubrilović se nije tu zaustavio, već je nakon ulaska sovjetske Crvene Armije 1944. u Beograd otišao korak dalje u kreiranju genocidnih planova. Koji su provedeni od strane Beograda vrlo brzo.

‘Manjinski problem’ u novoj Jugoslaviji je naziv tajnog memoranduma koji je dr. Vaso Čubrilović, srpski akademik i političar, predložio novim Titovim vlastima Jugoslavije u studenome 1944. godine, neposredno nakon oslobođenja Beograda. Ovaj memorandum predlaže načine za rješavanje “manjinskog problema” etničkim čišćenjem Jugoslavije od svih nacionalnih manjina.

Čubrilović smatra da su se sve manjinske grupe u Jugoslaviji, a osobito Nijemci, same odrekle svojih građanskih prava istupajući “otvoreno neprijateljski prema državi u kojoj žive”, zbog čega ih treba “ukloniti iz naše države, jer su to i zaslužili”.

Dr Čubrilović vojnom i državnom vrhu predlaže ekspatrijaciju nekoliko milijuna ljudi, što bi, prema njemu, riješilo problem manjina u Jugoslaviji.

Naravno, ta ideja je u stvarnosti išla u prilog stvaranja Velike Srbije.

Kao što je htio na Kosovu istrijebiti Albance, da bi Srbi postali većina, tako je htio isto napraviti sa Nijemcima u Bačkoj, Banatu i Srijemu gdje je živjelo gotovo pola milijuna Nijemaca. Tim genocidima bi Srbi postali većina u Vojvodini (i na Kosovu), uz naseljavanje kao što su i radili na Kosovu od vremena okupacije u Balkanskim ratovima 1912. godine kroz cijelo 20. stoljeće.

To je bio korak dalje u srbizaciji Vojvodine, a bio je vrlo uspješan.

Pola milijuna Nijemaca je izbrisano s teritorija Srbije (Vojvodine), uz logore, ubijanja, pljačku imovine, silovanja i mučenja, a Srbi danas čine gotovo 70% stanovništva Vojvodine. Napomenimo da je do stvaranja Jugoslavije katoličko stanovništvo bilo natpolovična većina u Vojvodini, a pravoslavnih Srba je bilo tek oko 35%.

Cijeli dokument možete pročitati na: ‘Manjinski problemi u Jugoslaviji’

Četnik i genocidni akademik postao ugledni član Komunističke partije!

Za sve te zločine i otvorenu mržnju prema drugim narodima, kao i podržavanje četništva, dr. Čubrilović nije bio ubijen ili bačen u zatvor, kao što su bili mnogi nevini hrvatski intelektualci.

On, krivac i tvorac genocidnih planova, bio je nagrađen od Josipa Broza Tita.

Valjda se Titovim komunistima dopao genocidni plan za ubijanje i iseljavanje Albanaca s Kosova, pa su nagradili Čubrilovića!

Po formiranju prve privremene vlade Jugoslavije Čubrilović je, kao ugledni znanstvenik, zauzeo mjesto ministra poljoprivrede, u travnju 1945. godine. Nakon što je nekoliko mjeseci bio ministar poljoprivrede, prestao je biti član Zemljoradničke stranke, ovaj četnik postao je ugledni član Komunističke partije Jugoslavije krajem 1945. Od travnja 1946. godine prestaje biti ministar poljoprivrede i preuzima dužnost ministra šumarstva, koju obnaša do 1950. godine.

Također je bio i član Komisije za obnovu sveučilišta i inspektor za Filozofski fakultet.

Do umirovljenja 1967. godine bio je dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Osnivač je Balkanološkog instituta SANU u Beogradu i njegov prvi direktor, od 1969. do 1978. godine. Bio je redovni predavač na vrlo važnoj katedri Povijesti Jugoslavije (možemo samo pretpostaviti što i kako je predavao)

Dobitnik je Oktobarske nagrade i drugih nagrada Titovog režima.

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 stu 2019, 08:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4387
Lokacija: Grobnik
Instruktor je napisao/la:
Na čelu četničkog udruženja u Kraljevini Jugoslaviji od 1929. do 1932. nalazio se vojvoda Ilija Trifunović Birčanin (koji 1941. postaje četnički vojvoda za Dalmaciju sa sjedištem u Splitu), a od tada vojvoda Kosta Milovanović Pećanac. Udruženje je imalo već 1935. u zemlji 430 četničkih podobora s 213.210 članova, da bi se taj broj do studenoga 1938 g. povećao na oko 1000 četničkih pododbora s preko 500.000 četnika članova istih. Uz četničke organizacije osnivaju se i druge pod utjecajem četnika i u kojima isti djeluju.


Za razliku od broja četnika, broj Ustaša u Jugoslaviji i izvan nje, prije 1941-ve, u nikojem slučaju ne prelazi broj od 1000.
https://hrcak.srce.hr/file/243214 (str. 80-81)
Do kraja 1937. vratile su se 33 osobe, u toku 1938. 207, a u 1939. 20 emigranata.
Prema podacima koje je posjedovala jugoslavenska policija, u Italiji je još ostalo oko
250 osoba, od kojih se glavnina (oko 170) nalazila na Liparima (IHRPH, Bilten
MUP-a za prosinac 1937. i za siječanj 1939, kut. XVII). Taj broj omogućava da
se pouzdanije odredi brojno stanje grupe ustaša koja je s Pavelićem došla u Hrvatsku
sredinom travnja 1941, a o čemu se u literaturi operira različitim podacima — od
200—500.


Mislim da i ove činjenice (500 Ustaša prema 500.000 četnika), neposredno prije 1941-ve, same po sebi govore o stupnju nabrijanosti Hrvata na Srbe s jedne strane, ter nabrijanosti srbskog naroda na Hrvate ili bilo koga drugoga s druge strane...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 29 stu 2019, 21:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Ne znam uopće čemu diskusija na ovu temu? Pa jasno je ko dan da su ne samo prvi već sve zločine na području bivše Jugoslavije počinili Srbi.
Možda se ti Srbi sada zovu nekim drugim imenima, al to ipak ne mijenja suštinu da su isti Srbi. Jel tako Vojislave? :zubati

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 29 stu 2019, 22:57 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Sandalj je napisao/la:
Ne znam uopće čemu diskusija na ovu temu? Pa jasno je ko dan da su ne samo prvi već sve zločine na području bivše Jugoslavije počinili Srbi.
Možda se ti Srbi sada zovu nekim drugim imenima, al to ipak ne mijenja suštinu da su isti Srbi. Jel tako Vojislave? :zubati


Pitanje je u tome hoće li to biti dokazivo. Jer Srbi naravno tvrde suprotno. Dokazi se mogu uništavat i skrivat. A drugo je pitanje koliko je javno mnijenje s tim upoznato.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 30 stu 2019, 04:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Instruktor je napisao/la:
Sandalj je napisao/la:
Ne znam uopće čemu diskusija na ovu temu? Pa jasno je ko dan da su ne samo prvi već sve zločine na području bivše Jugoslavije počinili Srbi.
Možda se ti Srbi sada zovu nekim drugim imenima, al to ipak ne mijenja suštinu da su isti Srbi. Jel tako Vojislave? :zubati


Pitanje je u tome hoće li to biti dokazivo. Jer Srbi naravno tvrde suprotno. Dokazi se mogu uništavat i skrivat. A drugo je pitanje koliko je javno mnijenje s tim upoznato.

