HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 lis 2025, 00:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34004 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Događanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 29 svi 2022, 23:06 

Rika sv Vida je napisao/la:
Na području Istočnog Sarajeva u prvi razred osnovne škole u sledećoj školskoj godini upisano je 590 učenika, što je oko 50 učenika više nego u istom periodu lani,

https://www.novosti.rs/republika-srpska ... 90-ucenika

Ovako nešto bi spadalo u znanstvenu fantastiku za USK tako da ne vjerujem da se može uspoređivat. USK je poseban slučaj.

To je oblast od Han Pijeska do Trnova ili možda Kalinovika.
U Istočnom Sarajevu gdje sam ja povećava se broj stanovnika ali to je mehanički priliv iz Istočne Bosne i nešto malo Hercegovine. To je očigledno iako Muslimani to ne žele da vide. Nekad sam mogao izaći u Lukavicu i da znam malte ne svaku osobu a danas rijetko koga poznatog sretnem. Novi ljudi nove face,mlađe generacije stasale. Izgradilo se dosta da svake godine novi blok zgrada nikne i preko 90% stanova useljeno. Većina je zaposlena na budzetu i imaju siguran posao i zato ima doseljavanja. Neki su pokrenuli svoj privatni biznis a neke rade u stranim kompanijama. Oni koji rade kod muslimanskih poslodavaca ne prelazi 0,2%.
Sokolac,Han Pijesak i ostala brdska mjesta žive uglavnom od svog rada (stočarstvo i zemljoradnja)vrlo malo imaju nekih mogućnosti za neke jače plate sem šumarstva i opštine. Iako je i to težak posao nisam nikog gore vidio da voza golfa dvojku ili krntiju što znači da se i od tog može solidno zaraditi.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2022, 23:08 

Inače Živinice su bile doslovno navitalnija općina u BiH do pred malo

2010. 712/382
2020. 488/625
1.3. 2022. 103/154

Vrh

PostPostano: 29 svi 2022, 23:11 

Karabaja je napisao/la:
Nije to nikakva naucna fantastika nego se sa okolnih brda i planina sljevaju u I Sarajevo, koje zbog blizine Sarajeva ima neku perspektivu.

Pa znam al pitanje je bilo da se usporede ta dva kraja. USK sa Istočnim Sarajevom. Pa eto. Netko useljava u Istočno Sarajevo a u USK nitko već najbrže gubi stanovništvo.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2022, 23:11 

aleksije radicevic je napisao/la:
Lebowski je napisao/la:
Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi.

Trougao Zvornik-Istocno Sarajevo-Rudo : USK! Sta je gusce naseljeno i sta ima bolju demografsku perspektivu?

Rekao bih da trougao ima bolju demografsku perspektivu od USK. Glavni problem USK je geografska pozicija i nedostatak putne infrastrukture. Istina, i u ovom trouglu nije mnogo bolje, ali makar postoje nekakvi planovi i regija se oslanja na Srbiju. Konkretno, kada se izgradi brzi put do Loznice, Zvornik će biti na manje od 2 sata od Beograda, a sa izgradnjom Fruškogorskog koridora, slično će biti i sa NS. S druge strane, ako se izgradi autoput ili makar brzi put od Požege do Sarajeva, Jahorina i Višegrad će doživeti turistički bum. I sad su jaki, ali s ovim bi procvetali Istočno Sarajevo, Sokolac, Pale, Rogatica i Višegrad. Potencijalno duplo više turista iz Srbije. Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Han Pijesak, nažalost, nemaju ovako svetlu perspektivu i tu će situacija biti s vremenom još gora. Ne znam dal može bar oko Bratunca nešto da se uradi jer je tik uz granicu, za ovo ostalo plašim se da je već kasno.

USK nema budućnost, ne vidim šta može da se uradi da im se pomogne, a da je realistično. Praktično sve od Kladuše do Livna ima jako lošu demografsku perspektivu. More nije dovoljno blizu, Veći gradovi poput Zagreba i Banja Luke takođe (bar bez autoputa, a toga neće biti još 50 godina tamo), odsečeni od sveta praktično. Njihova budućnost je ono što Trgovište i Bosilegrad u Srbiji danas doživljavaju.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2022, 23:20 

novovrijeme je napisao/la:
Citat:
Svega 250 prvačića trebalo bi se upisati u prve razrede na području grada Bihaća
https://mojcazin.ba/clanak/svega-250-pr ... ada-bihaca

Prošle godine bilo 380. :crying
Gasi džamiju motaj kablove. :crying

Ovo valjda uspoređuju prvi upisni rok sa potpunim od prošle godine. Ne vjerujem da je moguć ovako ogroman pad ali svejedno ne svjetli im na dobro nikako. inače 2015 i 2016 je rođeno 477 i 466 djece u Bihaću po FZsu a eto prošle godine 380 prvašića.
Prošle godine Bihać manje rođenih od Širokog, 329 po FZSu.
Cijeli USK ima preko 25% manje prvašića od navodno rođenih 6 god ranije.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2022, 23:48 

Plijen sa Kupresa danas

Privitak/ci:
Screenshot_2022-05-29-23-47-29-876_com.twitter.android.jpg
Screenshot_2022-05-29-23-47-29-876_com.twitter.android.jpg [ 287.46 KiB | Pogledano 2660 put/a. ]

PostPostano: 30 svi 2022, 03:14 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Srpsčanin je napisao/la:
Standard sličan njemačkom može imati samo neznatan broj onih kojima je država poslodavac.

Danas u VL tekst o Crikvenici. Muku muče ovu sezonu sa sezoncima. Plaće od 10k (perač suđa) do 28k kn (pizza majstor) netto + smještaj. Više se isplati sezonu odradit u RH nego radit cijelu godinu u BiH ili Srbiji.

A likovi misle da će zadržat omladinu.

Kad sam bio u Beogradu su mi rekli da ljeti je pola birtija i restorana zatvoreno jer konobari odu. Ako je u Beogradu tako, kako će bit u drugim mjestima.

Možeš li mi preračunati u marke ili eure kolika je plata picmajstora u Hrvatskoj na moru ? Zanima me radno vrijeme od koliko do koliko traje ? Hvala

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 04:00 

Ovo u Crikvenici da 28,000 kn , to je znanstvena fantastika. To je skoro 4000 eura. Možda u nekim najboljim pizzerijema negdje i ima netko takvu plaću al toga sigurno nema okolo po oglasima da traže bilo kakvog Muju Za 2000 eura već ima al ako imaš iskustva u tom poslu. Sezonski poslovi su negdje od 6 do sredine ili kraja 9 mjeseca

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 04:08 

Lebowski je napisao/la:
Srbi su uništili RS kada su protjerali Bošnjake i Hrvate pa sada čitava istočna Bosna je pusta kao i Posavina i još neki dijelovi.

Isto ste vi u uništili USK.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 08:22 

Ovo u Crikvenici da 28,000 kn , to je znanstvena fantastika. To je skoro 4000 eura. Možda u nekim najboljim pizzerijema negdje i ima netko takvu plaću al toga sigurno nema okolo po oglasima da traže bilo kakvog Muju Za 2000 eura već ima al ako imaš iskustva u tom poslu. Sezonski poslovi su negdje od 6 do sredine ili kraja 9 mjeseca

To ti je taj članak, objavili su ga i online. U članku ima i jedna davno doseljena muslimanska obitelj slastičara.

https://m.vecernji.hr/amp/vijesti/u-sez ... ra-1590290

@lutorčina mislim da se radi krvnički 3 mj. Od jutra do mraka, praktički bez odmora. Mislim, i domaći tako.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 09:23 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Lutorčina je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:

Danas u VL tekst o Crikvenici. Muku muče ovu sezonu sa sezoncima. Plaće od 10k (perač suđa) do 28k kn (pizza majstor) netto + smještaj. Više se isplati sezonu odradit u RH nego radit cijelu godinu u BiH ili Srbiji.

A likovi misle da će zadržat omladinu.

Kad sam bio u Beogradu su mi rekli da ljeti je pola birtija i restorana zatvoreno jer konobari odu. Ako je u Beogradu tako, kako će bit u drugim mjestima.

Možeš li mi preračunati u marke ili eure kolika je plata picmajstora u Hrvatskoj na moru ? Zanima me radno vrijeme od koliko do koliko traje ? Hvala

Oko 3.800 Eura, ali to ti je 12-13 sati dnevno svih 7 dana u tjednu.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 13:30 

Kad Sarajka razvuče temu, razvuče pamet svima. :zubati

Trebalo mi pola sata, samo da se probijem kroz temu od sinoć do danas poslijepodne i to brzinski. :D

Inače, glupo je porediti Sarajevo sa bilo kojim gradom u BiH, jer Sarajevo ima ambasade, sjedište je najvećih i najjačih javnih i privatnih preduzeća, te ima lokalnu administraciju, kantonalnu, entitetsku, državnu administraciju, OHR i šta sve još ne, tako da, to je grad kancelarijskih radnika, javnih službenika, kao i uopšte ljudi koji čitav dan provode oštreći olovke.

Ukratko, Sarajevo živi od muke, krvi i znoja, Srba, Hrvata i Bošnjaka iz unutrašnjosti BiH, pošto npr. Bingo marketi su prisutni širom BiH, samo što novac ide u Sarajevo, kao i od BH Telecoma i drugih velikih preduzeća. Isto tako, korisnici usluga BH Telecoma su i recimo u Gračanici, samo što novac ide u Sarajevo, te stoga, lako je biti najjači, kada čitava BiH radi za tebe, jer trećina poreza, ide u Sarajevo iz Republike Srpske, a svaka druga marka nije od Bošnjaka, tako da Sarajevo parazitira na osnovu svih nas u BiH, kao i na osnovu međunarodne zajednice, zatim na osnovu prihoda od turista iz regiona, kao i gastarbajtera, kada dođu kod nas u BiH, uključujući tu i dotičnu Sarajku iz Beča.

Isto tako i sam Beč je jedan od hotspotova Evrope, jer je na muci ljudi sa Balkana i uopšte iz Istočne Evrope, pa sve do Turske i Rusije, gradio i gradi svoj uspjeh, tako da sva ta "bajna mjesta" nastala su na muci ljudi iz Istočne Evrope. Osim toga, jedan od najjačih austrijskih biznismena je multimilijader rodom iz okoline Kozarske Dubice kod Banja Luke, a koji decenijama u Austriji zapošljava ogromnu armiju ljudi. Svi smo čuli za njega, pod nadimkom Zepter. Eto kako Austrija uspijeva. Da nije običnih ljudi i poslovnih ljudi sa strane, pitanje je da li bi Austrija baš bila toliko moćna kao što je sad. Ipak je to bivša imperijalistička sila, koja je zadržala imperijalističke navike življenja na tuđoj muci.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 14:32 

lider30 je napisao/la:
Lutorčina je napisao/la:

Kod nas je plata tu manja oko 1200 - 1300KM ali se ima 1 dan slobodan u sedmici. Radi se isto po 12 - 13 sati dnevno. Obično 4 dana radiš peti odmaraš,pa opet tako.
Da je plata duplo manja i sa jednim danom slobodnim u sedmici sutra bi pješke zapucao u HR :zubati .
Ovo 3800 eura mi je nerealno možda je navlakuša.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 15:49 

Karabaja je napisao/la:
Plijen sa Kupresa danas

Kakve vi krezavi talibani imate uopšte veze sa tim "plijenom" i srpskim grbom/kolajnom sa Kupresa ?

Prvo smo mi Srbi tamo devastirali Hrvate.
Potom su Hrvati devastirali nas.

Tu vas nije bilo ni u priči. Dokle ćete da lažete i da se kitite tuđim perjem, bagro muygurska ?
Postoji li pojam "sramote" kod vas govnjivih talibanskih poltrona ?
Šta vi imate sa borbama kod Kupresa ? Nemate ništa. Otprilike kao kad bih se ja hvalio sa ordenom sjevernog Vijetnama.

Ovo je jedina kolajna koju možete da okačite brkatoj Muniri na sparušeno sunitsko poprsje
slika

Kalifatski maksimum je koliko vidim debelo ispod 25%.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 15:52 

3AJE6 je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:
Plijen sa Kupresa danas

Kakve vi krezavi talibani imate uopšte veze sa tim "plijenom" i srpskim grbom/kolajnom sa Kupresa ?

Prvo smo mi Srbi tamo devastirali Hrvate.
Potom su Hrvati devastirali nas.

Tu vas nije bilo ni u priči. Dokle ćete da lažete i da se kitite tuđim perjem, bagro muygurska ?
Postoji li pojam "sramote" kod vas govnjivih talibanskih poltrona ?
Šta vi imate sa borbama kod Kupresa ? Nemate ništa. Otprilike kao kad bi se ja hvalio sa ordenom sjevernog Vijetnama.

Ovo je jedina kolajna koju možete da okačite brkatoj Muniri na sparušeno sunitsko poprsje
slika

Kalifatski maksimum je koliko vidim debelo ispod 25%.

=)) =)) =)) =))

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 17:34 

JAS je napisao/la:
Vladimir RUS je napisao/la:
Dodik je sad toliko slab, da samo je pitanje, koliko će manje glasova da osvoji, što je smrt za njegov dalji ostanak na vlasti, s obzirom da je njegov režim na ivici potopa. Što se tiče političke pozicije RS, ona nikada nije bila slabija nego sad, kada trećina naroda je nestala i to u svega nekoliko godina Dodikove vladavine, tako da Dodik će biti najveći gubitnik na ovim izborima.

Pa to si pričao i za prošle , pa je Dodik na njima pokidao

I za preprosle... Vladica ne odustaje. :D

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:00 

JAS je napisao/la:

Retko glup čovek. vladica.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:24 

Ne znam coveka, ali je u opasnom zajebu cim navija za Vukanovica i Trivicku.

A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:37 

Karabaja je napisao/la:
Nije to nikakva naucna fantastika nego se sa okolnih brda i planina sljevaju u I Sarajevo, koje zbog blizine Sarajeva ima neku perspektivu.

Pa znam al pitanje je bilo da se usporede ta dva kraja. USK sa Istočnim Sarajevom. Pa eto. Netko useljava u Istočno Sarajevo a u USK nitko već najbrže gubi stanovništvo.

USK svakodnevno usisava stanovništvo iz drugih kantona zbog boljih plaća, ali onda isti se ispale dalje za Sloveniju i Austriju zbog blizine.

To je nepovratan proces.

Prije: Muslimani su hrvatsko cvijeće.
Danas: Muslimani su evropsko cvijeće.
EU = NDH

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:46 

Lutorčina je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Kod nas je plata tu manja oko 1200 - 1300KM ali se ima 1 dan slobodan u sedmici. Radi se isto po 12 - 13 sati dnevno. Obično 4 dana radiš peti odmaraš,pa opet tako.
Da je plata duplo manja i sa jednim danom slobodnim u sedmici sutra bi pješke zapucao u HR :zubati .
Ovo 3800 eura mi je nerealno možda je navlakuša.

Realno je ali samo za vrhunske kuhare na vrhunskim mjestima. Nije to prosječna plaća.

1337 of 2558 - 52.27%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:55 

JAS je napisao/la:
Dodik je sad toliko slab, da samo je pitanje, koliko će manje glasova da osvoji, što je smrt za njegov dalji ostanak na vlasti, s obzirom da je njegov režim na ivici potopa. Što se tiče političke pozicije RS, ona nikada nije bila slabija nego sad, kada trećina naroda je nestala i to u svega nekoliko godina Dodikove vladavine, tako da Dodik će biti najveći gubitnik na ovim izborima.

Nije Dodik nikog ništa "pokidao", pošto sve je to tu negdje. Osim toga, Dodik već odavno, ne umije da "pokida", čim je se okružio papcima i drugim preletačkim otpadom, koji sada idu u suprotnom smjeru tj. nazad. Dodik je ostao bez DNS-a i SPS-a. To nije nimalo mali udarac njegovom režimu. Čak što više, toliko je jak udarac, da Dodik sada lako može da bude predmet "kidanja".

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:55 

Srpsčanin je napisao/la:

Retko glup čovek. vladica.

Stara ti glupa, jarane.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 18:58 

JAS je napisao/la:

Ispuši ti POKS i svi tvoji žutaći.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 19:00 

Tankosic je napisao/la:
Ne znam coveka, ali je u opasnom zajebu cim navija za Vukanovica i Trivicku.

Još će u većem zajebu biti Dodik i njegovi.

Vrh

PostPostano: 30 svi 2022, 19:02 

Ispuši ti POKS i svi tvoji žutaći.

Vladice, ne budi antifrendli! :D Ti si meni cool, uprkos politickom neslaganju. :smajl016

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34004 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 1036, 1037, 1038, 1039, 1040, 1041, 1042 ... 1361  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Li Zongren, Majestic-12 [Bot], VBA2024, Vukota i 48 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: