|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 54 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
divlja svinja
|
Naslov: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 18:23 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
Nisam dobro upoznat s ovim problemom, ali vjerujem da ovdje ima profesionalnih povjesnicara i strucnjaka koji ce znati razjasniti neke stvari. Dakle, poznato mi je da je franjevac Dominik Mandic spominjao neko djelo Methodos, koje je ako sam ispravno shvatio, dio Ljetopisa popa Dukljanina ili s njim usko povezano. Prema tom djelu, postojala je velika hrvatska drzava u osmom stoljecu koja je bila sastavljena od Bijele i Crvene Hrvatske. Na Saboru na Duvanjskom polju 753., po njemu su Hrvati izabrali nekog kralja. Mene zanima kolika je utemeljenost svega toga i na cemu je tocno zasnovao tu svoju teriju, kao i detaljniji osvrt na cijelu problematiku.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 18:36 |
|
|
Prvi hrvatski kralj je Tomislav okrunjen 925..ili postoji nesto u sta nisam upucen pa bih i ja onda zamolio bolje obavjestene da pojasne
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 18:50 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25756 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
divlja svinja je napisao/la: Prema tom djelu, postojala je velika hrvatska drzava u osmom stoljecu koja je bila sastavljena od Bijele i Crvene Hrvatske. Na Saboru na Duvanjskom polju 753., po njemu su Hrvati izabrali nekog kralja. Isuse dragi! Reci da se zezaš.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 19:01 |
|
|
Bobovac je napisao/la: divlja svinja je napisao/la: Prema tom djelu, postojala je velika hrvatska drzava u osmom stoljecu koja je bila sastavljena od Bijele i Crvene Hrvatske. Na Saboru na Duvanjskom polju 753., po njemu su Hrvati izabrali nekog kralja. Isuse dragi! Reci da se zezaš. To tvrdi Dominik Mandic, a ne ja. Mene samo zanima vise o toj teriji. Nije potvrdeno ni za Tomislava da je bio kralj.
|
|
Vrh |
|
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 19:26 |
|
|
Nasao sam prek googleta da se taj kralj po Methodosu zvao Budimir, a da je Methodos zapisnik s tog Sabora. A evo sto Ljetopis popa Dukljanina kaze o njemu:
I ta umri kralj Satamir i prija kraljevstvo i poča kraljevati muž dobar i pravden, imenom Budimir, koga biše meju inimi obratil rečeni božiji sluga i muž. Ki Koštane biše naučen, koji za mnogo dan pričaše se s filosofi, kojih razumom svojini dobivaše. I pojde on u Kazariku i onde dobrovoljno primiše ga, i veseljahu se gospodstvu njegovu. I onde pribiva kraljujući Sveti-puk, koji Koštane biše obratu. I tada biše papa Štipan i posla listove ka svetu mužu Kostancu zovući ga k sebi, jere slišao biše, kako pripovidaše viru Isusovu i da biše tolik puk obratio na viru Isusovu, i zato ga viditi želiše. I tako sveti muž Koštane naredi popove i knjigu hrvačku i istumači iz grčkoga knjigu hrvačku: istumači evanjelja i sve pistule crikvene, i tako staroga kako novoga zakona, i učini knjige s papinim dopušćenjem, i naredi misu i utvrdi zemlju u viru Isukrstovu. I vaze prošćenje i obrati k Rimu put svoj, koji mu pod posluh sveti zapovidin biše. I gredujuće navrati se na kraljevstvo Svetoga-puka, koga biše na viru obratio, kojih gospodovaše mudri i dobri kralj Budimir, koji po Kostancu biše naučen u viru. I razumivše kralj prišastje Kostanca, bi vele vesel i s počtenjem primi ga. I tada poče Koštane život i čudesa Isukrstova pripovidati i napuni i utvrdi kralja u viri svetoga jedinstva i trojstva božanstvenoga. I u svem kralj virova i krsti se sa svimi, ki još u kraljevstvu njegovu bihu nekršćeni. I papa kada biše poslal po blaženoga muža Kostanca, posal koji k njemu dojde, po papinu dopušćenju posveti ga za koludra. I pribivše blaženi muž s kraljem nikoliko dan, koji jure utvrjen u viri i u zakonih Isukrstovih [biše], vazam prošćenje od obraza kraljeva i onoga Svetoga-puka, pojde k Rimu.
I u to vrime bi učinjeno veselje veliko meju krstjani i svi oni, ki bihu u tvrjavah i u vrsih gorskih i ki tajahu se i krijahu se i ne povidahu se krstjane, očitovaše se, odvrg[ši] strah. I svi ki bihu progonjeni vratiše se i počeše slaviti ime Isusa propetoga. I tako kralj Svetoga-puka zapovidi svim, koji latinski govorahu, da se vrate svi u mista svoja i da podvižu i naprave gradove, koji po poganeh bihu rasuti i požgani. I tako iskaše Budimir kralj Svetoga-puka, kako bi rasute gradove sazidal i napunio. I to mu ulize u misal, kako bi za svoga vrimena opet zemlju, kako je i prvo bila, [dal] napraviti, zašto imaše mnoštvo ljudi, da, sve biše izmišano. I tako razabrati kralj odluči zemlju i ljudi, i staviti opet u prave zakone. I iskaše kako bi mogal najbolje iznajti. I natoj skupi sve starce i mudarce gospodstva svoga i poče njim od volje i odlučenja govoriti, moleći, da bi [tko] o boljemu redu pomislio i tomu da se najde način k volji i misli kraljevi. I tako stojeći nikoliko dan, nitkor ne bi, tko bi tomu umil red najti i kralju niki put ukazati od odlučenja njegova. I bi napunjen mudrosti od boga i priđe mu u misal, da posije ka svetomu ocu papi Štipanu i ka cesaru Konstantinu, oni k misli njegovoj da bi dali pomoć i da bi mu poslali brveleže stare, u kih su pisane sve zemlje i kraljevstva. I moleći rečeni kralj svetoga oca papu [i cesara], da bi s njimi poslali nikoliko i mudarci. I kada posli od kralja i Svetoga-puka k papi Štipanu [pridoše], tomu svet[i] otac bi vele vesel i dobrovoljan, cica toga novoga pitanja od dostojnoga kristjanina, ki po poslih moljaše svet[og]a oca papu, da bi ga hotil näpitati hliba nebeskoga i da ga nasladi riči božije, ku srcem željaše čuti. I k tomu svet otac dobrovoljno prigleda i posla naučena človika, a vikarija svoga, u ime svoje i svete crikve krstjanske, jednoga gardinala, komu poda u svem oblast svoju, da more dati i uzeti, svezati i razvezati. I posla drugoga gardinala i s njimi dva biskupa, a toj da imiju oni Sveti-puk kripiti u viri i pripovidati, i da jih imaju veseliti od njih dobra učinjenja, i popove učiniti i crikve krstiti i ine riči potribne krstjanom narediti.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 19:35 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Isuse dragi! Reci da se zezaš.
To tvrdi Dominik Mandic, a ne ja. Mene samo zanima vise o toj teriji. Nije potvrdeno ni za Tomislava da je bio kralj. Pa postoje mnoge kontroverze ali jedno stoji,.. Tomislavu imamo podatke iz svega nekoliko povijesnih izvora[1]: u pismu pape Ivana X. svećenicima u Dalmaciji se spominje "Tamislao": ...consulatu peragente in provincia Chroatorum et Dalmatiarum finibus Tamislao rege "...vladao je u provinciji Hrvata i granicama Dalmacija kralj Tomislav"; u još jednom pismu istog pape, također se navodi "Tamislao, rege Chroatorum"; e sad...
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 17 tra 2010, 19:44 |
|
|
Tulkas je napisao/la: divlja svinja je napisao/la: To tvrdi Dominik Mandic, a ne ja. Mene samo zanima vise o toj teriji. Nije potvrdeno ni za Tomislava da je bio kralj.
Pa postoje mnoge kontroverze ali jedno stoji,.. Tomislavu imamo podatke iz svega nekoliko povijesnih izvora[1]: u pismu pape Ivana X. svećenicima u Dalmaciji se spominje "Tamislao": ...consulatu peragente in provincia Chroatorum et Dalmatiarum finibus Tamislao rege "...vladao je u provinciji Hrvata i granicama Dalmacija kralj Tomislav"; u još jednom pismu istog pape, također se navodi "Tamislao, rege Chroatorum"; e sad... Da, puno je realnije da je Tomislav bio prvi kralj, a ne neki Budimir, kojeg spominje samo LJPD. Takoder, iz ovog odlomka se ne vidi odekle Mandicu podaci o tom saboru, niti taj zapisnik s njega (Methodos).
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 18 tra 2010, 02:41 |
|
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 18 tra 2010, 08:23 |
|
|
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la: Evo vam poveznica za ljetopis popa Dukljanina(inače dosta stvari ima nelogičnih u njemu) http://matica-bih.org/projekti/ljetopis ... anina.htmlSamo da znaš -svako djelo iz tog perioda ima puuuuno nelogičnosti. LJPD ima imidž potpune krivotvorine a ja se pitam da li je to zato što spominje Crvenu Hrvatsku? LJPD Srbima staje na žulj.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 18 tra 2010, 12:03 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Hrvatski_Zrinjski
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 21 tra 2010, 15:48 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:06 |
|
|
Karta Nade Klaić koja prikazuje podjelu Hrvatske na Duvanjskom Saboru.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76727 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Znači Duvno je po tome izabrano kao neutralan teritorij. Tada ni Crvena ni Bijela Hrvatska, danas ni Bosna ni Hercegovina. Završje tada, Završje danas.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:22 |
|
|
Ko tu antihrvatsku vješticu uzima kao relevantan izvor ičega? Njene karte što sam vidio ko da su najveći četnici crtali.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:27 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39460 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Valjda i sami možete zaključiti kolika je glupost crtati mape za period o kojem se ionako malo zna. O ovim nebulozama o Hrvatskoj u sjevernoj Albaniji da ne govorim.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:29 |
|
|
Hrvatska je do Drača po popu Dukljaninu, sad kolko je on relevantan izvor je drugi par rukava.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
|
|
Vrh |
|
|
Planina
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:45 |
|
|
Sjećam se neke mape di je crtala srednjevjekovnu Hrvatsku do Une i Cetine i ni više ni manje nego onaj pacijent @Vujadin (valjda najveći forumski četnik ikad) ju je zadovoljno kačio okolo. Toliko o toj vještici.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 26 ožu 2022, 22:49 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39460 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ne znam šta ti nije jasno, govorimo o povjesničarki koju su podržavali komunisti, radovi su joj i bili u tu svrhu.
Šta je ova bijela tera incognita, s kime je po tome ta Hrvatska graničila?
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 09:05 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60025 Lokacija: DAZP HQ
|
Bože mili na daru ti hvala Lijepo ti je Duvno polje ravno Po njem raste pšenica bjelica Konjska hrana zelena travica Zaludu mu sva ljepota bila jer su Turci polje pritisnuli U svoj begluk njega posvojili Ponajviše Jabuku livadu Lijepu ravan Tomića Mijata Begluk kupi Suzica kadija Silno Ture od Županjca grada Dvije stotine mladih kosilaca A pred njima hitrog kosibašu Glavom, brate (ravno) Tomića Mijata Svi se kosci rano iskupili Kose klepću pa ih oštre brusom Zarediše jedan do drugoga Svi se čude što Mijata nema Malo vrijeme zadugo ne bilo Pomoli se Tomića Mijate Pa koscima Boga nafalio Oni njemu lijepo prifatili Ne prihvaća Murate subaša Već on trže iz sagrije ćordu Pa Mijatu grko progovara “Bre đidijo, vlašče neoprano Turski begluk u tebe je šala ?!? Sabljom manu htjede odsjeć glavu Al se hitar Mijo dogodio Skokom skače za šaru se fata Puče šara pogodi Murata U zlo mjesto, gdje mu srce kuca Pade Ture glavom bez uzglavlja Gdje je palo tu je i ostalo. A zavika Tomiću Mijate: “Stante kosci, ne koste livade ! Jabuka je moja babovina (djedovina) Dok je moja na ramenu glava Kroz otkose pronicat će trava Tko je junak neka za mnom ide Evo njima haran harambaše. Ode Mijo u Vran u planinu Lijepo društvo sebi sakupio Sve po izbor Duvnjake junake Kojim nije žao poginuti U koga je kuća kabanica Male puške bratac i sestrica Duga šara i otac i majka I koji se ne boje Turaka . . . “Braćo moja istina je bila. Otkad je zapjevala vila Nije majka rodila junaka Ni u četu junačka spremila Ko što spremi Tomić Mihovila
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
K..M
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 10:10 |
|
Pridružen/a: 13 stu 2021, 23:58 Postovi: 6615 Lokacija: Nizza, Naissus...
|
Harezm je napisao/la: Karta Nade Klaić koja prikazuje podjelu Hrvatske na Duvanjskom Saboru. Čile sliči ovoj glisti. Zašto smo mi Srbi izbačeni. I bojankom u žuto obojani? Povjesničar Prki i Ceha nam pričaju da je crvena Hrv i Metohija....želim da mi se povjesno IZVORIŠTE oboja u crveno.
_________________ Propast najdugovecnije imperije (1123 god), Istocno Rimskog carstva https://www.youtube.com/watch?v=yVa6GQVSaj0
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 11:11 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Prvi hrvatski kralj je Tomislav okrunjen 925..ili postoji nesto u sta nisam upucen pa bih i ja onda zamolio bolje obavjestene da pojasne moguce je da je i jedan prije njega bio okrunjen
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 11:15 |
|
|
Planina je napisao/la: Ko tu antihrvatsku vješticu uzima kao relevantan izvor ičega? Njene karte što sam vidio ko da su najveći četnici crtali. Ne postoji mnogo karata koje prikazuju ovaj navodni događaj. Ova je i oku najugodnija.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 11:23 |
|
|
Karta D. Mandića iz knjige Crvena HrvatskaPrivitak:
duvanjskisabor.png [ 435.62 KiB | Pogledano 3157 put/a. ]
|
|
Vrh |
|
|
Jefferson Davis
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 13:53 |
|
|
Nije se dogodio, a Mandićeve karte su isto ekstremizam kao i karte Klaićke
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Duvanjski sabor 753. Postano: 27 ožu 2022, 13:57 |
|
|
Obje karte su čiste besmislice.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 30 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|