Izgleda da nisi skontao poentu. :zubati

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 30 stu 2019, 22:34 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Sandalj je napisao/la:
Izgleda da nisi skontao poentu. :zubati


Mislite na Šešeljevo uvjerenje (srodnih večikosrba) da ne treba klevetat Hrvate jer su Hrvati samo čakavci kojih skoro pa ni nema. Tezu po kojoj su ustaše bili zapravo Srbi katolici i muslimani koji su se lažno predstavljali kao Hrvati :001_smile


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 02 pro 2019, 14:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Instruktor je napisao/la:
Sandalj je napisao/la:
Izgleda da nisi skontao poentu. :zubati


Mislite na Šešeljevo uvjerenje (srodnih večikosrba) da ne treba klevetat Hrvate jer su Hrvati samo čakavci kojih skoro pa ni nema. Tezu po kojoj su ustaše bili zapravo Srbi katolici i muslimani koji su se lažno predstavljali kao Hrvati :001_smile

:smajl007

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 04:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Evo jedan dobro uređen hronološki prikaz masovnih egzekucija i egzekutora.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... rld_War_II

Kopiraću prvi zločin svakog identifikovanog egzekutora, a ostalo se može videti nalinku.

Citat:
Slavonska Požega executions 19–23 April 1941 Slavonska Požega 38 Ustaše executions of Serbs by Ustaše.[12]


Citat:
Kamen executions 1941-1945 Kamen castle, Begunje na Gorenjskem 1,282 German forces Mass-executions of Slovene hostages by the Gestapo throughout World War II.[13]


Citat:
Rašića Gaj massacres 22 June–20 July 1941 Rašića Gaj, Vlasenica 70–200 Ustaše Muslim militia massacre of Serbs by Ustaše Muslim militia.[24][25]


Citat:
Avtovac massacre 28 June 1941 Avtovac 47 Chetniks massacre of Muslims by Chetniks.[28]


Citat:
Bileća massacre June 1941 Bileća, Herzegovina c. 600
Citat:
Serb rebels
massacre of Muslims by Serb rebels.[29]


Citat:
Kulen Vakuf massacre 5–8 September 1941 Kulen Vakuf 1,000-3,000 Partisan Drvar Brigade, local Serb rebels massacre of Muslims and Croats by the Partisan Drvar Brigade and local peasants at Kulen Vakuf.[11]


Citat:
Ibarski Kolašin massacre 30 September 1941 Ibarski Kolašin 150 Albanians massacre of Serbs civilians by Albanian Vulnetari commanded by Shaban Polluzha.[50][51][52]


Citat:
Žabalj massacre Christmas at January 1942 Žabalj 700 Hungarian Army massacre of Serbs by Hungarian forces at Žabalj


Citat:
Ljubljana executions 24 April-24 July 1942 Ljubljana 103 Italian forces Massacre of Slovene hostages by Italian forces


Citat:
Štrpce massacre 30 June 1944 Štrpce 50 Bulgarian forces mass execution of 50 in retaliation for the death of a Bulgarian soldier


Ovo su dakle prvi identifikovani zločini koje je određena vojska počinila. Naravno, oni nisu išli jedan za drugim. Kao što tabela pokazuje, između prvog ustaškog i prvog četničkog zločina, ima niz drugih ustaških zločina.

Top lista izgleda ovako
1. Ustaše,
2. Nemci,
3. Muslimanske ustaše
4. Četnici
5. Srpski ustanici
6. Partizani
7. Albanci
8. Mađarske snage
9. Italijani
10. Bugari.

Partizani su tek na 6. mestu, ali većina njihovih zločina koncentrisana je na kraju rata.

Kad se gleda redosled žrtava po narodnosti:
1. Srbi,
2. Slovenci
3. Jevreji
4. Romi
5. Hrvatski antifašisti
6. Muslimani,
7. Hrvati
8. Albanci.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 04:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Pregledom tabele može se još videti ko je kojem izvršiocu bio glavna žrtva:

1. Ustaše: Srbi, Jevreji, Romi
2. Nemci: Srbi, Slovenci, Jevreji, Romi
3. Muslimanske ustaše: Srbi,
4. Četnici: Hrvati, Muslimani,
5. Srpski ustanici: Muslimani,
6. Partizani: Hrvati,
7. Albanci: Srbi
8. Mađarske snage: Srbi,
9. Italijani: Hrvati, Crnogorci-Srbi, Slovenci
10. Bugari: Srbi!

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 14:49 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
aleksije radicevic je napisao/la:
Evo jedan dobro uređen hronološki prikaz masovnih egzekucija i egzekutora.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_m ... rld_War_II

Kopiraću prvi zločin svakog identifikovanog egzekutora, a ostalo se može videti nalinku.

Citat:
Slavonska Požega executions 19–23 April 1941 Slavonska Požega 38 Ustaše executions of Serbs by Ustaše.[12]


Treba dopunit wikipediju. Iako oni tu ne tvrde da predstavljaju cijelu kronologiju (ko je prvi počeo) nego samo zločine koji su po njima 'masovni'. Ubistvo 246 nesrpskih civila za njih nije 'masovni' zločin.

"Velikosrpski zločin ubojstva 12 nedužnih seljaka – civila, započeo je u Donjim Mostima 10. travnja 1941. oko 11 sati prijepodne, nastavio se i u Kapeli, četiri sata prije proglašenja NDH istog dana u Zagrebu. To je najbitniji događaj početka Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, koji neprijeporno ukazuje tko je prvi započeo spiralu zla. Pored toga neprijeporno je dokazano da su četnici i velikosrbi u razdoblju od 8. travnja 1941., kad je u Bjelovaru proglašena Hrvatska država, pa do 25. travnja 1941. u Bjelovaru i okolici poubijali 33 Hrvata."

https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-priloz ... tskoj.html

Američki povjestničar židovskoga porijekla Philip Cohen: “Ustaški masakri nad Srbima počeli su kao odmazda. Između invazije sila Osovine na Jugoslaviju 6. 4. 1941. i prvih masakra ustaša nad Srbima (27. 4. 1941.) četnici su izvršili 11 neprovociranih masakra nad hrvatskim stanovništvom (civilima). Likvidirali su ukupno 246 civila. Ustaške odmazde počele su pak 27.4. uhićenjima i masakrima nad 176 Srba kod Bjelovara."

Četnici (Jugoslavenska vojska u Domovini) su po Savezničkim snagama bili legalna vojska pod zapovjedništvom ministra obrane Kraljevine Jugoslavije Draže Mihajlovića. Ona se neprecizno naziva četnicima.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 15:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4387
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
Pregledom tabele može se još videti ko je kojem izvršiocu bio glavna žrtva:

1. Ustaše: Srbi, Jevreji, Romi
2. Nemci: Srbi, Slovenci, Jevreji, Romi
3. Muslimanske ustaše: Srbi,
4. Četnici: Hrvati, Muslimani,
5. Srpski ustanici: Muslimani,
6. Partizani: Hrvati,
7. Albanci: Srbi
8. Mađarske snage: Srbi,
9. Italijani: Hrvati, Crnogorci-Srbi, Slovenci
10. Bugari: Srbi!


Koliko je ova tablica vjerodostojna i ima smisla, najbolji primjer je što su Srbi stavljeni kano žrtve Talijana. Dok su Talijani u travnju i svibnju držali iztočnu Hercegovinu (Gacko), oduzimali su oružje Hrvatima katolicima i muslimanima, a Srbima pravoslavcima su ga puštali. A onda su u lipnju takvo Gacko prepustili Ustašama. Srbi su u Talijanima čitavo vrieme rata imali najvjernijeg saveznika.
Niemcima a još manje Talijanima, Srbi kano narod uobće nisu smetali. Niemci su jedino imali veliku alergiju spram partizana, ter bi onda tu nadrapalo i neko obližnje selo ako bi ustanovili da je povezano s partizanima. Na taj način su Niemci izvršili i brojne zločine nad Hrvatima po Istri, Primorju i Dalmaciji, ali i na samom prostoru NDH.

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 19:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
dane-croatia je napisao/la:
Koliko je ova tablica vjerodostojna i ima smisla, najbolji primjer je što su Srbi stavljeni kano žrtve Talijana. Dok su Talijani u travnju i svibnju držali iztočnu Hercegovinu (Gacko), oduzimali su oružje Hrvatima katolicima i muslimanima, a Srbima pravoslavcima su ga puštali. A onda su u lipnju takvo Gacko prepustili Ustašama. Srbi su u Talijanima čitavo vrieme rata imali najvjernijeg saveznika.
Niemcima a još manje Talijanima, Srbi kano narod uobće nisu smetali. Niemci su jedino imali veliku alergiju spram partizana, ter bi onda tu nadrapalo i neko obližnje selo ako bi ustanovili da je povezano s partizanima. Na taj način su Niemci izvršili i brojne zločine nad Hrvatima po Istri, Primorju i Dalmaciji, ali i na samom prostoru NDH.


Pa nema tu, ovaj je ovome smeta, ova onome nije i sl.

Ovi događaji ili su se desili ili nisu:
Citat:
Međeđe massacre May–June 1943 Međeđe, near Nikšić 72 Italian forces massacre of 72 Montenegrin and Serb civilians by Italian forces.[86]


Citat:
Bar massacre(1943) June 1943 Bar, Montenegro 180 Italian forces Massacre of Montenegrin prisoners being held in the Bar concentration camp[87]

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 20:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4387
Lokacija: Grobnik
aleksije radicevic je napisao/la:
dane-croatia je napisao/la:
Koliko je ova tablica vjerodostojna i ima smisla, najbolji primjer je što su Srbi stavljeni kano žrtve Talijana. Dok su Talijani u travnju i svibnju držali iztočnu Hercegovinu (Gacko), oduzimali su oružje Hrvatima katolicima i muslimanima, a Srbima pravoslavcima su ga puštali. A onda su u lipnju takvo Gacko prepustili Ustašama. Srbi su u Talijanima čitavo vrieme rata imali najvjernijeg saveznika.
Niemcima a još manje Talijanima, Srbi kano narod uobće nisu smetali. Niemci su jedino imali veliku alergiju spram partizana, ter bi onda tu nadrapalo i neko obližnje selo ako bi ustanovili da je povezano s partizanima. Na taj način su Niemci izvršili i brojne zločine nad Hrvatima po Istri, Primorju i Dalmaciji, ali i na samom prostoru NDH.


Pa nema tu, ovaj je ovome smeta, ova onome nije i sl.

Ovi događaji ili su se desili ili nisu:
Citat:
Međeđe massacre May–June 1943 Međeđe, near Nikšić 72 Italian forces massacre of 72 Montenegrin and Serb civilians by Italian forces.[86]


Citat:
Bar massacre(1943) June 1943 Bar, Montenegro 180 Italian forces Massacre of Montenegrin prisoners being held in the Bar concentration camp[87]


Pitanje je jesu li ti Srbi (Crnogorci) ubijeni jerbo su bili Srbi ili zato što su bili suradnici komunista.
Ako ćemo gledat ,,sporadične'' slučajeve, onda možeš napisat i da su četnici ubijali Srbe, a Ustaše Hrvate...
https://kamenjar.com/cetnicki-zlocini-nad-srbima/

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 pro 2019, 23:51 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
"... u Splitu je 1941. godine, neposredno pred početak rata na ovim prostorima, bilo svega 55 komunista i nešto više tzv. skojevaca, a broj organiziranih ustaša nije poznat, no teško da je prelazio 30. Grad je imao preko 30.000 stanovnika pa je jasno da se radilo o promilima, o posve zanemarivim organizacijama po brojnosti. Broj organiziranih četnika zasigurno je bio veći od jednih i drugih zajedno, Srba jedva da je i bilo. No, o četničkim zločinima hrvatska država danas ne govori! ", mr. sc. Stjepan Lozo

https://narod.hr/hrvatska/povjesnicar-l ... -i-cetnici

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 04 sij 2020, 02:12 
Offline

Pridružen/a: 02 stu 2019, 16:04
Postovi: 584
https://www.youtube.com/watch?v=nWlVh8AhiKA

JVO, stash.

_________________
Jesu li "Bošnjaci" genocidofili ili genocidofobi ?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 18 sij 2020, 00:45 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Malo o velikosrpskom imperijalizmu u Crnoj Gori 1918.

Crnogorski časnici i uglednici Milisav Nikolić, poslanik i biv. podpredsjednik N. Skupštine, Krsto Popović, komandir, Nikodim Janjušević, monah - nastojnik manastira Župa nikšićka. Vasko Marojević, biv. plemenski kapetan, Pero Vuković, komandir, Novica Radović, pričuvni inžinjerski komandir, Nikola Kašćelan, komandir, Dimitrije Nikolić, biv. sudac, Andrija Dragutinović, komandir, Radojica Nikčević, kapetan i Mašan Borozan, kapetan, podnijeli su 21. srpnja 1920. izvješće crnogorskoj kraljevskoj vladi u egzilu o srbskom teroru u njihovoj oblasti, koji obuhvaća i događaje uoči Božićne pobune (navod kano u izvorniku):

Jednog dana, decembra, 1918. u jedan sat noću, jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja - patrona crnogorskog naroda i crnogorske države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom, Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove. To su oficiri: pješadijski poručnik Dušan Stajić, pješadijski poručnik Mijušković i topnički poručnik Tunguz.”

Napisao dane-croatia

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 14 vel 2020, 18:49 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
1807. Srpski savjet srpske vlade u Smederevu je donio odluku o etničkom čišćenju neSrba na području koje oslobode od Osmanskog carstva, to je vodio Đorđe Petrović. Nisu "štedeli ni ranjenike ni žene ni decu", 1:21:00, Goran Jurišić, https://m.youtube.com/watch?v=PXIGcK-Dx8A


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 vel 2020, 10:00 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 21:27
Postovi: 6274
27. veljače 1907. rođen četnički vojvoda Momčilo Đujić koji je nakon zločina u Borovom Selu 1991. rekao: Hrvati su plašljive životinje, obračunajte se s njima :D
https://narod.hr/kultura/27-veljace-190 ... -zivotinje

Naslov nidje veze al u textu jako zanimljivi podaci...

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 vel 2020, 10:01 
Offline

Pridružen/a: 08 pro 2017, 21:27
Postovi: 6274
Instruktor je napisao/la:
1807. Srpski savjet srpske vlade u Smederevu je donio odluku o etničkom čišćenju neSrba na području koje oslobode od Osmanskog carstva, to je vodio Đorđe Petrović. Nisu "štedeli ni ranjenike ni žene ni decu", 1:21:00, Goran Jurišić, https://m.youtube.com/watch?v=PXIGcK-Dx8A

Kakav ti je ovo video? Prosjaci i sinovi?

_________________
"Sretni robovi su najljuci neprijatelji slobode" !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 vel 2020, 16:00 
Online
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9836
Diablo je napisao/la:
Kakav ti je ovo video? Prosjaci i sinovi?

Vijerovatno su četnici švercali dukate s Matanom. :zubati
UZP nad dukatima. :D

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 vel 2020, 19:03 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
1807. Srpski savjet srpske vlade u Smederevu je donio odluku o etničkom čišćenju neSrba na području koje oslobode od Osmanskog carstva, to je vodio Đorđe Petrović. Nisu "štedeli ni ranjenike ni žene ni decu", 1:21:00, Goran Jurišić, https://m.youtube.com/watch?v=ZxeMcQCG77g&t=3853s


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 28 vel 2020, 19:04 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Diablo je napisao/la:
Kakav ti je ovo video? Prosjaci i sinovi?


Ovaj je ispravan, HVALA!, https://m.youtube.com/watch?v=ZxeMcQCG77g&t=3853s


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 11 lip 2020, 15:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
slika

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 11 lip 2020, 21:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
aleksije radicevic je napisao/la:
slika

600 milijuna?
Pa jbt, vas više od Kineza =))
Di si našao 600 tisuća ljudi?
Da je tako u današnjoj RH ne bi bilo Srba.

A granice =))


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 52 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO