HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 pro 2024, 18:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 249 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koliko bi rat još potrajao
PostPostano: 13 pro 2020, 18:23 

Zajebaće se opet jer pričaju ovim mladima kako su svi osim njih bili kukavice a oni nas sve pobjedili u stilu komunističkih filmova, goloruki. I djeca im se primaju na tu priču, misle da ćemo sami otići ako zatekbiraju, da su superiorni u odnosu na hrišćane jer ih je više. Ne valja im priča a ni ponašanje nikako, smatraju da imaju više prava na BiH od Hrvata i Srba. Previše su se uživjeli u ulogu žrtve. A ne vide da Srbi i Hrvati više nemaju konfliktnih zona i neriješnih pitanja zbog kojih bi smo ponovo ratovali (moje mišljenje) i da su sad jedino oni problem u BiH.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2020, 18:29 

АлександарБЛ je napisao/la:
Zajebaće se opet jer pričaju ovim mladima kako su svi osim njih bili kukavice a oni nas sve pobjedili u stilu komunističkih filmova, goloruki. I djeca im se primaju na tu priču, misle da ćemo sami otići ako zatekbiraju, da su superiorni u odnosu na hrišćane jer ih je više. Ne valja im priča a ni ponašanje nikako, smatraju da imaju više prava na BiH od Hrvata i Srba. Previše su se uživjeli u ulogu žrtve. A ne vide da Srbi i Hrvati više nemaju konfliktnih zona i neriješnih pitanja zbog kojih bi smo ponovo ratovali (moje mišljenje) i da su sad jedino oni problem u BiH.

Apsolutno se slažem. Mi smo svoje riješili. Na ružan način, ali riješili. I Hrvati i Srbi su dosta objektivni kada razgovaraju o prošlim događanjima i objektivni što se tiče budućnosti. Muslimani su sluđeni i iracionalni po svim pitanjima

Vrh

PostPostano: 13 pro 2020, 23:01 

okrutni je napisao/la:
Oni su još u kolektivnom bunilu da su dobili rat, a nisu dobili državu. Jedina je istina da su Hrvati dobili rat protiv Srba i u Hrvatskoj i u BiH, a oni parazitiraju na tome. Od 1995 do danas. I još su bezobrazni

Većina njih je ubijeđeno da su OS BiH njihova vojska,koja bi u slučaju rata počistila Srbe i Hrvate iz BiH.
Totalno ignorišući činjenicu da su 2/3 te nazovi vojske Srbi i Hrvati.
Pa pored vojske mantraju i da je Sipa pod njihovom kontrolom,opet ignorišući činjenicu da je i Sipa sastavljena pored njih i od Srba i Hrvata.
Rijetko glup i nerazuman narod,reko bi polusvijet.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2020, 23:59 

Graničar18 je napisao/la:
okrutni je napisao/la:
Oni su još u kolektivnom bunilu da su dobili rat, a nisu dobili državu. Jedina je istina da su Hrvati dobili rat protiv Srba i u Hrvatskoj i u BiH, a oni parazitiraju na tome. Od 1995 do danas. I još su bezobrazni

Većina njih je ubijeđeno da su OS BiH njihova vojska,koja bi u slučaju rata počistila Srbe i Hrvate iz BiH.
Totalno ignorišući činjenicu da su 2/3 te nazovi vojske Srbi i Hrvati.
Pa pored vojske mantraju i da je Sipa pod njihovom kontrolom,opet ignorišući činjenicu da je i Sipa sastavljena pored njih i od Srba i Hrvata.
Rijetko glup i nerazuman narod,reko bi polusvijet.

To se može usporediti sa odrastanjem; Srbija je prije obnovila državnost, pa je i nešto zrelija od Hrvatske u artikuliranju svojih interesa ( tu mislim i na devedesete). Nacije su kod oba naroda u potpunosti formirane. Muslimani nemaju formiranu naciju, još su u pubertetu, a kamoli državu. A zinula guzica za puno previše

Vrh

Naslov: Propuštanje civila i vojske
PostPostano: 14 pro 2020, 04:55 

Sokolić je napisao/la:

Slažen se. Ne virujen da bi Banja Luka tek tako pala. Uostalom, VRS je odbila napad HV priko Une, premda, istini za volju, bia je tako loše pripremljen i izveden na inicijativu nepoznatih ljudih, a u Hrvatskoj je to i danas tajna. Glavni stožer HV je pobisnia kad je vidia da je nikor poduzea akciju, a da oni ne znadu ništa o tome.

Vratimo se na BL. Iako su se Srbi pripremali za odlazak, i, kako kaže general Lisica
https://www.youtube.com/watch?v=t-RCVS_LD4s
https://www.youtube.com/watch?v=WCb2LLRCe8U ,
da je cila zgrada na kotačima i spremna za pokret,
ipak virujen da se je vojska Republike Srpske dobro pripremila za odstupnicu.
...

Lisica je bio jako dobar strateg i oficir, međutim imao je veliki problem sa alkoholom pa je zato i penzionisan 94-e i "gurnut u stranu". Za te probleme sa pićem sam čuo od mog komandanta koji je jedno vrijeme bio njegov pratilac. Tako da dosta njegovih izjava ne drže vodu a iz poštovanja prema mrtvom čovjeku i oficiru ne bih teže riječi upotrebljavao.
VRS je muslimane odbacila do Ključa, nisu nam oni predstavljali nekakvu opasnost na tom dijelu ratišta nego HV i NATO udari.
Kad su mudzahedini napali na Hrvate Srednje Bosne bilo je 5 pravaca izvlačenja preko R.Srpske a dva pravca ulaska vojske, MTS-a i hrane. Na kliničkom centru u Banja Luci je bio jedan odjel za vaše ranjenike koji je čuvala naša vojna policija. Prije par godina sam upoznao Hrvata iz Vareša koji je ranjen 93-e, prebačen u našu vojnu bolnicu u Sarajevu a odatle helikopterom za Split. Svi civili iz enklava su ispraćeni u Hr a vojska je po zahtjevu vaše strane ostala i prebačeni su prema Hr enklavama koje su se još branile. Mogu ti pričati i o slanju VRS da drže liniju sa HVO prema muslimanima, o tome kako su još 92-e i početkom 93-e prije vašeg sukoba dva oficira VRS išli u HVO uniformama, sa vojnicima HVO među muslimane i izviđali hjihove položaje. Svega je bilo kod nas u BiH, da ne počinjem o rentiranju artiljerije, praga i tenkova Hrvatima kad napadaju muslimane. Zato sam i napisao, eto sreće da Tuđman niie potpisao Wašingtonski sporazum, sve bi bilo drugačije u BiH.

Nije samo 1993., bilo je stvari i 1992., u Sarajevu, kad su bošnje zadavili lokalni HVO, pa je dil Hrvata demonstrativno otiša ća.

Svidočanstva (ne samo za ovo) koja nalazin su da su Srbi dil Hrvata pustili dalje, dil je stavljen na najgore položaje prima muslićima, dil u radne postrojbe u vukojebine u planinu, dil zatvoren i čeka razminu. Ovisilo je jesu li bili iz mišaneg braka sa Srbima, bračnim svezama, kumstvima. Nikor je i masno platia ili bolje reć, platia pravoj osobi pa je proša dalje u RH ili dalje u svit.

Znan za propuštanje civila, vojnog materijala i goriva priko Srpske, ili za kupovinu/najam vojnog materijala, goriva i hrane od VRS. Okružene Hrvate mogli su smlavit sa svoje strane, ali vidilo se je prigodu za dobru trgovinu na obostrano zadovoljstvo. Srbima nije bia triba taj dodatni komadić ozemlja di ionako nima njihovih, a znali su da ćedu puno dobit ako otu hrvatsku enklavu pustidu na miru, odnosno pomognu joj.

Novost mi je o slanju VRS na držanju bojišnice sa HVO prema muslimanima, no jednoj izoliranoj enklavi to je potriba pa mi nije nemoguć scenarij.

A sad, "o tome kako su još 92-e i početkom 93-e prije vašeg sukoba dva oficira VRS išli u HVO uniformama, sa vojnicima HVO među muslimane i izviđali hjihove položaje."
U vrime zakuhavanja prid izbijanje te tijekom muslimanske agresije to mi izgleda kao moguć scenarij.
U razdoblju "idile" odnosa Hrvata i Muslimana to mi ne izgleda baš moguće kod obična svita, kod kriminalaca to je logično. Kriminalci iz obaju tabora promatraju kanale kuda će provući robu i ljude i na tome masno zaradit, i to smidu samo njihovi tako poslovat, ne običansvit. Zato je bia problem s kriminalcima koji su nosili činove ili imali svoje (para)vojne postrojbe.

Dalje objašnjenje je za drugu temu. No, čini se da su niki (Muslimani) imali svoju računicu još od početka, iako smo mi naivčine Hrvati mislili da su samo dvi zaraćene strane, Hrvati i Muslimani na jednoj, Srbi na drugoj. No pojedini inozemni mediji (osobito engleski) stalno su govorili o trima zaraćenin stranaman. Ka' da su unaprid znali, ka' kad piroman znade di će izbit požar. Muslimani jesu u apsolutnin brojkaman najveće žrtve (u relativnim su to Hrvati), no to ne znači da nisu imali zadnjih namira. Danas vidimo kako to izgleda, osobito na Hrvatima i Srbima koje su istirali, te kako obespravljijedu Hrvate. Shvaćamo značenje poruka iz Izetbegovićeve Islamske deklaracije. Srbi ih jesu prvi napali i činili im svakakva zla, no Muslimani su kanili cilu BiH uzet za se, a ostali bi postojali onako u tragovima, ka' ukras, ono ka' folklorna društva.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 06:55 

Na Manjači sam odradio stažiranje posle vojne škole, jako težak teren za napadača. HV je bio na obroncima Manjače sa kontra strane gledano iz Banja Luke. Zato sam i napisao ranije da je HV došla pred Banja Luku "lošim" pravcem ako se tako može reći. Ispred njih je kanjon Vrbasa, sa njihove lijeve strane Manjača a sa desne strane Vrbas i takođe teško prohodan teren. Ne kažem da ne bi prošli da su napali ali bilo bi dosta žrtava. Vjerovatno je bio plan da muslimani priđu Banja Luci preko Sanskog Mosta i Prijedora, da nas dovedu u poluokruženje ali su oni dobili po ušima tu i vraćeni su nazad. Napad na Banja Luku bi najviše zavisio od morala i volje branioca jer kod vas moral i želja nisu nedostajali. Kad su liniju odbrane zaposjele 16-a, 1 OKB i specijalna brigada policije, upitno je da li bi se povukli bez borbe jer su nam to bile udarne jedinice, maltene bez poraza čitav rat.

U tome i jest stvar. HV je išao nekonvencionalnim pravcima. Strateški neočekivanim, manje razumnim. Tako smo pristupili u slučaju Knina. Nismo išli stezanjem obruča oko Knina, jer bi to rizultiralo pogibli osnivanja UN-ove zaštićene zone, što bi Englezi i Francuzi forsirali. Ovako smo okolo išli na Knin, težin puten, priko Dinare, di ni divokoze ne idu. Okupirani Benkovac, Obrovac i Drniš ostali su odsičeni, i šta su mogli? Napast ka moru i ić osvajat priobalne gradove :smijeh ? Jedino su bili sposobni za držat područja odakle su i to zato što im je JNA to osvojila u ranoj fazi rata. Uglavnom, tako je i s BL. HV i HVO su išli tim lošim pravcem.

No, kako je teren teško prohodan za jedne, tako je i za druge. Ostaje stvar motiva. Srpskim snagama ne bi bilo lako da im se sad nađu izbigli i prognani Hrvati na Manjači, željni povratka u svoj dom u BL i okolna sela. I objašnjavanja stvari bivšim susidima koji nisu bili dobri s njima kad su bili prisiljeni otić iz BL. kraja. Tamošnji Srbi bidu imali motiv za branit svoj kraj, ono, stisnut si, zadnje uporište, što snažno motivira. No ovdi imaš još motiviranijeg s druge strane za istu stvar te osićaj krivnje na svojoj strani zbog protiravanja/nedavanja vratit se i svist da se oni Hrvati s druge strane samo hoćedu vratit u svoj dom, što je pravičan motiv. Teško je to u glavi suprotstaviti s vlastitin "neću njih u moj kraj".

Uglavnon, uviren san da bidu se Srbi opirali i da ne bi bilo lako. Pak, lako je bilo pojedinim srpskin postrojbaman bit nepobidiv kad je s druge strane lovačko oružje i krimenjače, a u njih najsuvrimenija vojna oprema. Borba bi bila žestoka, a možemo nagađat bi li to bilo za održanje il čuvanje odstupnice dok se ostali izvuku.

Mala digresija na temu. Nikor je ovdi spomenia dilovanje NATO-a. Ma koji NATO. Čini se da je srpskin analitičarima teško podnit poraz od Hrvata. Pa pričom o NATO-u ka' da želidu umanjit hrvatsku pobidu i da su ju Hrvati postigli svojin snagaman. Ka' da ne možedu podnit pomisal da su ih Hrvati pobidili. Ili ne virujedu da je to moguće. Niki (ne govorin o tebi, AleksandreBL) još uvik vididu sebe ka' ratničku gospodarsku nadracu, a Hrvate ka stare dalmatinske ribare, bezopasne zagorske pijanice, pritile slavonske kobasičare, meke rizervirane i nesvadljive mekogovoreće Istrane i Ričane, bjelovarsko-bilogorsko-moslavske sirare i finu gradsku i malomišćansku blidunjavu gospodu nigovanih ručic koja nikad ništa teže od krunice i novine nije podigla, te da svi Hrvati skupa nimadu pojma o oružju "pa ih Srbi brane". Takvi širidu mit o dilovanju NATO-a protiv Srba.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 07:10 

Slažen se. Još i Dodik ističe da muslićko vodstvo ponavlja sve ono di je falia Slobodan Milošević i SR Srbija. Osornost, umišljaju si superiornost. Idu sve gori, napaljeniji. Velike junačine 25 godina posli kraja rata ubijaju babe i dide od 90 godina koji su samo se vratili u rodni kraj umrit na svome.
Nadan se da će u Srpskoj bit pametni, pa pustit Hrvate u Bos. Posavinu nazad. Najzad, da se ne događadu dišpeti. Ljudi koji imadu problema vratit se na svoje, ili koji nisu sigurni u sigurnost života i imovine, prodajedu didovinu i crnon vragu samo za tako vratit onima koji su ih istirali. Zato su Hrvati iz Bos. Posavine prodavali zemljišta Arapima.

https://www.vecernji.hr/vijesti/bosnjac ... ba-1174831

Jedan friški slučaj iz Pule ti je di su Talijanci koji su davno otišli ća, prodali zemljište muslimanima i ondi će sad gradit islamski centar.

https://www.glasistre.hr/pula/boris-mil ... edu-679319

https://www.ipress.hr/vase-vijesti/6575 ... andaljskoj

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 11:13 

Sokoliću, ja nemam problem sa tim da kažem ako nešto ne valja ili nije ispravno. Zato i ne tvrdim da smo mi bili najhrabriji, najbolji i najpravedniji a svi ostali ***. Ne pije vode ta priča, nikako. Nije nas samo Nato sjebao, tu je bilo više skupljenih i povezanih događaja koji su nas doveli na ivicu vojnog poraza a Nato je samo jedna od njih. Sankcije od strane Srbije (nema nafte, municije), Nato udari po komunikacijskim čvorištima, loš moral zbog čudnih odluka civilne vlasti u R.Srpskoj, lopovluk i kriminal te iste civilne vlasti, povećanje linije odbrane zbog pada Knina, sukob sa moderno obučenom i opremljenom vojskom (HV).... ono za loš teren za napadača sam naveo kao osnovnu vojnu doktrinu, da bi napadač trebalo da bude bar 3na1 u odnosu na branioca. Vi ste tu doktrinu zaobilazili, radili ste drugačije jer ste zaobilazili tamo gdje je "tvrdo", probijali ste sa strana, dovedete to "tvrdo" mjesto u položaj da nema ni desnog ni lijevog boka i da se moraju povući. Jako dobra strategija, čuva vojnika na terenu i umanjuje nepotrebne gubitke. Pred Banja Lukom je obuhvat trebalo da urade muslimani od strane Prijedora (moje mišljenje) ali su oni vraćeni nazad i nisu uspjeli. Zbog toga kažem da ste bili nezgodnom terenu za napadača, teren uglavnom nije tenkoprohodan i lakši je za branioca nego za napadača. Tamo gdje su muslimani uspjeli nešto uzeti tokom Maestrala, uspjeli su jer su nama bili ugroženi bokovi od HV i od artiljerije HV. Realno, oni su i 95-e bili neka vrsta afričkih paravojnih formacija a i vi ste imali ozbiljnu i dobro obučenu vojsku. To što su oni uzeli na tom području, mogu da se vama zahvale.
Za tu dvojicu oficira VRS u uniformama HVO-a sam čuo od direktnih učesnika tih događaja. Vi ste tad još bili u "ljubavi" a mi smo planirali napad na muslimane, ova dvojica su išli da izvide položaje prije napada. Pomoć u ljudstvu VRS je davana HVO-u (ne u svim enklavama) u momentima napada muslimana. Mi nismo imali liniju odbrane prema vama, lakše je pomoći HVO-u da se odbrani nego postavljati novu liniju ako se Hrvati povuku. Nema ljubavi, samo obostrana korist. I dodatno, svaka pomoć HVO-u je plaćena od strane Hrvatske u nafti koja je nama trebala. Simbioza, što bi rekli biolozi :D
Ako si pročitao, pisao sam da mi sa vama nemamo više neraščišćenih tema koje bi mogle dovesti do rata a evo i zašto to mislim. Kad bi zlatna ribica obrisala sve Hrvate iz Knina i krajine, šta misliš koliko bi se Srba tamo vratilo? Isto vrijedi i za Posavinu... 25-30 godina prošlo, svi ti ljudi sada imaju živote na drugim mjestima, tamo se starci mogu vratiti da umru na svom i djeca za vikende, nema tu povratka. Žalosno, ali tako je.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2020, 12:42 

Tamo gdje su muslimani uspjeli nešto uzeti tokom Maestrala, uspjeli su jer su nama bili ugroženi bokovi od HV i od artiljerije HV. Realno, oni su i 95-e bili neka vrsta afričkih paravojnih formacija a i vi ste imali ozbiljnu i dobro obučenu vojsku. To što su oni uzeli na tom području, mogu da se vama zahvale.

Za tu dvojicu oficira VRS u uniformama HVO-a sam čuo od direktnih učesnika tih događaja. Vi ste tad još bili u "ljubavi" a mi smo planirali napad na muslimane, ova dvojica su išli da izvide položaje prije napada. Pomoć u ljudstvu VRS je davana HVO-u (ne u svim enklavama) u momentima napada muslimana. Mi nismo imali liniju odbrane prema vama, lakše je pomoći HVO-u da se odbrani nego postavljati novu liniju ako se Hrvati povuku. Nema ljubavi, samo obostrana korist. I dodatno, svaka pomoć HVO-u je plaćena od strane Hrvatske u nafti koja je nama trebala. Simbioza, što bi rekli biolozi :D

Mujage da nema nas bi i dalje bile sprčene na 17% BiH a RS bi bila na bar 60% BiH.

Mi smo tada bili bjesni na vas i u revanšističkom raspoloženju, i gledalo se kako vam napakostit.

Na muje su tada gledali kao "saveznike" i da je onaj rat između nas bila "kratkotrajna greška i nesporazum" i da ste glavni neprijatelj vi.

Povijest je pokazala da su pereci (Hrvati iz RH) bili u krivu i da su glavni neprijatelji mujage.

Iz današnje perspektive nakon oslobađanja okupiranih prostora Hrvatske i Hrvatskih prostora u BiH, ne bi metak jedan ispalili da muje išta vrate.

Mi smo se polomili za njih a eto kako nam vračaju.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 25 pro 2020, 09:43 

Ako si pročitao, pisao sam da mi sa vama nemamo više neraščišćenih tema koje bi mogle dovesti do rata a evo i zašto to mislim. Kad bi zlatna ribica obrisala sve Hrvate iz Knina i krajine, šta misliš koliko bi se Srba tamo vratilo? Isto vrijedi i za Posavinu... 25-30 godina prošlo, svi ti ljudi sada imaju živote na drugim mjestima, tamo se starci mogu vratiti da umru na svom i djeca za vikende, nema tu povratka. Žalosno, ali tako je.

Ne virujen da će bit rata. Neraščišćenih tema koje bi ga izazvalo nima; opisa san gori što znači kad ljudi vididu šta je PTSP i državni nemar za branitelje i njihove obitelji.

Usporedba pobunjenih područja u Hrvatskoj i Bosanske Posavine nije baš prikladna, a zajedničko in je samo da su lokalci u veliken broju otišli. U Hrvatskoj se dio vratia, osobito na području oslobođenog Bljeskon.
Bosanska Posavina nije činila balvan-revolucije, niti su zajebavali u onom sustavu.
Kninska krajina je baš zajebavala.

Što se tiče pobunjenih Srba, njima se odmah u Oluji uputilo poziv neka ostanedu. Nije to bia skriveni poziv a ono da ispadne reda radi. Svi mogući mediji prinili su poziv. Prinosili su ga svako malo, svake visti, nije bilo šanse da će itkome promaknit. To je trajalo više dana.
Niki su se i vratili. Niki su i ostali. Niki su htili ostat, a potrali su ih njihovi. Koliki su se htili vratit, a nisu mogli od svojih, i toga ima dosta. Imaš one među pobunjenin Srbima koji su okrvavili ruke i/ili su se isticali mrzilačkom-huškačkom retorikon u ratu, prid rat i godinama prid rat. Oni koji su se išporkali šmugnuli su ća. Ekstremističke jezičine i nasilnici prvi nestanedu. U Podunavlju su i takvi ostali. Svi ovi primjeri su zasebna tema o kojoj možemo na posebnom mjestu na forumu.

"Krajina" nije prava rič; Krajina je naziv za više dilova Hrvatske. Ako si mislia na Kninsku, ona je posebni slučaj. Ondi u Kninu je čak i u zlatnom dobu bratstva i jedinstva i vajnih 80-ih, bilo da nisi ima zastavu SR Hrvatske na zgradi, nego samo jugoslavensku i partijsku, ili čak zastavu SR Srbije. Uvirih se na svoje oči. To je bilo pri mitingašenja, pojave Slobodana Miloševića i tako to. Ne ono da je nikor stavia zastavu na teracu ili u svojoj sobi, nego na službenoj zgradi. Bili su šerifat i zaštićeni u onoj državi. Govorilo se je da kad TVIK tvikne, onda vlada u Zagrebu cikne. Digitaliziralo se ta izdanja Slobodne Dalmacije di je to zapisano pa ćeš moć i to nać. No, nije tu stvar je li tu tko kome bia četnik u drugome svitskon ratu. Taj je kraj bia na glasu da je bia zajebava i u socijalizmu. Za SR Hrvatsku je bia važia jedan politički vic "Da SR Hrvatska znači Srpska Republika Hrvatska".

Neraščišćene teme su nestali, sankcioniranje počinitelja zločina i plaćanje za ratnu štetu. Za ovo prvo se nadan da će se rišit, drugo se dilon rišava, a dil se neće nikad rišit, a ovo treće bit će moguće samo ako velesile pritisnedu.

Svist postoji da je u redu da se ljudi imadu pravo vratit svatko u svoj kraj, pa su u Hrvatskoj računali i na povratak Srba. Najbolje se vidi po trasi auto-ceste Split - Zagreb. Zaobišla je Knin. Ne želi ekipa da se dogodi povratak pa onda opet koja balvan-revolucija i bacili novce nizašto, a država prometno razbijena, pa ni želiznice ni ceste od Splita do Zagreba. Usput, niki su pridlagali da cesta ide skroz kraće, dilon priko BiH, pa su popizdili u Hrvatskoj, jer nisu htili da ih niki mujo zajebaje na granici odnosno da zbog budućih političkih nemira i pritisaka ostanemo odsičeni. Na koncu smo napravili auto-cestu dalje i od jednih i od drugih. Bilo je tu i međunarodnih pritisaka da cesta ide otin trasama, ali hvala Bogu napravili smo ju daleko od svih.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2020, 00:33 

@Sokolić :palacgore1
Inače, sam gradić Knin (ne i cijela općina, odnosno sela okolo njega) je do ww2 imao hr.većinu.
Srbi u RH su većinom bili ruralno, planinsko stanovništvo, svi gradovi su bili hrvatski, pa i gradići.
Nakon rata se slegla gomila ljudi iz okolice u Knin, pa je tako nestala i hr većina.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2020, 01:28 

Mi smo rat okrenuli ne nekim masovnim oruzjem, nadmocnoscu u tehnici i nesto takvo, vec doktrinom.

HV je od `91 do `95 modernizirana, preostrojena, dali smo naglasak na gardijske brigade koje su bile bolje od svega sto Srbi imaju samo zato jer su ustrojene po tada modernim tokovima vojevanja. Udarne elitne postrojbe koje u svom sastavu imaju pjesastvo, oklop, artiljeriju, i sposobne su manevrirati koliko god je potrebno. Imali smo dronove, izvidjacke, imali smo mi 24 helikoptere koji su razarali srpsku pozadinu posebno artiljeriju po zapadnoj Bosni, nasi tenkisti su ulazili duboko u klinove u stilu Guderiana, srpska vojska tome nije mogla parirati posebno na tom terenu bespuca. Lokalne postrojbe, srpske, iz 2 krajiskog korpusa su bile vise neki TO sa previse matorih ljudi, nepokretne teritorijalne postrojbe, sva pojacanja su im bila besmislena, na brzinu sklopljene mobilizirane postrojbe sa istocnih podrucja koje nisu znale ni gdje se nalaze. Dovukli su i nesto specijalnih postrojbi koje su nasi uglavnom potaracali.

Srpska vojska tada je bila zrtva same sebe, njegovali su zastarjelu JNA doktrinu varsavskog pakta, masovna upotreba artiljerije i taktika spaljene zemlje uz teretnu armiju sto je besmisleno kad te napada jedna manevarska gardijska brigada.
Mi smo tada vec imali vrhunski izucene borbene vodje, docasnike iz Sepurina, to je NATO doktrina cemu su nas naucili oni iz MPRI. Akcent na postrojbe velicine voda najvise, koje uz vrhunske zapovjednike iz docasnickog kadra manevriraju i udaraju neprijatelja gdje on ne ocekuje.

Potukli smo ih doktrinom i mislim da bi ih dokrajcili bar ovaj zapadni dio RS da je rat trajao ali uz kakvu cijenu.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2020, 01:09 

crni_bombarder je napisao/la:
Mi smo rat okrenuli ne nekim masovnim oruzjem, nadmocnoscu u tehnici i nesto takvo, vec doktrinom.

HV je od `91 do `95 modernizirana, preostrojena, dali smo naglasak na gardijske brigade koje su bile bolje od svega sto Srbi imaju samo zato jer su ustrojene po tada modernim tokovima vojevanja. Udarne elitne postrojbe koje u svom sastavu imaju pjesastvo, oklop, artiljeriju, i sposobne su manevrirati koliko god je potrebno. Imali smo dronove, izvidjacke, imali smo mi 24 helikoptere koji su razarali srpsku pozadinu posebno artiljeriju po zapadnoj Bosni, nasi tenkisti su ulazili duboko u klinove u stilu Guderiana, srpska vojska tome nije mogla parirati posebno na tom terenu bespuca. Lokalne postrojbe, srpske, iz 2 krajiskog korpusa su bile vise neki TO sa previse matorih ljudi, nepokretne teritorijalne postrojbe, sva pojacanja su im bila besmislena, na brzinu sklopljene mobilizirane postrojbe sa istocnih podrucja koje nisu znale ni gdje se nalaze. Dovukli su i nesto specijalnih postrojbi koje su nasi uglavnom potaracali.

Srpska vojska tada je bila zrtva same sebe, njegovali su zastarjelu JNA doktrinu varsavskog pakta, masovna upotreba artiljerije i taktika spaljene zemlje uz teretnu armiju sto je besmisleno kad te napada jedna manevarska gardijska brigada.
Mi smo tada vec imali vrhunski izucene borbene vodje, docasnike iz Sepurina, to je NATO doktrina cemu su nas naucili oni iz MPRI. Akcent na postrojbe velicine voda najvise, koje uz vrhunske zapovjednike iz docasnickog kadra manevriraju i udaraju neprijatelja gdje on ne ocekuje.

Potukli smo ih doktrinom i mislim da bi ih dokrajcili bar ovaj zapadni dio RS da je rat trajao ali uz kakvu cijenu.

Istina. SVK je dilovala ka razbojnička banda s teškin oružjen. To je učinkovito kad s druge strane imaš naivne civiliće: romantično zanesene 20 i 30 godišnjake, naivne sridnjogodišnjake, babe i dide. U srazu s prvon ozbiljnijin otporon uspisi su izostali, pa ih je vadila JNA.
VRS je bila bliže organizaciji JNA, a između SVK i JNA. Oni su svi ostali na zaostalin naucima, istočnog bloka i to sovjetske škole pri svega, a i nazadnih zasada sa Zapada. Uostalon, Francuska je u 2sr bila jačih oklopa, ali loša organizacija, a Nimačka je išla na usridotočivanje i klinove. Uz to, i Zapad i Istok su pali na testu gerile. Zato su izgubili kolonije, čak i kraje koji su im bili dil matice zemlje ka Francuskoj siverni Alžir. Naprotiv, Hrvatska je tu pobiđivala u ratu.

Vratimo se na nedavnu prošlost. HV je imala dobru organizaciju, ali ograničene resurse. Nepromišljena uporaba rezultira gubitcima koji izbacuju postrojbe iz borbene gotovosti na pola godine, što se vidilo u neuspilin bitkama. Iako se usuđujen reć da su i operacije koje su završile neuspihom, nike čak i katastrofalno, imale svoj pozitivan učinak, da ipak nije ni u takvin situacijama bilo sve uzaludno. Jest da je neprijatelj svistan da je pobidia što ga raduje i diže borbeni moral, ali isto tako je svistan da si ti spreman, i da je ta neuspila operacija možda bila samo proba s malin snagama (pa ako upali), a ono pravo slidi uskoro. Sve je to stvaralo tiskobno ozračje, nelagodu, di civili odlaze očekujući borbena dilovanja, a vojnici misecima iščekijedu pravi napad HV, stalno napeti, povišeno stanje borbene pripravnosti, što iscrpljije. Uostalon, slično je bilo s Podunavljen, jer iako tu '95. nije bilo bitaka, snage VJ su bile pola godine u pripravnosti u Vojvodini zbog hrvatskih manevara s gomilanjen snaga i "dovlačenjem" 1. gbr.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2020, 01:25 

Da su Srbi vjerovali da mogu pobijediti u nekoj mozebitnoj bitci u Istocnoj Slavoniji, ne bi polozili oruzje i pristali na reintegraciju. Logika stvari.

Vrh

PostPostano: 29 pro 2020, 01:13 

Ja nekuzim samo istocnu slavoniju 91-e
Pao vukovar,pocela padat sva ziva uporista oko osjeka pa stabilizacija pa njihova JNA popuši od HVa-a.
Ajde kuzim da smo skupili snage ali malo prije toga nismo imali snage probit se do vukovara,mislim kako?

Vrh

PostPostano: 29 pro 2020, 02:06 

Heero je napisao/la:

Ja nekuzim samo istocnu slavoniju 91-e
Pao vukovar,pocela padat sva ziva uporista oko osjeka pa stabilizacija pa njihova JNA popuši od HVa-a.
Ajde kuzim da smo skupili snage ali malo prije toga nismo imali snage probit se do vukovara,mislim kako?

Jedno je držanje položaja i obrana a drugo je probijanje čeličnog obruča JNA oko Vukovara. JNA je potrošila u napadu na Hrvatsku previše tehnike i dok su zauzeli Vukovar im nije ostalo dovoljno snage da probiju obranu istoka. Jednostavno je obrana Osijeka i Vinkovaca bila konsolidirana i tu oni više bez ogromnih žrtava ne bi mogli ništa.

Nema tu ničeg čudnog.

Vrh

PostPostano: 29 pro 2020, 04:13 

U danu kad je pao Vukovar je pala i Škabrnja, Slunj i još desetak enklava.
Mi smo ojačali i sve, ali su oni svejedno još bili jači.
Pa i u Oluji su imali više tenkova od nas, ali smo mi imali dronove i gardijske brigade.

Vukovar je padao tri mjeseca, tu su se Srbi istrošili.
Pad Vukovara se vojnički nije mogao spriječiti, da smo i dovukli snage s drugih fronta, srbi su se oko Vukovara ukopali, a drugdje bi se to osjetilo, nešto drugo bi palo.

Vukovar je ravnica, mi tenkova imali baš i nismo, čak i kad se ide mic po mic rovovima, opet ti treba vremena.
A u samom gradu tenkovi ne pomažu previše, za njega je bilo potrebno prolit krv.

Vrh

PostPostano: 29 pro 2020, 12:12 

Jedini način kako se grad mogao braniti je rušenjem mostova na Dunavu, grad je u biti pao zato što su Srbi došli iza leđa preko Erduta Dalja i tog kraja. Da smo taj most kod Erduta roknuli u zrak Srbi bi mogli napadati samo kroz Srijem. Dunav je takva rijeka da ju ni tadašnja JNA ne bi mogla forsirati s većim snagama.

Tko god je zabranio rušenje mostova uzrokovao je pad Baranje, bjesomučno granatiranje Osijeka i Vinkovaca 4 godine te pad Srijema i Vukovara.

Vrh

PostPostano: 29 pro 2020, 21:41 

JNA generali su sami priznali da su ucinili veliku gresku, oni su Vukovar trebali samo zaobici glavninom snaga, grad drzati u blokadi i cekati da se preda.

Najveca greska im je bila ulazak tenkovima u gradske ulice.

Na Vukovaru su izgubili i vrijeme i ljudstvo i tehniku, vukovarski branitelji su svojom zrtvom spasili ostatak Slavonije.

Pretpostavljam da su racunali da ce sa lakocom slomiti otpor i da ce nasi pobjeci ili se predati kad vide tenkove. Pogrijesili su, na nasu srecu.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2020, 02:36 

znam ja taj klasicni narativ nego mi nesjeda

pogledaj drugi dio videa do kraja.Imaš na kraju taj neki napad JNA di smo ih potukli i vozali ko budale pa se kompletna JNA kasnije povukla odakle je i dosla.

Znam da ga nismo mogli drzat,ceu onda pokusaji proboja.Još onaj zadnji di su se zamalo povezali sa vukovarom pa se povukli.
I to sa JNA da oni okruze grad sa 30 000 po nekima i 100 000 ljudi i neuspjevaju ga uzet te cine neke pocetnicke greske kao slanje tenkova u grad mi je neshvatljivo. Kao da se tu neko zajebaje.

Pari mi na to da je JNA nase tila namamit da posalju još vojske unutra.Ono bolje im je unistit jezgru HV-a u vukovaru u okruzenju,tik uz srbiju nego je ganjat po krainama,posavinama,etc.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2020, 08:13 

weasel je napisao/la:
Jedini način kako se grad mogao braniti je rušenjem mostova na Dunavu, grad je u biti pao zato što su Srbi došli iza leđa preko Erduta Dalja i tog kraja. Da smo taj most kod Erduta roknuli u zrak Srbi bi mogli napadati samo kroz Srijem. Dunav je takva rijeka da ju ni tadašnja JNA ne bi mogla forsirati s većim snagama.

Tko god je zabranio rušenje mostova uzrokovao je pad Baranje, bjesomučno granatiranje Osijeka i Vinkovaca 4 godine te pad Srijema i Vukovara.

Da, to je Glavaš htio napraviti (srušiti mostove), pa mu nisu dali.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2020, 08:16 

JNA generali su sami priznali da su ucinili veliku gresku, oni su Vukovar trebali samo zaobici glavninom snaga, grad drzati u blokadi i cekati da se preda.

Najveca greska im je bila ulazak tenkovima u gradske ulice.

Na Vukovaru su izgubili i vrijeme i ljudstvo i tehniku, vukovarski branitelji su svojom zrtvom spasili ostatak Slavonije.

Pretpostavljam da su racunali da ce sa lakocom slomiti otpor i da ce nasi pobjeci ili se predati kad vide tenkove. Pogrijesili su, na nasu srecu.

Njima je trebala širi konridor, što bi dobili da su imali cestu od kilometar prema zapadu?

Falilo im je i ljudstva, dosta JNA vojnika oko Vukovara su bili BiH muslimani, a s njima su imali drugačije planove na kraju.

Tenkovi na ulice su im bili očita greška, ali i ovako su im opcije bile nikakve.
S manjkom ljudstva, što su mogli?
Tenkovima okružiti Osijek i Vinkovce?
Nije da bi baš daleko od njih na zapad stigli, a da bi se mogli održati.

Vrh

PostPostano: 30 pro 2020, 11:32 

Treba gledati i vanjskopolitičku situaciju, rušenjem mostova bi samo podržali Miloševićev narativ o "hrvatskim teroristima", tako da naša politika, kao i naša vojska, po tom pitanju nisu bili potpuno slobodnih ruku, niti bi ispalo pametno da su naredili rušenje mostova.

Btw. Baranja je sa Vojvodinom povezana samo jednim mostom, onim kod Batine, i potpuno odvojena od susjednih područja Dunavom i Dravom, tako da se taj dio, Baranja, možda mogao osloboditi i prije mirne reintegracije, recimo u nekom povoljnom trenutku '94 ili '95, koordiniranom akcijom rušenja tog mosta i napadom iz dravskoga smjera (gdje u tom slučaju njima nebi mogla stići značajnija pomoć sa područja Srbije/Vojvodine), nego bi bili primorani na "bežaniju" prema Vukovaru.

A o slaboj popunjenosti JNA kadra puno toga govori i činjenica kako su u napadu na Vukovar sudjelovali i JNA ročnici (nažalost imamo dosta svjedočanstava i naših, hrvatskih ročnika zapelih u JNA 1991. kako su bili primorani izvršavati akcije kontra hrvatske vojske, bila neka tema na jednom drugom forumu o tome).

Vrh

PostPostano: 30 pro 2020, 18:02 

Krilnik je napisao/la:
Treba gledati i vanjskopolitičku situaciju, rušenjem mostova bi samo podržali Miloševićev narativ o "hrvatskim teroristima", tako da naša politika, kao i naša vojska, po tom pitanju nisu bili potpuno slobodnih ruku, niti bi ispalo pametno da su naredili rušenje mostova.

Btw. Baranja je sa Vojvodinom povezana samo jednim mostom, onim kod Batine, i potpuno odvojena od susjednih područja Dunavom i Dravom, tako da se taj dio, Baranja, možda mogao osloboditi i prije mirne reintegracije, recimo u nekom povoljnom trenutku '94 ili '95, koordiniranom akcijom rušenja tog mosta i napadom iz dravskoga smjera (gdje u tom slučaju njima nebi mogla stići značajnija pomoć sa područja Srbije/Vojvodine), nego bi bili primorani na "bežaniju" prema Vukovaru.

A o slaboj popunjenosti JNA kadra puno toga govori i činjenica kako su u napadu na Vukovar sudjelovali i JNA ročnici (nažalost imamo dosta svjedočanstava i naših, hrvatskih ročnika zapelih u JNA 1991. kako su bili primorani izvršavati akcije kontra hrvatske vojske, bila neka tema na jednom drugom forumu o tome).

Kad su ušli, bilo je gotovo.
Da oslobodimo Baranju bilo je potrebno napraviti mostobran i ponton, kaj je teže nego srediti Srijem i ostatak Podunavlja.
No da se moralo, napravilo bi se.

Za teroriste, da :/

Vrh

PostPostano: 31 pro 2020, 16:34 

Krilnik je napisao/la:

Kad je krenuo opći napad tamo u 6 i 7 mjesecu 91. Nisu trebali ništa čekati ni razmišljati.

Da su orušili samo 1 od 3 mosta( Erdutski) nikad ne bi Vukovar pao. Da su orušili sve mostove Srbi nikad Dunav ne bi prešli. Uzeli bi Ilok i par sela uz granicu ali to je to. Strašna greška našeg vodstva.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 249 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: