HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 ruj 2026, 14:09.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 298 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: borbene mogućnosti VJ pri eventualnom uključenju u sukobe 95 godine
PostPostano: 17 stu 2010, 09:35 

DzoniBG je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
U Jugoslaviji su u vrijeme socijalizma bili vrlo popularni mitovi o brojnim njemačkim divizijama koje su zbog borbi s partizanima bile vezane za ovo tlo, umjesto da se bore na istočnom frontu”, rekao je Mihajlov.

“Međutim, prema pouzdanim istraživanjima, za borbu protiv partizana, u sedam ofenziva, Nijemci su koristili trupe koje su s istočnog fronta bile upućivane na odmor u Jugoslaviju. Što bi tek bilo kada bi čovjek povjerovao u realnost popularne televizijske serije ‘Otpisani’ u kojoj se priča o herojskom otporu u okupiranom Beogradu?

Njemačke arhive, koje su vrlo precizne, pokazuju da je u toku okupacije Beograda od travnja 1941. do listopada 1944. (kada su sovjetske trupe započele oslobađati grad), za sve tri i pol godine rata, ubijen samo jedan njemački vojnik! A to nisu usamljeni primjeri, naravno

Ne znam koliko je tacno, ali nije daleko od istine...

Posle pocetnih ozbiljnih sukoba Nemci su uveli propis, za 1 ubijenog vojnika strelja se 10 civila, za jednog oficira 100 civila... u jednom danu su postreljali 7000 ljudi u Kragujevcu... za vreme celog rata u Jajincima i na Banjici u Beogradu je ubijeno od 60 000 do 80 000 ljudi, moj deda je bio u logoru, jedva se izvukao.

Partizanski pokret se krajem 1941 seli u Bosnu, i tamo se odigrava gro operacija.

Evo primjera, jedna od najpoznatijih bitci di su sudjelovali partizani u BiH, btika na neretvi...

Postrojbe......

* 1. hrvatski korpus
* 1. bosanski korpus
* Glavna operativna grupa
o 1. proleterska divizija
o 2. proleterska divizija
o 3. udarna divizija
o 7. banijska divizija
o 9. dalmatinska divizija

Nijedna sa Srpskin prefikson......, tolko kolko su se organizirali u Bosni, Srba je bilo, al se vidi da iz Srbije nema nema većega organiziranoga pokreta..... da su bili prvi, i da su gro operacija i organizacije pribacili u bosnu, to bi se jasno vidilo.....

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 09:36 

Alex je napisao/la:
caporegime je napisao/la:

Postavljaš teze da je JNA stala posle Vukovara isključivo zbog otpora u Vukovaru? Jedina prednost hrvatske odbrane je bilo urbano ratovanje u većim mestima, tu ratuje čovek na čoveka, nema tu mehanizacije i brojčane nadmoći. Tu se JNA u početku nije dobro snašla, ali su veoma brzo ispekli zanat i krenuli da vam ruše koncept ratovanja. Pa sve one livade i kukuruzišta u istočnoj Slavoniji bi preorali tenkovi i mehanizovane jedinice, verovatno bi bilo gubitaka, ali "konačnica" cele istočne Slavonije bi bila predaja i povlačenje hrvatskih snaga jer se ne može ratovati u okruženjima i obručima koje bi vam pravile vrlo pokretne oklopne jedinice JNA, jer u ravnici pobednika određuje oprema i naoružanje, mnogo manje dovitljivost i hrabrost. Naravno, ništa od ovoga se nije desilo, SFRJ je bilo nemoguće sačuvati, međunarodna zajednica priznaje Hrvatsku i tu se sva priča oko JNA završava. Borbu nastavljaju Krajišnici za svoju republiku i za njeno priznanje, a Hrvatska se sprema i naoružava za "Oluju".

Opet medo i kruške......

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:29 

Inkvizitor je napisao/la:

što da je trg bio pun, a nije tamo maksimalno stane par tisuća ljudi, kako ste se vi odnosili u Beogradu prema okupatoru reklo bi se da ste jedva ddočekali Nijemce. Bio je mir. beograd je bio najmirniji okupirani grad u Europi. To što se vi od toga stvorili neku borbu, to je vaša stvar.

Eto i po tim podacima 43-će ima pet puta više partizana u Hrvatskoj nego u Srbiji.

vidi broja 122 000 u Hrvatskoj 22 tisuće u Srbiji..pa samo pet puta više a ne deset..zajeb..

44-tu ne računaj kad je CA ušla u Srbiji i četnici se preobukli.

kakav ustanak u Srbiji..lokalni lopovi pucali na žandara.

Savo Kovačević i Dapčevići su Crnogorci a ne Srbi.

Šta će mi bit jasno kad pogledam broj stradalih Srba. Pa nisu ih sve ustaše pobile. Ako su ih ustaše pobile šta su radili Nijemci i Talijani protiv kojih ste se vi kao borili.

ne može i jedno i drugo. Čas bi bili najveći antifašisti a čas bi da niste ginuli od njih. Fali i Hrvata i u Bosni i U Hrvatskoj u odnosu na brojčano stanje skoro isto.

Hrvati u 1. svj. ratu nisu bili tretirani kao poraženi jer tako nije tretiran nijedan narod poražene AU, pa je zato Wilson proklamirao samoodređenje naroda poražene AU. A u jugoslaviju smo natjerani višom silom kao i vi, a ne zato jer smo poraženi tražili skute srpskog kralja. Zaslužni smo za poraz AU koliko i vi za pobjedu saveznika.

Ti znas sta ja mislim o partizanima i komunistima, te kominternovske podrepase koji su digli ustanak tek kad je napadnut Brka najmanje imam volju da branim, ali iznosis stvari koje ne stoje.

Stavim ti link gde se vidi dosta ljudi, tebi ne izgleda tako, i odmah kreces da napadas Beograd... Buba, pa taj Beograd je dok su na Ilici slavili ulazak Nemaca bezobrazno izbombardovan, poginulo je nekoliko hiljada ljudi, i niko od Srba ni jednog Nemca nije docekao sa buketom.
Nikakve simpatije prema Nemcima i fasistima nije bilo medju obicnim narodom. Instalirali su kvislinsku vlast kao i u svakoj poroboljenoj zemlji, od Fasiste Ljotica preko Nedica koji nije bio zadojen tom ideologijom, i cija je uloga u svemu tome dvosmislena. U Beogradu je bilo tada 1000-2000 Jevreja koji su po nalogu Nemaca(a ne idejom srpskih fasista) pokupljeni i likvidirani, i na osnovu toga se skroji cuvena parola "Beograd bez Jevreja"... nikad antisemitizam nije bio usadjen kod Srba, nikakva mrznja prema Jevrejima ni dan danas nema, bezobrazluk je tako nesto poturati. I Francuzi, odnosno njihova kvislinska vlast je trpala lokalne Jevreje u vozove za Ausvic, pa niko normalan ne optuzuje Francuze za Holokaust.

I po onim brojkama koje sam postao vidi se da je 1941 bilo najvise Srba u partizanima, uzimaju Uzice, tuku se na Kadinjaci, jedno vreme odolevaju dok Nemci nisu poslali pojacanje i razbucali ih... beze ka Sandzaku, ulaze u Bosnu, i tamo vode svoje "ofanzive" do kraja rata...

Sve vreme u Beogradu je radio kamp Banjica, odakle su na gubiliste u Jajince odveli nekoliko desetina hiljada ljudi, protivnika Nemaca.

Pinco navodi bitku na Neretvi, i nazive jedinica pri cemu sugerise da nije bilo Srba... to nije tacno, nazivi su vezani samo za kraj odakle poticu, i to sto pise hrvatska, bosanska, banijska, kordunaska, dalmatinska jedinica, tu nisu ziveli Srbi u znacajnom procentu?! Glavni titovi saradnici su bili Srbi... BIH je specificna, Srbi su bili u cetnicima i partizanima, Muslimani u ustasama, handzaru i partizanima, Hrvati u ustasama i partizanima...tu se nije znalo ko pije, ko placa :001_cool

Brojke i na pocetku i na kraju rata ti govore koga je bilo najvise, ali posto je Srba i populaciono bilo najvise, mozemo reci da su svi narodi u nekoj logicnoj proporciji ucestvovali, odatle smo i krenuli raspravku, ne stoji da je 10 puta vise Hrvata bilo u partizanima, to ne moze proci ni kao metafora. Nisam od onih koji misli da su svi Hrvati bili u ustasama, borilo ih se mnogo sa petokrakom na celu, pogotovo u Dalmaciji.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:34 

Kakva je situacija sa VJ 1995.?Brojno stanje,angažiranost oko KiM i sl.?

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:49 

Mar-kan je napisao/la:
Kakva je situacija sa VJ 1995.?Brojno stanje,angažiranost oko KiM i sl.?

Mozes to da izguglas negde...

VJ treba odati postovanje kako se tukla 1999 na Kosovu, na glavu joj padaju bombe, Albanci u velikom broju u UCK na svom poznatom terenu, Albanska vojska pokusava proboj preko granice navodjena NATO oficirima.

Ni jedan pedalj zemlje nije prepusten dok nije potpisana kapitulacija u Kumanovu, sam NATO je priznao da je zaprepascen koliko su malo unistili efektive VJ, dobro su ih lozili da gadjaju makete aviona i tenkova. Da su krenuli kopneno, to bi bilo jezivo, upropastili bi nas totalno, ali i oni bi se u tonama vracali u vrecama.

http://www.youtube.com/watch?v=ve_yMYAH9BE

Ovde su bila dva moja kuma blizanca, hvala bogu da se vratise zivi, ni rec o tome nikad nisu rekli.

Milosevicu za zivota majku treba jebati sto je slao ove ljude u smrt, a posle se povukao ko pickica.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:50 

DzoniBG je napisao/la:

što da je trg bio pun, a nije tamo maksimalno stane par tisuća ljudi, kako ste se vi odnosili u Beogradu prema okupatoru reklo bi se da ste jedva ddočekali Nijemce. Bio je mir. beograd je bio najmirniji okupirani grad u Europi. To što se vi od toga stvorili neku borbu, to je vaša stvar.

Eto i po tim podacima 43-će ima pet puta više partizana u Hrvatskoj nego u Srbiji.

vidi broja 122 000 u Hrvatskoj 22 tisuće u Srbiji..pa samo pet puta više a ne deset..zajeb..

Šta će mi bit jasno kad pogledam broj stradalih Srba. Pa nisu ih sve ustaše pobile. Ako su ih ustaše pobile šta su radili Nijemci i Talijani protiv kojih ste se vi kao borili.

ne može i jedno i drugo. Čas bi bili najveći antifašisti a čas bi da niste ginuli od njih. Fali i Hrvata i u Bosni i U Hrvatskoj u odnosu na brojčano stanje skoro isto.

Hrvati u 1. svj. ratu nisu bili tretirani kao poraženi jer tako nije tretiran nijedan narod poražene AU, pa je zato Wilson proklamirao samoodređenje naroda poražene AU. A u jugoslaviju smo natjerani višom silom kao i vi, a ne zato jer smo poraženi tražili skute srpskog kralja. Zaslužni smo za poraz AU koliko i vi za pobjedu saveznika.

Ti znas sta ja mislim o partizanima i komunistima, te kominternovske podrepase koji su digli ustanak tek kad je napadnut Brka najmanje imam volju da branim, ali iznosis stvari koje ne stoje.

Stavim ti link gde se vidi dosta ljudi, tebi ne izgleda tako, i odmah kreces da napadas Beograd... Buba, pa taj Beograd je dok su na Ilici slavili ulazak Nemaca bezobrazno izbombardovan, poginulo je nekoliko hiljada ljudi, i niko od Srba ni jednog Nemca nije docekao sa buketom.
Nikakve simpatije prema Nemcima i fasistima nije bilo medju obicnim narodom. Instalirali su kvislinsku vlast kao i u svakoj poroboljenoj zemlji, od Fasiste Ljotica preko Nedica koji nije bio zadojen tom ideologijom, i cija je uloga u svemu tome dvosmislena. U Beogradu je bilo tada 1000-2000 Jevreja koji su po nalogu Nemaca(a ne idejom srpskih fasista) pokupljeni i likvidirani, i na osnovu toga se skroji cuvena parola "Beograd bez Jevreja"... nikad antisemitizam nije bio usadjen kod Srba, nikakva mrznja prema Jevrejima ni dan danas nema, bezobrazluk je tako nesto poturati. I Francuzi, odnosno njihova kvislinska vlast je trpala lokalne Jevreje u vozove za Ausvic, pa niko normalan ne optuzuje Francuze za Holokaust.

I po onim brojkama koje sam postao vidi se da je 1941 bilo najvise Srba u partizanima, uzimaju Uzice, tuku se na Kadinjaci, jedno vreme odolevaju dok Nemci nisu poslali pojacanje i razbucali ih... beze ka Sandzaku, ulaze u Bosnu, i tamo vode svoje "ofanzive" do kraja rata...

Sve vreme u Beogradu je radio kamp Banjica, odakle su na gubiliste u Jajince odveli nekoliko desetina hiljada ljudi, protivnika Nemaca.

Pinco navodi bitku na Neretvi, i nazive jedinica pri cemu sugerise da nije bilo Srba... to nije tacno, nazivi su vezani samo za kraj odakle poticu, i to sto pise hrvatska, bosanska, banijska, kordunaska, dalmatinska jedinica, tu nisu ziveli Srbi u znacajnom procentu?! Glavni titovi saradnici su bili Srbi... BIH je specificna, Srbi su bili u cetnicima i partizanima, Muslimani u ustasama, handzaru i partizanima, Hrvati u ustasama i partizanima...tu se nije znalo ko pije, ko placa :001_cool

Brojke i na pocetku i na kraju rata ti govore koga je bilo najvise, ali posto je Srba i populaciono bilo najvise, mozemo reci da su svi narodi u nekoj logicnoj proporciji ucestvovali, odatle smo i krenuli raspravku, ne stoji da je 10 puta vise Hrvata bilo u partizanima, to ne moze proci ni kao metafora. Nisam od onih koji misli da su svi Hrvati bili u ustasama, borilo ih se mnogo sa petokrakom na celu, pogotovo u Dalmaciji.

Gle, kakvim tonom kreneš u raspravu s takvim ti se odgovori.

kad ti kažeš..dočekali ste Nemce sa cvećem to ispada da je svaki Hrvat dočekao Nemce sa cvećem.

netko ih je dočekao cvećem a netko s bombom.

i onda ti meni govoriš da neke stvari koje ja ne kažem ne stoje..

onda priča o hrvatskom porazu u 1. svj. ratu.

a kad ja pitam koja je to zemlja iz AU tretirana kao poražena ( poražena je monarhija a ne njezini rubni narodi) onda muk. Dajte argumente za svoje teorije. Prospete floskulu i onda tišina., nema veze, ko da se nije reklo.

Onda kažete, pogledaj broj Srba nakon i prije 2. svj. rata

Pogledaj ti broj Hrvata prije i poslije rata.

samo u zapadnoj hercegovini..mikroprostoru sa par seoskih općina nedostaje 18 tisuća i nešto ( zasboravih točan broj) ljudi. Sve imenom i prezimenom, nema tu manipulacija, pe će se izmislit netko..svak se skoro poznavao..popisani, sa slikama..u mom selu 192 čovjeka.

dakle, to što ste vi umislili da ste jedine žrtve 2. svj rata ..pa ne moramo mi pristajati na tu nebulozu.

Druga je stvar što je vaša svaka žrtva ( i stvarna i izmišljena) predstavljena a mnoge naše nisu ušle u spisak žrtava rata. Iz dobro znanih razloga.

Ni ja ne simpatiziram partizane ali fakti su takvi..u bitci na Sutjesci najveće gubitke je imao šibenski srez a odmah za njim splitski..to su podaci iz Dedijerove knjige iz vojnog ratnog arhiva..poslije njega cetinjski, pa glinski a peti je livanjski..

u šibenskom srezu je i bilo nešto Srba a splitskom ni to.

Dakle, zaključak je lako izvesti.

prema tome, ne govori meni da mi mnoge stvari ne stoje, nakon onog tvog uvodnog a i dijelova kasnijih tekstova.

ja sam bar u stanju objasnit svaku svoju taoriju a vi preko svojih preskačete, čim vidite da malo škripi.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:54 

DzoniBG je napisao/la:

Nikakve simpatije prema Nemcima i fasistima nije bilo medju obicnim narodom. Instalirali su kvislinsku vlast kao i u svakoj poroboljenoj zemlji, od Fasiste Ljotica preko Nedica koji nije bio zadojen tom ideologijom, i cija je uloga u svemu tome dvosmislena. U Beogradu je bilo tada 1000-2000 Jevreja koji su po nalogu Nemaca(a ne idejom srpskih fasista) pokupljeni i likvidirani.

I po onim brojkama koje sam postao vidi se da je 1941 bilo najvise Srba u Partizanima, Uzimaju Uzice, tuku se na Kadinjaci, jedno vreme odolevaju dok Nemci nisu poslali pojacanje i razbucali ih... beze ka Sandzaku, ulaze u Bosnu, i tamo vode svoje "ofanzive" do kraja rata...

Pinco navodi bitku na Neretvi, i nazive jedinica pri cemu sugerise da nije bilo Srba... to nije tacno, nazivi su vezani samo za kraj odakle poticu, i to sto pise hrvatska, bosanska, banijska, kordunaska, dalmatinska jedinica, tu nisu ziveli Srbi u znacajnom procentu?!... nista samo po sebi ne znaci, BIH je specificna, Srbi su bili u cetnicima i partizanima, Muslimani u ustasama, handzaru i partizanima, Hrvati u ustasama i partizanima...tu se nije znalo ko pije, ko placa :001_cool

Brojke i na pocetku i na kraju rata ti govore koga je bilo najvise, ali posto je Srba i populaciono bilo najvise, mozemo reci da su svi narodi u nekoj logicnoj proporciji ucestvovali, odatle smo i krenuli raspravku, ne stoji da je 10 puta vise Hrvata bilo u partizanima, to ne moze proci ni kao metafora. Nisam od onih koji misli da su svi Hrvati bili u Ustasama, borilo ih se mnogo sa petokrakom na celu, pogotovo u Dalmaciji.

A di san ja napisa da nije bilo Srba?
Jasno san napisa da je bilo Srba, ali bilo jedinica sa Srpskin nazivon nije, dok Hrvatski korpus govori nešto drugo, dalmatinske, kordinske, banijeske itd su imale iskljućivo prefiks hrvatske. To je bija samo odgovor na to da su Srbi bili prvi i glavni u antifašizmu itd.... ka i inaće.... Imali ste isto kvislinšku državu ka i drugi, i ni po ćemu se ne razlikujete, razlikujemo od drugih država tada u Europi....
U Hrvatskoj su postojali i domobrani, regularna vojska NDH, nisu baš svi bili iskljućivo u ustašama i partizanima, broj onih koji su ćinili zloćine sigurno nije veći od prosjeka bilo kojih u bilo kojemu narodu i državi koji bi to isto napravili da dođu do određene moći da to i napravu.
Hrvati su naivno ušli u kraljvinu SHS, pojedini zanoseći se idejama ilirskog preporoda o zajedništvu svih južnoslavenskih naroda, nisu oćekivali da će bit građani drugoga reda, šta je bilo i logićno ako se gleda iz perspektive druge strane, u odnosu na AU ništa se nije prominilo, i jasno je da takve zajednice nemaju neke perspektive, bolje bit dobri susidi, svak svoj na svome i nikad neće bit problema. Nekolko je ratova bilo potribno da se to svati, sad je to razdoblje iza nas, jedini je problem ta nesritna BiH di taj proces nikad nije dovršen do kraja.....

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:07 

pinco je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Nikakve simpatije prema Nemcima i fasistima nije bilo medju obicnim narodom. Instalirali su kvislinsku vlast kao i u svakoj poroboljenoj zemlji, od Fasiste Ljotica preko Nedica koji nije bio zadojen tom ideologijom, i cija je uloga u svemu tome dvosmislena. U Beogradu je bilo tada 1000-2000 Jevreja koji su po nalogu Nemaca(a ne idejom srpskih fasista) pokupljeni i likvidirani.

I po onim brojkama koje sam postao vidi se da je 1941 bilo najvise Srba u Partizanima, Uzimaju Uzice, tuku se na Kadinjaci, jedno vreme odolevaju dok Nemci nisu poslali pojacanje i razbucali ih... beze ka Sandzaku, ulaze u Bosnu, i tamo vode svoje "ofanzive" do kraja rata...

Pinco navodi bitku na Neretvi, i nazive jedinica pri cemu sugerise da nije bilo Srba... to nije tacno, nazivi su vezani samo za kraj odakle poticu, i to sto pise hrvatska, bosanska, banijska, kordunaska, dalmatinska jedinica, tu nisu ziveli Srbi u znacajnom procentu?!... nista samo po sebi ne znaci, BIH je specificna, Srbi su bili u cetnicima i partizanima, Muslimani u ustasama, handzaru i partizanima, Hrvati u ustasama i partizanima...tu se nije znalo ko pije, ko placa :001_cool

Brojke i na pocetku i na kraju rata ti govore koga je bilo najvise, ali posto je Srba i populaciono bilo najvise, mozemo reci da su svi narodi u nekoj logicnoj proporciji ucestvovali, odatle smo i krenuli raspravku, ne stoji da je 10 puta vise Hrvata bilo u partizanima, to ne moze proci ni kao metafora. Nisam od onih koji misli da su svi Hrvati bili u Ustasama, borilo ih se mnogo sa petokrakom na celu, pogotovo u Dalmaciji.

A di san ja napisa da nije bilo Srba?
Jasno san napisa da je bilo Srba, ali bilo jedinica sa Srpskin nazivon nije, dok Hrvatski korpus govori nešto drugo, dalmatinske, kordinske, banijeske itd su imale iskljućivo prefiks hrvatske. To je bija samo odgovor na to da su Srbi bili prvi i glavni u antifašizmu itd.... ka i inaće.... Imali ste isto kvislinšku državu ka i drugi, i ni po ćemu se ne razlikujete, razlikujemo od drugih država tada u Europi....
U Hrvatskoj su postojali i domobrani, regularna vojska NDH, nisu baš svi bili iskljućivo u ustašama i partizanima, broj onih koji su ćinili zloćine sigurno nije veći od prosjeka bilo kojih u bilo kojemu narodu i državi koji bi to isto napravili da dođu do određene moći da to i napravu.
Hrvati su naivno ušli u kraljvinu SHS, pojedini zanoseći se idejama ilirskog preporoda o zajedništvu svih južnoslavenskih naroda, nisu oćekivali da će bit građani drugoga reda, šta je bilo i logićno ako se gleda iz perspektive druge strane, u odnosu na AU ništa se nije prominilo, i jasno je da takve zajednice nemaju neke perspektive, bolje bit dobri susidi, svak svoj na svome i nikad neće bit problema. Nekolko je ratova bilo potribno da se to svati, sad je to razdoblje iza nas, jedini je problem ta nesritna BiH di taj proces nikad nije dovršen do kraja.....

Hrvati su u nJugoslaviju pretežno zato jer im je tako anređeno, kao i Srbima uostalom.

da bi se u startu sprječavao budući pohodf Njemačke ka Bliskom istoku.

I ovo ti ne stoji da su sve jedinice nazivane hrvatskim..ja za to ne znam..bile su dalmatinska, banijska, lička..itd.

ili se to nije zapisivalo u ratnopovijesne knjige..ne znam...a pročitao sam ih ohoho..

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:12 

Gle, kakvim tonom kreneš u raspravu s takvim ti se odgovori.

kad ti kažeš..dočekali ste Nemce sa cvećem to ispada da je svaki Hrvat dočekao Nemce sa cvećem.

netko ih je dočekao cvećem a netko s bombam.

i onda ti meni govoriš da neke stvari koje ja ne kažem ne stoje..

onda priča o hrvatskom porazu u 1. svj. ratu.

a kad ja pitam koja je to zemlja iz AU tretirana kao poražena ( poražena je monarhija a ne njezini rubni narodi) onda muk. Dajte argumente za svoje teorije. Prospete floskulu i onda tišina., nema veze, ko da se nije reklo.

Onda kažete, pogledaj broj Srba nakon i prije 2. svj. rata

Pogledaj ti broj Hrvata prije i poslije rata.

samo u zapadnoj hercegovini..mikroprostoru sa par seoskih općina nedostaje 18 tisuća i nešto ( zasboravih točan broj) ljudi. Sve imenom i prezimenom, nema tu manipulacija, pe će se izmislit netko..svak se skoro poznavao..popisani, sa slikama..u mom selu 192 čovjeka.

dakle, to što ste vi umislili da ste jedine žrtve 2. svj rata ..pa ne moramo mi pristajati na tu nebulozu.

Druga je stvar što je vaša svaka žrtva ( i stvarna i izmišljena) predstavljena a mnoge naše nisu ušle u spisak žrtava rata. Iz dobro znanih razloga.

Ni ja ne simpatiziram partizane ali fakti su takvi..u bitci na Sutjesci najveće gubitke je imao šibenski srez a odmah za njim splitski..to su podaci iz Dedijerove knjige iz vojnog ratnog arhiva..poslije njega cetinjski, pa glinski a peti je livanjski..

u šibenskom srezu je i bilo nešto Srba a splitskom ni to.

Dakle, zaključak je lako izvesti.

prema tome, ne govori meni da mi mnoge stvari ne stoje, nakon onog tvog uvodnog a i dijelova kasnijih tekstova.

ja sam bar u stanju objasnit svaku svoju taoriju a vi preko svojih preskačete, čim vidite da malo škripi.

Aj vrati film, pricu o ww2 smo krenuli kad si rekao da je 10 puta vise Hrvata bilo od Srba, izneo sam ti brojke gde se vidi da to nije tacno.

Nisam rekao da su svi Hrvati docekali Hitlera, vec da ih je bilo dosta u Zagrebu, malo koji grad ih je tako docekao. Posle sam rekao da je bilo i Hrvata partizana, to su opste poznate cinjenice.

Cela AU monarhija je porazena u ww1, svi delovi te heterogene monarhije koji su ucestvovali u ratu su ispali na gubitnickoj strani, s tim da su Bec i Pesta kao nosioci te drzave platili visoku cenu, ostalim narodima koji su bili pod njihovim patronatom je data nezavisnost, dok su Hrvati ugurani u drzavu sa Srbima. Ne znam sta je tu sporno, hoces reci da su se Hrvati protivili ucescu na strani Centralnih sila, da su dizali ustanke protiv Beca u toku rata... nije, davali su vojsku i ratovali, mozda voljno, mozda nevoljno, ali bili su na toj strani.

Sto se tice ko je koliko stradao, evo ti uporedne tabele od 3 izvora:

Evo uporedne tabele po nacionalnosti poginulih:
1. Bogoljub Kočović
2. Vladimir Žerjavić
3. Poimenični popis žrtava Drugog svetskog rata u Jugoslaviji *

Srba
487.000
530.000
346.740

Hrvata
207.000
192.000
83.257

Muslimana
86.000
103.000
32.300

Slovenaca
32.000
42.000
42.027

Crnogoraca
50.000
20.000
16.276

Jevreja
60.000
57.000
45.000

Nemaca
26.000
28.000
**

Ostalih
66.000
55.000
31.723

Ukupno
1.014.000
1.027.000
597.323

--------------

Dalje, po Kočoviću broj poginulih po republikama:

BiH
Hrvata 79.000
Srba 209.000
Muslimana 75.000
Ostalih 19.000
Ukupno 382.000

Hrvatska
Hrvata 124.000
Srba i Crnogoraca 125.000
Ostalih 46.000
Ukupno 295.000

Makedonija
Makedonaca 6.000
Srba i Crnogoraca 7.000
Jevreja 6.000
Albanaca 2.000
Ostalih 4.000
Ukupno 25.000

Crna gora
Crnogoraca i Srba 45.000
Muslimana 4.000
Albanaca 1.000
Ukupno 50.000

Srbija (uža)
Srba i Crnogoraca 114.000
Jevreja 8.000
Muslimana 5.000
Hrvata 1.000
Ostalih 13.000
Ukupno 141.000

Kosovo
Ukupno 10.000

Vojvodina
Ukupno 76.000
(od ova dva broja, oko polovine su srbi i crnogorci)

Ukupno Srbija 227.000

Slovenija
Slovenaca 30.000
Nemaca 3.000
Jevreja 1.000
Roma 1.000
Ukupno 35.000

Ukupno 1.014.000 poginulih u Jugoslaviji.

Mozemo da osporavamo odredjene brojke, iz ovoga je npr jasno da mit o 700 000 Srba pobijenih u Jasenovcu je nebuloza, ali jasan je red velicina. Pogledaj koliko je izginulo u samoj Srbiji, pa ces videti kako price da su Srbi bili sluge Nedicevog rezima su besmislene.
Hrvati su takodje stradali, i patrizani, i ustase i domobrani, nisam od onih koji ce reci da je to sto je Tito pobio one ljude na Blajburgu zasluzena kazna...

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:18 

Jedino što se iz ovoga vidi je da su žrtve pojedinih naroda, na razini cijele Yuge, proporcionalne ukupnom broju pripadnika tih naroda. Dalje, iz ovoga se ni ne vidi koliko je pripadnika kojeg naroda pobijeno od koje strane.

Ukratko, u odnosu prema nacizmu, iz ovoga se ne vidi razlika između Hrvata i Srba.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:21 

mateb je napisao/la:
Jedino što se iz ovoga vidi je da su žrtve pojedinih naroda, na razini cijele Yuge, proporcionalne ukupnom broju pripadnika tih naroda. Dalje, iz ovoga se ni ne vidi koliko je pripadnika kojeg naroda pobijeno od koje strane.

Ukratko, u odnosu prema nacizmu, iz ovoga se ne vidi razlika između Hrvata i Srba.

Moze i tako da se gleda, gore sam to konstatovao u vezi partizana.

Ono gde treba praviti razliku je izmedju NDH i Nediceve Srbije, to se potura kao isto, a to nije isto.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:25 

ne bi valjalo zaboraviti ni doprinos hrvata sjeverozapadne kao i istočne hrvatske u partizanskom pokretu.
dok se za masovno učešće ličko-kordunsko-banijsko-bosansko krajiških srba, crnogoraca, dalmatinskih te primorskih hrvata manje više zna, ostaje pomalo skriveno ali ne mnogo manje učestovovanje hrvata iz zagorja, prigorja, moslavine, podravine, slavonije kao i teške borbe koje su u tom kraju vodile uglavnom od 43-45 godine.
sam zagreb je dao najmanje 10.000 boraca u partizanskih jedinicama (uglavnom trnjani, trešnjevčani...ekipa iz pruge jer su purgeri iz centra mahom išli u ustaše) iako je zauzet kasnije od berlina i za razlku od srbije i beograda u kojima se provodila prisilna mobilizacija pri čemu su srbi posebno ogorčeni zbog masovnih pogibija na srijemskom frontu.
borbe za gradove u nabrojanim regijama kao i borbe općenito po intenzitetu nisu puno zaostajale od onih u bosni, samo s tom razlikom da su u njemačkim ofenzivama u bosni kao cilj bile jedinice koje su pratile jednonogog krmka pa su time te borbe bile vuše pod pažnjem povijesti kao i javnosti općenito.
naravno, vrnje slave su uvijek pobirale krajiške jedinice ali gledao sam jednom u sklopu one vrdoljekove serije o jednonogom izjavu sveprisutnog dušana bilandžića koji očito ne stari, kako je visoki britanski general (jel to bio harol alexander ili netko drugi jebite me al se ne sjećam) kao borbeno vrijedne postrojbe imenovao jedino dalmatinske divizije.
dalmatinske divizije su jedine uspješno obavljale samostalne masovne operacije kao što je mostarska i kninska za razliko od srpskih jedinica koji su mjesecima gnojili zemlju na srijemskom frontu.

neizostavne su i borbe za virovitički mostobran, odnosno malo poznate borbe iz početka 45 godine na poidručju podravine gotovo od koprivnice do osijeka u kojima su uglavnom ustaše porazile i protjerale partizanske postrojbe koje su bile naslonjene te održavale vezu preko mostobrana kod virovitice sa crvenom armijom.

poraz koji su dalmatinci nanijeli četnicima na neretvi kao i poraz koji su nanijeli četnicima ustaše na lijevča polju samo dodatno potvrđuje tvrdnju da je srpska vojna superironost samo produkt iluzije i fikcije srpskih imperialističkih ideologa kojima je služuila kao poticaj narodnim masam da svojim mesom utaba eventualan put širenju srbije.
i dok god likovi poput alexa i sličnih za vlastite poraze i nesposobnost naći razloge koji bi ih subjektivno zadovoljili mi smo na konju.

bit će gusto kad srbi sami sebi priznaju da su prosječni junaci s prosječnim kvalitetama pa pokušaju naći neka druga rješenja za svoje imperijalne coiljeve.
jer u perfidnosti mi hrvati im ne možemo parirati (pri čemu mislim na političke elite i provoditelje politike)

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:29 

DzoniBG je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Ono gde treba praviti razliku je izmedju NDH i Nediceve Srbije, to se potura kao isto, a to nije isto.

oprosti...a koja je kvalitativna razlika?
na strani osovine i jedni i drugi.
židove ubijali i jedni i drugi.
služili se represijom prema pripadnicima svog vlastitog naroda suprotne političke opcije i jedni i drugi.

što želiš reći?
da je ndh genocidna a nedićeva srbija oaza?

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:39 

DzoniBG je napisao/la:

služili se represijom prema pripadnicima svog vlastitog naroda suprotne političke opcije i jedni i drugi.

što želiš reći?

Stanje u NDH je bilo daleko kompliciranije, tu je bilo Hrvata, Muslimana i Srba, dok je Nedićeva Srbija obuhvačala prostor u većini naseljen samo Srbima, pitanje je šta bi bilo da je bilo većeg broja pripadnika nekog drugog naroda od koga bi se osjetili ugoroženi, ovo pišen samo iz konteksta a ne da omalovažavan žrtve rata, nije mi ni na kraj pameti.
Ni vlast u jednoj ni drugoj nije stvorena voljom građana, tj. na izborima.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:42 

što želiš reći?

Nedic nije bio ubedjeni fasista, on je bio nacionalista, rojalista, i sa tim pogledima iz srpske perspektive nikad nije mogao biti prisan sa idejom hitlerovog fasizma. Svakako da je kriv sto je pristao da bude na celu Srbije, i zbog toga ne moze biti prikazan u pozitivnom svetlu. ANte Pavelic je bio fasista, clan ustaske imigracije potkovan u Italiji, imao ulogu u ubistvu kralja Aleksandra...to je na licnom planu.

Razlika izmedju NDH i Nediceve Srbije je u mnogo cemu. Prvo u velicini, NDH je bio "veliko" projkat koji je progutao celu BIH, i stigao do Zemuna... Srbija pod Nedicem je kontrolisala samo "uzu" Srbiju, bez Kosova, Vojvodine, to je bila jedna minijaturna uprava.
Dalje, NDH pod Pavelicem je nanela snazan udarac Srbima, donosila rasne zakone, pravila koncentracione kampove nalik nacistickim, fabrike smrti za Srbe i Jevreje. Nista slicno Jasenovcu nije bilo tada u Srbiji, nikakav znacajan progon bilo kojeg naroda osim Jevreja koje su Nemci "po sluzbenoj duznosti" leshili u svakoj drzavi od Atlantika do Kavkaza.

Uzmimo svetsku istoriografiju, da ne bi rekli da je neko pristrasan, ni u jednoj knjizi se nece naci da te dve stvari stoje u istoj ravni. Tom logikom bi mogli svaku drzavu koja je osvojena od Rajha, i u kojoj su instalirali neku vlast vrednovati isto.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 15:48 

DzoniBG je napisao/la:

što želiš reći?

Nedic nije bio ubedjeni fasista, on je bio nacionalista, rojalista, i sa tim pogledima iz srpske perspektive nikad nije mogao biti prisan sa idejom hitlerovog fasizma. Svakako da je kriv sto je pristao da bude na celu Srbije, i zbog toga ne moze biti prikazan u pozitivnom svetlu. ANte Pavelic je bio fasista, clan ustaske imigracije potkovan u Italiji, imao ulogu u ubistvu kralja Aleksandra...to je na licnom planu.

Razlika izmedju NDH i Nediceve Srbije je u mnogo cemu. Prvo u velicini, NDH je bio "veliko" projkat koji je progutao celu BIH, i stigao do Zemuna... Srbija pod Nedicem je kontrolisala samo "uzu" Srbiju, bez Kosova, Vojvodine, to je bila jedna minijaturna uprava.
Dalje, NDH pod Pavelicem je nanela snazan udarac Srbima, donosila rasne zakone, pravila koncentracione kampove nalik nacistickim, fabrike smrti za Srbe i Jevreje. Nista slicno Jasenovcu nije bilo tada u Srbiji, nikakav znacajan progon bilo kojeg naroda osim Jevreja koje su Nemci "po sluzbenoj duznosti" leshili u svakoj drzavi od Atlantika do Kavkaza.

Uzmimo svetsku istoriografiju, da ne bi rekli da je neko pristrasan, ni u jednoj knjizi se nece naci da te dve stvari stoje u istoj ravni. Tom logikom bi mogli svaku drzavu koja je osvojena od Rajha, i u kojoj su instalirali neku vlast vrednovati isto.

aha. nedić nije bio fašist ali je bio fašistički sluga a pavelić je bio fašist jer je jedno vrijeme bio u italiji....
jebena argumentacija.
ndh je donosila rasne zakone a nedićeva srbija je samo prva riješila židovsko pitanje u europi. to je sitnica, mali incident.

ja samo znam da nijedno srpsko selo koje nije imaloo veze s partizanima nije stradalo a znam i za mnoge četničke odrede i vojvode koji su bili na izravnoj vezi i platnom spisku ndh.
sa penzijama, naknadam, osiguranoj sanitetskoj skrbi.....

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:02 

aha. nedić nije bio fašist ali je bio fašistički sluga a pavelić je bio fašist jer je jedno vrijeme bio u italiji....
jebena argumentacija.
ndh je donosila rasne zakone a nedićeva srbija je samo prva riješila židovsko pitanje u europi. to je sitnica, mali incident.

ja samo znam da nijedno srpsko selo koje nije imaloo veze s partizanima nije stradalo a znam i za mnoge četničke odrede i vojvode koji su bili na izravnoj vezi i platnom spisku ndh.

Objasnio sam to oko "Judenfrei Beograda", fasizam nikad nije bio ukorenjen u Srbiji, ni pre, ni za vreme rata. Srpska politika je tradicionalno bila bliska Rusima, Engleskoj i Francuskoj, a tek u nekim segmentima i epohama je pokusala da se priblizi Nemcima. Iz toga nije mogao da proistekne antisemitizam. Moja baka je zivela tad u Beogradu, izdat je proglas kao u svim okupiranim zemljama da se prvo obeleze Jevreji zutim trakama, a onda su po naloga nemacke komande svi skupljeni i streljani. Nije to bio izum Srba, niti njihova zelja, to je bio zakon Rajha, i niko to nije mogao da spreci.
Aporopo ove price, uzmimo hipoteticki da je Hitler dobio rat, kako bi zavrsili Hrvati sa NDH, a kako Srbi... Hrvati bi dobili verovatno svoju "Veliku Hrvatsku" kao deo velikog Treceg Rajha, a Srbi kao tradicionalni protivnici Nemacke bi bili rasparcani i u perspektivi rastureni. Hrvati su se istakli na istocnom frontu protiv Rusa, dobijali pohvale...Srba tamo nije bilo.

Po mom sudu najbolje za Srbe je bilo da je ostao na snazi potpis trojnom paktu, niti bi bilo Jasenovca, niti cetnika, ustasa, prolivene reke krvi...kao i u svim ostalim manjim zemljama trebalo je da se saceka do pred kraj rata, i onda da se ukljucis kad su Nemci na kolenima... to bi bio najbolji rasplet...
Englezi preko svojih agenata u vojsci, i Staljin preko svojih celija su gurnuli narod u pogibeniju da bi rasteretili malo front i drzali vezane znacajne jedinice na Balkanu, bili smo piuni u toj globalnoj igri, i tesko je abolirati velike sile za ta sranja, oni nam u velikoj meri korje kapu, i ovi lokalni derbiji ustase-cetnici-partizani su oglavnom njihovo maslo.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:05 

DzoniBG je napisao/la:

jebena argumentacija.

Objasnio sam to oko "Judenfrei Beograda", fasizam nikad nije bio ukorenjen u Srbiji, ni pre, ni za vreme rata. Srpska politika je tradicionalno bila bliska Rusima, Engleskoj i Francuskoj, a tek u nekim segmentima i epohama je pokusala da se priblizi Nemcima. Iz toga nije mogao da proistekne antisemitizam. Moja baka je zivela tad u Beogradu, izdat je proglas kao u svim okupiranim zemljama da se prvo obeleze Jevreji zutim trakama, a onda su po naloga nemacke komande svi skupljeni i streljani. Nije to bio izum Srba, niti njihova zelja, to je bio zakon Rajha, i niko to nije mogao da spreci.
Aporopo ove price, uzmimo hipoteticki da je Hitler dobio rat, kako bi zavrsili Hrvati sa NDH, a kako Srbi... Hrvati bi dobili verovatno svoju "Veliku Hrvatsku" kao deo velikog Treceg Rajha, a Srbi kao tradicionalni protivnici Nemacke bi bili rasparcani i u perspektivi rastureni. Hrvati su se istakli na istocnom frontu protiv Rusa, dobijali pohvale...Srba tamo nije bilo.

Po mom sudu najbolje za Srbe je bilo da je ostao na snazi potpis trojnom paktu, niti bi bilo Jasenovca, niti cetnika, ustasa, prolivene reke krvi...kao i u svim ostalim manjim zemljama trebalo je da se saceka do pred kraj rata, i onda da se ukljucis kad su Nemci na kolenima... to bi bio najbolji rasplet...
Englezi preko svojih agenata u vojsci, i Staljin preko svojih celija su gurnuli narod u pogibeniju da bi rasteretili malo front i drzali vezane znacajne jedinice na Balkanu, bili smo piuni u toj globalnoj igri, i tesko je abolirati velike sile za ta sranja, oni nam u velikoj meri korje kapu, i ovi lokalni derbiji ustase-cetnici-partizani su oglavnom njihovo maslo.

nemoj ti meni šta bi ti htio i šta bi bilo najbolje.
neosnovano si pokušao praviti kvalitativne razlike između dvije zemlje koje su bile faktički pod kontrolom sila osovine i koje su za račun tih sila radile stvari koje nisu smjele raditi.
srbi nisu bili fašisti?
a oni ljudi što su išli u ustaše, oni su kao bili nacisti?
upoznati sa naci ideologijom, rasnom čistoćom.....?

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:19 

neosnovano si pokušao praviti kvalitativne razlike između dvije zemlje koje su bile faktički pod kontrolom sila osovine i koje su za račun tih sila radile stvari koje nisu smjele raditi.
srbi nisu bili fašisti?

Napisao sam ti koje su razlike...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbia1941_1944.png

Ovo ti je bila Nediceva Srbija, malo prosireni beogradski pasaluk.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nezav ... ts1943.png

...slika govori vise od 1000 reci, jasno je ko je nagradjen od Hitlera, a ko je osakacen.

NDH zapadni mediji definisu kao "nazzi puppet state", to je tvorevina nastala po meri Nemacke, a ova skucena Srbija je tvorevina po meri Turaka, od Save do Morave.

Zlocini u ove dve drzave su nemerljivi, karakter vlasti, otpozdravljanje Pavelica sa rukom gore, logori, zakoni...

Zanimljivo je kako su neki simpatizeri ustaskog pokreta ponosni na ovu kartu gore, verujem da Dane bali kad vidi kako je kiflaja bila buhtla, a cini mi se da mnogi koji intimno uzivaju u tome prebacuju Srbiji da je ona bila ista... :cool

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:21 

DzoniBG je napisao/la:

srbi nisu bili fašisti?

Napisao sam ti koje su razlike...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbia1941_1944.png

Ovo ti je bila Nediceva Srbija, malo prosireni beogradski pasaluk.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nezav ... ts1943.png

...slika govori vise od 1000 reci, jasno je ko je nagradjen od Hitlera, a ko je osakacen.

NDH zapadni mediji definisu kao "nazzi puppet state", to je tvorevina nastala po meri Nemacke, a ova skucena Srbija je tvorevina po meri Turaka, od Save do Morave.

Zlocini u ove dve drzave su nemerljivi, karakter vlasti, otpozdravljanje Pavelica sa rukom gore, logori, zakoni...

Zanimljivo je kako su neki simpatizeri ustaskog pokreta ponosni na ovu kartu gore, verujem da Dane bali kad vidi kako je kiflaja bila buhtla, a cini mi se da mnogi koji intimno uzivaju u tome prebacuju Srbiji da je ona bila ista... :cool

i dalje ne uspijevaš naći realne kvalitativne razlike osim što navodiš što zapadni mediji govore.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:23 

Mislim da je dosta srpske mitomanije.

Nikola nisi odgovorio na nitijedno pitanje, ne daješ argumente nego samo verglaš srpsku mitomaniju, to nam stvarno ne treba niti ima smisla govoriti sa zidom..

Vratimo se na temu a to nije srpska mitomanija.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:28 

Bobovac je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

zadnjih 5 godina pre rata vi imate mnogo bolji status, jedini dobijate banovinu Hrvatsku pred rat, to je institucionalizovan polozaj koji ste dobili, i to je bio uvod u stvarnje NDH. Sve sto se proziveli tih 30 godina od Srba ne moze biti izgovor za divljanje u toku ww2, uzasne stvari su tad radili neki Hrvati.

Jeste, kad smo vam koknuli kralja u Marselju bili ste malo popustljiviji. Bar dio srpskih političara na čelu sa mudrim knezom Pavlom je skontao da srpski maksimalizam nigdje ne vodi i da je Jugoslavija moguća jedino uz dogovor sa hrvatima.
Samo, Banovina nikada nije zaživjela, ona jeste bila potpisana 1939 kao sporazum dvije strane da se ista uspostavi, ali realizirana nije bila, tj. njena uspostava je bila čisto formalna. Tako da hrvati 1941 nisu dočekali s Banovinom već pod istim srpskim žandarskim kundakom kao i prije.
I nije točno da je bilo dogovoreno da jedino hrvati dobivaju Banovinu. Dobili su je i slovenci i srbi. A 1941 ni jedna , ni druga, ni treća nije postojala.
Uostalom, pitanje je da li je Beogradska politička čaršija ikada i ozbiljno prihvatila tu ideju, otpori su bili enormni, pitanje je koliko bi to bio neki trik oko stabilizacije države u trusnim nadolazećim vremenima, i naposljetku, sama Banovina nije rješavala pitanje ravnopravnosti hrvata na državnoj razini, tako npr od nekih 200 generala u vojsci mislim da je bio 1 ili 2 nesrbina, diplomata nesrba nije bilo. Tako se i jedan Ivo Andrić morao izjasniti Srbinom da bi uopće dobio posao u diplomaciji.
Uostalom evo što o tomu kaže i sam Blaženik i budući Rimokatolički svetac Alojzije Stepinac:

Hrvatski se narod plebiscitarno izjasnio za hrvatsku državu i ja bih bio ništarija, kad ne bih osjetio bilo hrvatskog naroda, koji je bio rob u bivšoj Jugoslaviji.
Rekao sam: Hrvatima se nije dozvoljavalo da napredaju u vojsci ili da uđu u diplomaciju osim da promijene vjeru ili ožene inovjerku.

A što se tiče divljanja ustaša, dakako da nitko normalan ne može opravdavati zločine koje su činili. Bilo - ne ponovilo se.

Srbi su nakon 39 tek trebali dobiti banovinu, međutim to bi značilo daljnje proširenje banovine Hrvatske na području Vojvodine (ciljalo se na područje od Subotice do Iloka) i BiH (tadašnji zeleni su skretali za Hrvate, tako da je bila moguća ili opcija srednja Bosna do Drine ili zamjena za Vrbasku banovinu i još neke komadiće pa razgraničenje kod Sarajeva i Tuzle, ali to je već što bi bilo kad bi bilo...).

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:28 

Alex je napisao/la:

dobro ti je netko rekao. koje je to stanovništvo bilo u dubrovniku.
znaš ono mjesto na moru, čije je primorje branilo manje od 700 naoružanih ljudi kontra 30 000 čojstvenih junačina koji su mic po mic tapkali uz svu silu tenkova i topništva.
gdje su to srbi bili u većini u prijedoru, doboju, brčkom, bosanskom brodu.....
ni u baranji, ni u petrinji ni u vukovaru.....
išli ste dokle ste mogli i koliko ste mogli a tolike ste sposobnosti da vam je cijela armija bila dovoljna tek za jedan gradić i par varošica u pola godine rata.
poslije vukovara i onih tisuća mrtvih i stotina uništenih oklopa misli da je i najvećem laiku bilo jasno da do osijeka možda na otvorenom možete stići ali u njega bome nećete ući.
ali i ti se tješi šupljim srpskim pričama o tome kako se "nikad nije ni htelo".
kruške nisu zrele, definitivno :sega :sega

Dubrovnik je bio čist egzibicionizam JNA (Crnogorska struja u JNA), nezgrapan potez, stari grad u plamenu... Tada ste pridobili širu međunarodnu zajednicu na svoju stranu do kraja rata. Inače, taj deo države vam je bio najranjiviji, koliko dugo bi se tih 700 ljudi odupiralo nekom konkretnijem kopnenom napadu da nije bilo međunarodne podrške i intervencije da se to ratište zatvori?
Prijedor, Doboj, Brčko, Bosanskom Brod su bili deo neke šire konsolidacije teritorija u zapadnom delu RS, to se moralo zauzeti što zbog koridora, što zbog zaleđine, a najviše zbog toga što su Srbi živeli na tom širem području.

3 srbina=Srbija?
Šira konsolidacija? Kaj ste vi dionice ? :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:51 

Citat:
Nakon napuštanja ministarske funkcije Ljotić se posvetio okupljanju istomišljenika. 1934 pokrenuo je list Otadžbina, a 6. januara 1935. godine u Ljubljani je stvorena organizacija Jugoslovenski narodni pokret ZBOR. Za predsednika pokreta izbaran je Dimitrije Ljotić. Prvi potpredsednik bio je Juraj Korenić, lekar iz Zagreba. Drugi potpredsednik Frank Kondore, advokat iz Ljubljane, a generalni sekretar Velibor Jonić, profesor iz Beograda. Zbor je izašao na izbore (1935.) i dobio 0,84 % glasova. Trend loših izbornih rezultata nastavio se sve do sloma rojalističke Jugoslavije. Ljotićev pokret nije imao značajnijeg uspeha na izborima.

Ovo govoi sve o srpskom fasizmu,inace moram da napomenem da od ovih 0,84% glasova ubedljivo najveci deo ljotic je dobio u sloveniji i u nekom primorskom mestu u hrvatskoj,toliko o najvecom i jedinom srpskom fasisti.

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 16:54 

DzoniBG je napisao/la:

Nedić je i prije rata bio njemački agent i navodno se kao takav iskazao kad je Njemačka nadala Jugoslaviju. Pročitaj i Meštrovićeve memoare, tamo imaš jedan razgovor s njim. U njegovoj Srbiji također su postojali rasni zakoni, antisemitiza, logori (Banjica, naprimjer), a osim Židova drugi se narodi i nisu mogli progoniti, kad ih nije ni bilo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 298 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: