HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 20:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 19 pro 2020, 03:38 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Ceha je napisao/la:
Purger111 je napisao/la:
Što se tiče:

Sporazum iz Graza

Sporazum u Grazu bio je predloženi sporazum između čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i čelnika bosanskih Hrvata Mate Bobana 6. svibnja 1992. u Grazu, Austrija. Stranke su se na kraju razišle bez potpisivanja ikakvog sporazuma, a sukobi između hrvatskih i srpskih snaga nastavljeni su.

Zapravo su još više planuli.
Poslije njega se događaju lipanjske zore i kodidor 92, kojeg muslimani iz abih sutke gledaju iz Tuzle


Pa onda još Jajce gdje je harmija, a ne HVO, skoro sabotirala zajedničku obranu... pa zatim harmija napala Hrvate Srednje Bosne... pa zatim '94. i '95. gdje uopće nisu potrebni komentari...

Čovjek bi rekao da se prema tom fantomskom sporazumu sve trebalo odvijati dijametralno suprotno... mi sabotiramo zajedničku obranu Jajca, mi napadamo SB, a '94 i '95 ne radimo što smo radili ni pod razno...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 19 pro 2020, 13:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
-----------

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 27 pro 2020, 16:00 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Smjernice za tekst od 1995. - 2000. - od Daytona do Demokratske alijanse za promjene te Samouprave + neka zapažanja.

- Washingtonskim sporazum potpisana je Federacija Bošnjaka i Hrvata unutar BiH.

- Daytonski sporazum potpisali su predsjednici Hrvatske i Srbije te predsjednik predsjedništva BiH.

- Federacija Bošnjaka i Hrvata naprasno je i pod pritiskom zamijenjena nazivom Federacija Bosne i Hercegovine netom prije potpisavanja Daytonskog sporazuma.

- Daytonski sporazum nije preveden, ratificiran u parlamentu niti službeno objavljen u glasniku BiH, potpisan je bez znanja građana BiH, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština nisu donijeli odluku o potpisivanju sporazuma.

- Sporazum uključuje Aneks 4. odnosno Ustav BiH.

- Najveće vrijednosti Ustava BiH sadržane su u preambuli: načela ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, mir i pomirenje, pravda, tolerancija, pluralizam, demokracija, tržišno gospodarstvo, suverenitet, integritet, politička neovisnost te međunarodno humanitarno pravo.

- Sve ove vrijednosti i osnovna građanska prava uskraćena su Hrvatima.

- Daytonom se oblikuje rad Misije OESS-a u BiH: pružanje pomoći u osiguranju trajnoga mira u Bosni i Hercegovini, te davanje doprinosa izgradnji stabilnoga, sigurnog i demokratskog društva.

- Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najveća je svjetska regionalna sigurnosna organizacija, koja broji 57 država članica.

- BiH je država triju konstitutivnih naroda; Hrvata, Srba i Bošnjaka. Republičkog, federativnog i demokratskog je karaktera. Ima 3 konstitutivna naroda i 2 entiteta (FBiH i RS) + Distrikt Brčko. Zajedničke konfederalne institucije su trojno Predsjedništvo (1 Srbin iz RS-a, 2 iz FBiH - Hrvat i Bošnjak; podrazumijeva se Hrvat kojeg biraju Hrvati, Bošnjak kojeg biraju Bošnjaci), Vijeće ministra sa svojim Predsjedateljem, Parlamentarna skupština (Dom naroda + Zastupnički dom) i Ustavni sud (2 Hrvata i 2 Bošnjak iz FBiH, 2 Srba iz RS i 3 stranca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava). Dom narod - 15 delegata: 5 Hrvata i 5 Bošnjaka iz FBiH te 5 Srba iz RS. Zastupnički dom - 42 delegata: 2/3 iz FBiH, 1/3 iz RS. Oba doma imaju svojeg predsjednika i po 2 zamjenika (tri iz tri naroda).

- Svaki od entiteta (FBiH, RS) ima i svoju vlastitu vladu (predsjednik, ministri itd.).

- RS ima Skupštinu s 83 delegata. FBiH ima svoj Parlament FBiH (Dom naroda + Zastupnički dom). Zastupnički dom: izvorno 140 predstavnika. Originalno je Dom naroda PSFBIH imao 30 Bošnjaka, 30 Hrvata i određeni broj ostalih (razmjerno s obzirom na to koliko su zastupljeni po županijama). To je sve poslije nasilno promijenjeno na štetu Hrvata i u korist Bošnjaka.

- Distrikt Brčko ne pripada ni jednom od entiteta, nego se nalazi pod kontrolom državnih institucija i međunarodne zajednice.

- Županije Federacije Bosne i Hercegovine su federalne jedinice-države članice Federacije BiH. Svaka županija ima vlastitu zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Županije posjeduju ustav, skupštinu, vladu, simbole, te im pripada niz isključivih nadležnosti (policija, obrazovanje, korištenje prirodnih resursa, prostorna i stambena politika, kultura), dok su neke nadležnosti podijeljene s Federacijom (zdravstvo, socijalna zaštita, promet).

- Visoki predstavnik – po članku V. Aneksa 10. Daytonskog sporazuma VP je vrhovni tumač „Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog sporazuma". Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu predlaže Upravni odbor PIC-a, a imenovanje potvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Vijeće za implementaciju mira (PIC) čini grupa od 55 zemalja i međunarodnih organizacija koje sponzoriraju i vode proces implementacije mira.

- 1997. Bonskim ovlaštenjima VP-u je potvrđena apsolutna vlast bez nadzora. On sam određuje svoje ovlasti. Tumači, nameće i izmjenjuje Ustav i zakone. Iznad je svih zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela te smije smijeniti bilo kojeg političkog dužnosnika. Jednom godišnje podnosi izvješće seniorima iz UN-a.

- Ovo podsjeća na apsolutističko-vazalni, neokolonijalni sustav s elementima državnog udara, nedemokratske i neizbrane autokracije, fašizma i instalirane diktature pod vanjskom direktivom. Često se zbog toga BiH naziva „međunarodnim protektoratom“.

- Krajem 1997. godine počinje povratak Srba u Drvar, Glamoč i Grahovo, a već u prvoj polovici 1998. godine SFOR nasilno istjeruje Hrvate iz njihovih domova. Dana 24. travnja 1998. godine Hrvati u Drvaru, su u rušilačkim napadima popalili kancelarije UNHCR-a, OHR-a, IPTF-a, sva vozila koja su im se našla na putu i premlatili gradonačelnika Marčetu (Srbina) kao odmazdu za SFOR-ovo nasilno istjerivanje Hrvata iz njihovih stanova. Nakon ovog događaja povećan je broj paljenja i napada na Srbe povratnike. Broj popaljenih kuća iznosio je 860. Hrvati iz Drvara, Glamoča i Grahova su se iseljavali u okolicu Knina i Benkovca. U Golubiću kod Knina je smješten prihvatni centar za iseljene hrvatske drvarske obitelji. Nakon prvog iseljeničkog vala iz Drvara, Glamoča i Grahova koji je trajao tijekom 1998. godine, Hrvati se po drugi put prisilno iseljavaju tijekom ožujka 2002. godine.

- Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini, činom progona Hrvata iz Drvara, Glamoča i Grahova, pokazala je otvorenu nenaklonjenost i netrepeljivost prema Hrvatima Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnici Paddy Ashdown i Wolfgang Petritsch, za čijega je mandata protjerano gotovo 5.000 Hrvata iz Drvara, Glamoča i Grahova, za posljedice svoje politike nikad nikom nisu odgovarali.

- VP Carlos Westendorp je 1998. godine nametnuo jedinstvenu državnu valutu, konvertibilnu marku, zastavu i grb Bosne i Hercegovine te registarske tablice.

- Međunarodna zajednica prijeti gašenjem hrvatske televizije Erotela u studenom 1999. godine.

- Stabilizacijske snage Međunarodne zajednice provele su 17. veljače 2000. godine akciju zatvaranja televizije Erotel. Akcija, u okviru koje je prekinut Erotelov signal iz studija u Mostaru, dogodila se na brdu Mikuljači, nekoliko kilometara jugozapadno od Mostara, čime je onemogućen bilo kakvo emitiranje programa ove televizije. Također, na još nekoliko lokacija u hrvatskom dijelu Federacije BiH izvedeni su tehnički zahvati, čime su Erotelovi zemaljski odašiljači stavljeni u funkciju Federalne televizije. Na večer, 17. veljače 2000. godine, Federalna televizija je počela emitirati svoj testni program. Tako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostali bez svog najjačeg medija, a danas se preko tih Erotelovih, "hrvatskih" odašiljača sustavno ugrožava hrvatski jezik, tradicija i kultura, blati se hrvatska povijest i zaslužni ljudi, zaobilazi se hrvatska narodna baština i sve što bi doprinosilo afirmaciji hrvatskoga nacionalnog i kulturnog bića.

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u srpnju 2000. godine donio povijesnu odluku U-5/98 o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini ("natkrovljujuće načelo"), kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), tražilo da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda na čitavom području BiH. - Pozadina: Alija Izetbegović je zahtjevom od 12. veljače 1998. godine pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi ocjenjivanja suglasnosti Ustava Republike Srpske i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo je amandmane XXVII - LIV 30. lipnja i 1. srpnja 2000. Ovim amandmanima, određeno je, između ostalog, da se Dom naroda PSFBiH sastoji od klubova tri konstitutivna naroda i kluba ostalih. Po 17 od tri naroda i 7 od Ostalih = 58.

- Barryjevi amandmani - OESS, pod vodstvom Amerikanca Roberta Barryja, nameće 14. listopada 2000. amandmane kojima je omogućeno da hrvatske izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH biraju Bošnjaci suprotno načelu Ustava BiH i Ustava FBiH.

- Barryevi prijedlozi uvelike su kritizirani zbog toga što je njima narušena konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer je omogućeno da njihove izaslanike u Domu naroda Federacije BiH biraju Bošnjaci. Primjerice, Bosansko-podrinjska županija Goražde, u kojoj živi svega nekoliko Hrvata, bira jednog izaslanika Hrvata u Dom naroda Parlamenta FBiH, dok primjerice Županija Posavska, u kojoj živi oko 40 tisuća Hrvata bira isti broj izaslanika. Isto tako Tuzlanska, Sarajevska, Zeničko-dobojska i Unsko-sanska županija, gdje živi mali postotak Hrvata biraju od jednog do dva izaslanika u federalnom Domu naroda, koji su izabrani od strane Bošnjaka.

- Bošnjaci u FBiH bez problema mogu izabrati 6 od 17 hrvatskih izaslanika u Domu naroda, a kako je za potvrdu Vlade ili prolazak nekog zakona potrebna trećina glasova, time je otvoren put preglasavanju Hrvata. Čak i da neka hrvatska stranka ili koalicija dobije veliku većinu hrvatskih glasova u BiH, teoretski može imati samo 11 od 17 izaslanika u hrvatskom klubu Doma naroda, te ih opet preostala trećina može preglasati. Nadalje, ako u županijskim skupštinama nekih dominantno bošnjačkih županija ne sjedi nijedan Hrvat, neki županijski zastupnici Bošnjaci izjasnili su se kao Hrvati, kako bi bili izabrani u Hrvatski klub Doma naroda i tako stekli priliku odlučivati o vitalnim hrvatskim nacionalnim interesima.

- Nakon općih izbora 2000., međunarodna zajednica, predvođena američkim veleposlanstvom u Sarajevu, insistirala je na uklanjanju nacionalnih stranaka s političke pozornice i njihovo zamjenjivanje građanskim strankama.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 27 pro 2020, 16:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Ako imaš još tog materijala ubaci tu pa ću ja poslje preradit tekst i prilagodit temi...

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 27 pro 2020, 16:44 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
weasel je napisao/la:
Ako imaš još tog materijala ubaci tu pa ću ja poslje preradit tekst i prilagodit temi...


Počelo je kao sastavljanje natuknica i sažetak, ali okej je tekst. Treba dodati podnaslove jedino.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 27 pro 2020, 16:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 svi 2020, 15:38
Postovi: 4966
Ja radin noob friendly kviz koji pokaze tocan odgovor no vamo ima previse stvari, jel mozete navest neke onako najbitnije i najmanje ovisne o interpretaciji. Volia bi stavit link na source.

_________________
Hrvati BiH tribaju uvest americke/ceske zakone o oruzju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 28 pro 2020, 01:15 
Offline

Pridružen/a: 04 srp 2019, 22:20
Postovi: 3546
Velebit je napisao/la:
Ja radin noob friendly kviz koji pokaze tocan odgovor no vamo ima previse stvari, jel mozete navest neke onako najbitnije i najmanje ovisne o interpretaciji. Volia bi stavit link na source.


Kao što vidiš ovo je žešći labirint i treba vremena da se "doktorira" ovu tematiku. Hrvatska politika je kamilica na spram ovog.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 28 pro 2020, 13:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Purger111 je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Ako imaš još tog materijala ubaci tu pa ću ja poslje preradit tekst i prilagodit temi...


Počelo je kao sastavljanje natuknica i sažetak, ali okej je tekst. Treba dodati podnaslove jedino.

Ma tekst je super ali moram ga izrezati na komade kako bi bio prema onoj gore tematskoj podjeli.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 01 sij 2021, 19:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2020, 15:35
Postovi: 1527
A ovaj BBC se kao bjesni pas za mene zakacio.
Ponasanje mu je kao da je neki Mustafa. Totalna nekultura.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 02 sij 2021, 13:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Marko80 je napisao/la:
A ovaj BBC se kao bjesni pas za mene zakacio.
Ponasanje mu je kao da je neki Mustafa. Totalna nekultura.

BBC je forumski pas čuvar, laje na svakog novopridošlog, ne uzimaj si to k srcu.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 02 sij 2021, 13:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Čak i na svojoj temi piše offtopic. Nevjerojatno.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 02 sij 2021, 16:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 tra 2018, 21:19
Postovi: 3578
Marko80 je napisao/la:
A ovaj BBC se kao bjesni pas za mene zakacio.
Ponasanje mu je kao da je neki Mustafa. Totalna nekultura.

Niko ne voli tužibabe.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Ban na 7 dana?
PostPostano: 02 sij 2021, 16:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2019, 21:14
Postovi: 10777
:nono Kod BBC-a ne vrijedi ona ,,pas koji laje, ne ujeda,, Taj glavu otkida. Zato, odmah mu se izvini, momentalno!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 88 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO