HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 22:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Nimačke povisne državice, pripajanja, Burgundija
PostPostano: 01 tra 2021, 06:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Na ovoj se slici još bolje vidi. Gori opisano pripajanje frankofonog dila Belgije u svezi je s time što je to bila Austrijska Nizozemska. Daklen, austrijsko. Nimačka bi si virojatno pripojila ozemja sve do rike Meuse, pa bi se recimo Verdun, Metz, Nancy i Besançon (nimački: Bisanz) našli u Nimačkoj. Virojatno bi približna granica rikom Meusom, pa onda od njena izvora otprilike crtom na Basel.

slika

Virojatno bi istočna polovica ovog bila nova nimačka marionetska državica. To bi obuhvatilo Dijon, Chalon-sur-Saône, Autun, Mâcon...

slika

Departmani pripojeni nimačkoj bili bidu Doubs, Haute-Saône (primia puno Elzašana koji su otišli od pripajanja Nimačkoj), Territoire de Belfort, Jura.

Côte-d'Or, Saône-et-Loire - marionetskoj državici Burgundiji.
slika
slika

Ovaj zemljovid bia je ovdi http://www.stampworldhistory.com/maps/country-specific-maps/germany-1914-1938/, ali stranica više nije aktivna. Sad je ovdi https://www.pinterest.com/pin/775815473293625365/ Zanimljiva jer kažije di su bila vojne i civilne okupacijske vlasti.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Izdvojene vojne baze
PostPostano: 03 tra 2021, 01:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Ima li tko zamisli di bi bilo izdvojenih vojnih baza, poput Hankoa, Akrotirija, Dhekelije, Diega Garcie ? Po meni bi jedna takva bila na Krfu, druga na kojem od Normandijskih otoka.


Vrh
   
 
 Naslov: Strateške točke na Sridozemlju
PostPostano: 03 tra 2021, 01:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Nimačka bi iznila najveći teret rata. Turska bi htila obnovit svoj utjecaj u sivernoj Africi, pri svega na Sridozemlju koji je imala, bilo ka izravni posid ili vazalne države. Ne virujen da bi Nimačka tek tako pripustila Sridozemlje drugima. Na siveru bi se već nekako osigurala, a na južnin obalama bi napravila vojne baze i klijentske satelitske države. Turska jest bila saveznik, ali Nimačka sigurno nije htila da saveznik postane prijak ili jači.

Recimo, u Tunisu je postojala naoštrenost Italije prima Francuzima, jer su ju Francuzi ćopili Talijancima isprid nosa. Talijanci su bili najveća europljanska zajednica u Tunisu i bilo ih je dosta. Doselili su se ondi još od početka 19. stolića. Italiju je razbisnilo šta je Tunis uzela Francuska, jer su ga smatrali svojim skorim teritorijen i planirali su ga uskoro pripojit Italiji, što su tuniški Talijani htili. Zbog međunarodneg odobravanja velikih sila francuskog zauzimanja 1881. godine, Italija je prišla savezu Nimačke i Austro-Ugarske. Tunis je cilo vrime bia jedna od talijanskih strateških točaka i jedna od "četiriju obala" koje je smatrala svojima.

Mislin da bi Nimačka tu igrala na kartu talijanskog animoziteta prima Francuzima. Tunis je na važnomen stratešken položaju i tu je Sridozemlje najtanje. Mislin da bi tu Nimačka podigla više vojnopomorskih baza i da bi uspostavila niku klijentsku državu ono juga bidu ostavili Turcima, a siver bi uzeli Europljani. Virojatno bi opet bila koja od stotina nimačkih plemenitaških obitelji bila vladar. U svem tem pravcu virojatno bi bilo nimačkeg naseljavanja siromašnih obitelji i stručnjaka u Tunis. Nimačko naseljavanje po Sridozemlju je postojalo već pri, zbog čega je postignut međunarodni sporazum o ograničavanju doseljavanja Nimaca na sridozemne otoke, u ovom slučaju Kanara. U tom je pravcu bia Cartagenski pakt Francuske, V. Britanije i Španjolske iz 1907., kojim se čuvalo status quo na Sridozemlju, čime se Španjolska svrstala u "Entente cordiale" a protiv nimačkih interesa u Maroku.

1940. bia je zemjovid imperijalne Italije. Na slici doli je označen narančaston crton. Ono do narančaste crte bi po mojoj procini ušlo u tu nimačku klijentsku državu, a ono južnije bi išlo Turskoj.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Po Francuskoj
PostPostano: 04 tra 2021, 23:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Procinia san da bidu išli na zapadu do granica sridnjovikovne Lotaringije i Burgundije.

Ovo je stanje Svetega Rimskeg Carstva Nimačkeg Naroda oko 1000. i ne bi baš išli do tih granica, ali su dobre kao indikatori povisnih pridšasnica.
slika

Ovo je stanje iz 1400. godine. Tu se dobro vidi šta bi se izravno priključilo Nimačkoj. Išlo bi se na zapad do Meuse (s Verdunom) i gornje Saone, uključujući Slobodni Okrug (Franche Comte, Freigrafschaft) Burgundije. Ona druga, zapadna Burgundija bila bi zapadno.

slika

Na jugu bidu Vojvodstvu Savoji dali stare granice unutar Francuske, tako da bidu tako udovoljivši talijanskim iredentističkim zahtivima umirili Talijance zbog gubitka teritorija i razbijanja države, ujedno zavadivši ih s Francuzima čije bi teritorije dali Talijanima.

Na jugu ne bi bila samo neovisna Provansa (inače dil Sv. Rim. Carstva), nego bidu obuhvatili sve okcitanski govorne zemlje sve do Gaskonje, koja je baskijska zemlja.

Francuze bidu Nimci malo primirili pripojivši znatno smanjenoj Francuskoj Normandijske otoke, inače u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Ti otoci nisu Engleska, nego zasebne grofovije pod eng. krunom. No, gničenje poraženog bi se nastavilo. Tu bidu bile nimačke pomorske baze.

Korziku bi, za umirit Talijane zbog izgubljene jedinstvene države, dali državici pod austrijskon krunom Toskani, čime bi dodatno okrenuli Talijane i Francuze jedne na druge, a udovoljili talijanskom iredentizmu.

Stanje iz 1512. ne odudara puno.
slika

Za Maltu su moguća dva scenarija: jedan je da ju izravno okupiraju Nimačka i Austro-Ugarska čiji bi bila kondominij. Jednima Malta, drugima Gozo, ili mišano. Ako ju ne bi bilo moguće izravno okupirat, recimo, da su ondi Englezi prijaki, onda bi ju Sridišnje sile za umirit poražene i izbikarene Talijane, dali Siciliji. Talijani bidu ju rado prigrlili, Maltežani bidu radije bili pod katoličkin vladaron čijin se jezikon bolje služidu. Time bisu okrenuli Talijance na Engleze, udovoljivši talijanskin iredentističkin interesima.

Engleska je velesila koja je pridaleko da bi ju se, iako poraženu, moglo izbikarit ka kontinentske zemlje Francusku i Italiju. Zbog rastućeg nezadovoljstva protivljenja Engleskoj većine stanovništva, i što je na drugom otoku, Irska bi postala ranije neovisna. Dakako, ka' nimački partner i pod nimačkin uvitima, ne ka' šta in je Engleska pustila.


Vrh
   
 
 Naslov: Klijentske države na istoku
PostPostano: 04 tra 2021, 23:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Litva, Vojvodstvo Kuronija i Semigalija (upila ga posli Ujedinjena Baltička Država), Estonija, Ukrajina. Tu su još Bilorusija, Donska Republika, Terečka Republika, Gruzija, Azerbajdžan, Armenija.

Ovo je situacija dok je stanje 1919., nakon sporazuma u Brest-Litovskom i Versaillesu, a pri sporazuma u Trianonu, Karsu, Rigi i stvaranju SSSR-a, Slobodne Irske Države i Turske Republike.
slika

Planovi nisu jasni hoće li biti tromeđa, četveromeđa... ili ne. Slučaj granice Poljske, Litve, Ukrajine, Bilorusije i Ukrajine. U slučaju pripajanja zapadne Galicije, Malopoljske i Podlesja (pokrajine iz diobe Poljske) Austro-Ugarskoj, onda bi se možda dogodila peteromeđa. Na slici doli su: tamnozelena - Nimačko Carstvo pri 1sr, zelena - klijentske države 1917. — 1919., a svitlozeleno okupirana ozemlja 1914. do 1919. godine.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 00:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World
Izgledi za pobedu Centralnih sila su toliko zanemarivo mali bili da je čak i ŠBBKBB priča na ivici sprdnje.

Kojom Magijom (jedino Magiju i natprirodne sile mogu da zamislim za uspeh u tome) bi Britaniju samu porazili, a kamoli još i npr. Jenkije sa njima? Zar iko misli da Englezi ne bi uvukli u rat još nekog, samo da Germani ne uzmu Evropu?

Ali sviđa mi se karta koju si stavio - Srpska kraljevina do Splita (ogromna karta, uvećajte i uživajte) :tt1 :



slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 00:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
@ikmanvaradiste, nemoj tako. Ovdi razmatramo tu mogućnost. Šta bi bilo da je bilo. Scenarij nije bio nemoguć. Ta porazili su Rusiju. Uspostavile su se stabilne klijentske države. Bojišnica je bila stabilna diljem Europe. Može se reći da su Sridišnje sile dobile rat. Pat-pozicija! Italija nije uspila ni u 11 ofenziva probit bojišnicu na Soči, nego su ju još potisnuli od Soče da nisu niti uspostavili obrambenu crtu na Tilmentu nego su još dalje dospili do na Piavu.
Nimačka i Austro-Ugarska su oslobodile svoje snage s ruskog bojišća i mogle su ih rasporedit na solunsko, piavsko i zapadno bojišće. Turska je porazom Rusije oslobodila svoje snage za na jug. Sve sa Kavkaza su mogli pribacit. Nije ta Engleska bila svemoćna, kako se je pokazalo na Galipolju. Ako je tako Engleska bila svemoćna, onda bidu samo napravili novu ofenzivu na Galipolje, a nisu! I jedna Italija čijoj se vojnoj povisti mnogi izruguju poduzela je 11 ofenziva, a Engleska nije bila u stanju poduzet dvi protiv Turaka na Galipolju. Uza svu svoju nadmoćnu mornaricu.

Ulaskom Amerike u rat poremetila se ravnoteža i odnos snaga. Priskočili masoni svojima u pomoć.
Je li ovo sve ti gotovo nemoguće? Pa jedna slomivena Turska je posli 1sr spričila da ju rastrgadu europske velesile te susidna Grčka, a po svemu su bili uviti da će se raspast ka Austro-Ugarska i da će nastat mnogo novih država u Maloj Aziji. Još je imala svoju unutarnju revoluciju.


Vrh
   
 
 Naslov: Pobune kod Antante
PostPostano: 05 tra 2021, 00:36 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Kolonije od Antante nisu mirovale. Narodi su bili nezadovoljni i u prijašnjin postovima san ti opisa šta se dogodilo Francuzima i šta se imalo dogodit Englezima, i šta je visilo u zraku. Engleska nije žitnica niti naftno polje. Ona ima puno manje ratarskih površina od Nimačke, a u nimačkin klijentskin državama puno je plodnih i nenaseljenih površina koje se kvalitetnon intenzivnon nimačkon poljoprivredon moglo iskoristit. Lokalni narodu bidu bili sritni jer ne bidu bili gladni ka pri i imali bidu svoju državu čiji je jamac neovisnosti upravo Nimačka, a Nimačka bi dobila priko potribne zalihe hrane i da pritom ne bi morala otimat lokalnon stanovništvu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 00:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World
Moguće je - bar po zakonima verovatnoće - i da Srbija zauzme Konstantinopolj. Toliko o tome šta je moguće...

Royal Navy je maltene bila jača od svih ostalih mornarica zajedno. Tako da, čizmom u Britaniju ne računaj. A ona priđe npr. Hamburgu i ravna ga velikim topovima...

Dalje: "Imperija u kojoj sunce nikad ne zalazi" je i dalje praktično na Vrhuncu. Bilo kad može da dovede 20 M Indijaca da ginu za nju. Podstakne pobune u Austrougarskoj, digne i snabde Poljake, pokrete otpora, pravi pomorske desante kojima nanosi štete i odvlači snage, blokira luke i trgovinu, ometa snabdevanje, ....

Resursa izobilju - a u Nemačkoj 1917. je bila GLAD, ako nisi znao. Zaključali ih mornaricom kao u kavez.

Rusiju pobedili? Kad? Ja koliko znam, Lenjin je povukao Rusiju iz rata da bi vodio Građanski. Tako da, niko Rusiju nije porazio još od rata sa Japanom deceniju ranije.

Centralne Sile nisu bile u stanju jednu Srbiju da potpuno dokrajče u Grčkoj, 'alo? O čemu dalje da pričamo?

Ne pokušavam da Sabotiram Temu, samo bih voleo ikakav iole realističan Scenario KAKO bi Centralne Sile i u Teoriji došle do pobede, to je sve...


Vrh
   
 
 Naslov: Proširenja Austro-Ugarske
PostPostano: 05 tra 2021, 00:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
U naslov habsburškog vladara ušlo bi "kralj Lombardije i Venecije, kralj Crne Gore, kralj Raške, kralj Srbije, ban Severina, knez Moldavije, knez Besarabije, kralj Malopoljske". Uočit ćete jedna ponavljanja i naizgled pleonazme. Vladari su se volili kititi naslovima, pa su od povisnih pokrajina unutar jedne ili iste države tvorili naslov. Zato bi bila odvojeno Raška i Srbija. Pridpostavljan da bi za ić za povisnin naslovon, uzeli naslov po iskonskoj povisnoj državi Raškoj, a ne po jednen koridoru, Novopazarsken sandžaku. Sandžak je samo naziv za upravnu jedinicu, isto ka' da je općina ili županija. Lipše zvuči zvat se "kraljem Raške" nego "kraljem Općine".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 00:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
@ikmanvaradiste, glad je pogodila i druge. Nitko nije bia sit u tome ratu. Sovjetska Rusija htila je zadržat poside Ruskog Carstva, pa su intervenirale Sridišnje sile i onda je sklopljen mir u Brestu Litovskom. Nije Rusija onako pristala iz jubavi odreć se onolikeg teritorija. Da Rusija nije bila poražena, onda bi n.pr. zadržala ono šta je oslobodila Armenije, a nije. Na kavkaskon bojišću išlo jon je dobro. A na kraju je izgubila i Kavkaz i ozemlja uz Don i Terek, di su uspostavljene nimačke klijentske države i di su Kozaci uspostavili svoje. Baltičke države došle su jon pod nos glavnen gradu, Finska, i nisu taj ritko naseljen kraj uspili vratit. Imaš još tih državica šta su nastale po sridnjoj Aziji i Daleken Istoku.

Englezima je visila pobuna u Afganistanu. Zašto ti se čini da bi Indijci, Pakistanci i Bangladešani rado ginuli za okupatorov rat u Europi? Osobito muslimani, koji su proglasili džihad protiv Francuza i Engleza u sivernoj Africi i na Blisken Istoku.

Rat košta. Engleska nima svog žita dovoljno. Nima tko radit, muški svi na ratišću. Triba ga dovozit brodima, a to košta. Triba ugljena i za normalnu proizvodnju. Nimačka je imala izgrađenu želizničku mrižu.

Uostalon, u 1sr Nimačka nije poražena tako da su neprijatelji okupirali njen teritorij.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 00:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Sokolić je napisao/la:
Belgija je uspostavljena ka' tampun država za omest francuske ambicije. Nacionalni kongres je 1830. godine, kad se je Belgija izdvojila, izabra nimačku vladarsku kuću. Bilo je pitanje kome će pripast provincija Limburg. To je onaj crvuljak o' Nizozemske prima jugu. Ugovorom iz Londona 1839. provincija je podijeljena na zapadni dio (belgijska pokrajina Limburg) i istočni dio (nizozemska pokrajina Limburg). Ako pogledate, Limburg je prigrada između Flandrije, di se govori dolnjonimačkin naričjen - flamanskin (nizozemskin jezikon), i današnje Nimačke. 1839. tad ni bilo jedinstvene Nimačke, ali je postojala svist o jakoj nimačkoj naciji koja će se kad tad ujedinit, Sveto Rimsko Carstvo nimačkog naroda. 1839. je tek 30-ak godina pri ujedinjenja Nimačke.
Limburg ka' da je dan Nizozemskoj za omest buduće fizičko povezivanje Nimačke i Flandrije. Bit će da su računali da će se jednon Valonija pripojit Francuskoj.

slika

Rujanski plan o' Nimačke mi je tu nerealan. Čemu si pripojit JI dil Belgije di su frankofoni Valonci i možda komadić Flandrije? Flandrija mi je realniji izbor, jer postoji svist kod Flamanaca i Nizozemaca, ma koliko to oni poricali, da su Duitsch (odatle Dutch), a to je - Deutsch, Nimac. Nimačka bi pripojila si i južni dil nizozemskeg Limburga i Flandriju, čime bi izašla na La Manche i izašla od pomorsko prometne odsičenosti. Izravno bi utjecala na britansku plovidbu, imala luke ka bazu odakle bi mogla neometano nadzirat stvari.

Nizozemska, iako je bila neutralna u ratu, ipak je engleska igračica i opstaje ka' engleski mostobran na europskom kontinentu. Stoga bi pripajanje Flandrije i niz. Limburga Nimačkoj odsiklo Nizozemsku od Francuske, oslabilo engleski mostobran i ojačalo nimačke pozicije.

Logično, Nimačka bi si pripojila one krajeve iz Belgije di se govori nimački.

Sukladno Rujanskom programu, pripojili bidu si jedan frankofoni dil Belgije. Onaj JI dil od nimačke granice do rijeke Meuse. Liege bi postao pogranični grad u Nimačkoj i znali bismo ga danas ka Lüttich.
Tako bi podebljali onaj koridor kod Limburga. Možda bi pomaknuli i granicu ka Nizozemskoj do Meuse, sada već Maasa. Pa bi i Maastricht, Roermond i Venlo ušli u Nimačku. Nimačka bi bilo sve do oštra skritanja Meuse, sad već Maasa, na zapad. To je nindir južno od Nijmegena. U biti, Nimačka bi pripojila u Nizozemskoj cili Limburg istočno od Maasa. Cili niz. Limburg južno od crte Maasbracht — Mönchengladbach uša bi u Nimačku.

Limburg
slika

Tok rike Meuse odnosno Maasa.

slika

Zašto ne pripojit cijelu Valoniju, dakle cijelu Belgiju, onda?
Tamo je gro rudnika, to je ono što Njemačku zanima.

Da su išli Limburg uzimati, morali bi ratovati s Nizozemskom.
A ako ratuju, zašto stati samo na Limburgu?

U Nizozemskoj, ako izuzmemo Frizijce, koji su lingvistički srodnici engleza postoje 2 nacije.
Katolički Flamanci i protestantski Holandijci.
Oboje su Nizozemci.
Istok holandeških govora je - saski.

https://www.google.com/search?q=german+ ... Zj1x9PUYnM


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Okupirano i klijentske države, nacionalne manjine, pravni sustavi
PostPostano: 05 tra 2021, 01:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Sokolić je napisao/la:
Ovo su ozemlja koja je Nimačka okupirala i klijentske države.

slika

Ovo su jezične manjine.

slika

Ovdi se vidi di je Verdun, Meusa i Švicarska. Luksemburg nima kontakta s Francuskon. Zemljovid prikazije pravne sustave, ovo će se svidit Velebitu.
slika

Slika od Nimačke kod ujedinjenja 1871. godine.
slika

Lajkam karte, imaju smisla :top:


Vrh
   
 
 Naslov: Beneluks
PostPostano: 05 tra 2021, 01:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
@ikmanvaradiste, granice se minjalo i bez ratovanja. Jednostavno je bia pritisak i države su nevoljko pristajale. Sasvim je bilo uobičajeno da se država prisilno odrekne, premda nije bila u ratu ili nije porazila protivnika. Uostalom i Nizozemska se je nakon 1sr ili 2sr proširila na račun Nimačke.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_ann ... _World_War

slika

Malo na temu Limburga.

http://www.eerstewereldoorlog.nu/en/fir ... therlands/

"After a few days of war the Germans and the British indicate that they will respect the neutrality of the Netherlands, but only if this neutrality doesn’t benefit the enemy. Therefore the Dutch constantly need to compromise during the war so as not to offend one of both parties. Sometimes it’s a close call. In March 1916, for example, there are rumours that the British are planning to invade the country and in 1918 the Germans demand free transport across Limburg for the war effort."

Ali, @ikmanvaradiste, ti si iznio svoje viđenje prikrajanja zapadnih granic. Zato ovo i jest forum za raspravljat s drugima šta mislidu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 01:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World
Sokoliću,

u Engleskoj nisu ljudi molili za krišku 'leba, u Nemačkoj jesu. Bilo je pobuna u vojsci, ljudi nisu hteli gladni da marširaju, neke kneževine povlačile svoje ekspedicione snage. U Engleskoj ne bi bilo gladi ni za 10 godina rata - Privilegija imanja Četvrtine planete kao svoje Kolonije.

Rusija nije postojala kad je Lenjin potpisao da daje te teritorije na okupaciju u zamenu za Separatni mir, pa samim tim nije ni mogla da bude poražena. U tom trenutku je tek počinjao Građanski rat. Rusi su se klali među sobom i gore nego što je Švabo mogao da ih kolje. A Lenjina je boleo *** za te tvoje "carske posede" a i samog Cara - pa ga je streljao.

Pa šta ako bi bila pobuna u Avganistanu? Pao bi London? Svašta. Ginuli bi Indijci i to vrlo rado - kao i Gurke koje i dan danas to čine... pitaj Argentince, oni su ih zapamtili... ginuo bih i ja da me iz neke selendre bez klozeta i iz kuće od blata odvezu u Evropu i daju mi prvi put u životu pristojnu hranu, odeću, obuću i pušku. Leteo bih na Švabu k'o Jabučilo! :tank

Britanija bi SAMA porazila Centralne Sile, nesposobni Francuzi su im samo protraćili resurse i dekoncentrisali ih... još kad bi jenkiji upali, ihhhha... :001_rolleyes


Vrh
   
 
 Naslov: Prva inačica
PostPostano: 05 tra 2021, 01:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Evo kako bi mogla izgledati Europa u ovom scenariju ŠBBDJB. Bit će još slika u drugin kolurama, po drugin kriterijiman. Svitloplava površina između Nizozemske i Nimačke je teritorij oduzet od neutralne države, Nizozemske.


Privitak/ci:
Opaska: Razdioba Europe nakon hipotetske pobjede Središnjih sila. Prekrajanje granica obrazloženo u prijašnjim postovima.
Razdioba_Europe_nakon_pobjede_Sredisnjih_sila10_rsz.jpg
Razdioba_Europe_nakon_pobjede_Sredisnjih_sila10_rsz.jpg [ 451.21 KiB | Pogledano 1391 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Nove države
PostPostano: 05 tra 2021, 02:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Nove države u Europi po ovom scenariju bile bi Irska, Bretanja, Burgundija, Okcitanija, Sardinija, Toskana, Lucca, Parma, Modena, Savoja, Papinska Država, Napuljsko Kraljevstvo, Sicilija, Poljska, Litva, Kuronija i Semigalija, Estonija, Finska, Bilorusija, Ukrajina, Donska Republika, Cipar. Izvan zemljovida: Terečka Republika, Gruzija, Azerbajdžan. Vlaška ka' slidnica Rumunjske.

Na Sridozemlju bi bia nimački protektorat Tunis i Berberska obala (alžirsko priobalje i bliža zagora) te austro-ugarska klijentska državica Ruf, a ostalo bi si pripojila Turska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 05 tra 2021, 13:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 07 tra 2021, 20:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
ikmandvaradtist je napisao/la:
https://www.youtube.com/watch?v=Hq1W8C3kaOE

Vidia san taj videouradak.

Ukrajinci nakon 1sr, dočekali svoj tren

Zelena Ukrajina ili tkz. Zeleni Klin
slika

Žuta Ukrajina ili tkz. Žuti Klin
slika

Siva Ukrajina ili tkz. Sivi Klin
slika

Ukrajinci u Ruskoj Federaciji 1926. godine
slika

Donska Republika
slika

Ukrajinska Narodna Republika
slika

Brest Litovski sporazum
slika

Odvijanje stvari u Ukrajini. Ono iscrtkano na Krimu je Krimska Demokratska Republika, država Krimskih Tatara.
slika

Kubanska Republika i Ukrajinci u Pokubanju po popisu 1926.
slika

Raskomadanost Ruskog Carstva 1918.. A nikor je ovdi govoria kako je Lenjin ima kontrolu.
slika

Ozemlja na koja je pretendirala Biloruska Narodna Republika
slika

Jbt, na ozemlju Ukrajine ukrajinski građanski rat, pa ukrajinsko-sovjetski rat, pa protusovjetska intervencija Antante, poljska intervencija...

Nesritni duboko podiljeni izmeju sebe Ukrajinci imali su ove teritorijalne pretenzije
slika

Stanje u Ukrajini, pobune
slika

Ukrajinska Država, upravna podila. Zeleno iscrttkano su pretenzije.
slika

Mahnovia. Brale, sve mahnito.
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 07 tra 2021, 20:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Pridložene ukrajinske granice na pariškoj mirovnoj konferenciji

slika

Dijalektološki zemljovid ruskog jezika prima Ruskom zemljopisnom društvu 1914. godine.
Jbt, šta su napravili Ukrajincima do danas.

slika

Upravna organizacija neovisne Ukrajine 1918. po "zemljama".
slika

Gradovi u tim zemljama
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 07 tra 2021, 20:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 tra 2020, 14:23
Postovi: 3685
Lokacija: Clown World
Kakvi, bre, "Ukrajinci"? :sega

To k'o da kažeš "Hercegbosanci", "Crnogorci", "Makedonci",.... fikcija!

Britanci sami raskomadali Otomansko Carstvo, izgladneli Nemačko Carstvo, Austrougarima mornaricu sa Žabarima uništili, formirali Solunski front, ... glavne baje bili, praktično sami pobedili Centralne Sile... Amerikance uključili tek da im ne gine još ljudi...

Nemci nisu jebenu Belgiju osvojili, eeej!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 07 tra 2021, 21:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2019, 21:58
Postovi: 20462
Englezi bi bili Njemačke pudlice da im nije bilo Amerike, Carska Njemačka bi 1918. slomila Zapadni front, tako da pričaš gluposti.

_________________
Titanik potonio 15. a HDZ 17. Travnja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 07 tra 2021, 22:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
ikmandvaradtist je napisao/la:
Kakvi, bre, "Ukrajinci"? :sega

To k'o da kažeš "Hercegbosanci", "Crnogorci", "Makedonci",.... fikcija!

Britanci sami raskomadali Otomansko Carstvo, izgladneli Nemačko Carstvo, Austrougarima mornaricu sa Žabarima uništili, formirali Solunski front, ... glavne baje bili, praktično sami pobedili Centralne Sile... Amerikance uključili tek da im ne gine još ljudi...

Nemci nisu jebenu Belgiju osvojili, eeej!!!


Nemoj biti tako neozbiljan. Da su tako bili superiorni, onda bidu prošli Galipolje. Nikad nisu posli uspili to ponovit niti su se usudili. Nigdi u blizini. Niti na egejske obale di su imali potporu misnega stanovništva, Grka. Ostavili su Grke na cidilu. Da su tako nadmoćni, onda bidu bili prodrli u Mezopotamiji do savezničkih kršćanskih zajednica. Koje su ostavili posli rata na cidilu.
I to protiv jedne tehnološki zaostale Turske, zaostalije od Austro-Ugarske, očajne logistike, demoralizirane i razbijene.
Uza svu nadmoćnu mornaricu, nisu bili u stanju napravit iskrcavanje u Jadranu. Solunsko bojišće nisu formirali. Grčka je bila neutralna država pa nisu morali činit nikakvo iskrcavanje, stvaranje i obrane mostobrana. Iskrcali su se Francuzi u dilu Grčke naklonjenom Antanti. Nimačka jest osvojila Belgiju. Ako je koji komadić osta, to je zato jer in nije bia bitan. Cilj je bia napravit polukrug pa na Pariz. Ne ćedu se bavit ribarskin selima i nasadima heljde uz more. Austro-Ugarska imala je tehnološki zaostalu mornaricu ali uza svu tu nadmoć nisu in Englezi zauzeli ni jedan primorski grad. Zašto vajne anglo-junačine nisu se iskrcale u južnoj Dalmaciji i primorju od Crne Gore? Što ondi nisu pokušali uspostavit bojišće ka Macedoniji? Šipak!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ŠBBDJB - Centralne sile dobile Prvi svitski rat
PostPostano: 08 tra 2021, 02:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
Zahvaljujen ikmandvaradtistu što je pronaša ovin zemljovid.
ikmandvaradtist je napisao/la:
slika


Potvrdia je ono šta san bia ovdi dosad iznia u postovima. Uzevši u obzir Nimce u otin krajeviman, moguće je da bidu to pripojili Austro-Ugarskoj a ne ostavili Ukrajini. Iako je mirom u Brestu Litovskom pridviđea Ukrajina, mislim da se ekipa ne bi baš držala riči. Ukrajinu je rastaka građanski rat i inozemne intervencije i anarhistička i boljševička revolucija, pa bi ka' za intervenciju i sigurnost granice i nimačkih sunarodnjaka Austro-Ugarska i Nimačka upale. Drugi je razlog što in ne bi tribala nova Rusija uz granicu. Rusija je velika i napučena, a ni nova Ukrajina ne bi bila slabija, ka ni nova Poljska u prirodnin i etničkin granicaman. Ne želiš si supersile, nego tampon državice koje te ne možedu ugrozit.

Znači, Austro-Ugarska bi pripojila si i Volinsku i Podolje.


Vrh
   
 
 Naslov: Ober Ost
PostPostano: 08 tra 2021, 02:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 sij 2013, 22:25
Postovi: 4689
https://encyclopedia.1914-1918-online.n ... e/ober_ost

https://ome-lexikon.uni-oldenburg.de/regionen/ober-ost

https://www.researchgate.net/publicatio ... to_Ostland

https://www.researchgate.net/publicatio ... st_1915-17

https://de.wikipedia.org/wiki/Ober_Ost

https://www.imdb.com/title/tt11086106/ Ober Ost: The Forgotten Colony in the Heart of Europe (2019)
Ober Ost - die vergessene Kolonie (original title) tv film


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 105 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 62 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO