HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 pro 2024, 13:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 142 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Lars može dobiti domovnicu ako:
Anketa je završila: 07 kol 2021, 08:18.
1. Barem jedno od nana i deda su se izjasnili kao Hrvati 22%  22%  [ 4 ]
2. On se osobno izjasnio kao Hrvat 1991. ili 2013. (dovoljno jedanput) 11%  11%  [ 2 ]
3. Učlanjenje u stranku HNS-a 11%  11%  [ 2 ]
4. Sva tri uvjeta 56%  56%  [ 10 ]
Ukupno glasova : 18
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Domovnica i putovnica za forumaša Larsa, jeste li voljni pomoći?
PostPostano: 18 srp 2021, 10:18 

Naša Kvačica je napisao/la:
Lars Dietrich je napisao/la:
Previše si emotivan i emotivno investiran u ovo sve, tako da ne zvučiš uvjereno i uvjerljivo. Hrvatska se politika nikada nije ni sa kim dogovorila, i tu ne pomažu vađenja na muslimane. Vama su svi nehrvati i nekatolici alieni. Niste se mogli dogovoriti sa Mađarima, stalno ste se gložali, a iste ste vjere, Talijane iste vjere ste doživljavali kao okupatore, sa Srbima se ne dogovoriste, sa Slovencima također na sud, i da se sada netko iz BiH nešto sa vama dogovori. Suluda pomisao. Jedina stvar koja se sa vama može dogovoriti je realno stanje političkih snaga i odnosa.

Mađarska je bila zemlja preko koje je došla najveća količina naoružanja za Hrvatsku vojsku na početku rata. Mađarima to nije trebalo, mogli su reći ne tiče nas se, ali su stali na našu stranu. Imamo odlične odnose sa Mađarima. Nekad prije su bili loši, ali je znakovito da su se odnosi poboljšali kada smo uspostavili jasnu granicu.

Sa Slovenijom također, odlični odnosi. Slovenija nas podržava u BiH, stoji na našoj strani. Jedini problem sa Slovenijom to si dobro primijetio je bio kad nije bila jasna granica. Nakon što je problematični dio granice riješen, odnosi sa Slovenijom su opet odlični.

Sa Talijanima imamo dobre odnose, koji su sada još bolji nakon što smo uspostavili granicu na moru i službeno definirali gospodarski pojas. Sa Italijom smo podijelili Jadran po sredini i gle čuda, nakon uspostave granice odnosi sa Italijom su još bolji.

Sa Srbima su naravno odnosi bili loši dok smo bili u zajedničkoj državi. Hrvati i Srbi nisu se mrzili dok nisu ušli u zajedničku državu Jugoslaviju. Prije Jugoslavije Hrvati i Srbi su bili prijateljski narodi cijelu povijest, ali nejasna granica dovodi do stogodišnje mržnje. Granica je na kraju napravljena, nije idealna nikome, nama ostaje tuga za Posavinom, Srbima ostaje žal za Krajinom, ali granica radi svoje. Hrvati i Srbi su u sve boljim odnosima i sa međusobnim prihvatanjem granice Hrvatska i Srbija će biti u dobrim odnosima.

Dakle, u sva četiri slučaja koja si nabrojao, sukob se smirio i odnosi poboljšali nakon što smo razjasnili granicu.

Shvatit ćete jednog dana da vam mnogi nekatolički Hrvati, uopće mnogi Bošnjaci muslimani nisu bili alieni, ali će biti kasno za sve. Svatko je kovač svoje sreće. Pa ako je to vaš izbor, neka je, ali se poslije žalite upravi vodovoda. Ja vidim 10 koraka ispred vas, i meni je sve jasno kuda ide ovaj brod.
Naknadna pamet je najgora.

Prihvaćanje i tolerancija prema "muslimanima" su jedini pravi put za vas, kao i za njih prema vama. Mir i dobro nemaju stvarnu alternativu.

Ovaj brod ide u opći sukob, to je jasno i nema nikakve dileme, samo je pitanje vremena. Možda ćemo mi u tom sukobu izgubiti to je naravno moguće, ali to ne mijenja činjenicu da je sukob neizbježan. Jedini način za mir između naroda je crta. Linija. Međa. Granica.

Pravi put prema bilo kome nije prihvaćanje i tolerancija, nego razgraničenje. Nema to veze sa muslimanima, isto je i prema Srbima, ili bilo kome drugo. Sveta granica.

Upravo je to bila moja teza da se sa nikim niste mogli dogovoriti ako ste bili u zajedničkoj državi. Vi principijelno ne želite da živite ni sa kim i vaša tolerancija važi samo za manjine od par posto koje nemaju niakvu vlast. Vrlo nezgodno.
Postavljanje nemogućih uvjeta za zajednički život i ima za cilj da isprovocira drugu stranu da odbaci koncept zajedničkog života sa vama. Otprilike tako se ponašaju i Srbi.

Ja se ipak nekako nadam da sve neće završiti u općem sukobu, i da će Bošnjaci ovaj put biti dovoljno jaki da obeshrabre svaki pokušaj sukoba, tj. da vam se neće isplatiti da vi nešto pokrećete.

Bilo kakav sukob bi bio neizreciva katastrofa za sve.
Neću da pravim procjene kako bi ko prošao, mada imam dosta jasnu sliku odnosa snaga.
Upravo zato i zagovaram neku vrstu Hrvatskog Saveza između RH i BiH.
Da nitko ne dođe u situaciju da mora da radi iracionalne stvari.

Uvijek su miroljubivi u manjini i manje moćni, što se može.
Ali, dok ima života ima i nade.
I mir ima svoje zagovornike i saveznike.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 11:12 

Kvačko je u pravu, povučeš jasne granice i nema problema. Ovako smo dobili što?

Ovi sa zapada su izgleda zamislili polako presušit lokalno pučanstvo u BiH, eventualno ga nafilat migrantima ako im zatreva hotspot. Uglavnom, BiH će ostat cijela nikad neće bit bošnjačka, prije LGBTska nego bošnjačka. Bošnje su svoju priliku propustili za državu. Građanski okvir im je smrt zapravo, amorfni bosanskohercegovački građani operirani od nacionalizma, otvoreni transrodnosti i istospolcima. To im je sve što im se nudi.

Mislim da im je i hrvatstvo zapravo bila najbolja opcija ali ja sam subjektivan.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 13:11 

Shvatit ćete jednog dana da vam mnogi nekatolički Hrvati, uopće mnogi Bošnjaci muslimani nisu bili alieni, ali će biti kasno za sve. Svatko je kovač svoje sreće. Pa ako je to vaš izbor, neka je, ali se poslije žalite upravi vodovoda. Ja vidim 10 koraka ispred vas, i meni je sve jasno kuda ide ovaj brod.
Naknadna pamet je najgora.

Prihvaćanje i tolerancija prema "muslimanima" su jedini pravi put za vas, kao i za njih prema vama. Mir i dobro nemaju stvarnu alternativu.

:D

Nekad je i smiješan.

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 14:37 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Kvačko je u pravu, povučeš jasne granice i nema problema. Ovako smo dobili što?

Ovi sa zapada su izgleda zamislili polako presušit lokalno pučanstvo u BiH, eventualno ga nafilat migrantima ako im zatreva hotspot. Uglavnom, BiH će ostat cijela nikad neće bit bošnjačka, prije LGBTska nego bošnjačka. Bošnje su svoju priliku propustili za državu. Građanski okvir im je smrt zapravo, amorfni bosanskohercegovački građani operirani od nacionalizma, otvoreni transrodnosti i istospolcima. To im je sve što im se nudi.

Mislim da im je i hrvatstvo zapravo bila najbolja opcija ali ja sam subjektivan.

Zapad neće nikad nikakvu muslimansku/islamsku državu u Evropi/Balkanu dozvoliti, to je činjenica.
Njihova zamisao je bila da se tri naroda drže u vagi, tako bi se mnoge stvari same regulisale. RS im se tu donekle izmakla i djelimično pokvarila plan, sad je kantar na vašoj, hrvatskoj strani i morate dobro da ga poduprete.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 15:59 

Mađarska je bila zemlja preko koje je došla najveća količina naoružanja za Hrvatsku vojsku na početku rata. Mađarima to nije trebalo, mogli su reći ne tiče nas se, ali su stali na našu stranu. Imamo odlične odnose sa Mađarima. Nekad prije su bili loši, ali je znakovito da su se odnosi poboljšali kada smo uspostavili jasnu granicu.

Sa Slovenijom također, odlični odnosi. Slovenija nas podržava u BiH, stoji na našoj strani. Jedini problem sa Slovenijom to si dobro primijetio je bio kad nije bila jasna granica. Nakon što je problematični dio granice riješen, odnosi sa Slovenijom su opet odlični.

Sa Talijanima imamo dobre odnose, koji su sada još bolji nakon što smo uspostavili granicu na moru i službeno definirali gospodarski pojas. Sa Italijom smo podijelili Jadran po sredini i gle čuda, nakon uspostave granice odnosi sa Italijom su još bolji.

Sa Srbima su naravno odnosi bili loši dok smo bili u zajedničkoj državi. Hrvati i Srbi nisu se mrzili dok nisu ušli u zajedničku državu Jugoslaviju. Prije Jugoslavije Hrvati i Srbi su bili prijateljski narodi cijelu povijest, ali nejasna granica dovodi do stogodišnje mržnje. Granica je na kraju napravljena, nije idealna nikome, nama ostaje tuga za Posavinom, Srbima ostaje žal za Krajinom, ali granica radi svoje. Hrvati i Srbi su u sve boljim odnosima i sa međusobnim prihvatanjem granice Hrvatska i Srbija će biti u dobrim odnosima.

Dakle, u sva četiri slučaja koja si nabrojao, sukob se smirio i odnosi poboljšali nakon što smo razjasnili granicu.

Ovaj brod ide u opći sukob, to je jasno i nema nikakve dileme, samo je pitanje vremena. Možda ćemo mi u tom sukobu izgubiti to je naravno moguće, ali to ne mijenja činjenicu da je sukob neizbježan. Jedini način za mir između naroda je crta. Linija. Međa. Granica.

Pravi put prema bilo kome nije prihvaćanje i tolerancija, nego razgraničenje. Nema to veze sa muslimanima, isto je i prema Srbima, ili bilo kome drugo. Sveta granica.

Upravo je to bila moja teza da se sa nikim niste mogli dogovoriti ako ste bili u zajedničkoj državi. Vi principijelno ne želite da živite ni sa kim i vaša tolerancija važi samo za manjine od par posto koje nemaju niakvu vlast. Vrlo nezgodno.
Postavljanje nemogućih uvjeta za zajednički život i ima za cilj da isprovocira drugu stranu da odbaci koncept zajedničkog života sa vama. Otprilike tako se ponašaju i Srbi.

U najkraćem, naši uvjeti su kao Belgija. Dakle tri federalne jedinice, široka samouprava pa sami odlučujte o sebi koliko vas volja. Belgijancima je prihvatljivo, da mi ne bi srao o fašizmu i ljudskim pravima, tu je samo središte EU, njima nisu nemogući uvjeti. A vama jesu nemogući. Kako kome rekao bih.

Ja se ipak nekako nadam da sve neće završiti u općem sukobu, i da će Bošnjaci ovaj put biti dovoljno jaki da obeshrabre svaki pokušaj sukoba, tj. da vam se neće isplatiti da vi nešto pokrećete.

Ako nas tako dobro poznaješ onda već znaš i da nas nikakva prijetnja ne može obeshrabriti i da nikad nećemo odustati. Sa najvećom silom protiv nas, samo ćemo se primiriti do prve dobre prilike. Kad tad.

1056 of 2558 - 41.28%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 20:36 

U najkraćem, naši uvjeti su kao Belgija. Dakle tri federalne jedinice, široka samouprava pa sami odlučujte o sebi koliko vas volja. Belgijancima je prihvatljivo, da mi ne bi srao o fašizmu i ljudskim pravima, tu je samo središte EU, njima nisu nemogući uvjeti. A vama jesu nemogući. Kako kome rekao bih.

Ako nas tako dobro poznaješ onda već znaš i da nas nikakva prijetnja ne može obeshrabriti i da nikad nećemo odustati. Sa najvećom silom protiv nas, samo ćemo se primiriti do prve dobre prilike. Kad tad.

Ukratko nemamo niakve veze sa Belgijom i uspredba ne stoji. Svi narodi u Belgiji su kulturološki rimo-katolici kršćani. Mi nismo. Oni su članica i osnivač NATO. Mi nismo. Oni su dio EU i njen centar. Mi nismo. Oni imaju jedno od najboljih gospodarstava u svijetu. Mi nemamo. Oni imaju 8x veći GDP per capita od nas. Belgija i BiH nemaju niakve veze jedna sa drugom sem što živi više naroda u njima, a to u svjetlu navedenih činjenica ne znači ništa. Daj nam približne uvjete kao u Belgiji, i svaka diskusija koju vodimo postaje irelevantna. Živjeli bi u harmoniji da je barem slično kao tamo.

Prijetnje su meni stran način komunikacije i razmišljanja, ali prošli rat je izazvao nesrazmjer u vojnoj snazi između naroda i država. Dok postoji kakav-takav balans bit će i mira ovdje, a dok je mira bit će i šansi za neka rješenja.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 20:38 

Lijei si izlistao razloge zašto se to mora raspasti.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 21:47 

Dosadan si postao. Samo takijaš trolaš.

Po čemu bi belgijsko rješenje bilo strano i neprimjenjivo na BiH? Tako to radi civilizirani svijet. Ako nećeš biti dio civiliziranog svijeta onda dobro. Tu se nema šta raspravljati više.

Nema nikakvog razloga da se belgijsko ustrojstvo ne primjeni na BiH pa da vidimo.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:01 

Reconquista je napisao/la:
Dosadan si postao. Samo takijaš trolaš.

Po čemu bi belgijsko rješenje bilo strano i neprimjenjivo na BiH? Tako to radi civilizirani svijet. Ako nećeš biti dio civiliziranog svijeta onda dobro. Tu se nema šta raspravljati više.

Nema nikakvog razloga da se belgijsko ustrojstvo ne primjeni na BiH pa da vidimo.

Tebi možda dosadan.

Po čemu bi parlamentarna demokracija jedan čovjek-jedan glas bila strana i neprimjerena u BiH? Tako to radi civilizirani svijet. Ako nećeš biti dio civiliziranog svijeta onda dobro. Tu se nema što raspravljati više.

Nema nikakvog razloga da se demokratsko ustrojstvo ne primjeni na BiH pa da vidimo.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:20 

Dosadan općenito.

Zato što je BiH država 3 naroda. Sve ostale države u kojima se primjenjuje jedan čovjek jedan glas su jednonarodne. Zato.

One koje su višenarodne poput Belgije. Švicarske, Sjeverne Irske imaju složenije ustrojstvo upravo zato jer ima više naroda.

I zato je dosadno.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:24 

Ako su Bošnje išta dokazale u Federaciji s Hrvatima svih ovih godina je to da nisu dovoljno zreli da im se da jedan čovjek jedan glas na razini BiH. To bi podrazumijevalo ukidanje entiteta i kantona.

Da je u paralelnom svemiru se događalo ono što se događa u RH sa Srbima, gdje Srbi imaju puno veći politički utjecaj nego što imaju stanovnika i glasova, da je tako bilo i u Federaciji s Hrvatima, ne bi bili potrebni kantoni a MZ bi zažmirila i kad bi se ista priča sa Srbima dogodila.

Dakle teritorijalna autonomija se adekvatno mijenja za političku. Što nije uopće loše ali najbrojniji narod mora najviše ustupaka radit. Da su i Srbi to shvatili i Yuga bi bila ziva. Nijemci u Švici i Englezi u VB daju drugima puno veća prava nego sebi. Inače, ako ti je do hefemonije a ne zajedničke države onda se odvoji brate pa divljaj.

Sreća pa postoji Komšić koji je očigledni primjer hegemonije većine, mada su najveći problemi zapravo na nižim razinama.

No, izgleda da će doći tome kraj. Ne pomaže više cvilhenje i ukopavanje lijesova na rate. Jbga, dosta je i bilo 26 g.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:24 

Džamijaš konstantno svu krivicu svaljuje na Srbe i Hrvate, i to jako bezobrazno.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:27 

Dosadan općenito.

Zato što je BiH država 3 naroda. Sve ostale države u kojima se primjenjuje jedan čovjek jedan glas su jednonarodne. Zato.

One koje su višenarodne poput Belgije. Švicarske, Sjeverne Irske imaju složenije ustrojstvo upravo zato jer ima više naroda.

I zato je dosadno.

To je samo tvoje i inače vaše razmišljanje na temu.
Što je Amerika onda? Zemlja 100 naroda.
Bošnjaci kao većina se neće sa tobom složiti da je BiH država 3 naroda.
Osobito nakon vašeg tumačenja da se treba podijeliti na 3 dijela i onda rasturiti, jer ti pričaš o tome.
U tvojoj priči nema mjesta za suradnju i zajednički život.

U mojoj samo i ima mjesta za mir i zajednički život.
Da budemo svi jednaki.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:29 

Konvertirajte na kršćanstvo onda ćemo imati jedan glas jedan nešto.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:31 

Dosadan općenito.

I zato je dosadno.

Osobito nakon vašeg tumačenja da se treba podijeliti na 3 dijela i onda rasturiti, jer ti pričaš o tome.

Da budemo svi jednaki.

Ne, to je europsko i civilizacijsko razmišljanje koje ti ne razumiješ.

Nemaju se Bošnjaci šta slagati ili ne slagati. BiH je država 3 naroda. Nemaš se ti šta slagati ili ne slagati da Belgiju čine 3 naroda. Belgiju čine 3 naroda. To je objektivna stvarnost.

Na ostatak tvoje takije i okretanje teza neću odgovarati jer je stupidno. Ali takav si.

Samo kažem ti mi to znamo i zato je glupo i obično gubljenje vremena da takijaš. Ništa postići nećeš.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:32 

Ako im ovako dobro pustite ih nek uživaju. Nema smisla s njima se raspravljati jer je to doslovce gubljenje vremena.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:33 

Ovlasti američkih saveznih država za Herceg-Bosnu i RS. Sasvim dovoljno. S tim da neke am. države u svom Ustavu izričito navode pravo na odcjepljenje. Npr. New Hampshire.

U Lihtenštajnu svaka općina ima ustavom garantirano pravo na odcjepljenje ukoliko na lokalnom referendumu 50% +1 glasuje za odcjepljenje. To ti je civilizacija, ljudska prava i slobode, demokracija.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:43 

Da su Nijemci pa da automatski dobiješ duplo veću plaću ako se ujediniš pa hajde a ne ovi što bleje prema pustinji i hoće da im netko nešto poklanja stalno.

Puno mi je logičnije ujedinit BiH s RH u jednu državu bez granica jer bi svi stanovnici osjetili poboljšanje standarda i općenito života.

Što se dobije u unitarnoj, sarajevski lopovi po cijeloj BiH?

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:47 

Evo ga opet ovaj sa ujedinjenjem.

Ujedinjuj se ti s kim hoćeš, RS ne diraj.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:52 

Pa đe si Terice? Kako plastika u sisama? Topi li se na ovim temperaturama?

U pravu si za RS. Bila je *** od entiteta, siromašni poput Indijaca, razoreni, pod čizmom MZ, bez pomoći koja se sva slijevala Sarajevu, zapadnom.

I što imamo nakon 25 g.? Srbi su dokazali da su stabilniji dio BiH i da samo luđak može polovicu koja funkcionira dirati.

Zeleni su jednostavno proćerdali sve šanse koje su imali.

Vrh

PostPostano: 18 srp 2021, 22:53 

Još uvek si imbecil. Protok vremena te nije dotakao.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 00:39 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Da su Nijemci pa da automatski dobiješ duplo veću plaću ako se ujediniš pa hajde a ne ovi što bleje prema pustinji i hoće da im netko nešto poklanja stalno.

Puno mi je logičnije ujedinit BiH s RH u jednu državu bez granica jer bi svi stanovnici osjetili poboljšanje standarda i općenito života.

Što se dobije u unitarnoj, sarajevski lopovi po cijeloj BiH?

Hrvati katolici nisu za ideju ujedinjenja sa BiH, tako da je to samo daleki san.
Meni nije jasno zašto nisu, ali moram kao i svi ostali prihvatiti tu politiku.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 00:43 

Da budemo svi jednaki.

Ne, to je europsko i civilizacijsko razmišljanje koje ti ne razumiješ.

Nemaju se Bošnjaci šta slagati ili ne slagati. BiH je država 3 naroda. Nemaš se ti šta slagati ili ne slagati da Belgiju čine 3 naroda. Belgiju čine 3 naroda. To je objektivna stvarnost.

Na ostatak tvoje takije i okretanje teza neću odgovarati jer je stupidno. Ali takav si.

Samo kažem ti mi to znamo i zato je glupo i obično gubljenje vremena da takijaš. Ništa postići nećeš.

Upravo suprotno. U temelju europske civilizacije je individualizam i jednakost svih ljudi od Stare Grčke (jednakost slobodnih ljudi) do Američke i Francuske revolucije koje su zastupale i konačno uvele jednakost svih ljudi.

Kolektivizam (i etnički i klasni) je tekovina satrapija sa Istoka i bliskog i dalekog. Tekovina Azije. Kina je simbol takvog pristupa.
Upravo zato ne odgovaraš, jer znaš da je tako.
Svi ljudi se rađaju jednaki i imaju ista bazična prava.
Time svaki glas vrijedi isto.

Vi ne priznajete jednostavne povijesne i politološke činjenice, pa kako voditi dijalog.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 00:45 

Dupli.

Vrh

PostPostano: 19 srp 2021, 00:46 

Jiv je napisao/la:
Ovlasti američkih saveznih država za Herceg-Bosnu i RS. Sasvim dovoljno. S tim da neke am. države u svom Ustavu izričito navode pravo na odcjepljenje. Npr. New Hampshire.

U Lihtenštajnu svaka općina ima ustavom garantirano pravo na odcjepljenje ukoliko na lokalnom referendumu 50% +1 glasuje za odcjepljenje. To ti je civilizacija, ljudska prava i slobode, demokracija.

Može, ali da kao u Americi imamo samo jednu političku naciju u BiH.
Uspoređuješ kruške i jabuke.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 142 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: