HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 kol 2026, 00:25.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: katolicanstvo i pravoslavlje
PostPostano: 28 kol 2010, 10:33 

moze li mi neko rec razlike izmedju katolicanstva i pravoslavlja i zasto su se razdvojili.

Vrh

Naslov: Re: katolicanstvo i pravoslavlje
PostPostano: 31 kol 2010, 10:25 

nisu nikada ni bili zajedno

Vrh

PostPostano: 31 kol 2010, 16:00 

zapovjednik je napisao/la:
moze li mi neko rec razlike izmedju katolicanstva i pravoslavlja i zasto su se razdvojili.

Misliš na raskol iz 1054.godine
Mogu ja ... ali to je duga priča a ti si isuviše POGLUP dečko da bi to ubra, tako da nema smisla !
A i čisto sumnjam da te to zanima.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2010, 17:42 

Razdvojili su se zbog vlasti i novca,
sve ostalo su razlike u tradiciji i nekim
dodacima u katoličanstvu.

Vjera je jedna te ista u jednoga jedinoga Boga.
Imaš tu negdje ispod temu o tome.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 08:34 

Moram priznati da mi tu ništa nije jasno, mada sam čitala neke tekstove. Nemam formalno religijsko obrazovanje, pa sam neuka.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 10:36 

i_jopet je napisao/la:
Razdvojili su se zbog vlasti i novca,
sve ostalo su razlike u tradiciji i nekim
dodacima u katoličanstvu.

Vjera je jedna te ista u jednoga jedinoga Boga.
Imaš tu negdje ispod temu o tome.

Ovime je sve receno, Carigradski patrijarh je želio da bude jednako važan kao i Papa, pošto je Carigrad u to vrijeme bilo daleko važnije političko središte od Rima....., u svemu pare i moć igraju ulogu, nažalost tako je bilo i 1054

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 10:53 

Ukratko za ove sto ne kuze.. Puno ja manja razlika izmedju katolika i pravoslavaca nego recimo izmedju sijita i sunita..
eto..

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 11:27 

Ja se ne razumijem bas u Krscanstvo al me zanimaju razlike pa moze li mi neko reci jel veca razlika izmedjuprotestanata i katolika ili katolika i pravoslavaca.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 11:36 

Izmedju protestanata i katolika je veca razlika..A koje su razlike to bi odvec potrajalo..

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 11:37 

Ja se ne razumijem bas u Krscanstvo al me zanimaju razlike pa moze li mi neko reci jel veca razlika izmedjuprotestanata i katolika ili katolika i pravoslavaca.

To ti ovisi, jer ima jako puno raznih protestantskih crkvi. Naprimjer, Engleska tj Anglikanska crkva se vrlo malo razlikuje od katoličke, dok se neke druge, npr Mormoni puno razlikuju od katoličke.
Općenito uzevši, po teološkom učenju, pravoslavna crkva je katoličkoj bliža nego veliki dio protestantskih.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 11:40 

prije raskola, postojalo je pet ravnopravnih patrijarha, među kojima je rimski bio prvi, ali u suštini ravnopravan ostalima, a ostali su carigradski, antiohijski, jeruzalemski i aleksandrijski. izuzev rimskog, svi ostali su očito pripadali istočnom obredu. međutim, prodorom islama u 7. stoljeću, moć istočnih patrijarha slabi, a rimskoga jača s obzirom da i Europa s vremenom ojačava. naposlijetku, rimski poglavar želi svu moć za sebe, na što Bizant ne pristaje s obzirom na vlastitu snagu u tom vremenu. to bi bio nekakav povjesni kontekst, ukratko. naravno, postoje i razlike u tradiciji, ali one same nisu prepreka ujedinjenju, danas i postoje katolici grčkog obreda, nego se ponajprije radi o političkom pitanju, gdje pravoslavci ne priznaju primat papi dalje od onoga "prvi među jednakima".

na kraju krajeva, odnedavno katolička crkva priznaju pravoslavnu kao dio jedne crkve apostolske, dok to isto ne priznaje protestantnima, osim što koketira s anglikancima, čija je jedna grana gotovo istovjetna katoličkoj crkvi.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 11:56 

mozete li mi napisati nesto o grkokatolicima

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 12:16 

mozete li mi napisati nesto o grkokatolicima

to su u suštini pravoslavci, koji su u određenom trenutku povijesti, najčešće u 15. i 16. stoljeću, ujedinjeni s katoličkom crkvom i priznaju papu, ali i dalje imaju istočni crkveni obred kao i pravoslavni, s tim što se i svećenici mogu ženiti za razliku od rimokatolika. zbog tog unijaćenja s katoličkom crkvom, još ih nazivaju i unijatima, a najviše ih je na području zapadne Ukrajine jer je taj prostor bio pod Habsburgovcima, i uglavnom se nalaze na prostorima bivše AU.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 12:22 

imaju li oni kakve veze sa Grckom.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 12:23 

imaju li oni kakve veze sa Grckom.

ma ne, to se samo tako kaže, grčki zapravo označava istočni, kao što rimski označava zapadni, podjela je to još iz Rimskog Casrtva.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 12:25 

hvala

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 14:37 

Razdvojili su se 1054. godine. Isus je rekao Petru: Petre ti si stijena i na toj stijeni ću sagraditi svoju crkvu.
Nije rekao ni kako će se zvati niti išta slično. Crkva je jedna ali je ljudi djele. Ali Isus je svojim primjerom pokazao kakvi svećenici trebaju biti i ostavio je iza sebe jednu Crkvu.
E sada svaka za sebe kaže da je jedina, prava i ispravna. Ali ako će mo analizirati vidjeti će mo da su Katolička i Pravoslavna najizvornije.
Raskol je se dogodio jer radi ..... svečega .... ali i najviše radi ljudskih grijeha. Ne sjećam se sada točno ali uglavno Papa je poslao svoga izaslanika u Konstantinopl koji je trebao nešto ... ne znam ni ja što ali uglavnom on je uradio nešto na svoju ruku i potpuno suprotno od instrukcija Pape i tu je se dogodio definitivni razlaz. Ali puk, pa ni sami crkveni prvaci sa obje strane u početku nisu ni bili svjesni da od tada čine dvije crkve. A u početcima su obje crkve bile u potpunosti iste. Kasnije su se u evoluciji dogodile promjene ali ni sada mi nismo toliko različiti.
U pravoslavnim crkvama ima više poglavara, uglavnom su to nacionalne sada crkve. Dok je u katolika i dalje samo jedan poglavar za sve katolike- Papa.
U katolika je svim svećenicima, časnim sestrama zabranjeno vjenčanje (oni se vjenčaju za crkvu). Kod pravoslavaca je dozvoljeno vjenčanje svećenicima, odnosno sjemeništarcima prije nego se zarede. Kasnije ne mogu. A oni koji se vjenčaju ne mogu napredovati u crkvenoj službi.
A razlike između protestanata i ovih potonjih su ogromne do također male, zavisi sa kojom protestanskom crkvom ih uspoređujemo.
Kod Anglikanaca je sada čak dozvoljeno ređenje žena (čak i za biskupe) i ređenje homoseksualaca.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 14:38 

Bobovac je napisao/la:
To ti ovisi, jer ima jako puno raznih protestantskih crkvi. Naprimjer, Engleska tj Anglikanska crkva se vrlo malo razlikuje od katoličke, dok se neke druge, npr Mormoni puno razlikuju od katoličke.
Općenito uzevši, po teološkom učenju, pravoslavna crkva je katoličkoj bliža nego veliki dio protestantskih.

To je bilo do nedavno. Sada su razlike enormne.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 14:48 

Josip321 je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

To je bilo do nedavno. Sada su razlike enormne.

Nešto sam propustio? Osim Vikarice iz Dibleya? ;)

slika

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 15:32 

Dudu vam je dobro objasnio!

Ali ja ću dodati još neke razlike!

Pravoslavni sveštenici ne mogu dobiti parohiju(župu) ako nisu oženjeni , to je uslov! , dok je pravilo celibata kod svih sveštenika u katoličkoj crkvi kasnije dtuma , tj.posle raskola!
I to se da srediti jer nije dogmatski uređeno!

Onda , pravoslavni ne poštuju kipove , nemaju bezgrešno začeće Bogorodice tj.da nije i sama Marija rođena iz bezgrešnog začeća , onda nemaju čistilište(purgatory) , i nemaju sveta ukazanja i svete stigmatike!

Ali to nije veliki problem , najveći problem je papaski primat i pitanje filloque!
Pravoslavni takođe priznaju svetost rimskog biskupa , ali ga ne poštuju na način kao što to rade katolici , tj.same pape su donele posle raskola dogmu o ppaskoj nepogrešivosti i primatu!
A filloque je već pitanje tumačenja verske doktrine u samoj srži , pravoslavni veruju da sveti duh izlazi samo od Oca , dok katolici i od Oca i Sina!

Pravoslavni se drže ranih svetih koncila od samo početka , dok katolici ih imaju više i to nakon raskola!

Kako vreme prolazi papski autoritet u svetu nije takav kao nekada , i ja se toplo nadam da će nestati kako je sad koncipiran!
Ali postoji problem , a to je što su papski primat,nepogrešivost i filloque postavljeni kao dogma , međutim katolička crkva ide putem za ukdanje dogmi , mada je to samo po sebi nemoguće , ali naće se rešenje!

Ja se nadam dani kad će pravoslavni otići u Rim na svetu liturgiju u crkvi sv.Petra gde neće papa biti centralna ličnost već sama crkva i Isus Hrist , i da će zateći braću katolike da ga poštuju kao svakog drugog biskupa , ali po drevnosti i často prvog među jednakima , kao i sve ostale drevne!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 15:39 

koliko sam ja razumio skoro ste isti a nema te nekog medjureligijskog dijaloga.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 15:49 

U pravoslavnoj i katoličkoj crkvi za razliku od bezbrojnih protestantskih ogranaka, od davnina se baštini monaštvo/redovništvo odnosno manastirski/samostanski život koji je kod protestanata nepoznat pojam ili barem kod ogromne većine njih, da budem korektan jer nisam siguran da li možda neko od njih takođe ima monaški red.
I hijerarhija pravoslavne i katoličke crkve je skoro identična: monah/redovnik, episkop/biskup, arhiepiskop/nadbiskup, mitropolit/metropolita, paroh/župnik, iguman/gvardijan (čini mi se). Kod pravoslavnih postoje još neki crkveni činovi npr. arhimandrit .. vjerujem da i katolici imaju pandan tim pravoslavnim crkvenim činovima je organizacija je veoma slična.

Jedina bitna razlika je u postojanju Pape kod katolika jer u pravoslavnim crkvama koje su nacionalno organizovane, postoji patrijarh te i te pravoslavne crkve.. ili arhiepiskop, ako ta crkva nema rang patrijaršije već samo arhiepiskopije. Carigradski patrijarh je "prvi među jednakima" među pravoslavnim patrijarsima ali nema ulogu kakvu ima Papa u kat. crkvi.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 16:01 

joe enter je napisao/la:

Ja se nadam dani kad će pravoslavni otići u Rim na svetu liturgiju u crkvi sv.Petra gde neće papa biti centralna ličnost već sama crkva i Isus Hrist , i da će zateći braću katolike da ga poštuju kao svakog drugog biskupa , ali po drevnosti i často prvog među jednakima , kao i sve ostale drevne!

Kako će Papa biti prvi među jednakima... među kojim jednakima? Skupa sa ostalom četvoricom, Aleksandrijski, Jeruzalemskim itd. To bi bilo isto kao da je američki predsjednik jednak Hrvatskom i Srpskom predsjedniku.
A pored toga, Papa je nasljednik svetoga Petra a kojemu je Isus rekao da će on biti ta stijena na kojoj će biti sagrađena crkva. Dakle, Petrov nasljednik ima primat nad drugima. Možda prvi među jednakima, ali ipak prvi.

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 16:16 

pohana jetrica je napisao/la:
U pravoslavnoj i katoličkoj crkvi za razliku od bezbrojnih protestantskih ogranaka, od davnina se baštini monaštvo/redovništvo odnosno manastirski/samostanski život koji je kod protestanata nepoznat pojam ili barem kod ogromne većine njih, da budem korektan jer nisam siguran da li možda neko od njih takođe ima monaški red.
I hijerarhija pravoslavne i katoličke crkve je skoro identična: monah/redovnik, episkop/biskup, arhiepiskop/nadbiskup, mitropolit/metropolita, paroh/župnik, iguman/gvardijan (čini mi se). Kod pravoslavnih postoje još neki crkveni činovi npr. arhimandrit .. vjerujem da i katolici imaju pandan tim pravoslavnim crkvenim činovima je organizacija je veoma slična.

Jedina bitna razlika je u postojanju Pape kod katolika jer u pravoslavnim crkvama koje su nacionalno organizovane, postoji patrijarh te i te pravoslavne crkve.. ili arhiepiskop, ako ta crkva nema rang patrijaršije već samo arhiepiskopije. Carigradski patrijarh je "prvi među jednakima" među pravoslavnim patrijarsima ali nema ulogu kakvu ima Papa u kat. crkvi.

Načelno se slažem sve što si rekao!

Pravoslavni svi na svetu imaju isti monaški red koji je koncipiran isto još od Vasilija Velikog , dok katolci imaju isto , ali takođe imaju još dosta posebnih monaških redova koji svaki ima svoju koncepciju i različito delovanje , tj.ti redovi su organizovani u određene svrhe(npr.jezuiti,franjevci,dominikatci,...)

Partijarh i arhiepskop i episkop je jedno te isto , i u prevodu reč staratelj,nadzornik i on je diretkan naslednik apostola , a i svi apostoli su bili jednaki složićeš se!
Kod nas patrijarh jeste na čelu , ali osnov crkvene vlasti je sveti sinod , a ne patrijarh sam od sebe kao što je papa , i patrijarh ne može smeniti nekog epsikopa bez dozvole sv.sinoda jer je sam episkop jednak sa patrijarhom , a patrijrh je samo prvi među jednakima po časti!

Titula našeg patrijarha je:"Patrijarh srpski arhiepskisopi pećki,....., znači on je i jedno i drugo!

Na čelu pravoslane cfkve su tzv.Arhijereji , to su monasi koji nadležni za episkopate , i u hijerarhiji crkve nema svetovnih popova , samo monasi tj.arhijereji , koji posleodređenog monaškog života izlaze iz manastira i bivaju postavljeni po eparhijama!

Pravoslavne crkve jesu tzv.nacinalne , ali zapravo nisu , jer su i one kao svaka crkva pomesna , i sve pravoslavne crkve su u ekumenskom jedinstvu i sve su sestrinske !
Svaki čovek može doći krstiti se i biti ono što jeste po nacionalnsti bio do tada , i svaki pravoslavac ide u svaku pravoslavnu crkvu i gde se može pričestiti! , koncepcija po "nacionalnom" osnovu je više prirode vernog naroda koji veru ispoveda na svom jeziku , ali su sve pravoslavne crkve KATOLIČANSKE po svojoj osnovnoj prirodi!

Vrh

PostPostano: 01 ruj 2010, 16:17 

Bobovac je napisao/la:

A pored toga, Papa je nasljednik svetoga Petra a kojemu je Isus rekao da će on biti ta stijena na kojoj će biti sagrađena crkva.

Iz katoličke vizure da ali ne iz vizure ostalih hrišćana pa i pravoslavnih.
Nečiji nasljednik može biti samo konkretna ličnost a ne viševjekovna institucija pape koja se počesto zloupotrebljavala a brojne pape kroz istoriju i nisu baš briljirali u moralnom i ljudskom aspektu, bilo je tu svega. Ogromna je razlika npr. izneđu sv. Petra i pape Pija XII ili nekih ranijih papa koji su se služili svim i svačim da bi zadržali tron. Bilo je tu i trovanja i zavjera i progona itd.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: