HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 18 sij 2025, 00:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 554 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni
PostPostano: 29 tra 2010, 16:30 

Ceha je napisao/la:
Ma kreteni.
Ali plima se sad promjenila :zivili
Bilo bi ljepo da izgube i Bugojno i Travnik

jel opet računaš na pad nataliteta ? :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 16:36 

atan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Ma kreteni.

Natalitet vam je već mrtav.
Sad dok počne malo jače iseljavanje....
Ajde ajde, ne morate u Tunis, neće niti vize tako brzo, ali zar vam Šeher Sarajevo ne bi trebalo imati barem milijun stanovnika?
Priznaj bit će ti lakše :zivili
Pa put pod noge.
Bit će brže :nanana

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 16:45 

Ceha je napisao/la:
atan je napisao/la:

Ajde ajde, ne morate u Tunis, neće niti vize tako brzo, ali zar vam Šeher Sarajevo ne bi trebalo imati barem milijun stanovnika?
Pa put pod noge.

...pa u Tursku pravo, da ih više ne gledamo, odnio ih đavo. :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 16:46 

Ceha je napisao/la:

ja mislim da pišeš gluposti prika. :kava
al ajd kad si već napomenuo,nije zgoreg da ga izvadim večeras.valja osigurat travnik i bugojno,ono,čisto da sam 100% siguran da hrvati neće tu prevladati... :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 16:50 

atan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

al ajd kad si već napomenuo,nije zgoreg da ga izvadim večeras.valja osigurat travnik i bugojno,ono,čisto da sam 100% siguran da hrvati neće tu prevladati... :zubati

pamti i širi dalje. :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:21 

Ceha je napisao/la:
josi je napisao/la:
Jednostavno cu da ti napisem da bi mogao lakse da razumijes.
Koliko vidim vi ste sebi prisvojili sve gradove u kojima je polovicno stanovnistvo i u kojima ste napravili etnicko ciscenje.
Recimo za sarajevo i druga mjesta zasto se hrvati iseljavaju od tamo. Radi vase politike i straha da ce se opet zaratiti pa radi toga vise niko nece da rizikuje svoje zivote i zivote svoje familije. A vama naravno to pase pa vi jos potpomazete da se ovi isele sto prije. Ja znam da vi zelite cisto sarajevo ali i ti ljudi moraju negdje da zive, ako nemogu u sarajevu onda mogu u travniku ili bugojnu. Bolje i tu nego da idu za hrvatsku. Da bi ovdje ostali oni moraju da znaju da su svoji na svome a ne na vasem zemljistu. Zato nam treba treca federalna jedinica da ima mjesta i za njih isto jednako kako je bilo mjesta za jajcane donjovakufljane prozorane itd. Samo da bi se narod mogao da opusti i zaboravi vise na proslost.
Za bugojno i travnik tu je bilo pola pola stanovnistva na zadnjem popisu a prije su bili brojniji hrvati. Po zemljisnom izgledu 80% zemlje se nalazi u vlasnistvu hrvata. I zasto da ne kazemo da su to hrvatski gradovi.
U osnovi vi muslimani ste potjerali srpsku politiku gdje se poserete to je vasa zemlja. Ali morate se nauciti ako ne zelite da dozivite nesto slicno kao i srbi sto su dozivjeli onda morate da slusate i drugu stranu i da bude po volji drugih isto jednako a ne samo po vasoj.

Ma kreteni.

Kažu nada zadnja umire :neznam

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:28 

Vidi šta kaže Easternborder o tom bejbibum herceg-bosnabumbum :001_rolleyes

Citat:
"Demografski smo u Lašvanskoj dolini prilično loše, rađaju se djeca, samo to je premalo u odnosu na potreban broj a i taj famozni trend odseljavanja je visok.

Ja sam u petak bio u Vitezu na 20 godina HDZ-a BIH u Vitezu, ljudi s kojima sam se sreo govore isto, Bošnjaka je na očigled sve više dok u čisto Hrvatskom ulicama dnevno netko ode. Utjecaj FIS-a , Economica,GMS-a, Franšiznog centra i drugih je nemjerljiv po pitanju zadržavanja Hrvata u Lašvanskoj dolini ali ništa se nemože boriti protiv tog našeg mentaliteta kojem nikad ničeg dovoljno."

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:37 

dudu je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Pa put pod noge.

...pa u Tursku pravo, da ih više ne gledamo, odnio ih đavo. :zubati

Zar misliš da ih i Turci hoće? :zubati
Kod njih vrijedi ona, sirotinjo i bogu (u ovom slučaju Alllllahhhhhhhhhhhhhhu :pepam ) si teška :palacgore1

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:42 

Jedna godina nije futurizam. Zacas ce proci.Bicete ko troglava azdaja: Bosnjaci, Muslimani, Bosanci :smijeh

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:45 

Sultan je napisao/la:
U vas je sve u budućem vremenu...Biće ovo, biće ono...

Pravci fuTURISTI :zubati

a u tebe sve neka ka zajebancija,...ne trolaj sultanija.

futur je i BiH država, isto ko i popis.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:48 

atan je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Upravo zbog takvih pohoda vam je i natalitet otišao :zivili
Nema više čopora djece :smajl007

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:51 

bumbar92 je napisao/la:
Sultan je napisao/la:

Slabo ti ide s-h-b, ponovi gramatiku, posebno vremena :wink

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:51 

Sultan je napisao/la:
Citat:
"Demografski smo u Lašvanskoj dolini prilično loše, rađaju se djeca, samo to je premalo u odnosu na potreban broj a i taj famozni trend odseljavanja je visok.
Ja sam u petak bio u Vitezu na 20 godina HDZ-a BIH u Vitezu, ljudi s kojima sam se sreo govore isto, Bošnjaka je na očigled sve više dok u čisto Hrvatskom ulicama dnevno netko ode. Utjecaj FIS-a , Economica,GMS-a, Franšiznog centra i drugih je nemjerljiv po pitanju zadržavanja Hrvata u Lašvanskoj dolini ali ništa se nemože boriti protiv tog našeg mentaliteta kojem nikad ničeg dovoljno."

Ma malo morgen.
Bošnjaka sve više, a djece im se rađa sve manje :klanjam
Valjda su izašli iz nekog mraka, na svjetlo ili? :smajl007

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:52 

totem je napisao/la:
Jedna godina nije futurizam. Zacas ce proci.Bicete ko troglava azdaja: Bosnjaci, Muslimani, Bosanci :smijeh

A što je s cerićevim Turicma? :biceovodobro :zubati :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 17:53 

bumbar92 je napisao/la:
Sultan je napisao/la:

BIH država je već lagani aorist :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 22:44 

Sultan je napisao/la:

Citat:

Dođi u nedjelju u Župnu crkvu u Vitezu-350 krizmenika,sam se uvjeri u hr natalitet :zubati

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 23:19 

Nažalost i na sreću, Vitez je jedna od naših najboljih opčina u BIH prema demografskim podacima,bilo po natalitetu bilo po doseljavanju.
Treba biti realan pa reći ono što je trenutno trend, a trend je da ostavljamo svoje i odlazimo...statistički podaci znaju biti varljivi i prilično su podložni manipulaciji, zato ja predlažem svakom od vas mojih dragih Hercegbosanaca da odete na jedan vikend u lašvansku dolinu i sami se uvjerite kakve su tamo prilike.

Jedini pozitivan trend koji ja osjećam zadnjih pola godine je buđenje nekakve nacionalne svijesti kod svih naših ljudi na tom prostoru. Iako večinom gospodarstvenici, dakle ljudi koji nemaju interes u nekakvim nacionalnim tenzijama za razliku od političara, večina mojih poznanika sa tog područja u zadnje vrijeme sve više dogovara neku međusobnu strategiju i u prvi plan stavlja opstanak, ponavljam opstanak Hrvata u BIH.
Postoji jedna inicijativa, doduše slabašna, da se financijski podrže povratnici i mladi , biće to jedan sasvim novi i još do sada neisprobani način oživljavanja odumirućih sredina ali ja sam optimistićan. Postoji interes čak i u dijaspori , a krenut će se u veće investicije u drvnu industriju. Načelno se o preradi sirovina i proizvodnji repromaterijala od drva te u jednom dijelu samo u poboljšanju proizvodnje namještaja koja već postoji u FIS-u i Economicu.
kako če sve to funkcionirati pitanje je brojnih faktora, ono što je meni najvažnije je da takva namjera postoji.

Vrh

PostPostano: 29 tra 2010, 23:41 

Easternborder je napisao/la:
Nažalost i na sreću, Vitez je jedna od naših najboljih opčina u BIH prema demografskim podacima,bilo po natalitetu bilo po doseljavanju.
Treba biti realan pa reći ono što je trenutno trend, a trend je da ostavljamo svoje i odlazimo...statistički podaci znaju biti varljivi i prilično su podložni manipulaciji, zato ja predlažem svakom od vas mojih dragih Hercegbosanaca da odete na jedan vikend u lašvansku dolinu i sami se uvjerite kakve su tamo prilike.

Jedini pozitivan trend koji ja osjećam zadnjih pola godine je buđenje nekakve nacionalne svijesti kod svih naših ljudi na tom prostoru. Iako večinom gospodarstvenici, dakle ljudi koji nemaju interes u nekakvim nacionalnim tenzijama za razliku od političara, večina mojih poznanika sa tog područja u zadnje vrijeme sve više dogovara neku međusobnu strategiju i u prvi plan stavlja opstanak, ponavljam opstanak Hrvata u BIH.
Postoji jedna inicijativa, doduše slabašna, da se financijski podrže povratnici i mladi , biće to jedan sasvim novi i još do sada neisprobani način oživljavanja odumirućih sredina ali ja sam optimistićan. Postoji interes čak i u dijaspori , a krenut će se u veće investicije u drvnu industriju. Načelno se o preradi sirovina i proizvodnji repromaterijala od drva te u jednom dijelu samo u poboljšanju proizvodnje namještaja koja već postoji u FIS-u i Economicu.
kako če sve to funkcionirati pitanje je brojnih faktora, ono što je meni najvažnije je da takva namjera postoji.

Ljudi se sve više vraćaju u svoj kraj,bar kod nas...Pogotovo kako je recesija.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2010, 00:39 

Mar-kan je napisao/la:
Easternborder je napisao/la:

Ljudi se sve više vraćaju u svoj kraj,bar kod nas...Pogotovo kako je recesija.

Dabogda ti tisuću puta bio u pravu a ja u krivu...ali nisam siguran da je generalno tako kako kažeš...

Vrh

PostPostano: 30 tra 2010, 00:52 

Moje bliže rodbine se vratilo što iz EU,što iz HR 7-ero.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2010, 09:11 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Treći trik je prestanak defetizma, na pr. ovog tvog posta: prestanak mora bit hrvatsko a ne smije bit muslimansko, ne može se s Muslimanima živjet i slično, ako ne izborimo Treći propast ćemo.

Recimo evo ja bih razmišljao o povratku kad bi nastao Lašvapolis i kad bi on imao sve što Mostar danas ima za Hrvate.

I najvažnije skoro zaboravih: ukidanje granice sa HR.

I sve to vrijedi i za Hercegovinu, danas je središnja Bosna u pitanju sutra će možda bit Hercegovina. Bolje da odmah riješimo neke stvari.

Ono prvo nije defetizam nego spoznanje poraza kojem vodi odustajanje. Defetizam bi bio: "ma kakav treci, kaki k...i, popusili smo mi svakako" itd.

Lašvapolis ? :ucelo Jel' ozbiljno? Moj narod zaslužuje Atlantidu. Jesi ti to skroman?

Treća linija, o granici, ti ide iz iznad navedene krajnosti u drugu. :ucelo

Zadnja linija "danas je Bos sutra Herc", se tocno razlikuje po cemu, od one koju si nazvao defetizmom? :ucelo Cuj "bolje da odmah rijesimo". Odmah? :smijeh

Sam sebi ne mogu vjerovati da ti jos citam postove, ali evo prijedloga: u temi Mostar otvori novu temu sa anketama "Mostarci jel' vam fino pod statutom?" i "Preporucujete li mostarski tip statuta hrvatskim mjestima?". Napomena: nemam misljenje, ali hajde da ih priupitamo, mozda nam to pomogne u predlaganju Travnicanima kako da se ustroje, a to sve jer ni ti, ni ja nismo iz Travnika, i niti smo blizu njihove svakodnevnice.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 18:45 

baščovan je napisao/la:
Ovdje me zanima koji bi to grad mogao biti centar Hrvata iz Bosne. Naravno Mostar bi bio glavni grad fed.jedinice,ali koji grad bi bio motor pokretač razvoja i opstanka Hrvata iz Bosne. Pritom mislim na jako sveučilište,klinički centar(da se ne putuje helikopterom u mostar radi EKG-a :zubati ). Eto,jednostavno neki centar(ne mora biti administrativni,iako bi bolje bilo) koji će ,između ostalog, ostaviti našu mladost i pamet tamo gdje su rođeni.

Preporučio bih da se razmotri Travnik kao središte Hrvata u Bosni i Hercegovini ili da se bar Bošnjacima ostavi dojam da se na nj računa.

Na 19 stranica ove teme izneseno je već puno konstruktivnih prijedloga, a ja bih dodao još neke.

Budući da je Travnik grad za koji je predviđen Statut po uzoru na mostarski, ujedno glavni grad SBŽ/KSB te da je središte etnički hrvatskog prostora, mislim da bi se trebalo puno intenzivnije pozabaviti tim gradom, koji je 1991. godine od gradova s više od 10 000 stanovnika u BiH imao najviši postotak Hrvata.

Mislim da bi korisna ideja bila sljedeća:
1. siječnja - objaviti da Travnik postaje sjedište novoosnovane Radiotelevizije Herceg-Bosne (RTV HB) kojoj će dioničari biti županije s hrvatskom većinom te općine s hrvatskom većinom iz županija koje nemaju hrvatsku većinu

1. veljače - objaviti osnutak Hrvatskog narodnog kazališta - HNK Travnik u kojem će biti zaposleni Gradimir Gojer, Josip Pejaković te njegova supruga. Koliko god bi se ta ideja nekima mogla činiti ogavnom, kada bi te korumpirane spodobe bile na hrvatskoj platnoj listi, moglo bi ih se itekako iskoristiti za svakodnevna gostovanja na RTV HB iz studija Travnik, prije čega bi im suptilno bilo dano do znanja da svoje jadikovke usmjere na stanje u Sarajevu, a sasvim spontano bi, siguran sam, kritizirali i bošnjačku vlast u Travniku zbog komunalnog kaosa.

1. ožujka - objaviti osnutak Akademije dramskih umjetnosti (ADU) kao prve visokoškolske ustanove novog Sveučilišta u Travniku

1. travnja (1.IV.) - pobrinuti se da uspaničareni bošnjački mediji objave da se sprema projekt izgradnje gigantskog, 45 metara visokog, spomenika nobelovcu Ivi Andriću na brdu iznad Travnika kojeg će u čast hrvatsko-srpskih spona u pratnji Dragana Čovića i Milorada Dodika otvoriti Ivo Josipović i Boris Tadić.

S obzirom da SBŽ/KSB predstavlja glavnu bojišnicu u ratu iscrpljivanja između Hrvata i Bošnjaka, nakon što je odlukom Ustavnog suda o Mostarskom statutu taj grad pripao većini njegovih stanovnika - Hrvatima, pitanju stanja u SBŽ/KSB treba pristupiti integralno.

Dakle, u Bugojnu bi trebalo postupiti po Travničkom receptu:
1. siječnja - objaviti osnutak "Muzeja Banovine Hrvatske" u Bugojnu

1. veljače - objaviti osnutak "Memorijalno-dokumentacijskog središta hrvatskih žrtava rata Domovinskog rata u BiH" u Bugojnu

1. ožujka - objaviti da Bugojno postaje sjedište "Javnog poduzeća Šume Herceg-Bosne"

1. travnja (1.IV) - prepustiti mašti bošnjačkih medija kako će prikazati hrvatske planove za Bugojno Bošnjacima :zubati

Prednost dovođenja javnih institucija u središta tih gradova je osim njihova djelovanja kao stožernih ustanova i to što bi svaka od njih mogla istaknuti i(li) hrvatsku zastavu i(li) zastavu s korporativnim logom kojim bi dominirale crveno bijele kockice.

Uoči sljedećih lokalnih izbora u SBŽ/KSB trebalo bi adresirati i problem Donjeg Vakufa, iz kojeg se birači fiktivno prijavljuju u Jajcu, pa 3 mjeseca prije izbora obavijestiti javnost da je osnovana Hrvatska stranka prava - HSP "Dr. Safvet-beg Bašagić" sa sjedištem u Travniku, za vođe stranke na razini BiH postaviti par provjerenih Hrvata islamske vjeroispovijesti iz Livna i Ljubuškog, a u općini Donji Vakuf dovesti na listu HSP "Dr. Safvet-beg Bašagić" disidente neke od bošnjačkih stranaka i potrošiti 100 000 KM na obljepljivanje općine plakatima te na propagandu s lokalnih radio-postaja. Time bi Bošnjaci bili prisiljeni fiktivne glasače iz Jajca angažirati u domicilnoj općini - Donjem Vakufu, jer ne bi mogli znati kako će ovaj eksperiment završiti.

Imam prijedlog i za Fojnicu, no on bi uključivao lobiranje u vrhu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Npr., ako bi se postiglo premještanje redakcije Svjetla riječi s Dragom Bojićem i Ivanom Šarčevićem na čelu u Fojnicu, možda bi i oni u takvoj sredini gdje za razliku od Sarajeva postoji realna mogućnost za formiranje hrvatske općine mogli počeli djelovati u hrvatskom interesu. Novi Travnik se može ekonomski integrirati s Vitezom, a sa zdravim gospodarstvom u hrvatskim rukama sve drugo je lakše riješiti. Ostaje još pitanje kako „opremiti“ Uskoplje?

Nemam iluzija da bi Bošnjaci mogli postati Hrvati ili da bi Bugojno ili Travnik mogli kratkoročno ili srednjoročno postati hrvatski, ali kad bi se izveli predloženi prijedlozi mislim da bi to osokolilo Hrvate u SBŽ/KSB i donijelo određeni polet, a unijelo paniku u redove Bošnjaka, jer bi se težište borbe prenijelo na općine s bošnjačkom većinom, što bi donijelo predah Hrvatima Jajca, Viteza, Busovače i Kiseljaka, koji su evo ove 2010. godine u prvih 9 mjeseci demografski nadigrali Bošnjake u SBŽ/KSB. Sad bi trebali iskoristiti moment za propagandnu protuofenzivu. Sinergija svega toga bi mogla dovesti do toga da sami Bošnjaci predlože etnoteritorijalizaciju Federacije BiH.

Namjerno nisam spominjao ekonomiju u podcrtanim mjestima, jer za investitore s kapitalom postoje bolje sredine za oplođivanje njihovih sredstava - poput Viteza, Kreševa i Kiseljaka.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 19:11 

Kako god, Vitez mi se čini kao najbolja opcija. Nipošto ispuštati srednju bosnu.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 19:28 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Vitez.

Vrh

PostPostano: 12 pro 2010, 19:38 

Kresevo :) zato sto je jedina opcina sa 90% Hrvata

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 554 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Ceha, Micha, Patriota, Tomba17 i 93 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: