|
|
Stranica: 44/49.
|
[ 1218 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 05:59 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ako neko sebe ne shvata ozbiljno, onda sam to ja, ne izmišljaj gluposti. Ja se non stop sprdam na svoj račun, što npr tebi kao kompleksašu nikad ne bi moglo da padne na pamet. Svejedno, nebitno za to, kada neki totalni anonimac mrtav ozbiljan "predlaže" neka politička i državnička rešenja, poteze ili strategije, to je meni nadrealno komično koliko su ljudi, pa ne bih to nazvao ni pretencioznošću, nego čistim ludilom i sumanutim ponašanjem. Sesice, ti si izazvao bol u stomacnim misicima od smeha kod velikog broja forumasa, sve zbog duhovite sprdnje na svoj racun...  Naravno, lupetas kao i obicno. Ako mrtav ozbiljan i samouveren pises da je nekim ovladalo custo ludilo ili kompleksi, onda sebe dozivljavas kao psihijatra, a to je prilicno ozbiljno shvatanje samog sebe. Pokusavas da dajes lekcije iz ponasanja, iz logike i sl. Znaci da sebe dozivljavas kao nekog profesora. I to je preozbiljno. Ali ne moras da prekidas s tim, ionako smo svi shvatili da si preispoljna budala i navikli se na takvog tebe, pa se vise niko ne cese zbog tvojih gluposti.  Davanje svog mišljenja o određenoj osobi na osnovu pisanja te određene osobe i mrtvo ozbiljno nuđenje međudržavnog saveza, kao da je neko predsednik koji priča sa drugim predsednikom su dve malo različite stvari, ne bi li se složio? Ne možeš da jednačiš moje ocene određene osobe, koje su moja privatna mišljenja sa takvim ponašanjem, jel tako da ne možeš?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 06:10 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Sesice, ti si izazvao bol u stomacnim misicima od smeha kod velikog broja forumasa, sve zbog duhovite sprdnje na svoj racun...  Naravno, lupetas kao i obicno. Ako mrtav ozbiljan i samouveren pises da je nekim ovladalo custo ludilo ili kompleksi, onda sebe dozivljavas kao psihijatra, a to je prilicno ozbiljno shvatanje samog sebe. Pokusavas da dajes lekcije iz ponasanja, iz logike i sl. Znaci da sebe dozivljavas kao nekog profesora. I to je preozbiljno. Ali ne moras da prekidas s tim, ionako smo svi shvatili da si preispoljna budala i navikli se na takvog tebe, pa se vise niko ne cese zbog tvojih gluposti.  Davanje svog mišljenja o određenoj osobi na osnovu pisanja te određene osobe i mrtvo ozbiljno nuđenje međudržavnog saveza, kao da je neko predsednik koji priča sa drugim predsednikom su dve malo različite stvari, ne bi li se složio? Ne možeš da jednačiš moje ocene određene osobe, koje su moja privatna mišljenja sa takvim ponašanjem, jel tako da ne možeš? Pa kad ti dajes svoje misljenje o nekoj osobi, ti sebe smatras pozvanim da to cinis, sto znaci da sebe shvatas ozbiljno. Sto dalje znaci da nije tacno ovo sto si o sebi rekao: Ako neko sebe ne shvata ozbiljno, onda sam to ja. Vec sam ti to objasnio ovim recima: Ako mrtav ozbiljan i samouveren pises da je nekim ovladalo custo ludilo ili kompleksi, onda sebe dozivljavas kao psihijatra, a to je prilicno ozbiljno shvatanje samog sebe. Pokusavas da dajes lekcije iz ponasanja, iz logike i sl. Znaci da sebe dozivljavas kao nekog profesora. I to je preozbiljno. Da li je to isto ili ne kad se neko ponasa kao predsednik ili ministar na forumu, to nije bitno. Bitno je da si ti pogresio kad si rekao da sebe ne dozivljavas ozbiljno, a ja sam ti zineo dokaze da je to daleko od istine. 
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 06:46 |
|
|
|
Ne, ja samo govorim svoje privatno mišljenje. Što i jeste svrha foruma, da ljudi pričaju u svoje ime i govore ono šta oni misle, bilo to tačno ili ne. Ogromna je razlika između toga i glumljenja državnika i obraćanja i predlaganja stvari celim narodima sa umišljajem da to rade u ime svog naroda. U tome je razlika. A ono što ja radim se nimalo ne razlikuje od tvojih postova o meni npr. Jedina razlika između tebe i mene je što se ja neretko zajebavam na svoj račun, dok se ti neretko hvališ, i to debelo. A mene bi bilo sramota da sam sebe hvalim i zato nikad to ne radim. Zato kažem da sebe ne shvatam ozbiljno. A zbog čega je takva razlika, da ti imaš potrebu da non stop sebe hvališ, a ja ne, ajde neću da budem psihijatar i ostaviću tebi da zaključiš.
Znači to što ti i ja radimo, iako na vrlo različit način, i ovo što ovaj "predsednik" radi su vrlo različite stvari i nemoj da se praviš blesav da to ne shvataš.
I dobio sam upozorenje za prošli post. Nadam se da Kvačica neće da mi udari još jedan samo zato što odgovaram na tvoj post koji je takođe oftopik.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 07:34 |
|
|
|
Eto odgovorio si. Možemo li sad nazad na temu, Dodik se osjeća zapostavljen.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1667 of 2558 - 65.17%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 09:36 |
|
|
weasel je napisao/la: Tko je uopće sve s Srpske strane za suradnju s Hrvatima a tko ne? Većina. Ko i u Hrvatskoj. I HDZ je skonato da ne gube glasove zbog dugogodišnje saradnje sa Pupovcem. Naprotiv. Sad će im saradnja sa Dodikom donijeti još glasova. Ako im ne otme Milanović.  Sa druge strane, ko se lizao sa Muslimanima redovno je gubio izbore. I u HR i u HB a bogami i u RS. I Muslimani kad sarađuju sa Muslimanima gube izbore. 
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
tucepi
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 10:17 |
|
|
|
Malo offtopic, nakon 2000te, dio općine Drvar je pripojen Bihaću, nasilno. Stipe Mesić je potpisao da se to pripaja USK, baš je on odlučio.. Zanimljivo je bilo da pretsjednik susjedne republike odlučuje o podjeli BIH.
Pokušavam naći o tome na internetu al nema ništa, 2001 godina, prestaro za internet,, To bi potvrdilo ovlasti HR o mješanju u BiH..
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 12:29 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Pazi ovog kralja, ko je sa srpske strane za saradnju? Dečko, ovo je forum, mesto gde anonimni ljudi prekraćuju vreme i ubijaju dosadu, nije sastanak ministara inostranih poslova ili predsednika vlada. Ja i dalje ne mogu da verujem koliko neki ljudi forum, a i same sebe, shvataju toliko ozbiljno. Ti si baš ne možeš pomoći nego obožavaš pametovati ljudima, toliko si inteligentan da nisi shvatio najednostavnije pitanje koje glasi tko je od Srba spreman na suradnju s Hrvatima, očito je da nisu svi a ja ne poznam vašu politiku tako dobro. Vidiš kako je @novovrijeme odmah svatio pitanje. Odsad te zovem vegeta pa ti shvati zašto...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 12:33 |
|
|
Nbgd88 je napisao/la: Ništa od saradnje dok Velimir Bujanec Bujica ne napravi emisiju sa Miloradom Dodikom, a Milomir Marić sa Zlatkom Hasanbegovićem. Zamislite te razgovore. Kako nema suradnje, pa dodrinaši i velikosrbi se brzo dogovoriše oko duela Šešej, Prkačin, štoviše ne znaš tko više čeka taj dvoboj. Bujanec i Marić ne spavaju danima od uzbuđenja. Vidiš da se može samo treba imati volje. Uostalom nije tako Buja loš pa zvao je vojvodu u svoju emisiju, telefonski doduše.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 14:18 |
|
|
weasel je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Pazi ovog kralja, ko je sa srpske strane za saradnju? Dečko, ovo je forum, mesto gde anonimni ljudi prekraćuju vreme i ubijaju dosadu, nije sastanak ministara inostranih poslova ili predsednika vlada. Ja i dalje ne mogu da verujem koliko neki ljudi forum, a i same sebe, shvataju toliko ozbiljno. Ti si baš ne možeš pomoći nego obožavaš pametovati ljudima, toliko si inteligentan da nisi shvatio najednostavnije pitanje koje glasi tko je od Srba spreman na suradnju s Hrvatima, očito je da nisu svi a ja ne poznam vašu politiku tako dobro. Vidiš kako je @novovrijeme odmah svatio pitanje. Odsad te zovem vegeta pa ti shvati zašto... Ti smatraš da je u bilo kom smislu relevantno ko je od Srba koji pišu na ovom forumu (a ima ih dvocifren broj od sedam i kusur miliona Srba ovde) za tu ideju!? Aj razmisli malo koga si pitao? Srbe kao narod, ili desetak Srba koji pišu ovde i razmisli koliko je odgovor na tvoje pitanje reprezetativan u vezi mišljenja Srba kao naroda. Mi smo ovde individualne ličnosti i govorimo u svoje ime i samo svoje lično mišljenje. Zato ti i kažem da ti je pitanje više nego kretensko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
1986
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 15:14 |
|
|
tucepi je napisao/la: Malo offtopic, nakon 2000te, dio općine Drvar je pripojen Bihaću, nasilno. Stipe Mesić je potpisao da se to pripaja USK, baš je on odlučio.. Zanimljivo je bilo da pretsjednik susjedne republike odlučuje o podjeli BIH.
Pokušavam naći o tome na internetu al nema ništa, 2001 godina, prestaro za internet,, To bi potvrdilo ovlasti HR o mješanju u BiH.. Volio bih i ja više znati, znam samo da je mjenjano za dio Maglaja koji je pripojen Žepču.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 15:50 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: weasel je napisao/la: Ti si baš ne možeš pomoći nego obožavaš pametovati ljudima, toliko si inteligentan da nisi shvatio najednostavnije pitanje koje glasi tko je od Srba spreman na suradnju s Hrvatima, očito je da nisu svi a ja ne poznam vašu politiku tako dobro.
Vidiš kako je @novovrijeme odmah svatio pitanje.
Odsad te zovem vegeta pa ti shvati zašto...
Ti smatraš da je u bilo kom smislu relevantno ko je od Srba koji pišu na ovom forumu (a ima ih dvocifren broj od sedam i kusur miliona Srba ovde) za tu ideju!? Aj razmisli malo koga si pitao? Srbe kao narod, ili desetak Srba koji pišu ovde i razmisli koliko je odgovor na tvoje pitanje reprezetativan u vezi mišljenja Srba kao naroda. Mi smo ovde individualne ličnosti i govorimo u svoje ime i samo svoje lično mišljenje. Zato ti i kažem da ti je pitanje više nego kretensko. O čemu ti pričaš? Mene je zanimalo tko iz srpske politike podržava ovo što se sad događa, ping pong Čović Dodik a sad i Zoki i Plenki. Imate vi hrpu stranaka osim ovih na vlasti u ćetnitetu i u Srbiji. Ti zbilja misliš da ja to sve pratim pa da znam tko šta misli. Valjda od vas 10 Srba može nastati konsenzus o tome koja je stranka kojeg stava. A ti ga zakompliciao i sad tu pišeš litanije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 16:30 |
|
|
|
Ako si mislio na Srbiju, BiH ovde uopšte nije tema, niti iko zna šta se tamo dešava. Znaju samo da postoji RS, da je to naše, da to ne damo i to je sve. O nekakvoj saradnji nekog sa nekim 99% ljudi blage veze nema niti ih uopšte interesuje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 17:56 |
|
|
|
Trpanje Muslimana by Stevandić i Cvitanović Nevjerovatna je količina mržnje kod islamiziranih komšija. Zlo, izvorno zlo. Tačno se izdaleka vidi da pripadaju nekoj drugoj primitivnoj civilizaciji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 18:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
SDA: Citat: čudi šutnja predstavnika međunarodne zajednice i tolerisanje ovakvog ucjenjivačkog odnosa HDZ
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
108 Brigada
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 18:50 |
|
Pridružen/a: 22 ruj 2020, 01:19 Postovi: 54 Lokacija: Hrvatska Republika Herceg Bosna
|
Robbie MO je napisao/la: SDA: Citat: čudi šutnja predstavnika međunarodne zajednice i tolerisanje ovakvog ucjenjivačkog odnosa HDZ Iz te izjave se doslovce cuje njihova panika sad kad je MZ popustila. Zato treba pojacat pritisak na njih i samo saburat. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 18:58 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: SDA: Citat: čudi šutnja predstavnika međunarodne zajednice i tolerisanje ovakvog ucjenjivačkog odnosa HDZ Jel HDZ krši neki zakon? Oko čega im treba asistencija učiiteljice, ako te ne mrzi da mi ukratko objasniš. Inače, ja iako nemam pojma o čemu se konkretno radi, iz ove izjave čitam vrišteću paniku.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 19:09 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64476 Lokacija: DAZP HQ
|
novovrijeme je napisao/la:
Trpanje Muslimana by Stevandić i Cvitanović Nevjerovatna je količina mržnje kod islamiziranih komšija. Zlo, izvorno zlo. Tačno se izdaleka vidi da pripadaju nekoj drugoj primitivnoj civilizaciji.
Ala gušta ovo gledati, kakvo kukanje i kukumakanje iz studija i kakva šamarelica iz Mostara i Banja Luke.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 19:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: SDA:
Jel HDZ krši neki zakon? Oko čega im treba asistencija učiiteljice, ako te ne mrzi da mi ukratko objasniš. Inače, ja iako nemam pojma o čemu se konkretno radi, iz ove izjave čitam vrišteću paniku. Proslo je 2 godine od izbora i HDZ odbija da se uspostavi nova vlada Federacije bez izmjena Izbornog zakona.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 19:49 |
|
|
|
I šta vaši supružnici hoće? Da vas Amerikanci našamaraju da prihvatite sve njihove zahteve? Ja bih na vašem mestu namerno postavljao njima neprihvatljiva rešenja, da se polako navikavaju da može da se živi i bez formiranja vlade FBiH. Bukvalno namerno sabotirajte formiranje vlade, ako vas niko od velikih sila ne cima, jebite ih u zdrav mozak dok ne polude, realno ste u sjajnoj poziciji da im jebete sve po spisku, postavitte uslov da vam se vrate sve nadležnosti koje vam je VP oduzeo, pa nek Muslimani to odbijaju sto godina. Jebote, ja nisam ni znao za ovo, pa ovo je fenomenalna pozicija u kojoj se nalazite, ako Čović napravi bilo kakav ustupak i "kompromis", realno zaslužuje metak. Pa ova trenutna tehnička vlada ima realan potencijal da bude poslednja vlada FBiH. Jebote, ladno nisam ni znao u kojem sranju od situacije su Mualimani. Sada je najbitnije od svega da nigde ne žurite, što sporije, to bolje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 19:55 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Jel HDZ krši neki zakon? Oko čega im treba asistencija učiiteljice, ako te ne mrzi da mi ukratko objasniš. Inače, ja iako nemam pojma o čemu se konkretno radi, iz ove izjave čitam vrišteću paniku.
Proslo je 2 godine od izbora i HDZ odbija da se uspostavi nova vlada Federacije bez izmjena Izbornog zakona. Muslimani su već ostali bez 2 ministra u Vladi FBiH. Jedan umro, drugi postao ambasador http://fbihvlada.gov.ba/bosanski/ministarstva/Mogli bi Muslimani postati manjina u tehničkoj Vladi FBiH 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 20:07 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39466 Lokacija: Gl. grad regije
|
Robbie MO je napisao/la: SDA: Citat: čudi šutnja predstavnika međunarodne zajednice i tolerisanje ovakvog ucjenjivačkog odnosa HDZ Još nisu skužili da su pod sankcijama.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divizija
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 20:28 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: I šta vaši supružnici hoće? Da vas Amerikanci našamaraju da prihvatite sve njihove zahteve? Ja bih na vašem mestu namerno postavljao njima neprihvatljiva rešenja, da se polako navikavaju da može da se živi i bez formiranja vlade FBiH. Bukvalno namerno sabotirajte formiranje vlade, ako vas niko od velikih sila ne cima, jebite ih u zdrav mozak dok ne polude, realno ste u sjajnoj poziciji da im jebete sve po spisku, postavitte uslov da vam se vrate sve nadležnosti koje vam je VP oduzeo, pa nek Muslimani to odbijaju sto godina. Jebote, ja nisam ni znao za ovo, pa ovo je fenomenalna pozicija u kojoj se nalazite, ako Čović napravi bilo kakav ustupak i "kompromis", realno zaslužuje metak. Pa ova trenutna tehnička vlada ima realan potencijal da bude poslednja vlada FBiH. Jebote, ladno nisam ni znao u kojem sranju od situacije su Mualimani. Sada je najbitnije od svega da nigde ne žurite, što sporije, to bolje. Oni su sve karte bacili na to da za dvije godine izaberu 6 Hrvata protuustavno i onda sami imenuju vladu FBIH. Zato će se morati ići u drastičnije mjere, blokadu proračuna, blokadu izbora.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bobanovski
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 20:33 |
|
|
novovrijeme je napisao/la:
Trpanje brutalno ali doša sam do pola i povraća mi se, smeta im "tzv bosanski" u Srpskoj a u Jajcu bi ukidali hrvatski plan i program kao i diljem Federacije. Također spominju i povratak a ne smeta im kako u Srpskoj imaju svoje predstavnike dok sve Srbe osim ove iz DGG-a biraju Muslimani kao i Ostale. 40 000 Roma a nemaju svog predstavnika
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 20:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64476 Lokacija: DAZP HQ
|
Citat: Predsjedništvo HNS zaključilo je kako je stav bošnjačke politike nedopustiv i da ovakvo kontinuirano ponašanje samo po sebi nameće i otvara rasprave unutar legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, kako zaštititi konstitutivnost i položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.
Također, naglašeno je, kako će stranke HNS-a pronaći rješenje za poštivanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja u skladu s Ustavom BiH i odlukama Ustavnog suda BiH na svim razinama u BiH. Temelj svih daljnjih političkih aktivnosti predstavlja sporazum potpisan u Mostaru kojim su se potpisnici, uz nazočnost predstavnika međunarodne zajednice, obvezali dogovoriti i implementirati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Na sjednici je također istaknuto kako je stav legitimnih predstavnika hrvatskog naroda već odavno jasan po svim pitanjima izmjena Izbornog zakona BiH kao i konstitutivnosti, tog temeljnog principa na kojem je izgrađena BiH.
Govoreći o pregovorima, Čović je rekao kako je svima poznato što je potpisano i kako ovaj put namjere SDA neće proći.
-Model ponašanja Izetbegovića i svih onih koji misle kao on ovaj put neće proći – poručio je Čović. Bakir ko i ćaća mu Alija misli da do sudnjeg dana može potpisivati sporazume pa se povlačiti. Citat: SILAJDŽIĆEVO PROROČANSTVO Komšić je napokon uspio do kraja Hrvatima ogaditi BiH, vrijeme je za Herceg Bosnu Oživljavanje Herceg Bosne bit će za građane BiH hrvatske nacionalnosti jedino racionalno rješenje. Herceg Bosna je već jednom spasila biološki opstanak Hrvata na ovim prostorima, ali i državu BiH. Izgleda da će se povijest morati ponoviti. https://www.dnevnik.ba/kolumne/silajdzi ... vrijeme-jeSve će to Rafale pozlatiti.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Nbgd88
|
Naslov: Re: Dodik sutra u Zagrebu Postano: 22 ruj 2020, 21:13 |
|
|
Citat: Građani FBiH taoci HDZ-a: Zbog politike Dragana Čovića entitet i dva kantona dvije godine bez nove vlasti
Predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću ponestaje argumenata kojim bi opravdao činjenicu da već gotovo dvije godine kao taoce drži sve građane Federacije BiH.
Ta stranka, podsjećanja radi, ne dozvoljava implementaciju rezultata Općih izbora održanih 2018. godine, odnosno formiranje federalne izvršne vlasti, a taj proces uvjetuje usvajanjem izmjena Izbornog zakona na HDZ-u BiH prihvatljiv način.
Nakon sjednice Predsjedništva nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS) koja je održana u ponedjeljak, Čović je ponovio stav da bez izmjena Izbornog zakona nema nove Vlade FBiH, a podređivanje interesa svih građana FBiH potrebama HDZ-a BiH pravdao je i situacijom u vladama pojedinih kantona.
- Vidjeli ste kako prolazi Vlada Kantona Sarajevo i neke druge vlade u tim igrama neke tobožnje parlamentarne većine s kojom bismo mi trebali praviti novu Federalnu vladu – izjavio je Čović.
Vlada Kantona Sarajevo je, podsjećanja radi, formirana već u decembru 2018. godine, a zatim je smijenjena godinu kasnije. Promjene parlamentarnih većina svojstvene su svim demokratski uređenim društvima, pa smjene ili rekonstrukcije vlada nisu presedan već gotovo ustaljena praksa.
Ono što nije ustaljena praksa je neimplementiranje izbornih rezultata, odnosno neformiranje vlasti, što se ne odnosi samo na federalni nivo. Za razliku od Kantona Sarajevo i nekih drugih kantona na koje Čović aludira, vlast još nije formirana u Kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Zajednička je ovim kantonima činjenica da u njima dominantnu političku ulogu ima upravo HDZBiH.
Ukoliko su sve kantonalne vlade formirane, osim onih u kojima "se pita" HDZBiH, te ukoliko sve političke opcije kojima su glasači dali povjerenje da formiraju vlast teže ka finalizaciji tog procesa, osim HDZ-a BiH, nije baš zahtjevan poduhvat identificirati remetilački faktor u FBiH.
Ističe Čović da su sporazumom kojeg je u Mostaru potpisao sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem dogovorene izmjene Izbornog zakona kako bi se "riješilo pitanje legitimnog predstavljanja", što je samo parcijalna informacija o potpisanim političkim načelima. Nimalo suptilno Čović propušta podsjetiti da je istim sporazumom dogovorena i provedba svih presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, čemu HDZBiH, očigledno, ne pridaje mnogo značaja.
Provedba tih presuda, poput one u predmetu "Sejdić i Finci", iziskuje i izmjene Ustava BiH, a samim tim i potrebu pribavljanja dvotrećinske podrške Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To u praksi znači potrebu postojanja šireg konsenzusa koji prelazi okvire parlamentarne većine, što dodatno obesmišljava uvjetovanje formiranja Vlade FBiH izmjenama izbornog zakonodavstva.
Sudeći prema potpunom izostanku odluka Evropskog suda za ljudska prava sa agende HDZ-a BiH, očigledno je da ta stranka uopće ne razmatra ozbiljno potrebu njihove implementacije, što ne samo da je u suprotnosti sa mostarskim sporazumom već je i u suprotnosti prema ključnim obavezama BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Faktor kaže.
_________________ Pogled Joca Vujičića
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|