|
|
Stranica: 45/136.
|
[ 3386 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
novem
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 11 svi 2020, 16:35 |
|
|
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
novem
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 12 lip 2020, 12:59 |
|
|
_________________ - Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
Vrh |
|
|
kukac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 18 lip 2020, 21:04 |
|
|
Zanima me jeli zabilježen ijedan slučaj da je musliman bio u HVO-u u srednjoj bosni za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba? Čuo sam da je bilo par u hercegovini.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 18 lip 2020, 22:03 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2407 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
kukac je napisao/la: Zanima me jeli zabilježen ijedan slučaj da je musliman bio u HVO-u u srednjoj bosni za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba? Čuo sam da je bilo par u hercegovini. U Mostaru je bio od istaknutijih Juka Prazina, jebiga zna se kako je završio. Bilo ih je još ali dosta se i njih poštenih počistilo, kolateralna žrtva pogotovo nakon sranja na Podveležju i sjevernom logoru.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 18 lip 2020, 22:27 |
|
|
kukac je napisao/la: Zanima me jeli zabilježen ijedan slučaj da je musliman bio u HVO-u u srednjoj bosni za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba? Čuo sam da je bilo par u hercegovini. Bilo je.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 18 lip 2020, 23:32 |
|
|
novem je napisao/la: imas na forum.hr jednog debilnog ljevog moderatora na povjesnim temama dodji malo poljepit takvih stranica
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 18 lip 2020, 23:42 |
|
|
MB89 je napisao/la: DrMag je napisao/la: Nisi odgovorio na pitanje, zasto je HVO trebalo dva dana da ovlada Ahmicima, od cega su ginuli i stradali bojovnici, ako su u ahmicima bili samo nenaoruzani civili?
Kao prvo, nikad nisam cuo da su hvo imale ikakve gubitke u ahmicima. Ima li iobjektivni i neutralni izvor? Kao drugo, ako je bilo gubitaka kod Hvo to je najvjerovatnije zato sto su neki stanovnici bili naoruzani i branili se protiv agresora. Da vas ja pitam: jeli u redu likvidariti civile, zenu i djecu? Ako smo mi likvidirali zene i djecu zasto ste onda slike nase poklane djece predstavljali kao svoje???
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: HRVATSKO-MUSLIMANSKI SUKOB Postano: 19 lip 2020, 01:23 |
|
|
PCM je napisao/la: Iskreno , nek su ga roknuli , putem kojim je krenuo jednostavno nije ni moglo drugačije završiti ... U ratu nema popuštanja u takvim situacijama , samo nam je još falio međuhrvatski rat za muslimanski račun. Krivi izbor Blaž , lekcija naučena i za sve one koji bi "kruha preko pogače" ... Ako je bio mozak ko i prkacin onda razumijem franju. Prkacin i dan danas fali nobila sto je oslobodio blaskica za nula para
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: HRVATSKO-MUSLIMANSKI SUKOB Postano: 19 lip 2020, 01:38 |
|
|
PCM je napisao/la: Jest Tomislave, po "partizanski" bolje smaknut jednu glavu ako će to značiti izostanak međusobnog rata koji je onda mogao imati tragične posljedice za nas. Ja to prije nazivam pragmatizmom al dobro ako ti je draže , nek bude po partizanski ...
|
|
Vrh |
|
|
kukac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 19 lip 2020, 09:41 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: kukac je napisao/la: Zanima me jeli zabilježen ijedan slučaj da je musliman bio u HVO-u u srednjoj bosni za vrijeme muslimansko-hrvatskog sukoba? Čuo sam da je bilo par u hercegovini. Bilo je. Pitam jer sam u knjizi Charlesa Shradera Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj bosni naišo na podatak da je u borbi u "Gačicama HVO je izgubio jednog vojnika. Muslimani tri (uključujući jednog kojeg su sami ubili jer se nije htio boriti protiv svojih hrvatsih susjeda.)" str.157.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 19 lip 2020, 10:41 |
|
|
kukac je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Bilo je. Pitam jer sam u knjizi Charlesa Shradera Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj bosni naišo na podatak da je u borbi u "Gačicama HVO je izgubio jednog vojnika. Muslimani tri (uključujući jednog kojeg su sami ubili jer se nije htio boriti protiv svojih hrvatsih susjeda.)" str.157. Ovi su bili bojovnici u HVO. "Kolege". Jedan od njih mi je spasio glavu.
|
|
Vrh |
|
|
kukac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 19 lip 2020, 20:53 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: kukac je napisao/la: Pitam jer sam u knjizi Charlesa Shradera Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj bosni naišo na podatak da je u borbi u "Gačicama HVO je izgubio jednog vojnika. Muslimani tri (uključujući jednog kojeg su sami ubili jer se nije htio boriti protiv svojih hrvatsih susjeda.)" str.157.
Ovi su bili bojovnici u HVO. "Kolege". Jedan od njih mi je spasio glavu. Interesantno, hvala na informaciji. Što je bilo s njima iza rata, jesu odbačeni od strane ostalih Bošnjaka?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 19 lip 2020, 21:17 |
|
|
kukac je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ovi su bili bojovnici u HVO. "Kolege". Jedan od njih mi je spasio glavu. Interesantno, hvala na informaciji. Što je bilo s njima iza rata, jesu odbačeni od strane ostalih Bošnjaka? Koliko znam, većina je odselila na druge kontinente.
|
|
Vrh |
|
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 07 kol 2020, 18:44 |
|
|
Tko je bio bliži pobjedi u hrvatsko-muslimanskom sukobu uoči sklapanja Washingtonskog sporazuma? U Srednjoj Bosni? U Hercegovini? Općenito?
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 07 kol 2020, 20:20 |
|
|
Dutch01 je napisao/la: Tko je bio bliži pobjedi u hrvatsko-muslimanskom sukobu uoči sklapanja Washingtonskog sporazuma? U Srednjoj Bosni? U Hercegovini? Općenito? Pat-pozicija po meni. Naši su imali opremu i naoružanje, ali malo ljudi da pokriju cijelu liniju, a Muslimani su imali puno ljudi, ali im je ponestajalo svega.
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 12:48 |
|
|
Bila je pat pozicija, ali u dotadašnjem djelu rata su muslimani imali više uspjeha.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:07 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
divizija je napisao/la: Bila je pat pozicija, ali u dotadašnjem djelu rata su muslimani imali više uspjeha. Ne pričaj napamet kad pojma nemaš. Razlika na bojišnicama je bila ogromna, ovisno o lokaciji.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
saskia
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:20 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2407 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
Tu je bio čitav nered ali su bili planovi za spajanje sa središnjom Bosnom, zato kad su se radili tvigi i Bašino brdo to su bile pripreme za konačno spajanje. Nakon toga je potpisano primirje jer bi za spajanje nama trebala izravna pomoć HV-a radi ljudstva. Muslimani su bili puno brojniji.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:45 |
|
|
saskia je napisao/la: Tu je bio čitav nered ali su bili planovi za spajanje sa središnjom Bosnom, zato kad su se radili tvigi i Bašino brdo to su bile pripreme za konačno spajanje. Nakon toga je potpisano primirje jer bi za spajanje nama trebala izravna pomoć HV-a radi ljudstva. Muslimani su bili puno brojniji. gdje se mislilo probijati, kojim pravcem?
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:47 |
|
|
To je bilo nemoguće u tim uvjetima. Bobetko je pokrenuo ofenzivu za uzimanje Uskoplja i Tuđman je isti dan dobio telefonski poziv iz Washington-a da se to prekine. Amerikanci su uvijek znali da su muslimani kita od ovce i da sami nemaju nikakvu šansu. Poslije oslobađanja Hrvatske je postojala velika šansa da se Amerikanci ignoriraju ali tad se već čitav svijet umorio od tog rata.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:49 |
|
|
BBC je napisao/la: To je bilo nemoguće u tim uvjetima. Bobetko je pokrenuo ofenzivu za uzimanje Uskoplja i Tuđman je isti dan dobio telefonski poziv iz Washington-a da se to prekine. Amerikanci su uvijek znali da su muslimani kita od ovce i da sami nemaju nikakvu šansu. Poslije oslobađanja Hrvatske je postojala velika šansa da se Amerikanci ignoriraju ali tad se već čitav svijet umorio od tog rata. Nije mi to jasno, kad god je bila neka operacija koja se amerikancima nije svidjela naši se odmah javljaju, mogli su se malo praviti blesavi, puca linija, predsjednik spava i tako dalje...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:52 |
|
|
weasel je napisao/la: BBC je napisao/la: To je bilo nemoguće u tim uvjetima. Bobetko je pokrenuo ofenzivu za uzimanje Uskoplja i Tuđman je isti dan dobio telefonski poziv iz Washington-a da se to prekine. Amerikanci su uvijek znali da su muslimani kita od ovce i da sami nemaju nikakvu šansu. Poslije oslobađanja Hrvatske je postojala velika šansa da se Amerikanci ignoriraju ali tad se već čitav svijet umorio od tog rata. Nije mi to jasno, kad god je bila neka operacija koja se amerikancima nije svidjela naši se odmah javljaju, mogli su se malo praviti blesavi, puca linija, predsjednik spava i tako dalje... Ne možeš dok ti Srbi tuku artiljerijom jedini primitivni most koji spaja dva dijela Hrvatske na Jadranu. Kronologija tog rata je jako bitna za razumijevanje događanja na sasvim drugoj strani.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 13:57 |
|
|
BBC je napisao/la: weasel je napisao/la: Nije mi to jasno, kad god je bila neka operacija koja se amerikancima nije svidjela naši se odmah javljaju, mogli su se malo praviti blesavi, puca linija, predsjednik spava i tako dalje... Ne možeš dok ti Srbi tuku artiljerijom jedini primitivni most koji spaja dva dijela Hrvatske na Jadranu. Kronologija tog rata je jako bitna za razumijevanje događanja na sasvim drugoj strani. Jasno mi je da se nije moglo otvoreno u sukob protiv njih zato što su amerikanci bili protiv ali barem neka ograničena operacija gdje bi deblokirali srednju bosnu. Samo da se stvori koridor kako bi se dostavilo oružje, ljudstvo, lijekovi i izvukli ranjenici. Da smo dovukli još ljudi tamo i težeg naoružanja muje bi brzo odustali. Naši su u tom ratu bili i previše pošteni.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 14:04 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25747 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Zato je bilo u planu nešto drugo. Udar iz Kiseljaka prema Busovači. Početkom 1994 tamo je već bilo određenih kapaciteta za ako ništa onda bar jedan veoma konkretan i ozbiljan pokušaj. Čak su i Srbi nudili pomoć.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Hrvatsko-Muslimanski sukob Postano: 08 kol 2020, 14:05 |
|
|
Stalno su po noći letjeli HV helikopteri puni municije i vraćali se sa ranjenicima. Ponekad i sa dragovoljcima. Dragovoljci su bili već zauzeti na bojišnicama u HR a ovi normalno mobilizirani rutinski nisu imali volju sami se javljati da idu u to sranje.
Sve od HV vojske što je bilo u BiH je ostalo na artiljeriji, tenkovi, VBR-ovi i ostalo. Normalno nisu htjeli ići na bunkere, to je posao domaćih. Ako su uzimali bunkere to je bila zamjena. Evo mi ćemo uzeti vaše položaje gdje se ne puca i mirno je, vi idite tu i tu gdje je opasno. Njihov doprinos je prevelik da ne bude da nešto kritiziram. I to je bilo sasvim normalno i ljudsko ponašanje u opasnim uvjetima. Bar što se tiče mobiliziranog dijela ljudi.
Samo hoću reći, zamisli situaciju da je već tad HR bila oslobođena i brigada dragovoljaca iz "Tigrova" se pojavi u Bosni. Slika ti je mislim jasna što bi to značilo.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|