HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 vel 2025, 20:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Novi Travnik
PostPostano: 13 pro 2010, 22:50 

Vrlo dobro opisano,nekih 2000 do 3000 vojnosposobnih je izgubljeno znaci otislo,no treba racunati jos par tisuca civila koji su sve to pratili.Blaskicu treba postaviti pitanje to,no on kakvo god postavis cini mi se zbog Haskog kazamata i straha odgovara nekako neutralno.Moje misljenje da se uradilo tako kao sto si naveo gore,sa lakocom doci do Rostova to su par sela i imali bi neku liniju sigurnosti znaci mi smo gori i ostali,sad je uzaludno trositi rijeci i govore na sve to.Kad vidimo sta smo mogli a sta nismo zalosno je...

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 00:19 

u prici sa poznanikom iz zepca,shvatio sam da je kljucni problem u sb bilo pitanje mentaliteta i uopce spremnosti za borbu protiv muslimana.da ne duljim i ne zavlacim sa reginalnim desavanjima,ali mi je doslovno receno da su hrvati doslovno bacali oruzje i bjezali ne zeleci da se bore,pokusavali nasumice bjezat preko srba.

da se razumijemo,ponekad nisu stvari i u hercegovini bili puno bolje,samo sumnjam da je bilo u ovolikoj mjeri.
primjer bugojna gdje je dio strucnog kadra zakazao,dio se uopce nije htio boriti protiv turaka dok nije bilo prekasno i naravno zavrsilo je kako je zavrsilo

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 10:57 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
zomby je napisao/la:
Santija...voza li jos onaj bjeli krs...od kombija...

Sto se tice Caneta i pogibije, jedan je ostao ziv, kao zivi svjedok...i danas je u N.T. pa bi bilo interesantno kada bi nam on o tome mogao nesto reci ... jer je bio blizak sa Canetom.

Mnogo toga je bilo naopako poslozeno...a niti su se zapovjedi PRIJE SUKOBA, izvrsavale. TO je bilo vise stihiski i nekako svako je radio na svoju ruku, bez da je bilo uvezivanja.
Kljucna stvar je bila uvezivanje preko Vilenice sa Srbima, ali su se MORALA UZETI SLIMENA, da bi se izaslo na Vilenicu, spojilo sa srbima i IZBJEGLO BLOKADU/OKRUZENJE.
Iduca vrlo bita, cinjenice je da su Jajcani, po padu samo prodefilirali S.B. tako da se ostalo ograniceno sa ljudskim resursima, a kasnije se pokazalo da je bilo kljucno.
Iduca bitna stvar je pad Travnika, i odlazak glavnine snaga, HVO-a sto prema HR, sto prema Kiseljaku,(sto bi NAPOKON Blaskic TREBAO POJASNITI9 jer je zapovjed glasila da HVO izide preko Vilenice, spoji se sa N.Travnikom, i da se krene preko Vilenice, na spajanje sa VRS.

Ovo su kljucne stvari koje se nisu ispostovale/zanemarene ili kako vec. I sto je dovelo do egzodusa veceg djela kako stanovnistva,tako i gubitka teritorije a i komunikacije su svedene na minimum.

Mislim da je kombi prodo al to je on...

Svijedok koji je preživio je Vlado G i on ti nešto zna ne puno ali nije to toliko mistićno upitnije je više tko nije prenio pok. Čanetu poruku da mu muslimani spremaju zasjedu jer je priprema zasjede uhvačena radio vezom i prenijeta u zapovijedništvo bojne u Pećine da se prenese Čanetu do njega ta zapovijed nije došla... ostalo je manje više poznato...

Zapovijed od Blaškića je bila ok samo nije ispoštovana, jer je zapovijed uvijek bila da se Srbima predaju civili, žena i djeca a da bojovnici ostaju u dolini mada neki su od bojovnika šurovali sa Srbima i kalkulirali da če bolje proć ako se predaju srbima... i to se manje više zna ko i kako...
Pad Travnika je neki logićan slijed naše organiziranosti i ozbiljnosti s kojim smo ušli u rat s muslimanima pa možda i odnosa snaga... pad vilenice sam opisivao u nekim postovima i šta ona vojno i taktićki znaći... mada kad se uzme sve možda je taj plan da ona bude čvrst bedem obrane oba travnika bio prevelik zalogaj... ipak je to velik prostor za branit a istina i jedan dio naših bojovnika je raspoloženiji bio otić i tuć se sa muslimanima kod uskoplja, vareša, kiseljaka, kreševa nego na vilenici eto koliko smo kalkulirali.. šteta jer bi mnoge stvari završile drugačije.. mada sad kad je dosta vremena prošlo i ovo pokazuje koliko smo bili spremni tuć se sa muslimanima jednostavno mi za taj rat odnosno za rad s muslimanima velikog inteziteta nismo bili spremni.. i to je istina.. i suspijeh je svakog bojovnika pa i pukovnika Blaškića i ovo što smo obranili...

Vrh

PostPostano: 21 pro 2010, 21:17 

Sijuks...si kada vidio Blaskica u Vitezu ... za vrjeme rata!?
Nemoj mi o njemu ziv mi ti ... vise je licio kosmonautu nego zapovjedniku ...a takvih je dosta bilo ... zakopcanih do guse...i nisu mrdali dalje od kuhginje-zapovjednistva-podruma.

Za primjer, jedan vojni policajac koji ga je cuvao cjeli rat postade, po zavrsetku istog ...nekakav zapovjednik...a nije dalje od vrsat omakeo...nemoj o pojedincima...

Nadalje sto se tice rata u cjelini...kardinalana je graeska, sto lokalni zapovjednici nisu shvatili i uzeli zapovjednistvo pod svoje! Tako bi se izbjeglo onoliko nepotrebnih zrtava. Blaskica je trebalo za stalno depotoivat u Kiseljak...a ZP u hercegovinu poslati dopis sa novim zapovjednikom...ali danas realno bas i ne vidim takvu velicinu....evo razmisljam.

Sve je bilo i upucivalo na seobu, sam da ona budala ostavio otvoren put...pa ga je kasnije Alija osobno smjenio. Spremnost je bila,sto se tice morala i donekle opremljenosti, ali kako je moguce i koji je to vojni kadar,stucnjak dopustio npr. da se Bratstvo prepusti!? Nedopustivo,strasno...i laz je da se nije moglo...NIJE SE HTJELO...i kada se obruc zatvorio...e onda se vise nije imalo kada ni kuda. Ko je i za sto kriv...VRLO se dobro zna, barem medu obicnim ljudima.

Moda ..o pojedinostima neki drugi put ... naravno i sa prilozenim zapovjedima...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 00:58 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
zomby je napisao/la:
Nemoj mi o njemu ziv mi ti ... vise je licio kosmonautu nego zapovjedniku ...a takvih je dosta bilo ... zakopcanih do guse...i nisu mrdali dalje od kuhginje-zapovjednistva-podruma.

Za primjer, jedan vojni policajac koji ga je cuvao cjeli rat postade, po zavrsetku istog ...nekakav zapovjednik...a nije dalje od vrsat omakeo...nemoj o pojedincima...

Nadalje sto se tice rata u cjelini...kardinalana je graeska, sto lokalni zapovjednici nisu shvatili i uzeli zapovjednistvo pod svoje! Tako bi se izbjeglo onoliko nepotrebnih zrtava. Blaskica je trebalo za stalno depotoivat u Kiseljak...a ZP u hercegovinu poslati dopis sa novim zapovjednikom...ali danas realno bas i ne vidim takvu velicinu....evo razmisljam.

Sve je bilo i upucivalo na seobu, sam da ona budala ostavio otvoren put...pa ga je kasnije Alija osobno smjenio. Spremnost je bila,sto se tice morala i donekle opremljenosti, ali kako je moguce i koji je to vojni kadar,stucnjak dopustio npr. da se Bratstvo prepusti!? Nedopustivo,strasno...i laz je da se nije moglo...NIJE SE HTJELO...i kada se obruc zatvorio...e onda se vise nije imalo kada ni kuda. Ko je i za sto kriv...VRLO se dobro zna, barem medu obicnim ljudima.

Moda ..o pojedinostima neki drugi put ... naravno i sa prilozenim zapovjedima...

A ne znam šta da ti kažem teško je kad netko ima stereotipne predodžbe o nekome ili nečemu pokušavat razuvjerit ga pogotovo kad je tema jedan sveopći kaos kao što je rat.. al evo ovo je forum pa čemo malo razmišljat...

E sad o Blaškiću nebi tako govorio... uloga zapovijednika ZP-a nije da skaće od rova do rova i pokazuje se svakom ko bi ga želio vidit nego da uspostavi i održi lanac vođenja i zapovijedanja...te potupa po ratnom planu odnosno zapovijedima odozgo... e sad to je lako kad imaš vojsku ustrojenu po PS-u al u našoj dolini moraš priznat da naš HVO i nije bio primjer po PS-u ustrojene vojske... al idemo dalje pošto nam je Novi Travnik blizak tu čemo se zadržat i pokušat rekonstruirat što se moglo uraditi a što nije.. odnosno do koga je do lokalni zapovijednika ili Blaškića...

Čime je raspolagao HVO Novi Travnik ako si sudionik ili se sjećaš tih događanja onda znaš... bez obzira što se mi busali snage HVO Novi Travnik nisu bile dovoljne da naši obrane više teritorije nego što smo obranili i u strogo vojničkom pogledu eventualno se moglo odraditi bolje onaj dio da se povežu crte između Rankovića i Zubića a to je da se odrade ili očiste što bi tadašnjim rjećnikom rekli Čakići i onaj dio tamo te eventualno pomjeri crta i bolje uveže sa vitežanima gore onaj dio kod Krajkovaće i i Zabrđa te da tu nadvisimo muslimane u Trenici i dovedemo ih u nepovoljan položaj i sa te strane....
Drugi dio se možda mogla Kalinska ili bolje reć Kasapovići ugroziti zauzimanjem Begina brda i tu pomjeranjem crte napred što je jednom i pokušano uradit pa nije uspijelo time bi ih doveli u težak položaj i stavili u svojevrsnu potkovicu i time stvorili preduvjeti za kvalitetno pomjeranje crte u gradu...
Za ostalo ne znam pisao sam ti čim su se sve naši u Kovačićima morali služiti da bi ono malo crte prema Šenkovićima čuvali... Djakovići tj ono malo stanovnika nije moglo samo sačuvati crtu te dužine da osigura vezu gornjeg i donjeg dijela i dalje prema travniku.. to je Vilenica i tu su se trebale angažirati jake i kvalitetne snage da bi to gore funkcioniralo...

Brigada Stjepan Tomašević ti je u najboljem slučaju imala 1500 vojnika osrednje opremljenih, obučenih i relativno spremnih za borbu... ostale postrojbe razni PPN-ovi,HOS-ovi, Policije najviše 200 do 250 vojnika... e sad pokušaj ovako rasporedit al znaj da 3-5 km crte drži 200-300 vojnika ako misliš da imaju smijene i sve što treba da imaju i to opet zaviši od konfiguracije pa ti sad skontaj kako branit naš dio...
Treba dodati da smo imali kronićni problema sa municijom posebice u topništvu te skontaj onaj kaos i sve što donosi rat.... pa i to neprijateljsku propagandu i subverzivnu djelatnost da smo prodani te da nam je selit itd...

A ne znam evo prisječam se vaših lokalnih zapovijednika i znam koliko je problema bilo da netko u onom kaosu uopće hoće zapovijedat, ode vam onaj malbašić za vareš pa onda Sabljić hoće neće zapovijedat, a ne znam šta da ti kažem.. ja samo znam da je moglo bit i mnogo gore.. muslimani su bili puno vojno jaći i još nešto oni su imali cilj jasniji od nas u to vrijeme a taj cilj je da nas ne bude SB...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 11:18 

sioux111 je napisao/la:
zomby je napisao/la:

A ne znam šta da ti kažem teško je kad netko ima stereotipne predodžbe o nekome ili nečemu pokušavat razuvjerit ga pogotovo kad je tema jedan sveopći kaos kao što je rat.. al evo ovo je forum pa čemo malo razmišljat...

E sad o Blaškiću nebi tako govorio... uloga zapovijednika ZP-a nije da skaće od rova do rova i pokazuje se svakom ko bi ga želio vidit nego da uspostavi i održi lanac vođenja i zapovijedanja...te potupa po ratnom planu odnosno zapovijedima odozgo... e sad to je lako kad imaš vojsku ustrojenu po PS-u al u našoj dolini moraš priznat da naš HVO i nije bio primjer po PS-u ustrojene vojske... al idemo dalje pošto nam je Novi Travnik blizak tu čemo se zadržat i pokušat rekonstruirat što se moglo uraditi a što nije.. odnosno do koga je do lokalni zapovijednika ili Blaškića...

Čime je raspolagao HVO Novi Travnik ako si sudionik ili se sjećaš tih događanja onda znaš... bez obzira što se mi busali snage HVO Novi Travnik nisu bile dovoljne da naši obrane više teritorije nego što smo obranili i u strogo vojničkom pogledu eventualno se moglo odraditi bolje onaj dio da se povežu crte između Rankovića i Zubića a to je da se odrade ili očiste što bi tadašnjim rjećnikom rekli Čakići i onaj dio tamo te eventualno pomjeri crta i bolje uveže sa vitežanima gore onaj dio kod Krajkovaće i i Zabrđa te da tu nadvisimo muslimane u Trenici i dovedemo ih u nepovoljan položaj i sa te strane....
Drugi dio se možda mogla Kalinska ili bolje reć Kasapovići ugroziti zauzimanjem Begina brda i tu pomjeranjem crte napred što je jednom i pokušano uradit pa nije uspijelo time bi ih doveli u težak položaj i stavili u svojevrsnu potkovicu i time stvorili preduvjeti za kvalitetno pomjeranje crte u gradu...
Za ostalo ne znam pisao sam ti čim su se sve naši u Kovačićima morali služiti da bi ono malo crte prema Šenkovićima čuvali... Djakovići tj ono malo stanovnika nije moglo samo sačuvati crtu te dužine da osigura vezu gornjeg i donjeg dijela i dalje prema travniku.. to je Vilenica i tu su se trebale angažirati jake i kvalitetne snage da bi to gore funkcioniralo...

Brigada Stjepan Tomašević ti je u najboljem slučaju imala 1500 vojnika osrednje opremljenih, obučenih i relativno spremnih za borbu... ostale postrojbe razni PPN-ovi,HOS-ovi, Policije najviše 200 do 250 vojnika... e sad pokušaj ovako rasporedit al znaj da 3-5 km crte drži 200-300 vojnika ako misliš da imaju smijene i sve što treba da imaju i to opet zaviši od konfiguracije pa ti sad skontaj kako branit naš dio...
Treba dodati da smo imali kronićni problema sa municijom posebice u topništvu te skontaj onaj kaos i sve što donosi rat.... pa i to neprijateljsku propagandu i subverzivnu djelatnost da smo prodani te da nam je selit itd...

A ne znam evo prisječam se vaših lokalnih zapovijednika i znam koliko je problema bilo da netko u onom kaosu uopće hoće zapovijedat, ode vam onaj malbašić za vareš pa onda Sabljić hoće neće zapovijedat, a ne znam šta da ti kažem.. ja samo znam da je moglo bit i mnogo gore.. muslimani su bili puno vojno jaći i još nešto oni su imali cilj jasniji od nas u to vrijeme a taj cilj je da nas ne bude SB...

Ja se slazem s tobom u vezi Blaskica sta je on trebao glumit Ramba pa skakati po linijama od N.Travnika do Kiseljaka jos je trebao da on pogine ko bi onda vodio rat D.K,Z.A ?? dajte molim Vas. Takvi lokalni zapovjednici od N.T do Kiseljaka su direktno odgovorni za smrt na desetke bojovnika i njihovo busanje bez vojnog znanja, na vojno znanje se ne podrzamuvijeva biti u JNA nego proci skolu zapovjedanja. I na Polomu na Busovackom ratistu smo izgubili 12 vojnika zbog lokalnih čobana , dodje covjek koji je bio rezervni oficir ili cak major JNA i postavi liniju i cobani je spuste bilo im se daleko penjati i odmah u prvom napadu 12 vojnika pogine. Ne sporim ja hrabrost tih lokalaca sto su se prihvatili toga posla alii sve su to oni debelo naplatili , zao mi je onih mladica sto su srcem isli ... sta je s njima sad? sta oni imaju?... osim PTSP, poneku mirovinu jedva izguranu....

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 12:02 

Ja nisam govorio da se zapovjednistvo prepusti nekome neukom, ali je bilo a znam da je skolovanih i sposobnih koji ili nisu htjeli ili nisu mogli da dodu do daha!
Glede Blaza, ne osporavam njegov doprinos, ali pricam o onome sto je dovelo hrvate SB u podreden polozaj,a to je pad Jajca i Travnika,i defile vojno sposobnih koji su TREBALI I MORAL OSTATI U SB, kojima se trebalo ali nije obezbjediti smjestaj pod svaku cjenu,zasto nije !? Ko je kriv!? Dio je otisao u RH, dio za Kiseljak,a dio za Hercegovinu!!!!!!
Struktura stanovnistva je drasticno promjenjena u korist Muslimana,uz veliku koncetraciju vojske i civula UZ ZA TAKAV BROJ ENORMNO SKUCEN PROSTOR!

I sto je bilo za ocekivati! Pojedinci,znaju ili bi morali da znaju,da su operativci podnosili detaljnja izvjesca u vezi toga! I da znalo se dosta ranije da ce do sukoba,a kasnije i rata doci. Pa i operativci iz Viteza i Zenice (necu imenovati nikoga) su iz JNA bili jedni drugima poznati a i razmjenjivale su se informacije. Prema tome,pricati da se nije znalo je besmisleno,pa samim tim i da se nije bilo spremno ili zasto se nije bilo spremno!?

Ja pricam,o tome da se moglo, ali nije htjelo! E sada ko je tome kriv,povjest ce pokazati! Ja mogu da predpostavljam. da je Blaz,jedan dio je, da ce jednom morati dati neke odgovore,morat ce...ili bi trebao svoje savjesti radi. Ako pak nije znao ili nije nista mogao, to bi trebao da kaze,mada sumnjam u to ali na volju mu. Znaci,samo objasnjenje,je meni dovoljno.

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 12:13 

zomby je napisao/la:
Ja nisam govorio da se zapovjednistvo prepusti nekome neukom, ali je bilo a znam da je skolovanih i sposobnih koji ili nisu htjeli ili nisu mogli da dodu do daha!
Glede Blaza, ne osporavam njegov doprinos, ali pricam o onome sto je dovelo hrvate SB u podreden polozaj,a to je pad Jajca i Travnika,i defile vojno sposobnih koji su TREBALI I MORAL OSTATI U SB, kojima se trebalo ali nije obezbjediti smjestaj pod svaku cjenu,zasto nije !? Ko je kriv!? Dio je otisao u RH, dio za Kiseljak,a dio za Hercegovinu!!!!!!
Struktura stanovnistva je drasticno promjenjena u korist Muslimana,uz veliku koncetraciju vojske i civula UZ ZA TAKAV BROJ ENORMNO SKUCEN PROSTOR!

I sto je bilo za ocekivati! Pojedinci,znaju ili bi morali da znaju,da su operativci podnosili detaljnja izvjesca u vezi toga! I da znalo se dosta ranije da ce do sukoba,a kasnije i rata doci. Pa i operativci iz Viteza i Zenice (necu imenovati nikoga) su iz JNA bili jedni drugima poznati a i razmjenjivale su se informacije. Prema tome,pricati da se nije znalo je besmisleno,pa samim tim i da se nije bilo spremno ili zasto se nije bilo spremno!?

Ja pricam,o tome da se moglo, ali nije htjelo! E sada ko je tome kriv,povjest ce pokazati! Ja mogu da predpostavljam. da je Blaz,jedan dio je, da ce jednom morati dati neke odgovore,morat ce...ili bi trebao svoje savjesti radi. Ako pak nije znao ili nije nista mogao, to bi trebao da kaze,mada sumnjam u to ali na volju mu. Znaci,samo objasnjenje,je meni dovoljno.

Sam pocetak je bio cudan i tu su lokalci odigrali glavnu ulogu u Busovaci izbio sukob ratuje se na veliko u Vitezu muslimani i Hrvati zajedno po kafanama sjede ...to je taj apsurd da je se odmah krenulo cistit gradove i izvlacit linije iz gradova doveli bi se u puno povoljniji polozaj. Pa dosta Busovljaka se nalazilo u Vitezu sa muslimanima po kafanama navecer udri jedni na druge u Busovaci...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 13:18 

zomby je napisao/la:

Ma nije u stvar da mi velićamo ili branimo bilo koga pa ni Blaškića nego jednostavno pokušavamo objektivno promatrati njegovu ulogu, a tu treba stvari gledati u kontekstu u kojem se događaju, a to je rat i sav onaj kaos koji tko nije preživio i teško može razumit jer sve je bilo neracionalno i teško objašnjivo ( zato postoji ona kovanica "general poslije bitke") i zato često stanem u obranu Blaškića pa i drugih zapovijednika mada da budem iskren bilo je i tu propusta a to ti je dobro opisao i dobro razumije quick_nick nažalost iz iskustva jer mislim da je nekada i presudno bilo što mi nismo planirali rat s muslimanima bar na tim višim razinama jer tko je god imao vojničkog znanja zna da je to s te točke gledišta bila avantura koja je mogla puno gore završit nego što je završila...
E sad razumi ti masa incidenata sukoba pravih općinski ratova između nas a u Travniku naš zapovijednik Filip Filipović ne dozvoljava da se govori o ratu s muslimanima i stalno ponavlja nižim zapovijednicima "Srbi su vaš problem čuvajte crte a muslimani moj s njima ču pregovarat" teško smo to razumili a i danas to teško prihvatamo i smatramo svojevrsnom izdajom jer je i tad zbunjivalo naše bojovnike isto što sad zbunjiva neke koji to gledaju izvan konteksta... ali tko gleda odnos snaga tad možda to i razumije na grad Travnik je HVO ispalio 20-tak granata možda tijekom čitavog rata i to većinom minobacačkog manjeg kalibra a toliko je vojni ciljeva bilo tu (vojarana, sjedišta OG Bosanska Krajina, Korpus, Brigade ili šta ja znam šta) a nalazili smo se možda 4-5 km od grada.. znaš iz kojeg razloga nije bilo municije i čuvala se bukvalno kad je najneophodnija čak nam je topništvo šutilo i kod manjih napada muslimana (tad su radile one naprave koje su možda bile i presudne) ... ovo sam ti opisao da bi vidio koliko smo bili spremni se tuć sa njima dok su oni u 6 mjesecu npr. svoje najelitnije snage prebacili na Travnik da to riješe i nažalost u jednom dijelu su i riješili al bogu hvala opstali smo i obranili nešto... a oni su namjeravali uzeti nam sve i da nismo branili se uzeli bi sigurno... e sad što bi bilo da je bilo o tome se može al nikako bez konteksta u kojem se to događa..
I treba biti ovdje fer i prema lokalnim zapovijednicima i nižim, svi su oni zaslužni jednako kao i Blaškić za obranu, imali smo odlićan VOS i skidali im paket vezu i razbijali što oni nisu kužili do predkraj rata, topništvo je bilo sigurno bolje od njihovog jer je tu bila dobra ekipa s malo su napravili dosta, a najbolja stvar je namjenska proizvodnja koja je tako dobro inprovizirana da je to bilo za nepovjerovat,.. veza nam je bila isto dobro organizirana, imali smo vezu i to dobro zaštićenu čitavo vrijeme kako međusobno tako i s Kiseljakom pa s Hercegovinom a s kiseljakom još žićanu što je bilo za nepovjerovat ... imali smo prijatelje koji su žrtvovali puno da bi nam doturili ono malo pomoći putem helikoptera.. i još najvažnije imali smo bojovnike koji su možda sad bez mirovine, statusa, s PTSP-iom ali i tad su bili bez mnogo tog al su sigurno bili najbolji u čitavoj Herceg Bosni možda samo zato što brane svoj dom i gole živote... svi smo mitad pokazali kako se prvo voli i onda brani svoje i zato smo ostali tu...

Vrh

PostPostano: 22 pro 2010, 13:35 

Samo ću kratko-vojska je profesija,zanat kao i svaki drugi.Sa svojim pravilima,znanjima itd.
Mi nismo imali puno zanatlija.Zanat se učio u hodu,a tad su greške najskuplje.

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2011, 23:06 

pucanj u noci je napisao/la:
Ali ja mislim da je bila to jedina solucija samo neznam koliko bi pomoglo to NT sa 600 vojnika i 5000 civila,naravno isti stil je bilo sa Bgojnom I Kaknjom itd.Znate li mozda za tu sacekusu sto se zbila sa canetom jer taj bivsi milicioner Emce se jos setka ali on je tu osobno i bio volio bih znati odgovor ako je moguce :smajl037

Nije bilo nikakve sacekuse, nasa izvidnica je slucajno natrapala na Caneta i ekipu. A sto se tice "emceta" ili hemceta, da je taj ratovao Vejzovici
bi bili tisucljetnopovijesnohrvatsko seoce. Sve je to zesca glupost, neponovilo se...

Vrh

PostPostano: 31 ožu 2011, 21:19 

Daj tu pricu prospi nekom drugom pobijeni su kao zivotinje u dzipu crnom kabrioletu,samo je vozac ostao ziv.A pitanje kao,drugo nama nisu bili bitni nikakva vasa sela,nebrani hemcu zna on dobro tko su likvidatori a jos bolje tko je vam rekao kud ce proci dzip...

Vrh

PostPostano: 21 tra 2011, 22:36 

vratili se vratili crni franjevci, cuvat ce vas branit ce vas canetovi anđeli!!

Vrh

PostPostano: 16 stu 2013, 13:06 

zmaj je napisao/la:
vratili se vratili crni franjevci, cuvat ce vas branit ce vas canetovi anđeli!!

Dakako dok bude Lendo glavni kadija u Novom.
Dali ce on ikada odgovarati za zlocine pocinjene nad Hrvatima N.Travnika

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 16:35 

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 17:05 

Kao i svi Bosnjaci s druge strane.

Dobar jaran mi je proveo tamo cijeli rat. Imao 15-18 godina. Kuca mu bila na sred crte u gradu ali na hrvatskoj strani. Onda se zamijenili s nekom obitelji s ove strane i presao na drugu al opet desetak metara od linije.

Veli, prvo su Bosnjaci i Hrvati, iliti Muslimani - kako on veli, protjerali Srbe, tj. oni su otisli uglavnom ali su im Bosnjaci i Hrvati popalili sela okolo, a onda su krenuli jedni na druge. Veli haos i ludilo. I da su ih maltene neprekidno gadjali s nekog brdarsca pored. Veli ovi se jednom pokupe i - nasuprot naredbi - protjeraju te gore s brda ali se onda opet radi naredbe moraju povuci. Malo nakon toga ovi se opet popnu, pa jedno vrijeme bude mirno a onda opet pocnu da ih gadjaju. Tu su radnju ponavljali, kako veli, nekoliko puta.

NEmam razloga da mu ne vjerujem jer u zivotu nisam upoznao veceg anti-nacionalistu i objektivnijeg covjeka lisenog ikakve mrznje. Otac, Bosnjak, mu je umro ali mama mu se nekoliko godina nakon udala za Srbina s kojim i dan danas zivi u Pucarevu.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 17:12 

Haram je napisao/la:
Kao i svi Bosnjaci s druge strane.

Dobar jaran mi je proveo tamo cijeli rat. Imao 15-18 godina. Kuca mu bila na sred crte u gradu ali na hrvatskoj strani. Onda se zamijenili s nekom obitelji s ove strane i presao na drugu al opet desetak metara od linije.

Veli, prvo su Bosnjaci i Hrvati, iliti Muslimani - kako on veli, protjerali Srbe, tj. oni su otisli uglavnom ali su im Bosnjaci i Hrvati popalili sela okolo, a onda su krenuli jedni na druge. Veli haos i ludilo. I da su ih maltene neprekidno gadjali s nekog brdarsca pored. Veli ovi se jednom pokupe i - nasuprot naredbi - protjeraju te gore s brda ali se onda opet radi naredbe moraju povuci. Malo nakon toga ovi se opet popnu, pa jedno vrijeme bude mirno a onda opet pocnu da ih gadjaju. Tu su radnju ponavljali, kako veli, nekoliko puta.

NEmam razloga da mu ne vjerujem jer u zivotu nisam upoznao veceg anti-nacionalistu i objektivnijeg covjeka lisenog ikakve mrznje. Otac, Bosnjak, mu je umro ali mama mu se nekoliko godina nakon udala za Srbina s kojim i dan danas zivi u Pucarevu.

Konkretno, koje srpsko selo su zapalili?

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 17:17 

Otkud ja znam kad nisam odaVle. Kazem ti samo sta mi je jaran pricao koji je CIJELI RAT proveo tamo. Veli da su popalili manje vise zajednicki srpska sela okolo..opljackali, sta ja znam. Bio sam jednom u NT i to desetak godina nakon rata s njim. Predivan je to bio socijalisticki gradic izgradjen po socijalistickom principu. Mogu zamisliti da je prije rata zivot tamo bio divan.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 17:25 

u Novom Travniku nema srpskih sela, Srbi su doseljenici u grad s BNTom.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 17:27 

Ok, pitacu ga pa cu proslijediti.

SVI su u Pucarevu bili doseljenici posto je grad novoizgradjen pa se naselio jednak broj Srba-Bosnjaka-Hrvata.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 17:54 

Haram je napisao/la:

SVI su u Pucarevu bili doseljenici posto je grad novoizgradjen pa se naselio jednak broj Srba-Bosnjaka-Hrvata.

Okolna sela su muslimanska i hrvatska.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 18:05 

Mar-kan je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Bilo je par srpskih sela od Novog prema Uskoplju.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 18:11 

Bobovac je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Bilo je par srpskih sela od Novog prema Uskoplju.

Ja ne znam niti jedno selo sa srpskom većinom.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 20:55 

Trnovac i Seona.

Vrh

PostPostano: 11 lip 2023, 20:55 

Srbi su 1991 bili vecina u samom gradu dok srpsko selo u okolici NT nije postojalo, od NT prema Travniku i Vitezu su sva sela bila i ostala hrvatska a od NT prema Bugojnu je bilo par hrvatskih i vecina muslimanskih sela.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Vukota i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: