HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 sij 2025, 20:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 554 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Centar Hrvata u središnjoj Bosni
PostPostano: 13 pro 2010, 10:03 

Pessimus dux je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:
Osobno mislim da bi što se tiče konsenzusa bilo dovoljno kad bi osovina HDZ BiH-HDZ 1990 odlučila provesti dio ovih prijedloga. 100% konsenzus je nemoguć, ali 70% je više nego dovoljan.

Novčana sredstva za ove projekte brojila bi se u milijunima KM, posebno ako bi se htio postići isključivo kratkoročni efekt (za ozbiljan pristup potrebni bi bili desetci milijuna KM godišnje dugi niz godina), ali uz jasnu strategiju vodećih hrvatskih političkih stranaka u BiH moglo bi se osigurati dodatna sredstva iz bar 3 druga izvora (RH, dijaspora i akcija skupljanja sredstava među Hrvatima u BiH).

Sve je to dobra strategija, no upravo je problem ovaj "ali", zatim sam spomenuti politički konsenzus, kao i ova tri financijska izvora.
Svakako smatram da treba pokušati i djelovati u tom smjeru, no ne treba očekivati da će sve ići glatko i da će se ostvariti sve ove ideje. Vrlo je upitan sam utjecaj i snaga nas koji dijelimo ove ideje.

Da, kako bi se izvelo ili nešto od predloženog ili nešto slično tome, bilo bi potrebno stvoriti nekakvo tijelo, nazvat ću ga Hrvatsko narodno zastupstvo koje bi se moglo sastavljati po nekakvom ključu po kojem bi uspjesi hrvatskih stranaka na izborima donosili određen postotak mjesta u takvom tijelu ili bi ga se moglo birati na nekakvom ekvivalentu onome što Amerikanci nazivaju primary elections. Ta bi institucija trebala razrađivati strategije na različitim poljima koje bi se onda provodila putem hrvatskih stranaka u institucijama vlasti. Meni je uzor za takvo što Vlaamse Gemeenschap - Flamanska zajednica u Belgiji koja ujedinjuje Flamance i u Flamanskoj regiji i u Bruxellesu, a radi se o dvije federalne jedinice za koje postoji jedno tijelo za kulturne potrebe Flamanaca.

Glazbenik je napisao/la:
Što se tiče Sveučilišta u Travniku, moje je mišljenje da je uz mostarsko potrebno još jedno sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Zašto?
Na Federalnom zavodu za statistiku postoje podatci o broju studenata iz svake općine u Federaciji BiH i iz njih je vidljivo da dok studenti iz hrvatskih općina u HBŽ, ZHŽ i HNŽ u golemoj mjeri gravitiraju Sveučilištu u Mostaru, u SBŽ, ZDK i PŽ jaču ulogu imaju sveučilišta u Sarajevu i Tuzli, koja ne funkcioniraju na hrvatskom jeziku, premda dio hrvatskih studenata odlazi i na Sveučilište u Mostaru. Dakle, taj dio Bosne treba pokriti još jednim hrvatskim sveučilištem.

Kada sam praktički iste ideje i istu argumentaciju ove godine iznosio ljudima iz viših crkvenih i znanstvenih krugova (Mostarsko-duvanjska biskupija i Sveučilište u Mostaru) replicirali su mi kako su oko ideje sveučilišta u srednjoj Bosni s hrvatskim predznakom prilično skeptični, iz više razloga:

1. Upitna financijska održivost sveučilišta
2. Nedostatak kvalitetnog kadra, a s tim u vezi i razvodnjavanje kvalitete studiranja
3. U skladu s nedostatkom "pravog" kadra - opasnost "preuzimanja" pozicija na tom sveučilištu od strane sarajevskog "daidžanskog" i "multietničarskog" kadra (kao primjere su navodili pojedine KŠC-ove gdje ima svakakvog kadra i nehrvatskog programa)

Također su rekli kako bi se svi skupa trebali boriti za očuvanje i jačanje Sveučilišta u Mostaru jer je i ono trenutno financijski i kadrovski "na aparatima".

Nakon toga ne znam ni sam što da mislim o tome svemu, iako sam srcem svakako uz tu ideju, te i dalje smatram da postoji potencijal za takvo što, no zaista se mnoge stvari moraju posložiti da bi se to ostvarilo u pravom smislu.

Slažem se da je apsolutni prioritet očuvati Sveučilište u Mostaru.

Mogu si predočiti financijske troškove i u svakom slučaju oni su takvi da se unaprijed treba analizirati situacija može li se takvo sveučilište osnovati. Moj je stav da se uz snažnu političku volju mogu osigurati sredstva, ali osigurati političku odluku da se krene s tim projektom je već puno teže.
Ipak, moj dojam je da se strpljivom argumentacijom nakon nekog vremena stvari mogu pokrenuti, ako se protivnici omekšaju, a istovremeno stvore saveznici koji bi našli interes u takvom projektu.

Problem kadra je svakako velik i bitan. Zabavljao sam se s dvije ideje - prvom koja je u domeni SF, povući sve Hrvate s Univerziteta u Sarajevu na Sveučilište u Travniku koja bi u sebi nosila i klicu mogućeg preuzimanja od strane "multietničara" i drugom koja je realnija, postupni razvoj uz asistenciju jednog (ili više) sveučilišta iz Hrvatske, kao što je danas slučaj s Mostarom.

U vezi s "multietničarima" ni pod koju cijenu im se ne bi smjelo prepustiti kontrolu nad Sveučilištem u Travniku, premda bi neka od zvučnijih imena s te strane trebalo pridobiti, odnosno staviti na platnu listu i pokazivati kao ikebane.

Ako nije problem, možeš li imenovati konkretne KŠC koji su spomenuti u negativnom svjetlu?
Ako nije prikladno za forum, onda ništa.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:16 

PCM je napisao/la:
NE treba nikakvo Sveučilište u Vitezu već treba mostarsko ustoličiti kao No.1 u BiH. Ako ljudi iz svih krajeva RH idu u ZG studirat ne vidim zašto nebi HRvati SB išli u Mostar koji im je i btw jedno duplo bliži nego prosječnom Dubrovčaninu, Puljaninu ili Osječaninu ZG.

Ovo je otprilike mišljenje s kojim sam se susretao kod gore navedenih krugova, no svakako treba napomenuti da tu postoji bitna razlika jer hrvatska sveučilišta postoje i u Osijeku i Splitu i Puli i Rijeci i Dubrovniku i Zadru.

Gore sam zaboravio još jedan argument koji su mi nudli kada sam zastupao mišljenje o hrvatskom sveučilištu u srednjoj Bosni, koje se poklapa s Glazbenikovim prijedlogom. Naime, navodili su kako bi njegovim osnutkom moglo s vremenom (posebno ako "daidžanski" i "multietničarski" sarajevski kadrovi preuzmu važniju ulogu na njemu) doći do otuđenja i rascjepa u razmišljanjima između bosanskih i hercegovačkih Hrvata, koji se posljednjih godina gotovo potpuno izbrisao, velikim dijelom i dolaskom Hrvata iz srednje Bosne na Sveučilište u Mostaru, te njihovom interakcijom s tamošnjim vršnjacima.

U Zagrebu na FFZG je bitno opao broj dalmatinskih studenata, od trenutka kad je proradio Filozofski fakultet u Splitu.

Interakcija studenata iz (Srednje) Bosne s onima iz Hercegovine je svakako pozitivna. :palacgore1

Nažalost, gravitacijska snaga Sveučilišta u Mostaru u ovom trenutku nije dovoljna. Ja bih svakako bio za Hrvatsko sveučilište u Bosni. Ne mora biti Travnik, može Vitez ili Žepče, ali ima potrebe za još jednim sveučilištem na hrvatskom jeziku u Srednjoj Bosni. Dovoljno je vidjeti kolika je gravitacijska zona (po broju stanovnika) sveučilišta u Dubrovniku i Puli u Hrvatskoj, da se shvati da još jedno sveučilište nije viška.
Po meni je iz puno razloga bitno ostvariti hrvatsku institucionalnu nazočnost upravo u Travniku.

Smatram da se ni pod koju cijenu "multietničarima" ne smije dopustiti da zavladaju eventualnim Sveučilištem, a za sprječavanje njihove dominacije je dovoljno biti pametan i pomno izgrađivati takvo Sveučilište u skladu s namjerama osnivača. A osnivači bi morale biti općine s hrvatskom većinom iz Bosne te po mogućnosti sve županije s hrvatskom većinom u BiH.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:18 

Za te "multietničare" bi bilo jako dobro grupirat ih u Travnik. Samim njihovim micanjem iz Sarajeva dobilo bi se da ih multikulte stave na crne liste i nazivaju ujama čim su otišli na hrvatsko sveučilište.

Svjesno ili nesvjesno bi ipak "vukli" gdje treba, za razliku od ove sadašnje zadrške, gdje znaju oplest s vremena na vrijeme po unitaristima ali samo kad ih dotaknu osobno, poput Pejakovića, Puljića, Lovrenovića, Gojera...

Možda je ipak ovo dobar start:

http://unvi.edu.ba/index.php/kontakt-ma ... on-travnik

Samo bi ga malo više trebalo povezat s Mostarom i hr sveučilištima. Teško je očekivat više od 4 faksa na sveučilištu u tako ipak "malom" gradu.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:20 

PCM je napisao/la:
NE treba nikakvo Sveučilište u Vitezu već treba mostarsko ustoličiti kao No.1 u BiH. Ako ljudi iz svih krajeva RH idu u ZG studirat ne vidim zašto nebi HRvati SB išli u Mostar koji im je i btw jedno duplo bliži nego prosječnom Dubrovčaninu, Puljaninu ili Osječaninu ZG.

Treba,treba...A već i postoji mostarsko sv. u Vitezu.Pa nemaju svi lovu da šalju djecu po bijelom svijetu.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:27 

Mar-kan je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Treba,treba...A već i postoji mostarsko sv. u Vitezu.Pa nemaju svi lovu da šalju djecu po bijelom svijetu.

Znam al ja se samo vodim onom logikom bolje jedan dobar nego tri osrednja ...

U prijevodu treba nam cijenjeno i jako sveučilište a to nije lako izgraditi i trebaju godine i godine za to. Trebamo koncentrirati kvalitetu i sredstva a ne dispergirati ju. To je prva faza. Druga faza je osnivanje Sveučilišta gdje god možemo i gdje je objektivno potrebao kao u SB, al kad već imamo jedno jako i etablirano u Mostaru.

Inače ovo što govore za Travnik je po meni dobro.

I pobogu manite me tih multikulti saraj-seratora poput Gojera, Pejakovića, Lovrenovića i sličnih... Takvim nam ne trebaju.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:31 

PCM je napisao/la:

Ovo je otprilike mišljenje s kojim sam se susretao kod gore navedenih krugova, no svakako treba napomenuti da tu postoji bitna razlika jer hrvatska sveučilišta postoje i u Osijeku i Splitu i Puli i Rijeci i Dubrovniku i Zadru.

Gore sam zaboravio još jedan argument koji su mi nudli kada sam zastupao mišljenje o hrvatskom sveučilištu u srednjoj Bosni, koje se poklapa s Glazbenikovim prijedlogom. Naime, navodili su kako bi njegovim osnutkom moglo s vremenom (posebno ako "daidžanski" i "multietničarski" sarajevski kadrovi preuzmu važniju ulogu na njemu) doći do otuđenja i rascjepa u razmišljanjima između bosanskih i hercegovačkih Hrvata, koji se posljednjih godina gotovo potpuno izbrisao, velikim dijelom i dolaskom Hrvata iz srednje Bosne na Sveučilište u Mostaru, te njihovom interakcijom s tamošnjim vršnjacima.

Postoje da, al mnoga "odnedavno" .. Npr. Dubrovačko Sveučilište je do pred koju godinu bilo Veleučilište odnosno "podružnica" splitskog Sveučilišta ... Tako je Pula bila Rijekina ako se ne varam i sl ...
Jedno je imat status Sveučilišta , drugo je imat kvalitetno Sveučilište.

Bit svega nije štampat ljude s diplomom, već izbacivat kvalitetan kadar. Zato opet rekoh bolje jedno dobro za početak nego tri osrednja ...

Ili što bi Rambo reko :
Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna
Bolje stara baba nego p***a mlada :sega

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:36 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Za te "multietničare" bi bilo jako dobro grupirat ih u Travnik. Samim njihovim micanjem iz Sarajeva dobilo bi se da ih multikulte stave na crne liste i nazivaju ujama čim su otišli na hrvatsko sveučilište.

Svjesno ili nesvjesno bi ipak "vukli" gdje treba, za razliku od ove sadašnje zadrške, gdje znaju oplest s vremena na vrijeme po unitaristima ali samo kad ih dotaknu osobno, poput Pejakovića, Puljića, Lovrenovića, Gojera...

Jedan dio bi se mogao preokrenuti u tom smjeru, premda ne svi.

Možda je ipak ovo dobar start:

http://unvi.edu.ba/index.php/kontakt-ma ... on-travnik

Samo bi ga malo više trebalo povezat s Mostarom i hr sveučilištima. Teško je očekivat više od 4 faksa na sveučilištu u tako ipak "malom" gradu.

Ne znam, pogledao sam listu profesora i suradnika:
http://unvi.edu.ba/index.php/profesori-i-saradnici

Bošnjaci čine cca. 51,80% kadra, a kad se odbiju Srbi ne vjerujem da Hrvati čine i 30% kadra. Web-stranica tog sveučilišta dostupna je samo na bosanskom jeziku, a ne i na hrvatskom. Među profesorima ima imena poput Hasana Muratovića i Izudina Kešetovića.

U tim uvjetima nastava se ne može odvijati na hrvatskom jeziku, a ne vjerujem ni da je duh tog Sveučilišta hrvatski.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:38 

Ne zanosite se glupostima poput preodgoja naših multietniĆara, znao sam da takvo što samo junuzu može na pamet past ...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 10:42 

Nemaš baš izbora, žestoka nacionalna retorika gdje je odnos 1:10 i nije baš rješenje.

Tiho, tiho, najtiše... :zubati

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 11:04 

PCM je napisao/la:
Ne zanosite se glupostima poput preodgoja naših multietniĆara, znao sam da takvo što samo junuzu može na pamet past ...

Ne radi se o preodgoju.

Dio bi ih se mogao kupiti, jer su potkupljivi i uvijek žive na sinekurama.

Dio bi ih se možda mogao u drugoj sredini i promijeniti. Ako ih čitaš, vidjet ćeš da mnogi od njih priznaju postojanje hrvatskog naroda u BiH, a kad bi ih se dovelo u situaciju da ih sarajevska čaršija proglasi "ustašama" nekima od njih ne bi preostalo drugo, već da paljbom uzvrate po Šeheru. Radi se o sujetnim tipovima.

A hrvatskoj stvari bi bilo korisno pridobiti zvučna imena, koja imaju težinu u BiH i izvan nje.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 12:14 

PCM je napisao/la:
Znam al ja se samo vodim onom logikom bolje jedan dobar nego tri osrednja ...

U prijevodu treba nam cijenjeno i jako sveučilište a to nije lako izgraditi i trebaju godine i godine za to. Trebamo koncentrirati kvalitetu i sredstva a ne dispergirati ju. To je prva faza. Druga faza je osnivanje Sveučilišta gdje god možemo i gdje je objektivno potrebao kao u SB, al kad već imamo jedno jako i etablirano u Mostaru.

Meni se sviđa tvoja logika - bolje jedan dobar, nego tri osrednja i u normalnoj situaciji bih to uvijek podržao, ali evo malo brojki o studiranju studenata koji studiraju u Federaciji BiH (bez onih koji eventualno studiraju u RH):

Općina --- % studenata na Sveučilištu u Mostaru
Čapljina 70,10%
Čitluk 89,80%
Mostar 50,37%
Neum 89,04%

Grude 97,72%
Ljubuški 88,21%
Posušje 95,04%
Široki Brijeg 96,06%

Kupres 74,07%
Livno 61,11%
Tomislavgrad 79,59%

Busovača 19,88%
Jajce 24,18%
Kreševo 35,71%
Kiseljak 21,22%
Novi Travnik 20,79%
Uskoplje 17,10%
Vitez 26,65%

Usora 22,50%
Žepče 19,24%

Domaljevac-Šamac 60,60%
Odžak 32,96%
Orašje 47,00%

Dakle, izvan prostora HBŽ+ZHŽ+HNŽ niti 50% hrvatskih studenata koji studiraju u FBiH ne pohađa Sveučilište u Mostaru, već pohađa programe koji se ne izvode na hrvatskom jeziku. Ne bojim se ja da će oni prestati biti Hrvati, samo što je i jezik bitan element i odgoja i emancipacije u odnosu na Bošnjake. A uz kvalitetu (kakvoću) ni kvantitetu (količinu) ne treba zanemariti.

Izvor: Bilten Visoko obrazovanje u Federaciji BiH u 2009./2010. http://www.fzs.ba/god_bilteni/SB%20136%20visoko%202010.pdf od str. 40 dalje

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 13:27 

Kada sam praktički iste ideje i istu argumentaciju ove godine iznosio ljudima iz viših crkvenih i znanstvenih krugova (Mostarsko-duvanjska biskupija i Sveučilište u Mostaru) replicirali su mi kako su oko ideje sveučilišta u srednjoj Bosni s hrvatskim predznakom prilično skeptični, iz više razloga:

1. Upitna financijska održivost sveučilišta
2. Nedostatak kvalitetnog kadra, a s tim u vezi i razvodnjavanje kvalitete studiranja
3. U skladu s nedostatkom "pravog" kadra - opasnost "preuzimanja" pozicija na tom sveučilištu od strane sarajevskog "daidžanskog" i "multietničarskog" kadra (kao primjere su navodili pojedine KŠC-ove gdje ima svakakvog kadra i nehrvatskog programa)

Evo primjer Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli:
Citat:
Redovita djelatnost pulskog Sveučilišta Juraj Dobrila "olakšat" će državnu kasicu za 42 milijuna i 667 tisuća kuna u 2011. godini, te otprilike jednako toliko u svakoj od sljedeće dvije godine. Sveučilište u Puli dobit će dodatnih deset milijuna i 300 tisuća kuna za investicije svake od sljedeće tri godine.

Hrvati u Bosni i Hercegovini će za razvitak kulture, znanosti i sporta iz hrvatskog proračuna dobiti 26 milijuna i 600 tisuća kuna.

Izvor: http://www.glasistre.hr/hrvatska/vijest/284366

Dakle, Sveučilište u Puli godišnje od države dobiva 52 967 000 HRK ili cca. 14 000 000 KM. Sad bi trebalo vidjeti može li se zatvoriti financijska konstrukcija za Sveučilište u Srednjoj Bosni.

HNŽ godišnje izdvaja za Sveučilište u Mostaru:

2008. 5 120 000,00 KM
2009. 4 598 000,00 KM (zahtjev Sveučilišta je bio 10 863 436,00 KM).
Izvor: http://www.vlada-hnz-k.ba/home.php?mod=vlada&mod2=proracun

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 13:34 

Da, kada bi tu pomoć preusmjerili u tako nešto, išlo bi...

Samo, moralo bi bit katoličko sveučilište a ne hrvatsko jer sad većina te love ide crkvi, bunili bi se...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 13:41 

Da, kada bi tu pomoć preusmjerili u tako nešto, išlo bi...

Samo, moralo bi bit katoličko sveučilište a ne hrvatsko jer sad većina te love ide crkvi, bunili bi se...

Mislim, da kad bi bilo političke volje, da bi sve razine hrvatske samouprave u BiH mogle skupiti 7 000 000 KM za osnutak Sveučilišta u Travniku na hrvatskom jeziku. A s obzirom na bošnjačku opstrukciju, možda ne bi ni trebalo potrošiti toliko novca jer bi Bošnjaci blokirali osnutak.

Ne bi bilo potrebe dirati u Crkvu i njene prihode.

Dakle, sve je samo stvar političke volje. A oni koji bi najviše trebali raditi na projektu Hrvatskog sveučilišta su općine s hrvatskom većinom u SBŽ + Žepče i Usora.

Kada bi Sveučilište proradilo, moglo bi računati i na županijski novac, a i na novac EU.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 13:46 

A zašto ne uključit crkvu, pa oni isto već planiraju faks u Travniku čini mi se?

Evo ga:

http://www.uskoplje.net/portal_uskoplje ... &Itemid=59

Samo podržat projekt...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 13:53 

Pa Bobovac :herceg_bosna :zubati

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 13:54 

A zašto ne uključit crkvu, pa oni isto već planiraju faks u Travniku čini mi se?

Naravno, da je poželjno uključiti Crkvu, ali ne smije ispasti da se novac oduzima Crkvi. Osim toga, kad govorim o Sveučilištu na hrvatskom jeziku, onda podrazumijevam:
a) više od 80% profesora i asistenata koji će predavati na hrvatskom jeziku
b) više od 50% studenata Hrvata
c) kontrola razvoja Sveučilišta u rukama izabranih predstavnika hrvatskog naroda
d) KBF je dobrodošao - uvijek.

Katolička crkva je nezamijenjiva u životu i kulturi hrvatskog naroda i kad su izabrani predstavnici nesposobni, onda uvijek ona spašava stvar, ali ja govorim što bi trebalo organizirati javnim novcem - državnim, županiskim, općinskim i što očekujem od hrvatske politike u BiH.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 15:38 

Nemaš baš izbora, žestoka nacionalna retorika gdje je odnos 1:10 i nije baš rješenje.

Junuzaga, pazi BAN!!! :zastava_Hrvata

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 15:41 

Ovaj glazbenek svira li svira, al' izgleda niko neće da piva :kava

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 15:43 

Sultan je napisao/la:

Junuzaga, pazi BAN!!! :zastava_Hrvata

I ti bi mogao malo smanjit pričicu, nije se uputno zahebavat u Stocu s Hrvatima...

Treba stvari popravit ali nametanje "bosanskog" Hrvatima je velika provokacija...

Možda ti se ne čini tako ali povijest uči da se ne reagira odmah nego se nakupljaju frustracije godinama, a onda jao onome ko je u blizini.

Najčešće krivci za frustracije ne nahebu nego obični ljudi...

Svakako sam vazda za umjerenost...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 18:35 

Projekt je odličan, izvrstan izbor studija za početak:

Citat:
Do sada je u Bosni i Hercegovini, pod okriljem Katoličke crkve, osnovano sedam katoličkih školskih centara, u kojima mladi dobivaju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Konkretne obrise ova je ideja dobila na jednom od zasjedanja Biskupske konferencije BiH 2002.

Međutim, sada se sa sigurnošću može reći da se nazire “zora dana”.

Tomu je, osim ostalih, doprinijela suglasnost vlade Srednjobosanske županije – za registraciju takvoga sveučilišta u Travniku.

Bitno je naglasiti da su podršku osnivanju sveučilišta dali i vrhbosanski nadbiskup i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrne. Osim njih, pozitivno su se o ovomu izrazili skoro svi članovi diplomatskog kora u BiH, a za očekivati je i potporu hrvatske Vlade. Kada ugleda svjetlo dana, sveučilište će se najvjerojatnije zvati: Vrhbosansko sveučilište, Sveučilište za Europu i djelovalo bi pod okriljem HKD Napredak.

U planu je osnivanje pet različitih studija:
- Hrvatski i engleski,
- Povijest i povijest europske kulture,
- Informatika,
- Ekonomija i javna uprava i
- Pravo i diplomacija.

Sveučilište bi djelovalo u Travniku i Sarajevu, a njegovo otvaranja, s Božjom pomoću, mogli bismo očekivati već sljedeće akademske godine.

Najtoplije se nadam se da će zaživjeti od 2011./2012. godine.

Bit će pod okriljem HKD "Napredak", a djelovat će i u Sarajevu. Evo još jedan dokaz kako je važno kontrolirati upravu HKD "Napredak", a ne je prepustiti Lidiji Korać.

Ukoliko stvarno zaživi Vrhbosansko sveučilište u Travniku, onda se Hrvatsko sveučilište može izmjestiti u Žepče, Vitez ili Busovaču, a zašto ne i u Fojnicu?

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 22:25 

Otra ti bolan...

Ima dovoljno i sad... Pa Jajce ima dio svemo-a...

A Kiseljak čak sveučilište, bar je imao...

Što se mene tiče, sve bih ukinuo a lovu preusmjerio u vrhbosansko.

No, to pokazuje da si i KC radi pričuvnu varijantu, ali i da se od SB ne odustaje...:zubati

Jako dobar znak...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 22:55 

Glazbenik je napisao/la:
Ako nije problem, možeš li imenovati konkretne KŠC koji su spomenuti u negativnom svjetlu?
Ako nije prikladno za forum, onda ništa.

U raspravi nisu ni bili izrijekom spomenuti pojedini KŠC-ovi, ali zaključujem kako se radi o onima koji se nalaze u sredinama gdje su Hrvati izrazita manjina.

Pritom je istaknut problem djelovanja KŠC-ova u takvim sredinama, gdje oni praktički moraju prilagođavati svoje programe i kadrove potrebama sredine, kako bi privukli dovoljan broj zainteresiranih za upis, pa tako pomalo gube svoj hrvatski i katolički duh, s kojim su prvobitno osnovani.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 23:00 

Otra ti bolan...

Ima dovoljno i sad... Pa Jajce ima dio svemo-a...

A Kiseljak čak sveučilište, bar je imao...

Što se mene tiče, sve bih ukinuo a lovu preusmjerio u vrhbosansko.

No, to pokazuje da si i KC radi pričuvnu varijantu, ali i da se od SB ne odustaje...:zubati

Jako dobar znak...

Bar 50% hrvatskih studenata iz SBŽ trenutno ne studira na hrvatskom jeziku, dok ih u Hercegovini preko 90% studira na hrvatskom jeziku. Budući da je Vrhbosansko sveučilište privatno, hoće li si svi potencijalni studenti moći priuštiti studiranje na njemu, u odnosu na broj koji bi si mogao priuštiti studiranje na javnom?

Ja bih isto usmjerio novac na Vrhbosansko sveučilište, to je kapitalni objekt za Hrvate u SBŽ, a i šire.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2010, 23:05 

Glazbenik je napisao/la:

Projekt je odličan, izvrstan izbor studija za početak:

Citat:
Do sada je u Bosni i Hercegovini, pod okriljem Katoličke crkve, osnovano sedam katoličkih školskih centara, u kojima mladi dobivaju osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Konkretne obrise ova je ideja dobila na jednom od zasjedanja Biskupske konferencije BiH 2002.

Međutim, sada se sa sigurnošću može reći da se nazire “zora dana”.

Tomu je, osim ostalih, doprinijela suglasnost vlade Srednjobosanske županije – za registraciju takvoga sveučilišta u Travniku.

Bitno je naglasiti da su podršku osnivanju sveučilišta dali i vrhbosanski nadbiskup i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrne. Osim njih, pozitivno su se o ovomu izrazili skoro svi članovi diplomatskog kora u BiH, a za očekivati je i potporu hrvatske Vlade. Kada ugleda svjetlo dana, sveučilište će se najvjerojatnije zvati: Vrhbosansko sveučilište, Sveučilište za Europu i djelovalo bi pod okriljem HKD Napredak.

U planu je osnivanje pet različitih studija:
- Hrvatski i engleski,
- Povijest i povijest europske kulture,
- Informatika,
- Ekonomija i javna uprava i
- Pravo i diplomacija.

Sveučilište bi djelovalo u Travniku i Sarajevu, a njegovo otvaranja, s Božjom pomoću, mogli bismo očekivati već sljedeće akademske godine.

Najtoplije se nadam se da će zaživjeti od 2011./2012. godine.

Bit će pod okriljem HKD "Napredak", a djelovat će i u Sarajevu. Evo još jedan dokaz kako je važno kontrolirati upravu HKD "Napredak", a ne je prepustiti Lidiji Korać.

Ukoliko stvarno zaživi Vrhbosansko sveučilište u Travniku, onda se Hrvatsko sveučilište može izmjestiti u Žepče, Vitez ili Busovaču, a zašto ne i u Fojnicu?

Upravo ta vijest bila je i meni poticaj za prethodno spomenutu raspravu, gdje sam s pozitivnom reakcijom prema toj vijesti nastupio u razgovoru s ljudima iz viših crkvenih i znanstveno-sveučilišnih krugova Hrvata u BIH.

No, kao što rekoh, oni su izrazili skepsu prema svemu tome (iako su načelno za), prvenstveno iz razloga što sumnjaju u kadrovski potencijal za takvu instituciju, pa stoga imaju i donekle opravdani strah preuzimanja Sveučilišta od strane "daidža" i "multietničara" (skeptični su upravo i prema vodstvu HKD Napredak, spomenutom u tekstu), a na kraju krajeva i u financijsku održivost tog projekta.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 554 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, Naša Kvačica i 114 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: