HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 vel 2025, 15:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 3554 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 143  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Demografska revitalizacija Hrvatske
PostPostano: 21 kol 2020, 10:17 

divizija je napisao/la:
Kaftanzoglio je napisao/la:

Vidi se da nisi puno putovao po svijetu, nego se informiraš na opskurnim portalima. Ove nove generacija na zapadu su daleko od materijalizma i luksuza, mladi Nizozemac ili Britanac se vozi na posao metroom, a ne kupuje mu ćaća bijesni auto da ubije sebe i prijatelje s njim kao u katoličkim zemljama.

Jednom sam nešto radio s Nizozemcima mlađe generacije, bilo mi je čak malo i neugodno s njima ići u restoran u Hrvatskoj jer su izgledali pomalo kao klošari.

A i u turizmu se vidi kako većina običnih zapadnjaka srednje klase osim ponekog starijeg Talijana ili Francuza nema smisla ni za luksuzne restorane, njima je svejedno hoće li jesti jastoge ili hrenovke i pomfrit.

Uglavnom, problem niskog nataliteta postoji, ali sigurno nije uzrok što se na zapadu svi kupaju u novcu.

Standard na zapadu je nikad viši, hedonizam također, putuje se ko nikada, aute se mijenja ko nikada, jede se van kuće ko nikada, naručuje se...

Sve statistike te demantiraju. Konzumerizam je do ibera.

Konzumerizam je zato što se stalno pojavljuju novi brandovi za sirotinju da bi se I sirotinja mogla nahraniti i obući i putovati. Jesu li u Zadru materijalisti oni koji su pojurili u Eurospin na otvaranje? Pa ja ne bi tamo čekao u redu usred ljeta da se sve dijeli za džabe.

A svi luksuzni dućani I brandovi bi mogli zatvoriti da nema bogataša iz tradicionalnih zemalja kao što su Rusi, Arapi i Kerum. Više Bentleya sam vidio u Bukureštu u 3 dana, nego u cijeloj zapadnoj Europi u 20 godina.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 10:24 

divizija je napisao/la:
OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
U RH to neće nikada biti slučaj. Vi u Holandiji ste si sami krivi.

Vraga neće, pobrinut će se HDZ za to.

Rekoh da sam bio više puta u Nizozemskoj i da su oni pozitivan primjer otvorenosti, imigracije, integracije, asimilacije ali da imaju i vlastitu djecu.

Ne znam otkud vam to o 50 % rođenih muslimana. Čim se makneš iz par velikih gradova u stranu, skoro čisti gradovi s Nizozemcima. Nisu oni kao Švabe.

Evo vam primjer, u Alkmaaru skoro da nisam vidio "druge" osim njih a pogledajte brojke:

https://ugeo.urbistat.com/AdminStat/en/ ... 23055752/4

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 10:27 

Džaba truda što si bio tamo, sve bi naučio o Holandiji da si bio doma i slušao Boru Čorbu i "Amsterdam"

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 10:30 

divizija je napisao/la:
U RH to neće nikada biti slučaj. Vi u Holandiji ste si sami krivi.

Ja sam ti lijepo pisao na političkim temama - učlani se u HDZ, pojedi malo g**ana i kroz par godina dođi na neku poziciju u stranci. Tako ćeš možda nešto i napraviti po ovom pitanju. Sve ostalo su šuplje priče. Btw, moram ovo dodati kao novu točku djelovanja - infiltracija glavnih političkih stranaka.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 10:34 

Inače su me iznenadili konzervativnošću nekom u mnogim stvarima. Njima jest mnogo toga dozvoljeno što nama nije, ali oni to ne koriste. Kao što je nama dozvoljen alkohol npr. a imamo sve manje i manje alkoholičara.

To što im je normalno da se dva muškarca žene ne znači da to svi rade, dapače, tek se pokaže koliko je ljudi zapravo malo sklono istom spolu.

Ili recimo famozni THC. Pa nije da 31 dan duvaju. Normalni ljudi skoro nikad.

I njima je ideal imati obitelj, djecu i osigurat im sve što treba za udoban i ugodan život.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 11:30 

ovako se poklapa krajina. :zubati

Iz Rima su se doselili u zaleđe Knina, u selo koje još nema vodu - i uživaju

U svom laboratoriju rade kozmetiku u kojoj je 13 certificiranih proizvoda, a koja dijeli ime s kćeri - Viktorijom

https://www.vecernji.hr/biznis/iz-rima- ... ju-1425499

sad će divizija reći da naseljavamo petu talijansku kolonu. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 11:36 

Ma gdje to od Knina, nekako meni to više vuče Obrovcu. Super lokacija, čak sam gledao nekretnine u Kaštel Žegarskom koji je pored. Obišao sam sve s to s biciklom. Mislim da će se upravo taj kraj pretvorit u naselja s vilama i s bazenima. Glupi hrvatski Srbi, što su oni prokockali i ostavili!

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 11:50 

Pa ona je Srpkinja iz tog sela kako sam shvatio iz teksta. To bi bio dobar put da se vraćaju hrvatske Srpkinje udane za strance iz trećih zemalja. Tada ni najvatreniji desničari ne bi bili protiv, a one znaju posao u tim selima, nisu kao neke gradske cure koje se čude bubama i zmijama.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 11:53 

Pa tko može imat išta protiv takvih ljudi? Još to smatrat i okupacijom Hrvatske. Sve ovakve Srbe bih sutra vratio. Graničarka zovem ali se boji. :D

Umjesto da rokne 3 vile s bazenom i renta on služi Švabi.

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 12:57 

Upozorenja: 3
https://www.zagorje-international.hr/in ... to-dijete/

Danijela Antončić iz Klanjca rodila osmo, a Gordana Petrinić iz Budinščine peto dijete

Vrh

PostPostano: 21 kol 2020, 16:28 

https://gradonacelnik.hr/10-najboljih/b ... ama-raste/

Nakon dugogodišnjeg trenda pada, ponovo raste broj djece u vrtićima i osnovnim školama

Privitak/ci:
Screenshot_38-1024x251.png
Screenshot_38-1024x251.png [ 195.35 KiB | Pogledano 2490 put/a. ]

Vrh

PostPostano: 22 kol 2020, 14:31 

http://generacija.hr/obitelj/broj-trudn ... ko-bozica/

Samo četiri tjedna nakon strogih epidemioloških mjera većina osječkih ginekologa ima dobre vijesti: broj trudnica u Osijeku proteklih je dana iznimno porastao.

Prvi je to za Glas Slavonije potvrdio dr. Mićo Rosso, vlasnik privatne Poliklinike Rosso.

“Ono što se ovih dana najviše uočava u našoj ginekološkoj ambulanti jako je mnogo pozitivnih testova na trudnoću. Riječ je o ženama koje su u trećem ili četvrtom tjednu trudnoće i dolaze na UZV procjenu trudnoće. Ono što mi je iznimno drago je i da su sve trudnoće pravilne, što je iznimno dobro. Zasigurno možemo reći da je posljednjih dana tri puta više trudnica negoli je uobičajeno i svi su jako sretni zbog tih trudnoća. Stoga možemo očekivati ‘baby boom‘’u prosincu, za Božić”, kaže dr. Rosso.

Isto je potvrdila i dr. Mandica Galović iz privatne ginekološke ordinacije Galović.

“O kolikom je porastu trudnoća riječ dovoljno govori to da mi dnevno otvaramo bar dvije nove trudničke knjižice. Trudnice su svih dobi, a zanimljivo je i da je mnogo trudnoća kod starijih žena i svi su oduševljeni svojim budućim prinovama. Da to nije pojava samo u ambulanti ili dvije, svjedoče mi i moje kolegice iz drugih ambulanti, koje potvrđuju istu situaciju. Stoga je uistinu ova epidemija rezultirala i nečim jako lijepim”, zaključuje dr. Galović.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 08:18 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Konzumerizam je zato što se stalno pojavljuju novi brandovi za sirotinju da bi se I sirotinja mogla nahraniti i obući i putovati. Jesu li u Zadru materijalisti oni koji su pojurili u Eurospin na otvaranje? Pa ja ne bi tamo čekao u redu usred ljeta da se sve dijeli za džabe.

A svi luksuzni dućani I brandovi bi mogli zatvoriti da nema bogataša iz tradicionalnih zemalja kao što su Rusi, Arapi i Kerum. Više Bentleya sam vidio u Bukureštu u 3 dana, nego u cijeloj zapadnoj Europi u 20 godina.

Opet ti kažem, statistike te demantiraju. Ljudi troše sve više, konzumiraju sve više roba i usluga. Putuju sve više, sve češće mijenjaju aute itd....U odnosu na prošle generacije troši se sve više.

Ja osobno u tome ne vidim ništa pogrešno, nek ljudi troše ako mogu, samo ti naglašavam da je to zapadnom čovjeku opsesija da "zgrne i da ima", a da stanovištvo kojemu je sustav vrijednosti usmjeren u tom smjeru nema budućnosti.

Ali ono što se meni čini, na podsvjesnoj razini zapadnjaci to i kuže i nije ih briga. To je populacija koja je odustala od biološke reprodukcije i samo ju interesira da može u miru zgrtat i trošit na ovom svijetu i imati što duži život u tu svrhu. Negdje u sebi oni i kuže da budućnost ne pripada njima itj. njihovim nepostojećim potomcima i pomireni su s time.

A i Hrvati sve više postaju takvi.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 08:21 

Ja sam ti lijepo pisao na političkim temama - učlani se u HDZ, pojedi malo g**ana i kroz par godina dođi na neku poziciju u stranci. Tako ćeš možda nešto i napraviti po ovom pitanju. Sve ostalo su šuplje priče. Btw, moram ovo dodati kao novu točku djelovanja - infiltracija glavnih političkih stranaka.

Moj način djelovanja bi bio suprotan materijalnim interesima članstva HDZa, i u tom smislu angažman da se tamo nešto mijenja je sulud, jer bi se zajednica pobrinula da smetača u ostvarivanju materijalnih probitaka članstva eliminira.

Zdrava jabuka među desetcima trulih ili otruli sama ili se odstrani.

Da skratim priču, od govana ne možeš pitu pravit.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 08:26 

Junuz Djipalo je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Rekoh da sam bio više puta u Nizozemskoj i da su oni pozitivan primjer otvorenosti, imigracije, integracije, asimilacije ali da imaju i vlastitu djecu.

Ne znam otkud vam to o 50 % rođenih muslimana. Čim se makneš iz par velikih gradova u stranu, skoro čisti gradovi s Nizozemcima. Nisu oni kao Švabe.

Evo vam primjer, u Alkmaaru skoro da nisam vidio "druge" osim njih a pogledajte brojke:

https://ugeo.urbistat.com/AdminStat/en/ ... 23055752/4

Ti si kronično ovisan o svojim dojmovima i nikako da shvatiš da tvoji dojmovi nisu mjerilo ničega.

Uzmi statistike pa čitaj. Udio etničkih Nizozemaca pada po 0.5% SVAKE GODINE. Oni su gori od Švaba u svakom pogledu.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 11:01 

Ovako izgledaju demografsko kulturni trendovi i meduosnosi
slika

Dakle postoji meduodnos izmedu genetike i okoline tako da okolina utice na genetiku i genetika na okolinu. Ovu populaciju koja se zove konzervativni kolektivisti mozete komotno zamisliti i kao neku manjinu.

Mi smo negdi na po puta recimo ove silazne krivulje ja bi reka. Razlog zasto kod Bosnjaka je tako brutalan i brz pad nataliteta je jer su navikli da je okolina ta koja forsira natalitet tj taj visoki natalitet je vecim udjelom bio zbog okoline i sad kako se okolnosti minjaju tako natalitet brutalno pada. Dakle netko tko uopce po svojoj genetskoj sklonosti nebi bio 'konzervativni kolektivist' bio je prisiljen od okoline da radi masu dice, sad vise nije. Da napomenemo konzervativni kolektivisti su skupina koja ukljucuje relativno ekstrovertirane, susretljive, nisko neuroticne i samopozrtvovne ljude koji su mnogo spremniji sricu nac u drugim ljudima, pogotovo dici i zajednici te su skloniji da sve daju za njih ukljucujuci i u doba rata.

U jednom trenutku ce doci do konsolidacije ovih ljudi koji se UNATOC okolini ponasaju svejedno na konzervativni i kolektivisticki nacin te ce oni majorizirati ostale i nametnuti svoj nacin zivota svima. Primjer su ultra konzervativne grupe u RH ljudi koji kao pojedinci nebi pobacili no to im nije dovoljno (kolektivisti) vec zele to nametnuti svima. Oni, ako uspiju ce zapravo osigurati vecu zastupljenost ovih drugih u iducim generacijama, protiv njihovoj volji mozemo rec. Naravno postoje prirodni balansirajuci mehanizmi kako i za jedne tako i za druge AKO ne dode strano stanovnistvo koje minja skroz drustvenu signalizaciju i prirodni smjer stvari.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 14:39 

Ovo bi moglo bit zanimljivo svakome ko zeli razumit taj bioloski aspekt ljudske kulture, drustva i civilizacije.

Vrh

PostPostano: 23 kol 2020, 20:51 

Velebit je napisao/la:
Ovako izgledaju demografsko kulturni trendovi i meduosnosi
slika

Dakle postoji meduodnos izmedu genetike i okoline tako da okolina utice na genetiku i genetika na okolinu. Ovu populaciju koja se zove konzervativni kolektivisti mozete komotno zamisliti i kao neku manjinu.

Mi smo negdi na po puta recimo ove silazne krivulje ja bi reka. Razlog zasto kod Bosnjaka je tako brutalan i brz pad nataliteta je jer su navikli da je okolina ta koja forsira natalitet tj taj visoki natalitet je vecim udjelom bio zbog okoline i sad kako se okolnosti minjaju tako natalitet brutalno pada. Dakle netko tko uopce po svojoj genetskoj sklonosti nebi bio 'konzervativni kolektivist' bio je prisiljen od okoline da radi masu dice, sad vise nije. Da napomenemo konzervativni kolektivisti su skupina koja ukljucuje relativno ekstrovertirane, susretljive, nisko neuroticne i samopozrtvovne ljude koji su mnogo spremniji sricu nac u drugim ljudima, pogotovo dici i zajednici te su skloniji da sve daju za njih ukljucujuci i u doba rata.

U jednom trenutku ce doci do konsolidacije ovih ljudi koji se UNATOC okolini ponasaju svejedno na konzervativni i kolektivisticki nacin te ce oni majorizirati ostale i nametnuti svoj nacin zivota svima. Primjer su ultra konzervativne grupe u RH ljudi koji kao pojedinci nebi pobacili no to im nije dovoljno (kolektivisti) vec zele to nametnuti svima. Oni, ako uspiju ce zapravo osigurati vecu zastupljenost ovih drugih u iducim generacijama, protiv njihovoj volji mozemo rec. Naravno postoje prirodni balansirajuci mehanizmi kako i za jedne tako i za druge AKO ne dode strano stanovnistvo koje minja skroz drustvenu signalizaciju i prirodni smjer stvari.

Zato je imigracija važna, imigracija služi da hednostima i izumirućim liberalima održava udio unošenjem stranog faktora, kako se društvo ne bi pomaklo udesno, ili kako oni kažu "vratilo unazad".

No postoji i drugi problem. Kod nas konzervativci, tradicionalisti i vjernici nisu dovoljno segregirani. Time dolaze pod utjecaj mainstreama, posebno mladi i djeca. Time se javlja opasnost da usprkos dobroj genetici, zbog lošeg utjecaja okoline (jer okolina nije samo obitelj) dođe do kvarenja zdravog dijela populacije. Zato je ljevica i opsjednuta kontrolom nad kulturom, medijima i obrazovanjem, jer teži pranju mozga djece konzervativaca.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2020, 23:08 

https://gradonacelnik.hr/vijesti/kopriv ... skog-doma/

Koprivnica: U godinu dana pozitivan trend prirodnog prirasta – prireza nema, ulaže se u obrazovanje, nagrađuju najbolji učenici, dijele stipendije, a uskoro počinje i gradnja Studenskog doma

S trendom bržeg rasta rođenih nego umrlih, ukupno 37 više rođenih nego umrlih Grad Koprivnica se je svrstao u top deset gradova po trendu pozitivnog prirodnog prirasta na godišnjoj razini, 2019. godina u odnosu na 2018. Grad je to bez prireza, više od polovice proračuna lani je bilo usmjereno na dobrobit djece, sufinancira se smještaj djece u vrtiću, produljuje se radno vrijeme vrtića, povećava broj obrta za čuvanje djece, sufinancira sportske škole, nabavu radnih bilježnica, najbolje učenike nagrađuje, dodjeljuje stipendije… Uskoro počinje gradnja studentskog doma u sklopu Sveučilišta Sjever.

Grad Koprivnica je jedan od rijetkih gradova u RH koji nema prirez što direktno utječe na kvalitetu života građana. U Gradu Koprivnici Proračun Upravnog odjela za društvene djelatnosti u 2019. godini iznosio 81.725.697,00 kuna od kojeg iznosa 63% proračuna je samo usmjereno za dobrobit djece.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2020, 07:17 

I imaju cigojnera. Budućnost su nam. Hrvate se srećom. :D

Vrh

PostPostano: 25 kol 2020, 11:36 

Jedno instant pitanje: koliko će dugo još Srbi biti najbrojnija nacionalna manjina u HR? Hoće li im Romi preuzeti prvo mjesto oko 2050?

Vrh

PostPostano: 25 kol 2020, 12:35 

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/ ... la-1040231

‘Odgojili smo se na Cetini, a tako će i naša djeca!‘: u Blatu se u zadnjih deset godina događa ‘baby boom‘, napunili se i vrtić i škola

U zadnjih desetak godina bilježe pozitivan prirodni prirast, pa od četiristotinjak tamošnjih stanovnika, statistika kaže, svako je četvrto dijete.
Ne žale se, kao što je to običaj kod Hrvata, vole svoje mjesto i ne žele ga napustiti ni po koju cijenu. Kažu, odgojili su se na Cetini, a tako će i njihova djeca, a nadaju se i djeca njihove djece.

- Živjeti u Blatu nije samo egzistencijalna potreba već i privilegij. Ovo stapanje mosorskog dolita i rijeke Cetine rađa prekrasnom prirodom i idealnim životnim uvjetima. Osim toga, izgradnjom "Dalmatine" približili smo se i većim gradskim centrima. Imamo i školu, iako samo za prva četiri razreda, a tu je i vrtić i malonogometno igralište, jednostavno nas je krenulo. Stotinjak djece u tridesetak mladih obitelji čija je prosječna dob trideset pet godina, podatak je koji govori sam za sebe

Od svih prednosti, zajedništvo je ono najbitnije. Ljeti dane upotpunjavaju kupanjem, raftingom i gradelavanjem uz Cetinu, a za zimu kažu da im je nekako ugodnije oko srca nego što im je to za vrućih ljetnih mjeseci. Umjesto romantičnih ljetnih okupljaju na rijeci, dane provode oko komina. Svaki vikend kod drugoga.

Ni naše selo nisu zaobišli globalni modernizacijski procesi. Stoga je živjeti u Blatu u neku ruku bolje nego u Splitu ili Omišu. Ovdje imate ono što oni nemaju, a žude za tim. To su prvenstveno mir, tišina i nedirnuta priroda. Nama se nije problem zaletit do splitske Rive, obići koji trgovački centar i opet natrag.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2020, 17:16 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Jedno instant pitanje: koliko će dugo još Srbi biti najbrojnija nacionalna manjina u HR? Hoće li im Romi preuzeti prvo mjesto oko 2050?

Ovisi o migracijama, ako se nastave trendovi zadnjih par godina, ostati će trajno. Ako ne, Romi ih za par desetljeća stižu.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2020, 20:35 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:

To je tesko procijenit jer je broj Roma prenizak na poposoma jer ugl zive u neformalnim naseljima. U zadnjih par godina se navalilo s popisivanjem Roma pa ispada da ih je vise nego smo pretpostavljali. S druge strane Srba je previse upisano jer ogroman broj njih nije u RH vec je ili u Srbiji ili na zapadu a prosjek Srpskog stankvnistva u Hrvatskoj je oko 60 god. To znaci da ce prirodno masivno opast broj Srba tj njihovih umirovljenika za 20 godina. Mladi pak imaju visoku sansu da odsele ili udu u mjesani brak pa se pohrvate. Recimo stopa mjesanih brakova kod Hrvata u Srbiji je oko 30% vjerojatno je slicno i vamo.

Romi su vec presli Srbe po broju rodenih nekih 600 na 500 i to je pola toga u Medimurju di su 30% novorodenih a 20% odraslih. Takoder je stvar sta su nedavno i Francuska i Italija uradile pogrom Roma i vratile ih na Balkan.

Reka bi da ce vec za 15 godina Srbi bit nevidljivi i zaboravljeni. Srbija sustize polako ali sigurno RH s placama pa ce i Hrvatska, pogotovo ako Srbija ude u EU postat neusporedivo manje odrediste Srba. Trenutno zadnje 2 godine Hrvatska dobije 5000 srba iz srbije, kojih 1000 iz bih dok se odseli 3500 a umre isto toliko... ugl Srbi vise nisu vitalni. Imaju natalitet 1.2 dok je Romski 4... iduci su 'ostali' s 3.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2020, 20:53 

Neće ni romima ostati natalitet na 3.8 dovijeka padat će to s vremenom. Treba ih sve natrpati u socijalne stanove i integrirati ih da se barem ponasaju kao dio zajednice. To ce im ujedino i sniziti natalitet. Takoder bi trebali uvesti pravilo da nema socijale ako se odbije ponudeni posao na birou.
Za 10 godina bi svi ispalili van na zapad gdje je lakse sisati drzavu.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3554 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 143  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: