|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
RajvoSa
|
Naslov: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 05:46 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Obje strane obitelji su relativno radišne, pa su se potrudili izdati knjige sa obiteljskim stablom, porijeklom, i ono što je najvažnije, obiteljskim predajama i dogodovštinama koje su se prenosile sa koljena na koljeno.
Surov to bješe život, ako ti nisu dohakale razne boleštine, neimaštvo i surov krajolik, onda te je sigurno dokrajčio teški rad, poniženje i robovlasnički odnos lokalnog age ili bega i njihovih askera. Tu je neminovno dolazilo do nadmudrivanja, odmetanja, ustanaka i sl.
Čitajući ove dogodovštine, teško je ne napraviti paralelu sa današnjom političkom situacijom. Surovi osjećaj superiornosti, nadmenosti i rasizma. Odnos gospodara prema podaničkoj raji, nižoj kasti je doživio svojevrsnu transformaciju u formi, ali ne i sadržaju.
Radi se o autentičnim spisima i predajama, i tu je također jasno da tu nije bilo stranog, anadolskog elementa. Nije bilo ni "B" od današnjeg "bošnjaštva", i muslimansko življe je sebe doživljavalo kao Turke, i ništa drugo.
Idemo redom...kraće pripovjetke, pa onda šlag na kraju, detaljan opis borbi u i oko Stoca za vrijeme hercegovačkog ustanka.
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 05:50 |
|
|
Trgovac Gavran i begGavran je bio trgovac. Dolazio je na begovo područje i nije ga se bojao. Jednom prilikom prolazi preko Grada na *********. Beg ga je spazio, kuburu uperi ravno u njega, ali ga promaši. Gavran tada dohvati pušku i pogodi dovratak iznad vrata na kuli odakle je beg pucao. Videći da s njim nema šale Hadžibeg će pomirljivo: "Gavrane, bolan. Ja sam se samo šalio""Ja, beže nisam. Ja sam, nažalost falio" - odvrati Gavran
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 05:54 |
|
|
Hrabrost Franje Menala
Od vremena do vremena beg bi sazivao ljude na Sabor da čuje i vidi što raja misli. Jedanput je satavio sve žitelje Donjeg i Gornjeg Hrasna. Za tu zgodu po bedemima Grada nanizao je desetak ljudskh glava.
"Što mislite zašto su ovi izgubili glave"? - zapita beg.
"Zbog turskih laži!" - uzvrati vrlo hrabro Franjo Menalo.
Začudo beg nije pobjesnio, samo je rekao:
"Dobro si kazao, pasji sine".
|
|
Vrh |
|
|
Sultan
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 16:52 |
|
|
Ali-paša i Perić
I dan danas postoji lokalitet zvani Masline s prastarim zapuštenim voćnjakom maslina koje se iz godinu u godinu same obnavljaju i nestaju u požaru. Nekada nije bilo tako već je tu bio gojan i dobro pažen maslinik.
Stolački paša ga je pozorno čuvao te poticao okolno stanovništvo na vlastiti uzgoj maslina što je, uz gospodarski aspekt, imalo i politički: ponovo obući Hercegovinu u njeno prirodno ruho i sačuvati od agresije aga i begova iz Sarajeva.
Dogodi se da je mladić iz imućne obitelji Perića iz Poprati, općina Stolac, tu čuvao četiri gojna vola, po kojima se ova obitelj nadaleko pričala. U blizini je čuvala ovce i mlada lijepa djevojka, te mladić ode do nje u ćosanje. Volovi, ko napas, uđoše u maslinik i napraviše veliku štetu.
Dojave to Paši a on posla po domaćina i oduze mu sva četiri vola te ih prodaje na tržnici kako bi štetu namirio. Slomi to Perića te mu nekada imućna obitelj gotovo propade. Bez volova nije mogla naprijed a mnogi dotadašnji prijatelji okrenuše im leđa. Stade domaćin odlaziti u gostionicu te se napijati i propadati sve dublje. Čak je jednoga dana u pripitom stanju prijetio Paši da će ga ubiti.
Bezbeli ko i danas, i tada je bilo doušnika u sva tri naroda te požuriše javiti paši i još toga nadodaše. Prođe pola noći te večeri kada pred kuću Perića banu zaptija te odvedoše domaćina. U to doba noći zaptija je dolazila samo po one koje je trebalo smaknuti. To je Perić dobro znao i potpuno klonu. Uvedoše ga pred Pašu. On je pušio iz čibuka i pravio se da ga ne vidi. Slomljen Perić je čekao osudu i smrt.
Najednom paša prozbori:
- Što to čujem? prijetiš da ćeš me ubiti?
Perić je šutio svjestan da više ne postoji ništa što bi mu situaciju moglo otežati ili olakšati. I Paša je pušeći šutio. Opet naglo prozbori:
- Drži na! I baci mu četiri vrećice s dukatima. - Tu je sve što sam dobio za tvoje volove. Kupi nove ili povrati stare. Oslen čuvaj masline ko svoje oči. I sadi nove. Ali dobro zapamti, ako još išta čujem lošeg teško tebi i tvojima! Ovo nisam učinio što te se bojim. Drugi je razlog. Idi!
Perić polusvjestan situacije izađe van. Paša zavika za njim:
- Čuj Periću. Ako itko sazna da sam ti vratio pare nema ni tebe ni tvojih.
Nije ni trebalo objašnjavati da se Paša ne šali. Perić dođe kući, povrati volove i stari ugled. Priču nije nikomu pričao sve do svoje smrti kada se povjerio unuku. Kazivač ove priče se hvalio kako ju je čuo iz prve ruke.
|
|
Vrh |
|
|
Sultan
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 16:58 |
|
|
Citat: Obje strane obitelji su relativno radišne, pa su se potrudili izdati knjige sa obiteljskim stablom, porijeklom, i ono što je najvažnije, obiteljskim predajama i dogodovštinama koje su se prenosile sa koljena na koljeno.
Surov to bješe život, ako ti nisu dohakale razne boleštine, neimaštvo i surov krajolik, onda te je sigurno dokrajčio teški rad, poniženje i robovlasnički odnos lokalnog age ili bega i njihovih askera. Tu je neminovno dolazilo do nadmudrivanja, odmetanja, ustanaka i sl.
Čitajući ove dogodovštine, teško je ne napraviti paralelu sa današnjom političkom situacijom. Surovi osjećaj superiornosti, nadmenosti i rasizma. Odnos gospodara prema podaničkoj raji, nižoj kasti je doživio svojevrsnu transformaciju u formi, ali ne i sadržaju.
Radi se o autentičnim spisima i predajama, i tu je također jasno da tu nije bilo stranog, anadolskog elementa. Nije bilo ni "B" od današnjeg "bošnjaštva", i muslimansko življe je sebe doživljavalo kao Turke, i ništa drugo.
Idemo redom...kraće pripovjetke, pa onda šlag na kraju, detaljan opis borbi u i oko Stoca za vrijeme hercegovačkog ustanka. Citat: Radi se o autentičnim spisima i predajama
Citat: Trgovac Gavran i beg
Gavran je bio trgovac. Dolazio je na begovo područje i nije ga se bojao. Jednom prilikom prolazi preko Grada na *********. Beg ga je spazio, kuburu uperi ravno u njega, ali ga promaši. Gavran tada dohvati pušku i pogodi dovratak iznad vrata na kuli odakle je beg pucao. Videći da s njim nema šale Hadžibeg će pomirljivo:
"Gavrane, bolan. Ja sam se samo šalio"
"Ja, beže nisam. Ja sam, nažalost falio" - odvrati Gavran Ae rajvosa, odvadi malo...
|
|
Vrh |
|
|
pjosip
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 18:07 |
|
|
Sultan je napisao/la: Ali-paša i Perić
I dan danas postoji lokalitet zvani Masline s prastarim zapuštenim voćnjakom maslina koje se iz godinu u godinu same obnavljaju i nestaju u požaru. Nekada nije bilo tako već je tu bio gojan i dobro pažen maslinik.
Stolački paša ga je pozorno čuvao te poticao okolno stanovništvo na vlastiti uzgoj maslina što je, uz gospodarski aspekt, imalo i politički: ponovo obući Hercegovinu u njeno prirodno ruho i sačuvati od agresije aga i begova iz Sarajeva.
Dogodi se da je mladić iz imućne obitelji Perića iz Poprati, općina Stolac, tu čuvao četiri gojna vola, po kojima se ova obitelj nadaleko pričala. U blizini je čuvala ovce i mlada lijepa djevojka, te mladić ode do nje u ćosanje. Volovi, ko napas, uđoše u maslinik i napraviše veliku štetu.
Dojave to Paši a on posla po domaćina i oduze mu sva četiri vola te ih prodaje na tržnici kako bi štetu namirio. Slomi to Perića te mu nekada imućna obitelj gotovo propade. Bez volova nije mogla naprijed a mnogi dotadašnji prijatelji okrenuše im leđa. Stade domaćin odlaziti u gostionicu te se napijati i propadati sve dublje. Čak je jednoga dana u pripitom stanju prijetio Paši da će ga ubiti.
Bezbeli ko i danas, i tada je bilo doušnika u sva tri naroda te požuriše javiti paši i još toga nadodaše. Prođe pola noći te večeri kada pred kuću Perića banu zaptija te odvedoše domaćina. U to doba noći zaptija je dolazila samo po one koje je trebalo smaknuti. To je Perić dobro znao i potpuno klonu. Uvedoše ga pred Pašu. On je pušio iz čibuka i pravio se da ga ne vidi. Slomljen Perić je čekao osudu i smrt.
Najednom paša prozbori:
Perić je šutio svjestan da više ne postoji ništa što bi mu situaciju moglo otežati ili olakšati. I Paša je pušeći šutio. Opet naglo prozbori:
- Drži na! I baci mu četiri vrećice s dukatima. - Tu je sve što sam dobio za tvoje volove. Kupi nove ili povrati stare. Oslen čuvaj masline ko svoje oči. I sadi nove. Ali dobro zapamti, ako još išta čujem lošeg teško tebi i tvojima! Ovo nisam učinio što te se bojim. Drugi je razlog. Idi!
Nije ni trebalo objašnjavati da se Paša ne šali. Perić dođe kući, povrati volove i stari ugled. Priču nije nikomu pričao sve do svoje smrti kada se povjerio unuku. Kazivač ove priče se hvalio kako ju je čuo iz prve ruke. Poanta glasi: valjali su Turci... Ma već kad pričaš o turskim begovima, kažu da je jedini razlog zašto su katolici preživjeli u jugozapadnoj BiH je taj što je Hercegovina iz nekog čudnog razloga potpala po travnički begluk (može li ovo neko potvrditi) i da su travnički begovi ustvari bili Muslimani katolici koji su ostali meka srca prema katolicima. Iz svih ostalih krajeva BiH katoličanstvo je protjerano a poznato je da je recimo Srebrenica bila katolička.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 20:39 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60121 Lokacija: DAZP HQ
|
pjosip je napisao/la: Sultan je napisao/la: Ali-paša i Perić
Najednom paša prozbori:
Nije ni trebalo objašnjavati da se Paša ne šali. Perić dođe kući, povrati volove i stari ugled. Priču nije nikomu pričao sve do svoje smrti kada se povjerio unuku. Kazivač ove priče se hvalio kako ju je čuo iz prve ruke. Poanta glasi: valjali su Turci... Ma već kad pričaš o turskim begovima, kažu da je jedini razlog zašto su katolici preživjeli u jugozapadnoj BiH je taj što je Hercegovina iz nekog čudnog razloga potpala po travnički begluk (može li ovo neko potvrditi) i da su travnički begovi ustvari bili Muslimani katolici koji su ostali meka srca prema katolicima. Iz svih ostalih krajeva BiH katoličanstvo je protjerano a poznato je da je recimo Srebrenica bila katolička. istin, radilo se o Kopčićima. pradjed mog djeda je ubio jednog begovskog Kopčića.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 20:45 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
dudu je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Poanta glasi: valjali su Turci...
Ma već kad pričaš o turskim begovima, kažu da je jedini razlog zašto su katolici preživjeli u jugozapadnoj BiH je taj što je Hercegovina iz nekog čudnog razloga potpala po travnički begluk (može li ovo neko potvrditi) i da su travnički begovi ustvari bili Muslimani katolici koji su ostali meka srca prema katolicima. Iz svih ostalih krajeva BiH katoličanstvo je protjerano a poznato je da je recimo Srebrenica bila katolička.
istin, radilo se o Kopčićima. pradjed mog djeda je ubio jednog begovskog Kopčića. Aferim kaurine.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 20:52 |
|
|
totem je napisao/la: dudu je napisao/la: istin, radilo se o Kopčićima. pradjed mog djeda je ubio jednog begovskog Kopčića. Aferim kaurine. I to je obiteljska predaja, zar ne. Navodno je pradjed bio neki mangup, poznat u duvanjskom kraju, a begu je neki njegov prezimenjak iz Bukovice ostao dužan (sporili su se oko zemlje). Beg je išao na ********* i naletio na pradjeda negdje na putu, pitao ga tko je i otkud i kad je ovaj rekao prezime i selo, beg zasuče sablju, a on neki svoj bodež, spusti se u stavu i zari ga Kopčiću svom snagom. Sklonio je Kopčića s puta i presvukao. Pradjed je umro nakraju prirodnom smrću, što će reći da mu nikad nisu došli glave. ovo sam sve sažeo jer se ne sjećam točno svih detalja.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 20:56 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 19:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
dudu je napisao/la: totem je napisao/la:
Aferim kaurine.
I to je obiteljska predaja, zar ne. Navodno je pradjed bio neki mangup, poznat u duvanjskom kraju, a begu je neki njegov prezimenjak iz Bukovice ostao dužan (sporili su se oko zemlje). Beg je išao na ********* i naletio na pradjeda negdje na putu, pitao ga tko je i otkud i kad je ovaj rekao prezime i selo, beg zasuče sablju, a on neki svoj bodež, spusti se u stavu i zari ga Kopčiću svom snagom. Sklonio je Kopčića s puta i presvukao. Pradjed je umro nakraju prirodnom smrću, što će reći da mu nikad nisu došli glave. ovo sam sve sažeo jer se ne sjećam točno svih detalja. Znaci djed ti bio neki frajer, i poslao bega dzenetskim hurijama, da ga sluze tijelom baklavama i tufahijama.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 21:00 |
|
|
totem je napisao/la: dudu je napisao/la: I to je obiteljska predaja, zar ne. Navodno je pradjed bio neki mangup, poznat u duvanjskom kraju, a begu je neki njegov prezimenjak iz Bukovice ostao dužan (sporili su se oko zemlje). Beg je išao na ********* i naletio na pradjeda negdje na putu, pitao ga tko je i otkud i kad je ovaj rekao prezime i selo, beg zasuče sablju, a on neki svoj bodež, spusti se u stavu i zari ga Kopčiću svom snagom. Sklonio je Kopčića s puta i presvukao. Pradjed je umro nakraju prirodnom smrću, što će reći da mu nikad nisu došli glave. ovo sam sve sažeo jer se ne sjećam točno svih detalja. Znaci djed ti bio neki frajer, i poslao bega dzenetskim hurijama, da ga sluze tijelom baklavama i tufahijama. ma da, taj pradjed je nosio neku crvenu rinčicu u uhu ili nešto tako, koju su tad nosili glavne duvanjske dase. ima je neke pajdaše, bila su ih 4-orica, nešto kao hajudci. dedo mi je ispričao masu priča o njima, uglavnom neke harambaške.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 21:01 |
|
|
dudu je napisao/la: totem je napisao/la: Znaci djed ti bio neki frajer, i poslao bega dzenetskim hurijama, da ga sluze tijelom baklavama i tufahijama. ma da, taj pradjed je nosio neku crvenu rinčicu u uhu ili nešto tako, koju su tad nosili glavne duvanjske dase. ima je neke pajdaše, bila su ih 4-orica, nešto kao hajudci. dedo mi je ispričao masu priča o njima, uglavnom neke harambaške. Znaci on bio nesto kao ovi tutini po zagrebu.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 21:05 |
|
|
ma cijela ta linija obitelji je oduvijek ratoborna, dedina dva brata su bili u ustašama, jedan u wermachtu, a treći brat u partizanima.
|
|
Vrh |
|
|
totem
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 19 pro 2010, 21:07 |
|
|
dudu je napisao/la: ma cijela ta linija obitelji je oduvijek ratoborna, dedina dva brata su bili u ustašama, jedan u wermachtu, a treći brat u partizanima. Kod mene sva braca u ustasama, moj djed sa titovkom. Jbg, pisao lijevom rukom.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Obiteljske predaje - Život sa Turcima (Age, begovi, kmetovi, hajduci) Postano: 03 lis 2014, 20:52 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
A ima i druga strana kad age i begovi su glavni glumci :d u ovoj knjizi Humor i mudorst Muslimana u BIH.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|