|
|
Stranica: 21/26.
|
[ 637 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Altomanović
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 01 ožu 2022, 06:15 |
|
|
Raduljica i Milicic su iz Sipova porijeklom. Onaj Basketas za Srbiju iz Glamoca porijeklom.
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 01 ožu 2022, 06:25 |
|
|
E, ali jesu li oni slučaj ka' boksač Kačar? Ono on je iz Futoga, roditelji su iz Perućice, općina Jezero, a ondi su in pridci došli iz Bos. Grahova, a još pri su došli iz Trebinja. Shvaćaš li? https://www.glassrpske.com/lat/sport/sp-republika-srpska/tadija-kacar-proslavljeni-jugoslovenski-as-ringa-za-glas-srpskeboks-je-i-dalje-broj-jedan/253730Citat: Porodica Kačar vodi porijeklo iz Hercegovine, odnosno okoline Trebinja. Zbog sukoba sa Turcima i krvnih osveta bila je prinuđena da se preseli, najprije u Bosansko Grahovo, a zatim u Perućicu, opština Jezero (Republika Srpska), kao i da promijeni prezime iz Milićević u Kačar. Prezime su odabrali jer su bili majstori za pravljenje kaca.
|
|
Vrh |
|
 |
Harezm
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 01 ožu 2022, 15:20 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Ray guslaj nam malo price o Nemanjicima. Mi Srbi smo duboko duhovno povezani za taj kraj dolje, tu nam je Rastko gradio svoje duhovne misice. Vi mnogo duhovni. Ide li vas i 1% svake nedjelje na bogoslužje?
|
|
Vrh |
|
 |
Altomanović
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 02:10 |
|
|
Nase crkve su sve vise puniji Harezm, pogotovo omladina. Bogu hvala vracamo se svetosavskom putu.
|
|
Vrh |
|
 |
Harezm
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 03:06 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Nase crkve su sve vise puniji Harezm, pogotovo omladina. Bogu hvala vracamo se svetosavskom putu. Volio bih vidjeti neke podatke, bez retorike.
|
|
Vrh |
|
 |
Altomanović
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 03:40 |
|
|
https://m.youtube.com/channel/UCwzgp_lsCyufHVPJcujw2iwOvo vam lijep starterpack za moderno svetosavlje. Poljoprivreda, manastiri / svetinje, pivare, vinograde, priroda, konji... Srbija, Republika Srpska, Crna Gora. Ima vas Hrvata vise u nedjelju nego nas, tu vam skidam kapu. Mi Srbi imamo puno manastira, svaki dan tu ima naroda koliko hoces.
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 03:56 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Čini se da su Srbi koji su podritlon iz istočne Hercegovine i Crne Gore bo'je igradu košarku. Srbi iz Turske Hrvatske nisu baš niki, osim ako nisu iz obiteljih koje pripadadu prijašnjoj skupini. A opet, i od ovih, čini se da in odskačedu onih vlaškog podritla.
Ima smisla ona Mandićeva teza da su oni (pravoslavni Vlasi) podritlon iz siverne Afrike, što se među ostalon vidi po njihovoj puti. Može biti,ja sam porijeklom iz okoline Cetinja. Preci su mi sa očeve strane doseljeni u okolinu Sarajeva. Moja haplogrupa je E1b.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 21:12 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Može biti,ja sam porijeklom iz okoline Cetinja. Preci su mi sa očeve strane doseljeni u okolinu Sarajeva. Moja haplogrupa je E1b. ta je haplogrupa došla u europu s neolitičkim farmerima iz Azije. Nije nešto psoebno obilježje visine. Dominira kod kosovski Albanaca, koji nisu poseno visoki
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 22:58 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 02 ožu 2022, 23:25 |
|
|
divizija je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Može biti,ja sam porijeklom iz okoline Cetinja. Preci su mi sa očeve strane doseljeni u okolinu Sarajeva. Moja haplogrupa je E1b. ta je haplogrupa došla u europu s neolitičkim farmerima iz Azije. Nije nešto psoebno obilježje visine. Dominira kod kosovski Albanaca, koji nisu poseno visokiMetohijski Albanci jesu visoki. Nisu tamni, nego puti ka i mi. Znadu bit i svitlih očiju i svitlije puti. Čak i one mličikaste. Ta pojava je i kod Makedonaca.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 03 ožu 2022, 01:32 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Metohijski Albanci jesu visoki. Nisu tamni, nego puti ka i mi. Znadu bit i svitlih očiju i svitlije puti. Čak i one mličikaste. Ta pojava je i kod Makedonaca. kada se gleda prosjek, kosovski Albanci nisu viši od Dinaraca, kod prvih dominira E1n, kod drugih I2
|
|
Vrh |
|
 |
Lutorčina
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 03 ožu 2022, 03:21 |
|
|
divizija je napisao/la: Sokolić je napisao/la: Metohijski Albanci jesu visoki. Nisu tamni, nego puti ka i mi. Znadu bit i svitlih očiju i svitlije puti. Čak i one mličikaste. Ta pojava je i kod Makedonaca. kada se gleda prosjek, kosovski Albanci nisu viši od Dinaraca, kod prvih dominira E1n, kod drugih I2 Nisu visoki puni oko 1,75 - 1,80cm. Ima ih po 1,90 ali to su oni iz Drenice i oko Peći,ali takvi ne čine neku veliku brojku. Čak ni Makedonski Albance ne krasi visina iako su gorštaci. Ove što viđam po Sarajevu svi su niži od mene i mršaviji. Uskih ramena. Neki su svjetle puti neki tamnije. Naravno bilo je mješanja kroz istoriju sa Muslimanima Sandžaka i Srbima koji su prešli na islam.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 03 ožu 2022, 07:19 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Nisu visoki puni oko 1,75 - 1,80cm. Ima ih po 1,90 ali to su oni iz Drenice i oko Peći,ali takvi ne čine neku veliku brojku. Čak ni Makedonski Albance ne krasi visina iako su gorštaci. Ove što viđam po Sarajevu svi su niži od mene i mršaviji. Uskih ramena. Neki su svjetle puti neki tamnije. Naravno bilo je mješanja kroz istoriju sa Muslimanima Sandžaka i Srbima koji su prešli na islam. populacije koje potječu od poljodjelskih kulutra su u prosjeku niće od onih koje potrječu od stočarskih kultura. naranvo, postoje i drugi čimbenici, a neki su i mijenjali kulturni obrazac
|
|
Vrh |
|
 |
Pan
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 03 ožu 2022, 16:59 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Ja sam 1,83 cm. Ja sam 191 cm, porijeklom sam iz sjeverne Dalmacije (svi preci Srbi). Postoje dva srpska sela/mjesta u sjevernoj Dalmaciji iz koji potiče puno izrazito visokih i izrazito niskih ljudi i koja su suprotnost jedno drugom. Iz Ervenika su skoro svi visoki a ima i dvometraša ( https://bs.wikipedia.org/wiki/Ervenik), s druge strane sa Polače kod Knina ima dosta izrazito niskih ljudi. Ervenik pripada Bukovici a Bukovčani su poznati kao izrazito visoki ljudi, ali Erveničani si i iznad bukovačkog prosjeka. Polača odudara i od ostalih kninskih sela iz kojih su ljudi prilično viši u prosjeku. Kninjani generalno su takođe poznati kao povisoki, ne baš kao Bukovčani ali su plećati i imaju jaku građu. Ravni Kotari su poznati po nižim ljudima, u tom kraju su najniži ljudi u čitavoj Dalmaciji u prosjeku.
|
|
Vrh |
|
 |
Ray
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 04 ožu 2022, 01:09 |
|
|
Altomanović je napisao/la: Ray guslaj nam malo price o Nemanjicima. Mi Srbi smo duboko duhovno povezani za taj kraj dolje, tu nam je Rastko gradio svoje duhovne misice. Dobro je izgradio, za 800g Srpske expanzije niste uspjeli do Neretve dobaciti.Nemanjići su trgovci robljem, spustili se vlasi negdje sa Tjentišta.Nije vam povijest samoposluga za širenje SPC-a, obično to gadno završi.Za vas.Sve poznato, gledamo uživo u Ukrajini.I Rusi će gadno završiti.Slava Ukrajini.
_________________ Slava Ukrajini
|
|
Vrh |
|
 |
Ray
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 04 ožu 2022, 01:17 |
|
|
Altomanović je napisao/la: https://m.youtube.com/channel/UCwzgp_lsCyufHVPJcujw2iw
Ovo vam lijep starterpack za moderno svetosavlje. Poljoprivreda, manastiri / svetinje, pivare, vinograde, priroda, konji... Srbija, Republika Srpska, Crna Gora.
Ima vas Hrvata vise u nedjelju nego nas, tu vam skidam kapu. Mi Srbi imamo puno manastira, svaki dan tu ima naroda koliko hoces. Znaš da u Hercegovini samo katolici rade vino? to je za pravoslavce špansko selo. Vrlo jednostavan način da se vidi ko je tu od stoljeća sedmog.
|
|
Vrh |
|
 |
Ray
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 04 ožu 2022, 01:20 |
|
|
Ray je napisao/la: Altomanović je napisao/la: https://m.youtube.com/channel/UCwzgp_lsCyufHVPJcujw2iw
Ovo vam lijep starterpack za moderno svetosavlje. Poljoprivreda, manastiri / svetinje, pivare, vinograde, priroda, konji... Srbija, Republika Srpska, Crna Gora.
Ima vas Hrvata vise u nedjelju nego nas, tu vam skidam kapu. Mi Srbi imamo puno manastira, svaki dan tu ima naroda koliko hoces. Znaš da u Hercegovini samo katolici rade vino? to je za pravoslavce špansko selo. Vrlo jednostavan način da se vidi ko je tu od stoljeća sedmog. Neki dan sam bio u Grudama u crkvi,centralno grijanje radi.Mislim, kod nas to ide sve naprijed brzinom svjetlosti .
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 04 ožu 2022, 13:58 |
|
|
Ray je napisao/la: Znaš da u Hercegovini samo katolici rade vino? to je za pravoslavce špansko selo. Vrlo jednostavan način da se vidi ko je tu od stoljeća sedmog. treba reći da su katolici pretežno u tzv. niskoj Hercegovini, koja je i klimatski puno pogodnija za lozu. no, da, pravoslavni Vlasi s vinogradarstvom imaju ko muslimani sa svinjetinom. Vinogradarstvo su u naše krajeve prvi donjeli Grci, potom Rimljani, ono se širilo od obale u unutrašnjost.
|
|
Vrh |
|
 |
pagan
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 04 ožu 2022, 14:51 |
|
|
Ray je napisao/la: Altomanović je napisao/la: https://m.youtube.com/channel/UCwzgp_lsCyufHVPJcujw2iw
Ima vas Hrvata vise u nedjelju nego nas, tu vam skidam kapu. Mi Srbi imamo puno manastira, svaki dan tu ima naroda koliko hoces. Znaš da u Hercegovini samo katolici rade vino? to je za pravoslavce špansko selo. Vrlo jednostavan način da se vidi ko je tu od stoljeća sedmog. rade i pravoslavni (istocna hercegovina), ali ti su tek pod turskim pritiskom postali shizmatici
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
 |
Ray
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 04 ožu 2022, 23:50 |
|
|
pagan je napisao/la: Ray je napisao/la: Znaš da u Hercegovini samo katolici rade vino? to je za pravoslavce špansko selo. Vrlo jednostavan način da se vidi ko je tu od stoljeća sedmog. rade i pravoslavni (istocna hercegovina), ali ti su tek pod turskim pritiskom postali shizmatici Kolevka Srpskih gena i jezika  Žilavka i Blatina su rimske sorte vinove loze,samo nastavljen uzgoj, zar ne?
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 05 ožu 2022, 21:59 |
|
|
Ray je napisao/la: Kolevka Srpskih gena i jezika za gene ne znam ali jezika, barem ovoga koji se govori po Srbiji, nije
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 06 ožu 2022, 00:08 |
|
|
Ray je napisao/la: pagan je napisao/la: rade i pravoslavni (istocna hercegovina), ali ti su tek pod turskim pritiskom postali shizmatici
Kolevka Srpskih gena i jezika  Žilavka i Blatina su rimske sorte vinove loze,samo nastavljen uzgoj, zar ne? Istočna Hercegovina je kolijevka srpstva,i srpskog jezika. Neke druge sorte se vina tamo uzgajaju, previše su fine za tebe.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 06 ožu 2022, 00:10 |
|
|
divizija je napisao/la: Ray je napisao/la: Kolevka Srpskih gena i jezika za gene ne znam ali jezika, barem ovoga koji se govori po Srbiji, nije Niko ni nije reko za ovog što se govori u Srbiji. Prečani pričaju istočnohercegovačkim.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
Sokolić
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 06 ožu 2022, 03:13 |
|
|
Puno je tega pometeno pod "istočnohercegovački". Naiša san na noviji znanstveni naziv istočnohercegovačko-krajiški dijalekt. https://www.matica.hr/media/knjige/povijest-hrvatske-akcentuacije-1133/pdf/pregled-dijalekata.pdfCitat: Istočnohercegovački dijalekt je dobio ime po tome što izvorno potječe iz istočne Hercegovine, gdje se još i danas govori, ali je nakon velikih seoba poslije turskih provala u naše krajeve raznesen po širokim prostorima BiH, Hrvatske i Srbije (zbog preseljeničkih govora postoji i alternativno ime istočnohercegovačko-krajiški dijalekat). https://hrcak.srce.hr/file/198388Citat: Uočava Vukušić da su ostali štokavski dijalekti u kojima su manje ili više dobro zastupljeni Hrvati (slavonski, istočnobosanski) nenovoštokavski, a da je istočnohercegovačko-krajiški istočnoštokavske fizionomije.
Nekadanji dubrovački dijalekt jedan je od poddijalekata današnjega istočnohercegovačko-krajiškoga dijalekta, drugi je istočnohercegovački u užem smislu riječi i treći krajiški. U cjelini je istočnohercegovačko-krajiški dijalekt sastavljen od nekadanjega istočnohumskoga dijalekta istočnoštokavskoga podrijetla te od nekadanjih zapadnoštokavskih dijalekata, poneretvanskoga i dubrovačkoga. Danas su govori poneretvanskoga tipa uklopljeni u idiome krajiškoga tipa, pa je to jedan od uzroka da su sjeverozapadni (i)jekavski novoštokavski govori akcenatski vrlo često podudarni s govorima zapadnoga dijalekta. Drugi je uzrok u tom što istočnohumski dijalekt nije bio vrlo udaljen od obližnjeg zapadnoštokavskoga tipa, kao što su dubrovački i poneretvanski dijalekt bili dosta bliski susjednim istočno- štokavskim idiomima. Nakon seoba na staro područje istočnohumskoga dijalekta došli su istočnoštokavski govornici istočnije fizionomije.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Odakle potiču Srbi u Bosni ? Postano: 06 ožu 2022, 05:13 |
|
|
Sokolić je napisao/la: Puno je tega pometeno pod "istočnohercegovački". Naiša san na noviji znanstveni naziv istočnohercegovačko-krajiški dijalekt. https://www.matica.hr/media/knjige/povijest-hrvatske-akcentuacije-1133/pdf/pregled-dijalekata.pdfCitat: Istočnohercegovački dijalekt je dobio ime po tome što izvorno potječe iz istočne Hercegovine, gdje se još i danas govori, ali je nakon velikih seoba poslije turskih provala u naše krajeve raznesen po širokim prostorima BiH, Hrvatske i Srbije (zbog preseljeničkih govora postoji i alternativno ime istočnohercegovačko-krajiški dijalekat). https://hrcak.srce.hr/file/198388Citat: Uočava Vukušić da su ostali štokavski dijalekti u kojima su manje ili više dobro zastupljeni Hrvati (slavonski, istočnobosanski) nenovoštokavski, a da je istočnohercegovačko-krajiški istočnoštokavske fizionomije.
Nekadanji dubrovački dijalekt jedan je od poddijalekata današnjega istočnohercegovačko-krajiškoga dijalekta, drugi je istočnohercegovački u užem smislu riječi i treći krajiški. U cjelini je istočnohercegovačko-krajiški dijalekt sastavljen od nekadanjega istočnohumskoga dijalekta istočnoštokavskoga podrijetla te od nekadanjih zapadnoštokavskih dijalekata, poneretvanskoga i dubrovačkoga. Danas su govori poneretvanskoga tipa uklopljeni u idiome krajiškoga tipa, pa je to jedan od uzroka da su sjeverozapadni (i)jekavski novoštokavski govori akcenatski vrlo često podudarni s govorima zapadnoga dijalekta. Drugi je uzrok u tom što istočnohumski dijalekt nije bio vrlo udaljen od obližnjeg zapadnoštokavskoga tipa, kao što su dubrovački i poneretvanski dijalekt bili dosta bliski susjednim istočno- štokavskim idiomima. Nakon seoba na staro područje istočnohumskoga dijalekta došli su istočnoštokavski govornici istočnije fizionomije.
Realno "krajiški" nisu pretjerano različiti od novoštokavske ikavice, jedina razlika je u jatu. Lisac kaže da su u preko 90% naglasaka i nastavaka isti, a to je rekao još i Brozović... To bi naši trebali malo promijeniti. Ako se Iločki, koji su se prije trpali u novoštokavsku ekavicu, sada pribrajaju slavonskima, ako Dubrovački postaje novi dijalekt, onda i jekavski novoštokavski mora ili imati novo ime, ili biti pripojen novoštokavskoj ikavici... A zapadna novoštokavska ikavica nema jedno ime, svi ostali dijalekti, osim novoštokavskih imaju svoj geolokacijski naziv...
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|