|
|
Stranica: 40/110.
|
[ 2747 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Grunf
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 04 srp 2021, 23:26 |
|
|
Krediti pumpaju srpsku ekonomiju. Vidjet ćemo dokad. Inozemni dug se popeo na 32 milijarde eura, stanje međunarodnih ulaganja je otišlo u minus 42 milijarde eura. Prostor za zaduživanje se ubrzano smanjuje. Citat: Srbija se dosad kod europskih banaka, uključujući EBRD, EIB, CEB i Njemačku razvojnu banku, kao i Međunarodnu banku za obnovu i razvoj (IBRD), zadužila za ukupno 8,37 milijardi eura, dok kineskoj Exim banci duguje 1,15 milijardi eura, a stranim vladama ukupno 2,66 milijarde eura, navodi magazin Biznis i financije, a prenosi TV N1.
Kada je riječ o trenutačnim dugovima prema stranim vladama, na prvom mjestu je vlada i Fond Abu Dhabija sa 1,72 milijarde eura, navodi magazin.
Stranim vladama Srbija duguje ukupno 2,66 milijarde eura, dok prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj ima obveze vrijedne 2,19 milijardi eura.
Ukupni javni dug je, inače, na kraju prvog tromjesečja ove godine iznosio 28,1 milijardu eura ili 55,7 posto BDP-a, dok je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio kako neće dopustiti da udio javnog duga bude veći od 60,5 posto BDP-a. S druge strane, rebalans proračuna predviđa deficit od 381,7 milijardi dinara i još 478,6 milijardi dinara za otplatu glavnica i nabavku financijske imovine. To znači da bi država trebala osigurati nešto više od sedam milijardi eura kako bi pokrila oba minusa, što navodi na pitanje o cijeni budućeg zaduživanja. https://www.poslovni.hr/regija/srbija-s ... ne-4294847
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 04 srp 2021, 23:31 |
|
Pridružen/a: 21 ruj 2020, 21:42 Postovi: 7637 Lokacija: Serbian World
|
Kako vam dosadi više jedan te isti "tra la la".. ? Srpsku ekonomiju "pumpaju" FDI. Srbija ima duplo više FDI nego sve ostale zemlje u okolini zajedno. Da ti prevedem na hrvatski. U Srbiji se otvori duplo više fabrika godišnje nego u svim ostalim zemljama u okolini zajedno. Inače, dug Srbije je 55% BDP-a, otiće će na 60% do kraja godine, samo zbog mera koje su sprovedene zbog Korone. Dug Srbije na kraju 2012-te je bio 85% BDP-a .. Smanjio se za deset godina za 25%, a izgradili smo pola zemlje od tada.. .. Dug tvoje domovine je 90%.. Porastao je za 18% za samo dve poslednje godine.. Čisto da imaš reper.. .
_________________ Vlasi se dosetili...
|
|
Vrh |
|
|
Grunf
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 04 srp 2021, 23:51 |
|
|
Grobar je napisao/la: Kako vam dosadi više jedan te isti "tra la la".. ? Srpsku ekonomiju "pumpaju" FDI. Srbija ima duplo više FDI nego sve ostale zemlje u okolini zajedno. Da ti prevedem na hrvatski. U Srbiji se otvori duplo više fabrika godišnje nego u svim ostalim zemljama u okolini zajedno. Inače, dug Srbije je 55% BDP-a, otiće će na 60% do kraja godine zbog mera koje su sprovedene zbog Korone. Dug tvoje domovine je 90%.. Porastao je za 18% za samo dve poslednje godine.. Čisto da imaš reper.. . Imate možda više FDI, ali razlika između nas i vas je kaj vi te FDI plaćate, a plaćate ih zaduživanjem kod stranih banaka s malo višim kamatama. Zato je upitno koliko je taj vaš FDI za pohvalu i koliko vam koristi. Hoće li ta lova koju ste platili za FDI i infrastrukturu dovoljno podići vašu proizvodnost i izvoz da budete mogli otplaćivati dugove? Prostor za zaduživanje kod stranaca se ubrzano smanjuje. Vučić je odlučio pokazati svima napredak dizanjem kredita, a kad će krenuti otplata, onda ćeš vidjeti što znači dužničko ropstvo. To smo mi već doživjeli na svojoj koži.
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 04 srp 2021, 23:59 |
|
|
Ne plaćamo ih uopšte, a naročito ne iz nikakvih kredita, već samo dajemo subvencije jednokratno po radniku, koje iznose od 15.000€ do 30.000€ kako gde.
Dakle, ako dodje firma, koja zaposli 1000 ljudi, kao što je to Ling-Long npr. a izvozi 500 miliona€ godišnje, onda od nas dobijaju subvencije u iznosu od recimo 20.000€ × 1000 radnika, što je jednako 20 miliona eura.
A mi njima uzmemo, samo na porez na dobit, 100 miliona svake godine.
Drugim rečima, država na taj način samo ulaže novac koji joj se kasnije vrati 100 puta za još 100 takvih novih subvencija.
Politiku subvencija nismo izmislili mi, nego smo je samo prepisali od Slovačke i Češke.
To bi trebao takodje da znaš.
.
|
|
Vrh |
|
|
espresso
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 00:15 |
|
|
Jel te firme imaju odgodu placanja poreza na dobit, PDV-a ili poreza na dohodak?
Jel im lokalna zajednica subvencionira zemljišta i komunalije?
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 00:20 |
|
|
Porez na dobit i dohodak zaposlenima svi plaćaju. Zemljište im se daje besplatno, jer lokalne zajednice grade industrijske zone. Ovi samo treba da dodju i da "spuste" sebi fabriku na gotovo. Plus dobijaju subvencije, kao što sam rekao, od nekih 15-30 hiljada€ po radniku. Kako ko i kako gde. Drugim rečima, prvih 4 godina, radnik im je skroz besplatan. Dakle da rezimiramo. Spoljni dug Srbije 2012-te je iznosio 85% BDP-a.Danas iznosi 55% BDP-a, a izgradjeno je od tada 400km autoputa, preko hiljadu km pruga je rekonstrisano i otvoreno je preko hiljadu fabrika. Jel' trebam još nešto da dodam? .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 15:27 |
|
|
Počinje MTU.. Vučić: "Ovde će plata biti tri puta veća od prosečne u Srbiji" VIDEOhttps://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1886218Citat: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji povodom početka radova na izgradnji postrojenja za popravke nemačke kompanije MTU. Citat: Nemačka kompanija MTU Aero Endžins, vodeći proizvođač avio motora i globalni igrac u avio-industriji, danas je u Novoj Pazovi započela radove na izgradnji fabrike za popravku aviomotora MTU Mejntejns Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Vučić je prethodno održao sastanak sa predstavnicima MTU.
Investicija je vredna ukupno oko 100 miliona evra i u prvoj fazi biće zaposleno do 500 ljudi, a ukupno će biti otvoreno od 1.800 do 2.000 radnih mesta.
Kako je ranije najavljeno, postrojenje MTU u Srbiji moći će da obavi oko 400.000 sati remonta godišnje. Pa kaže: Citat: "Ovde ćemo izgraditi najsavremeniju fabriku za proizvodnju deleova za avionske motore", istakao je Beker. Inače, izmedju ostalog, predsednik je sa svojim prelepim usnama izgovorio i sledeće.. Citat: "Planirali smo 10,6 odsto rast da bismo dostigli na godišnjem nivou 6 odsto. Očekujemo drugi kvartala 15 odsto, posle 1,7 u prvom, što je 8,35 na polovini godine. 15% u Q2 je fanstastičan rezultat. To znači da nam trebaju dva rasta u Q3 i Q4 od po 6% i idemo na 7% na kraju godine. Uz prognoziranu inflaciju od 3% rastemo u apsolutnim brojkama 10% iliti skoro 5 mlrd€ u apsolutnim brojkama, samo ove godine.. .
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 15:40 |
|
|
Branko Milanović, profesor na Gradskom univerzitetu u Njujorku i saradnik instituta Luksemburške studije dohotka Srbija menja deo demokratije za veći privredni rasthttps://www.danas.rs/ekonomija/srbija-m ... edni-rast/ Slabo je to Danas, mora to bolje od sutra. .
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 17:43 |
|
|
Eto provalili su nas. Kme kme Vucic diktator, u stvari ga svesno nacija pusta da tera pricu dok uspesno odlaze Kosovo vec deceniju celu sledece godine.
U tih 10 godina na Kosovu je nestalo izmedju 350-500 hiljada Albanaca, a mi smo se od mrtvog i raspalog tranzicijskog konja, se preporodili uslovno receno (u odnosu gde smo bili, ne kako bi trebalo inace), i to kaze svako ko je otisao iz Srbije tada pa se vratio sada.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 17:56 |
|
|
Tankosic je napisao/la: Eto provalili su nas. Kme kme Vucic diktator, u stvari ga svesno nacija pusta da tera pricu dok uspesno odlaze Kosovo vec deceniju celu sledece godine.
U tih 10 godina na Kosovu je nestalo izmedju 350-500 hiljada Albanaca, a mi smo se od mrtvog i raspalog tranzicijskog konja, se preporodili uslovno receno (u odnosu gde smo bili, ne kako bi trebalo inace), i to kaze svako ko je otisao iz Srbije tada pa se vratio sada. Sta to znaci "uspesno odlaze"? Uspesno odlaze nesto sto ce pre ili kasnije biti - priznanje Kosova? Uostalom, zar nije u tih deset godina predavao jednu po jednu stvar Siptarima?
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 18:27 |
|
|
Ono za sta ga svi sumnjamo i da je dosao na vlast, priznanje Kosova koje se posle Briselskog sporazuma cinilo da je odmah iza coska sledece medjutim nije se desilo, briselski soprazum je los ali nam je kupio deceniju preko potrebno, i imamo ZSO na papiru, sto znaci kakav god status bude Srbi imaju zagarantovan mehanizam opstanka jer ce imati izvrsna ovlascenja, ono sto ZSO u Podunavlju u Hrvatskoj nema.
_________________ Srbija je vazda ratovala protiv najjacih imperija, Otomanska, Austro Ugarska, Hitlerova Nemacka, NATO pakt.
|
|
Vrh |
|
|
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 18:31 |
|
|
Tankosic je napisao/la: Ono za sta ga svi sumnjamo i da je dosao na vlast, priznanje Kosova koje se posle Briselskog sporazuma cinilo da je odmah iza coska sledece medjutim nije se desilo, briselski soprazum je los ali nam je kupio deceniju preko potrebno, i imamo ZSO na papiru, sto znaci kakav god status bude Srbi imaju zagarantovan mehanizam opstanka jer ce imati izvrsna ovlascenja, ono sto ZSO u Podunavlju u Hrvatskoj nema. Pored toga sto Kosovo nije imalo priznanje 2012. nije imalo kontrolu nad Severom, nije imalo telefonski broj, clanstvo u MOK i slicne stvari. Sad nema samo priznanje a sve ostalo ima. I mi na to kazemo "bravo Vucicu"!
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
|
Grobar
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 05 srp 2021, 18:42 |
|
|
Braćo moja napaćena, zamolio bih vas da na ovoj temi ne raspravljate o Kosovu. Imate dve teme za to.
Ova tema služi da ja botujem i postanem direktor u Telekomu.
Budete li nastavili, isključiću vam internet na 24h obojici.. :)
.
|
|
Vrh |
|
|
storarare
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 12 srp 2021, 10:49 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2021, 10:38 Postovi: 8643 Lokacija: Tu negde
|
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 13:38 |
|
|
Hahahahahahha 20 fabrika zatvoreno joj brate hahahaha
|
|
Vrh |
|
|
Revenger HR
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 19:51 |
|
|
Pa koliko ja vidim 90% se radi o "prljavoj" industriji ili o proizvodnji koja zahtijeva dosta ljudskog rada (motanje kablova) . A ovo što si postao neke članke to je sve SNS kadar iz škole mladih lidera i univerziteta sa ograničenom odgovornošču Megatrend. A daj ti nama reci jel se vi šta vozite u Mercedesima iz Ikarbusa i vučkovim letećim automobilima jer već par godina nema ništa o tome u vašim novinama. A kako ide izvoz papaka u Kinu?
|
|
Vrh |
|
|
storarare
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 20:11 |
|
|
Koliko tebe plaćaju da danonoćno lepiš ove vesti ? Od koje godine ti podržavaš SNS , garant preletač A ovo za metro biće smisleno tek kad se izgrade sve linije ,, ovako samo sa jednom biće od nigde ka nikud , odprilike kao CG autopot
_________________ Popis 2022-ge 99,99%Srbendi . "Novi Pazar ,Sjenica i Tutin 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilne mujage". "Preševo i Bujanovac 99,99%high IQ Srbendi ostatak srbofilni Šiptari ".
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 21:30 |
|
|
RevengerHR, varas se, mi ovde tacno znamo i ko je izradio Beograd na Vodi, i ko je vlasnik PKB-a i sve drugo. Tu druze nema Arapa osim za slikanje.
Necu da ulazim u celu gimnastiku kako sve to funkcionise, jer nema potrebe o nasim pojama da pisem ovde, ali tu nema nikakvih Arapa toliko da znas.
|
|
Vrh |
|
|
Revenger HR
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 21:42 |
|
|
Tankosic je napisao/la: RevengerHR, varas se, mi ovde tacno znamo i ko je izradio Beograd na Vodi, i ko je vlasnik PKB-a i sve drugo. Tu druze nema Arapa osim za slikanje.
Necu da ulazim u celu gimnastiku kako sve to funkcionise, jer nema potrebe o nasim pojama da pisem ovde, ali tu nema nikakvih Arapa toliko da znas. Da inače mi dosta stvari nisu jasne kako to kod vas funkcionira jer evo ovaj gore piše o plačama 1000 do 1500 € , otvaraju se silne tvornice koje će zaposliti tisuće i tisuće radnika a službena stopa nezaposlenosti niža nego u Hrvatskoj gdje je nemoguće naći radnika, tu onda nešto ne štima ili se ne otvaraju tolika radna mjesta ili što je vjerojatnije da se manipulira podacima o nezaposlenosti. Ili primjerice ovo , koliko čitam ovdje i po novinama stalno se otvaraju nove tvornice s xxxx novih radnih mjesta a nezaposlenost porasla za 2,3 posto i to unatoč tome što je uvedena neka nova ( vjv Vučićeva ) metoda A i ukupna zaposlenost unatoč ovome što sam napisao manja za 80 000 radnih mjesta u odnosu na prošlu godinu. tako da stvarno mi ništa ne može biti jasno kod vas. C/P te nove metode svi oni koji su makar jedan sat u sedmici proveli na radnom mestu računaju se kao zaposleni. Statistika kao zaposlene računa i sezonske radnike koji u toku sedmice nisu imali posao, ali koji računaju da će kada počne sezona moći da rade.Promena metodologije je najveći uticaj imala na zaposlenost u starosnoj grupi od 60 i više godina, gde je više od 70.000 zaposlenih, prema staroj definiciji, prešlo u novouvedenu kategoriju – lica van radne snage.
|
|
Vrh |
|
|
Revenger HR
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 23:28 |
|
|
O dugu sam ti rekao to če se vidjeti kad dođe neka druga vlast pa se napravi inventura, kablovi nisu više aktualni kao FDI (jer vjerojatno više ni ne treba tvornica) ali su daleko najveći izvozni proizvod u prošloj godini. Inače za tvoju informaciju nerazvijena i bez tvornica i proizvodnje Hrvatska ime za cca 60% veći izvoz po glavi stanovnika od Srbije. U mojoj županiji je izvoz po glavi stanovnika čak nešto malo veći od BDP per capita Srbije.
Ako te nije briga za Linglong, onda te nije briga što npr. subvencije za FAS za 2020 iznose više od isplačenih plaća za prošlu godinu. A Vučić bi preveslao i rođenu mater samo da bude udarna vijest.
A što se tiče pada BDP-a od 1% zna se koji su razlozi za to:
Tokom više skorašnjih obraćanja predsednika države Aleksandra Vučića mogli smo da čujemo da će Srbija ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa prebroditi lakše nego sve evropske zemlje, i da ćemo, kada je reč o privrednom rastu, biti najbolji u Evropi. Međutim, uzevši u obzir činjenicu da je Srbija jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, i jedna od zemalja sa najnižim životnim standardom, manji pad, odnosno veći rast BDP, od razvijenijih zemalja, prema rečima ekonomiste Gorana Radosavljevića, nije nikakva novost, a ovakva poređenja, kako kaže, predstavljaju “mešanje baba i žaba”. “Srbija će zbog pandemije virusa Kovid-19 imati manji pad bruto domaćeg proizvoda od drugih evropskih zemalja, prvenstveno zbog strukture ekonomije, odnosno većeg učešća poljoprivrede i prehrambene industrije u BDP, a manjeg udela visokosofisticiranih grana”,
Ali jednu stvar mi ipak nisi objasnio ( osim rasta nezaposlenih) kako to da je nakon toliko rezanja vrpci i otvaranja xxxx radnih mjesta a barem ja nisam vidio da je ijedna tvornica zatvorena ipak zabilježen pad broja zaposlenih za 80 000, koji je po meni relevantniji pokazatelj gospodarskih prilika od stope nezaposlenosti. Dok opet napominjem u Hrvatskoj gdje se ništa ne proizvodi je zabiljen rast broja zaposlenih za 50 000 u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
|
|
Vrh |
|
|
Revenger HR
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 13 srp 2021, 23:53 |
|
|
Pad zaposlenih je za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na prvih pet mjeseci prošle za obje države. To ti meni objasni jer oba podatka su iz državnih ureda za statistiku nije ni N1 ni Danas. Tvoje objašnjenje me zanima jer kako sam napisao ni u jednim novinama nisam vidio vijest da je neka tvornica zatvorena ili otpuštala radnike već samo da se otvaraju nove i to maltene svakodnevno s XXXX novozaposlenih a na kraju broj zaposlenih manji nego godinu prije.
|
|
Vrh |
|
|
Revenger HR
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 14 srp 2021, 00:18 |
|
|
Zato sam ti ranije napisao da je podatak o broju zaposlenih za mene relevantniji od podatka o stopi nezaposlenosti jer kod njega je manja mogučnost muljanja. Zna se koliko je ljudi prijavljen kao zaposlen i to je to. Pa neće nitko nekoga prijaviti i plačati za njega doprinose a on ne radi.
Pa i ja sam penzioner i imam penziju za cca 50% veću od prosječne plaćže u Srbiji. A da li si ti znao da netto imovina obaveznog mirovinskog (penzijskog) fonda hrvatske iznosi 15,89 milijardi eura? Dok je za Srbiju taj podatak nemoguće naći.
|
|
Vrh |
|
|
storarare
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 14 srp 2021, 09:16 |
|
|
Uskoro se očekuje zatvaranje fabrike GEOX iz Vranja koju je Vučić otvorio 2016. godine.
Za izgradnju fabrike gradjani Srbije dali su 15 miliona evra "siromašnim" vlasnicima fabrike, koji proizvodnju sele u Albaniju.
Preko 1.200 radnika ostaće bez posla!
Ekonomski tigar prop'o!
|
|
Vrh |
|
|
Tankosic
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 14 srp 2021, 10:41 |
|
|
Drugar iz Indjije, kaze da su menjali cevi valjda, imaju normalno vodu sada.
|
|
Vrh |
|
|
Th1950
|
Naslov: Re: Srbija - privreda Postano: 14 srp 2021, 12:29 |
|
Pridružen/a: 08 lip 2021, 18:22 Postovi: 5678 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Ja ne vjerujem vučiću ništa
_________________ Forumaš Dudu : na komentar o slomu Herceg Bosne i Hrvata u njoj .
"Bmk da prostiš, mene u BIH još samo zanima ispratit muslimane do nula u rođenima"
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: iprodano i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|