HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 22:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 637 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 1995.-2021. Krah multietniĆarsko-demografske politike Bošnjaka-baznian muzlims
PostPostano: 21 stu 2021, 08:19 

weasel je napisao/la:
Srbi imaju predislamsku prisutnost u bih ali samo u gornjem Podrinju i djelu istočne Hercegovine, najlakše opisano kao današnji krak RS- južno od Goražda.

Samo u tom prostoru imaju pisan spomen svojeg postojanja, zapisan u kamenu. Deseto stoljeće kad porfirogenet živi je doba kad već imamo na veliko pisane zapise o Hrvatskoj.

Vise se treba pouzdati u materijalnu ostavštinu nego u heresay lika koji je bio udaljen 1000 kilometara.

Došli smo 1991. i ostajemo zauvek,ništa ne možeš po tom pitanju,navikni se na to.

Vrh

Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ?
PostPostano: 21 stu 2021, 15:21 

Prošle godine je arheogenetskim istraživanjem utvrđeno da je bosanski plemić knez Batić Mirković (pripadnik vlastelinske porodice Mirković-Radojević) koji je živio prije oko 600 godina a saranjen je u Kopošiću kod Ilijaša pripadao haplogrupi I2-PH908.

Na srpskom dnk projektu knezu Batiću Mirković je po haplotipu najbliži Simić (Srbin) iz Kakmuža sa Ozrena, originalni post https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=4986.msg165545#msg165545
Iako nema puno markera, iz našeg projekta haplotipu Mirković-Radojevića najbliži haplotip Simića iz Kakmuža sa Ozrena. Zanimljivo je da nije ni geografski toliko daleko od Kopošića kod Ilijaša, gdje su iskopane ove kosti.

I sad npr. neka bosanska potuurica čiji preci su se dovukli u Bosnu iz Srbije u 19-om vijeku kaže tom Simiću sa Ozrena da je on potomak crnogorskih ili vlaških migranata koje su u Bosnu doveli Turci a za sebe da je autohtoni Bošnjanin od Kulina bana, a taj Simić ima genetsku konekciju sa srednjevijekovnom bosanskom plemićkom kućom Mirković-Radojević. :zubati

Vrh

PostPostano: 21 stu 2021, 17:20 

Ray je napisao/la:
sremac je napisao/la:
Najveci deo Bosne je bila Srbija ..a samlo mali delic danasnje Srbije je bio Srpski
Srbi su uvek bili u Bosni ...Bosna je Srbija vise nego sama Srbija

Vase pitanje je koliko su danasnji Srbi u Bosni potomci tih Srba ...
Na to pitanje je tesko odgovoriti ,mozda nemoguce

Jednako sa druge strane imas Madjarske Bosnjake ...Bosnjake iz Srbije koji sa Bosnom nisu nikad imali nista i cije su famile danas najvecim delom u Turkoj i smatraju se Turcima ...autohovnost je skakljiva tema za mnoge
Jednako koliko i indetitet ...ili oces da kazes da vecina familije Izetbegovic koji danas zive u Turkoj i smatraju se Turcima nisu Turci a vi jeste Bosnjaci (ime koje je bilo previse "vlaski " za vas pre samo par generacija...i koje je umalo izgubilo na "tenderu" )

Jednako imas Hrvate iz Hercegovine nastale u "Vojvodstvu Svetog Save" ciji preci sigurno nikad nisu culi za ime "Hrvat"

Interesantno.Bošnjaci katolici u Mađarskoj i Baranji su Šokci pobjegli od Turaka.Starosjedioci Srebrenice, Zvornika,Olova, Tuzle.Mi u zapadnoj Hercegovini smo tu od stoljeće sedmog a vi ste nastali u stoljeću trinestom. Znaš kako je to išlo:"Ljubljenom sinu Tomislavu kralju Hrvata i Mihajlu preuzvišenom knezu Humnjana....Narod, nacija, etnik.Bili Horvathi, a vas nigdje na mapi.

Vidi .Beli Hrvati su bili narod od kojih poticu Ukrainci i dobar deo Rusa ...sve do pre 100 godina stotine hiljada Urkainaca se nazivalo tim imenom
Beli Srbi su narod od kojih potice dobar deo istocni Nemaca i Poljaka

Da napravimo geneticku analizu stanovnistva cak i pre 1000 godina koliko bi ljudi na nasem prostoru bilo poreklom od tih ljudi ?Mozda (i to je veliko mozda ) oko 1% ako i toliko

Mi smo nastali u stolecu trinestom a Vlastimirovici drzali Dalmaciju 600 godina pre nego sto smo nastali? Onda Vlastimirovic nisu bili Srbi vec Hrvati (koji sa Hrvatima iz Ukrajine imaju jednako koliko Srbi sa Srbima iz Nemacke) ali isti ti Vlastimirovici su nukleus oko cega nastaje sve sto se danas smatra Srbskim ,od dinasije Nemanjic do prvi Srpski indetiteta

Iskreno ako Mesic i Tudjman mogu biti Hrvati ja bas nevidim kakav kontinuitet vi mislite da imate nad drugima?

Vrh

PostPostano: 21 stu 2021, 19:59 

Ne potječu iz Hercegovine to je sigurno. Ogromna je razlika u fenotipu između Bosne i Hercegovine. To vrijedi za sva tri naroda.

Vrh

PostPostano: 21 stu 2021, 20:19 

sremac je napisao/la:
Ray je napisao/la:
Interesantno.Bošnjaci katolici u Mađarskoj i Baranji su Šokci pobjegli od Turaka.Starosjedioci Srebrenice, Zvornika,Olova, Tuzle.Mi u zapadnoj Hercegovini smo tu od stoljeće sedmog a vi ste nastali u stoljeću trinestom. Znaš kako je to išlo:"Ljubljenom sinu Tomislavu kralju Hrvata i Mihajlu preuzvišenom knezu Humnjana....Narod, nacija, etnik.Bili Horvathi, a vas nigdje na mapi.

Vidi .Beli Hrvati su bili narod od kojih poticu Ukrainci i dobar deo Rusa ...sve do pre 100 godina stotine hiljada Urkainaca se nazivalo tim imenom

Da napravimo geneticku analizu stanovnistva cak i pre 1000 godina koliko bi ljudi na nasem prostoru bilo poreklom od tih ljudi ?Mozda (i to je veliko mozda ) oko 1% ako i toliko

Mi smo nastali u stolecu trinestom a Vlastimirovici drzali Dalmaciju 600 godina pre nego sto smo nastali? Onda Vlastimirovic nisu bili Srbi vec Hrvati (koji sa Hrvatima iz Ukrajine imaju jednako koliko Srbi sa Srbima iz Nemacke) ali isti ti Vlastimirovici su nukleus oko cega nastaje sve sto se danas smatra Srbskim ,od dinasije Nemanjic do prvi Srpski indetiteta

Iskreno ako Mesic i Tudjman mogu biti Hrvati ja bas nevidim kakav kontinuitet vi mislite da imate nad drugima?

Uopšte nisi musliman, mislim pišeš ekavicom i sve ostalo. :palacgore1
Samo mi objasni za te Srbe nastale u 13tom stolecu jesu izniknuli iz zemlje ili su pali sa neba?

Vrh

PostPostano: 21 stu 2021, 23:54 

Evoimene je napisao/la:
sremac je napisao/la:

Samo mi objasni za te Srbe nastale u 13tom stolecu jesu izniknuli iz zemlje ili su pali sa neba?

Moji su rodom iz Bosne ...tako da mogu da ti garantujem da nisam musliman
Sto se tice kontinueta Srba ...kao sto sam napiso.. deo vice kontinuitet od njih ali bilo je i migracija iz sta je danas Srbija i Crna Gora ...kolike su te migracije bile mi danas nemozemo znat
I kao sto sam napiso ,pitanje jel bilo Srba na teritoriji koja je bila Srpska duze nego sama Srbija je samo po sebi glupo

Vrh

PostPostano: 21 stu 2021, 23:58 

Clint Eastwood je napisao/la:
Ne potječu iz Hercegovine to je sigurno. Ogromna je razlika u fenotipu između Bosne i Hercegovine. To vrijedi za sva tri naroda.

Deo Hercegovaca su "vlasi" ... deo njih su "crni vlasi"
pre slovenska populacija Balkana ...deo ih potice iz Crne Gore kroz migracije zadnjih 600-700 godina ....mesavina svega i svacega i to su bili i pre 700 gdina

jednako imas migracije iz Hercegovine u Bosnu

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 00:13 

Iz zakarpatske pradomovine (dila) Hrvata i Srba vuče se taj slavenski gen, i jedan dil iranskog gena, virojatno od Anta, Alana i ostalih iranskih naroda kojima je prava pradomovina ukrajinska stepa.
Taj slavenski gen je dosta zastupljen kod Hrvata, i kod onih siverno od Save i kod onih južno.

Hrvati i Srbi govore slavenskim jezicima, što ne bidu uspili da nije bilo značajneg slavenskeg elementa u domorodačkih ilirskih (kod Hrvata) i mezijskih (kod Srba) naroda.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 02:20 

Ako moreš to malo detaljnije objasniti?

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 02:35 

Evoimene je napisao/la:
sremac je napisao/la:

I Kotromanići su I2, i Šubići su I2. Vlastimirovići vladali Dalmacijom? Ovo prvi puta čujem, daj link. Nemoj nešto mitomansko, original neki.I2 din+R1az280+R1aM458 dolaze sa istog područja, iz Zakarpatja.Frekvencija tih hg je najveća kod Hrvata.npr.Zapadna Hercegovina 73% istočna 40%(I2din).Isto ime ista genetika. Zaključak je jasan. Nemanjići su mutnog porijekla, ili su sitno Hrvatsko plemstvo ili neki Vlasi iz gornje Hercegovine. Obogatili se trgovinom robljem u Drijevima na Neretvi.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 02:41 

Pan je napisao/la:

Fenotip nema veze sa etničkim porijeklom, u fenotipu učestvuju geni svih predaka.Pogledaj po rođacima pa ćeš vidjeti mnoge fenotipove.Y hg je vodilja a autosomalna genetika pokazuje smjer odakle ti dolazi većina predaka. vrlo egzaktne i razumljive stvari.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 02:55 

Ray je napisao/la:
Pan je napisao/la:

Fenotip nema veze sa etničkim porijeklom, u fenotipu učestvuju geni svih predaka.Pogledaj po rođacima pa ćeš vidjeti mnoge fenotipove.Y hg je vodilja a autosomalna genetika pokazuje smjer odakle ti dolazi većina predaka. vrlo egzaktne i razumljive stvari.

Znam sve to. Nego mislio sam da Clint objasni ogromnu razliku u fenotipu između Bosanaca i Hercegovaca što je pomenuo da postoji.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 03:19 

Zavisi kako koja sredina i u kojem procentu. Šekovićani su preko 80% slučajeva doseljenici iz Hercegovine. Neka prezimena u Sarajevskom polju vode porijeklo iz rejona Čapljine i Mostara kao npr: Trapare,Šućuri,Škrkari,Štake i Škrbe ( Nevesinje).
U pojasu od Trnova do Vlasenice ima sigurno oko 10% doseljenika iz Hercegovine. Kao npr prezime Samardžija čiji su doseljenici iz Nevesinja a ima ih od Trnova do Sokoca,Govedarice u Han Pijesku su porijeklom Bilećani.
Pržulji su starinom iz Popova Polja nekad se prezivali Anđelići. Zmaj od Šipova je porijeklom Nevesinjac ( Grahovac).
Da istina je da su Hercegovci nekako visoki i koščati dok su ovi njihovi potomci u BiH malo niži i mali puniji.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 03:51 

Lutorčina je napisao/la:

Zavisi kako koja sredina i u kojem procentu. Šekovićani su preko 80% slučajeva doseljenici iz Hercegovine. Neka prezimena u Sarajevskom polju vode porijeklo iz rejona Čapljine i Mostara kao npr: Trapare,Šućuri,Škrkari,Štake i Škrbe ( Nevesinje).
U pojasu od Trnova do Vlasenice ima sigurno oko 10% doseljenika iz Hercegovine. Kao npr prezime Samardžija čiji su doseljenici iz Nevesinja a ima ih od Trnova do Sokoca,Govedarice u Han Pijesku su porijeklom Bilećani.
Pržulji su starinom iz Popova Polja nekad se prezivali Anđelići. Zmaj od Šipova je porijeklom Nevesinjac ( Grahovac).
Da istina je da su Hercegovci nekako visoki i koščati dok su ovi njihovi potomci u BiH malo niži i mali puniji.

Pogledao sam u javnoj bazi Srpskog DNK projekta prezime Grahovac. Ima dva testirana sa tim prezimenom, jedan iz Hercegovine i jedan iz Bosanske Krajine, ali oni pripadaju različitim haplogrupama i imaju različitu slavu.

104347 Grahovac, Sv. Vasilije Veliki, Bosanska Krajina, Dragočaj/Banja Luka, R1a>R-YP417
107212 Grahovac, Trojičindan, Hercegovina, Potkom/Ljuti Do/Berkovići, I2>I-PH908

Grahovci od Berkovića su isti kao i nevesinjski Grahovci.
Znaš li slavu od Zmaja od Šipova? Ako slavi Sv. Vasilija, onda je najverovatnije R1a kao i Grahovci iz Dragočaja kod Banjaluke i nema veze sa hercegovačkim Grahovcima.

Za opštinu Šekovići na hr. Wiki su napisali da se smatra da je naseljena sa područja Gacka i Nevesinja.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 04:04 

Pan je napisao/la:

Bosna je po fenotipu potpuno drugačija od Hercegovine, mislim da se nema što previše objašnjavati i da je jasno svakom tko je nogom kročio u iti jednu od tih regija.
Evo ti visine za primjer: https://www.researchgate.net/profile/St ... ia-and.ppm iako je to mali dio fenotipa, na primjer face su puno važnije a one su 300% različite u Bosni i Hercegovini.
To bi značilo da nije bilo nikakvog mitskog doseljavanja u Bosnu iz Hercegovine u zadnjih barem 1000 godina.

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 19:04 

Ray je napisao/la:
Evoimene je napisao/la:

I Kotromanići su I2, i Šubići su I2. Vlastimirovići vladali Dalmacijom? Ovo prvi puta čujem, daj link. Nemoj nešto mitomansko, original neki.I2 din+R1az280+R1aM458 dolaze sa istog područja, iz Zakarpatja.Frekvencija tih hg je najveća kod Hrvata.npr.Zapadna Hercegovina 73% istočna 40%(I2din).Isto ime ista genetika. Zaključak je jasan. Nemanjići su mutnog porijekla, ili su sitno Hrvatsko plemstvo ili neki Vlasi iz gornje Hercegovine. Obogatili se trgovinom robljem u Drijevima na Neretvi.

Sve sto mi smatramo "Srpskim" potice od Vlastimirovica ... to ukljucuje i Nemanjice koji su potomci Vlastimirovica

"ad Sorabos, quae natio magnam Dalmatiae partem obtinere dicitur"
Annales Laurissenses maiores

Koliko znam vasi tvrde da Sorabi i Soraba nisu Srbi i nemaju veze sa Srbima ..te da su nekakvo Hrvatsko pleme? Mada priznajem neznam vasu najnoviju istoriju previse dobro

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 19:20 

Ray je napisao/la:
Evoimene je napisao/la:

i usput ...znam za teoriju da je I2 din poreklom iz Ukraine ( starije grane iz kojih ona potice prisutne su izmedju Ukrajine, Belorusije i Poljske) ali to bas nije ni logicno niti se bas moze poklopit sa istorijom

Po svemu I2 din je haplogroupa starosedelaca ovih prostora ...sad oces ih zvat Vlasima ili Irima ili nekim drugim imenom to nije vazno

i da Srbi delimicono imaju to poreklo tako da nevidim zato mi nebi smatrali Vlastimirovice Srbima ako su imali tu haplogrupu?

Vrh

PostPostano: 22 stu 2021, 19:45 

Ray je napisao/la:
Evoimene je napisao/la:

Evo mape države Vlastimirovića.
slika

Vrh

PostPostano: 23 stu 2021, 01:30 

Ova doli ljestvica genske bliskosti južnih Hrvata s inin narodima mi je ipak čudna.
Ima tu stvari koji diluju jednostavno nelogične.
N.pr. veća bliskost sa Srbima iz zapadne Srbije i Srbima iz Bosne, muslobošnjama, Mađarima iz Alfolda, transilvanskin Sekeljima ili pak Csangoima iz Rumunjske nego sa Srbima iz istočne Hercegovine i Srbima iz Hrvatske??

Mogu shvatit da postoji nika sveza s Rumunjima. Radi li se oto o hrvatskom iseljeništvu u Rumunjskoj ili o kojim vlaškim stočarima koji su davna doselili u ove kraje, ne znan. No onda bi bilo za očekivat da su se doselili i kod okolnih naroda, a po ovoj tablici nije, što mi nikako nima smisla.

https://imgur.com/r9Jae2s

slika

Vrh

PostPostano: 23 stu 2021, 01:42 

Ponovimo gradivo.
Sokolić je napisao/la:
Ima tu zakarpatske sveze.

genska baština balto-slavenskog govornog stanovništva - sinteza autosomskih, mitohondrijskih i podataka kromosoma Y. Blizina Hrvata i Ukrajinaca.
slika

Slididu ostale slike. Pratite poklapanja sa zapadom Ukrajine, JI Poljske i istočne Slovačke s Hrvatskon i BiH.
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 23 stu 2021, 01:51 

Ali aj' ti objasni ovu sliku.
slika

Sve skupa kad gledaš slike razdiobe mtDNK po Europi, ispada da Hrvati imadu svezu sa sivernon Italijon, i po nikoj dijagonali s Ukrajinon i Rumunjskon.
Kod Srba je raznolik obrazac. Lakše je reć što nisu.
No ovi zemljovidi ne kaziju razlike među narodima koji su na iston prostoru. Logično je da bi moglo biti bliskosti, ali to ide kod istovirnih. Kod naroda različitih vira imaš razlika jer nima toliko mišanja, osim ako nije slučaj di je ista obitelj ostala živit na isten ozemju a da je završila u različite vire.

Vrh

PostPostano: 23 stu 2021, 02:31 

Sokolić je napisao/la:
Ova doli ljestvica genske bliskosti južnih Hrvata s inin narodima mi je ipak čudna.
Ima tu stvari koji diluju jednostavno nelogične.
N.pr. veća bliskost sa Srbima iz zapadne Srbije i Srbima iz Bosne, muslobošnjama, Mađarima iz Alfolda, transilvanskin Sekeljima ili pak Csangoima iz Rumunjske nego sa Srbima iz istočne Hercegovine i Srbima iz Hrvatske??

Mogu shvatit da postoji nika sveza s Rumunjima. Radi li se oto o hrvatskom iseljeništvu u Rumunjskoj ili o kojim vlaškim stočarima koji su davna doselili u ove kraje, ne znan. No onda bi bilo za očekivat da su se doselili i kod okolnih naroda, a po ovoj tablici nije, što mi nikako nima smisla.

https://imgur.com/r9Jae2s

slika

Južnim Hrvatima su bliži Srbi iz Hrvatske nego Srbi iz zapadne Srbije, Mađari iz Alfolda, Sekelji i Čangosi. Idu prvo Bošnjaci, pa Srbi iz Bosne, pa zapadni Hrvati, pa Srbi iz Hrvatske (no 4), pa Hrvati (nacionalni prosjek) itd. Srbi iz zapadne Srbije su no7, Čangosi no13, Sekelji no14, a Mađari iz Alfolda no18.

slika

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 02:03 

Croat_South 1,000
Serb_Herzegovina 5,35765807
Serb_Serbia_West 3,36249907

Nelogično, ka da su Nevesinje i Trebinje dalje od Splita i Dubrovnika nego Užice i Bajina Bašta.

Serb_Croatia 2.80556590
Serb_Bosnia 1,96114762

logičnije mi je da ćedu Srbi iz Hrvatske bit srodniji. A gle razlike.

Ova mi nije jasna: Bosniak bez ikakva pridznaka (je li to znači "prosični pripadnik") najbliži, a Bosniak iz Bosne vrlo daleko??? Koliko su to blisko ostali "Bosniak" s zemlj.odrednicon pa da približidu 4,00 ka prosiku od 1,86?

Bosniak 1.86737784
Bosniak_Bosnia 4.00857830

Csango-Ceangau 4,42068999
Hungarian Alfold 7,79043839

a gle za Hrvate
Croat 2,89446023
Croat_West 2,44583319
Croat_East 3,63771907
Croat_North 6,02959368
Croat_South je valjda 1,00000

šta to toliko vuče prosik Hrvata bez zemlj.pridznaka toliko daleko od ostalih, koji su daleko od 2,89???

ima još nelogičnosti

Croat_East 3,63771907
Serb_Serbia_West 3,36249907
Serb_Serbia_Vojvodina 4,52295258

Ispada da Hrvatima s istoka je bliža zapadna Srbija nego Vojvodina? Pa bliže je Vukovar Bačkoj Palanci nego Užice ili Loznica. Osim ako pod Croat_East nisu uračunali Muslimane iz Podrinja, koji su dobrin dilon islamizirani Srbi iz zapadne Srbije.

Smisla mi ima
Croat 2,89446023
Serb_Croatia 2,80556590

ali gle ovo

Croat_South je virojatno u autokoeralciji 1,00000
Hungarian Alfold 4,79049839
Croat_North 6,02959368

Šta je ovo, Trebinje došlo bliže Čakovcu nego Dubrovniku???

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 02:33 

Pan je napisao/la:

Bosna je po fenotipu potpuno drugačija od Hercegovine, mislim da se nema što previše objašnjavati i da je jasno svakom tko je nogom kročio u iti jednu od tih regija.
Evo ti visine za primjer: https://www.researchgate.net/profile/St ... ia-and.ppm iako je to mali dio fenotipa, na primjer face su puno važnije a one su 300% različite u Bosni i Hercegovini.
To bi značilo da nije bilo nikakvog mitskog doseljavanja u Bosnu iz Hercegovine u zadnjih barem 1000 godina.

Srednja i sjeveroistočna Bosna je ispražnjena poslije Eugenovog prodora.Repopulacija je došla iz zapadne Hercegovine. Dovoljno je pregledati samo prezimena bez genetike. Nema u Bosni puno starosjedioca, enklave oko Fojnice, Kreševa,i Kraljeve Sutjeske.Vjerojatno i Varešaci .

Vrh

PostPostano: 24 stu 2021, 02:37 

Ray je napisao/la:

Srednja i sjeveroistočna Bosna je ispražnjena poslije Eugenovog prodora.Repopulacija je došla iz zapadne Hercegovine. Dovoljno je pregledati samo prezimena bez genetike. Nema u Bosni puno starosjedioca, enklave oko Fojnice, Kreševa,i Kraljeve Sutjeske.Vjerojatno i Varešaci .

Znači današnji Hrvati iz Kiseljaka,Kreševa i Viteza su potomci Hercegovaca ??

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 637 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: