|
|
Stranica: 2/6.
|
[ 142 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Jiv
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 13:44 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2021, 01:54 Postovi: 2103 Lokacija: Južna Bosna
|
Ne, raspačavanje teritorija BiH od strane susjednih država nije opcija. Zaboravi na to.
Ali raspad BiH na samostalne države jest moguć.
Sanjarenje o aneksiji od strane matice je karakteristika pograničnih manjina.
Hrvati ako žele slobodu moraju se prestati ponašati kao milet i pogranična manjina i postati nacija, prvo u svojim glavama. A zatim ide realizacija.
_________________ Volim sve Hrvatice, bez obzira na zavičaj, podrijetlo i rasu. _________________ Romska i dalmatinska glazba liječe dušu.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 13:47 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
Ministry of Sound je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Vezano za Hr drzavljanstvo: Je li svatko ko provede/radi u Hr 5 godina neprekidno, ima pravo na Hr državljanstvo? Ili je nakon 5 godina stalni boravak a nakon 7 drzavljanstvo, neka me neko ispravi. Piše ovako: Citat: živi u Republici Hrvatskoj s prijavljenim boravkom 8 godina neprekidno do podnošenja zahtjeva i ima odobren status stranca na stalnom boravku Meni nije jasno kada pročitam službenu dokumentaciju, a vjerojatno bi u svakom uredu dali neko drukčije tumačenje. U par sam grupa gdje expati u Hrvatskoj dijele iskustva, svako malo nešto produžuju kod MUP-a. Tih 8 godina definitivno ne možeš odraditi tako lagano, vidim da se prijavljuju MUP-u svake godine ili češće (to ovi koji su pravi stranci i nisu u braku s osobom koja ima hrvatsko državljanstvo). i ja sam se u Njemačkoj prijavljivala u općinu svake godine. kod njih to rješava Ured za strance. doduše, to je bilo prije ulaska u EU. zašto bi za strance u HR bilo drukčije?
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 13:49 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
ZGabriel je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Piše ovako:
Meni nije jasno kada pročitam službenu dokumentaciju, a vjerojatno bi u svakom uredu dali neko drukčije tumačenje. U par sam grupa gdje expati u Hrvatskoj dijele iskustva, svako malo nešto produžuju kod MUP-a. Tih 8 godina definitivno ne možeš odraditi tako lagano, vidim da se prijavljuju MUP-u svake godine ili češće (to ovi koji su pravi stranci i nisu u braku s osobom koja ima hrvatsko državljanstvo).
i ja sam se u Njemačkoj prijavljivala u općinu svake godine. kod njih to rješava Ured za strance. doduše, to je bilo prije ulaska u EU. zašto bi za strance u HR bilo drukčije? Zato što kao postoje neka pravila/zakoni, postoje državne stranice na engleskom oko te tematike, ali nakon čitanja njih, nikome nije ništa jasno (uključujući i mene), pa svi traže ljude koji su već prošli kroz to iskustvo.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 13:55 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: i ja sam se u Njemačkoj prijavljivala u općinu svake godine. kod njih to rješava Ured za strance. doduše, to je bilo prije ulaska u EU. zašto bi za strance u HR bilo drukčije? Zato što kao postoje neka pravila/zakoni, postoje državne stranice na engleskom oko te tematike, ali nakon čitanja njih, nikome nije ništa jasno (uključujući i mene), pa svi traže ljude koji su već prošli kroz to iskustvo. Moj rođak(dajidža) radi i zivi u Splitu vec desetak godina. Prije par godina jos mi je spominjao da može dobiti Hr državljanstvo, ali bi navodno izgubio Bosansko.
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 13:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Karabaja je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Zato što kao postoje neka pravila/zakoni, postoje državne stranice na engleskom oko te tematike, ali nakon čitanja njih, nikome nije ništa jasno (uključujući i mene), pa svi traže ljude koji su već prošli kroz to iskustvo.
Moj rođak(dajidža) radi i zivi u Splitu vec desetak godina. Prije par godina jos mi je spominjao da može dobiti Hr državljanstvo, ali bi navodno izgubio Bosansko. Ne vidim kako, postoji sporazum o dvostrukom državljanstvu između BiH i RH. Jedino možda ako ima još i neko treće državljanstvo. BiH državljanstvo se ne gubi automatizmom, moraš ga se odreći.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 14:07 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Moj rođak(dajidža) radi i zivi u Splitu vec desetak godina. Prije par godina jos mi je spominjao da može dobiti Hr državljanstvo, ali bi navodno izgubio Bosansko. Ne vidim kako, postoji sporazum o dvostrukom državljanstvu između BiH i RH. Jedino možda ako ima još i neko treće državljanstvo. BiH državljanstvo se ne gubi automatizmom, moraš ga se odreći. "Pojavu dvojnog državljanstva nalazimo u slučajevima stjecanja državljanstva privilegiranom naturalizacijom. Tako je u slučajevima stjecanja hrvatskog državljanstva temeljem čl. 10. (brak s hrvatskim državljaninom), čl. 11. (iseljenik, njegovi potomci i njihovi bračni drugovi), čl. 12. (osoba čiji je primitak u interesu za Republiku Hrvatsku te njegov bračni drug), čl. 13. (maloljetno dijete koje slijedi pravni status roditelja koji stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem), čl. 15. (osoba koja traži ponovni primitak u hrvatsko državljanstvo) i čl. 16. (pripadnik hrvatskog naroda koji živi u inozemstvu), dopušteno uz stjecanje hrvatskog državljanstva zadržavanje i stranog državljanstva." Vjerovatno tu ne spada ovo sa stalnim boravkom od 8 godina, osim ako ti nije u interesu za Hr
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 14:12 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ne vidim kako, postoji sporazum o dvostrukom državljanstvu između BiH i RH. Jedino možda ako ima još i neko treće državljanstvo. BiH državljanstvo se ne gubi automatizmom, moraš ga se odreći.
"Pojavu dvojnog državljanstva nalazimo u slučajevima stjecanja državljanstva privilegiranom naturalizacijom. Tako je u slučajevima stjecanja hrvatskog državljanstva temeljem čl. 10. (brak s hrvatskim državljaninom), čl. 11. (iseljenik, njegovi potomci i njihovi bračni drugovi), čl. 12. (osoba čiji je primitak u interesu za Republiku Hrvatsku te njegov bračni drug), čl. 13. (maloljetno dijete koje slijedi pravni status roditelja koji stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem), čl. 15. (osoba koja traži ponovni primitak u hrvatsko državljanstvo) i čl. 16. (pripadnik hrvatskog naroda koji živi u inozemstvu), dopušteno uz stjecanje hrvatskog državljanstva zadržavanje i stranog državljanstva." Vjerovatno tu ne spada ovo sa stalnim boravkom od 8 godina, osim ako ti nije u interesu za Hr Zanimljivo, nisam znao. Baš me zanima bi li natjerali nekoga da se odrekne državljanstva SAD ili neke EU zemlje. Možda se to riješava bilateralnim sporazumima, a u BiH sporazumu nema te opcije. Ali bubam napamet.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 14:19 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Karabaja je napisao/la: "Pojavu dvojnog državljanstva nalazimo u slučajevima stjecanja državljanstva privilegiranom naturalizacijom. Tako je u slučajevima stjecanja hrvatskog državljanstva temeljem čl. 10. (brak s hrvatskim državljaninom), čl. 11. (iseljenik, njegovi potomci i njihovi bračni drugovi), čl. 12. (osoba čiji je primitak u interesu za Republiku Hrvatsku te njegov bračni drug), čl. 13. (maloljetno dijete koje slijedi pravni status roditelja koji stječe hrvatsko državljanstvo prirođenjem), čl. 15. (osoba koja traži ponovni primitak u hrvatsko državljanstvo) i čl. 16. (pripadnik hrvatskog naroda koji živi u inozemstvu), dopušteno uz stjecanje hrvatskog državljanstva zadržavanje i stranog državljanstva." Vjerovatno tu ne spada ovo sa stalnim boravkom od 8 godina, osim ako ti nije u interesu za Hr Zanimljivo, nisam znao. Baš me zanima bi li natjerali nekoga da se odrekne državljanstva SAD ili neke EU zemlje. Možda se to riješava bilateralnim sporazumima, a u BiH sporazumu nema te opcije. Ali bubam napamet. Ili se jednostavno pozovu na clan 12. Djeluje fleksibilno, ali ne znam kako funkcionise, znam samo ovo iz prve ruke za rođaka.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 14:27 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Zanimljivo, nisam znao. Baš me zanima bi li natjerali nekoga da se odrekne državljanstva SAD ili neke EU zemlje. Možda se to riješava bilateralnim sporazumima, a u BiH sporazumu nema te opcije. Ali bubam napamet.
Ili se jednostavno pozovu na clan 12. Djeluje fleksibilno, ali ne znam kako funkcionise, znam samo ovo iz prve ruke za rođaka. Da, samo mi se ta čini za neke velike zvjerke, glumce, sportaše, gospodarstvenike. Sve zavisi ide li ta odluka baš do samog vrha.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 14:34 |
|
|
Trebao bi se uvući u jedan od općinskih ogranaka HDZ-a u Sarajevu (i dalje su multi-kulti tu), pa korak po korak do vrha. Kroz inžinjering dobiti prvo zastupnika u nekoj općinskoj skupštini, onda u kantonalnoj. Sa takvim uspjesima iza sebe ga sljeduje mjesto za stolom za odrasle gdje se donose ključne odluke.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 14:44 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Ili se jednostavno pozovu na clan 12. Djeluje fleksibilno, ali ne znam kako funkcionise, znam samo ovo iz prve ruke za rođaka. Da, samo mi se ta čini za neke velike zvjerke, glumce, sportaše, gospodarstvenike. Sve zavisi ide li ta odluka baš do samog vrha. Pa vjerovatno, mislim da je Emir Hadžihafizbegović dobio na taj način, jer ima Hr državljanstvo.
|
|
Vrh |
|
|
1986
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 17:08 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Karabaja je napisao/la: Vezano za Hr drzavljanstvo: Je li svatko ko provede/radi u Hr 5 godina neprekidno, ima pravo na Hr državljanstvo? Ili je nakon 5 godina stalni boravak a nakon 7 drzavljanstvo, neka me neko ispravi. Piše ovako: Citat: živi u Republici Hrvatskoj s prijavljenim boravkom 8 godina neprekidno do podnošenja zahtjeva i ima odobren status stranca na stalnom boravku Meni nije jasno kada pročitam službenu dokumentaciju, a vjerojatno bi u svakom uredu dali neko drukčije tumačenje. U par sam grupa gdje expati u Hrvatskoj dijele iskustva, svako malo nešto produžuju kod MUP-a. Tih 8 godina definitivno ne možeš odraditi tako lagano, vidim da se prijavljuju MUP-u svake godine ili češće (to ovi koji su pravi stranci i nisu u braku s osobom koja ima hrvatsko državljanstvo). Ma to je namjerno tako napravljeno da oni sami mogu odrediti ko će ga dobiti ko neće. Kad je državi u interesu djeliti državljanstva ona ga djeli, kad nije neće i to je to. U Žepču su dobivali državljanstva na temelju domovnica iz NDH.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 17:11 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Fali opcija: Samo ako preseli u Skandinaviju.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Reconquista
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 17:15 |
|
|
Hrvatska ne dijeli svoje državljanstvo lagano. To je velika povlastica.
Osim srbijanskim mafiozima.
_________________ HR + HB = Hrvatska domovina. Za dom.
Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:10 |
|
|
Ovo i mene zanima! Koji su uslovi sada za domovnice i putovnice? Gledala sam na Internetu sajt konzulata HR u Banjaluci. Nije mi mnogo toga jasno!
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24032 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Lapo-lapo je napisao/la: Ovo i mene zanima! Koji su uslovi sada za domovnice i putovnice? Gledala sam na Internetu sajt konzulata HR u Banjaluci. Nije mi mnogo toga jasno! Ne primamo Slovence...
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:17 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Ovo i mene zanima! Koji su uslovi sada za domovnice i putovnice? Gledala sam na Internetu sajt konzulata HR u Banjaluci. Nije mi mnogo toga jasno! Pa moras imati mjesto boravka u Hr 7 godina, nakon toga mozes dobit Hr drzavljanstvo i odreci se svoga. Brzi put, postanes popularna glumica ili pjevacica, odrzis par predstava ili koncerata u Zagrebu i onda ti daju Najbrzi put, udaš se za lasicu
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:19 |
|
|
lider30 je napisao/la: Lapo-lapo je napisao/la: Ovo i mene zanima! Koji su uslovi sada za domovnice i putovnice? Gledala sam na Internetu sajt konzulata HR u Banjaluci. Nije mi mnogo toga jasno! Ne primamo Slovence... Katolik je katolik, bio Albanac ili Crnogorac. Koliko se kajem što to nisam na vrijeme sredila! Dijelili su u ratu i odmah nakon rata u Busovači i Vitezu na sve strane.. Jok, hoću ja u Srpsku, eto mi ga sada!
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:28 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39455 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Još uvijek možeš dobiti u mostarskom konzulatu uz dokaz o pripadnosti hrvatskom narodu, dakle uz dokaz da su ti se roditelji izjašnjavali Hrvatima i ti osobno.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:33 |
|
|
Ja jesam. Otac jeste. Majka pravoslavnka. Krštena u katoličkoj crkvi. Šta još treba?
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:42 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39455 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Službeni dokument u kojem se izjašnjavate kao Hrvati. Možeš se i konzulatu u BL raspitati detaljnije, ljudi će te uputite konkretnije.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:44 |
|
|
daramo je napisao/la: Službeni dokument u kojem se izjašnjavate kao Hrvati. Možeš se i konzulatu u BL raspitati detaljnije, ljudi će te uputite konkretnije. Ok. Hvala.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:45 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: Ovo i mene zanima! Koji su uslovi sada za domovnice i putovnice? Gledala sam na Internetu sajt konzulata HR u Banjaluci. Nije mi mnogo toga jasno! ..nacu ti momka pa riješimo stvar..
|
|
Vrh |
|
|
Lapo-lapo
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 22:54 |
|
|
laganini je napisao/la: Lapo-lapo je napisao/la: Ovo i mene zanima! Koji su uslovi sada za domovnice i putovnice? Gledala sam na Internetu sajt konzulata HR u Banjaluci. Nije mi mnogo toga jasno! ..nacu ti momka pa riješimo stvar.. Ti da znaš ,,nalazit',, našao bi sebi! Tebe i Magičnog ne poznajem više. Šetnja. I ne okreći se sine!
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći? Postano: 08 srp 2021, 23:05 |
|
|
Lapo-lapo je napisao/la: laganini je napisao/la: ..nacu ti momka pa riješimo stvar.. Ti da znaš ,,nalazit',, našao bi sebi! Tebe i Magičnog ne poznajem više. Šetnja. I ne okreći se sine! ..salu na stranu mogu ti pomoć il barem da te uputim iako me ne volis..
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|